wuzet21 10.10.10, 19:45 PIS już nawet od strony kościoła traci poparcie - teraz już chyba mogą liczyć tylko na siebie - tylko że coraz ich mniej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lernakow Re: Powoli się kończy ? 10.10.10, 20:48 Ale z drugiej strony ten elektorat nie ma w tej chwili nikogo innego. A lubi chodzić głosować. Spodziewam się że PiS - jak kiedyś SLD - będzie miało swój żelazny elektorat, przynajmniej do czasu, aż pojawi się nowa-stara formacja na prawicy, która uzyska poparcie ojca R. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Powoli się kończy ? 10.10.10, 22:01 Ja jestem zdania, że elektorat PIS-u wzorem swoich posłów, przeniesie się do platformy i lewicy, bo prawica (?) już długo się nie podniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Powoli się kończy ? 11.10.10, 08:09 Do SLD przejść może część elektoratu socjalnego. Do PO - część tzw. skrzydła liberalnego. Pozostają jednak sieroty po polskiej prawicy. Dla nich SLD to czerwone komuchy czyli zło, a PO to różowi zdrajcy czyli jeszcze większe zło. To dla nich Jarosław wymyślił IV RP, której mit założycielski pisał Łysiak. To bardzo aktywni ludzie, interesują się polityką, kupują gazetki, chodzą na wiece, głosują w wyborach. Co się z nimi stanie po rozpadzie PiS? Kto (i jak!) ich zagospodaruje? Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Powoli się kończy ? 11.10.10, 09:27 Myślę, że odejdą na śmietnik historii polskiego parlamentaryzmu, ale również myślę, że nie ma tam naprawdę prawdziwych prawicowców, a swoje przefarbowanie na inne barwy, będą tłumaczyć chęcią zrobienia czegoś dla Polski - już mieliśmy tego rodzaju wolty - choćby w wykonaniu p. Czarneckiego. Zdecydowana większość pisiaków, to ludzie nie mający swojego zdania, jednocześnie pozbawieni są zmysłu logicznego osądu sytuacji wokół siebie - ci co są zdolni do właściwej oceny sytuacji są odstawiani na boczne tory, względnie sami odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Powoli się kończy ? 11.10.10, 09:33 Ale Ty piszesz o politykach, a ja o elektoracie. Politycy mogą pojawiać się i znikać. Zmieniać barwy, poglądy, frakcje i kanapy. A w społeczeństwie istnieją pewne potrzeby i ciągoty - obce mi, mało sympatyczne - które prędzej czy później znajdą sobie nowych orędowników. Oby równie nieudolnych jak dotychczasowi. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Powoli się kończy ? 11.10.10, 10:21 Wydaje mi się, że elektorat jest ściśle związany z politykami, a już na pewno z nazwiskami. Wyborca nie za bardzo zna i rozumie programy poszczególnych partii, ale jak usłyszy nazwisko, to już wie, czego się po danym polityku spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Powoli się kończy ? 11.10.10, 19:53 politycy to złodzieje, kazdy tylko chce sie nachapać i dopchac do koryta. Głosuje sie na partię. Nawet jesli polityk stojący na jej czela nie za bardzo nam pasuje. <mówie to jako glos ludu - z obserwacji> Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Powoli się kończy ? 11.10.10, 19:58 Ty "głos ludu", nie wiem co masz na myśli, pisząc, że głosujesz na partię, a nie na osobę ? Odpowiedz Link Zgłoś