Dodaj do ulubionych

DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic

01.12.04, 00:20
Po naszej wycieczce do lasku, przejrzałam swoje albumy z dzieciństwa i
znalazłam parę fotek (ze słynnym już słoniem i mniej znanym koniem), które
zeskanowałam i wysłałam Ryszardowi M., aby je umieścił na stronie razem ze
zdjęciami z naszej niedzielnej wycieczki.
Chciałam też dzisiaj znaleźć jeszcze inne zdjęcia tych okolic z czasów kiedy
mnie jeszcze nie było na świecie. W tym celu zaczęłam przeglądać zdjęcia w
albumach moich Dziadków. Natrafiłam na fotografie zrobione w czasie wojny na
Żoliborzu. Tak sobie pomyślałam, że na pewno wiele osób ma w swoich
rodzinnych albumach zdjęcia naszych okolic z tamtych czasów i nikt, oprócz
najbliższych osób z rodziny i kręgu znajomych ich nie widział. Może warto by
było je jakoś wspólnie zebrać i umieścić na jakiejś stronie.
To, co udało mi się dzisiaj znaleźć, to zdjęcia zrobione przez mojego Dziadka
we wrześniu 1940 podczas łapanki na pl.Wilsona i ponad 20 zdjęć z 1944 r., a
na nich, ruiny budynków przy pl.Wilsona, ulicach: Krasińskiego, Mickiewicza,
Tucholskiej, Dziennikarskiej, Sułkowskiego i Karpińskiego.
Co sądzicie o takim pomyśle, żeby takie różne nasze niepublikowane zdjęcia
pokazać innym mieszkańcom Żoliborza i Bielan lub ich potomkom?
Obserwuj wątek
    • Gość: d Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.chello.pl 01.12.04, 01:11
      Mam parę zdjęć z okupacji (wojny?), ale one są manifestacyjnie robione w Parku
      Ujazdowskim (tylko dla niemców). Paza wspomnieniami o tym, że ciocia Cesia
      (Cecylia Baudoin De Courtenay) mieszkała na osiedlu WSM (wymyślonym dla
      robotników, a zamieszkanym przez lewicującą inteligencję) nie mam nic.
      Może przegrzebię tapczan śp. Babci... (To co zostało po powstaniu...)
      Ale wiem na pewno: Babcia zawsze mówiła plac Wilsona (a nie komuny paryskiej) i
      chodziłyśmy po bazie w dżunglę nad Wisłą...
      • Gość: xieni Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.wsa.gov.pl 01.12.04, 12:19
        Genialny pomysł!!! Bardzo popieram.
        Niestety 99% przedwojennych i wojennych zdjęć rodzinnych spłonęła w Powstaniu.
        Może inni mieli więcej szczęścia.
        • bravo494 Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 15.04.05, 20:39
          Mieszkam na ulicy Przasnyskiej.Czy ktoś może posiada stere zdjęcia tych okolic?
          (powojenne także bardzo mnie interesują)
      • Gość: jota.40 Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.chello.pl 01.12.04, 12:22
        Zosiu, to jest doskonały pomysł. Może pojawisz się tradycyjnie na kolejnej
        imprezce wycieczkowo-dyskusyjnej? Plany są rozmaite, pewnie coś wypali w
        najbliższym czasie albo po świętach... Uważam, że jak najbardziej przydałyby
        nam się zdjęcia - właśnie takie nieoficjalne, rodzinne. Mało jest Żoliborza w
        zbiorczych albumach o W-wie, powtarzają się głównie te same ujęcia. Dobrze
        byłoby je gdzieś zgromadzić (strona internetowa,a może album?..)
        • Gość: esscort Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 12:55
          świetny pomysł. Jeżeli zdecydujecie sie na album, to ja z góry deklaruję pomoc
          redakcyjno-wydawniczą.
    • mefracko Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 01.12.04, 12:57
      Witam

Pomysł ze stroną o Starym Żoliborzu jest już powoli realizowany, przynajmniej
      przeze mnie. W miarę wolnego czasu a przede wszystkim możliwości zbieram
      wydawnictwa, zarówno sprzed wojny, jak i powojenne. Udało mi się zeskanować
      oryginalny egzemplarz „Dziennika Radiowego AK” z końca września 1944 roku i
      skserować na potrzeby własne kilkanaście innych numerów też z września 1944r.

Piszę też historię spółdzielni żoliborskich i to nie tylko słynnego WSM, ale
      tych mniej znanych np: Vistula, PKO, Akord, kilka spółdzielni nauczycielskich,
      spółdzielnie pracowników umysłowych, pracowników hipoteki i wielu innych. Zdjęć
      z Żoliborza zarówno z okresu 1930-1960 posiadam około dwustu w tym
      kilkadziesiąt nigdzie nie publikowanych (kilka zdjęć Słowackiego z 1938r,1940
      (dom Sp. Zgoda), 1943(Pl. Wilson, Słowackiego) i ruiny z lat 1945-1948). I
      intensywnie poszukuję nadal .Wszystkie mojezdjęcia są w wersji elektronicznej.
      Cel jest jeden - po zebraniu w całość umieścić na stronie wraz z dokładnym ich
      opisem.
      Zbiór mój obejmuje nie tylko rejon Mickiewicza, Krasińskiego, Słowackiego, Al
      Wojska Polskiego, ale też i nieistniejącego już dzisiaj Marymontu (około 100
      zeskanowanych zdjęć z lat 50-tych, z części których można połączyć kilka zdjęć
      w celu uzyskania panoramy).

Jestem bardzo zainteresowany wszystkimi zdjęciami, w tym i z twojego z
      rodzinnego albumu i możliwością ich późniejszego opublikowania. Co ty na to?
      Mam nadzieję że forma "twojego" i "ty" nie przeszkadza?
      Mój mail to: mefracko@gazeta.pl.

Oczekuję odpowiedzi i pozdrawiam
      Tomek
      • z-o-s-i-a Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 01.12.04, 21:07
        mefracko napisał:
        > Cel jest jeden - po zebraniu w całość umieścić na stronie wraz z dokładnym
        > ich opisem.

Właśnie o czymś takim myślałam, żeby je umieścić na stronie, tylko że ja nie
        mam takich technicznych możliwości.

Każde zdjęcie ma opis zrobiony przez mojego Dziadka. Jak zeskanuję te zdjęcia,
        to przepiszę dokładnie te opisy i nie będę do nich niczego dodawać, bo z
        oczywistych względów, nie poznaję większości tych miejsc.

> Jestem bardzo zainteresowany wszystkimi zdjęciami, w tym i z twojego z
        > rodzinnego albumu i możliwością ich późniejszego opublikowania. Co ty na to?
        > Mam nadzieję że forma "twojego" i "ty" nie przeszkadza?

Postaram się w ten weekend przejrzeć pozostałe albumy, a następnie
        przetransportować je do siebie, żeby móc zeskanować zdjęcia. Jak tylko to
        zrobię to Ci je prześlę.
        Pozdrawiam,
        Zosia
        PS. Oczywiście, że forma "na ty" mi nie przeszkadza!

• mefracko Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 01.12.04, 22:03
          Wielkie dzięki. Czekam z niecierpliwoscią na zdjęcia. A jaki rejon Żoliborza
          interesuje Cię? Może mam coś w swoich zbiorach, to prześlę.

Pozdrawiam
          Tomek
          • z-o-s-i-a Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 11.12.04, 20:44
            mefracko napisał:
            > Wielkie dzięki. Czekam z niecierpliwoscią na zdjęcia.

Wysłałam już pierwszą część tych zdjęć, które udało mi się do tej pory
            zeskanować. Resztę doślę później.

> A jaki rejon Żoliborza interesuje Cię? Może mam coś w swoich zbiorach, to
            > prześlę.

Właściwie to interesuje mnie cały Żoliborz i dlatego z niecierpliwościa czekam
            aż Twoja strona będzie już gotowa!
            Pozdrawiam!
            Zosia
            • Gość: Oio Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 22:31
              Takoz wyslalem 2 pierwsze foteczki i pytam czy slac wiecej :)
              • roody102 Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 12.12.04, 22:43
                Jak macie coś ciekawego, to ślijcie i na mój gazetowy adres, jeśli można.
                Zastanawiam się nad stworzeniem jakiejś listy adresów do wymieniania fotek.
                Może na YahooGroups? Bylibyście zainteresowani? Mógłbym to zrobić w tygodniu.
                • Gość: Oio Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:02
                  A nie lepiej znalezc jednego naiwnego, ktory zbierze fotki i zrobi schludna
                  galeryjke tudziez inny serwisik?
                  • roody102 Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 13.12.04, 00:51
                    Taki naiwny już się tu zgłaszał, więc to też jest jakiś pomysł. Tylko pytanie,
                    jakie są szanse, by ten serwis powstał szybko? Bo zapotrzebowanie na wymianę
                    fotek jest spore. Poza tym nie wiadomo, czy wszyscy chcą publikować w sieci
                    swoje prywatne zdjęcia a tak byłby to obieg zamknięty, choć z wolnym dostępem.
                    Ale ja się nie upieram - tylko rzucam propozycję.
    • Gość: krzad Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 18:45
      Witam i kłaniam sie pieknie.
      Na ten wątek czekałem z utęsknieniem.
      Jestem na Zoliborzu element napływowy od 1988 ale warszawiak z dziada pradziada.
      Wiele dzielnic zaliczyłem, ale nigdzie mi tak nie było dobrze jak na Zoliborzu.
      Chętnie zapoznałbym się ze starymi zdjęciami moich okolic (pl. Wilsona,
      Krasińskiego, Zoliborz Urzędniczy i Oficerski) bo jakos litera na ten temat
      niebogata.
      Deklaruję pomoc w ograniczonym czasowo (niestety) zakresie ale mam troche
      wolnego miejsca na dobrym serwerze i mogę założyc domenę na szczytny cel
      publikacji zdjęć.
      Może jakies inne pomysły i inicjatywy?
      Serdecznie wszystkich pozdrawiam i na dalszy kontakt liczę (krzad@idea.net.pl).

Krzysztof
    • oio Marymont - Ruda 07.12.04, 15:23
      Witam
      Chetnie wlaczylbym sie do przedsiewziecia. Moja rodzinka mieszka na Rudzie od
      ok 1950 roku, wczesniej przez kilka lat na Warszawskiej [Marymont, a moze juz
      Zoliborz Dziennikarski]. Sam jestem szczyl, ale moja mama lubi sie bawic w
      taka "archeologie". Ostatnio wygrzebuje po znajomych stare fotki okolic
      Klaudyny, Podlesnej, lasku Bielanskiego itp. Te zbiory ja z kolei skanuje i...
      no wlasnie. Moze ktos chetny zrobi strone - mape Marymontu i Zoliborza? PO
      kliknieciu na fragment mapy - seria zdjec z tego miejsca :)

A jeszcze dla zaciekawienia tematem. Jedna z moich ciotek opowiadala ostatnio o
      cmentarzu lezacym nieopodal petli tramwajowej przy Gdanskiej [ostatnio tu
      omawianej]. Cmentarz zlikwidowano w 1950. Dzis w jego miejscu jest trasa AK...
      • Gość: d Re: Marymont - Ruda IP: *.chello.pl 11.12.04, 20:04
        To może mama wie coś o "domkach ogrodnika" przy Potockiej. Biegam co drugi
        dzień na basen i coraz bardziej one mnie męczą.
        • Gość: Oio Re: Marymont - Ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:01
          A jakies blizsze szczegoly? "Domki ogrodnika" nic jej nie mowia..
          • Gość: d Re: Marymont - Ruda IP: *.chello.pl 12.12.04, 23:55
            Licząc na prawo od basenu:
            1. byłe przedszkole obecnie komis samochodowy
            2. ogród z wyżej wymienionymi domkami (w stylu klasycyzującym)
            3. ulica prowadząca do szkoły
            • esscort Re: Marymont - Ruda 21.12.04, 11:31
              Gość portalu: d napisał(a):

> Licząc na prawo od basenu:
              > 1. byłe przedszkole obecnie komis samochodowy

Raczej nie tyle przedszkole co plac zabaw dla dzieci

> 2. ogród z wyżej wymienionymi domkami (w stylu klasycyzującym)
              Tam mieściło się (mieści?) jakieś urządzenie związane z wodociagami. Myślę, że
              praca przy tym urzadzeniu polegała głównie na siedzeniu i patrzeniu, czy coś
              się nie psuje. Więc przy okazji dbano o ogród. Były lata (siedemdziesiąte),
              kiedy ten ogród byŁ faktycznie imponujacy. A na pewno były tam najwcześniejsze
              czereśnie na całym Żoliborzu. Później ogród zmarniał, widocznie człowiek,
              który miał serce do ogrodu, poszedł na emeryturę. Jak jest teraz?
              > 3. ulica prowadząca do szkoły
    • mdwe Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 11.12.04, 18:50
      Wiecie co... Ja mam prośbę. Czy przesłalibyście mi awne zdjęcia szczególnie ul.
      Gwiaździstej, Klaudyny i okolic. Byłabym bardzo wdzięczna. Ja niestety nie
      posiadam żadnych :(

Z góry dziękuję
      • roody102 Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 12.12.04, 22:41
        Dwa pytania:
        - czy ktoś Ci już wysłał?
        A jeśli nie to:
        - na gazetowy adres?
        • mdwe Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 12.12.04, 23:24
          1. Dawnych zdjęć Rudy i okolic nikt mi jeszcze nie wysyłał (oprócz chyba dwóch z
          79 roku)

2. tak, na adres gazetowy

Pozdrawiam
    • nascendi 13 grudnia i 23 lata 13.12.04, 09:41
      Witam,
      Zbiegło się odsłonięcie przez Ryszarda kolejnych fotek z dzisiejszą datą
      www.warszawa1939.pl/forum/wycieczka_bielany/nascendi/page_01.htm
      Dorzucę więc parę kombatanckich wspomnień.

Dywizja pancerna pojawiła się najpierw w Lasku Bialańskim, wkrótce po
      13.XII.81. Kilka dni potem przegrupowano ją na AWF. Zapewne w Lasku było zbyt
      daleko do wody i prądu, a także teren trudniejszy do upilnowania. No i kiedy
      silniki wygasły, to chłopcy w tych blaszakach zaczęli pewnie marznąć.
      Ze względu na łączną liczbę pojazdów musieli je rozmieścić w kilku miejscach,
      część stała przy lodowisku (na tych zdjęciach), reszta na dwóch północnych
      boiskach. Bojowe wozy piechoty regularnie patrolowały ulice, aby obywatele nie
      zapomnieli, gdzie żyją. Zapewne gąsienica czołgowa namierzona przez Zosię
      pozostała z tamtych dni.

Tutaj powtórzę com napisał w innym wątku
      Jeśli mnie pamięć nie myli, to większość żołnierzy zakwaterowano w halach
      sportowych (koczowali biedacy na podłodze jak ofiary klęski żywiołowej), a
      oficerów w akademikach. AWF bardziej przypominał wielkie koszary niż uczelnię.
      Zawieszono zajęcia na basenie, gdzie wtedy chodziłem, ale za to były inne
      rozrywki. Sznur wojaków z menażkami idący na stołówkę - to się oglądało jak
      film wojenny. Chłopcy mieli zakaz wychodzenia poza teren AWF, więc kupowaliśmy
      im ciastka, szlugi czy słodycze w Al.Zjednoczenia. W zamian można było zajrzeć
      do czołgu i poczuć się jak Gustlik czy Szarik.

Co do reszty zdjęć
      Okrągły tunel w ziemii to zdjęcie tematycznie związane z wycieczką, zrobione
      podczas przesuwania kolektora na wschód na wysokości Dw.PKS Marymont i
      Al.Słowiańskiej. Przesuwano go chyba aby nie kolidował z metrem. Działo się to
      gdzieś na przełomie 80./90.

Na jednym wykop pod fundamenty gmachu ATK na skarpie wzgórza kamedulskiego. Tak
      się zaczęła zabudowa i dobijanie tego pięknego miejsca.

Na zakończenie dodałem 4 ujęcia potoku bielańskiego. Kiedyś płynął na całego,
      ostatnimi laty wysycha, ale na wiosnę przy odrobinie szczęścia można spotkać
      tam wodę.

Pomysł utworzenia inetowej galerii bardzo popieram. Chętnie do niej dorzucę
      dalsze zdjęcia.

• Gość: d Re: 13 grudnia i 23 lata IP: *.chello.pl 14.12.04, 00:21
        Pamietam Sylwester 1981/82. Znieśli godzinę policyjną, więc wszyscy poszliśmy z
        Podleśnej 46 do panów w czałgach z wódeczką. Było miło, panowie wydawali się
        uradowani i chyba nie byliśmy inicjatorami...
      • Gość: Bielanin Re: 13 grudnia i 23 lata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 16:50
        Eh, ten wielki kolektor ściekowy przy Dw. PKS Marymont, to dokładnie pamiętam,
        bo też właziłem wgłąb. Ale on jakiś taki krótki był a może nadal jest? Chodzi
        mnie o ten najszerszy odcinek, gdzie mozna spokojnie na rowerze jeździć.
    • Gość: Oio A moze i mapy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 22:35
      Moze komus sie przyda fragment mapy Warszawy z 1955...

polonia.civ.pl/Zdjeciainne/Marymont-Zoliborz-Muranow-1955.jpg
      • Gość: Borys Re: A moze i mapy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:05
        Ahoj!
        Śliczna!
        Dziękuję!
        Borys
        • Gość: Oio Re: A moze i mapy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:19
          No to jeszcze jedna: rok 1924.
          polonia.civ.pl/Ruda-Marrymont-Muranow-1924.jpg
          • mefracko Re: A moze i mapy? 21.12.04, 18:38
            Niesamowity jest ten plan z 1924r. Jest jeszcze ul. Sosnkowskiego, Aleja
            Gwardji, a Marymoncka łączy się z ul. Kłopot i puste tereny przy Pl Wilsona.
            Masz jeszcze jakiś plan Żoliborza? Mój najwcześniejszy jest z 1938 roku.

Tomek
            • donkej Re: A moze i mapy? 22.12.04, 12:51
              Super - a Kępa Potocka to wyspa
      • Gość: Aleksy Re: A moze i mapy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 12:36
        Ciekawe...Ul.Przybyszewskiego przecinala lasek i dochodzila az do Marymonckiej?
        Sladu po tym nie ma. Pamieta to ktos?
        • dewulot1 Re: A moze i mapy? 01.01.05, 02:30
          Mapa byla zrobiona na wyrost albo dla zmylenia przeciwnika. Przybyszewskiego
          konczy sie na Barcickiej, chyba ze ulica mozna nazwac sciezke w lasku. Lasek
          dochodzi do Twardowskiej i tam tez bylo (jest?) wejscie po schodach na wal.
          Ja to tez zauwazylem. Jakos dziwnie wyglada miejsce gdzie Stoleczna powinna
          dochodzic do Slowackiego pod katem prostym, przed przebudowa i wyprostowaniem
          chyba w latach 60-tych. Wajchowy przekladal tam tory, na mapie w ogole nie
          pokazane, i byl tez ogrodek jordanowski czy cos takiego. I kapliczka, zdaje sie
          ze przesunieta w inne miejsce. Pewnie wiecej jest niedokladnosci, ale i tak
          przyjemnie popatrzec.
          • Gość: Borys Re: A moze i mapy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 13:20
            Ahoj!
            Wał-kulołap nadal dochodzi do twardowskiej. Byłem tam kilka dni temu i dochodził.
            Tramwaj pod kątem prostym do Słowackiego znam z map "tramwajowych". Co do
            mylenia przeciwnika - spacerowałem z mapa po Lenigradzie (przed powrotem do
            starej nazwy) i widziałem róznicew pomiędzy mapą a terenem. Bardzo możliwe, że i
            Polskie mapy były kłamliwe.

Borys
      • Gość: Krzysiek Re: A moze i mapy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 10:29
        witam,
        znalazłem ciekawy plan Warszawy z 1939 roku( tak twierdzi autor)
        www.trasbus.com/plan1939.htm
        KK
    • Gość: gregory Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 14:03
      ciekawe. mieszkam na ul. sulkowskiego. zbieram informacje o mojej ulicy. w tym
      roku obchodzimy 75 lecie budowy osiedla "dziennikarskiego" proj. arch. kazimierza
      tolloczki. wie, ze w czasie powstania, oj dzialo sie na tych cichych uliczkach.
      • mefracko Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 22.12.04, 14:42
        Witam
        Mam kilka zdjęć zrobionych w latach 40-tych. Dotyczą nieruchomości 25/27, 13/15
        oraz bloku mieszkalnego w rejonie Koźmiana. Znajdzie się też i zdjęcie ruin
        budynku mieszkalnego należącego do Spółdzielni Dziennikarskiej Krasińskiego 6.
        Napisz do mnie to podeślę, a może i ja w drodze wymiany skorzystam na nowych
        nieznaych zdjęciach. Mój mail: mefracko@gazeta.pl.

Pozdrawiam
        Tomek
      • Gość: sztetk Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: 213.77.90.* 31.12.04, 20:41
        ja mieszkam na Tucholskiej, szukam informacji i starych zdjęć, zwłaszcza numery
        od 2 do 16 - to taki fragment z segmentami wygiętymi pięknie w łuk. Będę
        wdzięczny za wszelkie informacje i fotki. fedeks@gazeta.pl
        • mefracko Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 01.01.05, 19:48
          Ciekawe zdjęcie budowanego osiedla dziennikarskiego, budynków Spółdzielni Akord
          oraz fragment I kolonii zamieszczone zostało w wydanym ostatnio albumie
          pt."Warszawa przedwojenna" Olgierda Budrewicza.

Pozdrawiam
          Tomek
          • Gość: sztetk Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: 213.77.90.* 04.01.05, 13:39
            dziękuję, Tomek
            właśnie remontuję mieszkanie i myślałem o jakiś starych zdjęciam na ścianę w
            holu
            pozdrawiam, sztetk
    • borrka Ciekawe zdjecie Placu Inwalidow 01.01.05, 12:42
      Na Nowy Rok:

www.angelfire.com/de/lubartow/images/inwal.gif
      Plan z 1924 jest super! Widac, ze Smiala, to jedyna historyczna i trwala ulica Zoliborz.

• Gość: Blur Re: Ciekawe zdjecie Placu Inwalidow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:17
        Nie wiem czemu, ale nie ładuje się, tylko jakiś gif jest.Mieszkam na placu Inwalidów i też szukam dawnych zdjęć.Jeśli ktoś jakieś ma to plizz niech da linka.
        • mefracko Re: Ciekawe zdjecie Placu Inwalidow 02.01.05, 18:25
          Spróbuj załadować to zdjęcie jeszcze raz. Wcześniej były problemy, ale teraz
          już się ładuje. A jak nie to napisz do mnie, a prześlę tobie to zdjęcie:
          mefracko@gazeta.pl

Tomek
          • jota.40 Re: Ciekawe zdjecie Placu Inwalidow 02.01.05, 22:53
            Piękne zdjęcie!! Szkoda, że w poprzednim wcieleniu nie mieszkało się w owych
            czasach na Śmiałej, powiedzmy - można było chodzić na ryby nad Wisłę, na
            bosaka! ;))... Ciekawe, na końcu Al. Wojska Polskiego widać jakieś domki -
            rozumiem, że zostały później wyburzone?
            Co do Stołecznej i ogródka jordanowskiego, to był on mniej więcej w tym
            miejscu, gdzie teraz Stołeczna łączy się z Marymoncką, może trochę bliżej Hali.
            Stała tam figurka Matki Boskiej, która została przeniesiona na skwerek - tam,
            gdzie teraz trwa budowa apartamentowca. Z tego właśnie powodu przeniesiono ją
            po raz kolejny, chwilowo (??) przycupnęła na skraju parku Żywiciela.
            • mefracko Ogródek Jordanowski i Spółdzielnia ZGODA 03.01.05, 09:30
              Witam

O ile mi wiadomo ogródek jordanowski powstał w wyniku prac społecznych jakie
              miały miejsce na Żoliborzu 29-09-1947 roku. Wtedy to porządkowano ruiny Ośrodka
              Zdrowia (Słowackiego 45), rozbierano resztki domu Harcerska 2 oraz sypano górkę
              saneczkową i porządkowano teren pod ogródek jordanowski.

A tak przy okazji. Czy ktoś wie kiedy rozebrano wszystkie domy "Spółdzielni
              udowlano-Mieszkaniowej Robotników Chrześcijan Zgoda"?
              • jota.40 Re: Ogródek Jordanowski i Spółdzielnia ZGODA 03.01.05, 18:58
                Tomku, dzięki za ciekawe informacje na temat ogródka. Może się on wydawać mało
                istotny, nie ma go przecież od stuleci. Ale ja go pamiętam jak przez mgłę,
                zresztą zawsze myślałam, że on jest raczej pozostałością tych ogródków
                działkowych, które rozciągały się między folwarkiem i fortem Buraków,
                klasztorem zmartwychwstanek i Stołeczną. Dopiero niedawno obejrzałam ten
                fragment Żoliborza na fotoplanie i okazało się, że wzdłuż Słowackiego stał
                długi budynek, tam właśnie, gdzie teraz budują ten nowy. Czyżby to był ów
                Ośrodek Zdrowia? Czy masz może w swoich bogatych zbiorach jakieś zdjęcia
                Słowackiego (czyli ówczesnej Marymonckiej) w tym właśnie miejscu, choćby w
                perspektywie? W moich źródłach widać zazwyczaj środkową część ulicy, albo w
                stronę pl. Wilsona.
                • donkej Re: Ogródek Jordanowski i Spółdzielnia ZGODA 04.01.05, 10:18
                  Ten ogródek był kiedyś dokładnie przed moim oknem.
                  Kiedyś ta część Stołecznej była uliczką wyłożoną kostką, czy czymś podobnym.
                  Potem gdy puszczono tramwaje, rozbudowano trasę N-S została z ogródka taka
                  resztka, co pamiętam jak przez mgłę z dzieciństwa. Tzn. przez mgłę pyłków
                  topolowych i zapachu czeremchy - takie wspomnienie mi zostało romantyczne.
                  Ten skwerek, na którym stała figurka Matki Boskiej. Teraz figurkę przeniesiono
                  na Skwer Żywiciela, a w tamtym miejscu powstają "apartament stary Żoliborz" -
                  boję się, że nowobogackie.
                  Może to zresztą nie aż tak źle, bo będziemy nieco oddzieleni od tłumu i gwaru,
                  które się z pewnością objawią na skrzyżowaniu Stołecznej i Słowackiego po
                  uruchomieniu kolejnej, po pl. Wilsona, stacji metra.

A w ogródku podobno tata poznał moją mamę, gdy przyszła tu uczyć się ze swoją
                  koleżanką ze studiów, a jego siostrą:-)))
                • mefracko Re: Ogródek Jordanowski i Spółdzielnia ZGODA 04.01.05, 10:51
                  Witam

Ośrodek Zdrowia od wczesnych lat 30-tych do końca lat 60-tych ( z kilkuletnią
                  przerwą powojenną) mieścił się w budynku Słowackiego 45. Stał on w wprost
                  ulicy Gdańskiej. Przychodnia w tym miejscu funkcjonowała do chwili oddania
                  dużej przychodni między PL. Lelewela a ul Mickiewicza.Na planie jaki prześlę
                  Tobie zaznaczona jest on kolorem czarnym.

Natomiast budynki Spółdzielni ZGODA zostały wybudowane na przełomie lat 20/30,
                  a rozebrano je nie wiadomo czemu w latach 1947/48. Mury poi wojnie ostały się
                  w dobrym stanie, w środku był wypalony nie mniej niż inne budynki. Może tylko
                  nazwa Spółdzielni nie była poprawna politycznie – „SPÓŁDZIELNIA BUDOWLANO-
                  MIESZKANIOWA ROBOTNIKÓW CHRZEŚCIJAN ZGODA”. Budynki te na planie budynki te
                  oznaczone są kolorem czerwonym.

Nie wiem do kiedy był czynny Ogródek Jordanowski. Na zdjęciach jakie mam w
                  połowie lat 60-tych nie ma już śladu górki saneczkowej, a cały teren robi
                  wrażenie nieużytków.

Na skrzynkę gazetową wyślę Ci dodatkowo kilka zdjęć z tego rejonu.

Pozdrawiam
                  Tomek
            • Gość: jacek Re: Ciekawe zdjecie Placu Inwalidow IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 24.07.06, 02:39
              ul.Stoleczna nigdy nie laczyla sie z Marymoncka,tylko ze Slowackiego
              • santakasia Re: Ciekawe zdjecie Placu Inwalidow 24.07.06, 10:31
                Gość portalu: jacek napisał(a):

> ul.Stoleczna nigdy nie laczyla sie z Marymoncka,tylko ze Slowackiego

ul. Stołeczna łączyła się z Marymoncką wtedy, kiedy ulica, która dziś nazywa
                się Słowackiego, nazywała się Marymoncka
          • roody102 Re: Ciekawe zdjecie Placu Inwalidow 02.01.05, 23:53
            Niestety, obrazek stoi na serwerze o małych limitach chyba i głównie ładuje się
            jakieś logo. Może ktoś może wrzucić go na inny serwer?
            • jota.40 Re: Ciekawe zdjecie Placu Inwalidow 04.01.05, 13:15
              Do mefracko:
              Tomku, dzięki serdeczne, bardzo jestem ciekawa tych zdjęć. Mam nadzieję, że
              zdołamy w najbliższym czasie zmontować coś w rodzaju skarbca fotograficznego
              (patrz - początek wątku...), jak widać, bardzo by się przydał.
              Dziwne, że kompletnie nie pamiętam tego Ośrodka, w ogóle - żadnego budynku u
              wylotu Stołecznej! Moje wspomnienia sięgają drugiej połowy lat '60-tych. No
              cóż, ośrodek dla dzieci był na Stołecznej, bliżej Krasińskiego - i tam właśnie
              chadzałam w razie potrzeby (dopiero niedawno przeniósł się na Szajnochy).
              Co do ogródka jordanowskiego - może rzeczywiście w latach '60 przypominał
              raczej nieużytki, dziś już nie mam pojęcia, czy były tam jakieś tereny zabaw
              dla dzieci... Głównie pamiętam polankę, ławki i tę wspomnianą figurkę. Ale mnie
              się miło kojarzy, stare drzewa, coś z tej romantycznej aury, o której wspomina
              Donkej... ;)
              • donkej Re: Ciekawe zdjecie Placu Inwalidow 04.01.05, 13:39
                a właściwie to przecież...

Bardzo, bardzo proszę - podzielcie się tymi zjęciami!!!
                ja mam też przecież skrzynkę gazetową!
                • Gość: jagoda samolot rozbity na Marymoncie IP: *.chomiczowka.net.pl 05.02.05, 00:06
                  Jestem w tym wieku, który usprawiedliwia upierdliwość, ulica Zuga to Bielany.
                  Pamiętam jako dzieciak, że przy tzw. gołębniku w lesie bielańskim przy drodze w
                  stronę ul. Podleśnej był grób, stary. Nie wiem czyj - może ktoś wie?
      • borrka Jesli zdjecia nie widac. 12.01.05, 20:30
        Serwer jest zabezpieczony przed wykorzystywaniem go jako "magazynu" zdjec.
        Musicie chyba wejsc na strone
        www.angelfire.com/de/lubartow/
        i nacisnac link <Pl.Inwalidow>, w tekscie kawalek za zdjeciem Zrodelka na
        Zakroczymskiej.
    • Gość: bielany Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.chello.pl 08.01.05, 18:27
      kurcze, ale jestem zajarany wami dzieciaki, juz myslalem ze tylko ja lubie
      takie rzeczy :D ale zdjęc u mnie brak :(
    • Gość: FRIDA Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.aster.pl 11.01.05, 19:06
      Witam
      znalazłam w internecie kilka zdjęć Żoliborza z czasów II wojny światowej.
      Niestety zdjęcia nie są opisane i bardzo wielu miejsc nie jestem w stanie
      zidentyfikować np: dom zbiorowy ?
      Jest tam coś na kształt panoramy Żoliborza i w centrum stoi ten dom nie wiem
      gdzie on się wogóle mieścił. Zainteresowanym moge przesłać fotki proszę o
      adresy bo męczy mnie to strasznie.
      Pozdrawiam serdecznie
      • roody102 Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 11.01.05, 19:29
        Wyślij mi na gazetowy adres - jeśli nie jest dużo, to na trochę mogę je wrzucić
        na swój kawałek serwera i wtedy razem ustalimy co na nich jest :)
      • Gość: Blur Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 23:33
        Bardzo bym prosil o te fotki :)
        artur83@wp.pl
      • Gość: Blur Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 00:21
        Dom Zbiorowy to Plac Inwalidow 10, na lewo i troche do przodu od przystanku
        tramwajowego w strone Huty.Jest tam sklep spozywczy, serwis RTV kiedys
        drogeria i kino Swiatowid.Fotka jest niesamowita, w swoich zbiorach mam
        jeszcze foto zrobione mniej wiecej tego samego miejsca zanim w ogole cos bylo
        zbudowane, widac tylko same forty i kilka chatek.
        • mefracko Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic 12.01.05, 07:58
          Prześlij te zdjęcie też i na mój adres: mefracko@gazeta.pl

Dzięki
          Tomek
    • roody102 ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 12.01.05, 17:14
      Dam znać i tutaj o naszym pomyśle, bo on przecież z tego wątku wynika. Otóż w
      poniedziałek, 24.01.2005, w kawiarni „Kotłownia” na ulicy Suzina (w budynku
      kotłowni WSM, przylegającym do dawnego kina Tęcza) o godzinie 18.30 odbędzie
      się pokaz zdjęć z kolekcji Mefracko. Wstęp jest oczywiście wolny, na miejscu
      można się niedrogo napić herabty. Wątek poświęcony spotkaniu jest tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=19346707
      A przy okazji chcielibyśmy pogadać o stronie WWW - jest nas już spora grupka
      hobbystów, na dyskach mamy pokaźne kolekcje zdjęć i wielu z nas po głowach
      krąży pomysł, by zebrać to jakoś do kupy. Spróbujemy o tym pogadać, jeśli po
      pokazie starczy nam czasu.

Zapraszamy!

W imieniu organizatorów, Roody :)
      • liloom Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 17:36
        macie genialny pomysl. moze uda mi sie wyslac mame (ja niestety jestem ok 800
        km od zoliborza), bo my zoliborzanie od pokolen mamy mnoooooostwo zdjec...
        z przyjemnoscia sledze wasze poczynania i zdjecia z wyprawy przefajne:)
    • roody102 Co to jest? 17.01.05, 04:23
      Takie pytanie - co to za barak na zdjeciu, kolo teatru, ten ze spadzistym
      dachem - wiecie moze?

www.acn.waw.pl/roody/WSM_male.jpg
      • jota.40 Re: Co to jest? 17.01.05, 10:12
        Fajne zdjęcie... Ale te baraki?? Dziwne. Spytam ojca, może będzie wiedział.
        Wilsoniak jeszcze nie przecięty, jakoś tak pusto i słonecznie... Drzewa
        mniejsze były czy co?...
        Jakie to jednak ładne i niebanalne założenie architektoniczne. To se ne vrati.
        Nikt wtedy jeszcze nie myślał o grodzeniu enklaw dla bogatych. Twórcom piątej
        kolonii chyba by serce pękło, gdyby zobaczyli te bramy, płoty i domofony...
      • donkej Re: Co to jest? 17.01.05, 10:35
        To dom, zwykły mieszkalny, chyba parterowy, a w każdym razie nieduży - adres
        miał bodajże Harcerska 2 - Starsze pokolenie mojej rodziny znakomicie to
        pamięta, ja - już nie...
      • Gość: Ryszard.Mączewski Re: Co to jest? IP: *.neologic.pl 17.01.05, 13:55
        Wiem mniej więcej - a w szczegółach trzeba zapytać sqh.

Baraczek jest dobrze widoczny na fotoplanie 1935! Cały teren pomiędzy halą
        autobusową przy Włościańskiej a tymi łukowatymi budynkami kolonii pierwotnie
        pełnił funkcję składów amunicji, prochowni czy czegoś w tym stylu.
        Na fotoplanie widoczne są dwa podłużne baraki równoległe do Słowackiego
        otoczone wałem ziemnym z trzech stron oraz długi wałem od strony Słowackiego.
        Na pozostałym obszarze widocznych jest jeszcze sześć mniejszych budynku
        otoczonych wałem ziemnym.

Tak więc widoczny baraczek to prawdopodobnie budynek przedwojenny, jedyny
        ówcześnie istniejący relikt prochowni.
        • donkej Re: Co to jest? 17.01.05, 14:16
          Ale mój ojciec twierdzi, że w powojennych czasach tam normalnie mieszkali
          prywatni ludzie. Mówi, że to pozostałość fortów. Był też wał, który sięgał aż
          do przedszkola (wzdłuż Harcerskiej).
          Więc ta prawdopodobna prochownia musiała już swój charakter zatracić...
          Jeszcze mogę ciotkę zapytać co pamięta - ona ma głowę do szczegółów:-)

Acha, Ryszardzie, chciałabym Cię zapytać o pewne zdjęcie, które znalazłam w
          domu - myślę, że jest na nim fragment przedwojennej Warszawy. Jakiś kondukt
          pogrzebowy idzie ulicami miasta, zastanawiam się, czy to nie jakieś
          uroczystości związane ze śmiercią Piłsudskiego... Spróbował byś lokalizować?
          Mogę Ci to wysłać? I ewentualnie na który adres?
          • Gość: Ryszard.Mączewski Re: Co to jest? IP: *.neologic.pl 17.01.05, 14:39
            > Ale mój ojciec twierdzi, że w powojennych czasach tam normalnie mieszkali
            > prywatni ludzie. Mówi, że to pozostałość fortów. Był też wał, który sięgał aż
            > do przedszkola (wzdłuż Harcerskiej).

Więc tak - wał był i to całkiem przyzwoity - w 1935 po jednej stronie
            wewnętrznej uliczki (jak się domyślam obecnej Harcerskiej) stały dwa baraki a
            po drugiej długi wał - tak długi jak istniejące wzdłuż Słowackiego budynki
            mieszkalne.
            Natomiast nie był on związany z fortami, ale konkretnie ze składem amunicji.
            Idea takiego wału sprowadza się do skierowania potężnej fali uderzeniowej
            spowodowanej potencjalnym wybuchem zgromadzonej amunicji do góry, dzięki czemu
            nie rozprzestrzenia się ona po powierzchni ziemi.
            Prochownie chyba zostały zdemilitaryzowane przed 1939, więc spokojnie budynek
            mógł stać się budynkiem mieszkalnym.

A jeśli chodzi o stare zdjęcie - wyślij, niczego nie obiecuję, ale spróbować
            nie zaszkodzi: ryszard.maczewski@warszawa1939. pl

pozdrawiam
            • donkej Re: Co to jest? 17.01.05, 15:01
              Dziękuję - zrobię to na spokojnie z domu :-))
              • sqh Re: Co to jest? 17.01.05, 15:19
                Oczywiście prochownie zostały zdemilitaryzowane jeszcze przed 1939, bo z jednej
                strony nie spełniały już ówczesnych norm wojskowych (były ceglane), a z drugiej
                strony - nikt o zdrowych zmysłach nie pozwoliłby budować osiedla WSM tuż za
                wałem użytkowanych prochowni.

Teren był jednak nadal wojskowy i dlatego przedwojenna WSM rozwijała się
                bardziej wzdłuż Krasińskiego niż MArymonckiej. Nie wiem, jakie były powojenne
                losy prochowni, ale przerobienie ich na budynki mieszklane było całkiem
                możliwe. Ostatnią (?) prochownię przy ul. Harcerskiej rozebrano ok. 1972 i
                moment ten szczęśliwie uwiecznił na zdjęciu J. Główczyński. Reprodukcja tej
                fotki znajduje się w II wydaniu "Twierdzy Warszawa" L. Królikowskiego na s.
                141. Architektura przedstawionego tam budynku nie do końca jednak pasuje mi do
                tego, co widać na zdjęciu lotniczym, ale może się mylę - najlepiej, jeśli
                oceniliby to rodowici Żoliborzanie, bo w tle widać jakieś bloki, mogące być
                dobrym punktem odniesienia.

Tylko że ja nie mam skanera :-(

Rysiu, jesli możesz, to wstaw, proszę, skanik tego zdjęcia dla porównania...
                • sqh Bingo! 17.01.05, 15:26
                  Źle spojrzałem!

Tak, to jest na 100% ostatnia prochownia - ma dwa wydatne ryzality, tak jak na
                  fotce z książki :-)))
                • donkej Re: Co to jest? 17.01.05, 15:34
                  Tylko nie bloki, tylko nie bloki!!
                  Domy - podobno z fatalnej cegły budowane - z odzysku, z terenów getta itp. -
                  Mówią nawet, że pluskwy z nich wyłaziły...
                  Na pierwszym planie XII kolonia WSM, po prawej od budyneczki domu kultury przy
                  teatrze Komedia, za nim IX kolonia, na wprost w tle VII kolonia, za nią VIII,
                  V, i III(przy niej komin Kotłowni) w oddali II, bardzo z prawej - kawałek IV.
                  :-)))))
                  • sqh Re: Co to jest? 17.01.05, 15:57
                    Spokojnie, lokalna patriotko, ja dobrze wiem, co jest na zdjęciu Rudego... A
                    miałem na myśli bloki, widniejące w tle zdjęcia z rozbiórką prochowni :-)
                    • roody102 Re: Co to jest? 19.01.05, 14:32
                      A tak to wygląda dziś:

www.acn.waw.pl/roody/WSM_dzis.jpg
                      Zdjęcie Tomasza Stępnia, który mówi w dodatku, że w owym małym budynku mieściło
                      się przedszkole i że spłonął on bodaj w latach 60.
                      • donkej Re: Co to jest? 19.01.05, 16:19
                        Kiedy naprawdę moja ciotka pamięta ludzi konkretnych, którzy tam mieszkali...
                        Zresztą może to nie było w jednym czasie
                        • donkej Re: Co to jest? 19.01.05, 21:34
                          A wogóle:
                          Przyjrzałam się temu terenowi za ogrodzeniem przy przedszkolu (przy Sierpeckiej)
                          i tam faktycznie jest mała górka saneczkowa. Mój Ociec twierdzą, że to jest
                          pozostałość owego wału, co Wy na to?? Możliwe?
                          • sqh Prochownie jak na dłoni... :-) 20.01.05, 21:20
                            Pod niniejszym adresem:

sqhfoto02.w.interia.pl/proch.JPG

Zamieściłem przerys planu prochowni, znaleziony w Centralnym Archiwum Wojskowym
                            (troszkę koślawo mi wyszedł, sorry), obok fragment fotografii lotniczej z ok.
                            1944, ze zbiorów Muzeum Powstania Warszawskiego, a jeszcze niżej moją
                            interpretację rysunkową tego, co na obu widać.

A widać fajne szczeliny przeciwlotnicze i rowy przeciwczołgowe (?), oraz to, że
                            jeszcze w okresie międzywojennym najprawdopodobniej została rozebrana mała
                            prochownia nr 5, zaś przy dużych nr 1 i 2 rozebrano południowy wał.

A po co? Ano, ani chybi po to, aby do świeżo odsłoniętych ścian docierało
                            światło słoneczne, gdyż w związku z przebudową prochowni na mieszkania zapewne
                            wybito w nich okna! Tak więc mamy potwierdzenie źródłowe nowej funkcji tych
                            budowli :-)
    • Gość: Oio Marymonckie dochodzenie c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 16:45
      Mefracko: wiem, ze sie powtarzam, ale musze Ci jeszcze raz podziekowac :)
      Natchniona zdjeciami od Ciebie mama wyszla dzis wczesniej do pracy, azeby
      porobic zdjecia domow, ktore stoja do dzis. Zawedrowala na rog Sobockiej i
      Pelplinskiej, gdzie stoi dom w ktorym w latach 50 byl sklep pani P. [vide:
      watek o wiezy spadochronowej i analiza fotki z tejze]. Gdy robila fotki
      zauwazyla, ze przyglada sie jej jakis starszy pan. Zagaila i... okazalo sie, ze
      ow pan jest synem pani P. i mieszka tu od lat trzydziestych :) Rozmawiali tylko
      chwile, ale mama dowiedziala sie m.in. ze bracia D. mieli 2 kamienice na
      Klaudyny, zas jeden z nich byl chemikiem i w czasie wojny w piwnicy wytwarzal
      atrament... itp itd :)
      Reasumujac: Marymonckie Sledztwo laczy ludzi :)
      • Gość: jota.40 Re: Marymonckie dochodzenie c.d. IP: *.chello.pl 19.01.05, 21:15
        Wracając jeszcze do prochowni w parku Żywiciela - z tym przedszkolem - to może
        lekka zmyłka? Bo obok - dosłownie tuż - jest od pradawnych czasów przedszkole
        przy Sierpeckiej... Jakoś mi to nie pasuje - czyli bardziej prawdopodobna
        byłaby relacja ciotki Donki, że tam ludzie mieszkali. W końcu świadek naoczny.
        • sqh Re: Marymonckie dochodzenie c.d. 19.01.05, 22:23
          Może jeszcze raz zaznaczę, że absolutnie nie wykluczam funkcji mieszkalnej
          dawnej prochowni. Ze źródeł materialnych (mi dostępnych) poznać można wprawdzie
          tylko funkcję pierwotną tego budynku - dalej zaś zaczynają się przypuszczenia,
          jednakże potwierdzają je relacje świadków naocznych.
      • mefracko Re: Marymonckie dochodzenie c.d. 19.01.05, 21:23
        Nigdy bym nie przypuszczał, że będzie tak pozytywny odbiór tych zdjęć.
        Może trzeba pomyśleć o marymanckiej stronie www. Ze swej strony deklaruję pomoc
        w udostępnieniu materiału ikonograficznego. Niewiele tego jest, ale na początek
        wystarczy. Kto zajmie się "czarną robotą"? Chętni mile widziani.

Pozdrawiam
        Tomek
      • Gość: Borys Sklep na rogu Pelpińskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 21:38
        Ahoj!
        Tuptając Sobocką do szkoły, jako dziecię 11-letnie z tornistrem, w 1979 coś w
        tym sklepie kupowałem ... lemoniadę? Chleb?
        Sklep zaprzestał działanośc jakoś w 1980? 1981?

Borys
        • nascendi Chlebuś 20.01.05, 09:53
          Ahoj!
          > Tuptając Sobocką do szkoły, jako dziecię 11-letnie z tornistrem, w 1979 coś w
          > tym sklepie kupowałem ... lemoniadę? Chleb?

Chleb - o tak, pyszny, świeżutki, po 4 zeta był.
          W drodze powrotnej braliśmy z kolegą ćwiartkę za 1 zł z przekrojeniem na pół w
          cenie.
          To był prawdziwy rytuał i zwieńczenie szkolnego dnia.

A sklepik szkolny pamiętasz?
          • Gość: Borys Re: Chlebuś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 10:39
            Ahoj!
            Tak, pamiętam.
            Zarówno tani jak barszcz chleb, jak i sklepik szkolny :)
            Borys
        • Gość: jagoda Re: Sklep na rogu Pelpińskiej IP: *.chomiczowka.net.pl 04.02.05, 23:58
          jesli pytasz o róg z ulicą Sobocką to był to sklep należący do pani Pawłowskiej
          dawno, dawno temu kupowałam tam pyszny chleb z kminkiem i... naftę do lampy,
          która była "pogotowiem" gdy gasło światło - to lata około 1960 roku
    • Gość: Oio Kilka zdjec z 1979 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 18:54
      Mama dziala, rozmawia ze wszystkimi znajomymi i... na efekty nie trzeba bylo
      dlugo czekac :). Ponizej prezentuje galerie z kilkoma zdjeciami wykonanymi w
      1979 roku z okien bloku Klaudyny 18. Sa to mniejsze wersje oryginalnych zdjec.
      Oryginaly podesle zainteresowanym robieniem strony :)
      • Gość: Oio :> No to jeszcze link... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 19:00
        Szkoda gadac. Skleroza w moim wieku to naprawde wstyd :>
        wielkapolonia.pl/Warszawa/Marymont/Klaudyny18/
      • samulakm Re: Kilka zdjec z 1979 29.01.05, 10:40
        fanatastyczne! chyba wyciągne plan Wawy z 65-go i zaczne sprawdzac poszczegolne
        uliczki widoczne na zdjeciach. na planie tym jest jeszcze stary uklad ulic
        sprzed budowy Trasy AK a tu zdjatka "z okresu przejsciowego". smakowity kasek.
        ciekaw jestem czy mozna z nich panorame zrobic odpowiednio je skladajac?
      • nascendi Re: Kilka zdjec z 1979 31.01.05, 11:51
        Piękne widoczki, na jednym widać budowę Mostu Grota.
        Brakuje tylko czerwonego ogórka 118 na Gwiaździstej.
        • roody102 Re: Kilka zdjec z 1979 31.01.05, 13:52
          A nie 185? 118 też jeździło Gwiaździstą?
          • nascendi 118 31.01.05, 14:12
            > A nie 185? 118 też jeździło Gwiaździstą?

Wg trasbusa od 64 do 81 (po otwarciu mostu Grota skręciło za Wisłę ustępując
            miejsca 185)

www.trasbus.com/liniabus118.htm
            • roody102 Re: 118 31.01.05, 17:29
              Istotnie. Czego to się człowiek nie dowie :)
              Kiedyś 156 też na Gwiaździstej stawało, ale przejazdem, nie kończyło tam biegu.
              • Gość: Borys Re: 118 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 20:58
                Ahoj!
                Potwierdzam - w 1980 roku z Jędrkiem Wójcikiem pojechałem na wagary do Muzeum
                Wojska Polskiego właśnie 118.
                Ale Berlietem, nie ogórkiem.
                Wdg. mnie ogórki odeszły gdzies pomiędzy 1976 a 1980. Najdłużej, wśród używanych
                przezemnie autobusów (121, 156, 157, 118) ogórki jeździły jako 157.
                Co do 156 - od otwarcia mostu, aż do otwarcia odcinka Wisłostrada-Słodowiec, 156
                jeździł Podczaszyńskiego, Podleśną, Wisłostradą do mostu. Czyli do 1986? 1988?

Borys
                • abacaba Re: 118 06.01.07, 00:56
                  Ja pamiętam, że w latach siedemdziesiątych (w czasach ogórków), czytałem w
                  gazecie (Ekspres Wieczorny?) notatkę, że autobus 118 jadący ul. Gwiaździstą
                  stoczył sie do kanałku. Czy ktoś coś o tym wie?
    • roody102 Pytanie do Tomka 29.01.05, 02:35
      Tomku, w czasie pokazu zdjęć było takie jedno, bodaj ze skweru przed kościołem
      Kostki, z czymś, co nazwałeś zajezdnią autobusową a tle (czy jakoś tak).
      Niestety, zagadałem się i nie dopytałem, ale gdzie tam była zajezdnia (jeśli
      dobrze zapamiętałem) i kiedy?

Nie wiem, czy to nie było to zdjęcie z prac społecznych - budowania ogródka
      jordanowskiego.
      • h47 trochę szczegółow. 29.01.05, 18:51
        - pyt. dot. okolic Hali Marymonckiej: W latach 60-tych w Hali Marymonckiej
        mieściła się baza Miejskiego Przedsiębiorstwa Taksówkowego. Obok hali w miejscu
        gdzie teraz stoi kantor mieściła się przychodnia lekarska i miejsce szczepień
        dla dzieci. Obok przychodni mieściła się łaźnia miejska. Za parkanem
        ogradzającym przychodnię był budynek administracyjny ogródka jordanowskiego.
        Ogródek ten dochodził aż do "dawnej" ul. Stołecznej. W ogródku był teren zabaw
        dla dzieci i miejsce różnych konkursów(ja np. brałem udział w wyścigu kolarskim
        dla dzieci:)). Tereny ogródka istniały do końca lat 60-tych. Wtedy właśnie
        zlikwidiwano ogródek, wytyczono "inną ul. Stołeczną" oraz wybudowano przejście
        podziemne przy hali Marym.Bazarek przy hali został przeniesiony zza budynku
        kina Wisła.
        - ul. Włościańska-biegła nią linia autobusu nr 122, pętla była róg Elbląskiej i
        Powązkowskiej. Między halą Marym. a PKS-em na Marymoncie ("Słodowiec") stał
        młyn w którym konfederaci barscy uwięzili króla St. POniatowskiego.

Słynną scenę z filmu "Zakazane Piosenki" likwidacji konfidenta udającego
        żebraka naprawdę odbyła się na ul. Krasińskiego przed domem nr 16(róg Suzina).
        • roody102 Re: trochę szczegółow. 30.01.05, 16:11
          Wiem, że w hali była baza transportowa, niemniej na pokazie mówiono coś o
          zajezdni przy okazji zdjęcia ze skweru przed Kostką, co mnie totalnie
          zaskoczyło. Choć oczywiście jest też możliwość, że mi się coś pomieszało -
          komentarz do innego zdjęcia z owymi pracami społecznymi w parku.
          • mefracko Re: trochę szczegółow. 30.01.05, 20:42
            Po wojnie w hali przy ulicy Włościańskiej, była zajezdnia autobusowa i
            tramwajowa. Po odbudowaniu wiaduktu nad dworcem gdańskim tramwaje zniknęły z
            zajezdni. To co oglądałeś na pokazie to była niwelacja wałów jednego z
            pomieszczeń prochowni podczas prac społecznych we wrześniu 1947r (kilkanaście
            osób na górce, a w tle charakterystyczne zabudowania zajezdni.
            Natomiast było też inne zdjęcie z prac społecznych z tego samego okresu tylko
            przed kościołem Św Kostki. Oba zdjęcia podczas pokazu następowały po sobie i
            dlatego przy tak dużej ilości zdjęć o pomyłkę.

Pozdrawiam
            Tomek
            • roody102 Re: trochę szczegółow. 30.01.05, 23:23
              Tak, to znaczy że musiałem komentarz do jednego zestawi z obrazem drugiego
              gadając z kims przy barze. Takie są skutki ;)
              Dzięki za rozwianie wątpliwości.
    • Gość: Oio Kolejny raport... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 22:59
      Wlasnie trafilo w moje rece kolejne ciekawe zdjecie. Wykonano je w lutym 1944
      roku na rogu Zuga i Lubomelskiej, a przedstawia... rozbity niemiecki samolot.
      Udostepnie je na dniach.
      Po co wogole o tym pisze? Azeby zrobic smaka i zachecic do prac nad strona :>
      • roody102 Re: Kolejny raport... 02.02.05, 00:33
        O żesz Ty :)
        A prace trwają. Na razie koncepcyjne, ale coś tam się klaruje.
        • Gość: Oio 1944 - Samolot rozbity na Marymoncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 20:47
          Luty 1944 roku byl duzo zimniejszy niz tegoroczny. Rog Zuga i Lubomielskiej
          rowniez znaczaco sie roznil. Niemiecki samolot mial wyladowac na bielanskim
          lotnisku. Lot swoj zakonczyl jednak na ul. Zuga, a konkretniej na domu pewnej
          volksdeutschki [co przez dlugi czas bylo tematem zartow: "ciagnie swoj do
          swego"]. W wypadku zginal jeden pilot, drugi zostal tylko lekko ranny [stracil
          palec]. Tuz po wypadku Niemcy wyznaczyli wysoka nagrode dla znalazcy
          teczki/walizki ktora leciala w samolocie. Nikt jednak nic nie znalazl..
          Pierwszej nocy z wraku zniknely kola. Resztki samolotu wywieziono dopiero po
          miesiacu - do tego czasu zostal praktycznie ogolocony z co ciekawszych
          elementow.

Ponizej obiecane zdjecie:
          wielkapolonia.pl/Warszawa/Marymont/Samolot.jpg
          • Gość: bgsle Re: 1944 - Samolot rozbity na Marymoncie IP: 204.215.136.* 04.02.05, 21:15
            Nie zupelnie na temat, ale czytajac o tym samolocie przypomnialo mi sie cos
            zwiazanego z okolica Lasku Bielanskiego i okolic. Ciekaw jestem czy wiecie cos o
            grobie z okresu wojny, ktory znajdowal sie na skraju Lasu gdzies tak przy
            drodze w kirunku Burakowa (tak bym to najblizej okreslil)W bok odchodzila
            pamietam niewielka droga chyba piaszczysta (wtedy) i tam byl grob, jak mnie
            pamiec nie myli zolnierza niemieckiego.Moze ktorys ze znawcow Zoliborza i
            okolic wie cos na ten temat i chcialby podzielic sie informacjami?Moze jeszcze
            jeden zapomniany szczegol z dawnych lat dzielnicy?
            dzieki
            • roody102 Re: 1944 - Samolot rozbity na Marymoncie 04.02.05, 23:06
              Ten?
              www.warszawa1939.pl/forum/wycieczka_bielany/jota/kolektor003.jpg
              • Gość: bgsle Re: 1944 - Samolot rozbity na Marymoncie IP: 204.215.136.* 04.02.05, 23:24
                Nie, to nie ten.Tamten grob byl z drewnianym krzyzem i nie byl miedzy
                drzewami.Pamietam,tez, ze pozniej krzyz i grob zniknely i jesli sie nie myle to
                musialo byc na poczatku lat 70.Sam grob to wtedy byla gorka piachu z zatknietym
                krzyzem.Pamietam, ze to byl grob niemieckiego zolnierza.Przepraszam za niezbyt
                scisle informacje dotyczace lokalizacji ale czas chyba robi swoje, nie bylem w
                tych okolicach wiele lat.
                cheers
            • nascendi grób wojenny w Parku Młocińskim 08.02.05, 09:13
              > Nie zupelnie na temat, ale czytajac o tym samolocie przypomnialo mi sie cos
              > zwiazanego z okolica Lasku Bielanskiego i okolic. Ciekaw jestem czy wiecie
              cos
              > o
              > grobie z okresu wojny, ktory znajdowal sie na skraju Lasu gdzies tak przy
              > drodze w kirunku Burakowa

Grób w Lasku Bielanskim to ten na wskazanym zdjęciu.
              Inny jest w Parku Młocińskim, rzeczywiście niedaleko szosy do Burakowa i
              ul.Papirusów. Chyba nawet byłby widoczny ze ścieżki biegnącej ukosem od
              skrzyżowania w/w dróg na północ.
              Niestety, poza lokalizacją nic na ich temat nie wiem.

• dewulot1 Re: Kolejny raport... 01.03.05, 01:43
        Jak wiesz ze to Lubomelska i Zuga? Czyzbys tam mieszkal (albo ktos znajomy)i to
        zdjecie jest jakby ze zbiorow rodzinnych? Czy po prostu te dane, date i
        miejsce, ktos napisal na odwrocie zdjecia? Dla mnie bardzo ciekawe!
    • Gość: Oio Czy ktos to jeszcze czyta? :> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 22:41
      Co powiecie na zdjecie z 78-79 roku, osiedle Ruda, budowa blokow na Klaudyny
      [34, 32, w tle 38]? Sa chetni? :>
      • bartllomiej Mapa 15.02.05, 14:57
        co prawda nie dotyczy to zdjec ale mapy zoliborza. Jest to reedycja mapy
        zoliborza i bielan(reedycja mapy z 1936 r.), cala mape mozna kupic w centralnej
        ksiegarni wojskowej przy krakowskim przedmiesciu. Posiadam zeskanowany fragment
        mapy (zoliborz i czesc wawrzyszewa mapa jest dosyc duza i dlatego posiadam
        zeskanowany fragment) jesli ktos jest zainteresowany moge przyslac na maila .
        • santakasia Re: Mapa 15.02.05, 15:23
          bartllomiej napisał:
          > Posiadam zeskanowany fragment
          > mapy (zoliborz i czesc wawrzyszewa mapa jest dosyc duza i dlatego posiadam
          > zeskanowany fragment) jesli ktos jest zainteresowany moge przyslac na maila

ja jestem zainteresowana! jeżeli będziesz tak uprzejmy i puścisz mi ten
          fragment mapy na skrzynkę gazetową, będę wdzięczna. jeżeli jeszcze na tym
          fragmencie załapały się okolice pl. Inwalidów, to będę nawet dozgonnie
          wdzięczna :):):)
          a orientujesz się może, ile mniej więcej kosztuje ta mapa w księgarni?
          • bartllomiej Re: Mapa 15.02.05, 15:49
            ok zaraz posylam, mapa kosztuje 6.50 zł
            • Gość: Oio Re: Mapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 15:58
              Swoja droga www.sztych.pl - ostatnio w ksiegarni przemeblowanie, ale na stronce
              znalezc mozna pelna liste wydawanych map.
            • santakasia Re: Mapa 15.02.05, 16:19
              dzięki za info o cenie mapy - 6,50 to całkiem miła cena.
              i z góry dziękuję za przesyłkę e-mailową.
              pozdrawiam, Kasia
            • roody102 Re: Mapa 15.02.05, 16:29
              Ja tez poprosze.
        • bartllomiej Re: Mapa 15.02.05, 15:51
          bartllomiej napisał:

> co prawda nie dotyczy to zdjec ale mapy zoliborza. Jest to reedycja mapy
          > zoliborza i bielan(reedycja mapy z 1936 r.), cala mape mozna kupic w
          centralnej
          >
          > ksiegarni wojskowej przy krakowskim przedmiesciu. Posiadam zeskanowany
          fragment
          >
          > mapy (zoliborz i czesc wawrzyszewa mapa jest dosyc duza i dlatego posiadam
          > zeskanowany fragment) jesli ktos jest zainteresowany moge przyslac na maila .
          ale masło maslane napisalem :P
        • Gość: Oio Re: Mapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:24
          Z 1936? To jakis inny niz ten z 1935?
          Ponizej linki do moich planow:
          wielkapolonia.pl/Warszawa/Plan-1924.jpg
          wielkapolonia.pl/Warszawa/Plan-1932.jpg
          wielkapolonia.pl/Warszawa/Plan-1935.jpg
          wielkapolonia.pl/Warszawa/Plan-1955.jpg
          Mam tez kilka starszych: 1856, 1879, 1888, 1942 [czesc ze zbiorow SQH :)].
          • bartllomiej Re: Mapa 15.02.05, 16:42
            o wlasnie dokladnie ten fragment z 1935 posiadam
            • bartllomiej Re: Mapa 15.02.05, 16:46
              Tak to jest podobna mapa co 1935 tylko ze jakies wydanie poprawione, ale
              chetnie ta moja porossylam jak ktos chce .
              • Gość: Oio Re: Mapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:48
                To podeslij, prosze... oioMALPAo2KROPKApl
                • bartllomiej Re: Mapa 15.02.05, 17:03
                  www.warszawa.ap.gov.pl/intro.html na stronie archiwum mozna kupic album
                  o zoliborzu
                  • bartllomiej Re: Mapa 15.02.05, 17:41
                    Mam drobne problemy z zalaczenie pliku ale juz jutro powinno byc wszystko w
                    porzadku.
              • mefracko Re: Mapa 15.02.05, 18:32
                Też się piszę na tą mapę. Mój mail mefracko@gazeta.pl.

Dzięki
                Tomek
                • bartllomiej Re: Mapa 15.02.05, 18:58
                  Wlaśnie wysłalem mapkiniedlugo powinny dojsc poniewaz mialem drobne broblemy z
                  programem pocztowym
                  • remislanc Re: Mapa 15.02.05, 19:06
                    Chętnie ustawię sie w kolejce..........:)
                  • remislanc Dzięki Mefracko za panoramę Marymontu!!!!!!!!!!!!! 15.02.05, 19:09
                    Sorry że tak późno ale lepiej późno niż.............
                    • bartllomiej Re: Dzięki Mefracko za panoramę Marymontu!!!!!!!! 15.02.05, 20:01
                      niz wcale :)
                      • bartllomiej Mapa 16.02.05, 09:34
                        maiule doszly??
                        • remislanc Re: Mapa 16.02.05, 11:02
                          Ciemność widzę - ciemność....:)
                          Jeszcze nie mam.Pewnie są w drodze:)
                        • santakasia Re: Mapa 16.02.05, 11:09
                          bartllomiej napisał:

> maiule doszly??

do mnie doszły, nawet dwa :) ale że od przybytku głowa nie boli... dzięki
                        • roody102 Re: Mapa 16.02.05, 11:20
                          Do mnie tak.
                          • bartllomiej Re: Mapa 16.02.05, 11:44
                            wiem ze to nic ale poogladac mozna....:D

-+
                        • Gość: Oio 1936? A moze 1932? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:58
                          Hmmmmm... wielkie dzieki za przesylke.
                          No to mamy teraz zagadke.
                          Popatrzcie na plan ktory rosylal Bartllomiej i porownajcie go z planem, ktory
                          ja udostepnialem jako
                          wzialem go stad: www.ios.edu.pl/kcie/kaskada.htm
                          To na bank ten sam plan. Sek w tym, ze... na planie z 1935 zaznaczonych jest
                          duzo wiecej ulic [nie mowie tu o planowanych]. Jak myslicie: czy pomylil sie
                          autor strony o Kaskadzie [plan z 1936 podpisal jako z 1932], czy moze plan z
                          1936 to jakos zmieniony plan z 1932 [na co wskazywalby brak niektorych ulic]?
                          • Gość: Oio To nie plan z 1936... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 18:33
                            Pokazalem go mamie. Wg niej to plan sprzed roku 1930 - na Marymoncie brakuje
                            kilku ulic widocznych na innych planach.
                            Znalazlem tez jeszcze jedno zrodlo tego planu. Opisany jest on jako:
                            1936 - Warszawa Zoliborz - The topographical map of Poland, scale 1:25000, made
                            by The Geographical Military Institute, relevance on 1889-1890. Reprint of map
                            from 1936 without changes, printes in 1952.
                            Wyglada wiec na to, ze ten plan to mapa z 1890 roku z naniesionymi poprawkami:
                            wybudowanym juz Zoliborzem. Czyzby jednka tworcy nie zapuszczali sie dalej na
                            polnoc? :>
                            • sqh Re: To nie plan z 1936... 27.02.05, 11:28
                              Ta mapa podlinkowana dwa posty wyżej jest jakiś dziwna - niewątpliwie jest to
                              opracowanie WIG-u, oparte na rosyjskim zdjęciu z lat 1889-90, sprawdzonym w
                              terenie po raz pierwszy w 1930. Wygląda to na wydanie z 1932 - w porównaniu z
                              kolejnym wydaniem z 1934 nie ma np. bocznicy kolejowej przy Wytwórni Amunicji
                              nr 1, nie ma części zabudowań Rudy, Zdobyczy Robotniczej i Pl. Inwalidów...

Ale jest jeszcze jedna rzecz: teren wspomnianej Wytwórni (Fort Bema) otoczony
                              jest grubą czarną kreską - dokładnie tak, jak robiło to "Schornisko" - czyli
                              komórka kartograficzna AK (w Polsce, jako jedynym kraju okupowanym w czasie II
                              Wojny Światowej, podziemie wydawało własne mapy), w celu oznaczenia obiektów,
                              zajętych przez Niemców.

Czyżby więc ktoś zadał sobie trud i po przeskanowaniu mapy "Schroniska"
                              pracowicie wyretuszował niemal wszystkie takie oznaczenia?
                              • bartllomiej Re: To nie plan z 1936... 27.02.05, 15:49
                                zalezy o ktory plan chodzi jesli jest to plan ktory ja wyslalem to na 100% jest
                                toi plan 1936 r.
                                • sqh Re: To nie plan z 1936... 27.02.05, 17:12
                                  O ten mi chodzi:

• Gość: Oio No niekoniecznie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:15
                                  Widzisz... to ze plan zostal wykonany w 1936 roku i wyglada na plan z 1936 roku
                                  wcale nie oznacza, ze przedstawia wyglad terenu z 1936 roku :D

Dla przykladu: Na Twoim planie nie ma ul. Klaudyny [tzn jest, ale konczy sie na
                                  Sobockiej]. Nie ma stadionu Marymontu przy Potockiej.... No dziwna sprawa
                                  poprostu.
                                  • bartllomiej Re: No niekoniecznie ;) 27.02.05, 21:28
                                    :D
                                  • sqh Re: No niekoniecznie ;) 28.02.05, 11:04
                                    A to swoją drogą - bywało, że mapy 1:25 000 były unacześniane niezbyt
                                    dokładnie. Na przykład na późniejszych wydaniach arkusza Warszawa-Mokotów,
                                    zawierającego również obszar południowego Śródmieścia, nie ma na przykład
                                    zaznaczonych nowych gmachów Politechniki, SGGW, ani SGH.
    • Gość: tom Re: DAWNE ZDJĘCIA naszych okolic IP: *.pata.pl 16.02.05, 15:01
      moze to by sie przydalo, www.allegro.pl/show_item.php?item=41900821
    • Gość: Oio Rog Marii Kazimiery i Jana III: 1955 i 1970 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 19:12