27.06.05, 04:44
Prosze wierzacych obecnych na tym forum o podanie powodow, ktore sklaniaja
Was do wiary w Boga.

Jesli chodzi o mnie, to wierze, poniewaz KTOS musial stworzyc swiat, gwiazdy,
etc. i ustanowic porzadek na Ziemii i w calym wszechswiecie ?

PS. Jest niedzielny wieczor, godzine temu wrocilem do domu, na dodatek
dzisiejsze kazanie - moze dlatego zebralo mnie na dotkniecie tego tematu smile

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • mika_1 Re: Wiara 27.06.05, 10:32
      Nie chodze do kościoła. Wierzę, że "coś" musi być, ale nie wiem, czy to jest
      ten Bóg, którego nauczyli mnie rodzice. Chyba jeszcze muszę poszukać...
      • cuski Re: Wiara 27.06.05, 12:08
        Czlowiek cale zycie szuka Boga.

Pozdrawiam smile
    • tradycja1 Re: Wiara 27.06.05, 14:45
      Wierze z Boga bo tak zostalam wychowana i nie potrafie innaczej.

Do kosciola chodze bo ....lubie i potrzebuje smile
      Uwazam jednak ze to kogos prywatna sprawa jak podchodzi do wiary i w co wierzy
      i jaka sile jego wiara ma.
      Nie bede oceniac jaki ktos jest i kto lepszy czy gorszy..." Nie sadz nie
      bedziesz sadzony ".
      • agunia_mamunia Re: Wiara 29.06.05, 03:38
        A ja nawrocilam sie do Boga 10 lat temu.A bylo to taksmilenasi bliscy znajomi
        ktorzy mieszkaja w Italy przyjechali do Polski w odwiedziny i z ogromna pasja
        mowili o JEzusie . o tym ze zmienil ich zycie, (a zycie ich bylo dosc
        frywolne),ze Jezus umarl za kazdego czlowieka, a zrobil to po to by na nowo dac
        nam mozliwosc przyblizyc sie do Boga .poznac jego ogromna milosc a przyde
        wszystim ,(jesli uwierzymy)dac nam pewnosc zycie wiecznego.Pamietam ze bylam
        tym otlumaniona bardzo,moje zycie sie zachwialo,nie moglam spac i ciagle
        myslalam o tej ogromniej zmaniaie jaka widzialam w naszych znajomych.
        wspomnieli ze zaczeli czytac Biblie i ze wlasnie czyttanie tej "ksiegi"sprawia
        ze poznaja Chrystusa osobiscie i ze Biblia stala sie dla nich drogowskazem na
        zycie.pewnego wieczoru sama zaczelam czytac Biblie, ktora wczesniej lezala
        gdzies na polce zakurzona.modlilam sie zeby Bog dal mi poznanie i otworzyl moje
        serce na JEgo Slowo.zaczelam od Ew Jana i natrafilam na cytat ktory bebni mi do
        dzis w glowie i gdzie cale sedno Ewangelii jest zawarte;"Albowiem tak Bog
        umilowal swiat,ze Syna swego jednorodzonego dal,aby kazdy,kto wen wierzy ,nie
        zginal,ale mial zywot wieczny"Ew Jana3,16.pamietam ze bardzo to przezylam,ze
        tak na prawde nigdy nie znalam osobiscie mojego Zbawiciela . zapragnelam sama
        sie do Niego przyblizyc i podziekawac mu za to co dla mnie zrobil umierajac na
        krzyzu.Bog jest dobrym ojcem,kocha kazdego z nas z naszymi wadami i slabosciami
        i patrzy na nasze serce ,czy jest tam choc odrobina checi przyblizenia sie do
        Niego"Oto stoje u drzwi i kolacze;jesli ktos uslyszy glos moj i otworzy
        drzwi,wstapie do niego i bede z nim wieczerzal, a on ze mna".Ja wierze ze Bog
        jest, bo widze to w codziennym zyciu .widze jak sie troszczy o moja
        rodzine ,widze Go w Jego stworzeniu a przede wszytkim kocham Go za to ze nie
        bylam mu obojetna.ze jessze dlugo ,dlugo przed moimi narodzinami Jezus zaplacil
        za moje grzechy ,zebym ja mogla teraz zyc w bliskiej spolecznosci z Bogiem.
        pozdrawiam- agunia.

Life is good,eternal much better.
        • cuski Re: Wiara 29.06.05, 03:46
          Agunia, wspaniale swiadectwo wiary !!!
          Jestem pod wrazeniem smile

Pozdrawiam cieplutko smile
    • cuski Re: Wiara 28.06.05, 02:37
      Odnosnie Wiary i Boga, mam fajny kawal smile

Pływają dwie rybki w akwarium i nad czymś mocno dyskutują. Dyskusja jest coraz
      bardziej zażarta, w końcu dochodzi do kłótni i rybki obrażone na siebie
      nawzajem odpływają w przeciwlegle kąty swojego akwarium. Mija jakiś czas,
      widać, że jedna z rybek mocno się zastanawia, po czym podpływa do drugiej i
      mówi:
      - No dobrze, przyjmijmy, ze nie ma Boga, w takim razie: KTO zmienia wodę w
      akwarium ?!

Pozdrawiam smile
    • himera24 Re: Wiara 28.06.05, 04:03
      cuski napisał:

> Prosze wierzacych obecnych na tym forum o podanie powodow, ktore sklaniaja
      > Was do wiary w Boga.

nie chodze do kosciola juz chyba ok ok 3 lat, nie czuje takiej potrzeby, w
      kosciele sie nudze, nie zgadzam sie z tym co mowi ksiadz, denerwuja mnie ludzie
      co przychodza do kosciola a maja diabla za skora.
      nie uznaje swietych, jedynie Boga i Trojce Swieta.
      Wierze w wiekszosc co zostalo opisane w biblii.
      Wierze ze bardziej liczy sie ilosc dorych uczynkow anizeli "zdrowasiek"
      wykonanych przez czlowieka.
      Wierze w chwale niebieska i w wieczne potepienie.
      Czlowiek wierzy bo wiara dodaje mu nadziei ze niewazne jak beznadziejne jest
      zycie byc moze czeka go cos lepszego po drugiej stronie.
      • tradycja1 Re: Wiara 28.06.05, 05:23
        A ja chodze i nie oceniam innych po co przychodza, jacy sa itp nie jestem
        reformatorka spolecznosci.
        Niech kazdy zajmie sie soba i swoja rodzina w sferze wiary.
        • himera24 Re: Wiara 28.06.05, 16:22
          tradycja1 napisała:

> A ja chodze i nie oceniam innych po co przychodza, jacy sa itp nie jestem
          > reformatorka spolecznosci.
          > Niech kazdy zajmie sie soba i swoja rodzina w sferze wiary.

masz racje, jednak kiedys uslyszalam na kazaniu ze jesli ktos nie chodzi do
          kosciola bedzie potepiony, ten kto chodzi, grzechy beda mu odpuszczone.
          wymieklam po tych slowach. jak mozna wa taki sposob osadzac czlowieka?
          ludzie ktorzy uwierzyli w te slowa moga grzeszyc ile wlezie ale bedzie im to
          odpuszczone bo przeciez pojda do kosciola.
          ja nie uwazam aby Bogu chodzilo o to kiedy ustanowil "Bedziesz dzien siwety
          swiecil".
          • tradycja1 Re: Wiara 28.06.05, 17:17
            Fakt ksiaza czasami maja powolania jakby nie w tym kierunku .
            Ja jednak msze w kosciele odbieram po swojemu...nie lapie ksiedza za slowa na
            kazaniu zeby szukac czegos co sprzeczne jest z moja teoria na "dzis".

Radoscia moze byc wspolna modlitwa, wpatrzenie sie w krzyz, zaduma nawet jak
            mysl gdzies uleci,spiew i cale zaangazowanie w liturgie....ja to np jak nie
            moge isc do komunii swietej to tym co ida to normalnie zazdroszcze tej
            czystosci serca.
            • himera24 Re: Wiara 28.06.05, 22:16
              tradycja1 napisała:

> Fakt ksiaza czasami maja powolania jakby nie w tym kierunku .
              > Ja jednak msze w kosciele odbieram po swojemu...nie lapie ksiedza za slowa na
              > kazaniu zeby szukac czegos co sprzeczne jest z moja teoria na "dzis".

moje teorie nie ograniczaja sie do "dzis."
              >
              > Radoscia moze byc wspolna modlitwa, wpatrzenie sie w krzyz, zaduma nawet jak
              > mysl gdzies uleci,spiew i cale zaangazowanie w liturgie....ja to np jak nie
              > moge isc do komunii swietej to tym co ida to normalnie zazdroszcze tej
              > czystosci serca.

nikt nie ma czystego serca. wszyscy jestesmy grzeszni.
              byc moze wszyscy pojdziemy do piekla, byc moze Bog nie jest az tak milosierny
              (przywolujac Stary Testament)
              • tradycja1 Re: Wiara 28.06.05, 23:03
                Kazdy mysli i czuje po swojemu.
                Pokoj z Toba wink
              • cuski Re: Wiara 29.06.05, 00:42
                BOG jest bardziej MILOSIERNY, niz nam sie wydaje.
                Nikt z nas nawet nie potrafi sobie wyobrazic, jak wielka jest MILOSC BOGA
                do czlowieka.
                Bog tak nas umilowal, ze syna swego jednorodzonego wydal za nas na smierc.

Pozdrawiam Wszystkich smile
                • himera24 Re: Wiara 29.06.05, 04:09
                  Bog jest milosierny w innym przypadku juz dawno by mnie piorun trafil ;P
                  • renata379 Re: Wiara 23.08.05, 22:53
                    Postanowiłam odnowić ten wątek,bo coś takiego się w moim życiu
                    wydarzyło, że przekonałam się o istnieniu Boga.
                    Prosiłam Boga modląc sie do niego i błagając o spełnienie marzenia:
                    Spotkanie kogoś komu mogłabym w pełni!zaufać (nieznoszę troli, mam na nie
                    alergię smile)
                    Przez wiele lat nikogo takiego nie znalazłam, zawiodłam się na tylu osobach!
                    Postanowiłam pójść do kościoła i tam znaleźć u Boga zrozumienie.Mówiłam
                    " Boże jesli mnie kochasz, to mi dopomóż". Aż tu nagle, po kilku dniach
                    poznałam kogoś. Jest kimś wyjątkowym.
                    Przytoczę tutaj słowa Ojca Świętego Jana Pawła II:
                    " Jezus was kocha!
                    Jezus przyszedł na te ziemię,
                    aby objawić nam
                    i dać nam gwarancję miłości Boga!
                    Przyszedł, aby nas kochać
                    i byc kochany.
                    Pozwólcie, by Chrystus was kochał."
                    • cuski Re: Wiara 24.08.05, 02:02
                      Reniu, Twoj post zwalil mnie z nog !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      Patrzylem w niego jak wryty, przez dobre pare minut !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      • himera24 Re: Wiara 24.08.05, 02:28
                        cuski napisał:

> Reniu, Twoj post zwalil mnie z
                        nog !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        > !

cuski, tobie to chyba niewiele trzeba aby spac z nog?
                        smile
                        • cuski Re: Wiara 24.08.05, 03:47
                          Himerko, wbrew pozorom duzo mi trzeba, abym spadl z nog... niemniej jednak
                          rozbrajaja mnie teksty plynace prosto z SERCA !!! big_grin
                    • himera24 Re: Wiara 24.08.05, 02:27
                      renata379 napisała:

> Przytoczę tutaj słowa Ojca Świętego Jana Pawła II:
                      > " Jezus was kocha!
                      > Jezus przyszedł na te ziemię,
                      > aby objawić nam
                      > i dać nam gwarancję miłości Boga!
                      > Przyszedł, aby nas kochać
                      > i byc kochany.
                      > Pozwólcie, by Chrystus was kochał."

no nie gadaj ze Jezusa spotkalasbig_grin

a tak na powaznie to kto to?
                      • renata379 Re: Wiara 24.08.05, 03:48
                        Jak wiesz trudno spotkać Jezusa? To właśnie wiara w niego, do niego prowadzi.
                        Pozdrowienia dla Himery.

Syn Boga, który przyszedł na ziemię, aby nas zbawić--
                      • cuski Re: Wiara 24.08.05, 03:53
                        Eeej Himerko !
                        Albo sie myle, albo widze uszczypliwosc w Twoim poscie !
                        Jesli masz szczypac Renie lub kogokolwiek z tego forum,
                        to prosze Cie poszczyp mnie big_grin

PS. A co do Jezusa, to ja rowniez spotykam sie z nim.
                        Jesli chcesz moge zapoznac Cie z nim. Gwarantuje Ci - nie pozalujesz !!! big_grin
                        • himera24 Re: Wiara 24.08.05, 21:59
                          cuski napisał:

> Eeej Himerko !
                          > Albo sie myle, albo widze uszczypliwosc w Twoim poscie !
                          > Jesli masz szczypac Renie lub kogokolwiek z tego forum,
                          > to prosze Cie poszczyp mnie big_grin

e tam uszczypliwosc. moj humor sie odezwal.
                          >
                          > PS. A co do Jezusa, to ja rowniez spotykam sie z nim.
                          > Jesli chcesz moge zapoznac Cie z nim. Gwarantuje Ci - nie pozalujesz !!! big_grin

daj mi jego numer a zadzwonie, podobno fajny facet.

a na powaznie to jak pisalam wierze w Boga i Jezusa i Ducha sw. ale jakos ich w
                          zyciu nie spotkalam. i tak, znam te gadki ze Jezusa mozna spotkac w drugim
                          czlowieku. na mnie to jakos nie dziala.
                          • renata379 Re: Wiara 24.08.05, 22:11
                            Himerko uważam, że z Ciebie fajna babka.
                            Wiara to sprawa indywidualna dla każdego człowieka.
                            Może jednak kiedyś na Ciebie zadziała. Pozdrowionka. ))))
                          • cuski Re: Wiara 25.08.05, 01:33
                            Himerko, moim zdaniem, aby spotkac Jezusa w drugim czlowieku,
                            potrzeba silnej wiary i modlitwy !!!
                            • himera24 Re: Wiara 25.08.05, 01:37
                              cuski napisał:

> Himerko, moim zdaniem, aby spotkac Jezusa w drugim czlowieku,
                              > potrzeba silnej wiary i modlitwy !!!

ja niestety widze w ludziach tylko diabla. smutne to ale prawdziwe.
                              • cuski Re: Wiara 25.08.05, 01:38
                                Himerko, mnie sie nie musisz bac... nie pobode Cie moimi rogami, he he he...
                              • renata379 Re: Wiara 25.08.05, 01:46
                                Bardzo mi żal, że te diabły tak się nad ludźmi rozpanoszyłysmile)
                                Trzeba im sprawić laniesmile) Pozdrowionka
                                • cuski Re: Wiara 25.08.05, 01:47
                                  Raczej porzadnie wygarbowac skore, he he he...
                                • himera24 Re: Wiara - a propo zla w ludziach. 25.08.05, 01:58
                                  renata379 napisała:

> Bardzo mi żal, że te diabły tak się nad ludźmi rozpanoszyłysmile)
                                  > Trzeba im sprawić laniesmile) Pozdrowionka

ogladaliscie film pt. "Frailty"??

tutaj macie zwiastun

movies.yahoo.com/shop?d=hv&cf=trailer&id=1805535154
                                  goraco polecam!!
                                  • cuski Zwiastun filmu jest interesujacy ! 25.08.05, 02:03
                                    Zwiastun filmu jest interesujacy !
                                    Niestety nie mialem okazji obejrzec go !
                                    • himera24 Re: Zwiastun filmu jest interesujacy ! 25.08.05, 02:06
                                      cuski napisał:

> Zwiastun filmu jest interesujacy !
                                      > Niestety nie mialem okazji obejrzec go !

gl. opowiada o gostku ktory pewnego dnia oznajmnia swoim synkom ze mial
                                      objawienie od aniola i ze ten kazal mu zabijac demony i wskazal mu bron -
                                      pokazny tasak.

bardzo interesujacy o ciekawym zakonczeniu.
                                      • cuski Re: Zwiastun filmu jest interesujacy ! 25.08.05, 02:09
                                        Zakonczenie z tzw. happy-end-em ? big_grin
                                        • himera24 Re: Zwiastun filmu jest interesujacy ! 25.08.05, 03:25
                                          sam musisz zobaczyc.
                                  • renata379 Re: Wiara - a propo zla w ludziach. 25.08.05, 02:06
                                    Oglądnęłam ten zwiastun i wiesz dreszcz przeleciał Mi po krzyżach.
                                    Ludzie są nieraz okrutni w pełnym tego słowa znaczeniu.
                                    Ale wiesz znam także takich od serca. Chociażby Cuski i Ty smile))
                                    • renata379 Re: Wiara - a propo zla w ludziach. 25.08.05, 02:08
                                      A aniołki strzegą każdego człowieka. Ty na pewno też ich masz )))
                                      • cuski Kazdy z nas ma ... ! 25.08.05, 02:12
                                        Kazdy z nas ma swego ANIOLA STROZA, nawet pospolici oprawcy ! big_grin
                                        • renata379 Re: Kazdy z nas ma ... ! 25.08.05, 02:18
                                          Nad tymi pospolitymi oprawcami toczą walkę dobro ze złem.
                                          Lecz najczęściej właśnie u nich to zło zwycięża.
                                          Dlatego ten nasz biedny anioł stróż , chciałby pomóc, ale często mu
                                          nie pozwalamy.
                                          • cuski Bo nie slyszymy ... ! 25.08.05, 02:21
                                            Bo nie slyszymy jego glosu, ktorym rozpaczliwie wola na NAS !!! sad
                                    • cuski Reniu ... !!! 25.08.05, 02:11
                                      Reniu, nie zachwalaj tak mnie, bo sa duzo lepsi ode mnie - np. TY !!! big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka