Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie OC

07.11.02, 21:08
Na forum "co zmienić" jest rozmowa o obowiązkowych ubezpieczeniach OC dla
rowerzystów. Czy ktoś wie czy na zachodzie Europy (np. Holandia) jest coś
takiego stosowane?
Obserwuj wątek
    • olecky Re: Ubezpieczenie OC 07.11.02, 21:36
      pomysl absurdalny, tak samo jak OC dla pieszych.

natomiast coraz wiecej krajow przyjmuje domyslna wine
      kierowcy w przypadku kolizji z rowerzysta lub pieszym,
      niedlugo stanie sie to zapewne regulacja unijna. takie
      cos by sie u nas przydalo...
      • akami Re: Ubezpieczenie OC 07.11.02, 21:49
        Też tak sądzę. Czy jeszcze ktoś ma zdanie na ten temat?
        • migro Re: Ubezpieczenie OC 07.11.02, 23:50
          akami napisał:

> Też tak sądzę. Czy jeszcze ktoś ma zdanie na ten temat?

Ja nie mam zdania.

Chmmm... W takim razie po co odpisuję?? Dziwny ze mnie ludzik...
        • robertrobert1 Re: Ubezpieczenie OC 08.11.02, 09:41
          Dla mnie to jest paranoja! Ale puśćmy wodze fantazji... Czy mój syn, który
          porusza się na czterokołowym rowerku będzie musiał mieć również wykupione OC?
          Czy wartość OC będzie stała dla każdego rowerzysty czy może uzależniona od
          wartości roweru? A jeśli mam 2 rowery, jeden za 5 000 zł a drugi za 1 000 zł to
          czy będę musiał opłacać OC na dwa rowery czy może tylko na droższy? Posiadam
          również rowerową przyczepkę osobową. Czy na nię również byłaby OC?

Nie wiem co tym sądzić!
          • Gość: Sergio Re: Ubezpieczenie OC IP: *.waw.cdp.pl / *.multi-event.pl 08.11.02, 11:05
            robertrobert1 napisał:

> Dla mnie to jest paranoja! Ale puśćmy wodze fantazji... Czy mój syn, który
            > porusza się na czterokołowym rowerku będzie musiał mieć również wykupione OC?
            > Czy wartość OC będzie stała dla każdego rowerzysty czy może uzależniona od
            > wartości roweru? A jeśli mam 2 rowery, jeden za 5 000 zł a drugi za 1 000 zł
            to
            >
            > czy będę musiał opłacać OC na dwa rowery czy może tylko na droższy? Posiadam
            > również rowerową przyczepkę osobową. Czy na nię również byłaby OC?
            >
            > Nie wiem co tym sądzić!

A dlaczego za droższy? Lepszy rower = (teoretycznie) lepsze wykonanie,
            mniejsze prawdopodobnieństwo spowodowania wypadku.

Dlaczego miałbyś płacić więcej na droższy rower? Ani on szybszy,
            ani bardziej niebezpieczny...
            • Gość: Ben Re: Ubezpieczenie OC IP: *.chello.pl 08.11.02, 11:26
              Gość portalu: Sergio napisał(a):

> A dlaczego za droższy? Lepszy rower = (teoretycznie)
              lepsze wykonanie,
              > mniejsze prawdopodobnieństwo spowodowania wypadku.
              >
              > Dlaczego miałbyś płacić więcej na droższy rower? Ani on
              szybszy,
              > ani bardziej niebezpieczny...

Jesli (teoretycznie) lepsze wykonanie, to powinien
              (również teoretycznie) być szybszy, nie? A Robert to już
              by chyba pod specjalny podatek od wycinaków podpadał...
              • robertrobert1 Re: Ubezpieczenie OC 08.11.02, 11:56
                Gość portalu: Ben napisał(a):
                > Jesli (teoretycznie) lepsze wykonanie, to powinien
                > (również teoretycznie) być szybszy, nie? A Robert to już
                > by chyba pod specjalny podatek od wycinaków podpadał...

Ja? Ależ dlaczego? Ja tylko 57 km/h po Poniatowskim! To chyba nie
                przestępstwo...
                • Gość: undisclosed Re: Ubezpieczenie OC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 11:13
                  Szanowna Policjo!
                  Dnia nieznanego osobnik o imieniu Robert jechał mostem Poniatowskiego z
                  prędkością 57 km/h, co stanowi naruszenie dopuszczalnej tam prędkości o 7
                  km/h. Domagam się ścigania i ukarania tego osobnika za łamanie przepisów ruchu
                  drogowego.
                  • Gość: ROBERT Przekroczenie prędkości IP: *.astercity.net 25.11.02, 08:04
                    Gość portalu: undisclosed napisał:

> Szanowna Policjo!
                    > Dnia nieznanego osobnik o imieniu Robert jechał mostem Poniatowskiego z
                    > prędkością 57 km/h, co stanowi naruszenie dopuszczalnej tam prędkości o 7
                    > km/h. Domagam się ścigania i ukarania tego osobnika za łamanie przepisów
                    ruchu
                    > drogowego.

Ble, ble , ble. Rower nie musi posiadać prędkościomierza więc łatwo bym
                    udowodnił iż nie byłem świadom iż jechałem z taka prędkością.

Taka jest własnie wyższość roweru nad samochodem...
                    • Gość: undisclosed Re: Przekroczenie prędkości IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 12:33

> Ble, ble , ble. Rower nie musi posiadać prędkościomierza więc łatwo bym
                      > udowodnił iż nie byłem świadom iż jechałem z taka prędkością.

Nieświadomość karalności popełnianego czynu nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
                      Widzę, że trzeba tłumaczyć jak dziecku:
                      "Panie policjancie, nie miałem ze sobą kodeksu karnego jak zabijałem tę
                      staruchę, więc nie wiedziałem że to zabronione"
            • robertrobert1 Re: Ubezpieczenie OC 08.11.02, 11:29
              Gość portalu: Sergio napisał(a):

> A dlaczego za droższy? Lepszy rower = (teoretycznie) lepsze wykonanie,
              > mniejsze prawdopodobnieństwo spowodowania wypadku.
              >
              Wobecnego największą składkę płaciliby posiadacze hipermarketowych rowerów oraz
              posiadacze "złomów rowerowych". I tego się obawiam bo, jeśli przypominasz sobie
              wygląd mojego rowerku, to laik mógłby właśnie zakwalifikować go do takiegoż
              właśnie "złomu".
              • Gość: Sergio Re: Ubezpieczenie OC IP: *.waw.cdp.pl / *.multi-event.pl 08.11.02, 12:05
                robertrobert1 napisał:

> Wobecnego największą składkę płaciliby posiadacze hipermarketowych rowerów
                oraz
                >
                > posiadacze "złomów rowerowych". I tego się obawiam bo, jeśli przypominasz
                sobie
                >
                > wygląd mojego rowerku, to laik mógłby właśnie zakwalifikować go do takiegoż
                > właśnie "złomu".

Wiem jak wygląda Twój rower.
                Właśnie dlatego uważam, że pomysł z obowiązkowym OC dla rowerzystów
                jest bez sensu. Nie wiadomo ani jak to klasyfikować
                (w sumie skąd wiadomo czy robię 100km/rok czy 10 tyś km/rok),
                albo z jaką prędkością się poruszam? Przecież nie ma (homologowanych)
                liczników rowerowych. Nie są też obowiązkowe :)

Pozdr

Sergio
          • Gość: undisclosed Re: Ubezpieczenie OC IP: *.chello.pl 21.11.02, 18:12
            Puśćmy wodze fantazji. Paranoik robert pędzi 55 km/h po Poniatowskim. Uderza,
            dajmy na to w samochód. Blachy się gną, szyba się wybija, a odłamki szyby ranią
            siedzącą za kierownicą kobietę, która wiozła dziecko do przedszkola.
            No i co? Jako uczestnik ruchu powinieneś płacić OC za swój pojazd
            bezapelacyjnie!!!
            • robertrobert1 Re: Ubezpieczenie OC 22.11.02, 16:34

> Puśćmy wodze fantazji. Paranoik robert pędzi 55 km/h po Poniatowskim. Uderza,
              > dajmy na to w samochód.

Tak się składa, że ten paranoik Robert ma w swym rowerku 2 hamulce i
              notorycznie sprawdza poprawność ich działania w sytuacjach kiedy to:
              - autobus zpycha go z jezdni na chodnik
              - kierowca wjeżdża na ścieżkę rowerową
              - pieszy bezpardonowo spaceruje po ścieżce rowerowej
              - kierowca nie ustępuje pierszeństwa przejazdu na przejeżdzie dla rowerzystów.

Paranoik Robert może jest paranoikiem ale nie jest samobójcą typu KAMIKADZE i
              nie zamierza wjeżdzać na swoim rowerku do czyjegoś samochodziku.
              Paranoik Robert nie lubi ciasnych pomieszczeń i woli swobodną jazdę !
              Taki właśnie jest ten paranoik Robert
              • Gość: undisclosed Re: Ubezpieczenie OC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 11:11
                Nikt nie "zamierza" spowodować wypadku. Wypadek się po prostu zdarza. Ja
                kiedyś zemdlałem za kierownicą i skasowałem auto. Nie o tym mówimy - mówimy o
                tym, że jeśli spowodujesz u kogoś szkodę, to będziesz musiał pokryć ją z
                własnej kieszeni i pewnie skończy się na komorniku, który przyjdzie i zabierze
                Twoje mienie. A za 50 zł rocznie byłbyś od tego ubezpieczony.
                • olecky Re: Ubezpieczenie OC 24.11.02, 18:16
                  musze Cie zmartwic, ale zgodnie z przepisami UE, od
                  ktoregostam roku, wcale nieodleglego, wszelkie szkody
                  wynikle w wyniku kolizji rowerzystow z samochodami beda
                  pokrywane z OC kierowcy.
                  • Gość: undisclosed Re: Ubezpieczenie OC IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 18:49
                    Ale to jest w najwyższym stopniu niezgodne z polską konstytucją, przewidującą
                    równość wobec prawa.
                    • Gość: ROBERT Re: Ubezpieczenie OC IP: *.astercity.net 25.11.02, 08:12

> Ale to jest w najwyższym stopniu niezgodne z polską konstytucją, przewidującą
                      > równość wobec prawa.

Są równi i równiejsi i do tych wlaśnie zaliczają się rowerzyści

I taka właśnie jest wyższość roweru nad samochodem...
                      • undisclosed-recipient Re: Ubezpieczenie OC 26.11.02, 17:27

> Są równi i równiejsi i do tych wlaśnie zaliczają się rowerzyści

Są równi i równiejsi i do tych właśnie zaliczają się kierowcy.

I taka jest właśnie wyższość samochodu nad rowerem.

I co?
                        Ja tak wcale nie uważam, uważam że wszyscy są równi. A jeśli Ty sądzisz że
                        jesteś lepszy od kogokolwiek bo jeździsz na rowerze, a nie samochodem, to
                        przyjmij do wiadomości, że są ludzie którzy uważają całkiem na odwrót. Czemu
                        oni mają nie mieć racji?
                        • Gość: Robert Re: Ubezpieczenie OC IP: *.astercity.net 27.11.02, 11:50
                          undisclosed-recipient napisał:
                          > Są równi i równiejsi i do tych właśnie zaliczają się kierowcy.
                          >
                          Na jakiej podstawie?

> I taka jest właśnie wyższość samochodu nad rowerem.

Jaka wyższość? Podaj przykłady!
                          >
                          >
                          > A jeśli Ty sądzisz że
                          > jesteś lepszy od kogokolwiek bo jeździsz na rowerze, a nie samochodem, to
                          > przyjmij do wiadomości, że są ludzie którzy uważają całkiem na odwrót. Czemu
                          > oni mają nie mieć racji?

Ponieważ:
                          - rower nia zabija
                          - rower nie zatruwa środowiska
                          - rower nie chalasuje
                          - rower nie niszczy nawierzchni drogowych i chodnikowych
                          - rower nie korkuje miasta
                          - rower nie jest odpowiedzialny za wzrost skladek ubezpieczeniowych
                          - infrastruktura rowerowa nie szpeci miasta
                          - rower jest przyjazny dla pieszego
                          - rower rozwija kondycję fizyczną czyli jest przyjazny zdrowemu stylowi życia

i to by było na tyle...

I taka właśnie jest wyższość roweru nad samochodem!
                          • undisclosed-recipient Re: Ubezpieczenie OC 28.11.02, 18:17

> Ponieważ:
                            > - samochód nie zabija - zabija człowiek
                            > - jazda samochodem nie męczy mięśni
                            > - samochód tak przyjemnie warczy
                            > - w samochodzie deszcz nie pada na głowę
                            > - samochodem można przewieźć rodzinę i bagaż
                            > - samochód nie jest odpowiedzialny za wzrost skladek ubezpieczeniowych -
                            tylko człowiek
                            > - infrastruktura samochodowa nie szpeci miasta
                            > - samochód jest ładny
                            > - samochodem można pokonywać wielkie odległości jednego dnia
                            > - w samochodzie można posłuchać muzyczki
                            > - samochód nie jest ani przyjazny, ani nieprzyjazny dla pieszych - tylko
                            człowiek
                            > - itp. milion podobnych przykładów równie nic nie wartych co Twoje wymysły.

• Gość: ROBERT Re: Ubezpieczenie OC IP: *.astercity.net 29.11.02, 14:10

>
                              > > Ponieważ:
                              > > - samochód nie zabija - zabija człowiek

Człowiek zasiadający za kierownią samochodu a to jest jednoznaczne.

> > - jazda samochodem nie męczy mięśni

Męczy, męczy... miesnie kregoslupa zmuszając je do nienaturalnej pracy
                              statycznej

> > - samochód tak przyjemnie warczy

Jak wiertarka?

> > - w samochodzie deszcz nie pada na głowę

Oj biedaku... jesteś z cukru?

> > - samochodem można przewieźć rodzinę i bagaż

TO CHYBA JEST JEDYNY PLUS

> > - samochód nie jest odpowiedzialny za wzrost skladek ubezpieczeniowych -
                              > tylko człowiek

Patrz wyzej!

> > - infrastruktura samochodowa nie szpeci miasta

Tylko powoduje iż miejsca w miescie jest coraz mniej!

> > - samochód jest ładny

He, HE, he... ale ubaw!!!!

> > - samochodem można pokonywać wielkie odległości jednego dnia

A samolotem jeszcze wieksze! W tym przypadku rower moge zabrac ze soba. A czy
                              ty zabeirzesz samochód?

> > - w samochodzie można posłuchać muzyczki

A na rowerze spiewu ptaszków

> > - samochód nie jest ani przyjazny, ani nieprzyjazny dla pieszych - tylko
                              > człowiek

Patrz wyżej!

I taka własnie jest wyzszosc roweru nad samochodem!

O
                              ,/ \_
                              _""\ <
                              (*) / (*)
                • Gość: ROBERT Re: Ubezpieczenie OC IP: *.astercity.net 25.11.02, 08:10

> Nikt nie "zamierza" spowodować wypadku. Wypadek się po prostu zdarza.

A to dobre!!! Panie władzo jechalem tylko 150 przez miasto i nie wiedziałem, że
                  w tym mieście poruszają sie inni użytkownicy ruchu drogowego...

> Nie o tym mówimy - mówimy o
                  > tym, że jeśli spowodujesz u kogoś szkodę, to będziesz musiał pokryć ją z
                  > własnej kieszeni i pewnie skończy się na komorniku, który przyjdzie i
                  zabierze
                  > Twoje mienie. A za 50 zł rocznie byłbyś od tego ubezpieczony.

Jeżeli ja spowoduje kolizję to koszt naprawy wyniesie około 500 zł. Mnie stać
                  na poniesienie takich kosztów .
                  Jeśli zostanę potrącony przez samochód to koszt naprawy mojego rowerku oraz
                  zniszczonego ubrania wyniesie około 5 tys zł. Czy Ciebie byłoby stać na
                  wyłożenie od ręki takiej kwoty?
                  • undisclosed-recipient Re: Ubezpieczenie OC 26.11.02, 17:25
                    > Jeżeli ja spowoduje kolizję to koszt naprawy wyniesie około 500 zł. Mnie stać
                    > na poniesienie takich kosztów .

Wyobraź sobie, że nie masz wpływu w jaki samochód uderzasz. Jeśli uderzysz w
                    auto klasy mojego 11-letniego VW LT albo 19-letniego Polo, to rzeczywiście ok.
                    500 zł. Ale oberwij lusterko w terenowym lexusie - to koszt ok. 3-4 tys. zł.

> Jeśli zostanę potrącony przez samochód to koszt naprawy mojego rowerku oraz
                    > zniszczonego ubrania wyniesie około 5 tys zł.

To chyba nosisz bardzo drogie ubrania.

Czy Ciebie byłoby stać na
                    > wyłożenie od ręki takiej kwoty?

Coś taki ciekawski.

• Gość: Robert KOSZTORYS IP: *.astercity.net 27.11.02, 12:00
                      > > Jeśli zostanę potrącony przez samochód to koszt naprawy mojego rowerku ora
                      > z
                      > > zniszczonego ubrania wyniesie około 5 tys zł.
                      >
                      > To chyba nosisz bardzo drogie ubrania.
                      >
                      dla nie wtajemniczonych podaję przybliżony kosztory przeciętnego rowerzysty
                      miejskiego:
                      - rower 3 000
                      - wyposarzenie dodatkowe ( licznik, błotniki, rogi, lampki, lusterko, trąbka,
                      bagażnik) 600
                      - kask 300
                      - okulary 100
                      - rekawiczki 150
                      - buty 300
                      - bielizna antypotna 300
                      - bielizna ciepla z golfem 150
                      - spodnie 150
                      - spodnie p-deszcz 200
                      - polar 200
                      - kurtka p-deszcz 350
                      - czapka kominiarka 100

Podczas wywrotki spowodowanej np potrącenie przez samochod 3/4 w/w listy jest
                      zniszczona. Czy stać kierowców na wylozenie kilku tys zł aby odbudować
                      zniszczony przez nich sprzet i ubranie?
                      • undisclosed-recipient Re: KOSZTORYS 28.11.02, 18:11
                        Czy stać kierowców na wylozenie kilku tys zł aby odbudować
                        zniszczony przez nich sprzet i ubranie?

Nie musi - to załatwia za nich ubezpieczenie OC. Dla niewtajemniczonych.
                        A jeśli rowerzysta w coś uderzy, to musi zapłacić z własnej kieszeni.

I taka jest właśnie wyższość samochodu nad rowerem!
                        • Gość: ROBERT Re: KOSZTORYS IP: *.astercity.net 29.11.02, 14:03
                          > Nie musi - to załatwia za nich ubezpieczenie OC. Dla niewtajemniczonych.
                          > A jeśli rowerzysta w coś uderzy, to musi zapłacić z własnej kieszeni.

Nie musi. Rowerzysta tez ma prawo do OC ale jego skladka jest duzo nizsza niz
                          skladka samochodziarza i wynosi 35 pln rocznie.

I taka jest właśnie wyższość roweru nad samochodem!
      • kubajek Re: Ubezpieczenie OC 08.11.02, 10:04
        Rowerowe OC to oczywisty idiotyzm
        Podobnie myślę o "domniemanych" winach
        kogokolwiek.
        :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka