Dodaj do ulubionych

zerówka szkolna 2013

04.11.12, 11:50
Witam wszystkich na forum.
Przejrzałam wątki na ten temat, ale może wypowie się ktoś jeszcze, częśc tamtych wątków zresztą dotyczy sytuacji sprzed kilku lat, a coś mogło się pozmieniać.

Chcę posłać córke w przyszłym roku do szkolnej zerówki (zerówki w przedszkolu nie ma).

Mieszkamy na południowym Żoliborzu, naszym rejonem jest szkoła na Or-Otta, która ma fatalną opinię. Do innych szkół w dzielnicy mamy dalej niż do Śródmieścia, dlatego pomyślałam o śródmiejskich podstawówkach.

Którą szkołę polecalibyście, i co w niej cenicie? Słyszałam dobrej opinie o szkole na Niecałej i o 220 na JP2. A szkoła na Ciasnej? Karmelickiej? Jak wyglądają tam zerówki? Jak świetlica? Czy bardzo ciężko dostać się spoza rejonu?

I ważne pytanie - kiedy warto iść obejrzeć, porozmawiać? Czy te dni otwarte organizowane w marcu to nie jest za późno? Na co zwracaliście uwagę?

Z góry bardzo dziękuję za opinie.
Obserwuj wątek
    • leigif Re: zerówka szkolna 2013 06.11.12, 13:36
      Koniecznie idz na dni otwarte (albo z samego rana albo pod koniec - unikniesz tłumów) tzn, Szkołolandię, tam bedziesz miec wszystkie szkoły w jednym miejscu i nawet jesli potem termin poźniejszych dni otwartych nie bedzie Ci odpowiadał, to bedziesz mieć jakieś wyobrażenie o szkołach.
      Na dni otwarte tez idz koniecznie, w zasadzie wszedzie mówia to samo ale zobaczysz grono pedagogiczne i jego sposób bycia; obejrzysz szkole, sale, place zabaw i parking:)

Ja dowożę swoje dziecko do szkoly w śródmieściu do kl."O". Dostać się jest bardzo trudno - musisz to "wydeptać" na wiosnę (juz po zlozeniu papierów).
      Zmierz też odległość szkoły od swojego domu w lini prostej jesli bedzie do 3km to jestes do przodu o 1pkt., bo liczy się nie tylko rejon ale odległość (my zalaczylismy taka mapke do wniosku)

Szkoły o których piszesz byly na naszej liscie wyboru ale nie na 1szym miejscu. Dostalismy się tam gdzie chcielismy ale bylo ciężko. Przed tym rozmawialam z rodzicami i dziecmi które sie uczyły w "naszej szkole" i ich opinie zadecydowały o wyborze.
      • klarasz Re: zerówka szkolna 2013 11.11.12, 10:41
        No cóż - temat ciężki. Zerówek jest w szkołach mało a te które są, są oblegane bo w śródmieściu od lat nie ma w pkolach grup dla sześciolatków. Warto na pewno iśc na dni otwarte w szkołach, można wtedy zapoznać się z warunkami, personelem i odnieść tzw "pierwsze wrażenie". Dzięki takim odwiedzinom odrzuciłam natychmiast szkołę przy Karmelickiej. Na Ciasną nawet nie szłam, choć to mój rejon bo od lat mam wyrobioną opinię BARDZO NEGATYWNĄ o tej placówce. Znam osoby które zabrały dzieci z tej szkoły. Poziom chamstwa i wulgarności dzieci przekracza wszelkie wyobrażalne normy (osobiście doświadczyłam tylko przechodząc w pobliżu placówki). Dyrekcja NIEDOSTĘPNA dla takich małych robaczków jak rodzice ucznia. Szkoda słów. Zdecydowaliśmy sie na SP32 na Lewartowskiego i jesteśmy zadowoleni. Oczywiście nie ma ideałów, pewne początkowe problemy były ale teraz jest ok. Niestety trzeba się liczyć z ogromną liczebnością grupy ( u nas teraz 31 dzieci bo jedno przeniosło się z 1 klasy). Jest nadzieja, że część dzieci za rok pójdzie do klasy integracyjnej i nieco się nam rozluźni.
        W szkole tej jest oddzielna strefa dla 6latków z 0 i kl pierwszych. Ogólnie można pomyśleć czy dziecko nie będzie nadawało się właśnie do klasy 1 6latków (z założenia nie mieszają z 7 latkami). W razie pytań proszę pisać na gazetowy email.
        • Gość: magda Re: zerówka szkolna 2013 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.12, 12:24
          Mój syn chodzi do zerówki na Ciasną, jesteśmy zadowoleni, chociaż nie wszystko jest idealne (np. jedna z przysłowiowych pań woźnych żywcem wyjęta z filmów o PRL). Zalety-mała szkoła, nie mam żadnego kłopotu z dostępem do kogokolwiek -wychowawców, dyrekcji, logopedy (a tego się obawiałam czytając archiwalne, zresztą dość nieliczne opinie). W zerówce jest 25 dzieci. Owszem, dostać się jest trudno, pierwszeństwo mają dzieci z rejonu i mieszkające w bliskiej odległości od szkoły -co właściwie w naszym przypadku zamknęło pulę:) We wrześniu zwolniły się 2 m-ca i przyjęte zostały osoby mieszkające dalej.
          Też znam osobę, która zabrała dziecko z Ciasnej i przeniosła na Lewartowskiego, a młodsze znów zapisała na Ciasną:)
          Od września nie zauważyłam (może nie byłam ich świadkiem) żadnych chamskich zachować uczniów-może miałam/mam szczęście. Myślę, że dzieci są jak wszędzie, na pewno w szkole tej nie ma znaczącej ilości dzieci zaniedbanych. Jeżeli masz jakieś konkretne pytania organizacyjne -pytaj, pamiętam jak rok temu też przeszukiwałam skrupulatnie wszystkie fora, chodziłam na dni otwarte itp. Jako alternatywę dla Ciasnej traktowaliśmy Niecałą, niektóre zaprzyjaźnione dzieci tam chodzą i też są zadowoleni.
    • Gość: gościnna na dobraulica.pl ranking szkół IP: *.play-internet.pl 02.03.13, 14:23
      w całej Warszawie: wyniki w testach, jakie czesne, na ile zmian lekcje, ile dzieci w klasie
    • evitta30 Re: zerówka szkolna 2013 05.03.13, 17:04
      „Radość uczenia się – radość działania ”

To hasło przyświeca naszej codziennej pracy z najmłodszymi Platerkami.
      Realizujemy program wychowawczy oparty na wartościach katolickich ze szczególnym uwzględnieniem „bycia dla innych”.

Serdecznie zapraszamy Rodziców i Dziewczynki na spotkanie rekrutacyjne 18 marca do zerówki i klasy pierwszej. Od 10.30 do 12.00 Dziewczynki będą mogły wziąć udział w zabawach integracyjnych, zaś Rodzice poznać od podszewki naszą Szkołę, o 130-letniej tradycji.

Szkoły im.Cecylii Plater - Zyberkówny ul. Piękna 24/26
      www.platerki.pl

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka