Dodaj do ulubionych

Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 zł.

08.02.12, 11:10
W wieku 60 lat plus, mieszkanie jest własnościowe, więc na opłaty 300 wystarczy, ciuchy 300 zł i 200 na żarcie. Wszystko inne z oszczędności, których powinno sie mieć w tym wieku ze 100 tysięcy. Więc nie rozumiem tego darcia, że ktoś ma 1200 i mu nie starcza, nie starcza, bo źle gospodarzy. Moja propozycja więc, emerytura powinna być jedna, równa dla wszystkich i wynosić 800 zł. Skończyłyby się budżetowe bóle, kombinowanie z wiekiem i obawy, że młodzi nie będą w stanie utrzymać starych.
Obserwuj wątek
    • Gość: inkwizytor Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 3000 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 11:20
      Jeśli ma być rzeczywiście godziwa, a nie głodowa.
      • piwi77.0 3000 zł nie tylko nie jest godziwa, jest głodowa, 08.02.12, 11:32
        bo zagłodzi społeczeństwo, a w końcu także samych emerytów.
        • Gość: inkwizytor Zabawa trwa:) IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 12:01
          Wiem, że prowokujesz i świetnie się przy tym bawisz...:)))
          A ja udaję, że tego nie dostrzegam...i przy okazji powiem to, co czuję.

Emerytura ma być adekwatna do zarobków, czasu pracy, stopnia odpowiedzialności wykonywanej pracy, i do masy innych czynników. Jestem przeciwnikiem urawniłowki. Każdy powinien mieć to, na co zasłużył i na co zapracował. Indywidualnie. Nie znoszę argumentacji, że każdy ma jednakowy żołądek. W odpowiedzi zawsze odpowiem: tak, ale nie każdy ma taką samą głowę.
          • voxave Re: Zabawa trwa:) 08.02.12, 12:06
            Inkwizytor----twoja głowa jest bardzie głodna?
            • Gość: inkwizytor Re: Zabawa trwa:) IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 12:14
              voxave napisała:

> Inkwizytor----twoja głowa jest bardzie głodna?

Permanentnie głodna wiedzy. I im więcej ja karmię, tym bardziej jest głodna...
              Taki paradoks, który dawno, dawno temu dostrzegł Sokrates.
              • voxave Re: Zabawa trwa:) 08.02.12, 12:17
                Inkwizytor----chwalipieta :)
                • Gość: inkwizytor Re: Zabawa trwa:) IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 12:21
                  Kto się przezywa, ten się tak sam nazywa:)))
                  • voxave Re: Zabawa trwa:) 08.02.12, 12:28
                    Inkwizytor----:D,:D,:D
              • andrzej256 Poza tym emerytura powinna byc od 75 r.z. 08.02.12, 23:17
                Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> voxave napisała:
                >
                > > Inkwizytor----twoja głowa jest bardzie głodna?
                >
                > Permanentnie głodna wiedzy. I im więcej ja karmię, tym bardziej jest głodna...
                > Taki paradoks, który dawno, dawno temu dostrzegł Sokrates.

Widocznie karmisz te swoja glowe w jakims odpowiedniku McDonalds...
                Poza tym emerytura powinna byc od 75 r.z., Szwecja wlasnie rozwaza wydluzenie wieku emerytalnego do 75 lat.
                • voxave Re: Poza tym emerytura powinna byc od 75 r.z. 09.02.12, 03:16
                  Andrzej----emerytura po mojej smierci---dziekuję.
                  • andrzej256 Re: Poza tym emerytura powinna byc od 75 r.z. 09.02.12, 15:10
                    voxave napisała:

> Andrzej----emerytura po mojej smierci---dziekuję.

Przeciez ty bedziesz zyla ponad 100 lat!
                    • voxave Re: Poza tym emerytura powinna byc od 75 r.z. 09.02.12, 15:15
                      Andrzej--miales w rodzinie 90 -latków ---co to za zycie.:(((((
            • angelfree Głodna glowa. 08.02.12, 15:16
              voxave napisała:

> Inkwizytor----twoja głowa jest bardzie głodna?

Oczywiście. Mózg jest najbardziej energożernym organem. Im ktoś ma większy mózg i im intensywniej go używa, tym większe zapotrzebowanie na energię.
              • piwi77.0 Re: Głodna glowa. 08.02.12, 16:29
                No właśnie, dlatego nie należy przesadzać z myśleniem.
          • piwi77.0 Re: Zabawa trwa:) 08.02.12, 12:38

Jestem przeciwnikiem urawniłowki. Każdy powinien mieć to, na co zasłużył i na co zapracował.

W kwestii emerytury jestem za urawniłowką, tu nie mo mierzyć, że niby co, kto miał lepsze znajomości i dorwał lepsze stanowisko, temu należy się wyższa emerytura? Moje zdecydowane, nie, na taki pogląd!
            • Gość: inkwizytor Re: Zabawa trwa:) IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 12:49
              Czyli wg Ciebie tyle samo emerytury ma dostać salowa co chirurg ?
              Tak to nawet w komunizmie nie ma!
              • piwi77.0 Re: Zabawa trwa:) 08.02.12, 12:53
                Tyle samo salowa i tyle samo chirurg. W zsadzie to skłonny byłbym dać nawet salowej nieco więcej, bo to ona się w zyciu bardziej narobiła, a żadnego koniaku za to nie widziała, ale jak urawniłowka to urawniłowka. Wszystkim po 8 stów.
                • Gość: inkwizytor Re: Zabawa trwa:) IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 12:58
                  Bawimy się dalej...
                  Jeśli tak, to niech zamienią się miejscami, i niech to salowa dokonuje operacji, skoro ich praca jest taka sama i zarobki a potem emerytura mają być wg Ciebie identyczne.
                  Chciałbyś być zoperowany przez salową? Bo ja nie.
                  • piwi77.0 Re: Zabawa trwa:) 08.02.12, 13:05
                    Chirurg jest chirurgiem, bo urodził się w rodzinie chirurga, a salowa salową, bo w rodzinie salowej. To kolejny argument za sprowadzeniem wszystkich emerytur do jednej i tej samej wysokości, bo nie dopatruję się zasług w tym, że chirurg jest chirurgiem, ani wstydu, że salowa jest salową.
                    • Gość: inkwizytor Re: Zabawa trwa:) IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 13:14
                      piwi77.0 napisał:

> Chirurg jest chirurgiem, bo urodził się w rodzinie chirurga, a salowa salową, b
                      > o w rodzinie salowej.

A inkwizytor w rodzinie inkwizytorów...:)))
                  • andrzej256 W USA jest wlasnie taka urawnilowka 08.02.12, 23:26

> Bawimy się dalej...
                    > Jeśli tak, to niech zamienią się miejscami, i niech to salowa dokonuje operacji
                    > , skoro ich praca jest taka sama i zarobki a potem emerytura mają być wg Ciebi
                    > e identyczne.
                    > Chciałbyś być zoperowany przez salową? Bo ja nie.

To nie ma znaczenia. Chirurg o wiele lepiej zarabial przez cale zycie zawodowe, wiec mogl po pierwsze zainwestowac pieniadze, po drugie wplacac wyzsze skladki na prywatna emeryture. Teoretycznie wiec jemu ta emerytura podstawowa nawet nie powinna byc potrzebna. O ile wiem to w USA jest taka urawnilowka - emerytura podstawowa jest niska i podobna dla wszystkich. Jak ktos chce miec wieksza placi ubezpieczenie prywatne. Zalozenie, ze emerytura gwarantowana przez panstwo musi byc proporcjonalna do zarobkow jest co najmniej dyskusyjne.
                • matylda1001 Re: Zabawa trwa:) 08.02.12, 23:44
                  piwi77.0 napisał:

> Tyle samo salowa i tyle samo chirurg.<

;)) No, nawet znałam taka jedną, ktora mowiła do pacjenta: ,, pan to już powinien wstawać, przecież operowaliśmy pana dwa dni temu,,
        • Gość: mat Co miałeś z matematyki? IP: *.ennet.pl 08.02.12, 18:39
          Składka emerytalna wynosi obecnie 19,52% wynagrodzenia brutto. Średnie wynagrodzenie w Polsce wynosi około 3600 zł, czyli składka emerytalna to około 720 zł miesięcznie i 8640 rocznie. Załóżmy, że przyszły emeryt rozpoczyna pracę po studiach, czyli w wieku 25 lat, i średnio przez cały okres pracy do 65 roku zycia będzie otrzymywał średnie wynagrodzenie i płacił od niego składkę. Po 40 latach zapłaci w sumie 365600 zł. Oczekiwana średnia długość życia wynosi dla mężczyzn 71,2 r, czyli na emeryturze statystyczny emeryt spędza 74 miesiące. A zatem wysokość jego emerytury powinna wynieść 4940 zł.
          • Gość: mat Re: Co miałeś z matematyki? IP: *.ennet.pl 08.02.12, 18:49
            Do autora wątku: ty chyba jesteś taka łowiecka co lubi stzyzenie
            www.youtube.com/watch?v=yCXl39fgmKg
          • piwi77.0 Re: Co miałeś z matematyki? 08.02.12, 19:10
            I wszystko się w tym rachunku zgadza poza jednym. Nie uwzględnia wyjątków, które w Polsce są regułą.
          • dritte_dame Pała dla Ciebie. 10.02.12, 04:25
            Gość portalu: mat napisał(a):

> Załóżmy, że przyszły emeryt rozpoczyna pracę po stud
            > iach, czyli w wieku 25 lat, i średnio przez cały okres pracy do 65 roku zycia b
            > ędzie otrzymywał średnie wynagrodzenie i płacił od niego składkę. Po 40 latach [...]
            ...
            > Oczekiwana średnia długość życia wynosi dla mężczyzn
            > 71,2 r, czyli na emeryturze statystyczny emeryt spędza 74 miesiące.

Oczekiwana średnia długość życia dla wszystkich mężczyzn dziś urodzonych wynosi dzisiaj dla mężczyzn w Polsce 71,2 r.

Na tą średnią składają się zgony we wczesnym dzieciństwie w wyniku chorób i wad genetycznych, śmierci w wypadkach, utonięciach, itp. w wieku dziecięcym i młodzieńczym, wypadki komunikacyjne, wypadki przy pracy, ofiary zabójstw (częściej młodsze niż stare), samobójstwa (z powodu zawodu miłosnego, utraty pracy, majątku zainwestowanego, itp.) i wszystkie inne nadzwyczajen zgony przedwczesne.

Mężczyzna dziś urodzony, któremu uda się unikąć tych wszystkich zagrożeń i który za 65 lat od dziś dociągnie do emerytury, będzie miał znaczne szanse żyć na tej emeryturze nie Twoje wyliczone pięć i półroku tylko dobre 30 lat.
            • ultimate.strike Re: Pała dla Ciebie. 10.02.12, 13:56
              > Na tą średnią składają się zgony we wczesnym dzieciństwie w wyniku chorób i wad
              > genetycznych, śmierci w wypadkach, utonięciach, itp. w wieku dziecięcym i młod
              > zieńczym, wypadki komunikacyjne, wypadki przy pracy, ofiary zabójstw (częściej
              > młodsze niż stare), samobójstwa (z powodu zawodu miłosnego, utraty pracy, mająt
              > ku zainwestowanego, itp.) i wszystkie inne nadzwyczajen zgony przedwczesne.

Ile procent one stanowią? 0,1 wszystkich zgonów? Może 0,3? I tak to wielkość prawie pomijalna, duża część z nas (z 50%) wykituje między 45 a 60 r. ż.
              • ultimate.strike Re: Pała dla Ciebie. 10.02.12, 13:57
                0,1% do 0,3 %oczywiście.
              • dritte_dame Re: Pała dla Ciebie. 10.02.12, 14:05
                ultimate.strike napisał:

> duża część z nas (z 50%) wykituje między 45 a 60 r. ż.

Czyli: nadal przed wiekiem emerytalnym (65).

Q.E.D.
    • misiu-1 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 11:25
      A ile powinna w takim razie wynosić jedna, równa dla wszystkich składka emerytalna? 100zł?
    • Gość: sixt Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.fbx.proxad.net 08.02.12, 11:30
      Wiekszosc Polakow w wieku emerytalnym nie ma oszczednosci, a jesli juz, to na pogrzeb, chorobe, czyli smieszne. Pewnie zapomniales, ze ci ludzie przezyli socjalizm, kryzysy, zmiane systemu, itp. to zupelnie inne pokolenie, wystarczy pogadac z jakas babcia czy ciotka, zeby zauwazyc, ze inaczej mysla.

Godziwa emerytura? Moje mieszkanie kosztuje miesiecznie 650 zl bez mediow, wiec za zaproponowane 800 zl to moge oplacic czynsz i owe media. Na przezycie potrzebuje niemal 2000 zl (a jeszcze sie np. nie lecze, bo od emerytury dziela mnie lata swietlne, zeby mam zdrowe i mlode, etc.), natomiast na zycie potrzebuje ok. 4000 zl (zycie oznacza tez wyjazdy, teatr, kino, restauracje). W jakim ty swiecie zyjesz, ze 800 zl wydaje ci sie wystarczajace??? PoPGRowska wies???
      • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 11:36
        Emerytura nie jest na kino, teatry, restauracje i inne fantazje, jak ktos ma potrzeby powinien miec na to oszczędności, albo do emerytury dorobić.
        • Gość: sixt Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.fbx.proxad.net 08.02.12, 11:42
          Kto tobie takich bzdur naopowiadal? Przeszedles jakies pranie mozgu?
          Emerytura jest na przyjemnosci! Spojrz na normalne narody - to emeryci czerpia z zycia pelnymi garsciami.
          • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 11:53
            Nikt nie broni emerytowi przyjemności, ale to jego prywatna sprawa i niech sobie na nie zarobi, albo wcześniej zaoszczędzi. ZUS ma tylko przypilnować, żeby nie zdechł i wszy go nie zjadły.
            • misiu-1 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 12:54
              piwi77.0 napisał:

> Nikt nie broni emerytowi przyjemności, ale to jego prywatna sprawa i niech sobi
              > e na nie zarobi, albo wcześniej zaoszczędzi. ZUS ma tylko przypilnować, żeby ni
              > e zdechł i wszy go nie zjadły.

Pracując i odkładając 100zł miesięcznie, na wieloletniej lokacie oprocentowanej 5% w skali roku, przez 40 lat pracy uzbiera się 200 tys. zł. Wystarcza to na emeryturę w proponowanej przez ciebie wysokości z samych tylko odsetek od zgromadzonego kapitału. Jeśli więc państwo będzie ściągało po 100zł miesięcznej składki, wypłacając potem 800zł dożywotniej emerytury, a po śmierci odda kapitał spadkobiercom, wówczas zgoda.
              • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:02
                misiu-1 napisał:

Pracując i odkładając 100zł miesięcznie, na wieloletniej lokacie oprocentowanej 5% w skali roku, przez 40 lat pracy uzbiera się 200 tys. zł.

Mnie wyszło 152 tys. i to bez uwzględnienia Belki.
                • Gość: sixt Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.fbx.proxad.net 08.02.12, 13:05
                  Doliczmy do tego wszystkie mozliwe kryzysy, dewaluacje, itp. jakie dzieja sie w czasie jednego czlowieczego zycia. O pardon: powinno byc ODLICZMY od tego hipotetycznego kapitalu...
                  • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:15
                    I dlatego, żeby nie doliczać, nie odliczać, nie kombinowac, każdy wpłaca składkę w wysokości propocjonalnej do brutto, ale niższą niż obecnie, by na końcu każdy miał równe 800 emerytury. Proste jak wąż idący po pijaku.
                  • misiu-1 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 14:31
                    Gość portalu: sixt napisał(a):

> Doliczmy do tego wszystkie mozliwe kryzysy, dewaluacje, itp. jakie dzieja sie w
                    > czasie jednego czlowieczego zycia. O pardon: powinno byc ODLICZMY od te
                    > go hipotetycznego kapitalu...

A niby dlaczego mamy odliczać od zobowiązań państwa szkody spowodowane przez państwo? Jeśli państwo nie będzie drukować pustych pieniędzy, generując inflację, dewaluacje i kryzysy, nie będzie musiało rekompensować powstałych w ten sposób strat.
                • misiu-1 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 14:26
                  piwi77.0 napisał:

> Mnie wyszło 152 tys. i to bez uwzględnienia Belki.

Nie. Wyszło Ci tak, ponieważ skorzystałeś z kalkulatora on-line, który uwzglednił podatek Belki.
                  • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 14:34
                    Nie korzystałem z kalkulatora online i nie uwzgledniałem podatku Belki. Gdybym uwzględnił podatek, wyszłoby 120 tys.
                    • misiu-1 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 14:37
                      To znaczy, że twój nauczyciel matematyki, gdyby był człowiekiem honoru, powinien sobie strzelić w łeb.
                      • misiu-1 Errata 08.02.12, 14:47
                        Poprawka - faktycznie, zamiast 5 podstawiłem 6.
                        • piwi77.0 Re: Errata 08.02.12, 14:57
                          Nie ma sprawy, każdemu wolno się pomylić.
                          • angelfree Re: Errata 08.02.12, 15:22
                            To i tak nie ma znaczenia. Prędzej czy później ZUS, czy państwo będzie wypłacać wszystkim wylącznie minimalną emeryturę i nie będzie to aż 800 zł.
    • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 11:30
      Piwi---spadłes z ksiezyca i mocno wyrżnąleś głowa w beton.
      Skąd taka kalkulacja kosztow utrzymania szaleju sie najadleś.
      Najbardziej mnie rozbawila kwota na jedzenia 200 :30 dni=około 7 zł. na dzień i to w zaokrągleniu na +.
      Zolądki mamy takie same jesc sie chce i już.
      A oplaty za prąd i gaz.
      A pieniadze na leki.
      A przejazdy w dużych miastach.
      A okulary i inne laski i sprzet oropedyczny dla starszych osób.
      100 tysiecy tez ci zaświeciło a nie masz pojecia ile kosztuje wychowanie i utrzymanie dziecka---wiekszośc rodzicow nic nie odłozy. i ty też.
      Rozumiem jest to prowokacja--emerytura powinna wynieśc 2.000 zł.to w dzisiejszych czasach minimum.
      Koszty utrzymania sa o wiele wieksze w duzych miastach bo tam wszystko droższe.
      A juz o kulturze --kino, teatr nie wspomne.
      A ksiązki i gazety a urlop----wczasy o tym juz nawet nie mowie.
      Starsi ludzie to tez ludzie --pamietaj o tym.

• piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 11:34
        voxave napisała:

Zolądki mamy takie same jesc sie chce i już.

Zadużo się żre, a potem z otyłością biega po doktorach i wydaje na recepty, to jest kompletnie bez sensu.
        • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 11:51
          Piwi---młody zdarza sie tez za duzo żre i tez lata po lekarzach-----to od żerności zależy nie od wieku.
          • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 12:22
            Młody z tych wyliczeń wypada, emerytura nie jest po to, żeby żywiła rodzinę.
        • bokertov1947 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 12:09
          Pivi - masz w pelni racje! I Cie popieram - pod warunkiem, ze emerytura ktora proponujesz liczona jest na tydzien.
          Gdyby tak nie mialo byc (gdybys mialmysli te 800 PLN na miesiac), to oczywiscie nalezaloby z tego klucza wykluczyc:
          - politykow,
          - klakierow zasiadajacych w cyrku na Wiejskiej,
          - senatorow,
          - duchownych od stopnia hierarchicznego "starszy ministrant";
          - bylych ORMO'wcow, po udowodnieniu sukcesow w aktywnym palkownictwie;
          - pracownikow Sluzby Bezpieczenstwa;
          - pracownikow Sluzb Czystosci Ideologicznej (IPN). - ktorym nalezaloby przyznac emerytury od 4000 PLN na tydzien.
          Jednoczesnie emerytury ponizej wymienionych 800 PLN ( na przyklad rowne zeru), przyznac nalezaloby:
          - zwiazkowcom zawodowym;
          - managerom;
          - prywaciarzom;
          - lekarzom piastujacym funkcje kierownicze i pobierajacym lapowki w innych jednostkach sluzby zdrowia.
          Gdyby byly jeszcze inne propozycje - prosze o podawanie - pan premier bedzie sie cieszyl!
          Pozdrowienia z Tel Avivu!
      • Gość: sixt Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.fbx.proxad.net 08.02.12, 11:45
        Masz racje, watek-prowokacja. Piwi pewno wlasnie dostal wyliczenie przyszlej emerytury i wszystko mu opadlo ;)
      • Gość: ka_p_pa Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.interwan.pl 08.02.12, 11:47
        7 zł dziennie na żarcie spoko wystarczy. Emerytura to nie czas na hulaszczy tryb życia.
        • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 11:53
          7 zl. na dzien żarlo --to ide na wikt do Kappy dam mu dziennie 7 zł. niech mnie wyzywi.
          • Gość: ka_p_pa Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.interwan.pl 08.02.12, 12:05
            Nie podejmuję się żywić kogoś, komu nie starcza 7 zł dziennie na żarcie.
            • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 12:08
              Kappa--robisz wymyk :)
          • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:47
            voxave napisała:

7 zl. na dzien żarlo --to ide na wikt do Kappy dam mu dziennie 7 zł. niech mnie wyzywi.

Zupełnie nie zrozumiałaś. Te siedem złociszy trzeba wziąć do rączki, zrobić zakupy, w domu przygotować, ugotować, a kanapkę posmarować i obłożyć. A nie dać komuś i czekać z założonymi, niech się samo zrobi. Kappa służący jakiś czy co? Ruszać się trzeba, no ale trzeba trochę mniej ważyć.
            • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 15:19
              Piwi--a ty co masz do moje wagi--żywisz mie czy ja zyje za twoje pieniadze?
              Stara ci nie dala to dzisiaj szalejesz po forum--ustatkuj sie dziecko bo ci żyłka przetrenowana pęknie :)
              • matylda1001 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 23:57
                Vox, ciekawe co Piwi powie jak mu w przyszłości na viagre zabraknie;)
                • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 02:22
                  Mati-----to bedzie wtedy ,jak mnie juz nie bedzie i nie bede mogla sie posmiać---zycie jest za krótkie.:)-
    • misiu-1 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 11:52
      A może byśmy tak przyjęli, że godziwa emerytura wynosi 0zł, państwo zwraca pobrane składki emerytalne, nowych nie pobiera i każdy sam sobie oszczędza, i żadne piwi czy kappy nikomu nie mówią, ile ma wydawać na jedzenie?
      • Gość: ka_p_pa Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.interwan.pl 08.02.12, 12:07
        Genialne w swojej prostocie, ale nie rozprawiamy o nowym systemie, a o godziwej emeryturze.
      • Gość: sixt Bardzo sie mylisz IP: *.fbx.proxad.net 08.02.12, 12:08
        Nie da sie tak zrobic. Dlaczego? Otoz jakies 40-60% spolecznestwa ma takie cech charakteru i osobowosci, ze nie bedzie oszczedzac. Co oznacza, ze po jakims czasie od wprowadzenia proponowanego systemu w panstwie pojawi sie armia zdesperowanych biedakow, kradnaca co popadnie, lamiaca wszystkie prawa, uzywajaca broni, przemocy, porwan, bo nie bedzie miala nic do stracenia.

Jesli takich ludzi jest % malo panstwo moze nad nimi w znacznym stopniu zapanowac, takze prowadzac pomoc spoleczna. To oznacza ze ogol spolecznenstwa nie cierpi i nie doznaje zadnego uszczerbku ani na zdrowiu ani na majtaku, panuje spokoj. Natomiast gdy szala sie przechyla, najpierw dochodzi do zaklocen porzadku spolecznego, a nastepnie do rewolucji takich jak francuska czy rosyjska. "Bogacze" zostaja wyrznieci lub w najlepszym razie okradzeni doszczetnie (jesli zdaza uciec).

Pomoc socjalna nie jest zatem tylko danina, jak jest postrzegana w Polsce. Jest buforem, dzieki ktoremu bogac moga byc bogaci i zyc bezpiecznie w swoim swiecie. Zas obowiazkowy system emerytalny i obowiazkowe ubezpieczenia spoleczne zabezpieczaja nas wszystkich przed wybuchem armii zdesperowanych biedakow, gotowych na wszystko.
        • k_a_p_p_a Re: Bardzo sie mylisz 08.02.12, 12:16

> Nie da sie tak zrobic. Dlaczego? Otoz jakies 40-60% spolecznestwa ma takie cech
          > charakteru i osobowosci, ze nie bedzie oszczedzac

Ależ misiu nie o tym napisał. Napisał mądrą w sumie rzecz, że emerytura to powinny być wpłacone wcześniej składki, niekoniecznie dobrowolnie wpłacone.
        • misiu-1 Re: Bardzo sie mylisz 08.02.12, 12:45

> Nie da sie tak zrobic. Dlaczego? Otoz jakies 40-60% spolecznestwa ma takie cech
          > charakteru i osobowosci, ze nie bedzie oszczedzac.

Tylko dlatego, że socjalizm ich zdemoralizował i oduczył troszczenia się o siebie. Ale jedno-dwa pokolenie i sytuacja wróci do normy.

> Co oznacza, ze po jakims czasie od wprowadzenia proponowanego systemu w panstwie
          > pojawi sie armia zdesperowanych biedakow, kradnaca co popadnie, lamiaca wszystkie
          > prawa, uzywajaca broni, przemocy, porwan, bo nie bedzie miala nic do stracenia.

Niezupełnie. Jeśli będą w stanie używać przemocy, to będą też w stanie pracować. A jeśli mimo to uciekną się do przemocy, to od tego jest policja i wojsko, żeby im łamanie prawa wyperswadować.

> Jesli takich ludzi jest % malo panstwo moze nad nimi w znacznym stopniu zapanowac,
          > takze prowadzac pomoc spoleczna. To oznacza ze ogol spolecznenstwa nie cierpi i nie
          > doznaje zadnego uszczerbku ani na zdrowiu ani na majtaku, panuje spokoj. Natomiast gdy
          > szala sie przechyla, najpierw dochodzi do zaklocen porzadku spolecznego, a nastepnie do
          > rewolucji takich jak francuska czy rosyjska. "Bogacze" zostaja wyrznieci lub w najlepszym
          > razie okradzeni doszczetnie (jesli zdaza uciec).

Historia rewolucji uczy, że wybuchają nie wówczas, kiedy jest ciężko, tylko wtedy, kiedy władza jest słaba i nieudolna.

> Pomoc socjalna nie jest zatem tylko danina, jak jest postrzegana w Polsc
          > e. Jest buforem, dzieki ktoremu bogac moga byc bogaci i zyc bezpiecznie w swoim
          > swiecie. Zas obowiazkowy system emerytalny i obowiazkowe ubezpieczenia spolec
          > zne zabezpieczaja nas wszystkich przed wybuchem armii zdesperowanych biedakow,
          > gotowych na wszystko.

Nieprawda. Przez tysiąclecia nie istniał system emerytalny i nie było to pasmo rewolucji i rozruchów. Natomiast w socjalizmie co i rusz dochodzi do wybuchów niezadowolenia społecznego. A dziej się tak, ponieważ socjalizm jest systemem NIESPRAWIEDLIWYM, zatem nie budzącym szacunku społecznego, a przy tym demoralizującym i tworzącym postawy roszczeniowe.
          • Gość: sixt Re: Bardzo sie mylisz IP: *.fbx.proxad.net 08.02.12, 12:59
            Oj, nie znasz Misiu historii, ani torszeczke. Trudno dyskutowac.

Poza tym wierzysz w utopie i jestes czcicielem liberalizmu - sluchasz jego wyznawcow jak baba z Kaczych Dolow ksiedza na kazaniu (nic nie rozumie, a we wszystko wierzy i traktuje jak prawde objawiona).
            • misiu-1 Re: Bardzo sie mylisz 08.02.12, 14:35

> Oj, nie znasz Misiu historii, ani torszeczke. Trudno dyskutowac.

Twojej wersji pewnie nie. Tylko, że ja, pisząc o historii, nie miałem bynajmniej na myśli "Krótkiego kursu historii WKP(b)."
              • Gość: sixt Re: Bardzo sie mylisz IP: *.fbx.proxad.net 08.02.12, 15:13
                Slowna zaglerka, nic nie wnosi.
      • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 12:35
        misiu-1 napisał:

żadne piwi czy kappy nikomu nie mówią, ile ma wydawać na jedzenie?

Wszystkich najbardziej tu ubodło te 200 na jedzenie, że to mało. Co Wy tak wszyscy tylko o tym żarciu, co Wy tacy niedożywieni, trochę odchudzania wszystkim zrobi dobrze i odciąży służbę zdrowia. 7 lat głodowych za nami, czy co?
        • Gość: inkwizytor Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 12:53
          piwi77.0 napisał:

> Wszystkich najbardziej tu ubodło te 200 na jedzenie, że to mało. Co Wy tak wszy
          > scy tylko o tym żarciu, co Wy tacy niedożywieni, trochę odchudzania wszystkim z
          > robi dobrze

Kiedy właśnie dieta odchudzająca jest najbardziej kosztowna. Najmniej kosztuje śmieciowe jedzenie. Wiesz ile kosztuje ryba, tak zalecana przez dietetyków? Chyba nie sugerujesz, że najlepszą dieta jest głodówka?
          • Gość: sixt Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.fbx.proxad.net 08.02.12, 13:10
            Brawo.

Piwi chcial zapewne zaproponowac odzywianie swiatlem, ktore polega na calkowitym zaprzestaniu przyjmowania energii z pozywienia, bo energii do zycia dostarcza swiatlo. 200 zl zostaje na wode - powinna byc przyzwoitej jakosci, ale na Perriera juz nie starczy, zeby nie bylo fanaberii na emeryturze.
          • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:43

Wiesz ile kosztuje ryba, tak zalecana przez dietetyków?

Kilo pstrąga kosztuje, jeśli się nie myle, ok 15 zł, chcesz codziennie miec danie z kilograma pstraga?
            • Gość: inkwizytor Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 14:08
              piwi77.0 napisał:

> Wiesz ile kosztuje ryba, tak zalecana przez dietetyków?

> Kilo pstrąga kosztuje, jeśli się nie myle, ok 15 zł, chcesz codziennie miec dan
              > ie z kilograma pstraga?

Zgodnie z Twoimi wyliczeniami powinienem go wcinać przez kilka dni, na śniadanie, obiad i kolację. Na nic innego nie starczy. A na podwieczorek przypieczone na grillu ości i skórę :)))
              • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 14:19
                Jeżeli para się wcześniej nie pozabijała i nie wpędziła do grobu, to żyją sobie we dwoje i mają razem 1600. Wtedy zostaje nadwyżka 300 zł, bo wystarczy, że jedno płaci opłaty w wys. 300 zł. Wtedy jak im sie zachce rybka, kupią sobie dwa pstrążki, jak duże to razem pół kilo, za co zapłacą 7,50 , czyli zmieszczą się w budżecie, choc pozwolili sobie na wyżerkę. Pamiętajmy, gdy we dwóch, to mamy jeszcze 300 oszczednosci co miesiąc (zaoszczędzone opłaty jednego z partnerów). I pstrąga, choc niecodziennie, ale też codziennie sie nie da tego jeść.
                • Gość: inkwizytor Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 14:50
                  Jasne, po co w ogóle mają jeść? Już się w życiu najedli do syta, teraz czas na worek pokutny, przepasany sznurem, mieszkanie w bloku bez wygód, woda z kranu i suchy chleb. No czasem mogą tez sobie pozwolić na kartofle, a od wielkiego święta na pyzy, bez mięsa of course. Po co im też lekarstwa? Zachorują, to i umrą, widocznie los tak chciał. I najlepiej jakby chodzili boso, bo dobry but nie jest im niezbędny do życia, mogą przecież zimą leżeć pod pierzyną. Kto im każe wychodzić? Zresztą po takim wikcie, jaki im zafundowałeś, to pewnie nie maja siły się ruszać. O to Ci chodziło?
                  • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 15:22
                    Co masz tego wiktu, po pstrągu na obiad za połowe budżetu, to obraza emerytalnego majestatu? Przecież nikt nie broni korzystać z oszczędności, a tylko leń, niedojda, lub człowiek niegospodarny nic nie ma. No i dobrze, tacy tez muszą być, ale oni na więcej niż pstrąga na obiad liczyc nie powinni. No trudno.
                    • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 15:28
                      Piwi----dziekuje ci Piwusiu za tego jednego pstraga dziennie--a gzdie reszta tego dania---zycze ci abyś nie miał gorzej ani lepiej :)
                      • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 16:27
                        voxave napisała:

a gzdie reszta tego dania

Po ziemniaku i surówce z kiszonej kapusty z tartą marchewką. Cały obiad 10 zł. Drogo, ale pstrag tani nie jest, ale zgoda, czasem się należy.

zycze ci abyś nie miał gorzej ani lepiej :)

A ja Ci tylko życzę, abyś nie miała gorzej.
                        • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 16:59
                          Piwi --obiad za 10 zł --a ty mi dajesz 7 zł na dzien--gdzie moje pozostale 4 posiłki ?
                    • Gość: inkwizytor Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 16:19
                      Oszczędności to odrębna sprawa. Nie każdy je ma, a ich brak niekoniecznie musi być spowodowany niegospodarnością czy też lenistwem. To emerytura ma zapewnić starym ludziom godne życie, na jakie zresztą zasługują. Nie po to pracowali tyle lat, nie po to płacili składki emerytalne, by je ktoś roztrwonił, a potem ktos inny wyliczał ile zł mogą dziennie przeznaczyć na jedzenie i wyznaczał co mają jeść. Nikt im łaski nie robi.
                      • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 16:23
                        Inkwizytor----ludzki z ciebie pan---ty jeden otarles me łzy ...:)
                        • Gość: inkwizytor Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 16:29
                          voxave napisała:

> Inkwizytor----ludzki z ciebie pan---ty jeden otarles me łzy ...:)

Nie pan, tylko przyszywany wnuczek. Nie pamiętasz?:)
                          • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 17:00
                            Inkwizytor--to ty masz 20 lat--
                            • Gość: inkwizytor Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 18:06
                              voxave napisała:

> Inkwizytor--to ty masz 20 lat--
                      • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 16:23

To emerytura ma zapewnić starym ludziom godne życie

800 zapewnia godne życie. Godne, nie należy mylić z beztroskim, czy luksusowym.
                        • Gość: inkwizytor Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 16:38
                          To sam spróbuj przeżyć za 800 zł miesięcznie, powiedzmy przez pół roku, mając do dyspozycji 6 x 800 zł.
                          Jeden miesiąc czy dwa można. Zwłaszcza latem. Ale przez kilka kolejnych miesięcy? Szczerze wątpię. Przekonasz się wtedy, co to nędza, co to odmawianie sobie najprostszych rzeczy, co to strach za co zapłacisz za naprawę sprzętu domowego, za lekarstwa, za gaz, za prąd. A jesli tak, o zgrozo, będziesz miec kłopoty z uzębieniem, to będziesz chodzić szczerbaty przez kilka lat.
                          • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 16:45
                            Jeżeli by była taka umowa, że wszyscy emeryci mają po równo 800 zł, to wchodzę w to. Bo takie coś, że ja się zgadzam, a potem dowiaduję się, że dookoła są same wyjątki, a ja robię za debila, to na takie coś się nie zgadzam. 800 zł miałoby tę zaletę, że pracujące pokolenie mogłoby odetchnąć, a to dla mnie byłby argument, bo nie lubię wyzyskiwać.
                            • Gość: inkwizytor Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 18:03
                              piwi77.0 napisał:

> Jeżeli by była taka umowa, że wszyscy emeryci mają po równo 800 zł, to wchodzę
                              > w to.

Ja też, ale pod warunkiem że:
                              - składka emerytalna jest taka sama dla każdego i wynosi, powiedzmy, 50 zł miesięcznie,
                              - o umowie wiedziałbym u progu swojej pracy zawodowej.
                              Zamiast płacić horrendalne kwoty na rzecz przyszłej emerytury, po prostu bym je gdzieś zainwestował. A tak, mam płacić mega forsę tylko po to, by potem dostać grosze? I żyć jak dziad kalwaryjski? Byłbym ciężkim frajerem gdybym się na to zgodził.
    • Gość: Jojo Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.12, 12:07
      ze 100 tys w skarpetce...hmmm ciekawe kombinujesz,pewno z kombinowania?
    • ultimate.strike Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 12:14
      > więc na opłaty 300 wystarczy
      > ,

300 stówy to chyba jakiś apartament, do tego ogrzewany? Emerytowi wystarczy nieogrzewana komórka za 150 zł/m-c.

> , ciuchy 300 zł

Za 300 zł można pare kilo szmat kupić, to przesada, emerytowi wystarcza 0,5 kg szmat/m-c i nie zamarznie.

> 200 na żarcie.

A potem mamy plagę otyłości wśród ludzi starszych. Wystarczy 5 kilo ziemniaków/m-c, kilkanaście złotych.

Wychodzi na to, że godna emerytura nie powinna przekraczać 250 zł, jakie to oszczędności dla budżetu, można zwiększyć zatrudnienie w prokuraturze (ktoś przecież będzie musiał łazić po domach z nożyczkami i Internet odcinać).
      • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 12:20
        Strik----nastepny madrala----dawno ci pod kilt kopa nie zasadził :)
        • ultimate.strike Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 12:32
          Nie marudź, masz kilkakrotnie za wysoką emeryturę i stąd ta Twoja roszczeniowa postawa. :) Gdybyś miała swiadczenia w wyskokości 270 zł, nie musiałabyś tracić czasu na forach, zajęłabyś się czymś pożytecznym, np. oczyszczaniem terenu z metalowych odpadów. Ty byś była szczęśliwa, bo praca uszczęśliwia i czyni wolnym, a świat odniósłby pożytek. Chyba o to autorowi wątku chodzi.
          • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:11
            ---Strik---w oczyszcaniu terenu z odpadkow metalowych jest tak silna konkurencja,że w bójce o teren nie mam szans.:)
            Skazujesz mamusie na glód ?
            • ultimate.strike Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:20
              > ---Strik---w oczyszcaniu terenu z odpadkow metalowych jest tak silna konkurencj
              > a,że w bójce o teren nie mam szans.:)
              > Skazujesz mamusie na glód ?

No to skończą się te uczty z papierowych parówek i innych rarytasów, będziesz musiała powrócić do jedzenia smacznej trawy. Z robalami oczywiście, o weganizm Cie nie posądzam. :)

Dlaczego chcesz być ciężarem dla biednego Piwiego? Przecież widzisz, że przez to Twoje obżarstwo zabrakło mu na kolejną w tym roku wycieczkę do Egiptu, dlaczego chcesz go skazywać na cierpienie?
              • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:25
                Nie jem parowek z papieru toaletowego,ja w ogóle ich nie jem--tylko dobrej jakości mięso,ryby(bardzo drogie sa)i warzywa oraz dodatki do nich.
                Wycieczka Piwiego mnie nie wzrusza--niech jedzie za swoje.
                • ultimate.strike Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:38
                  > Nie jem parowek z papieru toaletowego,ja w ogóle ich nie jem--tylko dobrej jako
                  > ści mięso,ryby(bardzo drogie sa)i warzywa oraz dodatki do nich.

Wstydziłabyś się, biedny Piwi musi w domu siedzieć, a Ty się opychasz rzeczmi, o których istnieniu emeryci w ogóle nie powinni wiedzieć.
                  • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 15:21
                    Stri----ale ja należe do tych emerytów którzy wiedza.
                    • ultimate.strike Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 16:39
                      Widziałaś "Facetów w Czerni"? Mieli tam takie urządzenie, za pomocą którego dało się wiedzę skasować. Nasz rząd też takie coś pewnie posiada, a jak nie to sobie od KośKatu pożyczy.
    • 33qq Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 12:14
      Spoko, jak ty pójdziesz na emeryturę, dowalą katastra 200pln. Zapomniałeś też o szczególe takim jak apteka, obyś był zdrowy
      • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 12:40
        Jak dowalą katastra, innego niż tylko zamianę podatku od nieruchomości, to zajebiemy tego, co dowalił. Taki co to wymyśli, już nie żyje.
        • 33qq Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:03
          1/100 wartości, takie są plany
          • ultimate.strike Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:08
            Nie wiemy, co wprowadzą. I może się okazać, ze się nie dowiemy, bo informacje o wysokosci katastu mogą zostać przez ACTA zakwalifikowane do kategorii "treści niewłaściwe".
          • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:17
            Niech dołączą do swoich planów kamizelki kuloodporne.
    • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 12:54
      Wszystkich, co tu tak się na te dwieście na jedzenie zżymają, zmierzyłbym w pasie i obciął stawkę do 160 na miesiąc.
      • 33qq Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:04
        Bo ty paszy używasz do skarmiania piwiego, niektórzy lubią poczuć coś smacznego a nie pseudoser albo parówkę na bazie papieru
        • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:22
          Mnie dwieście wytarczy, a jak komu mało niech przesunie z ciuchów (tam przewidziałem 300), spasiony tak samo wygląda w second handzie jak w nowych ze sklepu, czyli beznadziejnie.
          • 33qq Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 16:51
            No dobra, a co z płynem podstawowym, zapas w piwniczce?
      • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:13
        Piwi----brak odpowiedniego żywienia w starszym wieku skutkuje bialaczką--litości dziecko drogie.
        A gdzie kasa na używki co?
        • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:38
          Marychę możesz sobie sama wyhodować, zresztą i tak tego nie można kupić.
    • derff Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:07
      Popieram autorką wątku. Emerytura powinna być socjalna a wszyscy dobrze wykształceni i świetnie zarabiający powinni się sami zabezpieczyć na starość.
    • lepian4 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:14
      A nie pomyslales, ze mialbys znacznie wiecej oszczednosci, gdybys nie placil cale zycie na tak skromna rente- premie dla jakichs nieznanych ci dziadow?
      • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:29
        Te dziady placiły na twoich dziadków emerytury-----na szczęscie możecie sobie tylko poszczekać :)
      • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 13:50
        lepian4 napisał:

A nie pomyslales, ze mialbys znacznie wiecej oszczednosci, gdybys nie placil cale zycie na tak skromna rente- premie dla jakichs nieznanych ci dziadow?

Pomyslałem. Taka skromna ale godziwa emerytura, pozbawiłaby część tych dziadów premii, do których przywykli, a która im się nie należy.
    • pocoo Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 08.02.12, 14:00
      piwi77.0 napisał:

Moja propozycja więc, em
      > erytura powinna być jedna, równa dla wszystkich i wynosić 800 zł.

Na waciki?
    • arvenne Na dzisiaj? 08.02.12, 16:49
      Na dzisiaj może być tak:

- dla każdego emeryta 80% najniższej krajowej, jak psu zupa
      - plus profity ze składek emerytalnych
      - plus dodatek dla osób ciężko chorych/niepełnosprawnych, 60% najniższej krajowej
    • jawne.afery Zgoda 09.02.12, 00:19
      Ale chleb po złotówce.Masło po dwa złote.
    • lepian4 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 05:00
      Hojny jestes1Wedlug Wybiorczej jest to 688 PLN!
      • czuk1 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 06:46
        Piwi widzi swoją i naszą (Polaków) starość krótką bo bez środków do życia,bez dostępu do świata i ludzi, bez potrzeby leczenia ?. To jest prowokacja dla forumowiczów by prowadzili z nim dyskusję . A jeśli nie jest prowokacja to ideologia komunistyczna. Domyślać się można , że pisząc o emeryturze 800 zł dla wszystkich, mądry Piwi ma na myśli bezpłatną opiekę zdrowotną i społeczną dla tych 800 złotowych emerytów.
        Tak sobie tłumacze pomysł na emeryturę poniżej kosztów utrzymania i równą , co oznacza zamknięcie starego człowieka w klatce i podawanie mu żarcia wykalkulowanego wg 10 zlotowej dziennej stawki.
        A swoją drogą jest to świetny pomysł (patent ) na rozwiązanie polskiego problemu "co zrobić
        ze starymi", na politykę emerytalną. -;)
        • pocoo Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 07:59
          czuk1 napisał:

> Piwi widzi swoją i naszą (Polaków) starość krótką bo bez środków do życia,, mądry Piwi ma na myśli bezpłatną opiekę zdrowotną i społeczną dla tych 800
          > złotowych emerytów.

To nie tak.
          Piwi pisze o ludziach zaradnych i myślących;
          -mieszkanie własnościowe,
          -minimum 100 tys. na koncie,
          -samotni,
          -zdrowi jak byki.
          Emeryt nie musi chodzić na imprezy(jakiekolwiek),
          nie musi dawać kieszonkowego wnukom bo ich nie musi mieć,
          ma kocyk więc może oszczęszać na ogrzewaniu,
          oszczędza wodę więc bierze prysznic raz na 2 tyg.
          zdrowo się odżywia,(owsianka,twarożek,serek topiony ,chleb gruboziarnisty na dobre pierdzenie,margaryna na cholesterol) przy "racjonalnym"gospodarowaniu na długo wystarczą.
          Wszelkie zbytki jak lody(lizać może),jazda autobusem(po co emerytowi samochód,niech odda młodym),wycieczka(po co?zbyt męcząca) czy LEKARSTWA są z tego" zajebiście wypasionego konta".
          PIWI,ŻYCZĘ CI TYCH ZBYTKÓW NA STAROŚĆ (jeżeli Twoj wątek to nie podpucha).
          • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 08:16
            Posiadanie samochodu nie należy do minimum, przypominam, że cały czas mówię o emeryturze godziwej, a nie gwarantującej dobrobyt. Lekarstwa dałoby sie łatwo uregulować klauzulą, która juz dawno powinno być, że kogo nie stać na wybranie recepty, powinna byc mu refundowana w całości. O czywiście owo nie stać nalezałoby udokumentować, że się nie ma nic poza emeryturą 800 zł.
            • ultimate.strike Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 08:17
              > Posiadanie samochodu nie należy do minimum,

A bilety na komunikację miejska kosztują tyle, że często taniej jest jeździć samochodem.
              • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 08:35
                Komunikacja miejska dla tych co mają iles tam ukończone jest po pierwsze bezpłatna (nie wiem czy we wszystkich miastach), po drugie, dla emerytów są niedrogie bilety miesięczne.
                • ultimate.strike Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 08:45
                  > Komunikacja miejska dla tych co mają iles tam ukończone jest po pierwsze bezpła
                  > tna (nie wiem czy we wszystkich miastach),

z 75 lat trzeba mieć, czyli nei dla wszystkich emerytów.

> po drugie, dla emerytów są niedrogie
                  > bilety miesięczne.

Standardowe bilety ulgowe, 1/2 ceny normalnego. Poza tym, jak wiadomo, emerytom bardzo potrzebne są bilety miesięczne, gdyż jeżdżą codziennie, w to samo miejsce. :)
          • ultimate.strike Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 08:16
            > margaryna na cholesterol

Masz rację, margaryna zawiera dużo tłuszczów utwardzonych, jest idealna do podwyższania poziomu cholesterolu, a to z kolei skraca cierpienia emeryta i powoduje, że nie musi on być zbyt długo obciążeniem dla Piwiego.
            • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 08:38
              Nie histeryzujcie, kostka masła za 6 zł powinna starczyć jednej osobie na 10 dni. Nas jest dwoje i kupujemy masło nie częściej niż raz na 5 dni.
              • ultimate.strike Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 08:46
                > Nie histeryzujcie, kostka masła za 6 zł powinna starczyć jednej osobie na 10 dn
                > i.

Emerytowi nawet na 20, moze smarować przecież co drugą kromkę.
                • pocoo Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 15:26
                  ultimate.strike napisał:

> Emerytowi nawet na 20, moze smarować przecież co drugą kromkę.

Masz rację,zdrowo i tanio.A wlaściwie to jak zje owsiankę na wodzie to chleba jeść nie musi.
                  • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 15:33
                    pocoo napisała:

A wlaściwie to jak zje owsiankę na wodzie to chleba jeść nie musi.

Przy takiej diecie to i 20 zł na miesiąc wystarczy, ale ja pisałem o 200 ...
                    • pocoo Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 10.02.12, 08:00
                      piwi77.0 napisał:

> pocoo napisała:
                      >
                      > A wlaściwie to jak zje owsiankę na wodzie to chleba jeść nie musi.
                      >
                      > Przy takiej diecie to i 20 zł na miesiąc wystarczy, ale ja pisałem o 200 ...

Piwi.Obecnie za 200 zł to ja się tak nażre,że mi uszami wychodzi.Zatkam sobie uszy i po sprawie.A kostkę mydła "biały jeleń"(do mycia i prania) to bogaty emeryt(kurna 8 stów ) to z tych zarąbiaszczych oszczędności kupi? Emeryt to ma dobrze.Pasty do zębów nie musi kupować bo szczękę w misce po myciu nóg "obtoknie".Taki to ma dobrze.Ja to muszę do dentysty latać,który za darmo( wątpliwe) to się tylko uśmiecha.
                      • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 10.02.12, 12:15
                        Pocoo---i tu sie mylisz dziecino----ja mam jeszcze zęby i jak jeden sie popsuje to koronka 1600 -2000 a w duzych miastach i 3000.Na NFZ to ci wszystkie zeby wyrwa i raz na jakiś czas sztuczna paszczękę dadza.
                        A co ja mam zrobić, zab mi sie psuje a forsy brak--będę chodzić szczerbata albo z domu ze wstydu nie wyjde.
                        Za co mam zęby robić no za co (tu rozpacz):((((((
                        • pocoo Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 10.02.12, 14:22
                          voxave napisała:

> A co ja mam zrobić, zab mi sie psuje a forsy brak--będę chodzić szczerbata albo
                          > z domu ze wstydu nie wyjde.
                          > Za co mam zęby robić no za co (tu rozpacz):((((((

Z oszczędności (tych na starość),chyba że piwi ma lepszy pomysł.
                          • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 10.02.12, 15:30
                            Pocoo--jak już znam Piwiego, to osobiście reszte zębow by mi powybijal cegla i dal chleb moczony w wodzie abym sobie posmoktala,:)na posilek.
        • piwi77.0 Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 08:09
          Emerytura, to ma być niezbędne minimum, coś na poziomie pomocy społecznej. U kogoś, kto przepracował iles tam lat, poza nielicznymi wyjątkami, nie może stanowić jedynego dochodu. Czy naprawdę zakładamy, że Polak nie potrafi nic ponad życie od pierwszego do pierwszego i nie jest w stanie tak gospodarować swoimi dochodami, żeby zgromadzić majątek, z którego będzie korzystał w okresie pozawodowym? Statystyki pokazują co innego, pokazują, że Polacy odkładają spore sumy, a więc potrafią, więc nie jest tak, że emeryture należy traktować jako jedyny dochód, gdy przestana pracować. Tu apel do liberalnego rządu, aby uszanował to co ludzie sobie oszczędzają i łapy precz od tego. Tusk niech schowa pistolet do kabury, przestanie biegać jakby miał owsiki i przestanie straszyć ludzi tym, co im jeszcze odbierze, to nie jego. Policji, zamiast podwyższać o 300 zł, można obniżyć o 300 zł, już bardziej kompromitować się, tak jak teraz i tak nie jest ona w stanie, a oszczędności byłyby wymierne. Tu węsz, Donald, od oszczedności Polaków się odpie...
          • pocoo Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 09.02.12, 15:33
            piwi77.0 napisał:

Czy naprawdę zakładamy, że Polak nie potrafi nic ponad życ
            > ie od pierwszego do pierwszego i nie jest w stanie tak gospodarować swoimi doch
            > odami, żeby zgromadzić majątek, z którego będzie korzystał w okresie pozawodowy
            > m?

Mój mąż zabezpiecza nas na starość ale ma z czego.Zabezpieczył również dzieci.Wiem,ile to miesięcznie kosztuje.
            Małżeństwa bezdzietne najczęściej są na starość zabezpieczone finansowo.

Tu węsz, Donald, od oszczedno
            > ści Polaków się odpie...
            Całkowicie się z tobą zgadzam.
            • czuk1 emerytury - wielki problem społeczny i finansowy 09.02.12, 21:43
              Pracując 50 lat za spore pieniądze powinienem mieć wysoką emeryturę, bo zapłaciłem dużą kwotę składek na zabezpieczenie emerytalne. Niestety w okresie PRL składki nie były zapisywane na konta przyszłych emerytów. Sumy łączne składek na przyszłe emerytury były częścią dochodów budżetu (wchodziły w skład budżetu) a wydatki na emerytury pochodziły też budżetu. W okresach kiedy kwoty składek przekraczały kwotę wypłacanych emerytur nadwyżka składek wykorzystywana była na inne cele . 70-letni emeryci zostali bardzo skrzywdzeni niskimi emeryturami. Nie dość tego politycy, media, opinia publiczna obciążają moralnie żyjących emerytów za konieczne i rosnące dopłaty budżetu do ich emerytur.
              • voxave Re: emerytury - wielki problem społeczny i finans 10.02.12, 05:55
                Czuk---oprócz ciebie i mnie nie ma tu żadnego emeryta-----dzieciaki żyjace w dobrobycie żarty sobie czynią, a ty tak solidnie i powaznie, jak na wykladowce przystało.:)
                • pocoo Re: emerytury - wielki problem społeczny i finans 10.02.12, 08:06
                  voxave napisała:

> Czuk---oprócz ciebie i mnie nie ma tu żadnego emeryta-----dzieciaki żyjace w do
                  > brobycie żarty sobie czynią, a ty tak solidnie i powaznie, jak na wykladowce pr
                  > zystało.:)

Ale kłamczucha z Ciebie voxave.
                  Czas przy twoich postach mnie zadziwia.Mówią,że starzy ludzie krótko śpią i zanim kur zapieje to oni już po bułki idą do piekarni.Ty piszesz na forum.
                  Przepraszam.
                  • voxave Re: emerytury - wielki problem społeczny i finans 10.02.12, 12:09
                    Pocoo----wszystko sie zgadza kochanie ty moje--po pieczywo i wszystkie zakupy lata mój malz,a ja siedze w ciepełku i list do ciebie pisze:))))
                    Jak przyniesie produkty, chłopina zmrożona to ja mu śniadanko przygotuje---dzisiaj pieczarki z papryka świeża zielona + czosnek + cebula a na to jaja---czyli taka pozywna pachnaca jajecznica.
                    On zadowolony, ja zadowolona.:) zdrówka zyczę.
    • sammler Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 10.02.12, 11:07
      Rozumuję podobnie jak ty. Niektórzy chyba zapominają o tym, że ważne są nie tylko dochody (ich wysokość), ale też czas i perspektywa, w której mamy je otrzymać. Jeśli ktoś pracował przez 40 lat, na pewno ma dach nad głową, samochód i inne mniej czy bardziej potrzebne dobra. Oraz jakieś oszczędności (mniejsze lub większe). Kiedyś liczyłem, że gdybym potrzebował na przeżycie na emeryturze średnio 2,5 tys. zł (kwota na dziś wyższa niż twoje 800 zł, ale przecież na emeryturę przejdę za x lat, poza tym zakładałem, że chciałbym mieć ok. 1000-1500 zł w przeliczeniu na dziś), to by całkowicie obejść się bez nawet minimalnej emerytury państwowej, wystarczyłoby mi ok. 450 tys. zł (zakładam, że na emeryturze żyję 15 lat; rozkładając to na 40 lat pracy wychodzi ok. 300-400 zł miesięcznie, resztę załatwi procent składany). Gdyby uwzględnić dodatkowo fakt, że same odsetki od tej sumy to ok. 1500 zł miesięcznie (stopa proc. 5% p.a. brutto), to nawet znacznie mniej. A przecież emerytura państwowa jest wypłacana! Więc potrzebne by mi były znacznie mniejsze oszczędności, by żyć na emeryturze przyzwoicie...

Dlatego uważam, że powinniśmy iść w kierunku niewysokiej emerytury państwowej równej dla wszystkich, którzy opłacali składki przez np. co najmniej 30-35 lat. Z jednym zastrzeżeniem: wysokość tych składek musiałaby być niższa niż obecnie. No, może z jeszcze jednym: WSZYSCY podlegaliby tym samym zasadom. I pan Tusk, i pan górnik, i pan prokurator. Rolnik takoż.

S.
      • voxave Re: Ile wynosi godziwa emerytura? Wg mnie to 800 10.02.12, 12:19
        Nie mam po prostu słow na wszystkie wasze wynalazki--z tego do portfela mi nie przybędzie--jakie szczęscie , ze nie jesteście politykami--a jeden niedoszły jest przez was wyśmiany :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka