cuski 03.03.10, 16:09 Wlasnie kupilem sobie akwarum 20 gal. (75 L) i zamierzam hodowac rybki Jesli ktos z Was lubi akwarystyke, to prosze o jakies wskazowki dotyczace urzadzenia zbiornika, sprzetu, doboru ryb i utrzymania czystosci. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m4verick Re: Akwarium 03.03.10, 16:37 Ja nie mam pojecia o akwarium i rybkach, ale chetnie zobacze jak cie odwiedze Odpowiedz Link
cuski Re: Akwarium 06.03.10, 03:07 Narazie zalalem akwa kranowa i czekam az mi woda dojrzeje Odpowiedz Link
easy.kobra22 Na poczatek... 04.03.10, 02:50 www.banzaj.pl/Domowe-akwarium-od-czego-zaczac-5172.html Odpowiedz Link
easy.kobra22 Re: Na poczatek... 04.03.10, 02:57 Mieszkańcy akwarium Najczęściej jednak chcemy, aby w naszym akwarium pływały rybki. Tu jednak również należy dobrać je odpowiednio, pamiętając nie tylko o ich naturalnym środowisku, ale także o wzajemnych "stosunkach" między poszczególnymi gatunkami. Nierozważnie jest umieszczać agresywne i drapieżne ryby wśród roślino- i planktonożerców, gdyż dość szybko mogą się one stać ofiarą tych pierwszych. Najlepiej w hodowli sprawdzają się gupiki, mieczyki Hellera, zbrojniki niebieskie czy gurami mozaikowe. Można też zdecydować się na kilka bardziej egzotycznych okazów, ale wtedy trzeba liczyć się ze wspomnianymi ograniczeniami. Konserwacja Nie wystarczy oczywiście umieścić wszystkiego na swoim miejscu i zostawić samemu sobie. Co tydzień powinno się wymieniać ok. 10-15% wody, wylewając ją ze zbiornika gumowym wężem, po czym uzupełnić poziom wodą uzdatnioną. Całkowicie wodę wymienia się dość rzadko, w zasadzie jedynie przy okazji czyszczenia podłoża. Te należy przeprowadzić, gdy widzimy wyraźną zmianę zabarwienia wody, rośliny pokrywają się glonami, a szyby akwarium warstwą osadu. Przy wymianie wody i czyszczeniu akwarium dobrze jest wprowadzić ryby po ok. dwóch tygodniach, przetrzymując je w tym czasie w zbiorniku zastępczym. W akwarium powinno się najpierw umieścić rośliny, a potem ślimaki, które wytworzą właściwą florę bakteryjną. Ile to kosztuje? Nie da się ukryć, że założenie akwarium nie jest tanie, ale w dłuższej perspektywie może okazać się mniej kosztowne niż utrzymanie czworonoga. Za akwarium zapłacimy ok. 90 zł, pokrywa do niego to kolejne 150 zł, a podstawka ok. 20 zł. Do tego dochodzi koszt świetlówki (50 zł), filtra (35 zł) i grzałki za (65 zł). Koszt roślin to ok. 20-30 zł, piasku ok. 5 zł, kolorowego żwirku 4-5 zł za opakowanie, kamień otoczak 5-10 zł, korzeń 40 zł/kg, uzdatniacz do wody 10 zł. Do tego należy doliczyć koszty samych rybek, których ceny zależą od gatunku. Trzeba jednak liczyć co najmniej 100 zł za „zestaw” do na średniej wielkości akwarium. Razem koszt powinien zamknąć się w kwocie 500 zł. Akwarium na pewno warto założyć - poza posiadaniem rybek jako domowych "pupili", akwarium jest również bardzo ciekawym elementem wystroju wnętrz oraz miejscem w pomieszczeniu, gdzie zawsze możemy spojrzeć, aby "psychicznie" odpocząć. Życie toczy się w nim leniwie i powoli, więc nawet kilka minut wpatrywania się w akwarium powinno dać nam chwilę wytchnienia i relaksu... Odpowiedz Link
darima_ka Re: Akwarium 04.03.10, 18:20 Albo złotą sobie wyhodować, do spełniania życzeń Odpowiedz Link
cuski Re: Akwarium 06.03.10, 03:12 Chcialbym hodowac welonki zwane zlotymi rybkami, ale niestety nie mam odpowiedniego zbiornika Odpowiedz Link
easy.kobra22 Re: Akwarium 06.03.10, 04:32 cuski napisał: > Chcialbym hodowac welonki zwane zlotymi rybkami, ale musisz uwazac, zeby czasami nie stala sie lupem innych rybek, gdyby zdarzylo sie cos takiego, ponizej masz sposob na wykrycie sprawcy Odpowiedz Link
zettrzy Re: Akwarium 09.03.10, 14:41 w akwarium, to mozna nawet sitkiem... a potem puscic z powrotem do wody! Odpowiedz Link
cuski Re: Akwarium 11.03.10, 03:25 Wlasnie wlozylem sobie do akwarium korzenie i woda robi mi sie jak herbata... mam nadzieje, ze to minie. Odpowiedz Link
easy.kobra22 Re: Akwarium 11.03.10, 07:45 Powinienes najpierw te korzenie wymoczyc ze 2-3 dni, a potem je dobrze wyszorowac... Odpowiedz Link
easy.kobra22 Re: Akwarium 11.03.10, 08:03 Tu jest inny sposob na przygotowanie korzenia... Odpowiednie spreparowanie korzenia pomoże nam uniknąć wielu bardzo poważnych problemów. Na początku korzeń należy wyczyścić za pomocą szczoteczki z zanieczyszczeń powierzchniowych. Następnie drewno powinniśmy wygotować (ok. 3-4 h) w roztworze soli, a następnie dokładnie wypłukać. W trakcie gotowanie wodę należy przynajmniej raz wymienić. Do gotowania używamy garnka emaliowego. Po wygotowaniu korzeń warto przez kilka dni trzymać w wodzie. Pamiętajmy, że korzeń musi charakteryzować się odpowiednią twardością. Ponadto nie może wydzielać przykrego zapachu oraz być pokryty pleśnią. Jeśli korzeń nie spełnia tych wymagań to należy go bezwzględnie usunąć z wody. Istotnym elementem przy doborze odpowiedniego korzenia jest jego kształt, wielkość oraz ogólny wygląd. Odpowiedz Link
easy.kobra22 Poczytaj sobie tam... 11.03.10, 18:12 www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/korzenie-do-akwarium-8211-preparowanie-id259.html Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Akwarium 12.03.10, 08:54 To "Akwarium" Cuski ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/kw,11632,ksiazka.html Ten gościu to autentyczny szpieg GRU Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Akwarium 17.03.10, 17:30 cuski napisał: > Chyba mi korzenie plesnieja w akwarium ------ To po co tam wkładasz? Masz szczęście że nie hodujesz piranii, bo by Ci odgryzły korzenia z jajami! Odpowiedz Link
cuski Re: Akwarium 18.03.10, 17:37 Chyba pomalu woda klaruje mi sie w akwarium - to znak, ze pozytywne kolonie bakterii zaczynaja rozwijac sie w zbiorniku, ale jeszcze nie moge wpuscic rybek, bo stezenie amoniaku mam 0.5 Odpowiedz Link
cuski Re: Akwarium 19.03.10, 02:39 Narazie moje akwarium wyglada tak jak powyzej i czekam az dojrzeje. Odpowiedz Link
cuski Re: Akwarium 30.03.10, 01:40 No i stalo sie - wpuscilem rybki do akwarium Wlasnie ide je podkarmic Odpowiedz Link
cuski Re: Akwarium 03.04.10, 03:14 Cholera, ryby mi padaja jedna za druga, a najgorsze jest to, ze nie wiem co im jest Odpowiedz Link
nataliaos Re: Akwarium 06.04.10, 19:08 Może słabe były, kiedy je kupowałeś? Do tego zmieniło im się środowisko i to mogło być przyczyną. Odpowiedz Link
cuski Re: Akwarium 08.04.10, 03:19 Padlo mi 7 ryb, ale wiem dlaczego... po prostu zbiornik nie byl jeszcze w pelni dojrzaly i zabil je amoniak. Odpowiedz Link
nataliaos Re: Akwarium 08.04.10, 20:51 Hmmm...to co w tym akwarium masz, że amoniak Ci ryby zabił? Odpowiedz Link
cuski Re: Akwarium 09.04.10, 15:30 W kazdym dojrzewajacym akwarium jest amoniak... dopiero mniej wiecej po 4-6 tygodniach jego stezenie spada, za sprawa rozwijania sie w akwarium tzw. bakterii nitrifikacyjnych, ktore rozkladaja amoniak na mniej toksyczne zwiazki. Odpowiedz Link
nataliaos Re: Akwarium 06.04.10, 19:05 Mój Tato swego czasu hodował rybki w akwarium ok. 250 litrowym. Nie zapomnij o filtrach, by na bieżąco Ci czyściło wodę. Do tego kup kilka Glonojadów - będą czyścić szyby z osadów. Zaopatrz się w specjalną grzałkę, aby temperatura w akwarium była odpowiednia do rodzaju hodowanych ryb. Nigdy nie wpuszczaj nowo zakupionych rybek prosto z woreczka (znaczy z takiej wody w jakiej były) do akwarium - dla rybek będzie to szok termiczny. Najlepiej zanurzyć je z woreczkiem w akwarium na jakiś czas, tak aby wyrównała się temperatura wewnątrz. Co jeszcze, hmm...wodę zmieniaj w akwarium nie za często i nie za rzadko. Pamiętaj, aby przed ponownym wpuszczeniem rybek do akwarium, woda była troszku odstana, a na ten czas rybkom zapewnić takie same warunki jak przed wyłowieniem. Ważne jest też odpowiednie pożywienie i nie przekarmianie rybek - w przeciwnym razie pokarm będzie niepotrzebnie brudził akwarium. Z pewnością co do doboru ryb pomocny będzie ktoś z obsługi sklepu zoologicznego, bo wiadomo nie każdy rodzaj rybek może ze sobą bytować. Myślę, że w fachowym sklepie zoologicznym powinni dać Ci wskazówki na temat hodowania rybek Odpowiedz Link
cuski Re: Akwarium 08.04.10, 03:22 Ja sie nie nastawilem na hodowle ryb tropikalnych, tylko zimnolubnych dlatego grzalka nie bedzie mi potrzebna... co do glonojadow, to slyszalem, ze lubia przenosic ospe, dlatego zamiast nich wpuscilem do akwa kilka krewetek Odpowiedz Link
nataliaos Re: Akwarium 08.04.10, 20:53 Krewetki - pierwsze słyszę by oczyszczały akwarium. Mój Tato miał w akwarium Glonojady i nigdy nie narzekał na nie. Odpowiedz Link
cuski Re: Akwarium 09.04.10, 15:31 Glownym pozywieniem krewetek sa resztki pokarmu i glony. Odpowiedz Link