Dodaj do ulubionych

Korwin-Piotrowska broni reżysera

28.09.09, 08:47
www.tvn24.pl/-1,1621390,0,1,wypuscmy-polanskiego--wypuscmy-tez-rywina,wiadomosc.html

Nie mam ochoty dyskutować o Polańskim, bo zdanie mam wyrobione od
wielu lat,pedofilia to pedofilia
Natomiast zszokowany jestem argumentacją tej pani, czy to pogląd
powrzechny - gdyby suka nie dała....?
Obserwuj wątek
    • black-emissary Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 10:08
      Też jestem argumentacją tej pani zszokowana. Straciłam do pani K-P resztki sympatii i szacunku (a wiele tego i tak już nie było).

Wszystkim się na mózgi rzuciło w związku z Polańskim, jeden Węglarczyk zachowuje rozsądek.
    • kieprze_paczynskich Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 10:21
      >pedofilia to pedofilia

Tu akurat to nie pedofilia. Faktyczny wiek "ofiary" jest sprawą drugorzędną.

>zszokowany jestem argumentacją tej pani, czy to pogląd
      > powrzechny - gdyby suka nie dała....?

Pogląd dość powszechny i nie wiem, czy w tym wypadku nie jest usprawiedliwiony.
      Istnieją opinie, że to mamusia dziewczęcia wykombinowała całą historię. Nie
      zmienia to oceny samego faktu wyuzdania Polańskiego, ale kontekst sprawy nie
      jest tak oczywisty.
      • black-emissary Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 10:28
        kieprze_paczynskich napisał:
        > Tu akurat to nie pedofilia. Faktyczny wiek "ofiary" jest sprawą drugorzędną.

Jest sprawą pierwszorzędną, ponieważ na tym właśnie opiera się akt oskarżenia - Polański nie jest ścigany za gwałt, a za seks z nieletnią.

> Pogląd dość powszechny i nie wiem, czy w tym wypadku nie jest usprawiedliwiony.

Równie powszechny jak przekonanie, że nie można zgwałcić prostytutki.

> Istnieją opinie, że to mamusia dziewczęcia wykombinowała całą historię.

Bardzo możliwe, że mamusia dziewczęcia sama je w objęcia starego satyra pchnęła. Satyr i tak powinien był pomyśleć.
        • kieprze_paczynskich Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 10:46
          > Równie powszechny jak przekonanie, że nie można zgwałcić prostytutki.
          >
          > > Istnieją opinie, że to mamusia dziewczęcia wykombinowała całą >historię.
          Bardzo możliwe, że mamusia dziewczęcia sama je w objęcia >starego satyra pchnęła
          . Satyr i tak powinien był pomyśleć.

Sama sobie przeczysz. Nie wplątuj gwałtu, bo to nie był gwałt(chyba?), ale
          raczej właśnie prostytucja.

> Polański nie jest ścigany za gwałt, a za seks z nieletnią.

Seks z nieletnią to nie jest pedofilia. Fizycznie nie była dzieckiem.
          Nie bronię Polańskiego, ale prostuję potczne nazywanie sprawy. Dziewczę mimo
          młodego wieku było modelką, wyglądało jak dorosłe i tak się zachowywało. Chiało
          robić karierę, a nie bawić się lalkami. A satyr obrzydliwy, to fakt.
          • black-emissary Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 10:55
            > Sama sobie przeczysz. Nie wplątuj gwałtu, bo to nie był gwałt(chyba?), ale
            > raczej właśnie prostytucja.

Był seks z nieletnią, który w myśl amerykańskiego prawa jest rodzajem gwałtu.

> Seks z nieletnią to nie jest pedofilia.

A ja gdzieś o pedofilii pisałam?
            • black-emissary Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 10:58
              Wyjaśnienie, bo zaraz znowu będzie, że sama sobie przeczę :).

Polański nie jest ścigany za gwałt w rozumieniu przymuszenia do odbycia stosunku. Jest ścigany za seks z nieletnią, co prawnie jest rodzajem gwałtu nawet, jeżeli ofiara była chętna.
              Tak więc chęci i działania ani dziewczynki ani jej matki nie zmieniają przewinienia Polańskiego.
              • kieprze_paczynskich Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 11:09
                > Tak więc chęci i działania ani dziewczynki ani jej matki nie >zmieniają
                przewinienia Polańskiego.

Ja nie podważam aktu oskarżenia, ale nie zgadzam się z nazwaniem tego pedofilią,
                bo to rózne zjawiska.
                • black-emissary Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 11:10
                  Biorąc pod uwagę, że pedofilia to stały pociąg, a seks z nieletnią pojedynczy czyn to niewątpliwie nie jest to to samo.
                  Można być pedofilem i nie sypiać z nieletnimi, można z nimi sypiać, a pedofilem nie być (choć wtedy nie za bardzo wiem po co...).
                  • kieprze_paczynskich Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 11:27
                    > Biorąc pod uwagę, że pedofilia to stały pociąg, a seks z nieletnią >pojedynczy
                    czyn to niewątpliwie nie jest to to samo.
                    > Można być pedofilem i nie sypiać z nieletnimi, można z nimi sypiać, a
                    >pedofilem nie być (choć wtedy nie za bardzo wiem po co...).

A jednak upierasz się przy pedofilii. Wyjaśnię. Tu nie chodzi o inkryminowane
                    czynności, ale o zjawisko psychologiczne. Pedofilia to pociąg płciowy do dzieci.
                    Do osób, które mają atrybuty dziecka. Tą samą dziewczynkę możesz ubrać w
                    podkolanówki, sandałki, dać jej misia do ręki, aparat na zęby, zawiązać
                    kucyki,itd (patrz mundurek szkolny i Roman G!) i pociąg do takiego dziecka to
                    będzie pedofilia. Nieważne, czy zrealizowana, bo to zależy od "sprzyjających"
                    okoliczności. Tą samą dziewczynkę ubierz w suknie balową, dodaj szpilki i
                    makijaż, wyeksponuj dekolt itd. i masz młodą kobietę. Ten sam pedofil
                    podniecający się pierwszym wizerunkiem nie zwróci uwagi na drugi, bo takiego się
                    boi. I tylko o to mi chodzi. Nie zamierzam zabierać głosu w prawniczych
                    niuansach sprawy Polańskiego, a i on sam niewiele mnie obchodzi.
                    • black-emissary Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 12:40
                      Powtarzasz to co ja napisałam :).
                      Choć warto dodać, że w przypadku Polańskiego dziewczynka była w bieliźnie.

Natomiast nie za bardzo rozumiem skąd przekonanie, że ja upieram się przy
                      pedofilii
                      . Upieram się przy tym, że jego czyn był nielegalny ze względu na
                      młody wiek dziewczyny.
                • gucio712 Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 11:21

>
                  > Ja nie podważam aktu oskarżenia, ale nie zgadzam się z nazwaniem
                  tego pedofilią
                  > ,
                  > bo to rózne zjawiska.

nie gniewaj się ale współzycie z trzynastoletnim dzieckiem,
                  niezależnie od oceny moralnej tegoż dziecka czy jej matki jest
                  pedofilią
                  nawet jeżeli była wyrośnięta, tu nie ma pola do
                  jakiejkolwiek dyskusji
                  • Gość: kieprze_paczynsch Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.09.09, 13:36
                    > nie gniewaj się ale współzycie z trzynastoletnim dzieckiem,
                    > niezależnie od oceny moralnej tegoż dziecka czy jej matki jest
                    > pedofilią
                    > jakiejkolwiek dyskusji

Ależ jest pole do dyskusji. Zacytuję sam siebie, a co!
                    "Tu nie chodzi o inkryminowane czynności, ale o zjawisko psychologiczne.
                    Pedofilia to pociąg płciowy do dzieci.
                    Do osób, które mają atrybuty dziecka. Tą samą dziewczynkę możesz ubrać w
                    podkolanówki, sandałki, dać jej misia do ręki, aparat na zęby, zawiązać
                    kucyki,itd (patrz mundurek szkolny i Roman G!) i pociąg do takiego dziecka to
                    będzie pedofilia. Nieważne, czy zrealizowana, bo to zależy od "sprzyjających"
                    okoliczności. Tą samą dziewczynkę ubierz w suknie balową, dodaj szpilki i
                    makijaż, wyeksponuj dekolt itd. i masz młodą kobietę. Ten sam pedofil
                    podniecający się pierwszym wizerunkiem nie zwróci uwagi na drugi, bo takiego się
                    boi. "

Polański to stary oblech i wpadł w USA na powszechnych praktykach, jakie
                    opisywane są w Europie przy okazji pokazów mody, festiwali filmowych i całym tym
                    dość obrzydliwym światku Mediolanu, Cannes itd.
                    gdzie obok "wielkich" tego świata kręci się masa wyrośniętych gó...ar, za
                    przyzwoleniem mamuś, a nawet przez nie popychana, gotowych na wszystko dla
                    kariery i zaistnienia. W reklamach np.kosmetyków gęsto jest od nastolatek
                    udających kobiety. Kobiety, ale nie dzieci. I pomimo, że zjawisko jest
                    obrzydliwe samo w sobie, to nie jest pedofilia, (bo patrz wyżej). Te dziewczątka
                    eksponują swoją dojrzewającą seksualność, podczas gdy pedofila podnieca dziecko,
                    dla normalnego faceta całkowicie aseksualne. Pedofilskie są np "wybory małej
                    miss", upiorne scenki, gdzie mamusie z 8 latek robią panny młode(patrz nasze
                    pierwsze komunie), ale nie np wybory miss nastolatek. To, że prawo tego nie
                    rozgranicza, to błąd. Stąd nieporozumienia.
                    • gucio712 Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 14:03
                      zostańmy przy swoich teoriach, dla mnie atrybutem dziecka jest
                      poprostu wiek, niezależnie od durnych mamusiek sukienek czy aparatów
                      zebowych
                      To nie jest ten problem, problemem tego przykładu jest to że jakiś
                      dziwoląg(pani KP) próbuje mi wmówić że skoro gó...ara chciała to nie
                      ma problemu, wg mnie jest. Niedopuszczalne dla mnie jest puszczanie
                      w świat sygnału że skoro gó...ara sie wymaluje i rozłoży nogi to ja
                      jestem już zwolniony z odpowiedzialności
                      • Gość: gość Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera IP: *.chello.pl 28.09.09, 14:17
                        i150.photobucket.com/albums/s114/teffi_123/jamie_lynn_spears.jpg
                        www.contactmusic.com/pics/mb/producers_guild_awards_3_250109/natalie_portman_2260902.jpg
                        Masz dwa zdjęcia - jak myślisz, która z nich ma 15, a która 28 lat?
                        Oczywiście wygląd nie usprawiedliwia Polańskiego. Chodzi o to, że normalnemu
                        facetowi mogą się podobać obie i wiek nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli prześpi
                        się z młodszą to jest to seks z nieletnią. Pedofilia polega na tym że dorosłego
                        mężczyznę podniecają dzieci a nie kobiety.
                      • Gość: kieprze_paczynsch Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.09.09, 14:28
                        >problemem tego przykładu jest to że jakiś
                        > dziwoląg(pani KP) próbuje mi wmówić że skoro gó...ara chciała to nie
                        > ma problemu, wg mnie jest. Niedopuszczalne dla mnie jest puszczanie
                        > w świat sygnału że skoro gó...ara sie wymaluje i rozłoży nogi to ja
                        > jestem już zwolniony z odpowiedzialności

Tu się spotykamy. Pełna zgoda. Dziwaczne też jest podłączanie do sprawy cwaniaka
                        Rywina. A najbardziej dziwaczne to zjawisko takich "dziennikarzy" jak KP.
                    • matylda1001 Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 29.09.09, 21:58
                      Gość portalu: kieprze_paczynsch napisał(a):

>Pedofilskie są np "wybory małej miss", upiorne scenki, gdzie
                      mamusie z 8 latek robią panny młode(patrz nasze pierwsze komunie)<

Przypadkiem nie zaprzeczyłeś sam sobie? To prawda, że "wybory małej
                      miss" to głupia zabawa zwariowanych mamuś. Te wszystkie wymalowane,
                      wypudrowane i wyfiokowane "małe królewny" budzą litość. Dziewczynki
                      przystępujące do pierwszej komunii też często wyglądają jak stare-
                      maleńkie. Jednak skoro piszesz, że to wszytko jest pedofilskie, to
                      skąd wniosek, że pedofil leci tylko na kucyki i podkolanówki? W
                      jednym zachwyt wzbudzi brak biustu, a w drugim trzy silikonowe
                      wkładki w biustonoszu, ktorego w zasadzie jeszcze wcale nie
                      potrzeba. Liczy się wiek dziecka.
                  • pyzz Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 29.09.09, 11:45
                    > nie gniewaj się ale współzycie z trzynastoletnim dzieckiem,
                    > niezależnie od oceny moralnej tegoż dziecka czy jej matki jest
                    > pedofilią
                    > jakiejkolwiek dyskusji
                    Rzeczywiście pola do dyskusji nie ma, ale tu z pedofilią do czynienia nie mieliśmy. Mieliśmy do czynienia z czynem pedofilnym, ale nie z pedofilią.
                    Czyn pedofilny - pojęcie prawne - to wszelkie kontakty seksualne z osobą poniżej określonego wieku, bez względu na jej dojrzałość płciową.
                    Pedofilia - pojęcie medyczne - to choroba polegająca na odczuwaniu pociągu seksualnego do osób niedojrzałych płciowo.
                    Czyny pedofilne z osobami, które mimo młodego wieku mają wykształcone drugorzędne cechy płciowe i mogą być mylone z dorosłymi nie świadczą i najprawdopodobniej nie wynikają z pedofilii.
                    Z drugiej strony osoby chore na pedofilię mogą przestraszone swoimi preferencjami szukać pomocy w ich leczeniu, a nie im ulegać (zdarza się, a w polsce też się co gorsza zdarza, że dopiero "pomoc" jaką otrzymują powoduje ich przejście do podziemia pedofilnego). Tacy ludzie nie popełniają przestępstw (chyba, że mamy przypadek otrzymania przez nich ww "pomocy"), a pedofilami są.
                    Polański niewątpliwie dopuścił się czynu pedofilnego (być może bezwiednie) i, jak orzekło duuużo biegłych i potwierdziło jego późniejsze życie, pedofilem z medycznego punktu widzenia nie jest.
            • kieprze_paczynskich Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 11:04
              > A ja gdzieś o pedofilii pisałam?

>> Tu akurat to nie pedofilia. Faktyczny wiek "ofiary" jest sprawą drugorzędną.

>Jest sprawą pierwszorzędną, ponieważ na tym właśnie opiera się akt >oskarżenia
              - Polański nie jest ścigany za gwałt, a za seks z >nieletnią.

Oceń sobie tę wymianę zdań. Mimo że nie użyłaś tego słowa, broniłaś tezy o
              pedofilii. Moim zdaniem nieprawdziej.
              • black-emissary Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 11:09
                Nie, nie broniłam tezy o pedofilii, pisałam o seksie z nieletnią. To nie to samo, prawda?
        • gucio712 Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 10:49
          black-emissary napisała:

>
          > Równie powszechny jak przekonanie, że nie można zgwałcić
          prostytutki.
          >
          dobry przykład!
          ja akurat jestem zdania że można,nie tylko prostytutkę ale i żonę.
          Nie ukrywam że własnie taki pogląd jaki prezentuje pani K.P w...ia
          mnie dokumetnie. Kilka lat temu miałem doczynienia z sytuacją kiedy
          piętnastolatka urodziła dziecko dwudziestolatka. Byłem w szoku kiedy
          w jej środowisku panowała powszechna opinia że zniszczyła
          temu "biednemu chłopcu" start w dorosłe życie i to nie były
          środowiska słabo wykształcone
          • black-emissary Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 10:56
            Tyle, że jak Lepper powiedział, że prostytutki nie można zgwałcić to byłą afera. A nie ma, jak mówi się podobną bzdurę w obronie Polańskiego.
    • truten.zenobi Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 13:04
      > Natomiast zszokowany jestem argumentacją tej pani, czy to pogląd

dokładnie! ja też jestem dziwiony całym tym zamieszaniem, a tego
      typu wypowiedzi uważam za skandal.
      gościu miał kasę więc miał szanse na dobrego adwokata, na układ, ale
      wolał uciec..

dziwnym zbiegiem w polsce jakoś nikt go nie potępiał a wręcz
      znajdował powszechna akceptację...

ale takie wypowiedzi to szczyt wszystkiego!
      • gucio712 Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 13:40
        truten.zenobi napisał:

>
        > ale takie wypowiedzi to szczyt wszystkiego!

problem wg mnie jest o tyle ważny że poglądy tej pani nie są
        odosobnione
    • 0kiko Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 17:27
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,100850813,100850813,Upiorni_forumowicze_kamieniuja_Polanskiego_.html
      • gucio712 tu chodzi o tą durną babę a nie polańskiego n/t 28.09.09, 19:03

• matylda1001 Re: tu chodzi o tą durną babę a nie polańskiego 29.09.09, 22:09
          gucio712 napisał:

>tu chodzi o tą durną babę a nie polańskiego<

Niestety nie tylko. Z przykrością przeczytałam wypowiedz Zanussiego,
          w której określa 13-latkę jako młodociana prostytutkę. Jestem
          zaskoczona. Pan Zanussi, ktory nie raz aspirował do roli autorytetu
          moralnego zszargał swoje dobre imie w obronie Polańskiego.
    • Gość: de vallec Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera IP: *.toya.net.pl 28.09.09, 19:46
      Jesli kontakt fizyczny Polańskiego wygladal tak, jak opisuje GW to inicjatywę
      mial Polański, trzynastolatka raczej się poddawala .Sytuacja bliska uwiedzenia
      nieletniej, szampan, narkotyk podany przez dorosłego..Nie ma tu za bardzo czego
      bronic.Historia z dziewczyna nie zmienia opinii o filmach Polańskiego.Ciaganie
      go po sadach nie ma sensu skoro kobieta go nie oskarza a sprawa się przedawnila.
      • nelsonek Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 29.09.09, 20:51
        Ciaganie
        > go po sadach nie ma sensu skoro kobieta go nie oskarza a sprawa się przedawnila
        > .

Sprawa sie NIE przedawnila
    • znj2 Re: Korwin-Piotrowska broni reżysera 28.09.09, 21:03
      Czy by też broniła jakiegoś pana, gdyby jej córcia pracowała
      oralnie i analnie?
      • gucio712 I Zannusi też? 29.09.09, 10:42

wiadomosci.onet.pl/2051339,11,nie_ma_nieletnich_prostytutek__sa_tylko_krzywdzone_dzieci,item.html

właśnie o to chodzi, tego nie rozumiem. Jak w czyims łbie może
        urodzić się taka argumentacja?
        Postawmy sprawę inaczej, gdyby to nie dotyczyło Polańskiego a np
        jakiegoś księdza?
        • Gość: orbit I Jacek Bromski IP: *.dhcp.dbnet.dk 29.09.09, 20:35
          który zatrzymanie Polańskiego porównał z wydawaniem Żydów nazistowskim Niemcom.

"Tym bardziej że w Szwajcarii, jako praworządnym kraju, wydawanie żydowskich
          uchodźców nazistowskim Niemcom również było zgodne z prawem - o moralnej stronie
          nie wspominajmy - a aktualny przypadek nie do końca spełnia wysokie szwajcarskie
          wymogi."

http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/szwajcarzy-postanowili-przypodobac-sie-ameryce_112225.html

• black-emissary Re: I Jacek Bromski 29.09.09, 21:11
            Trochę wyrwałeś z kontekstu, ta wypowiedź nie jest aż tak kontrowersyjna.
    • arek103 Ona popiera pedofilie 29.09.09, 22:18
      Ona gucio712 napisał:

> www.tvn24.pl/-1,1621390,0,1,wypuscmy-polanskiego--wypuscmy-tez-rywina,wiadomosc.html
      >
      > Nie mam ochoty dyskutować o Polańskim, bo zdanie mam wyrobione od
      > wielu lat,pedofilia to pedofilia
      > Natomiast zszokowany jestem argumentacją tej pani, czy to pogląd

Sugerujac, ze winne pedofilii jest dziecko popiera ona posrednio pedofilie. Nie
      powinno sie tego gdzies zglosic? Wolno glosic takie poglady jak ona?

'Całkowicie z nim nie zgodziła się redaktor naczelna plejady.pl Karolina
      Korwin-Piotrowska. - Nie rozumiem, dlaczego to stało się właśnie teraz. Widzę
      człowieka, który ma swoje lata, ma normalną rodzinę – mówiła. I dodała: -
      Tajemnicą poliszynela jest fakt, że ta pani (13-latka, z którą spał
      Polański-red.) bardzo często rozkładała nogi. Gdy miała 13 lat, nie była już
      dziewicą – mówiła o obecnie 45-letniej Samanthcie Gailey.'
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka