Dodaj do ulubionych

Język polski a społeczeństwo...

08.04.11, 15:49
Kto wie, jaką gwarą.. tfuuu... językiem jest napisany ten tytuł:
"Centralny pięknieje, a śmierdzi fekaliami"
To śląski, czy kaszubski?
Kto mi przetłumaczy to na język polski?
źródło:
www.gazeta.pl/0,0.html
Obserwuj wątek
    • massaranduba Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 16:20
      'Fekalia' to fachowo mowia hydraulicy;-)
      • piwi77 Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 16:28
        Chyba kanaliści, albo łącznościowcy z Powstania Warszawskiego.
      • wuzet21 Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:07
        massaranduba napisała:

> 'Fekalia' to fachowo mowia hydraulicy;-)
        Nie hydraulicy, tylko szambonurki.
    • rata.sofisticada Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 16:59
      Kto wie, jaką gwarą.. tfuuu... językiem jest napisany ten tytuł:
      "Centralny pięknieje, a śmierdzi fekaliami"
      To śląski, czy kaszubski?
      Kto mi przetłumaczy to na język polski?

Nie dolacze do zapowiadajacej sie nagonki na poziom jezykowy GW. Prawdziwych przyjaciol poznaje sie w biedzie. Jako czytelnik w tym trudnym momencie solidaryzuje z zespolem redakcyjnym.
      • 0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:12
        Jak wszyscy pod tym artykułem :)
        Nowa szkoła... tj: reforma oświaty :D
        PS
        Jaki temat, tacy czytelnicy ;)
    • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:18
      A w ogóle to o co ci chodzi? Owszem, poprawniej byłoby tam napisać "ale", ale miejsce na tytuł nie z gumy i się zwyczajnie nie zmieściło.

Ewentualnie mogłoby być "Centralny pięknieje śmierdząc fekaliami".
      • rata.sofisticada Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:22
        Owszem, poprawniej byłoby tam napisać "ale", ale miejsce na tytuł nie z gumy i się zwyczajnie nie zmieściło.

Jak sie tytuly nie mieszcza, to moze trzeba ekrany poszerzyc?
      • 0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:26
        yoma napisała:

> A w ogóle to o co ci chodzi? Owszem, poprawniej byłoby tam napisać "ale", ale m
        > iejsce na tytuł nie z gumy i się zwyczajnie nie zmieściło.
        >
        > Ewentualnie mogłoby być "Centralny pięknieje śmierdząc fekaliami".

Właśnie! Yoma tak wolałabym :)
      • ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 18:01

To byłoby chyba rzeczywiście najszczęśliwsze rozwiązanie, ale wówczas - wedle obowiązujących zasad - należy postawić przecinek. (Dawniej nie było to obligatoryjne).
        • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 18:16
          Mówisz?

No dobrze, nawet jeśli, mieści się.
          • ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 18:31
            > Mówisz?

Takie są obecne zalecenia, a dziennikarze portalowi - ponieważ nie mają na ogół szczególnej wprawy w pisaniu - powinni się stosować do tego rodzaju zaleceń dość ściśle.
      • wuzet21 Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:10
        yoma napisała:

> A w ogóle to o co ci chodzi? Owszem, poprawniej byłoby tam napisać "ale", ale m
        > iejsce na tytuł nie z gumy i się zwyczajnie nie zmieściło.
        >

Jeszcze krócej będzie "Centralny pięknie śmierdzi"
        • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:12
          A to, widzisz, za krótkie, i zostaje tzw. światło w tytule :)
        • 0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:21
          wuzet21 napisał:

> Jeszcze krócej będzie "Centralny pięknie śmierdzi"

:D
    • ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:26
      > "Centralny pięknieje, a śmierdzi fekaliami"

Offka, co właściwie jest nie tak z tym zdaniem? Osobiście bym może się zdecydował na inny spójnik, ale zdanie jest zasadniczo poprawne...

> To śląski, czy kaszubski?

