Dodaj do ulubionych

Cukier wanilinowy...

07.03.16, 08:00
Tak mnie zastanawia, ilu ludzi kupując to cudo nie zauważa, że nie jest to cukier waniliowy...
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Cukier wanilinowy... 08.03.16, 09:45
      Mnóstwo ludzi nie widzi potrzeby korzystania z prawdziwego cukru waniliowego, choć do zrobienia jest arcyprosty. Po prostu się przyzwyczaili.
      Szczególnie do nazwy.
    • medioland_pl Re: Cukier wanilinowy... 10.03.16, 09:42
      Pewnie większość wie, tylko po co robić, skoro można kupić gotowy w sklepie
      • wadera3 Re: Cukier wanilinowy... 10.03.16, 21:31
        W sklepie nie kupisz cukru waniliowego tylko wanilinowy. Nawet jeśli gdzieś jest, to nieporównywalnie droższy niż ten z syntetyczną waniliną.
        Dlatego ja (i nie tylko ja) robię sama. Choć trudno mówić o "robieniu", ot wsypuję ziarenka wanilii do słoiczka z cukrem.
        • medioland_pl Re: Cukier wanilinowy... 11.03.16, 11:57
          Chodziło mi o fakt, że większość osób wie, że to cukier wanilinowy i można zrobić swój waniliowy w domu, ale wolą iść do sklepu i kupić wanilinowy wink
    • agade666 Re: Cukier wanilinowy... 13.03.16, 17:16
      W sklepach jest zarówno cukier wanilinowy, jak i waniliowy. Od lat kupuję cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Jest około 3-4 razy droższy od wanilinowego, ale jest.
    • kryspina007 Re: Cukier wanilinowy... 06.06.16, 12:28
      dokładnie ludzie są z natury leniwi
      • agade666 Re: Cukier wanilinowy... 27.08.16, 21:23
        Leniwa jestem. Od lat w sklepie kupuję cukier z prawdziwą wanilią, czyli waniliowy. W każdym markecie dostępny. Wanilinowy omijam wielkim łukiem. Nie trzeba robić cukru waniliowego, aby z niego korzystać. Jeśli ktoś uważa, że głupiutkie społeczeństwo kupuje tylko wanilinowy, sądząc, że to waniliowy, jest bardzo zarozumiały. Nawet moja teściowa (80 lat) ma świadomość, że wanilinowy to nie waniliowy. Sorry, ale masz sibellius negatywne podejście do intelektu Polaków.
        • sibeliuss Re: Cukier wanilinowy... 29.08.16, 14:40
          Mam wrażenie, że to Ty przeceniasz kupujących.
    • agade666 Re: Cukier wanilinowy... 27.08.16, 21:26
      Wszyscy, nawet moja 80 - letnia teściowa wie, że wanilina to nie wanilia. Żałosne podejście do intelektu Polaków. Poza tym cukier waniliowy jest dostępny w każdym, nawet podrzędnym markecie.
    • wellness11 Re: Cukier wanilinowy... 14.09.16, 11:28
      Swojego czasu było o tym głośno wiec myślę, że większość to wie. Po prostu się przyzwyczaili smile

100club.pl/
    • piegoosek Re: Cukier wanilinowy... 21.10.16, 10:30
      cały aktualny przemysł spożywczy bazuje na dostępności, łatwości i też trochę lenistwie ludzi niestety..
      wiele rzeczy można zrobić samemu, dużo zdrowsze i również proste, ale po co, jak łątwiej kupić i z głowy.. ale to kwestia świadomości, myślę, że ona jest coraz większa i w końcu i przemysł spożywczy będzie musiał się zmienić i znowu wyjść z laboratoriów chemicznych, gdzie ostatnio produkuje się żywność wink
    • anielica.wrzosowata Re: Cukier wanilinowy... 24.10.16, 12:33
      niekoniecznie wszyscy wiedza, pamiętam jak uświadomiłam to sąsiadce to była w ciezkim szoku
      • piegoosek Re: Cukier wanilinowy... 25.10.16, 11:25
        tu masz na pewno rację smile koncernom nie zależy na uświadamianiu ludzi, wręcz przeciwnie, a to one właśnie "sponsorują" główny nurt reklam sad
        ostatnio rozmawiałam z kolegą, bardzo uważającym na to co je i kupuje, a tu proszę, był zszokowany informacją, że tłuszcze utwardzone - margaryny, powiedzmy delikatnie, nie są zdrowe smile
        • sibeliuss Re: Cukier wanilinowy... 25.10.16, 11:28
          Poczytaj jak się produkuje na skalę przemysłową masło - na jedno wychodzi.
          • piegoosek Re: Cukier wanilinowy... 26.10.16, 12:55
            może lepiej nie czytać wink coś jeść trzeba, nie da się wszystkiego robić samemu.. dzisiaj trzeba wybierać po prostu mniejsze zło..

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka