Dodaj do ulubionych

Wspaniała okazja :)

09.12.10, 14:07
Okres świąteczny, początek nowego roku kalendarzowego, to wspaniała okazja, aby przestać jeść mięso i przejść na weganizm :)

- Pozyskanie mięsa do jedzenia wiąże się z olbrzymim okrucieństwem i nie jest potrzebne człowiekowi do zdrowego życia.
- Przemysł hodowlano-mięsny jest główną przyczyną degradacji środowiska i negatywnych zmian klimatycznych.
- Kupowanie i jedzenie mięsa (w tym ryb, drobiu, jaj, mleka), jest świadomym przyzwoleniem na krzywdzenie, egoizm i na wynikającą z tego degradację istoty ludzkiej.

Niezdecydowanym polecam wycieczkę do rzeźni!
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: Wspaniała okazja :) 09.12.10, 14:14
      No właśnie chyba niejedzenie mięsa powoduje problemy zdrowotne? Tak czy siak trzeba organizmowi dostarczać coś w zastępstwie, a to nigdy nie będzie takie wartościowe jak mięso. Mi też jest przykro jeść mięso, nie mogę myśleć, że to było zwierzę i nie chcę widzieć jak jest w rzeźni, ale jem, bo człowiek jest do tego przystosowany, jest wszystkożerny. Są przecież zwierzęta, które są tylko mięsożerne i muszą polować i jeść mięso, a to też okrutne. Inna sprawa, że wszystko powinno się odbywać humanitarnie. Trudna sprawa, wiem, że gdybym np. znała to zwierzę, to nigdy bym się nie zgodziła na jego zabicie i zjedzenie.
      • vacontus Typowe 09.12.10, 15:22
        kotkowa napisała:

> No właśnie chyba niejedzenie mięsa powoduje problemy zdrowotne? Tak czy siak tr
        > zeba organizmowi dostarczać coś w zastępstwie, a to nigdy nie będzie takie wart
        > ościowe jak mięso. Mi też jest przykro jeść mięso, nie mogę myśleć, że to było
        > zwierzę i nie chcę widzieć jak jest w rzeźni, ale jem, bo człowiek jest do tego
        > przystosowany, jest wszystkożerny. Są przecież zwierzęta, które są tylko mięso
        > żerne i muszą polować i jeść mięso, a to też okrutne. Inna sprawa, że wszystko
        > powinno się odbywać humanitarnie. Trudna sprawa, wiem, że gdybym np. znała to z
        > wierzę, to nigdy bym się nie zgodziła na jego zabicie i zjedzenie.

Tak. Typowe.
        Kiedy gdzieś, najlepiej jak najdalej, zabijają ludzi - tylko wzdychacie i może trochę ponarzekacie. Natomiast, gdy zranią kogoś wam bliskiego - głośno protestujecie.
        Otóż, nawet jeśli nie widziałaś tego, nawet starając się nie pamiętać o tym - jedząc mięso, masz udział w jego pozyskaniu: celowym wyhodowaniu na rzeź, okropnym traktowaniu, zaszlachtowaniu :(
        A przecież można piękniej żyć :)
        • strikemaster Re: Typowe 09.12.10, 15:33
          Wymyśliliście już wegańską karmę dla lwów i tygrysów?
          • vacontus Re: Typowe 09.12.10, 15:35
            strikemaster napisał:

> Wymyśliliście już wegańską karmę dla lwów i tygrysów?

Do ludzi mówimy, nie do lwów :(

• strikemaster Re: Typowe 09.12.10, 15:37
              > > Wymyśliliście już wegańską karmę dla lwów i tygrysów?
              >
              > Do ludzi mówimy, nie do lwów :(

To co, lwy nadal będą mogły bezkarnie zabijać zwierzęta i je jeść?
        • angelfree Re: Typowe 09.12.10, 15:34
          No, ale zjeść kogoś bliskiego to chyba jednak gorzej niż obcego?
        • klosowski333 Re: Typowe 09.12.10, 15:37
          Mnie wegetarianskie dania np kotlety sojowe, kompletnie nie smakuja. Poza tym aby dieta wegetarianska byla w pelni zdrowa musi byc drobiazgowo zbalansowana pod wzgledem doboru skladnikow odzywczych. To oznacza, ze wegetarianizm to nie tylko jedzenie, ale i pewien styl zycia, dla niektorych ludzi mogacy byc niezwykle uciazliwy. Ja cholernie nie znosze gdy jedna grupa ludzi narzuca innej grupie ludzi swoj styl zycia. To jest dyskwalifikujace.
          Warto tez dodac, ze nie wszedzie w dzisiejszym swiecie latwo stosowac konsekwentnie diete wegetarianska, bo sa zakatki swiata, gdzie brak np stosownych sklepow, w ktorych mozna sie w odpowiednie produkty zaopatrzyc.
          Warto tez dodac, ze hipotetyczna calkowita rezygnacja z miesa pociagnie za soba drastyczny spadek populacji wiekszosci gatunkow zwierzat hodowlanych. Nikt nie sprawi, ze krowy nagle zaczna zyc na wolnosci i dadza sobie w takich warunkach rade. Nikt tez nie bedzie mogl byc zmuszany by hodowac deficytowe krowy dla ich pieknych usmiechow. Swinie ewentualnie moglyby na powrot zdziczec, ale wtedy dla wyrownywania populacji swin lesnych trzeba by bylo przeprowadzac polowania w celu regulacji liczebnosci gatunku.
          Warto tez nadmienic, ze z biologicznego pktu widzenia organizm czlowieka o wiele latwiej przetwarza bialko zwierzece anizeli roslinne. Innymi slowy nasz organizm zostal przystosowany do spozywania miesa i jeszcze duzo wody w rzece uplynie zanim znajdziemy skuteczne, w pelni rownowartosciowe substytuty.
          • vacontus Re: Typowe 09.12.10, 15:46
            Znasz angielski?
            To poczytaj poniższy raport:
            www.worldwatch.org/files/pdf/Livestock%20and%20Climate%20Change.pdf
            • klosowski333 Re: Typowe 09.12.10, 15:53
              Nie otwieram z zalozenia pdfow. Sorki. Podrzuc link do tego tekstu zamieszczonego w normalnej przestrzeni netowej.

• klosowski333 Re: Typowe 09.12.10, 16:04
                Poza tym to jest forum dyskusyjne. Jezeli nie umiesz wlasnymi slowami odniesc sie do zastrzezen forumowiczow tzn, ze sam nie jestes przekonany do slusznosci swoich pogladow, albo Twoje poglady podyktowane sa bardzo powierzchownymi przeslankami.
            • lernakow Re: Typowe 09.12.10, 16:57
              vacontus napisał:

> To poczytaj poniższy raport:
              >
              Już jeden czytałem. Wege podrzucili go tu:
              forum.gazeta.pl/forum/w,29,98171996,98214928,do_lernakow_przykladowe_stosowne_dane.html
              a ja odpowiedziałem tu:
              forum.gazeta.pl/forum/w,29,98171996,98217287,Re_do_lernakow_przykladowe_stosowne_dane.html
              Niestety, wtedy żaden wege nie podjął polemiki.
      • mjot1 Re: Wspaniała okazja :) 09.12.10, 18:43
        kotkowa napisała:
        > No właśnie chyba niejedzenie mięsa powoduje problemy zdrowotne?

Ale na pewno ma wpływ na zdecydowane wzmożenie nachalności ;-)
    • strikemaster Re: Wspaniała okazja :) 09.12.10, 15:31
      Przede wszystkim jest to dla mężczyzn wspaniala okazja, by zmienić przyzwyczajenia odnośnie ubioru i przestać narażać budżet państwa na wydatki związane z leczeniem coraz częstszych chorób jąder i prostaty.
      • vacontus Re: Wspaniała okazja :) 09.12.10, 15:37
        strikemaster napisał:

> Przede wszystkim jest to dla mężczyzn wspaniala okazja, by zmienić przyzwyczaje
        > nia odnośnie ubioru i przestać narażać budżet państwa na wydatki związane z lec
        > zeniem coraz częstszych chorób jąder i prostaty.

Do tego są potrzebne dobre rajtuzy. Nasze kobiety narzekają, że ich rajstopy szybko się drą. Męskie też?
        • strikemaster Re: Wspaniała okazja :) 09.12.10, 15:47
          Do kiltu się żadnych rajtuz nie nosi.
          • vacontus Re: Wspaniała okazja :) 09.12.10, 15:48
            strikemaster napisał:

> Do kiltu się żadnych rajtuz nie nosi.

Na gołe ciało się zakłada?
            • strikemaster Re: Wspaniała okazja :) 09.12.10, 16:23
              Tak to się właśnie robi i dzięki temu jest wygodnie i nie przegrzewa sie tego i owego.
              • jola.z.lasu Re: Wspaniała okazja :) 09.12.10, 18:43
                strikemaster napisał:

> Tak to się właśnie robi i dzięki temu jest wygodnie i nie przegrzewa sie tego i owego.

Ja tak robię ;)
                • Gość: ka_p_pa Re: Wspaniała okazja :) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.12.10, 18:55
                  > > Tak to się właśnie robi i dzięki temu jest wygodnie i nie przegrzewa sie
                  > tego i owego.
                  >
                  > Ja tak robię ;)

Dziewczynki nie powinny, bo sobie przeziębią to i owo.
                  • strikemaster Re: Wspaniała okazja :) 09.12.10, 18:59
                    > Dziewczynki nie powinny, bo sobie przeziębią to i owo.

W zimie tak, w lecie nawet dziewczynki sobie nie przeziębią. Mężczyźni maja tą przewagę, że przeziębić w naszym klimacie byłoby bardzo trudno, wcześniej się umrze z ogólnego wychłodzenia organizmu.
                    • vacontus Re: Wspaniała okazja :) 11.12.10, 13:38
                      strikemaster napisał:

> > Dziewczynki nie powinny, bo sobie przeziębią to i owo.
                      >
                      > Mężczyźni maja tą przewagę, że przeziębić w naszym klimacie byłoby bardzo trudno...

Naprawdę?
                      • strikemaster Re: Wspaniała okazja :) 11.12.10, 14:33
                        > > Mężczyźni maja tą przewagę, że przeziębić w naszym klimacie byłoby bardzo
                        > trudno...
                        >
                        > Naprawdę?

Przeziębienie organów płciowych jest praktycznie niemożliwe, wcześniej dojdzie do wyziębienia calego organizmu i nie wiadomo, czy OIOM pomoże, choćby dlatego, ze jadra prawidłowo pracują w temperaturze 32 do 34 st. Celsjusza, a część naukowców twierdzi nawet, że bezpieczna jest dla nich temperatura 28 st., dla człowieka jako całości taka temperatura oznacza śmierć.
    • 33qq Re: Wspaniała okazja :) 09.12.10, 16:54
      Nareszcie, to jednak cykl miesięczny, może dwumiesięczny.
      • strikemaster Re: Wspaniała okazja :) 09.12.10, 17:37
        Trzeba prowadzic szczegółową obserwację, może uda się powiązać ich aktywność z jakimś zjawiskiem klimatycznym, kosmicznym albo chociaż medialnym?
    • jola.z.lasu konsumpcyjne święta 09.12.10, 18:27
      Współczesny okres świąteczny, szczególnie w tak konsumpcyjnej postaci, nie sprzyja refleksji nad życiem, wzrastaniem człowieka i jego miejscem w galaktycznej strukturze.
      Tylko jednostki konsekwentnie podążające drogą miłości, mądrości, pokoju, w obliczu wszędobylskiego mięsa, potrafią powstrzymać się od jego jedzenia.
      Są tacy i to napawa optymizmem.
      Zatem radujmy się w tym czasie i rozmyślajmy o dobrej stronie człowieka i próbujmy wybaczać mięsożercom, jeśli nie wiedzą, co czynią. Radujmy się w bezkrwawej (bezmięsnej) atmosferze.

• strikemaster Re: konsumpcyjne święta 09.12.10, 18:37
        A jakie miejsce ma człowiek w galaktycznej strukturze? :)
        • Gość: ka_p_pa Re: konsumpcyjne święta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.12.10, 18:38

> A jakie miejsce ma człowiek w galaktycznej strukturze? :)

Ej, to ja miałem o to zapytać:)
        • dritte_dame Re: konsumpcyjne święta 09.12.10, 18:51
          strikemaster napisał:

> A jakie miejsce ma człowiek w galaktycznej strukturze? :)

Mocno peryferyjne :D
      • Gość: ka_p_pa Re: konsumpcyjne święta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.12.10, 18:37
        > Współczesny okres świąteczny, szczególnie w tak konsumpcyjnej postaci, nie sprz
        > yja refleksji nad życiem, wzrastaniem człowieka i jego miejscem w galaktycznej
        > strukturze.

A właśnie tak mnie naszło i chętnie poczytam o miejscu człowieka w galaktycznej strukturze.
        • jola.z.lasu Re: konsumpcyjne święta 09.12.10, 18:45
          Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> > Współczesny okres świąteczny, szczególnie w tak konsumpcyjnej postaci, ni
          > e sprz
          > > yja refleksji nad życiem, wzrastaniem człowieka i jego miejscem w galakty
          > cznej
          > > strukturze.
          >
          > A właśnie tak mnie naszło i chętnie poczytam o miejscu człowieka w galaktycznej
          > strukturze.

Nie czytać, tylko rozmyślać masz ;)
          Od czytania wrzody tu i tam powstają.
          • Gość: ka_p_pa Re: konsumpcyjne święta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.12.10, 18:54
            > Nie czytać, tylko rozmyślać masz ;)

Twoim przykładem?

> Od czytania wrzody tu i tam powstają.

O, a gdzie? Będę unikał.
    • vacontus Ogromnie przykro patrzeć 11.12.10, 13:42
      Ogromnie przykro patrzeć.
      Wchodzisz do marketu, a tam skaczące karpie w skrzynkach.
      Obok wiszące gęsi. dalej kiełbasa (wiadomo z czego).
      Ludzie poszli o jeden krok za daleko!
      • 33qq Re: Ogromnie przykro patrzeć 11.12.10, 14:02
        Wiadomo z czego ? Coś się musiało zmienić ostatnio
      • Gość: ka_p_pa Re: Ogromnie przykro patrzeć IP: *.lukman.pl 11.12.10, 14:03
        >dalej kiełbasa (wiadomo z czego)

O, a gdzie taki sklep, w którym jest kiełbasa wiadomo z czego?
        • billy.the.kid Re: Ogromnie przykro patrzeć 11.12.10, 14:31
          n dobra. mam przygotowaną goloneczkę-80 dag.
          spożyję ją ale zeby was zadowolić- Z OBRZYDZENIEM.
      • strikemaster Re: Ogromnie przykro patrzeć 11.12.10, 14:41
        > Ogromnie przykro patrzeć.
        > Wchodzisz do marketu, a tam skaczące karpie w skrzynkach.
        > Obok wiszące gęsi. dalej kiełbasa (wiadomo z czego).
        > Ludzie poszli o jeden krok za daleko!

Zrezygnować z kiełbasy i pozostać przy gęsiach i karpiach? Moze da sie zrobić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka