Dodaj do ulubionych

"Idą święta...

21.12.10, 08:40
--Napiszcie, jak u Was wyglądają święta, jak przygotowujecie się do tych dni, czy dla Was święta to jeszcze to, co było kiedyś, czy już nie, czy święta mają jeszcze charakter rodzinny, świąteczny ?
Jak według Was powinny wyglądać święta dzisiaj ?
Czy święta to tylko choinka, wigilia, prezenty, a potem wielkie żarcie (i picie) przez dwa dni ?
-----
***** Internet, to świat w którym żyjesz - postaraj się w nim nie napaskudzić... 
Obserwuj wątek
    • lernakow Re: "Idą święta... 21.12.10, 10:14
      U mnie święta to wędrówka ludów.
      Wigilia w miejscu A, wigilia w miejscu B, śniadanie w B, impreza w C, śniadanie w A i dopiero pod koniec drugiego dnia mogę wylądować u siebie w D, czyli w domu. Tak przynajmniej jest w tym roku, bo wcześniej bywało tych miejsc mniej, a przynajmniej mniej było przemieszczania się.
      Rodzinność taka sama jak na imieninach. Dla dzieci festiwal prezentów i to chyba jedyna istotna różnica.
      • wuzet21 Re: "Idą święta... 21.12.10, 10:45
        --No Ty masz jeszcze możliwość przemieszczania się do rodziny - u mnie raczej odwrotnie, wszyscy spotykamy się u nas.
        Ale tak naprawdę, to święta już nie takie jak dawniej - no cóż, świat się zmienia, ludzie też.
        -----
        ***** Internet, to świat w którym żyjesz - postaraj się w nim nie napaskudzić... 
    • 79.angelika Re: "Idą święta... 21.12.10, 19:08
      wuzet21 napisał:

> --Napiszcie, jak u Was wyglądają święta,

U nas święta są spędzane rodzinnie "całą" rodziną i dodatkowo czasami przybywają kolejni goście oczywiście w świętach uczestniczą również zwierzęta co dla niektórych mogło być to dziwne (oczywiście nie w takim sensie iż siedzą przy stole ;) tylko po prostu w tym dniu nie zapomina się o nich .
      jak przygotowujecie się do tych dni,
      Przygotowujemy się nie tylko fizycznie ale i duchowo i psychicznie .. wiadomo jest sprzątanie ,przygotowywanie potraw ,robienie zakupów ,prezenty, ale również postanowienia adwentowe ,zaglądanie czasami na roraty ,przemyślenia pewnych spraw .
      c

> zy dla Was święta to jeszcze to, co było kiedyś,
      Wiadomo ,ze w każdym etapie życia człowiek inaczej przezywa święta inaczej jako dziecko jako nastolatek i inaczej jako dorosły człowiek czasami mam wrażenie iż dzieci potrafią się bardziej cieszyć z okresu świątecznego i świętami niż dorośli ...

czy już nie, czy święta mają jeszcze charakter rodzinny,
      tak mają nadal charakter rodzinny
      świąteczny ?
      tak.
      > Jak według Was powinny wyglądać święta dzisiaj ?
      na pewno powinno się mieć w sobie więcej radości a zauważam ze im ludzie są starsi tym bardziej martwią się i mniej potrafią się cieszyć okresem świąt
      > Czy święta to tylko choinka, wigilia, prezenty, a potem wielkie żarcie (i picie
      > ) przez dwa dni ?
      i ból brzucha ;)
      Nie ....właśnie powinno się cieszyć z przyjścia Jezusa na świat a nie wiem ilu ludzi tak na prawdę z tego się cieszy ... dla ilu święta są nadal duchowym przeżyciem tej radości nie powinno się zatracać bo to od niej zależy jak przeżyjemy święta :)
      > -----
      > ***** Internet, to świat w którym żyjesz - postaraj się w nim nie napaskudzić..
      > . 
    • kolter-xxl Re: "Idą święta... 21.12.10, 23:56
      Przyjdą i pójdą , a że akurat będzie to w weekend to nie przeszkodzi mi to za bardzo w funkcjonowaniu.
      • p-e.tra88 Re: "Idą święta... 22.12.10, 10:32
        o tak,przyjdą i niech pójda jak najszybciej
    • gazeta_mi_placi Re: "Idą święta... 22.12.10, 20:35
      Mają charakter rodzinny i świąteczny, jest dużo dobrego jedzenia i wszyscy podpisują się na bańce.
      • lernakow Re: "Idą święta... 23.12.10, 07:39
        gazeta_mi_placi napisała:

>wszyscy podpisują się na bańce.
        >
        Chyba "popisują się na bani"?
        • gazeta_mi_placi Re: "Idą święta... 23.12.10, 12:51
          Nie, na takiej dużej świątecznej bombce.
          • 79.angelika Re: "Idą święta... 24.12.10, 00:03
            nietypowy zwyczaj potem pozostaje pamiątka
    • rata.sofisticada Re: "Idą święta... 23.12.10, 17:21
      Czy święta to tylko choinka, wigilia, prezenty, a potem wielkie żarcie (i picie
      > ) przez dwa dni ?

U mnie oprocz stalych elementow, jak choinka (ktora czasem pociagnie i do marca:), wigilia itd, doszla nowa tradycja. Otoz jade hen do polskiego sklepu i kupuje caly stos swiatecznych wydan polskich magazynow. Raz do roku robie taki skok na polska prase na papierze. No i przy okazji przywoze caly bagaznik polskich produktow spozywczych:)
      • jutrzenka.3 Re: "Idą święta... 23.12.10, 19:20
        Ja lubię święta, przyjdzie rodzinka i jest wesoło.
        Jak juz za duzo zjemy, to idziemy na spacer, a po powrocie rozgrzewamy się" herbatką z rumem"
      • wuzet21 Re: "Idą święta... 24.12.10, 19:32
        Nie prościej przyjechać do kraju ? wszystko masz pod ręką, nigdzie nie musisz wybierać się "hen do polskiego sklepu"... pomyśl : pierogi z grzybami, bigos, polska surowa kiełbasa, barszcz z uszkami, kompocik z suszonych owoców, karp w galarecie albo w ziołach, albo smażony, kilka rodzajów śledzi "po polsku" itd, itd...
        -----
        • rata.sofisticada Re: "Idą święta... 25.12.10, 18:47
          Nie prościej przyjechać do kraju ?

Mozliwe, ze w przeciagu najblizszych 10 lat poznikaja papierowe wydania magazynow i gazet, a wszystko bedzie dostepne na czytnikach. Gorzej z jedzeniem. No ale zawsze mozna otworzyc polska restauracje i w ten sposob jakos podratowac sytuacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka