Dodaj do ulubionych

Czuma vs Newsweek

25.05.09, 14:42

13. maja 2009 r.

www.ms.gov.pl/sprostowania/sprostowanie_090513_newsweek.pdf
fragment:

W artykule tym autor stwierdza:
1."Z naszych informacj wynika, ze (. . .) Czuma spotkal sie z Lisa Madigan,
która jest Prokuratorem Generalnym Stanu Illinois':
oraz
2. "Dlaczego minister wykorzystal spotkanie z wysokiej rangi amerykanskim
urzednikiem do swych prywatnych celów? Biuro prasowe resortu
sprawiedliwoscinam na to pytanie nie odpowiedzialo."

Sa to informacje nieprawdziwe.
W tej sytuacji wnosze o publikacje nastepujacego sprostowania:
Nie jest prawdziwa informarcja zawarta w artykule pt.: "Czuma skarży sie
Amerykanom ': zamieszczonym na stronie internetowej"Newsweek.pl" 9 maja 2009
r., ze Pan Andrzej Czuma spotkal sie lub rozmawial w biezacym roku z pania
Lisa Madigan - Prokuratorem Generalnym Stanu Illinois.

2.
Nieprawdziwa jest równiez informacja, ze wydzial informacji resortu
sprawiedliwosci nie odpowiedzial na pytanie dlaczego minister wykorzstal
spotkanie z wysokiej rangi amerykanskim urzednikiem do swych prywatnych celów.
Pytanie o tej tresci nie zostalo w ogóle zadane.
Podkreslam równiez, ze Pan Andrzej Czuma nie ma w zwyczaju prostowania
nieprawdziwych informacji, które nie sa zwiazane ze sprawowana przez niego
funkcja Ministra Sprawiedliwosci.. W sprawie tej publikacji jest to jednak
konieczne, poniewaz jej autor sugeruje wykorzystywanie zajmowanego stanowiska
do prywatnych celów."

Pomijając wszystko inne czy to oznacza, że Newsweek pomówił Czumę tylko na
swoim portalu internetowym?
Obserwuj wątek
    • iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 14:48
      basia.basia napisała:

> Pomijając wszystko inne czy to oznacza, że Newsweek pomówił Czumę tylko na
      > swoim portalu internetowym?

Nie wiem - nie kupuję papieru od dawna. Z tego co Czumowie piszą wynika, że
      pomówienie ukazało się tylko w wydaniu netowym. To jest coraz częstsza metoda:
      puścić goowno w necie i zobaczyć, co się będzie działo - in plus czy in minus
      dla redakcji. Jak in plus to idzie do druku. Gdybym się nie brzydziła, to dziś
      kupiłabym Der Dziennik, żeby sprawdzić, która z weekendowych netowych rzygowin
      redakcyjnych została przelana na papier.
      • ave.duce Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 14:51
        Neewsweek mi wisi i powiewa, ale czego to sprostowanie dowodzi? Niczego.
        Takie sprostowania to ja mogę pisać na pęczki.

:p
        • zapijaczony-ryj Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 14:55
          ave.duce napisała:

> Neewsweek mi wisi i powiewa, ale czego to sprostowanie dowodzi? Niczego.
          > Takie sprostowania to ja mogę pisać na pęczki.
          >
          > :p

Nie trzeba było ustępować PiS_dogłowym z Ćwiąkalskim i nie było by sprawy.
          Teraz też nie można im ustapić.
          Awantura i rozPiS_ducha to ich życie. To ich trzyma przy życiu jak wóda
          • ave.duce Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 14:58
            Czyli co? Brnąć w czumę aż po całkowite zaczumienie? ;)

Bez sensu czuma jest.

• kon.by.sie.usrnial Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:02
              dokładnie, pozbyć się go. Uprzejmie, na jego własną prośbę ;), żeby
              pisiakom nie dać nadto satysfakcji.
              • ave.duce Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:14
                kon.by.sie.usrnial napisał:

> dokładnie, pozbyć się go. Uprzejmie, na jego własną prośbę ;), żeby
                > pisiakom nie dać nadto satysfakcji.

Nie jestem za dawaniem satysfakcji kaczystom, ale ważniejsze dla mnie -
                odwołanie/rezygnacja Czumy.

Czumasz? ;)

• kon.by.sie.usrnial Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:18
                  czumam i popieram :)
                  • iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:19
                    Ja też. Najlepiej jakby odszedł ze względu na stan zdrowia:)
        • iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 14:59
          ave.duce napisała:

> Neewsweek mi wisi i powiewa, ale czego to sprostowanie dowodzi? Niczego.
          > Takie sprostowania to ja mogę pisać na pęczki.
          >

Wolę żebyś swój cenny czas poświęcała na pisanie o tym, co we WSI słychać ;)

p.s. Świat wraca no normy, skoro Ave wraca do starych dobrych sygnaturek :D
          • ave.duce Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:17
            iza.bella.iza napisała:

> Wolę żebyś swój cenny czas poświęcała na pisanie o tym, co we WSI słychać ;)

Nie chcę Cię martwić, ale dzisiaj wieczorem wysyłka NW28 > jesteś jako autorka ;)))

> p.s. Świat wraca no normy, skoro Ave wraca do starych dobrych sygnaturek :D

Nie tak szybko, koleżanko! Ale słuszny kierunek mamy > my UP, kaczyści down,
            soft& tafT ;)))

• iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:21
              ave.duce napisała:

> Nie chcę Cię martwić, ale dzisiaj wieczorem wysyłka NW28 > jesteś jako auto
              > rka ;)))
              >
              >

Jak dostanę honorarium, to niczym martwić się nie będę ;)
              • ave.duce Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:23
                Honorarium?! Oczumiałaś?! To ja czekam na wpłatę.

• iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:28
                  Ave - krakowskim targiem proponuję: Ty mi nie wypłacisz honorarium, a ja Tobie
                  za przesyłkę. Obie będziemy zarobione:D:P
                  • ave.duce Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:33
                    iza.bella.iza napisała:

> Ave - krakowskim targiem proponuję: Ty mi nie wypłacisz honorarium, a ja Tobie
                    > za przesyłkę. Obie będziemy zarobione:D:P
                    >

1. a jaką ja mam pewność, że Ty jesteś z Krakowa?!
                    2. jakby na to nie patrzeć > jestem i tak stratna. Płacze i przyjmuję takie
                    rozwiązanie. A Ty w resztkach sumienia będziesz miała zaczumowaną krzywdę
                    wiejskiej sieroty bez ojca i matki Polki! ;)

• iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:37
                      ave.duce napisała:

> 1. a jaką ja mam pewność, że Ty jesteś z Krakowa?!

Miej pewność, że nie jestem:) Ja jestem z takiego czegoś, co "rano się budzi z
                      przepicia" :( Nigdy tego Muńkowi nie daruję!!!

> 2. jakby na to nie patrzeć > jestem i tak stratna. Płacze i przyjmuję takie
                      > rozwiązanie. A Ty w resztkach sumienia będziesz miała zaczumowaną krzywdę
                      > wiejskiej sieroty bez ojca i matki Polki! ;)
                      >

Moje resztki sumienia poszły się gonić po wizycie w ZUS! Wybacz, że jesteś tego
                      pierwszą ofiarą.
                      • ave.duce Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:44
                        iza.bella.iza napisała:
                        >
                        > Miej pewność, że nie jestem:) Ja jestem z takiego czegoś, co "rano się budzi z
                        > przepicia" :( Nigdy tego Muńkowi nie daruję!!!

Chodzi o StaSCyka? Ja jestem z tego "pieprzonego". Lubię ostre przyprawy i zieleń ;)
                        >
                        > Moje resztki sumienia poszły się gonić po wizycie w ZUS!

No tak! Łazi, gdzie jej wcale nie proszą, to i ma za swoje ;)

> Wybacz, że jesteś tego
                        > pierwszą ofiarą.

Ale mam nadzieję, ze nie ostatnią! ;)

Wolę być pierwsza na Forum K. niż druga w... Rzymie ;)))

• iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:52
                          ave.duce napisała:

> Chodzi o StaSCyka?

A kogóż by innego?!

> Ja jestem z tego "pieprzonego". Lubię ostre przyprawy i zieleń ;)

Tam też spędziłam sporą część swego życia, ale wróciłam na swoje śmieci. Też są
                          bardzo zielone i też mają swój las:)

> No tak! Łazi, gdzie jej wcale nie proszą, to i ma za swoje ;)

Wypraszam sobie - polazłam, bo właśnie prosili! Ale nie wiem, kto tego będzie
                          bardziej żałował:) Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni!!!

> > Wybacz, że jesteś tego
                          > > pierwszą ofiarą.
                          >
                          > Ale mam nadzieję, ze nie ostatnią! ;)
                          >
                          > Wolę być pierwsza na Forum K. niż druga w... Rzymie ;)))
                          >

O, z pewnością nie ostatnią:) Dzień się jeszcze nie skończył:P
                          • ave.duce Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:57
                            No to do miłego w innym wątku/mątku! ;)

b/o

• iza.bella.iza Do miłego:) n/t 25.05.09, 16:02

• a.adas Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 14:57
        znasz najnowsze dzieło? Czyli wywiad Karnowskiego z Azraelem?
        www.dziennik.pl/opinie/article385880/Azrael_Blogerzy_grzesza_pycha.html
        chyba poszedł do druku. A Krasowskiemu już nie został ani jeden dziennikarz. Ja
        wiem, ze Karnowski wsławił się głównie pewnym artem o premierze, ale jeszcze
        miałem złudzenia...
        • iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:01
          Bloger Azrael bardzo odważny jest. Kataryna też im wywiadu udzieliła...
        • iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:05
          I jeszcze jedno - dziwi mnie, że Azrael i Dziennik przejmują się opiniami tylko
          salonu24. Czyżby jednak teza o tym, że Janke chce wygryźć Krasowskiego była
          prawdziwa?
      • basia.basia Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:01
        iza.bella.iza napisała:

To jest coraz częstsza metoda:
        > puścić goowno w necie i zobaczyć, co się będzie działo - in plus czy in minus
        > dla redakcji. Jak in plus to idzie do druku. Gdybym się nie brzydziła, to dziś
        > kupiłabym Der Dziennik, żeby sprawdzić, która z weekendowych netowych rzygowin
        > redakcyjnych została przelana na papier.

Ja się nie brzydziłam i kupiłam:) Wszystko jest ale mam cokolwiek inny stosunek
        do całej sprawy. Uważam, że mało elegancko zachowują się obie strony sporu.
        Wnerwia mnie okropnie gromadne plucie na Krassowskiego, którego teksty cenię
        ("Europa" jest doskonała"). Przyznaję, że się zachował idiotycznie pozwalając na
        druk "Wiemy kim jest Kataryna" (Janke napisał, że musiał to zrobić - nie wiem co
        to znaczy). Okropna jest też teza, że mieli prawo w ten sposób "werbować"
        Katarynę. Ale widzę też, że facet pisząc to wszystko był "w białej gorączce" i
        różne rzeczy mu się pomyliły a chciał bronić swoich dziennikarzy. Jednak
        pomijając to ma sporo racji diagnozując jakość blogowania i w ogóle stylu
        dyskutowania na portalach.

Reasumując, uważam że "kto sieje wiatr, ten zbiera burzę". I już mi się nie chce
        pisać kto jest siewcą... Chyba to jasno wynika, z tego co gdzie indziej pisałam
        i to wbrew opinii większości. Wszyscy w tej sprawie zachowali się poniżej
        krytyki i można było z góry założyć eskalację konfliktu, który zaczął się od
        pastwienia się nad Czumą a obecnie dotyczy prawa do anonimowości w sieci, co
        niektórzy utożsamiają z prawem do nieograniczenia w pluciu.
        • iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:18
          basia.basia napisała:

> Reasumując, uważam że "kto sieje wiatr, ten zbiera burzę". I już mi się nie chce
          > pisać kto jest siewcą... Chyba to jasno wynika, z tego co gdzie indziej pisałam
          > i to wbrew opinii większości.

Na temat "siewcy wiatru" mam akurat podobne zdanie do Twojego, ale to nie
          znaczy, że dziennikarze piszący "pod nazwiskiem" w dzienniku, łącznie z
          naczelnym nie zachowali się karygodnie, skandalicznie i obrzydliwe. I biała
          gorączka ich nie tłumaczy - wprost przeciwnie, świadczy o tym, że nie dorośli do
          wypełniania swojej roli.

> Wszyscy w tej sprawie zachowali się poniżej
          > krytyki i można było z góry założyć eskalację konfliktu, który zaczął się od
          > pastwienia się nad Czumą a obecnie dotyczy prawa do anonimowości w sieci, co
          > niektórzy utożsamiają z prawem do nieograniczenia w pluciu.

Tak naprawdę to aferę rozdmuchał Janke, po czym prysnął na urlop i udaje, że o
          niczym nie wie. Po co? Czyżby sugestie m.in. Witka trafiały w punkt, a nasza
          naiwna koleżanka została po mistrzowsku przez Igorka "rozprowadzona"?

Najwięcej kłopotów ściągają sobie osoby, które zamiast obserwować uważnie
          otaczający świat i poszerzać nieustannie swoją wiedzę, wolą wierzyć - raz temu,
          raz owemu. ;)
          • basia.basia Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:32
            iza.bella.iza napisała:

>
            > Tak naprawdę to aferę rozdmuchał Janke, po czym prysnął na urlop i udaje, że o
            > niczym nie wie. Po co? Czyżby sugestie m.in. Witka trafiały w punkt, a nasza
            > naiwna koleżanka została po mistrzowsku przez Igorka "rozprowadzona"?

Witek ma rację, moim zdaniem. Różnimy się co do tego o co chodziło Igorowi.

>
            > Najwięcej kłopotów ściągają sobie osoby, które zamiast obserwować uważnie
            > otaczający świat i poszerzać nieustannie swoją wiedzę, wolą wierzyć - raz temu,
            > raz owemu. ;)

To jest doskonałe:)

Czy pamiętasz jak się na FK czepiłam Zaremby, że okłamywał nas i on i jego
            koledzy nie pisząc przed faktem (wyborem) LechKacza na prezydenta o jego
            rozlicznych słabościach? (Zrobił to w 2 lata po wyborze - musztarda po
            obiedzie). Teraz uważam, że to on natchnął Palikota. Nie tylko natchnął, bo
            podsunął mu tropy.

Jedyna osoba, której ufałam i ufam to Jan Wróbel. Do niedawna Krassowski. Szkoda.

• iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:41
              basia.basia napisała:

>
              > Czy pamiętasz jak się na FK czepiłam Zaremby, że okłamywał nas i on i jego
              > koledzy nie pisząc przed faktem (wyborem) LechKacza na prezydenta o jego
              > rozlicznych słabościach? (Zrobił to w 2 lata po wyborze - musztarda po
              > obiedzie). Teraz uważam, że to on natchnął Palikota. Nie tylko natchnął, bo
              > podsunął mu tropy.

Tego akurat nie pamiętam, ale Zaremba i bez tego mam u mnie krechę aż do samego
              księżyca.

> Jedyna osoba, której ufałam i ufam to Jan Wróbel. Do niedawna Krassowski. Szko
              > da.
              >

A ja żadnemu dziennikarzowi nie ufam. Przestałam czytać i wsłuchiwać się w
              dziennikarskie komentarze po aferze Rywina. Interesują mnie tylko gole fakty,
              informacje. Opinię wyrabiam sobie sama, czego niektórzy pojąć i znieść nie mogą;)
              • humbak Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:46
                Opinię wyrabiam sobie sama, czego niektórzy pojąć i znieść nie mogą
                > ;)

Jeśli wolno się wtrącić, raczej uwierzyć. Trudno uwierzyć że ktoś sam myśli w dzisiejszych czasach:)
                • iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:54
                  humbak napisał:

> Jeśli wolno się wtrącić, raczej uwierzyć. Trudno uwierzyć że ktoś sam myśli w
                  dzisiejszych czasach:)

:)
                  Ano trudno, ale ja się nie wtrącam do cudzej wiary.
                  Pozdrawiam :)
                  • humbak Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:57
                    Słusznie. Ale niektórzy owszem, nawet chętnie. Idiotyczny bon mot o niedyskutowaniu o gustach się nie przyjął, ale jakoś nikt nie dotarł do wniosku że podważanie czyjego światopoglądu i aksjomatów może być niebezpieczne:)
                    Pozdrowiska tsz
              • basia.basia Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:48
                iza.bella.iza napisała:

> A ja żadnemu dziennikarzowi nie ufam. Przestałam czytać i wsłuchiwać się w
                > dziennikarskie komentarze po aferze Rywina. Interesują mnie tylko gole fakty,
                > informacje.

Ale to dziennikarze Ci te fakty podsuwają - te a nie inne itd.

Opinię wyrabiam sobie sama, czego niektórzy pojąć i znieść nie mogą
                > ;)
                >

:))))))) Mam tak samo:) Jednak ja czytam tych różnych, porównuję i mam niezłą
                zabawę. Choć nie zawsze zabawę. ostatnio się wnerwiłam jak oni wszyscy - jak te
                papugi - omawiali werdykt TK w sprawie sporu między Tuskiem i prezydentem.
                Widać, że się oparli na słowach Zdziennickiego z transmisji w TVN24, która
                została urwana po 3. punkcie. Ale i tak zostało powiedziane dość, żeby zrozumieć
                jednak nie znają konstytucji a żadnemu się nie chciało zajrzeć co to są te
                prezydenckie prerogatywy. Jedyna Kolenda-Zalewska powiedziała prawdę ale ona tam
                byłą i wysluchała całości.
                • iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 16:00
                  basia.basia napisała:

> Ale to dziennikarze Ci te fakty podsuwają - te a nie inne itd.

Owszem, ale staram się czerpać informacje z różnych źródeł, porównywać i
                  oddzielać ziarno od plew. Jeśli kilka źródeł potwierdza to samo, to już mogę
                  nabrać pewności, że informacja jest prawdziwa.

> :))))))) Mam tak samo:) Jednak ja czytam tych różnych, porównuję i mam niezłą
                  > zabawę. Choć nie zawsze zabawę. ostatnio się wnerwiłam jak oni wszyscy - jak te
                  > papugi - omawiali werdykt TK w sprawie sporu między Tuskiem i prezydentem.
                  > Widać, że się oparli na słowach Zdziennickiego z transmisji w TVN24, która
                  > została urwana po 3. punkcie. Ale i tak zostało powiedziane dość, żeby zrozumie
                  > ć
                  > jednak nie znają konstytucji a żadnemu się nie chciało zajrzeć co to są te
                  > prezydenckie prerogatywy. Jedyna Kolenda-Zalewska powiedziała prawdę ale ona ta
                  > m
                  > byłą i wysluchała całości.
                  >
                  >

Większość naszego dziennikarstwa jest niedouczona i bardzo powierzchowna. Przy
                  komentowaniu ostatniego wyroku TK wyszło to w całej okazałości. Jedyna osobą z
                  mediów, która wykazała się przy tej okazji znajomością tematu była Wielowieyska.
                  Reszta bredziła jak forumowe oszołomstwo.
        • ave.duce Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:21
          ... który zaczął się od
          pastwienia się nad Czumą ...

Możesz mi to wyjaśnić?

• iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:34
            ave.duce napisała:

> ... który zaczął się od
            > pastwienia się nad Czumą ...
            >
            > Możesz mi to wyjaśnić?
            >

Mogę ja? Newsweek zaczął pisać w swoim wydaniu netowym o tym jakoby Czuma
            spotkał się w USA ... bal bla - to wiemy. Czuma prostował, że nie... Kasia na
            to, że mu nie wierzy, a Krzyś Czuma, że Kasia się ma oszczekać, a jak nie to się
            ujawnić tralala etc... i te brednie tygodnika i niedowiarstwo Kasi to pastwienie
            się nad Czumą, przynajmniej w odbiorze Juniora... i chyba Basi.
            • ave.duce Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:38
              Jak musisz ;)

Widać źle zrozumiałam > bo "całościowo", a nie tylko "sprawa NW".

ps. czy Tobie sprostowanie coś wyjaśniło? ;)

• iza.bella.iza Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:44
                ave.duce napisała:

> ps. czy Tobie sprostowanie coś wyjaśniło? ;)
                >

Tyle co Tobie :) I tak jak Ty mam już to w głębokim poważaniu, bo ile można?
                • ave.duce Re: Czuma vs Newsweek 25.05.09, 15:48
                  No to:

www.youtube.com/watch?v=7nZKMm-nOsc ;)))

• basia.basia w trybie sprostowania:) 25.05.09, 15:42
              iza.bella.iza napisała:

>i te brednie tygodnika i niedowiarstwo Kasi to pastwieni
              > e
              > się nad Czumą, przynajmniej w odbiorze Juniora... i chyba Basi.

Byłam za Kataryną do momentu kiedy Janke opublikował historię konfliktu
              tuaj>>>
              jankepost.salon24.pl/105746,historia-naciskow-krzysztofa-czumy-na-salon24-pl
              Dowiedziałam się wówczas, że w styczniu Kataryna napadła na Czumę (w
              linku wszystko jest) w sposób obrzydliwy i Janke protest Czumy syna
              uznał. Teraz doszło do recydywy i stąd to "pastwienie".

Nawiasewm móiąc janke podgrzewał atmosferę bardzo wrednie, bo najpierw napisał,
              że młody Czuma nazwał katarynę wrednym babsztylem(?) a potem się okazało, że
              było to w styczniu i wtedy tego nie rozpowszechnił. Tak więc on upublicznił tego
              wrednego babsztyla(?). no, magiel.
              • iza.bella.iza Re: w trybie sprostowania:) 25.05.09, 15:47
                I dlatego proponuję pani Basiu opuścić ten magiel i zająć się przyjemniejszymi
                sprawami:) Ja już swoje wiem na w/w temat i nikt mnie przekona, że białe jest
                czarne :D
                • basia.basia Re: w trybie sprostowania:) 25.05.09, 15:50
                  iza.bella.iza napisała:

> I dlatego proponuję pani Basiu opuścić ten magiel i zająć się przyjemniejszymi
                  > sprawami:) Ja już swoje wiem na w/w temat i nikt mnie przekona, że białe jest
                  > czarne :D
                  >

:)))) Kupa roboty czeka, lecę:)

Pozdrawiam
                • ave.duce Re: w trybie sprostowania:) 25.05.09, 15:55
                  Ale co do tego, że białe jest białe to chyba w życiu sie nie prekonasz ;)

ps. a co z "Polityką"? Jakieś procesy "czuma kontra" ;)
                  Pytanie retoryczne. Nara! ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka