0ffka 08.04.11, 15:49 Kto wie, jaką gwarą.. tfuuu... językiem jest napisany ten tytuł: "Centralny pięknieje, a śmierdzi fekaliami" To śląski, czy kaszubski? Kto mi przetłumaczy to na język polski? źródło: www.gazeta.pl/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
massaranduba Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 16:20 'Fekalia' to fachowo mowia hydraulicy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 16:28 Chyba kanaliści, albo łącznościowcy z Powstania Warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:07 massaranduba napisała: > 'Fekalia' to fachowo mowia hydraulicy;-) Nie hydraulicy, tylko szambonurki. Odpowiedz Link Zgłoś
rata.sofisticada Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 16:59 Kto wie, jaką gwarą.. tfuuu... językiem jest napisany ten tytuł: "Centralny pięknieje, a śmierdzi fekaliami" To śląski, czy kaszubski? Kto mi przetłumaczy to na język polski? Nie dolacze do zapowiadajacej sie nagonki na poziom jezykowy GW. Prawdziwych przyjaciol poznaje sie w biedzie. Jako czytelnik w tym trudnym momencie solidaryzuje z zespolem redakcyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:12 Jak wszyscy pod tym artykułem :) Nowa szkoła... tj: reforma oświaty :D PS Jaki temat, tacy czytelnicy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:18 A w ogóle to o co ci chodzi? Owszem, poprawniej byłoby tam napisać "ale", ale miejsce na tytuł nie z gumy i się zwyczajnie nie zmieściło. Ewentualnie mogłoby być "Centralny pięknieje śmierdząc fekaliami". Odpowiedz Link Zgłoś
rata.sofisticada Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:22 Owszem, poprawniej byłoby tam napisać "ale", ale miejsce na tytuł nie z gumy i się zwyczajnie nie zmieściło. Jak sie tytuly nie mieszcza, to moze trzeba ekrany poszerzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:26 yoma napisała: > A w ogóle to o co ci chodzi? Owszem, poprawniej byłoby tam napisać "ale", ale m > iejsce na tytuł nie z gumy i się zwyczajnie nie zmieściło. > > Ewentualnie mogłoby być "Centralny pięknieje śmierdząc fekaliami". Właśnie! Yoma tak wolałabym :) Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 18:01 > Ewentualnie mogłoby być "Centralny pięknieje śmierdząc fekaliami". To byłoby chyba rzeczywiście najszczęśliwsze rozwiązanie, ale wówczas - wedle obowiązujących zasad - należy postawić przecinek. (Dawniej nie było to obligatoryjne). Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 18:16 Mówisz? No dobrze, nawet jeśli, mieści się. Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 18:31 > Mówisz? Takie są obecne zalecenia, a dziennikarze portalowi - ponieważ nie mają na ogół szczególnej wprawy w pisaniu - powinni się stosować do tego rodzaju zaleceń dość ściśle. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:10 yoma napisała: > A w ogóle to o co ci chodzi? Owszem, poprawniej byłoby tam napisać "ale", ale m > iejsce na tytuł nie z gumy i się zwyczajnie nie zmieściło. > > Ewentualnie mogłoby być "Centralny pięknieje śmierdząc fekaliami". Jeszcze krócej będzie "Centralny pięknie śmierdzi" Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:12 A to, widzisz, za krótkie, i zostaje tzw. światło w tytule :) Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:21 wuzet21 napisał: > Jeszcze krócej będzie "Centralny pięknie śmierdzi" :D Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:26 > "Centralny pięknieje, a śmierdzi fekaliami" Offka, co właściwie jest nie tak z tym zdaniem? Osobiście bym może się zdecydował na inny spójnik, ale zdanie jest zasadniczo poprawne... > To śląski, czy kaszubski? ...w przeciwieństwie do interpunkcji w Twoim wypowiedzeniu. (Niepotrzebnie postawiłaś przecinek). Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:28 ikcort napisał: > ...w przeciwieństwie do interpunkcji w Twoim wypowiedzeniu. (Niepotrzebnie post > awiłaś przecinek). To nie ja go postawiłam ale DZIENNIKARZ a ja o to robię raban a wszyscy go bronią, twierdząc, że takim przypadku po "a" i "i" stawiamy przecinek... Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:38 > To nie ja go postawiłam ale DZIENNIKARZ a ja o to robię raban a wszyscy go bron > ią, twierdząc, że takim przypadku po "a" i "i" stawiamy przecinek... Ja mówiłem o To śląski, czy kaszubski? - tu przecinek jest nadmiarowy. Natomiast, niestety, w tym wypadku "wszyscy" mają rację: powinien być przecinek przed "a", dziennikarz nie popełnił błędu. Warto jednak dodać, że są sytuacje, w których przed "a" przecinka się nie stawia, o czym wielu piszących zapomina. To zresztą dowcipne: gdyby dworzec pachniał ładnie, wówczas przecinka przed "a" byśmy nie stawiali, choć cała konstrukcja brzmiałaby już nieco anachronicznie: Dworzec piękny a pachnący. Ale: dworzec ładny, a śmierdzi - tu z przecinkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:43 ikcort napisał: > Ja mówiłem o To śląski, czy kaszubski? - tu przecinek jest nadmiarowy. Według Ciebie jest poprawnie np: "To śląski kaszubski?" Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:50 > Według Ciebie jest poprawnie np: "To śląski kaszubski?" Według mnie - o ile piszesz poważnie, bo zaczynam mieć pewne wątpliwości - poprawnie byłoby: "To śląski czy kaszubski?", chyba że spójnik byłby powtórzony, wówczas: "Czy to śląski, czy kaszubski?". Takie oto są niuanse polskiej interpunkcji, nawiasem mówiąc: bardzo źle na ogół uczonej w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 18:02 Nie kłóć się, 0ffko, towarzysz ma rację. W dodatku bardzo ładnie ją wyłuszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 18:50 yoma napisała: > Nie kłóć się, 0ffko, towarzysz ma rację. W dodatku bardzo ładnie ją wyłuszcza. To przepraszam :) Po prostu puściły mi dziś nerwy... i zrobiłam z siebie idiotkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:02 > To przepraszam :) Po prostu puściły mi dziś nerwy... i zrobiłam z siebie idiotkę :) Nie bądź dla siebie taka surowa, każdy się może pomylić; chodzi tylko o to, żeby się nie mylić zbyt często. Poza tym faktem jest, że portal Gazety robi mnóstwo błędów interpunkcyjnych, stylistycznych, a nawet (mam dowody gdzieś na dysku) ortograficznych. Twój atak zatem był, owszem, cokolwiek niecelny, nie można go jednak nazwać nieuzasadnionym. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:06 Heh... puściły mi synapsy :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:08 Halny wieje; meteopaci wszystkich krajów łączcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:29 No i nikt nie zauważył mojego pięknie postawionego średnika :P Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:32 > No i nikt nie zauważył mojego pięknie postawionego średnika :P A faktycznie, śliczny. :) Ja nie zwróciłem uwagi, ponieważ z pewnych względów zaintrygowało mnie hasło umieszczone zaraz za nim… Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:49 A właśnie. Na bazie i po linii niniejszego wątku zaczęłam się zastanawiać, czy wiadome hasło, funkcjonując jako winieta wiadomego dziennika, zawierało przecinek? Bo o ile pamiętam, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:58 > A właśnie. Na bazie i po linii niniejszego wątku zaczęłam się zastanawiać, czy > wiadome hasło, funkcjonując jako winieta wiadomego dziennika, zawierało przecinek? > Bo o ile pamiętam, to nie. Chyba jest, chociaż słabo widać. :) Szkoda, że Manifest komunistyczny mam w drugim domu, tzn. u rodziców, sprawdziłbym, jak się rzecz miała w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 20:08 Jest jak byk. Ależ ta pamięć ludzka zawodna :) Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 20:25 > Jest jak byk. Ależ ta pamięć ludzka zawodna :) I żeby była jasność: powinien być. Zresztą komunistyczna publicystyka jest niestety pisana (tłumaczona) z reguły doskonałą polszczyzną, w tym sęk. Czytuję trochę marxists.org, strona zdaje się prowadzona przez entuzjastów komunizmu (są tacy, o dziwo), niemniej stanowi niespożyte źródło również dla miłośników historii. Od Marksa i Engelsa, przez Różę Luksemburg, aż po Lenina i mojego ulubieńca: towarzysza Trockiego, który pisywał niemało, zanim został pobity czekanem w Meksyku. :) A wszystko staranną polszczyzną, której próżno szukać w gazetach burżuazyjnych! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 20:41 Powinien :) Taaaa, też takie dziwne zjawisko zauważyłam: im większym patriotą kto się mieni, tym bardziej torturuje język ojczysty... Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 20:51 > Taaaa, też takie dziwne zjawisko zauważyłam: im większym patriotą kto się mieni, > tym bardziej torturuje język ojczysty... Ejże! To moje odkrycie. ;) Przykładem doskonałym jest nasz lokalny Oszołek, co mu zresztą niezmiennie wypominam, a także jego guru: ojciec doktor Tadeusz Rydzyk, który ma styl... no wprost niepowtarzalny. Swego czasu słuchałem trochę Radia Maryja i muszę przyznać Ci całkowitą rację: prawdziwi Polacy na ogół niestety nie umieją po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 20:54 Powiedzmy, że ani moje, ani twoje, tylko niezależne :) Na Kraju duuuużo tego... Jeszcze mnie serdecznie wkurzają dziennikarze kaleczący język. Przecież to dokładnie tak, jakby stolarz robił kulawe stoły. A jak się to obraża jedno z drugim, jak wypomnieć! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:07 > każdy się może pomylić; chodzi tylko o to, żeb > y się nie mylić zbyt często. I nie trwać w pomyłce z oślim uporem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:13 > I nie trwać w pomyłce z oślim uporem :) Tak, to istotnie bywa drażniące. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:46 > po "a" i "i" stawiamy przecinek.. ? Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:30 Ja czytam to tak: Centralny pięknieje - Syf w Warszawie mniejszy a -i/oraz śmierdzi -jebie fekaliami -gównem. Wyjście? -Drzwi? Zamknąć- Zamknąć, jak w Rosji przed Ruskimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: Język polski a społeczeństwo... IP: *.aster.pl 08.04.11, 17:52 Przed spójnikami przeciwstawnymi stawia się przecinek. Uważam, że w tym konkretnym przypadku nie popełniono żadnego błędu [nie jestem nauczycielką]. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:05 To źle uważasz. I nie przed wszystkimi spójnikami stawia się przecinki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marpor1 Re: Język polski a społeczeństwo... IP: *.aster.pl 08.04.11, 21:38 W tym konkretnym przypadku upieram się, tu występuje "a" jako spójnik przeciwstawny, więc przecinek postawiono prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś