Dodaj do ulubionych

Apel prof. Bralczyka

04.06.12, 19:59
krąży już po FB, więc tutaj przenoszę:
"Używajcie polskich znaków! Jest różnica, czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKĘ"
Obserwuj wątek
    • 33qq Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 20:00
      Jaka?
    • lidka449 Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 20:22
      szanuję język polski,jednak wiekszość forumowiczów omija znaki diakrostyczne,
      nie wiem czy apel prof.Bralczyka się przyjmie ...
      ps.użylam polskich liter :)
      • Gość: Olala Re: Apel prof. Bralczyka IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.13, 15:50
        Diakrytyczne.. -.- Jak już chcesz wyjść na mądrzejszą i ot, to się chociaż poducz. Niemoty
        ..
    • mjot1 Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 20:38
      Hm… No bo czyż nie jest możliwą sytuacja, gdy robienie laski jest zarazem łaski robieniem?
      • torado Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 20:42
        mjot1 napisał:

> Hm… No bo czyż nie jest możliwą sytuacja, gdy robienie laski jest zarazem
        > łaski robieniem?

czyżbyś czytał w moich myślach ? ;)
        • mjot1 Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 20:56
          torado napisała:
          > czyżbyś czytał w moich myślach ? ;)

Ba! ;-)
          • torado Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 21:05
            mjot1 napisał:

> torado napisała:
            > > czyżbyś czytał w moich myślach ? ;)
            >
            > Ba! ;-)

to już dzisiaj nie myślę ;)
      • voxave Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 06:29

mjot1 napisał:

> Hm… No bo czyż nie jest możliwą sytuacja, gdy robienie laski jest zarazem
        > łaski robieniem?

I to wielkiej łaski, w problemie laski :)
    • torado Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 20:40
      kropka napisała:

> Jest różnica, czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKĘ"

czasem to jednoznaczne :DDDDD
    • bling.bling Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 20:45
      kropka napisała:

> krąży już po FB, więc tutaj przenoszę:
      > "Używajcie polskich znaków! Jest różnica, czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKĘ"

Dlatego, że jest różnica, to nie ma różnicy czy z polskim znakiem czy zagranicznym
    • jureek Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 21:14
      kropka napisała:

Niestety, nie każdy ma taką możliwość.
      Jura
      • lidka449 Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 21:26

> Niestety, nie każdy ma taką możliwość.
        niewątpliwa racja.
      • jotkajot49 Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 21:26

Chcieć to móc.
        I niech móc będzie z Wami.
      • dritte_dame Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 22:03
        jureek napisał:

Doprawdy..?

A kto nie ma takiej możliwości??
        • jureek Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 23:20
          dritte_dame napisała:

> A kto nie ma takiej możliwości??

Chociażby ten, kto pisze ze służbowego komputera czy np. z kafejki internetowej.
          Mi akurat administrator naszej firmowej sieci przyznał uprawnienia do zainstalowania dodatkowej klawiatury z polskimi znakami, ale nie każdy ma tak dobrze.
          Jura
          • dritte_dame Re: Apel prof. Bralczyka 04.06.12, 23:49
            jureek napisał:

> dritte_dame napisała:
            >
            > > A kto nie ma takiej możliwości??
            >
            > Chociażby ten, kto pisze ze służbowego komputera

Takich jest przecież zupełnie pomijalny margines, czyż nie?? ;D;D

> czy np. z kafejki internetowej

To znaczy: z komputra w kafejce będącego własnością kefejki..?

> Mi akurat administrator naszej firmowej sieci przyznał uprawnienia do zainstalo
            > wania dodatkowej klawiatury z polskimi znakami

Co ma do tego "administrator firmowej sieci"?
            Nie jesteś sam administratorem swojej służbowej stacji roboczej?
            • jureek Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 01:21
              dritte_dame napisała:

> > Chociażby ten, kto pisze ze służbowego komputera
              >
              > Takich jest przecież zupełnie pomijalny margines, czyż nie?? ;D;D

Nie sądzę.

> > czy np. z kafejki internetowej
              >
              > To znaczy: z komputra w kafejce będącego własnością kefejki..?

Dokładnie tak.

> Nie jesteś sam administratorem swojej służbowej stacji roboczej?

Nie, nie jestem. Jestem użytkownikiem, a administruje IT. Za to im płacą i tak są przyznawane uprawnienia, że użytkownik nie zmienia niczego w ustawieniach. Nawet wygaszacz ekranu jest ustawiany przez administratorów.
              Jura
              • dritte_dame Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 03:12
                jureek napisał:

> > > czy np. z kafejki internetowej
                > >
                > > To znaczy: z komputra w kafejce będącego własnością kefejki..?
                >
                > Dokładnie tak.

No to w polskich kafejkach taki problem nie powinien istnieć.

A użytkowników forumujacych lub majlujących po polsku z zagranicznych kafejek na nieswoim sprzęcie są jak sądzę zupełnie śladowe ilości.

> > Nie jesteś sam administratorem swojej służbowej stacji roboczej?
                >
                > Nie, nie jestem. Jestem użytkownikiem, a administruje IT. Za to im płacą

Administratorom sieci w dziale IT płacą za zapewnienie bezpieczeństwa wewnetrznej sieci firmowej. Możliwość uaktywnienia na lokalnym systemie następnego z dziesiątek i tak już wbudowanych w system operacyjny "języków wejściowych" nie stwarza żadnego zagrożenia dla tego bezpieczeństwa ponieważ w tym procesie nie instaluje się na lokalnej stacji żadnego nowego oprogramowania.

> i tak
                > są przyznawane uprawnienia, że użytkownik nie zmienia niczego w ustawieniach. N
                > awet wygaszacz ekranu jest ustawiany przez administratorów.

Aaaa.. wcale nie "nawet" wygaszacz ekranu.
                Wygaszacz ekranu to co innego!

Wygaszacz odblokowywany hasłem stanowi istotny elemeny systemu bezpieczeństwa sieci biurowej. Centralnie rozprowadzane przez dział IT aktualne "zasady bezpieczeństwa" (security policy) z reguły wymagają (a jeśli nie, to powinny) żeby każda stacja dostepna poza zamkniętymi laboratoriami miała wygaszacz blokujacy dostęp do ekranu i klawiatury po pewnym ustalonym okresie bezczynności użytkownika - zwykle 15 do 30 minut. Chodzi oczywiście o to żeby potencjalny szpieg przemysłowy nie skorzystał z dostepu podszywając się pod legalnego zalogowanego użytkownika w czasie gdy tenże użytkownik bajeruje koleżankę piętro wyżej lub duma sobie nad jej nieczułością w kibelku :)
                • jureek Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 15:33
                  dritte_dame napisała:

> A użytkowników forumujacych lub majlujących po polsku z zagranicznych kafejek n
                  > a nieswoim sprzęcie są jak sądzę zupełnie śladowe ilości.

Odwiedź taką kafejkę np. we Frankfurcie, a zobaczysz, ilu Polaków z takich kafejek korzysta. Nie są to śladowe ilości.

> Administratorom sieci w dziale IT płacą za zapewnienie bezpieczeństwa wewnetrzn
                  > ej sieci firmowej. Możliwość uaktywnienia na lokalnym systemie następnego z dzi
                  > esiątek i tak już wbudowanych w system operacyjny "języków wejściowych" nie stw
                  > arza żadnego zagrożenia dla tego bezpieczeństwa ponieważ w tym procesie nie ins
                  > taluje się na lokalnej stacji żadnego nowego oprogramowania.

Użytkownik ma na komputerze pracować, a nie grzebać w jego ustawieniach. Poza tym nieprawdą jest, że zawsze i wszędzie język polski jest "wbudowany" w system operacyjny. Firmy nieraz instalują własne image systemów operacyjnych, czyli ich odchudzone wersje, ograniczone do tego, co jest w pracy potrzebne i jeśli chce się czegoś więcej, to trzeba to doinstalować. A instalować cokolwiek ma prawo tylko administrator.

> Aaaa.. wcale nie "nawet" wygaszacz ekranu.
                  > Wygaszacz ekranu to co innego!

> Wygaszacz odblokowywany hasłem stanowi istotny elemeny systemu bezpieczeństwa s
                  > ieci biurowej.

To akurat banał, że automatycznie włączający się wygaszacz ekranu odblokowywany hasłem jest istotny dla bezpieczeństwa danych. Ale jakie znaczenie dla bezpieczeństwa ma wzorek tego wygaszacza, czy kolor tapety? Tylko taki, że jest to jeden z przejawów ogólnej zasady, że użytkownik nie grzebie w ustawieniach systemu operacyjnego jego służbowego komputera.
                  Jura
                  • dritte_dame Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 15:53
                    jureek napisał:

> Użytkownik ma na komputerze pracować, a nie grzebać w jego ustawieniach.

Te, tee.. nie bądź no taki "administrator"! :))

"Użytkownicy" to nie jest banda głupich kołków, którym nie można pozwolić niczego dotknąć bo zaraz wszystko spieprzą.
                    Nieraz właściwe i efektywne wykonywanie zadań w pracy wymaga właśnie "grzebania", żeby środowisko optymalnie dopasować do siebie.

Tam gdzie jest zakaz dotykania czegokolwiek - tam bierze się on zawsze z wygodnictwa i z niekompetencji pracowników działu IT.

> Poza t
                    > ym nieprawdą jest, że zawsze i wszędzie język polski jest "wbudowany" w system
                    > operacyjny. Firmy nieraz instalują własne image systemów operacyjnych, czyli ic
                    > h odchudzone wersje

Ja też mam "własny firmowy image" ale cała setka z hakiem światowych "lokalizacji" nadal w nim jest. I wszystkie mogę uaktywniać jak chcę.

Polak nie powinien podejmować pracy w firmie tak ograniczonej że eliminuje polskie parametry lokalizacyjne z roboczego systemu operacyjnego! :)))
                    • jureek Re: Apel prof. Bralczyka 06.06.12, 09:25
                      dritte_dame napisała:

> Te, tee.. nie bądź no taki "administrator"! :))

Nie jestem, ani nie chcę i nigdy nie chciałem być administratorem. Nie znaczy to jednak, że nie rozumiem ich punktu widzenia.

> "Użytkownicy" to nie jest banda głupich kołków, którym nie można pozwolić nicze
                      > go dotknąć bo zaraz wszystko spieprzą.

Niekoniecznie spieprzą, ale zmieniając standardowe firmowe ustawienia mogą nieświadomie utrudnić automatyczną instalację potrzebnych w firmie programów. Potrzebujesz jakiegoś przykładu, czy łapiesz o co chodzi?

> Nieraz właściwe i efektywne wykonywanie zadań w pracy wymaga właśnie "grzebania
                      > ", żeby środowisko optymalnie dopasować do siebie.

Czasem wymaga, ale najczęściej nie wymaga. Jeżeli wymaga, administracja nadaje poszerzone uprawnienia. Problem w tym, że tak jak kiedyś każdy znał się lepiej od lekarza na chorobach, tak teraz każdemu wydaje się, że jest specjalistą od komputerów i czy trzeba, czy nie trzeba, chce to pokazać grzebiąc w ustawieniach systemu operacyjnego.

> Tam gdzie jest zakaz dotykania czegokolwiek - tam bierze się on zawsze z wygodn
                      > ictwa i z niekompetencji pracowników działu IT.

Uważałby na Twoim miejscu z używaniem kwantyfikatorów, bo wcale nie zawsze tak jest. Uważasz, że wygodnictwem automatyczna instalacja potrzebnych programów? Uważasz, że administratorzy powinni instalować je ręcznie na każdym z 200 komputerów w firmie, żeby móc uwzględnić indywidualne ustawienia, które użytkownicy poczynili w swoich komputerach?

> Ja też mam "własny firmowy image" ale cała setka z hakiem światowych "lokalizac
                      > ji" nadal w nim jest. I wszystkie mogę uaktywniać jak chcę.

To, że Ty tak masz i ja tak mam, nie znaczy jeszcze, że wszyscy tak mają.

> Polak nie powinien podejmować pracy w firmie tak ograniczonej że eliminuje pols
                      > kie parametry lokalizacyjne z roboczego systemu operacyjnego! :)))

Jasne! Odrzuciłem kilka świetnych finansowo ofert pracy tylko dlatego, że w systemach operacyjnych komputerów nie było polskiej klawiatury. To pierwsze pytanie, które zadaję potencjalnym pracodawcom i dzięki temu, jak widzisz, mogę używać polskich znaków także wtedy, gdy piszę z pracy :)
                      Musisz jednak pogodzić się z tym, że nie wszyscy mają takie priorytety i niektórzy przy wyborze pracodawcy nie kierują się tym, czy będą mogli z pracy pisać na forum używając polskich literek, ale tym np. czy firma ma zadaszony parking dla rowerów.
                      Jura
            • lepian4 Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 04:08
              No i okazalo sie, ze jestem z marginesu spolecznego. Dziekuje bardzo.
              • dritte_dame Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 04:17
                lepian4 napisał:

> No i okazalo sie, ze jestem z marginesu spolecznego.

Toż to od razu widać, słychać i czuć gdyż w dzisiejszych czasach tylko margines nie nauczył się jeszcze używać polskich znaków.
                • lepian4 Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 08:07

"Toż to od razu widać, słychać i czuć gdyż w dzisiejszych czasach tylko margines
                  nie nauczył się jeszcze używać polskich znaków. "

Ja nie mam polskiej czcionki, ty nie masz pojecia o interpunkcji.
                  Witaj w klubie
                  • dritte_dame Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 13:50
                    lepian4 napisał:

> Ja nie mam polskiej czcionki

A na czym Ty tam piszesz?

Windows 3.1 ??
                    • lepian4 Re: Apel prof. Bralczyka 06.06.12, 04:06
                      Na sluzbowym laptopie albo na tel. komorkowym.
                      • dritte_dame Re: Apel prof. Bralczyka 07.06.12, 12:48
                        lepian4 napisał:

> Na sluzbowym laptopie

To co to za system operacyjny jest na tym służbowym?

> albo na tel. komorkowym.

iPhone, czy coś z Androidem?
              • voxave Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 06:38
                lepian4 napisał:

> No i okazalo sie, ze jestem z marginesu spolecznego. Dziekuje bardzo.

Nie martw sie--i tak fajnie piszesz----ja jestem margines z wyboru bo sie bardzo spieszę, w pisaniu na zywo długopisem tez zjadam literki i grzeszę=ł
              • Gość: Jasiu Re: Apel prof. Bralczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.12, 20:16
                Ty jesteś najpierw antysemitą a potem z marginesu.
                • lepian4 Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 21:27
                  A ty sie najpierw zaloguj, gumisiu.
          • Gość: Jasiu Re: Apel prof. Bralczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.12, 20:12
            jureek napisał:

> Chociażby ten, kto pisze ze służbowego komputera
            To niech kopiuje z Worda.

czy np. z kafejki internetowej
            Teraz już nie ma kafejek internetowych.
            • jureek Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 21:00
              Gość portalu: Jasiu napisał(a):

> jureek napisał:
              >
              > > Chociażby ten, kto pisze ze służbowego komputera
              > To niech kopiuje z Worda.

????????

> czy np. z kafejki internetowej
              > Teraz już nie ma kafejek internetowych.

jeżeli w twojej wsi nie ma, to nie znaczy jeszcze, że nigdzie nie ma
              Jura
              • Gość: Jasiu Re: Apel prof. Bralczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 11:08
                jureek napisał:
                > ????????
                Wstaw symbol

> jeżeli w twojej wsi nie ma, to nie znaczy jeszcze, że nigdzie nie ma
                jeżeli w twoim mieście nie ma jeszcze powszechnie dostępnego stałego dostępu do internetu i tylko trzeba liczyć na kafejki to zastanów się nad przeprowadzką na wieś.

> Jura
                pl.wikipedia.org/wiki/Jura_%28ujednoznacznienie%29
                • jureek Re: Apel prof. Bralczyka 06.06.12, 12:37

> jureek napisał:
                  > > ????????
                  > Wstaw symbol

Oj, widać, że innego Worda poza polskim chyba na oczy widziałeś. Nie mówiąc już o założeniu, że każdy musi mieć Worda, tak jakby poza Microsoftem już świat nie istniał.

> > jeżeli w twojej wsi nie ma, to nie znaczy jeszcze, że nigdzie nie ma
                  > jeżeli w twoim mieście nie ma jeszcze powszechnie dostępnego stałego dostępu do
                  > internetu i tylko trzeba liczyć na kafejki to zastanów się nad przeprowadzką n
                  > a wieś.

Czy w Twojej wsi pańszczyzna się jeszcze nie skończyła, czyli chłop jest nadal przywiązany do ziemi i nie może tej wsi opuszczać? Tak to wygląda, jeśli wydaje Ci się, że kafejki są tylko dla stałych mieszkańców nie mających dostępu do internetu. Ja w domu mam stały dostęp do internetu, mimo to nieraz korzystałem z kafejek ciągle działających w dużej ilości np. w Kolonii czy Mediolanie.
                  Jura
                  • Gość: Jasiu Re: Apel prof. Bralczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 14:30
                    jureek napisał:
                    > Oj, widać, że innego Worda poza polskim chyba na oczy widziałeś. Nie mówiąc już
                    > o założeniu, że każdy musi mieć Worda, tak jakby poza Microsoftem już świat ni
                    > e istniał.
                    To, żeby sobie skopiować np. taką literę ל muszę mieć jakiegoś arabskiego Worda? Ty chyba nie rozumiesz o co mi chodzi. Masz wejść na górnym pasku na "Wstaw" następnie na Symbol i pokaże ci się taka lista różnych znaków: są polskie, rosyjskie, niemieckie, greckie i wiele innych. Wybierasz i masz. Zgoda administratora nie jest do tego potrzebna.
                    A w innych programach też pewnie jest taka opcja.

> Czy w Twojej wsi pańszczyzna się jeszcze nie skończyła, czyli chłop jest nadal
                    > przywiązany do ziemi i nie może tej wsi opuszczać? Tak to wygląda, jeśli wydaje
                    > Ci się, że kafejki są tylko dla stałych mieszkańców nie mających dostępu do in
                    > ternetu. Ja w domu mam stały dostęp do internetu, mimo to nieraz korzystałem z
                    > kafejek ciągle działających w dużej ilości np. w Kolonii czy Mediolanie.
                    Rozumiem, ja korzystam w mobilnego internetu w swym laptopie więc kafejki mi są niepotrzebne do szczęścia.
                    • jureek Re: Apel prof. Bralczyka 06.06.12, 20:28

> To, żeby sobie skopiować np. taką literę ל muszę mieć jakiegoś a
                      > rabskiego Worda?

Nie musisz mieć arabskiego Worda, ale musisz mieć na komputerze zainstalowany pakiet języka arabskiego.

> Ty chyba nie rozumiesz o co mi chodzi. Masz wejść na górnym pa
                      > sku na "Wstaw" następnie na Symbol i pokaże ci się taka lista różnych znaków: s
                      > ą polskie, rosyjskie, niemieckie, greckie i wiele innych.

Pod warunkiem, że masz je zainstalowane. A za instalowanie czegokolwiek na służbowym komputerze odpowiada administrator.

> A w innych programach też pewnie jest taka opcja.

Pewnie jest, ale dopóki te polskie znaki nie są na komputerze zainstalowane, to ich nie wyczarujesz. Chyba, że skorzystasz z wirtualnej klawiatury oferowanej przez niektóre serwisy internetowe jak np. de.pons.eu
                      Wtedy masz dowolne znaki bez instalowania ich lokalnie.
                      Sposób dość pracochłonny, ale da się.

> Rozumiem, ja korzystam w mobilnego internetu w swym laptopie więc kafejki mi są
                      > niepotrzebne do szczęścia.

Ja też w Polsce i w Niemczech korzystam z mobilnego internetu, ale w innych krajach roaming byłby za drogi (np. orange free na kartę - 21 PLN/1 MB transferu w UE to jest 1000 razy drożej niż na miejscu, gdzie za 20 złotych mam 1 giga a nie 1 MB). Poza tym jak się lata z Ryanairem, to każdy kilogram się liczy i wtedy nawet leciutki netbook zostaje w domu. Pozostają kafejki. I dobrze, że są. Chociaż masz rację, że w Polsce coraz mniej, ale one w Polsce też inną rolę spełniały. Pamiętam, że przeważnie pełne były nastolatków grających jakieś strzelanki online.
                      Jura
      • Gość: Jasiu Re: Apel prof. Bralczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.12, 20:09
        jureek napisał:
        Nawet Japończyk może sobie ustawić polskie znaki w komputerze.
        • jureek Re: Apel prof. Bralczyka 06.06.12, 12:50

> jureek napisał:
          > > Niestety, nie każdy ma taką możliwość.
          > Nawet Japończyk może sobie ustawić polskie znaki w komputerze.

Pod warunkiem, że jest to jego komputer. Tymczasem ludzie na forum nie piszą wyłącznie z własnych komputerów.
          Jura
          • voxave Re: Apel prof. Bralczyka 06.06.12, 15:55
            jureek napisał:

> Gość portalu: Jasiu napisał(a):
            >
            > > jureek napisał:
            > > > Niestety, nie każdy ma taką możliwość.
            > > Nawet Japończyk może sobie ustawić polskie znaki w komputerze.
            >
            > Pod warunkiem, że jest to jego komputer. Tymczasem ludzie na forum nie piszą wy
            > łącznie z własnych komputerów.
            > Jura

Czyli oszukuja pracodawcę....:(

• jureek Re: Apel prof. Bralczyka 06.06.12, 19:50
              voxave napisała:

> Czyli oszukuja pracodawcę....:(

Niekoniecznie. Ja dostaję służbowy laptop do domu i wolno mi go używać prywatnie. Nie wolno mi jednak zmieniać ustawień systemu operacyjnego.
              W kafejce internetowej też nie piszę na własnym komputerze, a z pracodawcą nie ma to nic wspólnego.
              Jura
    • liviaro.z.wyspy.rozkoszy Dodam 05.06.12, 09:04
      kropka napisała:

Słuszny apel. Dodam: Zaczynajcie zdanie dużą literą (nie jak nasza adminka).
      • 33qq Re: Dodam 05.06.12, 10:10
        Tu się mylisz.
        "Apel prof. Bralczyka

krąży już po FB, więc tutaj przenoszę:
        • liviaro.z.wyspy.rozkoszy Re: Dodam 05.06.12, 10:39
          33qq napisał:

> Tu się mylisz.
          > "Apel prof. Bralczyka
          >

Kontynuacja tematu?
          To tak, jakby napisać temat artykułu i pierwsze zdanie po temacie zacząć małą literą.
        • lepian4 Re: Dodam 05.06.12, 10:41
          Niechlujstwem jest jednak zaczynanie zdania w temacie i kontynuowanie go w obszarze tekstu.

W jezyku niemieckim traktowane jest to tez jako blad jezykowy. W Polsce zbytnio tym sie nikt jeszcze nie przejal, ale powinno byc podobnie
          • 33qq Re: Dodam 05.06.12, 15:55
            Pokaż mi zasadę, w myśl której jest to błędem, a przyznam wam rację, jeśli nie, to to żaden błąd a zwykłe czepiactwo.
    • piwi77.0 Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 09:09
      Czym się to dzisiaj nasze profesorstwo nie zajmuje - analizowaniem różnicy między robieniem łaski i robieniem laski.
      • torado Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 18:51
        piwi77.0 napisał:

> Czym się to dzisiaj nasze profesorstwo nie zajmuje - analizowaniem różnicy międ
        > zy robieniem łaski i robieniem laski.

no cóż profesorstwo też człowiek....a krew nie woda ;-)
    • misiu-jeden Co to jest? 05.06.12, 10:51
      ...zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKĘ

- Łaski nie robi się, łaskę się okazuje.
      - Co to znaczy: "Zrobisz komuś laskę"? Taki drążek do podpierania się?
      • andrzej256 misiu nie wie co to znaczy "robic laske" :) 05.06.12, 18:43
        misiu-jeden napisał:

> ...zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKĘ
        >
        > - Łaski nie robi się, łaskę się okazuje.
        > - Co to znaczy: "Zrobisz komuś laskę"? Taki drążek do podpierania się?

Misiu nie wie co to znaczy "robic laske" :) To moze dobrze, przynajmniej nie bedzie wiedzial o co chodzi, jak jego corka z zona beda o tym rozmawialy :)
        • voxave Re: misiu nie wie co to znaczy "robic laske" :) 05.06.12, 18:51
          andrzej256 napisał:

> misiu-jeden napisał:
          >
          > > ...zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKĘ
          > >
          > > - Łaski nie robi się, łaskę się okazuje.
          > > - Co to znaczy: "Zrobisz komuś laskę"? Taki drążek do podpierania się?
          >
          > Misiu nie wie co to znaczy "robic laske" :) To moze dobrze, przynajmniej nie be
          > dzie wiedzial o co chodzi, jak jego corka z zona beda o tym rozmawialy :)

Oj wie,wie,daje tylko--gupa pali jak mowia u nas nawsi :)

• torado Re: Co to jest? 05.06.12, 18:54
        misiu-jeden napisał:

> ...zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKĘ
        >
        > - Łaski nie robi się, łaskę się okazuje.
        > - Co to znaczy: "Zrobisz komuś laskę"? Taki drążek do podpierania się?

tak...taki elastyczny drążek.....;-)
    • king.james Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 12:11
      Podpisuję się pod apelem. Jeszcze fajnie by było, gdyby forumowicze używali chociaż w podstawowym zakresie znaków interpunkcyjnych.
      • andrzej256 Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 18:44
        king.james napisał:

> Podpisuję się pod apelem. Jeszcze fajnie by było, gdyby forumowicze używali cho
        > ciaż w podstawowym zakresie znaków interpunkcyjnych.

A ja jestem przeciw :)
      • 33qq Re: Apel prof. Bralczyka 05.06.12, 21:45
        inter jakich?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka