16.01.03, 15:47
Zastanawiam się dlaczego kurierzy rowerowi wykonują właśnie taką pracę a nie
inną. Rozumiem - jest to pewien styl życia, jest to wynik cylkozy itp, ale
przecież na pewno są świadomi co złego ta praca niesie - kolana wysiadają po
ok 3 latach, jazda w jesienno/zimowe miesiące do przyjemności nie należy
zwłaszcza po centrum gdzie i samochody chlapią i pługi sypią solą która
niszczy sprzęt, a do tego dochodzi jeszcze codzienne użeranie się z chamskimi
kierowcami i stres - ukradną czy nie ukradną rower (chociaż i tak jeżdżą oni
na specjalnie "ubrzydzonych" bicyklach).
Nie wiem jakie są zarobki takiego kuriera, ale pewnie żadna rewelacja - nie
wyglądają jakby pieniądze kapały im z rękawów rowerowych bluz.
No więc o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • yuurei Re: kurierzy 16.01.03, 17:52
      Ja się zastanawiam nad tymi kolanami. Dlaczego siadają. W
      sumie z tego co słyszałem wielokrotnie to obciążenie
      kolan na rowerze wcale nie jest takie duże.Chyba, że
      siadają w sezonie jesienno-zimowym gdy ciężej jest zadbać
      o odpowiednie zabezpieczenie.
      Może... nie rozumiemy do końca filozofii kurierskiej.
      Może czasami do pełni szczęścia człowiekowi wystarczy
      świadomość, że zarabia tyle żeby się ubrać, najeść, napić
      i mieć sprawny rower :)
    • chaladia Re: kurierzy 16.01.03, 19:34
      Widzisz, Jane - to jest tak:

Jakbym mógł zamienić stress pracy umysłowej, którą wykonuję obcenie na 8 godzin
      pedałowania, choćby po mieście jako kurier - to bym to już zrobił. Byle za te
      same pieniądze. A to już się nie da. Zwróć uwagę, że 10 godzin za biurkiem przy
      komputerze albo gonitwa po budowie i wypatrywanie, co jeszcze zdołali sp...,
      uzgadnianie, następnego dnia stwierdzanie, że jest nie tak, stress, że doba ma
      tylko 24 godziny - to są warunki znacznie bardziej szkodliwe niż pedałowanie
      nawet zimą i w oparach spalin.
      Niestety, za czystą pracę fizyczną nie płacą tak dobrze...
    • Gość: car killer Re: kurierzy IP: *.pl / 192.168.0.* 16.01.03, 23:21
      jane_blond_007 napisała:

> Zastanawiam się dlaczego kurierzy rowerowi wykonują właśnie taką pracę a nie
      > inną. Rozumiem - jest to pewien styl życia, jest to wynik cylkozy itp, ale
      > przecież na pewno są świadomi co złego ta praca niesie - kolana wysiadają po
      > ok 3 latach, jazda w jesienno/zimowe miesiące do przyjemności nie należy
      > zwłaszcza po centrum gdzie i samochody chlapią i pługi sypią solą która
      > niszczy sprzęt, a do tego dochodzi jeszcze codzienne użeranie się z chamskimi
      > kierowcami i stres - ukradną czy nie ukradną rower (chociaż i tak jeżdżą oni
      > na specjalnie "ubrzydzonych" bicyklach).
      > Nie wiem jakie są zarobki takiego kuriera, ale pewnie żadna rewelacja - nie
      > wyglądają jakby pieniądze kapały im z rękawów rowerowych bluz.
      > No więc o co chodzi?

Ponieważ jestem kurierem to spróbuję odpowiedzieć na twoje pytania. Powodów dla
      których ludzie wybierają taką włąśnie pracę jest naprawdę dużo: kasa, brak
      innej pracy, zamiłowanie do roweru...itp Generalnie ta praca ma to do siebie,
      że nie trzeba być codziennie w pracy, można sobie ustalać godziny, kończyć o
      której się chce, itp, dlatego decydują się na nią studenci czy ludzie którzy
      mają inne zajęcia w życiu a chcą sobie dorobić. Tak naprawdę to nie ma wielu
      osób, które utrzymują się z pracy kuriera, teraz w mieście jest ich może ze
      30... Kurierka to styl życia, pewna subkultura, zajawka na adrenalinę. Z tym
      zdrowiem to trochę przesada, owszem znam kilka osób, którym wysiadły kolana ale
      to raczej przez że tak powiem ich bezmyślność, chodzi mi o nie przestrzeganie
      kilku zasad, którymi kierują się sportowcy. Z drugiej strony są ludzie, którzy
      jeżdżą po 5 lat i mają się dobrze... Jeśli chodzi o przyjemność z jazdy w zimie
      to pewną rekompensatą są nieco większe pieniądze niż latem. Generalnie zarobki
      nie są duże, ot średnia krajowa ale jest luz, wbrew pozorom mało stresu
      (wystarczy zainwestować w dobre zapięcie), żaden szef nie stoi nad głową i
      mędzi, jestem tylko ja i mój rower...
      • Gość: Pinio Re: kurierzy IP: proxy / *.pekao.com.pl 17.01.03, 09:51
        A do tego za kurierem panny sznurem. :)
      • Gość: Jane_B Re: kurierzy IP: *.acn.pl / 10.64.3.* 17.01.03, 10:27
        Gość portalu: car killer napisał(a):

> Ponieważ jestem kurierem to spróbuję odpowiedzieć na twoje pytania.

Hmm...to ja jeszcze poproszę o informację jak się kurierem zostaje...i czy
        znacie plan miasta na pamięć;>
        Pzdr,
        Jane
        • Gość: car killer Re: kurierzy IP: *.pl / 192.168.0.* 17.01.03, 11:00
          Gość portalu: Jane_B napisał(a):

> Hmm...to ja jeszcze poproszę o informację jak się kurierem zostaje...i czy
          > znacie plan miasta na pamięć;>

Przede wszystkim trzeba mieć rower :) Najprościej zgłosić się do dużej firmy
          kurierskiej i spytać o pracę. W tej chwili w Stolicy jeździ (na rowerze) jedna
          kurierka, w Servisco 3 osoby, w Masterlinku ok. 15, w Kaspio 10, w Speed-Bike
          4. O xpress bikers nie warto wspominać bo tam płacą grosze i traktują jak
          śmiecia. A tak w ogóle to na pewno nie warto zostawać kurierem dla pieniędzy bo
          przez pierwsze dwa miesiące to dużo się nie zarobi (człowiek nie zna miasta itp)
        • Gość: car killer Re: kurierzy IP: *.pl / 192.168.0.* 17.01.03, 11:01

przez pierwsze dwa miesiące to dużo się nie zarobi (człowiek nie zna miasta itp)
        • Gość: car killer Re: kurierzy IP: *.pl / 192.168.0.* 17.01.03, 11:01

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka