broneknotgeld Re: Na Gody 19.12.13, 21:18 Powinszować piyknie idzie Taki link niych tukej bydzie. www.dziennikzachodni.pl/artykul/1070022,zyczenia-swiateczne-po-slasku-jak-najbardziej-zycza-plura-i-szoltysek,id,t.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 25.12.13, 12:19 Betlyjki rudzke do sia tyż proszom Radości tela - ofyn jom głoszom. rudaslaska.com.pl/i,rudzkie-szopki-bozonarodzeniowe,200274,977397.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 31.12.13, 15:26 Link na wieści Tu sie zmieści. rudaslaska.com.pl/i,rudzkie-betlejem,378054,978302.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 05.01.14, 20:57 Krolow dość wiela Z asystom bydom Szkryfna tu tela Świynto niy biydom Kej wolne, świynto, tela radości Zdo sie co u nos Dzieciontko gości. katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,15226189,Barwne_orszaki_beda_maszerowac_przez_miasta__Przylaczycie.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 20.12.14, 15:40 Kej Wiliji przidzie noc Kej łopłatkym przełomiymy Powinszowań zocnych moc Jezus zrodzioł - przeca wiymy Z Niym nadzieja w naszych duszach Na tref lepszy, łodkupiynie Z Niym we dobro trza nom ruszać Grzych niych traci i ciyrpiynie Jezus w żłobku, w duszy radość Czowiek lepszym niych sie stowo Złu starymu niychej za dość Przed sia z dobrym trza ciś zdrowo! www.dziennikzachodni.pl/artykul/1057192,zyczenia-swiateczne-zyczenia-bozonarodzeniowe-zyczenia-na-swieta-bozego-narodzenia-zyczenia-sms,id,t.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 20.12.14, 16:00 Bytomsko "Wilijo" Dyć niy komedyjo. www.dziennikzachodni.pl/artykul/3690234,bytomska-wigilia-2014-na-dworcowej-4-tysiace-uszek-czeka-na-mieszkancow-zdjecia,id,t.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 22.12.14, 17:38 Coby miyndzy nami wiyncyj pszonio było Coby przi Wiliji tako nom trefiyło Opłatkym se łomać skuli szczyńścio, zdrowia I zocności duszy - skiż tego niy chować Co dobre - dyć potrza ze bliźnim tym dzielić I żyć tom nadziejom coby wszyjscy chcieli. www.facebook.com/events/730492997004611/?ref_dashboard_filter=upcoming Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 23.12.14, 22:32 Brif do Dzieciontka 2014 Dziecionteczko - wiysz co w Rudzie Łosprowiajom ło tym "cudzie" Iże ksionżka tu wydali "Moja Ruda" - zdo "na fali" Dziecionteczko - tam Halymba Rada tymu moja gymba Ślonske rymy, bojki, bery Durś spokopi conikery Dziecionteczko - Cie chca prosić Cobych wiyncyj mog rozgłosić Bojek, berow ło dzielnicach Ło tych rudzkich okolicach Dziecionteczko - w raji stojom Rudzke sztele - z prośbom mojom Bestoż tyn brif śla do Ciebie Cobyś palcym kiwło w Niebie Cobyś zwola na to dało Coby Ruda Ślonsko cało Ze swojimi dzielnicami Blysła rymym i bojkami www.facebook.com/media/set/?set=a.752116611529911.1073742001.195759197165658&type=3 Dziecionteczko - wynom darzysz! Mono tyż i ło tym marzysz? Zwol mi szkryflać, zwol drukować Zwol kunszt ślonski wiyrchym dować Bych we tym piytnostym roku Zrobiołch dali wiela krokow Z godkom ślonskom loz do przodka Bych jom mog i w Polska potkać Dziecionteczko - zwol kuplować Godkom Ślonzek zwol radować Ślonzok, Polok, Niymiec przeca Ze ślonskego gafcom neca Ech, przepomnioł bych Pepika Tyż cuzamyn z niym trza blikać Na tyn szmaragd nasz, Europy Zwol kuplować, niy zwol topić! www.facebook.com/events/543857922381211/?ref_dashboard_filter=upcoming Odpowiedz Link
madohora Re: Na Gody 24.12.14, 14:02 W POGODNĄ CICHĄ NOC GDY W GORĘ WZNIOSLI CZOŁO W POGODNĄ, CICHĄ, NOC OGRONU ,ŚWIATA KOLO BOZĄ MI GLOSI MOC! GWIAZD TOPIEL NIEZGŁĘBIONA, ODMĘTY MLECZNYCH DROG- JAK HARFA ROZDZWONIONA GRA PIEŚŃ TU MIESZKA BÓG ALEKSANDER BORUCKI - 1928 ROK Z życzeniami wszystkiego najlepszego na te gody Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 25.12.14, 16:30 Jeronie - Betlyjka! Perzi Zeflu Maryjka W żłobku Jezusiczek Blask bije ze liczek Baranki, janioły Czas prziloz wesoły. www.facebook.com/media/set/?set=a.761721227210479.1073741927.427827820599823&type=3 Odpowiedz Link
madohora Re: Na Gody 08.01.15, 16:44 Rozsiadła się choinka w pewnej bibliotece Jest w niej 2 000 książek nie wiem czy o tym wiecie Ktoś mi powiedział, że będzie niespodzianka Jak zaczną choinkę rozbierać pewnego ranka Bo można będzie siąść sobie niczym w Święta I przejrzeć książek bo nikt tytułów nie pamięta Będzie może poczytać je chociaż przez chwilę I może w takim nastroju czytać będzie się milej? Odpowiedz Link
madohora Re: Na Gody 08.01.15, 16:45 fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/7NScQiBvfCB4aVw24B.jpg BIBLIOTEKA ŚLĄSKA - CHOINKA Z KSIĄŻEK Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 23.12.15, 19:20 Toż winszuja wszyskim Niychej Dzieciontko szczyńściym Wos darzy We familiji, w doma, w robocie Nowy rok niesie co zocne marzy Życie niych dowo durś wiela pociech. www.facebook.com/AsocjacjaMBP18/photos/a.436375393078399.91193.427827820599823/441672372548701/?type=3&theater Odpowiedz Link
madohora Re: Na Gody 24.12.17, 01:12 Rok przeleciał niczym strzała A ja tyle zrobić chciałam Lecz niestety nie przeskoczę Więc powoli sobie kroczę Ja nie pójdę już do szkoły Ale życzę Świąt Wesołych :) Odpowiedz Link
madohora Re: Na Gody 26.12.17, 17:10 Wilja. Wilja (właściwie: wigilja) Bożego Narodzenia, zwana powszechnie „gwiazdką", należy do najstarszych i najmilszych dni uroczystych w Polsce. W dniu tym dzielą się wszyscy opłatkiem, tym chlebem duchowym, jako znakiem widomym bratniej miłości. Odpowiedz Link
madohora Re: Na Gody 26.12.17, 17:12 Na stole pod obrusem chowano siano na pamiątkę, że Pan Jezus po urodzeniu złożony był na sianie. Odpowiedz Link
madohora Re: Na Gody 26.12.17, 17:13 Pod każdem nakryciem składano różne przedmioty, które po wieczerzy obecni wyjmowali, wysnuwając z tego wnioski na przyszłość. Potem śpiewano kolędy aż późno w noc, poczem spieszono tłumnie na „Pasterkę". W święto Bożego Narodzenia odprawia każay kapłan trzy Msze św., z których pierwsza, o północy odpraw iana nazywa się pasterką, na pamiatkę, że jako pierwszych powołał do Siebie nowonarodzony Zbawiciel nie bogatych tego świata lecz ubogich pastuszków. R zewny to nad wyraz widok, gdy o północy spieszą wszyscy do jasno oświetlonego kościoła, w którym rozpoczyna kapłan pasterkę Odpowiedz Link
madohora Re: Na Gody 26.12.17, 17:13 od r. 1795 od Niemców zwyczaj ubierania we wigilję dla dzieci sosenki lub świerka świeczkami, orzechami, cukierkami, jabłuszkami i różnymi innymi podarkami, Po wieczerzy wigilijnej wprowadzali rodzice dzieci do izby, w której stała „choinka", na której przedtem świeczki zapalono, a „gwiazdka" którą była jakaś osoba przebrana z rodziny, po wyegzaminowaniu, czy dzieci umieją pacierz i czy są grzeczne i posłuszne, rozdawała im różne podarki, co stało się powodem, że „gwiazdka" dla dzieci świętem jest najmilszem i najradośniejszem. Odpowiedz Link
madohora Re: Na Gody 26.12.17, 17:19 Z świętami Bożego Narodzenia łączyły się ściśle szopki i jasełka. Dawniej grywała młodzież szkolna dialogi, przedstawiające sceny z życia Chrystusa, urządzano także szopki z drewnianemi lub papierowemi postaciami Dzieciątka Jezus, M atki Najśw., św. Józefa, pasterzy, trzech Króli, nie brakow ało także wołu ani osła. Dzieciątko spoczywało w k o lebce, po obu jej bokach klęczeli Marja i Józef. W górze szopki pod dachem i nad dachem unosili się aniołowie, iakoby śpiewający: Gloria in excelsis Deo (Chwała Bogu na wysokości). Przed narodzoną D zieciną k lę c z e li w ró żn ych odstępach pasterze, skła d a ja cy swe o fia ry : jeden baranka, d ru g i ow ieczkę, in n y coś innego. Na dalszym p la n ie w id a ć b y ło różne osoby spieszące do szopki ja k gospodarzy, panów , m :eszczan, żydów itd . Później, b y te m a rtw e w id o w is k a o ż y w ić tro ch ę dodawano różne fig u ry n ie ra z śmieszne, k tó re za pom ocą u k ry te j m aszynerji w y k o n y w a ły ru c h y pocieszne, co się lu d o w i ogrom nie podobało. W św ięto T rze ch K r ó li p rz y sta w io n o do już w y m ie n io n ych fig u r jeszcze osoby trze ch M ę d rc ó w ze W schodu, o fia ro w u ją cych D z ie c ią tk u złoto, k a d zid ło i m irrę , w orszaku zaś ich b y li ró ż n i d w o rzanie ja k np. P ersow ie, M u rz y n i, m asztalerze, p ro w adzący słonie, w ie lb łą d y i konie, różnego rodzaju w o jska ; nie b ra k ło n a w e t arm at, ch o rą g w i p a n ce rnych, husarskich, uła ń skich , k o z a c k ic h i w ę g ie rs k ic h P oniew aż z czasem te prze d sta w ie n ia zaczęły się w yra d za ć i tra c ić ducha rehgąnego, a naw et trą c ić ordynarnością, p o n :eważ dalej s ta w a ły się n ie ra z p rzyczyn ą zgorszenia i tu m u ltó w , te d y b is k u p i zakazali, b y te szopki o d b y w a ły się w kościele, co da w niej m :ędzy obiadem a n ieszporam i m ia ło m iejsce. Po ty c h zakazach ja se łka i szopki, pow szedn ieją c coraz b a rd zie j, zaczęły tra c ić sw ój u ro k, M ;mo to do dziś jeszcze u trz y m a ł s:ę zw yczaj chodzenia od dom u do dom u z t. zw. ,.szopką" ośw ietloną . W czasie od Bożego N arodzenia do M a tk i B o skie j G ro m n iczn e j chodzą ch ło p a ki, nie ra z w fa n ta styczn y sposób p o p rze b ie ra n i ze szopką, śpiew a ją k o ’ ędy, o d g ryw a ją ja ką sztuczkę k ró tk ą , w k tó re j nie b ra k n a w e t H ero d a i djabła. Odpowiedz Link
madohora Re: Na Gody 26.12.17, 17:24 Pójdźmyż teraz do szopki pokłonić się Panu, A każdy niech dar weźmie podług swego stanu: Kto bogaty, da więcej, kto ubogi mało, J a k króle i pasterze, na co kogo stało. Uczony hołd rozumu i pokorną wiarę; Bogacz niechaj przyniesie Jezusowi złoto, I potrzebnym biedakom rozda je z ochotą; P rostaczek szczere czucia złoży na ofiarę: Ci, których ciężar srogiej przygniata niedoli, N iechnie bluźnią w rozpaczyprzeciw Boskiej woli, Niech brzemię trosk swych złożą pod Dzieciątka [nogi, A do zbolałej piersi spłynie balsam błogi. Wy, którzy w krw aw ym znoju, pracując na życie, Bogatym dostatniego bytu nie zajrzycie Małemu Jezusow i teraz przy kolędzie Ofiarujcie swą pracę, a lekka wam będzie! Wy, bracia powaśnieni, co w zburzonem łonie Jed en przeciw drugiemi chowacie jad złości, W uścisku szczerej zgody złączcie wasze dłonie. Będzie to dar przyjemny dla Boga miłości. Młodz'eży, zdobna w zdrowie, czerstw ość i urodę, Tej M atce i Dziecięciu poświęć lata młode, A ty, któryś zmarnował w grzechach w iek swój [długi, Przynajmniej resztę życia oddaj im w usługi! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 17.12.18, 08:47 Brif do Dzieciōntka – XII.2018 Dzieciōnteczko, wiysz, dlo siebie Chca ô zdrowie prosić Ciebie I ô szczyńście familiji Dyć niy robia z tym mecyji Chca Cie prosić tyż, kej idzie Ô to co ze godkōm bydzie Chca Cie prosić byś wspierało Tym Ślōnzokōw radowało Wiysz Dzieciōntko, sōm rymuja Bibljo już parafrazuja Mono życio mi wystyknie Coby skōńczyć, dlō mie piyknie Dyć czy inksi przeczytajōm? Czy godka we zocy majōm? Gowy za to niy położa Yno tyn brif szkryfnōńć woża. Dzieciōnteczko, prosza Ciebie Tu, na ziymi, choć żeś w niebie Prosza coby Kościōł wspiyroł Ślōnsko godka, Bōg zaziyroł Bōg zaziyroł na dziedzina Naszo, ślōnsko, z wsparciym Syna Coby wiara po naszymu Słychać było u wrōt Rzymu Medykuja, kōncept łazi Mi po gowie, niych niy razi Niych Ślōnzokōw pokupluje Niych Cie richtig uraduje Ślōnski Konkurs Recytacji Strof Biblijnych – zdo, w tym racji Niy trza szukać – kejby stało Godka z wiarōm kuplowało By uczyli sie szkolorze Wiary, godki – Szczyńść im Boże Twōrcy strofy zaś tworzyli Co ze duszy swoji wziyli Z czasym Bibljo by my mieli We djalektach ślōnski szteli Skarbym wiary, skarbym godki Tōż brif śla Ci niy przipodkym Dzieciōnteczko, czy pōmożesz? Wiym, Ty wszysko przeca możesz Tōż Cie prosza ô to prawie Wspiyrej ślōnskość we ty sprawie. www.facebook.com/AsocjacjaMBP18/photos/a.436375393078399/1999667820082474/?type=3&theater wycinanka autorstwa Marka Wacława Judyckiego Odpowiedz Link
madohora Re: Na Gody 25.12.18, 20:40 Składam dzisiaj te życzenia Szczęścia, zdrowia, powodzenia Choćby nie wiem co się dzieje Niech ci pióro nie rdzewieje Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 23.12.20, 15:47 Zwyczaj ôblykanio świōntecznego strōma wziōn sie bez mała z Alzacyje. Nojstarsze zapiski godajōm, że we XV -XVI wieku miyszkańcy Alzacyje ustawili we swojich chałupach strōmy iglaste. A żeby piyknie wyglōndały ôzdobili ji jabkami, piernikami pieczōnymi bez gospodynie czy tyż ôzdobami z papiōru. wachtyrz.eu/krisbaum-skond-sie-wzion-i-co-oznaczajom-ozdoby-na-nim/ Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Na Gody 21.12.22, 00:01 Werci dać tu kej raduja Tako dyć sie forszteluja Idōm Gody Trza nōm zgody Tego wszyskim tyż winszuja. www.facebook.com/groups/332939560673928/posts/1155379578429918/ Odpowiedz Link