skiela1 17.04.11, 01:28 Kiedyś na komunijny prezent wystarczył zwykły zegarek, czy książka. Teraz takie gadżety są już niemal niespotykane. www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110414/POWIAT0114/184623392 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iksigrekzet111 Re: Jaki prezent na komunię? 18.04.11, 11:30 Mam ten sam problem tylko z innej strony..... mój syn ma komunię i zaproszeni się pytają co mają kupić. Sama nie wiem co odpowiadać - syn twierdzi że nie wie co chce albo że nic nie chce. Chrzestna chciała kupic playstation - zdążyłam odradzic na szczęście - bo po pierwsze to nie impreza do wyskakiwania z portfela tylko komunia a po drugie nie popieram siedzenia na tyłkach przed ekranami - komputer jest w domu i w tym wieku do gier starczy zupełnie. Zaproponowałam jakieś radio przenośne z odtwarzaczem do pokoju syna. A innym nie mam pojęcia co powiedzieć. Rower ma, nowa komórka służyłaby tylko do leżenia w szufladzie aż się zestarzeje a młody podrośnie na tyle aby jej nie zgubić - więc też bez sensu. Zresztą to i tak za drogie prezenty. Na dziecięce zabawki jest "za stary" na dorosłe za młody. Zaproponowałam karnet na kilka lekcji jazdy na koniu albo coś w tym stylu. 6 lekcji = 125 zł. Może kurs aikido albo wycieczka z chrzestnym do pobliskiego parku linowego czy innego?? My chyba kupimy zdalnie sterowane autko do zabawy na dworze. allegro.onet.pl/kompletny-zestaw-monster-truck-1-12-rc-zobaczfilm-i1564973844.html Marcina z pewnością zachwyciłaby fototapeta na całą ścianę z dinozaurami ale... brak wolnej ściany w pokoju.... Odpowiedz Link
skiela1 Re: Jaki prezent na komunię? 18.04.11, 16:59 Dalabym voucher do ksiegarni albo wlasnie na jakies zajecia rekreacyjne Odpowiedz Link
mawt Re: Jaki prezent na komunię? 22.04.11, 05:07 iksigrekzet111 bardzo fajny pomysł z tym koniem, a czy dałoby się załatwić osiołka? bo Jezus nie jeździł na koniu albo akupunktura może Odpowiedz Link
liiona Re: Jaki prezent na komunię? 19.04.11, 19:59 skiela1 napisała: > Kiedyś na komunijny prezent wystarczył zwykły zegarek, czy książka. Teraz takie > gadżety są już niemal niespotykane. Zwykły zegarek to dawne czasy. Teraz wybór jest ogromny, można i w cenie i w marce wybrać, co komu pasuje. Takim dobrym pomysłem byłby mikroskop. Odpowiedz Link
k1234561 Re: Jaki prezent na komunię? 20.04.11, 10:20 A moja córka dostała od chrzestnego właśnie zegarek.Bardzo ładny,klasyczny,prosty,bardzo porządnej firmy.Nosi go codziennie. Ponadto z niebanalnych prezentów dostała śliczny,bardzo gustowny,niewielki srebrny obazek z Matką Boską.Jest naprawdę śliczny w swej prostocie i jako pamiątka idealny. Oczywiście dostała też inne tzw.wypasione prezenty,ale one nie były z nami uzgadniane. Kuzynka córki dostała np.fajny rower,tak więc to nie do końca tak,że teraz to już niżej laptopa czy quada to nie można wyskoczyć. Uważam,że prezent w postaci opłaconych lekcji np.jazdy konnej,tańca,rysunku czy co tam dziecko lubi,jest bardzo fajnym pomysłem.Również zasponsorowanie jakiegoś wyjazdu również fajna sprawa,ale to trzeba oczywiście i koniecznie najpierw obgadać z rodzicami. Odpowiedz Link
mawt Re: Jaki prezent na komunię? 22.04.11, 05:10 Jezus jeżdżący rowerem z niebanalnym obrazkiem Matki Boskiej to faktycznie dobry wybór bo to rower ramach przyjęcia pierwszy raz ciała tego Jezusa co go Żydzi zabili, no nie? tak, rower jest bardzo OK Odpowiedz Link
skiela1 Re: trikke 20.04.11, 19:53 "Trikke 5 przeznaczone jest dla dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 11 lat. Jest na tyle lekkie dla młodych, że mogą w pełni bezpiecznie robić triki rodem ze skateparku a przy tym na tyle stabilna, aby bez problemu szusować po jezdni." Szusowac po jezdni? 7 letnie dziecko? Odpowiedz Link
k1234561 Re: trikke 21.04.11, 18:45 Moja córka to ma juz od kilku lat.Bez szału.Szkoda pieniędzy.Córka jeździ na tym jak na zwykłej hulajnodze.Niestety nie ma siły,aby poruszac się na tym wykonujac te ruchy zgodnie z instrukcją,czyli przypominające jazdę na łyżwach,rolkach.Można wprawić tą hulajnoge w ten ruch ale tylko zjeżdżając z górki,lub jakiegoś pochyłego terenu.Na płaskim równym podłożu strasznie jest to ciężkie i trudne tym bardziej dla 7-8 latka/latki.Osobiście nie polecam.Nic ciekawego. Odpowiedz Link
mama_karen Niezwykła Pamiątka I Komunii ze zdjęciem i dedykac 21.04.11, 21:00 A ja polecam niezwykłą Pamiątkę I Komunii Św. mianowicie książeczka w której bohaterem jest konkretne dziecko a akcja dzieje się w rodzinnej miejscowości. Sama podarowałm w tamtym roku taki dodatek do głównego prezentu.W książce było zdjęcie chrzesnicy i dedykacja specjalnie dla niej na tą okazję. Mała zrobiła wielkie oczy jak zobaczyła swoje zdjęcie, imię i nazwisko w tytule. Książka mądra i pouczająca i naprawdę wyjątkowa, polecam nawet dla tych, których dzieci nie bardzo lubią czytać. Podaje stronę Wydawnictwa Niebieski Słoń, gdzie można zamowić taką i inne ksiązki www.niebieskislon.pl/ Odpowiedz Link
mawt Re: Niezwykła Pamiątka I Komunii ze zdjęciem i de 22.04.11, 05:15 mama_karen świetny pomysł! chodzi o to żeby okłamać dziecko że książka jest napisana specjalnie dla niego żeby się przyzwyczaiło, że będą je okłamywać dalej, to piękne Odpowiedz Link
kanna Re: Niezwykła Pamiątka I Komunii ze zdjęciem i de 12.05.11, 16:24 Syn dostał w przedszkolu, nie sądze, że myslał, że specjalnie dla niego jest napisana, bo cała grupa dostała trzy spersonalizowane historie Niby miła rzecz, ale ta nasza opowieśc była nie dość że nudna, to kiepskim językiem napisana nie polecam Odpowiedz Link
k1234561 Re:Nizwykła pamiątka Komunii 22.04.11, 09:13 Moim zdaniem ta książeczka to bardzo dobry pomysł,ale dla młodszych dzieci,takich ok.4-6 lat. Dla 8 letniego dziecka już moim zdaniem zbyt dziecinna,tym bardziej,że to I Komunia i moim zdaniem prezent powinien być wyjątkowy,pamiątkowy. U moich znajomych od pokoleń jest zwyczaj,że zarówno chłopcy jak i dziewczęta w tej rodzinie dostają od dziadków lub rodziców drogi tzw.dorosly zegarek,najczęściej jakas Omega,Maurice Lacroix,Longines.Zegarek naprawdę ma swoją wartość i choć dziecko moze i nie dostrzeże jej w tym momencie, to za kilka lat,chętnie bedzie nosiła/nosił.Jest to prawdziwa pamiątka i noszona już pózniej przez dorosłego człowieka zawsze przypomina zarówno o tym szczególnym dniu jak i o osobie która podarowała ten prezent. Odpowiedz Link
prawdziwyzenekk deskorolka, hulajnoga? 22.04.11, 13:03 Na komunię to prezent powinien być związany z aktywnością fizyczną. Dzieci lubią spędzać czas na dworze, więc rower czy coś w tym stylu. Dla tych bardziej spragnionych wrażeń Kickboard wydaje się być fajną opcją www.2future.pl/Produkt/647/kickboard Odpowiedz Link
mama_karen do mawt 28.04.11, 09:49 mam wrażenie, pewnie inni też, że pomyliłeś/aś forum ... każda odpowiedź użytkownika jest z góry zła...dlaczego nie wyrazisz swojego zdania i pomysłu na prezent??? Chyba wogóle to cie nie obchodzi więc po co dokonujesz bezsensownych i niestosownych wpisów, drwiących z wiary i Boga i urażających innych użytkowników dla, których wiara, Bóg, komunia to coś więcej niż zwykły wpis na forum.... jak się nudzisz to poszukaj innego forum gdzie będziesz mógł/mogła rozładowac swoje frustracje i negatywne emocje, którymi są przepełnione wpisy .... Odpowiedz Link
jeniulka Re: Jaki prezent na komunię? 11.05.11, 14:37 Moja chrześniaczka ma w tym roku komunię i kupiłam na spólkę z mamą rolki oraz kask i ochraniacze. Kask i ochraniacze przydadzą się także na rower Odpowiedz Link