...w przeciwieństwie do interpunkcji w Twoim wypowiedzeniu. (Niepotrzebnie postawiłaś przecinek).
      • 0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:28
        ikcort napisał:

> ...w przeciwieństwie do interpunkcji w Twoim wypowiedzeniu. (Niepotrzebnie post
        > awiłaś przecinek).

To nie ja go postawiłam ale DZIENNIKARZ a ja o to robię raban a wszyscy go bronią, twierdząc, że takim przypadku po "a" i "i" stawiamy przecinek...
        • ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:38
          > To nie ja go postawiłam ale DZIENNIKARZ a ja o to robię raban a wszyscy go bron
          > ią, twierdząc, że takim przypadku po "a" i "i" stawiamy przecinek...

Ja mówiłem o To śląski, czy kaszubski? - tu przecinek jest nadmiarowy.

Natomiast, niestety, w tym wypadku "wszyscy" mają rację: powinien być przecinek przed "a", dziennikarz nie popełnił błędu. Warto jednak dodać, że są sytuacje, w których przed "a" przecinka się nie stawia, o czym wielu piszących zapomina.

To zresztą dowcipne: gdyby dworzec pachniał ładnie, wówczas przecinka przed "a" byśmy nie stawiali, choć cała konstrukcja brzmiałaby już nieco anachronicznie: Dworzec piękny a pachnący. Ale: dworzec ładny, a śmierdzi - tu z przecinkiem.
          • 0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:43
            ikcort napisał:

> Ja mówiłem o To śląski, czy kaszubski? - tu przecinek jest nadmiarowy.

Według Ciebie jest poprawnie np: "To śląski kaszubski?"
            Ech...
            • ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:50
              > Według Ciebie jest poprawnie np: "To śląski kaszubski?"

Według mnie - o ile piszesz poważnie, bo zaczynam mieć pewne wątpliwości - poprawnie byłoby: "To śląski czy kaszubski?", chyba że spójnik byłby powtórzony, wówczas: "Czy to śląski, czy kaszubski?". Takie oto są niuanse polskiej interpunkcji, nawiasem mówiąc: bardzo źle na ogół uczonej w szkole.
            • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 18:02
              Nie kłóć się, 0ffko, towarzysz ma rację. W dodatku bardzo ładnie ją wyłuszcza.
              • 0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 18:50
                yoma napisała:

> Nie kłóć się, 0ffko, towarzysz ma rację. W dodatku bardzo ładnie ją wyłuszcza.

To przepraszam :) Po prostu puściły mi dziś nerwy... i zrobiłam z siebie idiotkę :)
                • ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:02
                  > To przepraszam :) Po prostu puściły mi dziś nerwy... i zrobiłam z siebie idiotkę :)

Nie bądź dla siebie taka surowa, każdy się może pomylić; chodzi tylko o to, żeby się nie mylić zbyt często. Poza tym faktem jest, że portal Gazety robi mnóstwo błędów interpunkcyjnych, stylistycznych, a nawet (mam dowody gdzieś na dysku) ortograficznych. Twój atak zatem był, owszem, cokolwiek niecelny, nie można go jednak nazwać nieuzasadnionym. ;)
                  • 0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:06
                    Heh... puściły mi synapsy :)
                    • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:08
                      Halny wieje; meteopaci wszystkich krajów łączcie się.
                      • 0ffka Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:20
                        Pewnie tak :)
                        • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:29
                          No i nikt nie zauważył mojego pięknie postawionego średnika :P
                          • ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:32
                            > No i nikt nie zauważył mojego pięknie postawionego średnika :P

A faktycznie, śliczny. :) Ja nie zwróciłem uwagi, ponieważ z pewnych względów zaintrygowało mnie hasło umieszczone zaraz za nim…
                            • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:49
                              A właśnie. Na bazie i po linii niniejszego wątku zaczęłam się zastanawiać, czy wiadome hasło, funkcjonując jako winieta wiadomego dziennika, zawierało przecinek? Bo o ile pamiętam, to nie.
                              • ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:58
                                > A właśnie. Na bazie i po linii niniejszego wątku zaczęłam się zastanawiać, czy
                                > wiadome hasło, funkcjonując jako winieta wiadomego dziennika, zawierało przecinek?
                                > Bo o ile pamiętam, to nie.

Chyba jest, chociaż słabo widać. :)

Szkoda, że Manifest komunistyczny mam w drugim domu, tzn. u rodziców, sprawdziłbym, jak się rzecz miała w oryginale.
                                • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 20:08
                                  Jest jak byk. Ależ ta pamięć ludzka zawodna :)
                                  • ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 20:25
                                    > Jest jak byk. Ależ ta pamięć ludzka zawodna :)

I żeby była jasność: powinien być.

Zresztą komunistyczna publicystyka jest niestety pisana (tłumaczona) z reguły doskonałą polszczyzną, w tym sęk. Czytuję trochę marxists.org, strona zdaje się prowadzona przez entuzjastów komunizmu (są tacy, o dziwo), niemniej stanowi niespożyte źródło również dla miłośników historii. Od Marksa i Engelsa, przez Różę Luksemburg, aż po Lenina i mojego ulubieńca: towarzysza Trockiego, który pisywał niemało, zanim został pobity czekanem w Meksyku. :) A wszystko staranną polszczyzną, której próżno szukać w gazetach burżuazyjnych!
                                    • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 20:41
                                      Powinien :)

Taaaa, też takie dziwne zjawisko zauważyłam: im większym patriotą kto się mieni, tym bardziej torturuje język ojczysty...
                                      • ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 20:51
                                        > Taaaa, też takie dziwne zjawisko zauważyłam: im większym patriotą kto się mieni,
                                        > tym bardziej torturuje język ojczysty...

Ejże! To moje odkrycie. ;) Przykładem doskonałym jest nasz lokalny Oszołek, co mu zresztą niezmiennie wypominam, a także jego guru: ojciec doktor Tadeusz Rydzyk, który ma styl... no wprost niepowtarzalny.

Swego czasu słuchałem trochę Radia Maryja i muszę przyznać Ci całkowitą rację: prawdziwi Polacy na ogół niestety nie umieją po polsku.
                                        • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 20:54
                                          Powiedzmy, że ani moje, ani twoje, tylko niezależne :) Na Kraju duuuużo tego...

Jeszcze mnie serdecznie wkurzają dziennikarze kaleczący język. Przecież to dokładnie tak, jakby stolarz robił kulawe stoły. A jak się to obraża jedno z drugim, jak wypomnieć!
                  • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:07
                    > każdy się może pomylić; chodzi tylko o to, żeb
                    > y się nie mylić zbyt często.

I nie trwać w pomyłce z oślim uporem :)
                    • ikcort Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:13
                      > I nie trwać w pomyłce z oślim uporem :)

Tak, to istotnie bywa drażniące.
        • yoma Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:46
          > po "a" i "i" stawiamy przecinek..

?
    • bling.bling Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 17:30
      Ja czytam to tak:
      Centralny pięknieje - Syf w Warszawie mniejszy
      a -i/oraz
      śmierdzi -jebie
      fekaliami -gównem.
      Wyjście? -Drzwi?
      Zamknąć- Zamknąć,
      jak w Rosji przed Ruskimi
    • Gość: marbor1 Re: Język polski a społeczeństwo... IP: *.aster.pl 08.04.11, 17:52
      Przed spójnikami przeciwstawnymi stawia się przecinek.
      Uważam, że w tym konkretnym przypadku nie popełniono żadnego błędu [nie jestem nauczycielką].
      • ewa9717 Re: Język polski a społeczeństwo... 08.04.11, 19:05
        To źle uważasz.
        I nie przed wszystkimi spójnikami stawia się przecinki.
        • Gość: marpor1 Re: Język polski a społeczeństwo... IP: *.aster.pl 08.04.11, 21:38
          W tym konkretnym przypadku upieram się, tu występuje "a" jako spójnik przeciwstawny, więc przecinek postawiono prawidłowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka