Dodaj do ulubionych

Nieprawdopodobne-biją się o pacjenta

17.02.12, 16:18

wiadomosci.wp.pl/kat,1019401,title,Nowe-fakty-ws-mezczyzny-z-Tatr-Lekarze-przelom,wid,14263275,wiadomosc.html
Ostatnio wszyscy się lansują. Teraz szpital w Pierdziszewie będzie na topie. Mają przecież pierwszego pacjenta III RP. Ci z Szaserów wysłali karetkę,by pierwszy pacjent był leczony u nich. Istny paragraf 22. Tam też bito się o pacjenta.
I garść innych informacji. Psychiatra-specjalista od kontaktów werbalnych kontaktu nie nawiązał. Nawiązał za to zwykły lekarz (z pochodzenia Syryjczyk) ale po arabsku.
Zobaczcie - NFZ na się poprawia! Gadają w wielu językach.
Obserwuj wątek
    • voxave Re: Nieprawdopodobne-biją się o pacjenta 18.02.12, 08:15
      Lepszym niusem jest ten,- który przed chwila wykwitl mi w tv-------znaleziono w lasach skandynawskich gołego żolnierza polskiego.
      Czy to ufo porywa, a potem porzuca naszych zołnierzy to tu, to tam bez dokumentów i odziezy.
      Co sie dzieje ?
      • karkowiak2plus Re: Nieprawdopodobne-biją się o pacjenta 18.02.12, 11:02
        Widocznie lans jest na topie.
        A tak bez żartów to ten przypadek jest przykładem jak politycy potrafią wykorzystywać nadarzające się okazje do zbicia politycznej fortunki.
        • rossdarty Re: Nieprawdopodobne-biją się o pacjenta 18.02.12, 13:02
          karkowiak2plus napisał:

> Widocznie lans jest na topie.
          > A tak bez żartów to ten przypadek jest przykładem jak politycy potrafią wykorzy
          > stywać nadarzające się okazje do zbicia politycznej fortunki.

Jaki lans?
          Politycy taki lans jak zainteresowanie odnalezionym w Tatrach żołnierzem mieliby głęboko w doopie gdyby nie palący się im pod nogami grunt.
          Teraz zamienią się w Matkę Teresę by pokazać się jacy to oni są dobrzy i troskliwi.
          • karkowiak2plus Re: Nieprawdopodobne-biją się o pacjenta 18.02.12, 15:01
            Niestety nie z tego powodu im się pali. Troskę o żołnierzy można było wykazać wcześniej. I nie trzeba tu pomocy jasnowidza przypomnieć sobie amerykańskie filmy. Tam temat został rozgryziony.
            • rossdarty Re: Nieprawdopodobne-biją się o pacjenta 18.02.12, 15:50
              karkowiak2plus napisał:

>Troskę o żołnierzy można było wykazać wcześniej. I nie trzeba tu pomocy jasnowidza przypomnieć sobie amerykańskie filmy . Tam temat został rozgryziony.

Taaaa...
              Tylko że TAM problem weteranów wojennych trwa od pięćdziesięciu lat, a Wujek Sam jednak potrafi dostrzec że posyłani na front żołnierze robią coś dla kraju w myśl znanego powiedzenia
              J.F. Kennedy'ego:
              Nie pytaj co twój kraj może zrobić dla ciebie, zapytaj co ty możesz zrobić dla kraju.

Trudno z zewnątrz ocenić jak ma się amerykański program opieki nad weteranami, ale liczby jednak świadczą o tym, że problem traktowany jest poważnie i nie na pokaz.

Strona główna Departamentu

A tutaj coś o finansach przeznaczonych do opieki nad tymi, którzy własnymi rekoma wyciągali gorące kasztany dla kolejnych rządów USA.
              • karkowiak2plus Re: Nieprawdopodobne-biją się o pacjenta 18.02.12, 16:01
                Słusznie prawisz.
    • Gość: inkwizytor Wszystko jest OK IP: *.unknown.vectranet.pl 18.02.12, 13:18
      karkowiak2plus napisał:

> Teraz szpital w Pierdziszewie będzie na topie.

Być może, jeśli go wylansujesz.

Chory był hospitalizowany w bardzo dobrym skądinąd Szpitalu w Zakopanem im Tytusa Chałubińskiego. Nazywanie go szpitalem w Pierdziszewie jest, delikatnie mówiąc, niestosowne.

> Ci z Szaserów wysłali karetkę,by pierwszy
      > pacjent był leczony u nich.

I słusznie. Do tego są powołane specjalistyczne kliniki MON, które wszechstronnie opiekują się żołnierzami, zapewniając im nie tylko opiekę medyczną ale też psychologiczną w Klinice Psychiatrii i Stresu Bojowego. Przeżył traumę, jest w szoku i wymaga opieki. Aktualnie przebywa w Wojskowym Instytucie Medycznym na oddziale chirurgii plastycznej i rekonstrukcyjnej, gdzie lekarze zajmą się odmrożeniami kończyn.
      • karkowiak2plus Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 15:03
        Dla mnie Zakopane to głęboka prowincja. Co mi zrobisz za taką opinię?
        • Gość: inkwizytor Re: Wszystko jest OK IP: *.unknown.vectranet.pl 18.02.12, 15:28
          karkowiak2plus napisał:

> Dla mnie Zakopane to głęboka prowincja. Co mi zrobisz za taką opinię?

Poza zdziwieniem? Nic.
          • karkowiak2plus Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 15:41
            Czemu się dziwić. Krupówki jak Marszałkowska. Tandetna komercja na każdym kroku. Więcej polotu dostrzegam na wiejskich festynach.
            Po drugiej stronie grani na Słowacji jest bardziej przyjazna atmosfera.
            • Gość: inkwizytor Re: Wszystko jest OK IP: *.unknown.vectranet.pl 18.02.12, 15:55
              karkowiak2plus napisał:

> Czemu się dziwić. Krupówki jak Marszałkowska. Tandetna komercja na każdym kroku
              > . Więcej polotu dostrzegam na wiejskich festynach.
              > Po drugiej stronie grani na Słowacji jest bardziej przyjazna atmosfera.

Przyjazna lub nieprzyjazna atmosfera nie jest definicją "głębokiej prowincji", a takiego określenia użyłeś w stosunku do Zakopanego. Co spowodowało moje zdziwienie.
              W sumie, nie ma to znaczenia dla tematu wątku. Nie wekslujmy dyskusji na boczne tory i nie sprowadzajmy jej na manowce.
              Porozmawiajmy o meritum. Bardzo jestem ciekaw, czy przeczytałeś artykuł, do którego podałeś link.
              • karkowiak2plus Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 16:00
                Tak. Zrobiłem to z należną uwagą. Link nie był spod palca.
                Uważaj,bo mogę zapytać czy dobrze mnie zrozumiałeś.
                • Gość: inkwizytor Re: Wszystko jest OK IP: *.unknown.vectranet.pl 18.02.12, 16:11
                  Spytałem nie bez kozery. Zastanawiałem się przez chwilę, jak to możliwe, by po przeczytaniu artykułu napisać taki post inicjujący? I doszedłem do wniosku, że trzeba mieć jakiś nieznany mi, specyficzny talent, by umieć tak sformułować jego treść. Zaiste intrygujące......
                  • karkowiak2plus Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 17:56
                    Cieszę się ,że mnie rozumiesz.
                    • Gość: inkwizytor Re: Wszystko jest OK IP: *.unknown.vectranet.pl 18.02.12, 18:09
                      karkowiak2plus napisał:

> Cieszę się ,że mnie rozumiesz.

Wręcz przeciwnie, zdumiewa mnie Twoja postawa.
                      • karkowiak2plus Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 18:20
                        Spokojnie. Zaręczam Cię ,że to się trzyma kupy.
                        • Gość: inkwizytor Re: Wszystko jest OK IP: *.unknown.vectranet.pl 18.02.12, 18:33
                          karkowiak2plus napisał:

> Spokojnie. Zaręczam Cię ,że to się trzyma kupy.

Kupy omijam z daleka. Jakoś mnie nie kręcą.:)
                          • karkowiak2plus Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 18:34
                            odsyłam do postu przeprośnego.
                      • karkowiak2plus Inkwizytorze przepraszam. 18.02.12, 18:31
                        Stała się rzecz niebywała. Linkowałem całkiem artykuł o trochę innej treści choć dotyczący tego samego zagadnienia. Zastanawiałem się dlaczego tak stajesz okoniem wobec moich opinii.
                        Kiedy po raz kolejny upierałeś się przy swoim sprawdziłem linkowany artykuł i okazało się ,że Twoje zdumienie jest uzasadnione. Chciałem zdanie po zdaniu mojego postu inicjującego rozłożyć na czynniki pierwsze ,a tu zong. Mistrz erytyki miałby kłopoty. Nie tylko taki biedny żuczek jak ja.
                        • Gość: inkwizytor OK Nie ma sprawy IP: *.unknown.vectranet.pl 18.02.12, 18:40
                          Pozdrawiam serdecznie.
                          • karkowiak2plus Re: OK Nie ma sprawy 18.02.12, 18:54
                            Dzięki za zrozumienie. Dla wyjaśnienia poinformuję Cię,że linkowany artykuł został zaktualizowany co możesz sprawdzić naocznie. Jest jeszcze inny drobny szczegół. Tytuł artykułu w pasku jest inny niż w miejscu tytułowym.
                            To co ja linkowałem niosło całkiem inne informacje. Na przykład to,że kierownictwo szpitala w Zakopanem nie wydało pacjenta z powodu braków w dokumentacji. Ordynator zakopiańskiego szpitala twierdził,że stan pacjenta jest na tyle dobry,że nie wymaga on przenosin i będzie leczony na miejscu. W myśl tego wojskowa karetka miała wracać na pusto.

Przypomniała mi się książka pt 1984. Funkcjonował tam tzw MInisterstwo Prawdy co bezustannie aktualizowało gazety.
        • voxave Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 15:32
          Mnie nurtuje cos innego--to sa nasze dzieci---młodzi mężczyźni którzy biora udzial w operacjach wojskowych i reprezentuja nasza Ojczyzne.
          Jak to jest ,że najpierw jeden a potem drugi znaleźli sie w dziwnych okolicznościach--bez dokumentow i odzienia.
          To mnie niepokoi.
          • karkowiak2plus Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 15:45
            Zdarza się i w najlepszej rodzinie.
            W związku z tym,że w warunkach bojowych sprawdza się tylko promil populacji należy tak dobierać żołnierzy by się rekrutowali właśnie z tego promila. Wtedy nie będziemy mieli psychiatrycznych kalek. Niektórzy nie mają żadnych predyspozycji do walki. Takim nie pomoże żaden psychiatra co prochu nie wąchał.
            • Gość: inkwizytor Re: Wszystko jest OK IP: *.unknown.vectranet.pl 18.02.12, 16:15
              karkowiak2plus napisał:

> Niektórzy nie mają żadnych predyspozycji
              > do walki. Takim nie pomoże żaden psychiatra co prochu nie wąchał.

Czyli co, zostawić ich bez opieki, bo przeżyli koszmar wojny, są w stanie głębokiego szoku, przezywają traumę? Czy jednak podjąć próby pomocy?
              • karkowiak2plus Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 17:51
                Wyraziłem się chyba jasno. Takich pozostawić w kraju-niech zajmują się zaopatrzeniem magazynów kiszonej kapusty .
                Zauważ jedno. Kibole uczestniczący w ustawkach nie mają problemów. Wyłowić z tej masy wartościowe jednostki i wysłać na wojnę. Korzyść obustronna. Stadiony bezpieczne i realizacja rządzy walki spełniona.
                • Gość: inkwizytor Re: Wszystko jest OK IP: *.unknown.vectranet.pl 18.02.12, 18:08
                  Jednym słowem uważasz, że tym żołnierzom po doznanych urazach psychicznych w wyniku pełnienia służby nie należy się specjalistyczna opieka? Na szczęście Twoje zdanie jest odosobnione. I straszne w swej wymowie. Nieludzkie wręcz.
                  • karkowiak2plus Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 18:19
                    Nigdy nawet przez myśl to mi nie przeszło.Uważam,że skoro politycy narobili "garbatych dzieci"to teraz powinni naprawić błędy. Opieka i monitoring zdrowia psychicznego weteranów jest koniecznością. Twierdzę również ,że najefektywniejszym sposobem okrojenia tej służby do minimum jest właściwy dobór żołnierzy na misje. I własciwa selekcja do wojska.
                    Mamy z czego wybierać. A wybieramy tak,że szeregowi to chłopaki,których wypluł rynek pracy. Sierżanci są nałogowymi alkoholikami.Oficerowie niczym pączki nie potrafią dopiąć paska u spodni.Mankamentów jest więcej. I nie są to sprawy polityczne tylko stricte wojskowe.
                    • Gość: inkwizytor Re: Wszystko jest OK IP: *.unknown.vectranet.pl 18.02.12, 18:26
                      karkowiak2plus napisał:

> Uważam,że skoro politycy narobili "garbatych dzieci"
                      > to teraz powinni naprawić błędy.

> I nie są to sprawy polityczne tylko stricte wojskowe.

Logiczne to raczej nie jest:)
                      • karkowiak2plus Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 18:33
                        Skrót myślowy. Za brak opieki nad weteranami odpowiadają politycy. Za jakość bojową wojska samo wojsko.
                        • Gość: inkwizytor Re: Wszystko jest OK IP: *.unknown.vectranet.pl 18.02.12, 18:41
                          OK
            • lila122 Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 16:19
              :)
              ........a w Niemczech wyrzucili Prezydenta Wulffa za klamstwa......
              • voxave Re: Wszystko jest OK 18.02.12, 17:38
                Wiemy,wiemy ,że sam sie wyrzucił:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka