Dodaj do ulubionych

6 latki do szkoły?

15.02.09, 19:49
Debilowate mamuśki i tatuśki chcą przedłużenie nieróbstwa swoich bachorów.
Mądrzy poślą swoje dzieci od 6 lat. Inni zapewniają swoim dzieciom machanie
łopata. A potem te bachory jak dorosną będą protestować.
Moja znajoma, nauczycielka w zerówce mówi, że spotyka dzieci jeszcze w pampersach.
Motłoch ma dzieci!
M.
Obserwuj wątek
    • danuta49 Nie wiesz - nie pisz!!!;-) 15.02.09, 19:55
      1.Ci rodzice chcą żeby ich dzieci uczyly się(!!!),jak bylo
      dotychczas, w pzedszkolnej zerówce.Bo tam dzieci mają lepsze warunki
      do rozwoju!!!Warunki stosowne dla ich wieku!!!
      2.Szkoly nie są i nie będą przygotowane(materialnie i
      merytorycznie!) do przyjęcia takiej masy 6-letnich dzieci(do tej
      pory trafialy tam najlepiej przygotowane(!) i najzdolniejsze(!)6-
      latki.
      • argonewald Re: Nie wiesz - nie pisz!!!;-) 15.02.09, 19:58
        danuta49 napisała:

> 1.Ci rodzice chcą żeby ich dzieci uczyly się(!!!),jak bylo
        > dotychczas, w pzedszkolnej zerówce.Bo tam dzieci mają lepsze warunki
        > do rozwoju!!!Warunki stosowne dla ich wieku!!!
        > 2.Szkoly nie są i nie będą przygotowane(materialnie i
        > merytorycznie!) do przyjęcia takiej masy 6-letnich dzieci(do tej
        > pory trafialy tam najlepiej przygotowane(!) i najzdolniejsze(!)6-
        > latki.

Masz całkowitą rację.
      • mariner4 Pamiętam jak byłem na wywiadówce 15.02.09, 20:12
        w szkole u mojego syna. Wychowawca, fizyk, wspaniały nauczyciel został
        zaatakowany przez debilowate mamuśki, że za dużo wymaga. Tylko ja go broniłem.
        Są rodzice, którzy troszczą się o swoje dzieci w dobrym tego słowa znaczeniu,
        ale znaczna część to bezmózgowcy.
        M.
        • danuta49 A ten fizyk to w zerówce czy kl.I podstawówki?;-) 15.02.09, 20:45
          Rozumiem,że masz dziecko w liceum - inna szkola inne problemy!
          Dlatego potarzam - nie wiesz-nie pisz!!!
        • allegro.con.brio Re: Pamiętam jak byłem na wywiadówce 15.02.09, 20:46
          mariner4 napisał:

> w szkole u mojego syna. Wychowawca, fizyk, wspaniały nauczyciel został
          > zaatakowany przez debilowate mamuśki, że za dużo wymaga. Tylko ja go broniłem.
          > Są rodzice, którzy troszczą się o swoje dzieci w dobrym tego słowa znaczeniu,
          > ale znaczna część to bezmózgowcy.

I teraz powiedz, po co takich kształcić za publiczne pieniądze?

• bew-is Re: Pamiętam jak byłem na wywiadówce 14.08.13, 07:27
          A kiedy to było? Pewnie 60 lat temu.

mariner4 napisał:

> w szkole u mojego syna. Wychowawca, fizyk, wspaniały nauczyciel został
          > zaatakowany przez debilowate mamuśki, że za dużo wymaga. Tylko ja go broniłem.
          > Są rodzice, którzy troszczą się o swoje dzieci w dobrym tego słowa znaczeniu,
          > ale znaczna część to bezmózgowcy.
          > M.
      • 99venus Re: Nie wiesz - nie pisz!!!;-) 24.10.13, 20:54
        to dziwne-w takiej Anglii do szkoły idą dzieci w wieku 5 lat.czyzby polskie były debilowate?
    • cxvi Tajes, tawariszcz! A najlepiej upaństwowić 15.02.09, 20:12
      dzieciaki już od kołyski. W końcu biurwa jedna z drugą wiedzą lepiej
      od rodzica jak takiego bachora wychować i czego nauczyć. Przymusowa,
      państwowa nauka istniała bowiem od zawsze, a te zastępy nierobów i
      nieudaczników, z którymi mamy do czynienia obecnie wzięły się zapewne
      z tego, że ów przymus wraz z ministerstwem od edukacji zlikwidowano,
      co nie? ;-)
    • allegro.con.brio Te mariner 15.02.09, 20:43
      mariner4 napisał:

> Debilowate mamuśki i tatuśki chcą przedłużenie nieróbstwa swoich bachorów.

Kto był ministrem edukacji Thomasa Edisona? I od którego roku pobierał
      ministerialne nauki?
    • wiosnaludzikow Jednak nie takie "debilowate" 14.08.13, 07:08
      mariner4 , tutaj są publikacje oparte na badaniach:
      www.tvn24.pl/przeglad-prasy-6-latki-szybciej-traca-entuzjazm-do-nauki-sa-dane-nie-ma-informacji,347127,s.html
      • mariner4 To jest kwestia prowadzenia zajęć z maluchami. 14.08.13, 07:10
        Jasne, że posadzenie ich w ławkach na 45 minut jest bez sensu.
        M.
        • wiosnaludzikow różne kwestie są ważne ale to nie są debile 14.08.13, 07:16
          mariner4 napisał:

> Jasne, że posadzenie ich w ławkach na 45 minut jest bez sensu.
          > M.
          W każdym razie nie było to często realizowane dobrze i określanie tych rodziców co mają wątpliwości debilami, niewłaściwe.
          Ciekawy jest wątek ukrywania tych badań przez MEN. Nie sądzisz ?!
          • mariner4 A ja ciągle pamiętam pewne wydarzenie 14.08.13, 13:09
            Wywiadówka u mojego syna w liceum. Akurat byłem na urlopie więc poszedłem.
            Wychowawca, nauczyciel fizyki prowadził zebranie rodziców. Młody człowiek ze 2 lata po studiach. Znakomity i wymagający nauczyciel.
            Na zebraniu mamuśki ( bo to one stanowiły większość) zaatakowały go, że za dużo zadaje i wymaga.
            Tylko ja jeden wziąłem go w obronę.
            Powiedziałem mniej więcej tak: "Tak trzymać, panie profesorze. Córunie tych mamusiek wyjdą za mąż i narobią sobie tłustych bachorów, a mój syn jak się na studia nie dostanie, to go do wojska wezmą. Niech Pan nie popuszcza, ani na krok". Zrobiła się straszna zadyma.
            I tak pewnie jest z tymi "zatroskanymi". durnymi rodzicami, co podpisują takie protesty.
            Moje dzieci wychowałem na szefów. Niech inni u nich pracują, a nie odwrotnie. Oni tak samo wychowują swoje dzieci.
            M.
            • plater-2 Re: A ja ciągle pamiętam pewne wydarzenie 14.08.13, 13:31
              U nas bylo podobnie, na nauczycielke angielskiego pisano skargi, ze "poziom lekcji za wysoki". Glupi rodzice chca, zeby dziecko chodzilo do LO i mialo mature, a nie rozumieja, ze wyksztalcenie srednie cos kosztuje !

Co do 6-latkow w pampersach - coz wymislili pampersy, musza sie sprzedac. Jak sie pieluchy we Frani albo recznie pralo, to dzieci potrafily wolac na nocnik juz w wieku 18 miesiecy, w kazdym razie moje wolaly.

Nie wiem, jak mozna jednoczesnie postulowac 6 latki do szkoly i powrot do 8 klasowej szkoly podstawowej. Jedno drugie wyklucza.

Szesciolatki powinny isc do szkoly, jesli rodzice tego sobie zycza, dziecko jest wystarczajaco rozwiniete intelektualnie i fizycznie oraz samodzielne. Nikt nie bedzie sie nim w szkole - w szatni, stołowce, toalecie opiekowal.
              Najpierw trzeba sie przejsc do szkoly, zorientowac jak jest zbudowana, czy starsze dzieci maja osobna szatnie, osobne toalety ?
              Czy obiady sa wydawane na innej przerwie dla dzieci mlodszych,a na innej przerwie dla dzieci starszych ?
              Czy jest osobne boisko ?
              Inaczej to absurd !

• dorlor Re: A ja ciągle pamiętam pewne wydarzenie 24.10.13, 20:39
              Słuchaj matole, masz ponad 60 lat i nie wypisuj tu pierdów o szkolnictwie w XX wiecznym PRLu, świat poszedł do przodu nawet jeśli tego nie zdążyłeś zauważyć swoim małym marynarskim móżdżkiem
              • erte2 Re: A ja ciągle pamiętam pewne wydarzenie 24.10.13, 20:48
                dorlor
                Słuchaj debilu, nie wiem ile masz lat, ale niezależnie od wieku debilem jesteś, byłeś i będziesz. Oraz chamem i prostakiem, co kwalifikuje cię do pisiorów "z lepszego pdwórka. Można was po tym poznać jak skunksa po smrodzie a pawiana po gołej dupie.
                • dorlor Re: A ja ciągle pamiętam pewne wydarzenie 24.10.13, 21:10
                  Dziadku, nie napinaj się bo ci zwieracze puszczą, wsadź szczękę do szklanki, zrób siusiu , odmów paciorek i lulu.
                  • mariner4 Na co Twoim dzieciom edukacja? 24.10.13, 21:12
                    I tak też będą kibolami. No nie?
                    M.
                    • dorlor Re: Na co Twoim dzieciom edukacja? 24.10.13, 21:16
                      lepiej niż alfonsami jak twoi synowie
              • pies_na_czarnych Re: A ja ciągle pamiętam pewne wydarzenie 24.10.13, 21:15
                dorlor napisał(a):

> Słuchaj matole, masz ponad 60 lat i nie wypisuj tu pierdów o szkolnictwie w XX
                > wiecznym PRLu, świat poszedł do przodu nawet jeśli tego nie zdążyłeś zauważyć s
                > woim małym marynarskim móżdżkiem

Twój świat idzie do tylu.
    • humbak Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 07:21
      > Debilowate mamuśki i tatuśki chcą przedłużenie nieróbstwa swoich bachorów.

Idź spać.
      • wiosnaludzikow Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 07:25
        humbak napisał:

> > Debilowate mamuśki i tatuśki chcą przedłużenie nieróbstwa swoich bachorów
        > .
        >
        > Idź spać.
        Od 2009 roku (data wpisu) już się chyba wyspał :)
        • humbak Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 07:35
          Nie wiem, ostatnio nie trafiłem na zbyt wiele jego wpisów. Ta archeologia zaczna być męcząca:)
        • x2468 Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 13:35
          > Idź spać.
          > Od 2009 roku (data wpisu) już się chyba wyspał :)
          W IPN sprawdziłeś?
    • kosel_maruwi Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 07:34
      mariner4 napisał:

> Mądrzy poślą swoje dzieci od 6 lat.

Tak sie dzieje w zdecydowanej wiekszosci krajow w Europie. W GB dzieci rozpoczynaja szkole w wieku 5 lat i rozpatruje sie to rowniez w innych krajach.
      • wiosnaludzikow Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 07:36
        kosel_maruwi napisał:

> mariner4 napisał:
        >
        >
        > > Mądrzy poślą swoje dzieci od 6 lat.
        >
        > Tak sie dzieje w zdecydowanej wiekszosci krajow w Europie. W GB dzieci rozpoczy
        > naja szkole w wieku 5 lat i rozpatruje sie to rowniez w innych krajach.
        Tym niemniej nazywanie debilami rodziców w kontekście tych konkretnych badań , jest niewłaściwe.
        • kosel_maruwi Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 07:49
          wiosnaludzikow napisał:

> Tym niemniej nazywanie debilami rodziców w kontekście tych konkretnych badań ,
          > jest niewłaściwe.

Nie mam zwyczaju nazywac kogos debilem nie tylko w kontekscie tych badan a czy te badania sa wiarygodne to juz inna sprawa. Jakos dzieci w krajach gdzie nauke rozpoczyna sie wczesniej tez sobie daja rade i pewnie nie gorzej niz w Polsce.
          • wiosnaludzikow Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 07:57
            kosel_maruwi napisał:
            > Nie mam zwyczaju nazywac kogos debilem nie tylko w kontekscie tych badan a czy
            > te badania sa wiarygodne to juz inna sprawa. Jakos dzieci w krajach gdzie nauke
            > rozpoczyna sie wczesniej tez sobie daja rade i pewnie nie gorzej niz w Polsce.
            Tak ale ....w tych innych krajach szkoły były do tego przygotowane, u nas najdelikatniej to określając ....były słabo przygotowane. Również w innych krajach sądzę , że rząd nie ukrywał przed opinią publiczną innych niż te pozytywne badań i opinii.
            • humbak Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 08:03
              Poza tym jest jeszcze kwestia tego, jaka jest efektywność tych dodatkowych kosztów. No i czy powinno to być obowiązkowe.
              • x2468 Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 13:36
                Koszty mniejsze od utrzymania przedszkoli a efektywność większa.
                • humbak Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 13:40
                  Możesz rzucić źródłem?
            • kosel_maruwi Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 08:06
              wiosnaludzikow napisał:

> Tak ale ....w tych innych krajach szkoły były do tego przygotowane, u nas najde
              > likatniej to określając ....były słabo przygotowane.

Nie wszyscy tak uwazaja. Sam nie potrafie tego ocenic.
              • marzena260879 Re: 6 latki do szkoły? 17.09.13, 09:51
                Na zachodzie szkoły były przygotowane to raz.
                A dwa proszę porównać poziom nauczania w szkole Polskiej a szkołach na wyspach czy nawet u naszych sąsiadów w Niemczech.
                Syn poszedł rok wcześniej do szkoły co ta miało nie być zabawy ,gry nauki prawie zero .
                A Gów... prawda. zabawy to on miał jak go zapisałam na zajęcia poza lekcyjne refundowane z Funduszy Europejskich.
                5-6 bitych godzin w ławce.
                A w domu kolejne 2 bo zadań full .
                Obecnie jest w drugiej klasie fakt faktem dobrze się uczy ale jakim kosztem!!!!!!
                W drugiej klasie przerabiają materiał który córka przerabiała w trzeciej klasie a między dziećmi jest 4 lata różnicy a klasowo 3 .
                Osobiście odradzam niema takiej potrzeby do niczego dobrego to nie prowadzi posłanie dziecka do szkoły rok wcześniej .
                Gdybym miała taką możliwość wżyciu drugi raz bym nie popełniła tego błędu.
      • pies_na_czarnych Re: 6 latki do szkoły? 24.10.13, 20:03
        kosel_maruwi napisał:

> mariner4 napisał:
        >
        >
        > > Mądrzy poślą swoje dzieci od 6 lat.
        >
        > Tak sie dzieje w zdecydowanej wiekszosci krajow w Europie. W GB dzieci rozpoczy
        > naja szkole w wieku 5 lat i rozpatruje sie to rowniez w innych krajach.

No i jakie skutki? Każde dziecko zna angielski :-)
    • a-lfa Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 08:14
      Siądźmy na ziemi referendum nikt nie zrobi bo zaraz byli by chętni do zakwestionowania pozostałych "reform" czyli Administracyjnej i Służby zdrowia oraz Emerytalnej (które też są do d...). Tak więc szans na to ja nie widzę.
    • bogucjusz Panie mariner... 14.08.13, 08:22
      Po pierwsze - poluzuj emocje, bo upodabniasz się do forumowych PiSmaków, plujących epitetami.
      Po drugie - racji nie masz. Mądrzy poślą 6-latki do szkół w mądrych, cywilizowanych państwach, gdzie wszystko zostanie odpowiednio przygotowane. U nas będzie - jak zwykle - totalny burdel, przepełnione klasy, nieprzygotowani nauczyciele, niedostosowany program, brak świetlic, brak szafek, 10kg książek w tornistrze, etc, itp, itd. Nikt mądry nie pośle dziecka na taki survival.

---
      "Ląduj, dziadu!"
      • wiosnaludzikow Re: Panie mariner... 14.08.13, 13:25
        bogucjusz napisał:

> Po pierwsze - poluzuj emocje, bo upodabniasz się do forumowych PiSmaków, plując
        > ych epitetami.
        Tu mnie zaskoczyłeś:) A czytałeś hrabiego, alaisteira, ryjka i dziesiątki innych leminżych pismaków.
        > Po drugie - racji nie masz. Mądrzy poślą 6-latki do szkół w mądrych, cywilizowa
        > nych państwach, gdzie wszystko zostanie odpowiednio przygotowane. U nas będzie
        > - jak zwykle - totalny burdel, przepełnione klasy, nieprzygotowani nauczyciele,
        > niedostosowany program, brak świetlic, brak szafek, 10kg książek w tornistrze,
        > etc, itp, itd. Nikt mądry nie pośle dziecka na taki survival.
        >
        > ---
        > "Ląduj, dziadu!"
      • plater-2 Re: Panie mariner... 14.08.13, 13:33
        Masz racje. Na zachodzie szkoly dla dzieci mlodszych to male budynki, dostosowane do potrzeb dzieci mlodszych. Chodzi do takiej szkoly okolo 100 dzieci. jest to do ogarniecia organizacyjnie. Dopiero na poziomie gimnazjum sa szkoly wieksze.
        • pis_da_deby Re: Panie mariner... 14.08.13, 13:38
          plater-2 napisała:

> Masz racje. Na zachodzie szkoly dla dzieci mlodszych to male budynki, dostosow
          > ane do potrzeb dzieci mlodszych. Chodzi do takiej szkoly okolo 100 dzieci.

Gdzie ? Na wsi ?
        • x2468 Re: Panie mariner... 14.08.13, 13:47
          Na jakim zachodzie. w tym tygodniu po raz pierwszy poszła do szkoły 5 lenia córka moich znajomych. Dostała wielka Schultüte z cukierkami, starsze dzieci zrobiły przedstawienie,pani dyrektor przemówiła .Tak rozpoczął sie rk szkolny dla 5-latkow w Berlinie.I zaręczam żadnego małego domku tam nie było (jeśli nie liczyć tego na placu zabaw),dzieci uczą się w normalnej klasie.
          www.medienwerkstatt-online.de/lws_wissen/bilder/9089-1.jpg
        • pies_na_czarnych Re: Panie mariner... 24.10.13, 20:09
          plater-2 napisała:

> Masz racje. Na zachodzie szkoly dla dzieci mlodszych to male budynki, dostosow
          > ane do potrzeb dzieci mlodszych. Chodzi do takiej szkoly okolo 100 dzieci. jes
          > t to do ogarniecia organizacyjnie. Dopiero na poziomie gimnazjum sa szkoly wie
          > ksze.

Gdzie tak jest?
          Małe dzieci uczą się w tym samym budynku. Klasy oczywiście sa dostosowane do wieku dzieci.
      • pis_da_deby Re: Panie mariner... 14.08.13, 13:37
        bogucjusz napisał:

> U nas będzie - jak zwykle - totalny burdel, .....

Skad tyle pesymizmu ?

"W NIK powstaje raport dotyczący przygotowania szkół do objęcia obowiązkiem szkolnym 6-latków. Izba stwierdziła, że wszystkie skontrolowane placówki będą na to gotowe po wyeliminowaniu stwierdzonych nieprawidłowości. Wiele z tych nieprawidłowości zostało usuniętych w trakcie kontroli. Pozostałe nie mają charakteru definitywnie uniemożliwiającego objęcie 6-letnich dzieci obowiązkiem szkolnym."

www.nik.gov.pl/aktualnosci/czy-szkoly-sa-przygotowane-do-przyjecia-szesciolatkow.htm
      • samantha.1 Re: Panie mariner... 14.08.13, 14:45
        Dlatego pełna dowolność dla rodziców,którzy najlepiej wiedzą czy dziecko jest już gotowe
        do rozpoczynania nauki w szkole.Nie można naszych szkół porównywać z tymi w Niemczech,czy innych krajach.Tak dzieciaczki nie noszą ton książek!!
        • x2468 Re: Panie mariner... 14.08.13, 15:36
          Typowo pisie. Zero pojęcia i wielka klapa.Pleciesz bzdury. Widać ze nigdy nie widziałaś niemieckiej szkoły. Co zdanie to idiotyzm.
        • pies_na_czarnych Re: Panie mariner... 24.10.13, 20:13
          samantha.1 napisała:

>
          > mczech,czy innych krajach.Tak dzieciaczki nie noszą ton książek!!

Taak?
          Skąd wy czerpiecie takie informacje? Z IPN?
    • tornson Ty naprawdę jesteś psychopatą, 14.08.13, 13:41
      po prostu nienawidzisz ludzi. Od takich jak ty trzeba trzymać się z daleka.
    • pis_da_deby Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 14:32
      Czesto sie czyta o braku miejsc w zlobkach i przedszkolach.
      Z drugiej strony ze wzgledu na niz demograficzny zamyka sie szkoly.
    • man_sapiens Re: 6 latki do szkoły? 14.08.13, 16:23
      6latki oczywiście do szkoły, ale do szkoły odpowiednio przygotowanej. Dlatego Hall na księżyc a Szumilas z resztą MEN do lasu grzyby zbierać.
      • aktyntasza Re: 6 latki do szkoły? 24.10.13, 17:26
        ja i tak mojego 6 letniego dziecka nie puszczę do szkoły i nikt mi nic nie zrobi

niech se Tuski sam uczy
        • m.c.hrabia Re: 6 latki do szkoły? 24.10.13, 17:38
          masz rację wykształć go na bi mendę.
    • mila2712 Re: 6 latki do szkoły? 24.10.13, 17:48
      Marinerze...za ostro,można bez obelg...... Każdy ma prawo do własnego zdania.

Jestem za tym by dzieci poszły do szkoły w wieku 6 lat. Nie spotkałam 6 latka w pampersie. Być może to chore dziecko?

Jak najbardziej dzieci....a nie motłoch.
    • mariner4 Temat dosyć stary 24.10.13, 18:04
      Ale aktualny.
      M.
    • pies_na_czarnych Re: 6 latki do szkoły? 24.10.13, 19:59
      Bosze znowu zgraja debili robi pośmiewisko z tego kraju, a przede wszystkim ze swoich dzieci.
      :(
      W Belgii dzieci idą do szkoły od 3 roku życia. Wszyscy są zadowoleni. Dzieciaki mają równy start od najmłodszych lat. Rodzice nie muszą wydawać grubych pieniędzy na przedszkola (najkrócej powiedziawszy).
      • volupte Re: 6 latki do szkoły? 24.10.13, 20:09
        Sześciopak dla sześciolatka i bedzie jak trzeba.
    • yoma Re: 6 latki do szkoły? 24.10.13, 20:32
      Ja się poważnie zastanawiam, czy w ogóle dziecko do szkoły. Czego się nauczy, strzelania we właściwą odpowiedź w teście?
    • dorlor Re: 6 latki do szkoły? 24.10.13, 20:37
      Prymitywny kmiot Mariner, głupek zwykły który raczej nie rozumie tego czego chcą rodzice dla swoich dzieci wyrzygał się na milion rodaków, tylko dlatego że chcą decydować o edukacji swoich potomków. Prymityw ten sam nie posiada dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym ale chętnie wypisuje pierdy o cudownościach szkół w Polsce. Ciężko dociera do jego emeryckiego łba że rodzicom nie chodzi o nic innego jak tylko o swobodzie decyzji w sprawie pójścia do szkoły ich własnych dzieci, on znawca mórz wszelakich podobnie jak kiedyś PZPR wie lepiej co będzie dobre dla obywateli. Zrozum dziadu, że nikt rodzicom nie zabroni posyłania dzieci do szkoły w wieku 5 lat, ale ci którzy nie chcą aby ich dzieci zaczynały edukację tak wcześnie powinni mieć takie prawo.
      • mariner4 Odp.... 24.10.13, 20:39
        się brudny śmieciu. Dobrze?
        M.
        • dorlor Re: Odp.... 24.10.13, 20:42
          Słuchaj stary głupku, to że widywałeś swoje dzieci raz do roku albo rzadziej i nic nie wiesz o ich wychowaniu nie upoważnia cię abyś się tu mądrzył, jesteś głupkiem i do tego jeszcze starym jak widać u ciebie wiek nie poszedł w parze z rozumem.
          • mariner4 Ja poszedłem w wieku 6 lat 24.10.13, 20:50
            Moje dzieci też. Ich dzieci tez.
            Nie musisz tego robić. To powinno zależeć od rodziców. Tyle, że 6 latki powinny mieć to zagwarantowane ustawowo. A kto chce to niech przedłuża "radosne dzieciństwo" ile chce. W Polsce wyrobnicy też będą potrzebni.
            Są w końcu i 40 latkowie na utrzymaniu rodziców. Durnych rodziców.
            M.
            • 99venus Re: Ja poszedłem w wieku 6 lat 24.10.13, 20:58
              niektórym w Polsce radosne,bezpieczne dzieciństwo przedłozono nawet do 30 lat-patrz artykuł w ostatniej Polityce.
            • dorlor Re: Ja poszedłem w wieku 6 lat 24.10.13, 21:01
              No popatrz, w Finlandii dzieci idą do szkoły w wieku 7 lat, korepetycje są ustawowo zakazane, dzieci nie są oceniane przez kilka pierwszych lat szkoły i jakoś ich system oceniany jest jako jeden z najlepszych na świecie, nie pracują też jako wyrobnicy i niewolnicy za 1200 zł. brutto, a to głupki nie zorientowali się że gdyby mieli taką Szumilas to zostali by "zieloną wyspą" jak Polska. Nie wybierasz się tam jako doradca? Ty z twoimi genialnymi opiniami na temat szkolnictwa, związków zawodowych i emerytur od 67 roku życia powinieneś być zamiast Wałęsy "mędrcem Europy" poziom inteligencji macie podobny
              • mariner4 W większości krajów Europy jest od 6 lat 24.10.13, 21:11
                W UK nawet od 5. O innych nie wiem.
                Czy tak są ludzie niemądrzy? Dzisiejszy 6 latek bije rozwojem umysłowym na głowę rówieśnika sprzed powiedzmy 50 lat.
                Sam jestem przeciwny szkole "klasycznej" dla maluchów tj siedzenie w ławkach 45'
                Nie jestem za przymusem szkolnym w wieku 6 lat, ale za prawem do edukacji w tym wieku. Kto nie chce mógłby nie posyłać dzieci do szkoły w ogóle. Mnie to wisi totalnie. Tylko, żeby potem łap nie wyciągał do opieki społecznej, bo to mnie już obchodzi.
                To samo w drugą stronę. Kilkadziesiąt lat temu 60 latek to był dziad. A teraz?
                Logiczne jest wydłużenie wieku emerytalnego. (Kiedy ustalano wiek emerytalny w Prusach w 19 w ludzie tam żyli przeciętnie 50 lat). Inaczej to się zawali i samo rozwiąże. Mnie to raczej nie dotyczy, ale Ty pomyśl o tym.
                M.

• dorlor Re: W większości krajów Europy jest od 6 lat 24.10.13, 21:16
                  To dziwne czemu ty nie poszedłeś na emeryturę od 67 lat, przecież jesteś światłym europejczykiem? Co do wysyłania dzieci do szkoły to wybór powinni mieć rodzice a nie decydować za nich głupia urzędniczka z Wawy, jeśli tego nie rozumiesz to już niestety rozumiesz niewiele.
                • dorlor Re: W większości krajów Europy jest od 6 lat 24.10.13, 21:19
                  ". Tylko, żeby potem łap nie wyciągał do opieki społecznej, bo to mnie już obchodzi. "
                  ty wyciągasz łapy po pieniądze do ZUSu .
          • mila2712 Re: Odp.... 24.10.13, 20:57
            Opanuj się.
            Taka jest specyfika tego zawodu. Oczywiście, że ma pełne prawo wypowiadac się na ten temat.
            Jak widać Ty nie masz nic do powiedzenia w temacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka