08.12.04, 23:30
Ostatnio pozazdrosciłem troche kumplowi z Bielan, który zorganizował z
mieszkańcami jego dzielnicy spacerek po Lasku Bielańskim. Nie byłoby w tym
nic dziwnego, gdyb nie fakt, że wszyscy uczestnicy znali się wcześniej
głównie z forum. Mysle, że nasza dzielnica jest równie ciekawa i potrafi
zauroczyć swymi fragmentami, iż może warto rozpocząc dyskusje nad
najciekawszymi,mało znanymi,najsympatyczniejszymi miejscami w Śródmieściu.
Mieszkam na Muranowie od 2 lat-wcześniej była Praga Płn. i Płd. Każdego dnia
przechodząc podwórkami wokół Nowolipia,Nowolipek,Dzielnej etc. odkrywam coraz
to nowe miejsca,ciekawostki, zakątki.
Chciałbym, żebyśmy rozwineli dyskusje o tym gdzie i co jest najciekawsze i
jednocześnie najmniej znane w naszej dzielnicy.
Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • roody102 Re: Dzielnica 09.12.04, 18:46
      E tam, byłeś z nami, to czego zazdrościsz? ;)
      A poważnie. Zerknąłem na to forum i z bólem stwierdzam, że tu właściwie nie ma
      rozmów o dzielnicy - od dużej biedy coś na temat nowych inwestycji, a tak to
      głównie ogłoszenia (na pierwszej stronie jest ich chyba większość - właśnie
      zadałem moderatorom nieco pracy sugerując skasowanie). To w ogóle odstrasza od
      tego forum. Ale to oczywiście nie wszystko. Z tym, że ja nie do końca umiem
      powiedzieć, co powoduje, że na tamtym forum się coś takiego udało - czy to
      charakter forum czy typ ludzi, czy może coś w samej dzielnicy? Nie mam pojęcia.
      • hki Re: Dzielnica 10.12.04, 11:45
        Pozostajem mi- z bólem- zgodzic sie z Tobą. Od dłuższego czasu nie pojawił sie
        żaden temat traktujący o duchu dzielnicy, o lużnych spostrzeżeniach, o
        propozycjach czegoś takiego jak to co udało sie na Bielanach-wycieczki śladami
        np.przedwojennych tramwajów, zakładów kaletniczych, czegokolwiek.
        Czemu tak sie dzieje? Myślę że w Śródmieściu brak tak skonsolidowanej
        społeczności- nie mówię w rozumieniu całej dzielnicy,lecz nawet poszczególnych
        jej części. Brak mi tematów dot. np. Solca,Muranowa,Nowego Miasta. Nie tworzą
        się linie przesyłowe informacji dotyczących otoczenia w którym żyjemy,
        zatopienia w pewnej historii, tradycji.
        Brakuje mi dyskusji natemat przeobrażen w naszej dzielnicy. Problemy które sie
        pojawiają powinny byc opisywane,omawiane tutaj-wśród ludzi których to
        najbardziej dotyczy.
        Przykłąd pierwszyz brzegu- stacja metra Muranów-tak czy nie? Niech wypowiedza
        sie ludzie z okolicy,gdyz podczas dyskusji na ten temat na forum ogólnym b.mało
        pojawiało sie opinii najbardziej zainteresowanych czyli okolicznych mieszkańców.
        No nic, może cos się jednak zmieni.
        pzdr.
        • roody102 Re: Dzielnica 10.12.04, 13:59
          Powiedzmy to sobie szczerze – Śródmieście to obszar, którego historia – i
          wszystko to, co z niej wynika dla forum i ducha – jest po prostu znacznie
          większa objętościowo, w ilości stron druku, do pochłonięcia, by się o niej móc
          wypowiadać, uznać się za pasjonata, czy, jak ja to nazywam (ostatnio się
          okazało, że za Brandysem) za świadomego mieszkańca.

Choć z drugiej strony jest do pewnego stopnia łatwiej – wystarczy wyjść z domu,
          by na każdej ulicy natrafić na ślady. Musisz jednak przyznać, że łatwiej
          wyciągnąć ludzi na spacer do Lasku, gdzie nie byli od lat dziecięcych, niż na
          spacer ulicami, którymi chodzą codziennie.

Nie chcę przez to w żaden sposób deprecjonować Śródmieścia, oczywiście – sam z
          przyjemnością odkrywam różne rzeczy także i tu. Ale wydaje mi się, że to wymaga
          większej determinacji, niż ten nasz spacer od nas. Natomiast pole do
          eksploracji Śródmieście ma na pewno znacznie szersze, tylko, jak mówię, na
          początku może to działać niekorzystnie.

Natomiast nie sądzę, by duch żoliborskiej tradycji był aż tak silny, by to on
          decydował o tej różnicy. Choć trzeba przyznać, że po tym spacerze trochę mi się
          perspektywa zmieniła i gdzieś tam chciałbym wierzyć, że to się właśnie ten
          duch – bo przecież od dyskusji o nim się to forum rozkręciło ostatnio – się
          objawił. Ale to by było w moim odczuciu strasznie nieskromne, więc myślę tak
          tylko w duchu ;)
          • roody102 Re: Dzielnica 10.12.04, 17:43
            Choć trzeba też zauważyć, że to forum jest właściwie martwe. Na żoliborskim
            taki temat wywołałby (choć teraz już nie, bo już kilka razy było to omówione)
            żywe reakcje wielu osób a tu... To forum pełni jakby zupełnie inną funkcjię i
            powiem Ci, że gdybym dziś miał siadać do swojej pracy, to badłbym bym chyba
            różnice wewnątrz tego serwisu, bo to jest ciekawe - identyczny podserwis, te
            same warunki początkowe i kompletnie odmienna rola w efekcie. Tu tablica
            ogłoszeń - tam żywa grupa osóba utentycznie odkrywająca, że o tym całym
            Żoliborzu jest z kim pogadać. To jest ciekawe, ale wymagałoby stworzenia
            jakiegoś enginu do badania zawartości for, bo to co ja wymyśliłem to jest
            najwyżej zarys takiej metody. Zbadanie samych tylko for warszawskich dzielnic w
            ten sposób zajęłoby mi lata całe (sorry za drygresję, ale sam rozumiesz, że w
            tej chwili wszystko mi się kojarzy).
            • lewe_oko Re: Dzielnica 11.12.04, 10:51
              Moim zdaniem bierze sie to przede wszystkim stąd iż nazwa "Śródmieście" nie jest
              spajająca, nie kojarzy sie z czymś jednoznacznym, trudno się z nią utozsamic.
              Niewiele wspólnego ma ze sobą mieszkaniec Mokotowskiej, Oboźnej czy Nowego
              Miasta - to, że jest to jeden organizm nie jest takie oczywiste. Dzielnice,
              które sa aktywne w necie tak jak np. obie Pragi są bardziej jednoznaczne,
              jednolite. Nigdy od żadengo znajomego mieszkającego w śródmieściu nie słyszałam
              typowych stwierdzeń dla "patriotyzmu lokalnego". Mam wrażenie, że wynika to tez
              z tego, że czują że mieszkają w mieście, a nie w konkretnej dzielnicy. Inaczej
              jest chyba tylko w przypadku Powiśla (+Solec i Mariensztat)...

Do tego nakłada się niewiele łącz internetowych, wielu straszych mieszkańców etc.
              • lewe_oko Re: Dzielnica 11.12.04, 10:53
                Zapomniałam dodać, wydaje mi sie że bycie świadomym mieszkańcem jest prostsze
                kiedy dzielnica jest łatwa do ogarnięcia, można w prosty sposób wyznaczyc jej
                granice. Dlatego np. tak szybko wielu dyskutantów (rekordowo) miało forum Saska
                Kepa, a Śródmieście jest puste.
                • hki Re: Dzielnica 11.12.04, 14:46
                  Zgadzam sie z Tobą, że problem powstaje juz na początku, gdy trzeba określic
                  granice dzielnicy. Dla mnie Muranów i Nowolipki stanowią całość pomimotego, iz
                  należą do dwóch dzielnic. Prawdą jest też zbyt duże zróżnicowanie w obrębie
                  samej dzielnicy- Muranów i np.Solec są dla siebie "obce" pomimo znajdowania sie
                  w tej samej jednostce administracyjnej.
                  • roody102 Re: Dzielnica 11.12.04, 15:25
                    Niby tak, ale czy podział forum na mniejsze części o bardziej jednoznacznych
                    tożsamościach wyłuskałby z sieci lokalnych patriotów?
                    • hki Re: Dzielnica 11.12.04, 18:23
                      Myslę, że byłaby taka szansa przy wydzieleniu forum dla Powisla i Solca. Mam
                      przeświadczenie, że w tej części Śródmieścia drzemie największy potencjał.
                      Ze swojej strony cieszyłbym sie bardzo gdyby ktos z Muranowa sie odezwał i
                      przedstawił swoja opinie na temat tej części miasta. Muszę sie zebrac i napisać
                      tutaj moje przemyslenia i wolne skojarzenia dotyczące tego fragmentu Warszawy.
                      Czekam na opinie o Muranowie i Nowolipkach!
                      • roody102 Re: Dzielnica 11.12.04, 20:01
                        Może to i racja, ale z drugiej strony myślę, że gdyby na tym forum pojawiło się
                        kilka aktywnych osób z każdej z tych części miasta, to koegzystencja mogłaby
                        być nawet twórcza, natomiast dopóki się nie ujawnią, to zakładanie nowych for
                        wydaje mi się działaniem na wyrost, ale z drugiej strony nic przecież nie stoi
                        na przeszkodzie - portal daje takie możliwości.
                        • lewe_oko Re: Dzielnica 13.12.04, 12:43
                          Być może byłoby to trochę na wyrost - ale przecież forum zawsze można skasować.
                          Myslę, że zależy to od charakteru dzielnic - np. Żoliborz, Praga Pn, Ochota
                          wydają mi sie stosunkowo "zwarte", ale są takie okolice które sa odrębne mimo że
                          nie sa oddzielną jednostką administracyjną - Gocław, Muranów, Sadyba, Saska Kepa
                          etc. Wydaje mi sie, że gdyby założono takie podfora znalazłoby sie wiecej
                          zainteresowanych niż na forach dzielnicowych. Tyle, że na razie nie ma takiej
                          inicjatywy poza forami Powiśle, Bródno, Saska Kepa. A juz zupełnym
                          nieporozumieniem zdaje mi sie łączenie dzielnic - np. Ochota, Włochy, Ursus -
                          jak polubić tak dziwny konglomerat? Pozytywnym wyjątkiem jest "Zoliborz, Bielany"
                          • roody102 Re: Dzielnica 17.12.04, 17:25
                            Bo między Bielanami i Żoliborzem są związki i w tradycji i w historii podziałów
                            administracyjnych. A jeśli chodzi o dzielenie - to do Marcina kieruję uwagę -
                            nie ma problemu, trzeba założyć forum "Muranów" i na nim pisać... Może się
                            rozkręci?
                            • lewe_oko Re: Dzielnica 19.12.04, 00:24
                              Forum Powiśle ma się całkiem nieźle - czemu nie Muranów?
                              • hki Re: Dzielnica 19.12.04, 17:03
                                Postaram sie w tym tygodniu uruchomic forum Muranów i Nowolipki-musze tylko
                                dowiedzieć sie jak,co i dlaczego;)
                                • Gość: warszawianka jedna :Muranów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.04, 15:08
                                  no, nareszcie ktoś z Muranowa....może czasem wpadamy na siebie w sklepie FILAR
                                  lub innych "po schodkach" na Nowolipkach.
                                  Muranów to świetne miejsce do mieszkania, dużo zieleni, względna cisza i
                                  wszędzie blisko.
                                  Myślałam kiedyś o zorganizowaniu święta ul. Nowolipki (wzorem innych), mam
                                  nawet pomysł jak to zrobić. Trzeba by jednak zebrać kilka osób do pomocy.
                                  co ty na to?
                                  • hki Re: :Muranów 23.12.04, 23:11
                                    Witaj!!! Mogę powiedzieć to samo- ktos z Muranowa!!!!;) Bardzo mozliwe jest, iz
                                    nieraz się mijalismy na Nowolipkach, Karmelickiej,Nowolipiu...
                                    Co do pomysłu święta- jestem ciekaw pomysłu i wyrażam swój akces!!!!Czekam na
                                    odp.!!!
                                    Wesołych i spokojnych świąt
                                    • Gość: warszawianka jedna Re: :Muranów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 18:50
                                      jak się zbiorę to napiszę o pomyśle na święto.
                                      Póki co,życzę wesołych świąt i szalonego Sylwestra.
                                      • hki Re: :Muranów 27.12.04, 15:43
                                        Jutro wyjeżdzam ze stolicy i wracam 2., więc po tym terminie dogadamy sie i mam
                                        nadzieję, iż do czegoś dojdziemy..
                                        Wspaniałego Sylwestra!!!!!1
                                        • kocio-kocio Re: :Muranów 27.12.04, 16:52
                                          Witam Was serdecznie ;o)
                                          "Filar" omijam, bo drogo, ale mięsny kawałek bliżej Jana Pawła oblegam
                                          regularnie.
                                          Przebadałam też pizzerię "Na Nowolipkach" - mają całkiem niezłe żarcie.
                                          Mieszkam nad kinem "Muranów" od 2000 r. i lepiej mi tu niż wcześniej na Woli.
                                          Pozdrawiam sąsiadów!
                                          D.
                                          • Gość: warszawianka jedna Re: :Muranów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 20:05
                                            super! Może warto założyć osobne forum dla Muranowa.
                                            Wymienimy się pomysłami na zorganizowanie święta Nowolipek.
                                          • hki Re: :Muranów 27.12.04, 22:26
                                            Witam!!! To widzę żeś z tego samego podwórka co ja;) Z kuchni widze Pałac
                                            Mostowskich;) W pizzeri nie byłem-musze to nadrobic w nowym roku. Ucieszyło
                                            mnie, że powstał taki lokal na Muranowie, gdzie jeżeli chodzi o knajpki jest
                                            b.licho. Marzy mi się jakaś przytulna kafejka gdzies na Nowolipiu bądz
                                            Karmelickiej. Oświećcie mnie jeżeli jakaś istnieje a ja o niej nie wiem.
                                            Pozdrawiam i wyjezdzam-do zklikania sie w 2005!!!!!
                                            • kocio-kocio Re: :Muranów 28.12.04, 09:37
                                              Ja Pałac widzę z obu okien, ale z kuchni lepiej ;o)
                                              Nic mi nie wiadomo o przytulnych lokalach w okolicy.
                                              Pizzeria też niestety raczej do takich nie należy... Jakoś tam brak atmosfery.
                                              Pozdrawiam :o)
                                              • Gość: warszawianka jedna Re: :Muranów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.04, 12:42
                                                witam,
                                                ja też mam widok na Pałac Mostowskich ale od tyłu czyli od Nowolipek.

W pizzerii nie byłam bo nie jadam takich takich dań.
                                                Jeśli chodzi o jedzenie to chyba najsmaczniej jest U Fiszera lub w Elefancie na
                                                Bankowym, osobiście polecam mule.
                                                Niby na J.P.II dużo knajp ale tak nawrawdę nie ma gdzie pójść na dobrą kawę.
                                                Przydała by się przytulna kafejka na Muranowie.
                                                • kocio-kocio Re: :Muranów 29.12.04, 13:22
                                                  Gość portalu: warszawianka jedna napisał(a):

> witam,
                                                  > ja też mam widok na Pałac Mostowskich ale od tyłu czyli od Nowolipek.
                                                  >
                                                  > W pizzerii nie byłam bo nie jadam takich takich dań.
                                                  > Jeśli chodzi o jedzenie to chyba najsmaczniej jest U Fiszera lub w Elefancie
                                                  na
                                                  >
                                                  > Bankowym, osobiście polecam mule.
                                                  > Niby na J.P.II dużo knajp ale tak nawrawdę nie ma gdzie pójść na dobrą kawę.
                                                  > Przydała by się przytulna kafejka na Muranowie.

Ależ oczywiście, że Fiszer czy Elefant karmią nieźle, ale jest dokładnie tak
                                                  jak napisałaś: żadne z tych miejsc nie jest przytulną knajpką. Tym bardziej
                                                  przytulną knajpką nie są te cuda na JP.
                                                  Trzeba coś wymyślić ;o)
                                                  Mi się knajpka marzy, ale póki co stać mnie na filiżankę. Albo dwie ;o)
                                          • roody102 Re: :Muranów 28.12.04, 02:57
                                            Potwierdzam. Pizzeria ma swój urok i dobre jedzenie w znośnych (na Warszawę)
                                            cenach. Co potwierdzam z pozycji osoby czasowo rezydującej dosłownie nad nią :-)
                  • wieslawa-siemiankowska Re: Dzielnica 29.12.04, 16:28
                    Jakim cudem Muranów i Nowolipki należą do dwóch dzielnic ? Przecież Nowolipki
                    to ulica , która jest na Muranowie. Nie rozumiem.
                    • kocio-kocio Re: Dzielnica 29.12.04, 16:42
                      Nie wiem, jak teraz, ale jakiś czas temu granica między Wolą a Śródmieściem
                      przebiegała ówczesną ulicą Marchlewskiego, czyli Jana Pawła II.
                      Być może nadal tak jest i to właśnie tłumaczy ten podział.
                      Chyba nawet sprawdzę...
                      • kocio-kocio Re: Dzielnica 29.12.04, 16:49
                        Dokładnie tak:

ze strony: www.srodmiescie.warszawa.pl/

Granice dzielnicy: ustalone w 1960 r. granice dzielnicy stanowią od północy:
                        tory kolei przebiegającej przez Dworzec Gdański, od zachodu: Al. Jana Pawła II,
                        al. Niepodległości, od południa przebiega ulicami: Batorego, Boya Żeleńskiego,
                        Spacerową, Gagarina, Podchorążych, ul. Czerniakowską do Wisły wzdłuż ul.
                        Bartyckiej a basenem osadowym Stacji Pomp na Siekierkach.

• Gość: warszawianka jedna Re: Dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:49
                      Ulica Nowolipki należy zarówno do śródmieścia jak i do Woli, granicą jest al.
                      J.P. II.Całość to osiedle Muranów, które znajduje się między Andersa, al.
                      Solidarności a Stawkami,chodzi przede wszystkim o bloki zbudowane w latach 50-
                      tych.
                      Dzięki literaturze najbardziej znaną ulicą są Nowolipki.
                      Dlatego warto pomyśleć o święcie osiedla posługując się tą nazwą.
                      Można spróbować zintegrować mieszkańców obu dzielnic organizując festyn "Na
                      Nowolipkach".
                      • kocio-kocio Re: Dzielnica 29.12.04, 16:50
                        o totototo!
                        • Gość: warszawianka jedna Re: Dzielnica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.05, 12:42
                          witam w Nowym Roku!
                          czy są jakieś szanse na osobne forum dla Muranowa?
                          Nie mam pojęcia co trzeba zrobić żeby takie powstało.
                          • kocio-kocio Re: Dzielnica 04.01.05, 13:22

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25199
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka