Dodaj do ulubionych

Gracz Wyborów: Rafał Trzaskowski

09.06.09, 14:14
Mamy tu kilka barwnych postaci (Senyszyn, Ziobro, Cymański), paru dobrych polityków (Zemke, Wojciechowski), jednego młodego wilka (Trzaskalski) i kompletne nieporozumienie, czyli Buzka.

Dlaczego? Ano nie rozumiem jak można było Buzkowi zapomnieć 4 lata jego premierowania, gdy dawał się sterować Krzaklewskiemu, a jego największym problemem było to czy pewna dama będzie z nim na tylnym siedzeniu rządowej limuzyny czy nie.
Buzek jest znakomitym wykładowcą, dobrym naukowcem. Ale jako polityk jest podatny na sterowanie z tylnego siedzenia. Może dlatego PO zależy na jego kandydaturze na szefa PE?

Lewy Sierpowy - lewicowy punkt widzenia
lewysierpowy.blox.pl
Obserwuj wątek
    • elfhelm Re: Gracz Wyborów: Rafał Trzaskowski 10.06.09, 00:28
      "Mamy tu kilka barwnych postaci (Senyszyn, Ziobro, Cymański)" i każdy z nich to nieporozumienie w PE, w polskim Sejmie zresztą też.

Pozostała czwórka wstydu nam nie przyniesie.

Zwycięzcą jest bezapelacyjnie Buzek.
    • witek.bis Trzask of ski is very good! 10.06.09, 00:54
      Widziałem dzisiaj migawki z jego kampanii i obśmiałem się jak norka. Ktoś, kto
      ma takie pomysły i takich pomysłowych przyjaciół, bardzo dobrze rokuje na
      przyszłość.
    • sleeper_in_the_grass Re: Gracz Wyborów: Rafał Trzaskowski 10.06.09, 10:33
      @Intel-e-gent - masz rację, że zestaw cech Buzka jako polityka dyskwalifikował go jako premiera w polskiej polityce. Nasza (i nie tylko nasza zresztą, biczować się nie musimy) krajowa polityka charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem konfrontacyjności. Ktoś, kto mówi "trochę tak, trochę nie, w zasadzie to należałoby spojrzeć na sprawę z kilku stron, ja nie zakładam z góry, że mam rację, należy dojść do kompromisu" straci 95% nawet najwyższego poparcia, zanim dojdzie do połowy tego zdania, a w 1/3 zdania zostanie ubezwłasnowolniony przez kumpli zza pleców.

Jednakże to, co go dyskwalifikowało jako premiera, jest całkiem niezłym zestawem do polityki europejskiej. W PE jest znacznie więcej zaufania pomiędzy przedstawicielami różnych stronnictw do siebie nawzajem i znacznie więcej dystansu do własnych poglądów. I nie jest tak dlatego, że PE to jakieś magiczne super-kulturalne i wyważone miejsce, tylko dlatego, że europejscy parlamentarzyści mało kogo obchodzą, a w konsekwencji - nie czują palącego wzroku wyborców na sobie. Nie muszą pokazywać, jak to bardzo oni są zbawcami świata, a Ci inni w prostej linii pochodzą od diabła, w związku z czym mogą pracować normalnie.

Nie bez powodu Buzek był uznawany za jednego z najlepszych polskich europarlamentarzystów. Jest pracowity, pragmatyczny, skłonny do kompromisów, ma spory autorytet (były premier dużego kraju, profesor) i niezły zasób wiedzy. Nie jest typem lidera, ale tam nie jest mu to potrzebne.

Swoją drogą, stopniowo co raz więcej szumu robi się dookoła ewentualnej kandydatury Buzka na prezydenta. Moje zdolności przewidywania ponownie mnie nie zawiodły - 2 lata temu mówiłem, że tak będzie ;)
    • ama_leta Re: Gracz Wyborów: Rafał Trzaskowski 10.06.09, 12:19
      koniec tej wioski teraz Trzaskowsli!
    • komentator232 Re: Gracz Wyborów: Rafał Trzaskowski 11.06.09, 18:35
      Przykro mi to stwierdzić, ale typowy przykład nowej polityki wykształciuchostwa, co nawet oddaje hasło kandydata ("Koniec tej wioski teraz Trzaskowski!"), które nie mówi nic poza tym, że wcześniej rzekomo była jakaś wioska a teraz ma być Trzaskowski.

Przejrzałem stronę kandydata i nie znalazłem NIC merytorycznego. Ładne klipy wyborcze, poparcie znanych i lubianych (a niewiele sobą przedstawiających) za to brak programu politycznego czy poglądów kandydata. To coś nazwane programem to kilka punktów w postaci ogólników posuniętych aż do absurdu: "jak najlepszą promocję", "wzmacnianie", "zwiększenie środków".

Jak zrobi tę promocję, jak ma zamiar wzmacniać albo skąd pozyskać zwiększone środki to już nie wspomniał.

Teraz tak się robi politykę? I jest się najlepszym kandydatem? Hehe. Czyli wystarczy porobić ładne miny, zrobić ładne klipy naobiecywać cudów i już? Po prostu Peło. :-)
    • plastelina2005 Re: Gracz Wyborów: Rafał Trzaskowski 12.06.09, 10:55
      BEZAPELACYJNIE CYMAŃSKI. Nie wydał (i nie mógł wydać, bo partia zabroniła) na kampanię grosza i wygrał. To koniec jego kariery. :)
    • haen1950 Re: Gracz Wyborów: Rafał Trzaskowski 18.06.09, 11:00
      Przyszłość należy do Trzaskowskich. Głosowałem, wygrał, przeskoczył duży rów. Teraz sam musi zadbać o swoją karierę i przyszłość.
      • urojenia_kacze Re: Gracz Wyborów: Rafał Trzaskowski 18.06.09, 12:13

ja też głosowałem na niego i wszyscy z mojej rodziny warszawskiej
        czyli w sumie 10 głosów (chociaz ani młody nie jestem, ani spotów z
        aktorami nie widziałem)

a hasło Trzaskowskiego było świetne

nagorsze wyborcze było idiotyczne hasło:
        polski, europejski, michalski

haen1950 napisał:

> Przyszłość należy do Trzaskowskich. Głosowałem, wygrał,
        przeskoczył duży rów. T
        > eraz sam musi zadbać o swoją karierę i przyszłość.
    • g00rek Re: Gracz Wyborów: Rafał Trzaskowski 07.07.09, 14:22
      Nie wiem w jakich to wyborach był tłumaczem Solidarności. Słynne czerwcowe wybory odbywały się w roku 1989, wtedy miał lat 12 i pewnie tłumaczem nie był. Lat 17 miał w 1994 i 1995, ale wtedy raczej wyborów nie było.

Może chodzi o wybory z 1993, ale wtedy startował w nich NSZZ Solidarność dostając chyba ok 4%, zresztą to już raczej ta "nowożytna" Solidarność.
    • antyprawak Re: Gracz Wyborów: Rafał Trzaskowski 07.07.09, 14:31
      Trzakowski wygrał, głównie dlatego, że był usilnie promowany przez
      TVN :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka