twardycukierek 11.05.10, 19:13 Pojawiasz się i znikasz, mam na Twym punkcie bzika... ;))) Hmmm, snart kommer det att dofta kanel här hemma... [img]https://hd.se/multimedia/archive/00137/kanelbulle_jpg_137621d.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osv Kanelbullar... 12.05.10, 18:49 To, co widze tutaj, to jest wersja STANDARD ! ; D ...ale ten "Pärlsocker" - raczej nieee! ; ) ...tu "podrasowiony", moj wariant, cynamonowych buleczek ; )) KANELBULLAR: ..."mieszanka" ulansko-vikingowa! 16 dl /decylitrow/ maki pszennej, przesianej ! / 1/2 l mleka 3% 1 jajko + 6 zoltek 100g drozdzy 3 dl cukru 2 tsk/ lyzeczka od herbaty/ cukru waniliowego z prawdziwa wanilia/ 1 tsk soli 200g masla skorka cytynowa z 1 cytryny cynamon w proszku + zwykly cukier - 50/50 ...mniej wiecej ; ) 100-150g miekkiego masla do smarowania kruszonka: 100g masla 100g cukru /zw/ 100g maki 1tsk cukier waniliowy pergamin, papier do pieczenia 2 jajka do pedzlowania ...i Podgrzac lekko mleko, dodac cukier, cukier waniliowy, drozdze, sol, jajko z zoltkami - wymieszac. Dodac do maki. Rozkrecic ciasto mikserem. Polaczyc z goracym, stopionym maslem, stopniowo. Dodac skorke cytynowa. Dokladnie wyrobic. Odstawic do wyrosniecia na 40 min. Ciasto na kruszonke wymieszac, zawinac w pergamin, wlozyc do lodowki lub zamrazalnika. Schlodzic, nie zmrozic na kosc! ; )) Podzielic ciasto na dwie czesci.Podsypac make na deske. Rozwalkowac na dlugosc 50-70cm i szeroksc 30-40 cm...na oko ; )) Posmarowac ciasto miekkim maslem, /mozna zrobic reczne malowanie maslem ; )/, posypac cynamonem pomieszanym ze zwyklym cukrem. Zrolowac ciasto. Kroic nozem paski po 2-3 cm, mozna wkladac ciasto do papierowych foremek, ale niekoniecznie. Rozmiescic na blasze, swobodnie! Do wyrosniecia 15-20 min. Pedzlowac roztrzepanym jajkiem. Na tarce od jarzyn /duze oczka ; ))/ zetrzec kruszonke, dosc sporo, na kazda buleczke. *Moga byc rowniez dodatkowo posypane posiekanymi orzechami lub migdalami. 15-20 min do wyrosniecia pod serwetka. Piec na zloty kolor, 10-20 min w temperaturze 175 C. Cynamonowych Snow! Na pewno sie uda! : ) BTW ; ) MVG za to "ut" ! : D No, no, no... "Pali sie?" Nie! Al(e) GORE! : D Ktos dzis odlecial wlasnie na "balange" do Pragi! Sama zaluje, ze to nie ja! : ) Vi ses när vi råkas! ; )) Odpowiedz Link Zgłoś
evelina78 Re: Kanelbullar... 12.05.10, 22:31 Tylko szepnę, że mi zaimponowałaś tą prawdziwą wanilją, po tym się poznaje PRO. ;-) Wanilinie śmierć! Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Kanelbullar... 15.05.10, 10:04 Dzięki za Twój jeden jedyny przepis osv! :) Wiesz, ja też nie mogłam znieść ichniego cukru perłowego, wrrrr... trzaskał między zębami jak piasek. I w ogóle tam za słodkie wszystko jest, önos marmelad, brrr ;O Ejjj, szkoda, że nie poleciałaś do Złotej Pragi! Ha en jättebra weekend! :) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: osv 11.05.10, 19:20 :D :* To ja spadam na zrazzie ;)) [img]https://bi.gazeta.pl/im/2/5572/z5572212M.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: osv 12.05.10, 08:10 Brawo Voker ;))) tylko na końcu ma być 'ut' ale tak to świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: osv 12.05.10, 09:47 Przez Ciebie mam teraz chcieja na te ciacha ;F ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
voker Re: osv 12.05.10, 10:06 Nu kan du säga att det var mitt fel. Tidigare gav dig kakor :) Odpowiedz Link Zgłoś
scorro Walczę i walczę i nic 12.05.10, 10:11 No kojarzy mi się. Głodnemu chleb na myśli. :D OSV=OSW (odzywka szlemowo - wywiadowcza) Pewnie nic z tego już nie pamiętam. :D Odpowiedz Link Zgłoś
osv Nie walcz... 12.05.10, 19:02 ...scorro piszesz OSV, to nie ja! : )) Pisze tylko i WYLACZNIE jako osv ! Ja pamietam, ze "Glodnemu chleb na mysli..." Skoro Tobie tak sie kojarzy, nic dodac, nic ujac! ; )) Cynamonowych Snow! Hej då! Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: osv 13.05.10, 10:17 Aaaa! Pamiętam ten cynamonowy smak sprzed stu lat! :) Super! Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: osv 13.05.10, 11:41 Tak, już dawno nie wciągałam kreski z cynamonu :D Odpowiedz Link Zgłoś
osv Chagall 13.05.10, 10:47 www.youtube.com/watch?v=qioqruaTwh4&feature=related :) Nawet sladowe ilosci orzechow maja wplyw na prace mozgu ; ) P.S. Najwiekszemu intelektualiscie, pasjonatowi, ROMANTYKOWI, wolnomyslicielowi, brawurowemu i odwaznemu dziennikarzowi... za przenikliwosc polityczna i za swiadomosc zagrozen dla Polski... KAPELUSZE z glow! www.youtube.com/watch?v=pU8K_0yzlDQ osv Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Chagall 13.05.10, 11:42 Ja mam śladowy móżdżek, to i śladowe ilości podziałają ;))) Jakoś rzewnie mi się od tych linków zrobiło, ajaj! Odpowiedz Link Zgłoś
osv Nowosc... 14.05.10, 16:21 ...do kupienia DZIS w ksiegarniach, tutaj: "Om ryss-skräcken" "Strach przed Ruskim" - autor Vladislav Slavic wieloletni korespondent w Moskwie, dziennikarz Svenska Radio. - " Czy lek Szwedow przed Rosjanami, a w szczegolnosci przed Putinem, jest uzasadniony?" Niedawny, interesujacy wywiad z autorem ksiazki w TV4: Vladislav Savic om ryss-skräcken www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1636932 Czy trzeba tlumaczyc? Majac na mysli to "ut" ...chyba nie ; )) P.S. Od ZAWSZE, neutralnie bez przynaleznosci... Czasem chodzenie w szpilkach meczy ; )) www.obrazky.pl/obrazky/szpilki-gwozdzie-786-OBRAZKY.PL.jpg Tolerancja rowniez. Ha det bra! ...o tym w Wikipedii nie pisza ; )) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Nowosc... 15.05.10, 10:30 Dzięki, odsłucham to sobie... to jest tak, że Szwedzi mają kompleksy po tej łodzi podwodnej, co nagle walnęła o skałę, w latach 80'? Chyba. No i Stig Bergling, to też był reality check. Mnie u nich zawsze śmieszyły te teksty o obronie militarnej przeciw Sovjetom :D Nie daj Szwedom prysznica, tv, regularnych posiłków i piwa w piątek, a zmiękną w tydzień :D Może jestem zbyt surowa, ale życie w tym kraju nauczyło mnie, że dobrobyt zabija instynkt walki... Odpowiedz Link Zgłoś