Dodaj do ulubionych

Polskie paszporty

17.01.07, 20:09
Czy musze zmienic paszport polski w przypadku wyjscia za maz i zmiany
nazwiska, czy moge do Polski leciec na paszporcie z panienskim i wziac ze
soba zielona karta? CZy juz musze zmienic ten paszport czy dopiero jak
dostane zielona karte? Ale jak dostane GC i wysle wniosek o paszport to
konsulat twierdzi, ze to zajmie 6 miesiecy. PARANOJA! I jeszcze trzeba stawic
sie z wnioskiem osobiscie i odebrac osobiscie i jeszcze chyba ze 125 dolcow.
Nie ma podobno juz tej mozliwosci, zeby w Poslce rodizna mogla zalatwic ta
sprawe z paszportem.
Obserwuj wątek
    • himera24 Re: Polskie paszporty 17.01.07, 21:52
      speranzaa napisała:

> Czy musze zmienic paszport polski w przypadku wyjscia za maz i zmiany
      > nazwiska, czy moge do Polski leciec na paszporcie z panienskim i wziac ze
      > soba zielona karta? CZy juz musze zmienic ten paszport czy dopiero jak
      > dostane zielona karte? Ale jak dostane GC i wysle wniosek o paszport to
      > konsulat twierdzi, ze to zajmie 6 miesiecy. PARANOJA! I jeszcze trzeba stawic
      > sie z wnioskiem osobiscie i odebrac osobiscie i jeszcze chyba ze 125 dolcow.
      > Nie ma podobno juz tej mozliwosci, zeby w Poslce rodizna mogla zalatwic ta
      > sprawe z paszportem.

6 miesiecy? to jeszcze nic. moja mama czekala prawie caly rok na nowy paszport.
      a wez sie do nich dodzwon to jest dopiero cud.
      • cuski Polskie paszporty 18.01.07, 01:06
        Hmmm... bardzo sprawnie dzialaja te nasze polskie konsulaty wink
        • ghurka cuski 18.01.07, 03:14
          to co?amerykanska biurokracja sprawniejsza?napewno i lapowek nie trzeba dawac.
          • cuski Amerykanska biurokracja 18.01.07, 04:40
            Amerykanska biurokracja jest gorsza od polskiej smile
    • ghurka Re: Polskie paszporty 18.01.07, 03:13
      pewnie ze mozesz do polski leciec na aktualnym paszporcie z twoim
      nazwiskiem.zielona karta ci potrzebna zeby do usa wjechac.zalezy jakie tam masz
      nazwisko.musi byc niestety identyczne jak na paszporcie.wy to macie problemy.
      • m4verick ile sie teraz czeka na paszport w chicago 18.01.07, 04:44
        jak chcecie sobie przedluzyc/wyrobic paszporcik polski,
        w naszym kochanym konjsulacie to teraz nawet to szybko idzie, bo to ok rok,
        poltora sie czeka. Dlugo? Niedawno trzeba bylo czekac ok 2 lat.

wiem, ze to parodia zeby czekac ponad rok na wyrobienie paszportu polskiego w
        ameryce, no ale tutaj wszystko jest nienormlane smile
        • cuski M4v 18.01.07, 04:51
          Moze nowy konsul skroci termin oczekiwania, bo ten obecny
          zostal na szczescie odwolany przez ekipe Kaczynskich smile
      • speranzaa Re: Polskie paszporty 18.01.07, 04:47
        Cholera, prosilam o odpowiedz na moje pytanie a nie pisanie tego co juz wiem o
        ich glupich regulach.

Ghurka, o to chodzi, ze w paszporcie jest panienskie a na GC bedzie inne.
        • cuski Aska 18.01.07, 04:53
          Najlepiej isc po porade do jakiegos adwokata - wtedy bedziesz 100 proc. pewna.
          • m4verick Speranzaa o to odpowiedz: 18.01.07, 05:19
            Paszport przedewszystkim musi byc WAZNY w dniu kiedy lecisz
            i nazwisko na zielonej karcie MUSI SIE ZGADZAC z nazwiskiem w paszporcie.

ps. przeciez nie musisz brac nazwiska meza, szczegolnie jak to jakis amerykaniec.
            • speranzaa Re: Speranzaa o to odpowiedz: 18.01.07, 20:59
              A ja se wlasnie wezme po chlopie, bo tu kuzwa nikt mego nazwiska wymowic nie
              potrafi a po drugie lepiej , gdyz pojde na interview o GC , zeby urzednik nie
              patrzyl podejrzliwie, z etylko slub dla papierow a potem divorce i papierki sa.
              Oni sa nad wyraz podejrzliwi.

> ps. przeciez nie musisz brac nazwiska meza, szczegolnie jak to jakis
              amerykanie
              > c.
              >
              • cuski Aska 19.01.07, 04:48
                Ty se wez lepiej na to interview jakies fajne zdjecia z Twoim chlopem smile
        • ghurka Re: Polskie paszporty 18.01.07, 06:01
          to siedz na dupie az dostaniesz green card.proste?
          • m4verick Re: Polskie paszporty 19.01.07, 04:48
            wlasnie niech sie amerykence ucza polskiego, zeby dobrze nasze nazwiska wymawiac!
            moje ciezko im wymowic ale tutaj "ski" na koncu bardzo im sie podoba smile
            • speranzaa Re: Polskie paszporty 19.01.07, 06:51
              No moje to kalecza, probuja powtorzyc a ja mam w srodku"j" i wymawiaja "dz" no
              cyrk na kolkach. A poza tym moje tez si ekonczy na "ska" i wiecznie
              przekrecali i pisali "ski' wiec, znow epopeja dlaczego kobieta ma w Poslce
              nazwisko na 'ska" z wyjatkami oczywiscie.
              • speranzaa Re: Polskie paszporty 27.01.07, 06:11
                Ciag dalszy jazdy paszportowej: by zmienic paszport w konsulacie, to najpierw
                trzeba umiejscowic amerykanski akt slubu w polskim USC, a ze w " cudownym"
                stanie ILLINOIS na akcie slubu nie jest napisane, ze zonka przyjela nazwisko
                meza to zaczynaja sie schody.Trzeba albo isc do courthouse ( gdzi ebralo sie
                slub), by napisali adnotacje, ze przyjela nazwisko albo do konsula i zlozyc
                oswiadczenie o przyjeciu nazwiska meza, potem to wysyla si e do USC do PL,
                wpisza w ksiegi wieczyste i wtedy dopiero mozna zrobic paszport w konsulacie w
                Chicago.
                Wybralam sie do courthouse, bu dopisali mi jedno zdanie, ze przyjelam chlopa
                nazwisko, to mila pani w okienku zmymyslala mnie, ze to sprzeczne z prawem ( na
                marginesie jakas latynoska kaleczaca angielski),wiec ja pytam z ktorym prawem?
                twoim czy us? ze ona tego nie zrobi, bo to ameryka a nie Polska, tlumaczylam
                jej ,ze to do paszportu itd., zaklelam po polsku to patrzy jak na kosmite i
                dalej apiac to samo.Wyszlam trzaskajac drzwiami. Next time ide do calego bossa
                tego bajzlu.
                • m4verick Re: Polskie paszporty 27.01.07, 19:53
                  powodzenia z urzendasami smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka