Dodaj do ulubionych

Podziwiam Grodzką

06.02.13, 10:32
nie, nie za urodę - wiem, ze zaraz jakiś mędrzec wstawi taką sugestię. Za odwagę.
Nawet nie za taką, jaką prezentuje teraz - występując w Sejmie, mówiąc o swoim życiu w mediach. Za tę wcześniejszą, kiedy zdecydowała się wreszcie zmienić swoje życie wbrew wszystkiemu. Już z życiowym bagażem, w ksenofobicznym społeczeństwie, które przyznaję- potem wybierając ją na posłankę zdało egzamin.

Spotkałam kiedyś czlowieka, który na krótko doznal calkowitej amnezji. Obudził się po zabiegu i nie wiedział kim jest. Nie poznał siebie w lustrze. Jak opowiadał to był najgorszy moment w jego życiu - po prostu czuł się w swoim ciele, jak w opakowaniu jakimś. Na szczescie ten stan szybko ustąpił. A. Grodzka tak czuła się przez długi czas swego życia i musiałą to ukrywać.
Tym, którzy kpią pewnie trudno znaleźć na tyle empatii, żeby wyobrazić sobie, ze oto budzą sie rano i stwierdzają, że mają ciało innej płci. Tak sie włąsnie czuła przez wiele lat A. Grodzka, tak się czują ludzie transseksualni.

Kiedy byłam mała spotkałąm na wakacjach taką osobę. Na imię miała Justyna, ale przedstawiałą sie "Justek". Byla to osoba w wieku może 7-9 lat, a wiec przed wierkiem dojrzewania. Byłam malą dziewczynką, ale już na pierwszy rzut oka wiedziałam, że "Justek" zwyczajną dziewczynką lubiącą chłopiece zabawy i ubranie nie jest. Ja też wolałam zabawy z chłopcami, samochody od lalek i spodnie od sukienki do zabawy. Ale np. nie starałam się upodobnić do chłopca na co dzień, ubierałąm się "po dziewczęcemu" na wyjście itd. Nie byłam beksą, ani ofermą, ale inaczej niż "Justek" - ta osoba była twardzielem. Wg moich odczuć był to bezapelacyjnie - chłopiec.
Jako dociekliwy dzieciak zapytałam oczywiscie rodzicow:) Mama mi wyjaśniła, że czasem tak jest, iż człowiek dobrze się czuje niekoenicznie w "Swojej skórze", ale pytać o to kogoś nie wypada, chyba, że sam mówi. "Justek" nie mówił/a.

Spotkaląm "Justka" po wielu latach na nk. Tak, jak przypuszczalam, jest to osoba transseksualna. Mieszka od lat za granicą, już jest po procesie zmiany płci. Ze zdjęć- przeciętny gość. Przeszedł ciężką drogę życiową, ale miał to szczęście, że miał światłą ciotkę w Kanadzie, która nie zegnała się nad nim nabożnie, jak jego matka, ani nie lałą pasem, jak ojciec, tylko wiedziała co to jest i chciała pomóc. Dzięki temu Justek :) (kolega nosi imię "Dżastin") nie wychodził na silę za mąż, nie rodził dzieci i nie udawał kobiety.

Wracając do pani poseł Grodzkiej - owszem - ładna nie jest. Żenujące jednak, że aparycja jest powodem do kpin ze strony tzw. chrześcijan. Tym bardziej zenujące, że wielu z tych krytykujących też o piekności nie należy. Grodzka miała pecha urodzić się na bilogicznego faceta pt. kawał chłopa. Nie zawsze tak jest - w jednym z rality show wystąpiła piękna dziewczyna, która okazala się być transseksualista w trakcie terapii zmiany płci - NIKT się nie zorientował, że to biologiczny facet. W polskiej edycji Top Model także wystąpiła młoda kobieta - trans chyba już po terapii, gdyby sama nie mówiła o tym, nie sposob było się zorientować.

Zastanawia mnie dlaczego ci "chrzescijanie" darzą posel Grodzką i jej podobnych taką nienawiscią. Też widzą "zagrozenie"? Jakie? Sądzą, że ktoś im na siłę płeć fizyczną zmieni?:)
Spokojna głowa- nie! Bo są inni? No są, i co z tego? Każdy z nas jest inny, tylko jedni bardziej, a inni mniej.
Wiem, nie przekonam ludzi, którzy mają podejście "wytruć, albo porzadnie walnąć na opamiętanie". Ignoranta, prostaka i pieniacza nie przekona nikt i nic. Na szczeście nasze społeczeństwo się zmienia. Już teraz w normalnych środowiskach kołtun jest autowany :) i tak trzymać:)
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 10:50
      A ja nie widzę nienawiści w tych, którzy odmawiają uznania homo- czy transseksualizmu za normę i przyznawania za to przywilejów. Widzę zaś zapiekłą, histeryczną nienawiść w środowiskach lewackich, które te przypadłości wynoszą na piedestał, czynią sobie z nich "proletariat zastępczy", a osoby, które ośmielą się przeciwko temu coś powiedzieć, mieszane są przez nich z błotem z rewolucyjną gorliwością.
      • kora3 naprawdę nie widzisz? 06.02.13, 11:08
        czy nie chcesz widzieć?
        • misiu-1 Re: naprawdę nie widzisz? 06.02.13, 14:30
          Nie widzę. Sprzeciw wobec czyichś uroszczeń nie jest nienawiścią. Nie jest nienawiścią nazywanie homoseksualizmu zboczeniem. Czy ktoś, kto wypowiada się przeciwko niepłaceniu przez rolników podatku dochodowego nienawidzi rolników? Czy ktoś, kto mówi kaszlącemu i kichającemu: "jesteś chory, połóż się do łóżka" nienawidzi go?
          • kolter-xl Re: naprawdę nie widzisz? 06.02.13, 14:39
            misiu-1 napisał:

> Nie widzę. Sprzeciw wobec czyichś uroszczeń nie jest nienawiścią. Nie jest nien
            > awiścią nazywanie homoseksualizmu zboczeniem. Czy ktoś, kto wypowiada się przec
            > iwko niepłaceniu przez rolników podatku dochodowego nienawidzi rolników? Czy k
            > toś, kto mówi kaszlącemu i kichającemu: "jesteś chory, połóż się do łóżka" nien
            > awidzi go?

Misiu to może i jest zboczenie dla nas ,ale zgodnie z medycyna nie .Czyli klepanie o czyimś zboczeniu publicznie jest pomówieniem .
          • kora3 A jakie "uroszczenia" ma p. Grodzka ?:) 06.02.13, 14:48
            Czy ona kandyduje na wicemarszałka Sejmu RP "z ulicy", czy może rekomenduje ją partia, która z woli społęczeństwa, w demokratycznych wyborach znalazla się w parlamencie?
            Skoro ktoś transseksualny może być posłem, to moze być i wicemarszałkiem Sejmu. To żadne roszczenie.

Co do nazywania homo "zboczeniem". Widzisz - nazywać można i konia kotem:) Od tego koń bynajmniej się kotem nie stanie, ale mniejsza o to. Rzecz w tym, że nauka i prawo precyzują pewne rzeczy nie tak dowolnie i nie tak, jak się komu podoba.

Wg np. mnie 80-latek i 20-latka to chory układ. DLA MNIE. Podobnie, jak dla mnie chore byłoby być z męzczyzną dużo młodszym ode mnie, w trójkącie, być w parze swingersów itd.
            Stanowczo DLA MNIE odpada - a inni - jak chcą :) Póki krzywdy nikomu nie robią i nie lamią prawa to są OSOBISTE sprawy, nawet jesli ktoś uwaza to co robią za zboczone, czy dziwaczne.
            • misiu-1 Re: A jakie "uroszczenia" ma p. Grodzka ?:) 06.02.13, 15:32
              Jako - nomen omen - członek Ruchu Palikota ma uroszczenia dot. przywilejów prawnych i podatkowych dla związków nie będących małżeństwami.

> Co do nazywania homo "zboczeniem". Widzisz - nazywać można i konia kotem:)

Owszem, można. Tylko, że każdy widzi, że koń to koń, a kot to kot. Można więc, z podobnym skutkiem, nazwać homoseksualizm normą. Jak jest faktycznie, każdy widzi.

> Rzecz w tym, że nauka i prawo precyzują pewne rzeczy nie tak dowolnie i nie tak, jak się
              > komu podoba.

Ani prawo, ani nauka, nie mają władzy nad rzeczywistością. Przodująca, bohaterska nauka radziecka całą mocą swojego autorytetu unieważniała genetykę, lansując na to miejsce zgodny z jej ideologią łysenkizm. Czy geny wzięły dudy w miech i potulnie znikły? Nie. Nadal robiły swoje, zupełnie nie przejmując się Radziecką Akademią Nauk z Komitetem Centralnym do pomocy. Tak i homoseksualizm, niezależnie od wysiłków lewicowej hałastry, pozostanie zboczeniem.
              • kora3 Re: A jakie "uroszczenia" ma p. Grodzka ?:) 06.02.13, 15:46
                misiu-1 napisał:

> Jako - nomen omen - członek Ruchu Palikota ma uroszczenia dot. przywilejów praw
                > nych i podatkowych dla związków nie będących małżeństwami.

Ach, o to chodzi :) No i? Mamy demokrację i każda partia mająca swych przedstawicieli w parlamencie ma prawo mieć dowolne "uroszczenia" w tematach różnych. Zostanie to poddane głosowaniu przecież, jesli dojdzie do końcowej fazy :)
                >

> Owszem, można. Tylko, że każdy widzi, że koń to koń, a kot to kot. Można więc,
                > z podobnym skutkiem, nazwać homoseksualizm normą. Jak jest faktycznie, każdy wi
                > dzi.

Juz kilka razy pisałam, ale nie pomnę czy do Ciebie, ze homoseksualizm nie jest NORMĄ. Norma to jest coś, co stanowi większosć.
                np. w psychiatryku normą jest, że wiekszośc tam przebywających ma odchylenia psychiczne.
                W PL normą jest, że ludzie współżyją przed ślubem itd.

Homoseksualizm zatem byłby NORMĄ, gdyby wiekszosc ludzi była homoseksualna. Jak słusznie zauważasz - nie jest - ergo nikt z mózgiem nie uzna homoseksualizmu za normę.

> Ani prawo, ani nauka, nie mają władzy nad rzeczywistością.

Widzisz, byli tacy "naukowcy" jak Trofim Łysenko i byli tacy, jak Kopernik, Bell, Benz, czy Curie. Chciałbyś ich wszystkich umieścic kolokwialnie mówiąc "w jednym worze"?:)
      • bling.bling Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 12:16
        Co to znaczy wynoszą na piedestał?
      • matylda1001 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 12:56
        misiu-1 napisał:

> A ja nie widzę nienawiści w tych, którzy odmawiają uznania homo- czy transseksualizmu za normę i przyznawania za to przywilejów.<

No to ładnych czasów doczekaliśmy... czasów, w których uznanie praw człowieka do godnego życia nazywa się przyznawaniem przywilejów !
        Proponuję zlikwidowanie wszelkich podjazdów, obniżonych krawężników i wind poniżej piątego piętra. Wszak poruszanie sie na wózku inwalidzkim nie jest w Polsce normą.

• misiu-1 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 14:26
          matylda1001 napisała:

> No to ładnych czasów doczekaliśmy... czasów, w których uznanie praw człowieka do
          > godnego życia nazywa się przyznawaniem przywilejów !

Co to znaczy "prawo do godnego życia"? Bo co to są przywileje, to wiadomo - traktowanie kogoś na szczególnych, lepszych zasadach niż reszty obywateli.

> Proponuję zlikwidowanie wszelkich podjazdów, obniżonych krawężników i wind poni
          > żej piątego piętra. Wszak poruszanie sie na wózku inwalidzkim nie jest w Polsce
          > normą.

Biorąc pod uwagę, ile czasem kosztują te "udogodnienia" i jak wątpliwą mają przydatność, głównymi (a czasem jedynymi) ich beneficjentami są urzędnicy zlecający ich wykonywanie oraz krewni i znajomi królika - wykonawcy.
          • kolter-xl Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 14:35
            misiu-1 napisał:

> matylda1001 napisała:
            >
            > > No to ładnych czasów doczekaliśmy... czasów, w których uznanie praw człow
            > ieka do
            > > godnego życia nazywa się przyznawaniem przywilejów !
            >
            > Co to znaczy "prawo do godnego życia"? Bo co to są przywileje, to wiadomo - tra
            > ktowanie kogoś na szczególnych, lepszych zasadach niż reszty obywateli.

Po prostu pozwól im żyć i nie wpie...j się w nie to najlepsze co do tej pory w swoim życiu zrobisz.
            • misiu-1 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 18:31
              Ale to nie ja wp***m się w ich życie, tylko oni w moje. Dokonują agresji wymierzonej w mój światopogląd, podstawy mojej cywilizacji, moją wolność od obrzydzenia i w moje podatki.
              Niech sobie w zaciszu domowym penetrują dowolne otwory ciała - mam to w jednym z takich otworów. Ale mnie niech pozwolą żyć po swojemu i nie wp***ją się ze swoimi chorymi postulatami.
              • kolter-xl Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 18:42
                misiu-1 napisał:

> Ale to nie ja wp***m się w ich życie, tylko oni w moje.

Oni w twoje ? Opowiedz o tym , np ja oficjalnie nie znam ani jednego,wiem którzy to są ale oni mi się nie wpieprzają do życia .

>Dokonują agresji wymierzonej w mój światopogląd,

Nikt ci do kościoła drogi nie zamyka.

> podstawy mojej cywilizacji,

Twoja cywilizacja mordowała wcześniejsze w której oni mogli sobie żyć.

>moją wolność od obrzydzenia

Ja też się brzydzę facetem który w glinie miesza innemu facetowi . No ale o ile zdaje sobie on sprawę z tego co robi , i ma 18 lat jest to jego i tylko jego glina .

> w moje podatki.

Ja też nie lubię jak moje na darmozjadów marnotrawią .

> Niech sobie w zaciszu domowym penetrują dowolne otwory ciała - mam to w jednym
                > z takich otworów.

No i siedzi , bo wie ze ty go kamieniem albo bejsbolem przywalisz .

> Ale mnie niech pozwolą żyć po swojemu i nie wp***ją się ze swoimi chorymi postulatami.

Ja rzygam chorobą smoleńską, no i jak mam ją wyleczyć ?
                • misiu-1 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 19:34
                  kolter-xl napisał:

> Oni w twoje ? Opowiedz o tym , np ja oficjalnie nie znam ani jednego,wiem którzy to są ale
                  > oni mi się nie wpieprzają do życia .

A mnie tak. Nie pora na opowiadania.

> Nikt ci do kościoła drogi nie zamyka.

Ja do kościoła nie chodzę, a atak na mój światopogląd oznacza coś zupełnie innego.

> Twoja cywilizacja mordowała wcześniejsze w której oni mogli sobie żyć.

Bezedura. Zresztą w mojej cywilizacji też przecież mogą sobie żyć. Nikt im nie odmawia prawa do życia.

> Ja też się brzydzę facetem który w glinie miesza innemu facetowi . No ale o ile
                  > zdaje sobie on sprawę z tego co robi , i ma 18 lat jest to jego i tylko jego
                  > glina .

I niech sobie miesza, byle mnie w to nie mieszał, tzn. na przykład nie epatował mnie swoim mieszaniem.

> Ja też nie lubię jak moje na darmozjadów marnotrawią .

No widzisz.

> No i siedzi , bo wie ze ty go kamieniem albo bejsbolem przywalisz .

Ja nie piszę, że ma w domu siedzieć, tylko żeby w domu odbywał swoje praktyki seksualne.

> Ja rzygam chorobą smoleńską, no i jak mam ją wyleczyć ?

Myślę, że dobry psychiatra by ci pomógł.
                  • kolter-xl Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 20:56
                    misiu-1 napisał:

> kolter-xl napisał:

> A mnie tak. Nie pora na opowiadania.

Misiu to tylko z przemęczenia tak ci się wydaje , ze ciotki cię atakują :)

> Ja do kościoła nie chodzę, a atak na mój światopogląd oznacza coś zupełnie innego.

Ja nie widzę powodu dla którego mogłoby mi przeszkadzać ze oni się legalnie łączą.

> Bezedura.

Ja to nie tzw chrześcijanie wybijali ciotki a pomniki ich kultury niszczyli.

Zresztą w mojej cywilizacji też przecież mogą sobie żyć. Nikt im nie
                    > odmawia prawa do życia.

W ukryciu i kombinowaniu jak zrobić to czy owo bez notariusza ITP.

> I niech sobie miesza, byle mnie w to nie mieszał, tzn. na przykład nie epatował
                    > mnie swoim mieszaniem.

Nie wiem co cie tu może zadziwić ??

> No widzisz.

No wiem sporo ich u nas w ojczyźnie.

> Ja nie piszę, że ma w domu siedzieć, tylko żeby w domu odbywał swoje praktyki seksualne.

No najczęściej tak (chyba ) robią.

> Myślę, że dobry psychiatra by ci pomógł.

Nie dawaj namiarów na swojego ,bo mu jak widać kiepsko z tobą idzie :))
                    • misiu-1 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 21:49
                      kolter-xl napisał:

> Misiu to tylko z przemęczenia tak ci się wydaje , ze ciotki cię atakują :)

Nic mi się nie wydaje, a atakują mnie nie ciotki, tylko ich lewaccy protektorzy, którzy te ciotki wykorzystują instrumentalnie, w charakterze mięsa armatniego, do swojej inżynierii społecznej.

> Ja nie widzę powodu dla którego mogłoby mi przeszkadzać ze oni się legalnie łączą.

Okulista przyjmuje między 8:00 a 12:00 w pokoju nr 10.

> Ja to nie tzw chrześcijanie wybijali ciotki a pomniki ich kultury niszczyli.

Czyje ciotki wybijali i jakie pomniki niszczyli? Konkretnie, na przykładach.

> W ukryciu i kombinowaniu jak zrobić to czy owo bez notariusza ITP.

Nie mają żyć w ukryciu, bo nikt im nie przeszkadza chodzić po ulicach. W ukryciu mają utrzymywać swoje, powiedzmy, niestandardowe praktyki seksualne. Bo chwalić się nie ma czym. A notariusz też dla ludzi. Odwiedzić go czasem, dla załatwienia własnych spraw, to żadna ujma na honorze.

> Nie wiem co cie tu może zadziwić ??

Tu nie chodzi o zdziwienie, bo nie dziwi mnie osobnik oddający mocz na ulicy. Ale o obrzydzenie.

> No wiem sporo ich u nas w ojczyźnie.

A jakże. W samym sejmie 460 siedzi.

> No najczęściej tak (chyba ) robią.

I na tym niech poprzestaną. Niech nie robią akcji "niech nas zobaczą", bo może adresaci tych akcji wcale nic chcą ich oglądać, a pchać się komuś na siłę przed oczy nie należy do dobrych obyczajów.

> > Myślę, że dobry psychiatra by ci pomógł.
                      >
                      > Nie dawaj namiarów na swojego ,bo mu jak widać kiepsko z tobą idzie :))

Choćbym chciał, to ci nie dam, bo żadnego nie znam. Ale przejdź się do swojego lekarza pierwszego kontaktu i poproś. Czasem niechętnie dają skierowania do specjalistów, ale jak wcześniej wydrukujesz i pokażesz mu kilka swoich wpisów na forum, z pewnością rozwiejesz jego wątpliwości.
                      • matylda1001 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 22:06
                        misiu-1 napisał:

>W ukryciu mają utrzymywać swoje, powiedzmy, niestandardowe praktyki seksualne.<

To oni tak na trawnikach? jak pieski??

>Czasem niechętnie dają skierowania do specjalistów, ale jak wcześniej wydrukujesz i pokażesz mu kilka swoich wpisów na forum, z pewnością rozwiejesz jego wątpliwości.<

Moich by nie rozwiał :)
                      • kolter-xl Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 22:27
                        misiu-1 napisał:

> Nic mi się nie wydaje, a atakują mnie nie ciotki, tylko ich lewaccy protektorzy
                        > , którzy te ciotki wykorzystują instrumentalnie, w charakterze mięsa armatniego
                        > , do swojej inżynierii społecznej.

Ano zawsze tak było komuch pedała ,a prawak oszołoma z IQ 43.

> Okulista przyjmuje między 8:00 a 12:00 w pokoju nr 10.

Misiu już ze trzy lata jest tam gabinet urologa .

> Nie mają żyć w ukryciu, bo nikt im nie przeszkadza chodzić po ulicach. W ukryci
                        > u mają utrzymywać swoje, powiedzmy, niestandardowe praktyki seksualne. Bo chwal
                        > ić się nie ma czym. A notariusz też dla ludzi. Odwiedzić go czasem, dla załatwi
                        > enia własnych spraw, to żadna ujma na honorze.

No a ty jak rower kupisz to też lecisz ze spisaniem wspólnego majątku ze swoja żoną do notariusza ?

>Tu nie chodzi o zdziwienie, bo nie dziwi mnie osobnik oddający mocz na ulicy. Ale o obrzydzenie.

No nie gadaj ,u ciebie w mieszkaniu tak robią fiu,fiu.

> A jakże. W samym sejmie 460 siedzi.

Senatu nie wspomniesz ?

> I na tym niech poprzestaną. Niech nie robią akcji "niech nas zobaczą", bo może
                        > adresaci tych akcji wcale nic chcą ich oglądać, a pchać się komuś na siłę przed
                        > oczy nie należy do dobrych obyczajów.

Mnie też zniesmacza to jak z głośników zainstalowanych nad drzwiami meczetu wyje czyjś głos , najczęściej Muezin .Dosłownie kilometr dalej go słychać .

> Choćbym chciał, to ci nie dam, bo żadnego nie znam.

Od razu pogotowie cie zmiękcza a potem trzy miesiące na prochach ??

Ale przejdź się do swojego
                        > lekarza pierwszego kontaktu i poproś.

Nie byłem u lekarza z 5 lat więc nawet nie wiem gdzie mam iść .

>Czasem niechętnie dają skierowania do spe
                        > cjalistów, ale jak wcześniej wydrukujesz i pokażesz mu kilka swoich wpisów na forum, z pewnością rozwiejesz jego wątpliwości.

Misiu , nawet ja wiem ze do niektórych specjalistów nie musisz mieć skierowania, np do dermatologa .No i do psychiatry ,więc nie kryguj się i wal bezpośrednio do niego .Nie musisz czuć się upokorzonym u lekarza domowego tłumacząc ze jest ci potrzebne skierowanie :))
      • kolter-xl Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 14:12
        misiu-1 napisał:

> A ja nie widzę nienawiści w tych, którzy odmawiają uznania homo- czy transseksu
        > alizmu za normę i przyznawania za to przywilejów.

Misiu nie widzisz bo zasłania ci ten widok coś co nazywamy potocznie : zasraną hipokryzja prawicowego ku-restwa

>Widzę zaś zapiekłą, histeryczną nienawiść w środowiskach lewackich, które te przypadłości >wynoszą na piedestał, czynią sobie z nich "proletariat zastępczy", a osoby, które ośmielą się przeciwko temu coś powiedzieć, mieszane są przez nich z błotem z rewolucyjną gorliwością.

Ludzi o odmiennej orientacji gnojono to czemu w końcu nie oddać im to co im się należy ,czyli prawa do godnego życia ?? Jedna z moich teorii brzmi to ;zazdrość tych co mogą decydować a mają taka samą ale mocno ukrytą orientacje homoseksualną .Oni latami to musieli ukrywać a wiadomo ze Polak ,Polakowi katolikiem czyli wrogiem śmiertelnym :))
      • mg2005 Re: Podziwiam Grodzką 08.02.13, 22:42
        misiu-1 napisał:

> A ja nie widzę nienawiści w tych, którzy odmawiają uznania homo- czy transseksu
        > alizmu za normę i przyznawania za to przywilejów. Widzę zaś zapiekłą, histerycz
        > ną nienawiść w środowiskach lewackich, które te przypadłości wynoszą na piedest
        > ał, czynią sobie z nich "proletariat zastępczy", a osoby, które ośmielą się prz
        > eciwko temu coś powiedzieć, mieszane są przez nich z błotem z rewolucyjną gorli
        > wością.
        >

Ja widzę nienawiść u tych , którzy myślących inaczej niż oni nazywają "ciemnogrodem"...
    • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 10:54
      kora3 napisała:

Zastanawia mnie dlaczego ci "chrzescijanie" darzą posel Grodzką i jej podobnych taką nienawiscią.

Cechą chrześcijan jest posiadanie prostej, żeby nie napisać prostackiej, koncepcji świata, którą wykłada im się od dziecka, a którą sobie przyswoili i której z wygodnictwa nie zamierzają rewidować. Wszystko co do niej nie pasuje, a jest tego masa, zagraża spójności ich dość prymitywnego światopoglądu i musi wywołać u nich opór często połączonego z agresją (atak jak wiadomo jest najlepszą formą obrony). Chrześcijanie niechętnie uczą się nowych rzeczy o świecie, bo utwierdzono ich w przekonaniu, że na wszystkie pytania dotyczące podstawowych problemów swiata i człowieka, dawno już odpowiedziano i oni wszystkie te odpowiedzi znają. Wszystko co nie pasuje do znanych im odpowiedzi, burzy ich pewność, że stoją na pewnym gruncie, o czym przeciez ich od dziecka zapewniano. To nie jest przyjemne nagle sie zorientować, że nie stoi sie na czymś twardym, ale obiema nogami w bagnie i teraz trzeba samemu kombinować jak z niego wyjść, bo tego to już nikt nie podpowie. Łatwiej zamknąć oczy i próbować wyobrażać sobie, że grunt nadal jest twardy.
      • matylda1001 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 13:03
        piwi77.0 napisał:

> kora3 napisała:
        >
        > Zastanawia mnie dlaczego ci "chrzescijanie" darzą posel Grodzką i jej podobn
        > ych taką nienawiscią.

>
        > Cechą chrześcijan jest posiadanie prostej, żeby nie napisać prostackiej, koncep
        > cji świata, którą wykłada im się od dziecka, a którą sobie przyswoili i której
        > z wygodnictwa nie zamierzają rewidować.

Dali byście już spokój z tymi chrześcijanami. Takie wrzucanie wszystkich do jednego worka jest zarówno bezzasadne jak nieuczciwe. Wydaje Wam się, że Anna Grodzka nie ma przeciwników wśród ateistów i ludzi wyznających inne religie? bo ja, chrześcijanka, nie identyfikuje sie z wzorcem, jaki proponujecie.
        • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 13:24
          Teraz taka moda na wrzucanie wszystkich do jednego wora. Nastały czasy, że tak albo nie, nie ma dziś opcji dla tak ale. Jak dojdzie do przesilenia i powietrze się oczyści, to wtedy będzie można tak ale. No chyba że katole wyjdą zwycięsko, wtedy już nic nie będzie można.
          • matylda1001 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 14:03
            piwi77.0 napisał:

> Teraz taka moda na wrzucanie wszystkich do jednego wora. Nastały czasy, że t
            > ak
            albo nie, nie ma dziś opcji dla tak ale. Jak dojdzie do pr
            > zesilenia i powietrze się oczyści, to wtedy będzie można tak ale. No chy
            > ba że katole wyjdą zwycięsko, wtedy już nic nie będzie można.

Może się tak zdarzyć, że katole wyjdą zwycięsko, a to wtedy, gdy przegra rozsądek.
            • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 14:09
              Rozsądek już dawno przegrał, teraz liczą się tylko muskuły i siła. I to ona wskaże zwycięzcę.
              • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 14:15
                Jak jeszcze masz wątpliwości to przyjrzyj sie listom naukowców potepiających i popierających Pawłowicz. Czy ktos czyta te listy? Nie, bo zawartość nikogo nie interesuje, wszyscy liczą jedynie ile szabel jest po jednej a ile po przeciwnej stronie.
        • kora3 A cydzysłów widziala, a?:) nt 06.02.13, 15:07

• matylda1001 Re: A cydzysłów widziala, a?:) nt 06.02.13, 21:29
            Ano dostrzegła ;)
      • tycho99 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 19:46
        piwi77.0 napisał:

> Cechą chrześcijan jest posiadanie prostej, żeby nie napisać prostackiej, koncep
        > cji świata, którą wykłada im się od dziecka, a którą sobie przyswoili i której
        > z wygodnictwa nie zamierzają rewidować. Wszystko co do niej nie pasuje, a jest
        > tego masa, zagraża spójności ich dość prymitywnego światopoglądu i musi wywołać
        > u nich opór często połączonego z agresją (atak jak wiadomo jest najlepszą form
        > ą obrony)

BUHAHAHAHAHA!!!!

I kto to napisał! Typek, który ma tak ciasny światopogląd jak spodnie pedała.
        Wszystko co napisałeś powyżej odnosi się również do ciebie.
    • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 06.02.13, 11:00
      a ja ją dokładnie za to samo szanuję. Podziwiać za odwagę nie mogę, bo to, że człowiek dąży do tego by żyć w zgodzie ze sobą jest dla menie sprawą oczywistą i wręcz obowiązkiem każdego wolnego człowieka, a nie żadna odwaga. Tylko ludzie, którzy sami siebie i swojego życia nie szanują ,obawiają się tego "co inni powiedzą". Nierozwiązane problemy powodujące dyskomfort emocjonalny i dostosowywanie się do tego czego inni od nas oczekują używanie w istotny sposób komplikują postrzeganie własnej osoby i zaburza zdrowe dążenie do samoakceptacji. Strach przed oceną innych nie jest naturalną potrzebą człowieka, natomiast naturalną potrzebą każdego człowiek jest posiadać jak największy szacunek dla siebie samego. Tak wiec Anna Grodzka budzi mój wielki szacunek pod kazdym względem, a podziw może jedynie wzbudzać w tych, którzy sami boja się wyjść poza ramy kulturo-społeczne, choć one im przeszkadzają by żyć w zgodzie ze sobą samym i szanować siebie.
      • matylda1001 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 12:38
        Gość portalu: smok napisał(a):

>Tak wiec Anna Grodzka budzi mój wielki szacunek pod kazdym względem, a podziw może jedynie wzbudzać w tych, którzy sami boja się wyjść poza ramy kulturo-społeczne, choć one im przeszkadzają by żyć w zgodzie ze sobą samym i szanować siebie.<

Nie wiem, czy sama byłabym taka odważna, żeby mając podobny problem, narazić się na to wszystko, co stało się udziałem pani Grodzkiej. Dlatego mój podziw dla Jej odwagi jest ogromny.
        Gdzieś w mojej okolicy mieszka pewna Osoba. Od lat mijamy sie na ulicy, spotykamy w sklepach. Nie wiem, czy to jest mężczyzna, czy kobieta. Mocna budowa ciała, krótkie kręcone włosy, twarz? trudno określić, może należeć do obu płci. Ruchy zdecydowanie męskie, głosu nie słyszałam. Raz widzę tę Osobę w męskim garniturze, z teczką. Innym razem znowu (sporadycznie) w spódnicy, z klipsami na uszach. Osoba transseksualna. Mam wrażenie, że to mężczyzna uwięziony w ciele kobiety. To dla tej Osoby Anna Grodzka naraża się na te wszystkie draństwa. Edukuje i przeciera szlaki - rzucając samą siebie na pożarcie. Dla znanej mi z widzenia Osoby jest już chyba za późno na radykalne zmiany. W wieku 50++ trudno by było, ale są młodzi, których życia szkoda na to, żeby poświęcali je dla przyjemności całej tej bezmyslnej i bezdusznej hołoty.
        • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 06.02.13, 17:34
          To dla tej Osoby Anna Grodzka naraża się na te wszystkie draństwa. Edukuje i
          > przeciera szlaki - rzucając samą siebie na pożarcie.

Grodzka dla siebie samej przeszła terapię hormonalna i operację zmiany płci, cały proces trwa około półtora roku. Dla osób transpłciowych założyła fundację Transfuzja, dla siebie i środowisk GLTB weszła do Ruchy Palikota, ale nie przesadzajmy, że to wszytko czyni z niej osobę odważną. To po prostu działaczka, która postępuje w zgodzie ze sobą samą.

Mam wrażenie, że to mężczyzna uwięziony w ciele kobiet
          > y.

równe dobrze to może być transwestytka, albo osobowość gender, która równie dobrze czuje się mężczyzną jak i kobieta, bo obie te osobowości odkrywa w sobie i obie jej odpowiadaj. Ani gender, ani transwestyta nie pragnie zmiany płci, bo nie czują się uwięzieni w obcym ciele. Są też przecież przypadki obojnactwa.

Dla znanej mi z widzenia
          > Osoby jest już chyba za późno na radykalne zmiany. W wieku 50++ trudno by było,

A według ciebie Grodzka ile miała lat jak przeszła cały proces transformacji ? Zdecydowała się na nią dopiero w wieku 54 lat.

To co piszesz świadczy jedynie o tym, że jesteś osobą młodą i masz zupełnie inna optykę patrzenia na siebie i na świat, niż osoby 40 - 50 letnie :))
          • matylda1001 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 21:13

> równe dobrze to może być transwestytka, albo osobowość gender,<

Na pewno, nie.

> To co piszesz świadczy jedynie o tym, że jesteś osobą młodą i masz zupełnie inna optykę patrzenia na siebie i na świat, niż osoby 40 - 50 letnie :)) <

Miły jesteś, Smoku, dziękuję :) ale już kilka lat temu zapomniałam jaki smak miał tort na moich 45 urodzinach ;) Tym większy mój podziw dla Grodzkiej, która miała odwagę zostawić za sobą całe swoje dotychczasowe życie, "narodzić się" jeszcze raz, i od początku wszystko zaczynać. Nie wiem, czy ja bym się nie poddała losowi. Takie osoby mi imponują.
            • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 06.02.13, 23:51
              ale to mnie właśnie zastanawia, dlaczego jej decyzja wydaje się tak wyjątkowa, że ci imponuje. Mi wydaje się, że to naturalna kolej rzeczy dla osoby transseksualnej. Nic w tym nadzwyczajnego nie dostrzegam i dziwi mnie, że można uważać, iż dążenie do bycia szczęśliwym wymaga wyjątkowej odwagi? Znam osobę transseksualną, która przeszła pełną transformację, ale ani razu nie przyszło mi do głowy, żeby uznać iż jej decyzja to jakieś bohaterstwo, przeciwnie to po prostu dążenie do obranego celu, spełnienie marzenia, uwolnienie się od czegoś co jej ciążyło. Jak ktoś przechodzi operację zajęczej wargi, czy operacje korygującą nosa też ci imponuje? Dla mnie to nie bohaterstwo tylko zwykła korekta tego co przeszkadza i uwiera.
              • matylda1001 Re: Podziwiam Grodzką 07.02.13, 12:18

> ale to mnie właśnie zastanawia, dlaczego jej decyzja wydaje się tak wyjątkowa, że ci imponuje. Mi wydaje się, że to naturalna kolej rzeczy dla osoby transseksualnej.<

Chyba mnie nie zrozumiałeś...Też uważam, że to naturalna kolej rzeczy dla osoby transseksualnej. I nie jej decyzję o dostosowaniu płci do psychiki uważam za wyjątkową, ale że zdecydowała się na upublicznienie własnej prywatności. Ludzie po zmianie płci raczej się z tym nie afiszują, bo wiedzą w jakim społeczeństwie żyją. Pani Ania jest osobą inteligentną i wiedziała, co stanie sie jej udziałem, gdy zaistnieje jako polityk. Imponuje mi to, że miała odwagę zmierzyć się otwarcie z chamstwem, brutalnością, podłością, a czasami tylko ze zwykłym niezrozumieniem, przy czym stoktoć gorszy od tego, kto nie rozumie, jest ten, kto nie chce zrozumieć. Myślisz, że to iż widzimy ją w TV uśmiechniętą, opanowaną, to znaczy, że nie przeżywa tej całej wojny, jaka sie toczy w związku z nią? Jest osobą wrażliwą więc na pewno to mocno przeżywa. Jeżeli znajdzie się w polskiej polityce ktoś taki, jak ona, to już będzie miał łatwiej. A jak jeden z drugim czubek coś przy okazji pojmie, to wielka chwała Jej za to. Tylko jakim kosztem?
                • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 07.02.13, 13:12
                  Grodzka jest działaczką społeczną od studiów, w polityce tez nie jest od dziś, wcześniej była działaczką SLD, założyła Fundację Trans-fuzja, podejmuje świadome działania publiczne, dzięki temu że jest znana ze swej działalności dostała 19 tysięcy głosów poparcia gdy znalazła się na liści RP w Krakowie. Jako działaczka na rzecz równości i polityk już jest narażona na różne obelgi, a jako osoba transseksualna nie raz w życiu prywatnym spotykała się z niewybrednymi uwagami. Oczywiście, że to jest czasem przykre, ale czasem to jest motywujące do działania. I ja szanuję Panią Anne za to, że jest oddana ideom równościowym, działa na rzecz innych, prowadzi fundację, jest aktywna w dwóch komisjach, wystąpiła w brytyjskiej izbie Lordów i byłą oklaskana na stojąco, ale nie za to, że jako osoba transseksualna stała się publiczną osobą. Gdyby nie była transseksualistą, a tylko feministką czy aktywistą ruchów GLTB też była by opluta i upokarza przez bigotów, jako polityk również narażona by była na wszelakie epitety. Czyli fakt, że odważnie mówi o tematach niepopularnych może zasługiwać na podziw, a nie fakt, że ona jest osobą transseksualną i się nie ukrywa. Swoją drogą osoba, którą znam tez się nie ukrywa ze swą trssekulnoscią, nie przeprowadziła się , a gdy zmienia pracę przedstawia jej przebieg także z etapu gdy jeszcze prawnie nie była kobietą. To co się dziej na Wiejskiej nie jest odzwierciedleniem poglądów i zachowań społeczeństwa Polskiego, co już niedekortykowane Pani Grodzka powtarzała w wywiadach. To wszytko z jej punktu widzenia nie jest wcale czymś nie do wytrzymania, to jej własna decyzja, że w cieniu nie pozostaje, to że stała się ikoną transseksualizmu w tym kraju, to że jest w polityce i dziś dobiega 60 wiec wie co robi i jaką cenę za bycie publiczną się płaci. Oczywiście wielu na to nie stać by funkcjonować w życiu publicznym i do tego pozostawać wiernym swoim ideałom i sprawie w którą wierzy i jest oddana. Chyba dla tego, że przywykliśmy do draństwa, chamstwa, cwaniactwa, manipulacji, gry pozorów i egoistycznych postaw wśród polityków postawa Grodzkiej wydaje się być taka wyjątkowa. Mam do niej wielki szacunek, do tego że działa i że jest w tym szczera i uczciwa. Jest to dla mnie tak oczywista, naturalna postawa, że nie budzi mojego podziwu za odwagę, a szacunek za chęci za działania, za zaangażowanie. To moja subiektywna ocena i jest ona jak najbardziej wyrazem uznania dla jej pracy i sympatii do niej jako osoby. Śledzę jej poczynania i wiem, że to media skupiają się wyławiacz na jej jako na osobie trassekualnej, zadają pytania intymne, których nikomu innemu się nie zadaje i nieustanie robi się sensacje z tego kim była pani Grodzka, a nie kim jest i co aktualnie robi, ile robi i że jest jednym z najbardziej pracowitych posłów w sejmie (a przecież ma i obowiązki w Fundacji) i najbardziej pracowitą z własnego klubu. Tylko tego co robi, a nie kim jest Pani grodzka się już nie pisze co niewątpliwie też wpływa ze szkodą na jej wizerunek publiczni i można wiec odnieść wrażenie, że Grodzka nic tylko jest obrażana przez posłów PiS albo Korwina czy Terlikowskiego i nic tylko ociera łzy lub się sądzi za obrazy.
                  Polecam jak będziesz miała chwilę czasu posłuchać wywiadu już z tego roku gdzie można dowiedzieć się o tym co Grodzka robi, a nie kim jest i jak sobie radzi jako wrażliwa osoba z przykrymi docinkami pod swoim adresem. www.youtube.com/watch?v=dx31ezznaqs
                  • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 07.02.13, 13:21
                    Ja tam szanuję Grodzką mniej więcej jak każdego, ale na pewno nie bardziej. Na razie niczym specjalnym jeszcze sie nie wyróżniła, żeby stawiać ją wyżej od innych, a to, że jest transem, to przecież nie jej zasługa.
                    • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 07.02.13, 14:21
                      jak to się nie wyróżniała ? W Sejmie VII kadencji została wiceprzewodniczącą klubu poselskiego Ruchu Palikota, a także wiceprzewodniczącą Komisji Kultury i Środków Przekazu (zastępca przewodniczącego), członkinią sejmowej Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka,a także wiceprzewodniczącą Parlamentarnej Grupy Kobiet (wiceprzewodnicząca), jak również działa w podkomisja nadzwyczajna do rozpatrzenia poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy - Prawo o stowarzyszeniach. Jest przewodniczącą Parlamentarnego Zespół Zrównoważonego Rozwoju Społecznego - "Społeczeństwo FAIR", przynależy do zespołu Parlamentarnego Zespół Świeckiego Państwa i Parlamentarnego Zespół Polska 2.0. Wystąpiła na 21 posiedzeniach sejmu, zgłosiła 45 interpelacji, złożyła 11 zapytań i pytań w sprawach bieżących i dwa oświadczenia. Wzięła udział w 94% głosowań, Przynależy do Parlamentarnego Zespołu na rzecz Tybetu i do Polsko-Izraelska Grupa Parlamentarnej. Oprócz tego założyła i pełni funkcje prezesa w Fundacji Trans-fuzja. Kto jeszcze z naszych posłów i posłanek ma tyle obowiązków i funkcji w sejmie i oprócz tego działa na rzecz fundacji ? To ją wyróżnia i to zdecydowanie na tle warcholstwa połów zasiadkach w sejmie. To że media nagłaśniają sprawę tożsamości pani Grodzkiej, a nie jej dokonania to wina goniących za sensacją dziennikarzy i publicystów, ale każdy może sprawdzić co robią nasi posłowie i kto z nich się wyróżnia pracowitością i zanglizowaniem.
                      www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/posel.xsp?id=119
                      • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 07.02.13, 15:52
                        Niesamowite, tylko że to wszystko niewiele mi mówi. A to w końcu ja mam ją podziwiać.
                        • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 07.02.13, 20:30
                          Nie musisz podziwiać, wystarczy jeśli będziesz szanować :)
                          Ja o podziwie nie pisze, przeciwnie pisze o szacunku tylko i włącznie o szaczunku.
                          • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 07.02.13, 20:43
                            Szacunek mój ma jak każdy.
                            • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 08.02.13, 00:01
                              Każdy zasługuje na szacunek ? Każdy, naprawdę? Według ciebie nie ma takich ludzi, którzy na nasz szacunek nie zasługują, chociażby sami innych nie szanują ?
                              A może wiec choć jedni zasługują na szacunek bardziej niż drudzy? Np. Matka Teresa od dajmy na to Adolfa Hitlera? czy nie jednak każdego szanujesz jednakowo? No jak każdy to każdy. No to jest w takim razie deklaracja godna prawdziwego chrześcijanina:)))
                              • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 08.02.13, 06:52

Każdy zasługuje na szacunek ?

Każdy. Chrześcijanie natomiast w ogóle nie wiedzą co to szacunek, nie mają go nawet sami do siebie.
                                • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 08.02.13, 08:42
                                  ale zgodnie z naukami Chrystusa winni mieć go dla siebie i innych, osądzanie pozostawiając Bogu. To, że ktoś uważa się za chrześcijanina i jednocześnie oplów innych nie znaczy, że jest godzeń by siebie tak określać. Dla mnie nie każdy zasługuje na szacunek, dla tego mamy prawo i sady, a nie pozostawimy sprawy wyłącznie w rękach Boga. Nikt, kto sam nie szanuje, kto zadaje cierpienie innym, kto morduje dla przyjemności lub korzyści własnych nie zasługuje na mój szacunek. A ty sobie sobie szanuj wszystkich, także tych którzy okradają, gwałcą, mordują i wykluczają innych na równie z tym którzy swoje życie poświeci by pomagać, pracować i działać na rzecz innych. Takie podejście jest zresztą równoznaczne z brakiem szacunku do siebie, bo jeśli ciebie ktoś okradnie, zamorduje ci matkę, ojca zakatuje, a żonę zgwałci a ty nadal będziesz twierdził, że na szacunek zasługuje każdy, to gdzie są granice których przekraczać nie wolno, granice godności osobistej i granice ludzkiej przyzwoitości? Śmieszne frazesy wygłaszać to też w pewnym sesinie brak szacunku dla siebie często wynika pn jednak z naiwności :)))
                                  • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 08.02.13, 08:54

ale zgodnie z naukami Chrystusa winni mieć go dla siebie i innych,

Jakiego Jezusa i jakich nauk? Nie było ani pierwszego ani drugiego. Ten chrzan o Jezusie i jego naukach to takie coś co musi być, aby skutecznie trzymać chołotę za mordę. Ale chołocie też się coś należy od życia, nie można cały czas gadać, że jest tylko chołota, trzeba więc było wymyśleć Jezusa, nauki i kojące codzienność bajania. Jak to o miłości, szacunku i takie tam inne jeszcze.
                                    • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 08.02.13, 22:47
                                      aaaa nie było Chrystusa i jego nauk i to tylko chrzan :)))
                                      • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 09.02.13, 16:01
                                        szok, nie?
                                        • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 09.02.13, 16:10
                                          pierwszy raz taką hipotezę słyszę:)) wiec twierdzisz, że Chrystus z Nazaretu nie istniał w ogóle i niczego nie nauczał ? to faktycznie rewolucyjna teza :)) ale mnie nie szokuje, każdemu wolno wierzyć w to co chce:)). W Chrystusa Boga nie wieże, ale że taki człowiek żył i jak mesjasz swoje nauki głosił to fakt historyczny, a z tym się nie da dyskutować. Przynajmniej ja nie zamierzam tak samo jak o gustach i przekonaniach:))
                                          • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 09.02.13, 16:20
                                            Chrystus to nie jest jakiś facet co się nazywał Chrystus, bo tacy to byli i pewnie więcej niż jeden. Chrystus to jest komplet tego co podają o nim Ewangelie, nie wyłączając z nich niczego. A więc Chrystus to gość, co chodził po wodzie, uzdrawiał chorych zamieniał wode w wino, powiedział o Piotrze, że jest Opoką, co dał klucze do Nieba, ten z góry Tabor i ten co zmartwychwstał, tyle, że nikt go nie umiał rozpoznać. Takiego właśnie Jezusa, a nie jakiegoś Pół-, czy Ćwierćjezusa, nigdy nie było.
                                            • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 09.02.13, 16:32
                                              Ćwierćj
                                              > ezusa, nigdy nie było.

Nie wiem o czym ty piszesz :)))) ale chyba mnie to nawet nie interesuje:))) Jakby, co to się zgadzam na wszystko:))))))
            • Gość: smok Re: Podziwiam Grodzką IP: *.jjs.pl 07.02.13, 00:28
              Jak będziesz miała kiedyś okazję obejrzeć film Trans-akcja, którego Grodzka jest bohaterką, to zrozumiesz, że takie osoby nie uważają, że decyzja o zmianie płci nie jest dla nich czymś wymagającym odwagi, to coś do czego się zmierza po to by poczuć się reszcie sobą "normalną sobą". Tu są fragmenty tego dokumentu przeplatane wypowiedziami osób, które przyszły na pokaz filmu w HBO.
              www.youtube.com/watch?v=sflHRQFeGlQ
              www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=5b3WFTpe66M
              i jeszcze zwiastun www.youtube.com/watch?v=H2HLqcklD1I
        • mg2005 Mowa nienawiści 09.02.13, 11:43
          matylda1001 napisała:
          >bezmyslnej i bezdusznej hołoty.

"Tolerancyjny" język nienawiści, typowy dla postępaków...
          • kolter-xl Re: Mowa nienawiści 09.02.13, 13:55
            mg2005 napisał:

> matylda1001 napisała:
            > >bezmyslnej i bezdusznej hołoty.
            >
            > "Tolerancyjny" język nienawiści, typowy dla postępaków...

Ty emdzik po prostu nie trawisz prawdy i tyle .
      • kora3 Wyjątkowo mało trafna ocena Smoku :) 06.02.13, 14:38
        Tak wiec Anna Grodzka budzi mój wielki szacunek pod kazdym względem, a podzi
        > w może jedynie wzbudzać w tych, którzy sami boja się wyjść poza ramy kulturo-sp
        > ołeczne, choć one im przeszkadzają by żyć w zgodzie ze sobą samym i szanować si
        > ebie.

bo jak rozumiem odnosić by się miała do mnie:)

Otóż widzisz - ja akurat jestem takim kimś, kto od dziecka ma ocenę innych na temat swych prywatnych spraw w - no wiesz gdzie:) Tak mnie wychowali rodzice: cudzym się nie interesuj, jesli nie proszą, swoim interesowac się nie daj, jesli nie chcesz.

Oni sami też taką regułę stosują i cool:)

Mnie nic nie przeszkadza żyć w zgodzie z sobą - z czego nie ukrywam, bardzo sie cieszę
        :)
        Rzecz cała w tym, że trudno moją sytuację powrównać z sytuacją p. Grodzkiej. Nie tylko dlatego, że ludzie transseklusalni są mniejszoscią w stopniu o wiele znaczniejszym, niż ludzie żyjący tak, jak ja co jest już w zasadzie normą. Ale także dlatego, że ta pani musiała się liczyć także z tym, że na jej walce o swe życie ucierpieć od "życzliwych" mogą jej najbliżsi, np. syn.

I tu już nie ma opcji, że ktoś myśli tylko o tym, co jego samego ewentualnie czeka, ale takze ludzi, których kocha np.
        • Gość: smok Re: Wyjątkowo mało trafna ocena Smoku :) IP: *.jjs.pl 07.02.13, 01:09
          Ale ta
          > kże dlatego, że ta pani musiała się liczyć także z tym, że na jej walce o swe ż
          > ycie ucierpieć od "życzliwych" mogą jej najbliżsi, np. syn.

ty myślisz, że ona to że czuje się kobieta ukrywała i pewnego dnia zafundowała bliskim wieli szok, otóż nie odkąd dziecko uzmysławia sobie, że czuje się przeciwnej płci informuje o tym swoich rodziców, w dorosłym, życiu swoich partnerów życiowych, a gdy ma dzidzi w odpowiednim wieku to i oni wiedzą o tym, że tata czuje się kobietą, ale nie wie co ma z tym faktem zrobić i jak rozziewać swój problem. W końcu nadchodzi stosowny moment, pojawiają się możliwości, pieniądze bo takie zabiegi, jak i roczna kuracja hormonalna są kosztowne i na ten moment są przygotowani także bliscy. Jeśli rozumiesz, że nie ma powodu ukrywać się przed światem to czemu założyłaś, że trudno jest się ujawnić przed najbliższymi? Grodzka miała 11 lat gdy ujawniła się przed rodzicami, a później wiedzieli o niej wszyscy bliscy oczywiście żona i syn też i dla nikogo to nie była sprawa trudna czy bolesna bo była oczywista, oswojona, znana i akceptowana. Żadne to bohaterstwo dla kogoś kto żyje w zgodzie ze sobą jest szczery wobec siebie i najbliższych, skoro tak cię wychowano to dlaczego złożyłaś, że Grodzka ukrywała swoją trzystopniowość przed najbliższymi? Jak ktoś nie umie się pogodzić ze sobą, czuje się źle , winny wtedy udaje by dostosować się do oczekiwań innych, to brak szacunku dla siebie samego. Jeśli chcesz poznać relacje Grodzkiej z jej 27 synem to obejrzyj to: www.youtube.com/watch?v=g3PFCjSxdpo
          Nie ma nic nadzwyczajnie imponującego w tych relacjach, chyba że imponuje ci normalna relacja pomiędzy kochającym się rodzicielem i kochającym dzieckiem:))) Szacunek dla tej kobiety, że żyje w zgodzie ze sobą, jawnie i otwarcie i jeszcze chce dawać innym wsparcie, ale podziwianie za odwagę to zakładanie, że dla osobodoby uwięzionej w obcym ciele większym ryzykiem, niebezpieczeństwem jest zmiana tej uciążliwej sytuacji niż pozostanie w tym obcym ciele i odgrywanie roli kulturowej przypisanej do niego wbrew sobie. No to by było dopiero straszne, odwagą lub szaleństwem było by udawać całe życie kogoś kim się nie czujesz i nieustnie żyć w strachu że kiedyś to się wyda. Tak właśnie sądzie wiec Grodzka nie jest dla mnie z tego powodu, ze zmieniał płeć i się do tego otwarcie przyznaje bohaterką, w tym nie ma nic nadzwyczajnego i to jest właściwa reakcja według mnie, tak się okazuje akceptację i zrozumienie, a także wsparcie. Wielki podziw należy się jej za to, że jest działaczką na rzecz równości, że jest wrażliwa na innych ludzi, ale nie dla tego, że przeszła operację i otwarcie przyznaje się, że jest osobą transseksualną. jest normalną osobą jak my wszyscy od co. Jest wartościową nie dla tego, że jest osoba traspłciową, ale że jest oddana społecznej sprawie czyli nie dla tego kim jest i co zrobiła dla siebie, ale dla tego co robi dla innych i jak bardzo jest w sprawy innych zaangażowany.
          • kora3 Nie wiem skąd wziąłeś "moją wypowiedź" 07.02.13, 09:51
            jakoby Grodzka ukrywała przed najbliższymi swoją odmiennośc. Byłbyś uprzejmy zalinkować post, w którym to napisałam?

Nie chodziło o to, że miałaby ukrywać przed najbliższymi (choć pewnie takie sytuacje się zdarzają), a op to, że ci najbliżsi w podobnych sytuacjach bywają narazeni na szykany ze strony naszego kochanego społęczeństwa.

Oczywiście - normalnie jest tak, ze dziecko ma taką relację z rodzicami, że akceptują je jakim jest i w dup... mają innych, ale nie czarujmy się - nie zawsze tak jest. Podobnie - inna jest sytuacja blisko 30 -letniego syna osoby transseksualnej, niż sytuacja np. 7-latka, gdy rodzic to publicznie ujawnia.
            Czy teraz już rozumiesz?
            • Gość: smok Re: Nie wiem skąd wziąłeś "moją wypowiedź" IP: *.jjs.pl 07.02.13, 13:25
              ja wszytko rozumiem, ale my nie omawiamy hipotetycznego przykładu tylko przykład Anny Grodzkiej. Syn nie cierpi, Grodzka nie cierpi z tego powodu że żyje i działa jawnie, rodzice Anny nie cierpieli (już nie żyją, grodzka była dzieckiem adoptowanym), a po zmianie płci i po śmierci rodziców, którzy ją wychwali odnaleźli się też rodzice biologiczni (taki splot wydarzeń) i też nawiązali ze sobą serdeczne rodzinne relacje. Grodzka mówi o tym w wywiadach, że od społeczeństwa na co dzień nie spotyka ją ani jej bliskich, ani działaczy jej fundacji nic przykrego, przeciwnie. U Lisa też podkreślała, że zachowania posłów są inne niż zachowania z jakimi spotyka się na ulicy. Więc w tym konkretnym przypadku stawianie hipotez jakoby, sama Grodzka i jej najbliższy są społecznie napiętnowani jest nieuzasadnione.
    • bimota Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 12:12
      ZALOZ JEJ FANKLUB... :)
    • karkowiak2plus Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 12:20
      Korciu jak wiele empatii bije z Twojego wątku.Gdyby wszyscy mieli takie podejście do życia do nie byłoby wspaniale. Ja mam tylko jedną malutką uwagę do Ciebie.
      Otóż społeczeństwo nie zdało żadnego egzaminu wybierając Grodzką do sejmu.Gdyby obecność różnych odmieńców miałoby być miarą tolerancji społeczeństwa,to sejm stałby się czymś w rodzaju cyrku. Ze słusznymi prensjami o mandat zgłosiliby się:
      -karzeł
      -trędowaty
      -kobieta 6razy XL(puszyści też chcą mieć swoich w sejmie)
      -eskimos
      -meloman morfinista( jak tu słuchać rapu bez znieczulenia?)
      -filatelista
      -działkowicz
      -satanista trochę weganin
      i ja.......gdyż uważam ,że jestem niepowtarzalny,wspaniały i w ogóle.

Korciu. Sejm w zamyśle to grupa ludzi zdolnych do stanowienia władzy ustawodawczej. Posłowie powinni zajmować się czynieniem dobra-po co do Ciebie na korepetycje powinni się zgłosić,a tymczasem oni zrobili z sejmu lichej jakości cyrk. Grodzka,Godson i Biedroń robią w nim za clownów. Taka jest smutna prawda.
      • matylda1001 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 12:46
        Karkowiak, czy Twoim zdaniem Godson został wybrany z powodu koloru skóry?
        • karkowiak2plus Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 12:49
          Uważam,iż było to niebagatelną okolicznością sprzyjającą.
          Naturalny biały Polak z tak kalekim językiem skończyłby na jutubie zaraz za Kononowiczem Matyldo.
          • matylda1001 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 13:20
            Rozumiem Twoje podejrzenia :) Godson, jako taka egzotyczna ciekawostka i dwa dziwolągi - Grodzka i Biedroń... na zasadzie - na złość ojcu uszy sobie odmrożę...
            Nie wiem czym kierują sie wyborcy podczas głosowania, ale myślę, że może chodziło o coś zupełnie innego? Może wyborcy dali do zrozumienia, że maja już dosyć narzucanego odgórnie jedynie słusznego światopoglądu?
            • Gość: aborcjonista Re: Podziwiam Grodzką IP: 62.22.15.* 06.02.13, 13:30
              A ja jestem za nią tylko z tego względu że jezeli chce być kobietą to ma do tego prawo i niech sobie jest .
            • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 13:33
              matylda1001 napisała:

Nie wiem czym kierują sie wyborcy podczas głosowania, ale myślę, że może chodziło o coś zupełnie innego? Może wyborcy dali do zrozumienia, że maja już dosyć narzucanego odgórnie jedynie słusznego światopoglądu?

W przypadku Biedronia i Grodzkiej tak było, ale nie w przypadku Godsona. Nie wierzę, że ktokolwiek z wyborców PO, stawiając krzyzyk te partię miał swiadomość, że głosuje na czarnego. PO go potajemnie wzięła, aby potem w Sejmie eksponować liberalizm, którego w PO nie uświadczysz.
              • matylda1001 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 13:57
                piwi77.0 napisał:

>Nie wierzę, że ktokolwiek z wyborców PO, stawiając krzyzyk te partię miał swiadomość,
                że głosuje na czarnego<

Mogliby nie wiedzieć? Nie wierzę. Zdawali sobie sprawę z tego, że facet jest egzotyczny;) ale chyba nie przypuszczali, że zacznie głosić egzotyczne w PO poglądy.
                • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 14:01
                  Trochę dużo w PO tych z egzotycznymi poglądami, teraz wyłazi właśnie, że cała PO jest dość egzotyczna.
      • dritte_dame Re: zdolna grupa 06.02.13, 14:00
        karkowiak2plus napisał:

> Sejm w zamyśle to grupa ludzi zdolnych do stanowienia władzy ustawodawczej.

Do czego jak wiadomo najlepiej nadają się biali heteroseksualni chrześcijańscy mężczyżni.
        • karkowiak2plus Re: zdolna grupa 06.02.13, 15:49
          Jeśli się mylę to mnie popraw.
          Czy przypadkiem nie jesteś taką samą mało tolerancyjną osobą jak ci z których sobie kpisz teraz?
          Ilekroć podkreślam,że przy wyborze na posła najważniejsze są kompetencje tylekroć ktoś z dalszego lewa podrzuca świnię w postaci takiego wpisu jak Ty.Odnoszę wrażenie,że większość forumowiczów cierpi na podobną schizę. Chyba niesłusznie przygarnęliście na własność słowo tolerancja.
          • dritte_dame Re: zdolna grupa 06.02.13, 17:48
            karkowiak2plus napisał:

> Jeśli się mylę to mnie popraw.

Służę uprzejmie..

> podkreślam,że przy wyborze na posła najważniejsze są kompetencje

Mylisz się.
            Nie to jest najważniejsze.

Wiem że pragniesz aby tak było, ale to znaczy tylko tyle że marzy Ci sie zmiana ustroju w Polsce z demokracji na merytokrację (czyli na coś podobnego do tego co istnieje na przykład w Singapurze).
            • karkowiak2plus Re: zdolna grupa 06.02.13, 17:53
              Nie pragnę tu drugiego Singapuru ,ale brawo za właściwie postawiona diagnozę. W rzeczy samej jest jak napisałaś.
              • dritte_dame Re: zdolna grupa 06.02.13, 17:55
                karkowiak2plus napisał:

> brawo za właściwie postawiona diagnozę.

<dyg :)>
            • dritte_dame Re: zdolna grupa 06.02.13, 18:13
              dritte_dame napisała:

> karkowiak2plus napisał:
              >
              > > podkreślam,że przy wyborze na posła najważniejsze są kompetencje
              >
              > Mylisz się.
              > Nie to jest najważniejsze.

Vide: Jałówka Ostrołęcka - w dziedzinie prawodawstwa w pełni kompetentna, bez najmniejszych wątpliwości.
              • karkowiak2plus Re: zdolna grupa 06.02.13, 18:16
                Oj Dritka,Dritka........
                Otóż wątpliwości są.
                A przynajmniej ja je mam.
        • massaranduba Re: zdolna grupa 06.02.13, 17:35
          dritte_dame napisała:

> karkowiak2plus napisał:
          >
          > > Sejm w zamyśle to grupa ludzi zdolnych do stanowienia władzy ustawodawcze
          > j.
          >
          > Do czego jak wiadomo najlepiej nadają się biali heteroseksualni chrześcijańscy
          > mężczyżni.

:-D
          I pod zadnym pozorem nie wolno im siac zgorszenia ;-)
      • dritte_dame Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 14:08
        karkowiak2plus napisał:

> zrobili z sejmu lichej jakości cyrk. Grodzka,Godson i Biedroń robią w nim za clownów.

No nie jest jeszcze tak źle z ta cyrkową jakoscią.

Występy Jałówki Ostrołeckiej i licznych innych adeptów Jej kunsztu wciąż trzymają naprawdę niezły poziom.
        • karkowiak2plus Re: Podziwiam Grodzką 08.02.13, 23:52
          Dritka to jest jedna wielka szkoła cyrku. -Ty tego nie wyczuwasz?
      • kora3 Wiesz Karkowiaku 06.02.13, 16:56
        rzecz cała w tym, że ww. osoby mają prawo zgląszać się "z słusznymi pretensjami o mandat" :) (no może ten tredoiwaty, to jak się podleczy, trąd to chyba choroba zakaźna). Cala reszta - ma takie prawo - wystarczy, że wejdą na jakąś listę no i DROBNY SZCZEGOL taki: ludzie ich wybiorą :)

I niewazne jest, czy karły wybiorą karła, a grubi zagłosują na grubą :) Demokracja polega na tym, że mozna wybierać kogo się chce kierując się czym sie chce.

Biedroń i Grodzka reprezentują w Sejmie mniejszości, które w PL są , poseł Godson - też na pewno w jakimś stopniu. A że niektórzy ludzie widza w nich dziwolągów. Coż - dla mnie np. dziwolągiem (bez urazy) jest pan ekspremier Kaczyński. Chłop w tych latach, nie mający konta w banku, ani swego telefonu i trzymający się maminego garnka i spódnicy - to w moim odczuciu jest dziwna osoba. Ale ludzie go wybrali. Podobnie, jak dla mnie dziwna osoba to posłanka Kempa, która zaczela płakać, bo szef komisji powiedział jej, ze za mało w niej pracuje. Ja rozumiem, ze poseł też człowiek, ale NORMALNY czlowiek nie placze z takiego powodu, czy jest poslem zresztą, czy nie:) Ale ją też wybrali jacyś ludzie, moze równie egzaltowani to jest ten wrażliwi:)
        • karkowiak2plus Re: Wiesz Karkowiaku 06.02.13, 17:31
          Chyba niebawem znajdziemy koncensus

kora3 napisała:

> rzecz cała w tym, że ww. osoby mają prawo zgląszać się "z słusznymi pretensjami
          > o mandat" :)

Prawo wyborcze nie przekreśla nikogo. Każdy-nawet Kononowicz może ubiegać się o mandat.
          A ja ostatnio czytam,że wybranie kogoś do sejmu,czy na marszałka jest przejawem dojrzałości społeczeństwa.Nie przymierzając wygląda to na to,ze bycie gejem ,transem,Murzynem jest pewnego rodzaju handicapem. Otóż nie. Póki będzie to istotne,puty będzie nas toczyć choroba.
          W sejmie nie ma żadnego stronnictwa karkowiaków,a ja mam nadzieję,ze ktoś tam zadba o moje potrzeby. I liczę w tym względzie na każdego posła.

(no może ten tredoiwaty, to jak się podleczy, trąd to chyba choro
          > ba zakaźna). Cala reszta - ma takie prawo - wystarczy, że wejdą na jakąś listę
          > no i DROBNY SZCZEGOL taki: ludzie ich wybiorą :)

Z żalem muszę napisać,że niestety większość wyborców to debile,którzy nie potrafią wybrać właściwie,a podczas wyborów poddają się marketingowym chwytom mającym na celu wyprowadzenie ich w pole.

>
          > I niewazne jest, czy karły wybiorą karła, a grubi zagłosują na grubą :)

Otóż jest to ważne,gdyż takie wybory zabijają tolerancję.

Demokra
          > cja polega na tym, że mozna wybierać kogo się chce kierując się czym sie chce.
          >
          > Biedroń i Grodzka reprezentują w Sejmie mniejszości, które w PL są , poseł Gods
          > on - też na pewno w jakimś stopniu. A że niektórzy ludzie widza w nich dziwoląg
          > ów. Coż - dla mnie np. dziwolągiem (bez urazy) jest pan ekspremier Kaczyński. C
          > hłop w tych latach, nie mający konta w banku, ani swego telefonu i trzymający s
          > ię maminego garnka i spódnicy - to w moim odczuciu jest dziwna osoba.

W rzeczy samej jego dziwactwo jest destrukcyjne dla Państwa,ale nie wypływa ono z braku konta ,komórki czy maminego garnka.Brak komórki może doskwierać co najwyżej operatorom telekomunikacyjnym,natomiast zawiść ,którą on rozsiewa jest bardzo szkodliwa. Moc jej emanacji jest tak duża,że udziela się ona nawet jego politycznym przeciwnikom.

Ale ludz
          > ie go wybrali. Podobnie, jak dla mnie dziwna osoba to posłanka Kempa, która zac
          > zela płakać, bo szef komisji powiedział jej, ze za mało w niej pracuje. Ja rozu
          > miem, ze poseł też człowiek, ale NORMALNY czlowiek nie placze z takiego powodu,
          > czy jest poslem zresztą, czy nie:) Ale ją też wybrali jacyś ludzie, moze równi
          > e egzaltowani to jest ten wrażliwi:)

To co myślę o Kempie niestety nie nadaje się na publikacje na tym forum,ale jak założę konto na Zbiorniku,to sklecę jedno zdanie.Haha.
          • kora3 Wiem o co 06.02.13, 20:32
            Ci chodzi Karkowiaku. Jednak mimo tego, że ludzie nie potrafią (niektórzy) wybierać, a demokracja to coś wadliwego, ale nikt nic lepszego dotychczas nie wymyślił:)

Uwazasz, że wybor osob mniejszosciowych to chcąc nie chcąc ich wyróznianie ze względu na mniejszosciowośc wlasnie. Ok - ale wybor kogoś zupełnie bez wyrazu dlatego, ze jest na liście partii danej, to z kolei promowanie bylejakości. Tak źle i tak niedobrze :)

Ciekawam paru słow o posłance Kempie. :) Ja jeszcze "b. lubiłam" posłankę "Płacz koło d..y" Jakubowicz :)
            • karkowiak2plus Re: Wiem o co 06.02.13, 21:12
              kora3 napisała:

> Ci chodzi Karkowiaku. Jednak mimo tego, że ludzie nie potrafią (niektórzy) wyb
              > ierać, a demokracja to coś wadliwego, ale nikt nic lepszego dotychczas nie wym
              > yślił:)

Ależ są lepsze systemy,tylko będący u steru i koryta nie zgodzą się na ich wdrożenie.

>
              > Uwazasz, że wybor osob mniejszosciowych to chcąc nie chcąc ich wyróznianie ze w
              > zględu na mniejszosciowośc wlasnie. Ok - ale wybor kogoś zupełnie bez wyrazu dl
              > atego, ze jest na liście partii danej, to z kolei promowanie bylejakości. Tak ź
              > le i tak niedobrze :)

Nie tak. Ja nie miałbym nic przeciwko temu by poseł,urzędnik państwowy,minister był prywatnie gejem,transem,Eskimosem. Ważne by na swoim stanowisku znalazł się z przyczyn innych,niźli swoja przynależność do do jakiekolwiek z grup.
              Pamiętasz Queen i Freddiego Mercury'ego? Jego homoseksualizm był nieistotny dla jakości muzyki jaką współtworzył. Nie został frontmanem ze względu na preferencje seksualne,a z powodów stricte merytorycznych.

>
              > Ciekawam paru słow o posłance Kempie. :) Ja jeszcze "b. lubiłam" posłankę "Płac
              > z koło d..y" Jakubowicz :)

Napiszę Ci na innym kanale. Haha
              • kora3 Re: Wiem o co 06.02.13, 21:20
                A jakie sa te inne systemy?

Urzednik tak, minister tak, ale poseł jest wybierany z woli społeczeńśtwa i NIE STAWIA mu się wymogów, jak pracownikowi (podobnie nie stawia sie np. radnemu).
                • karkowiak2plus Re: Wiem o co 06.02.13, 21:29
                  kora3 napisała:

> A jakie sa te inne systemy?
                  >
                  > Urzednik tak, minister tak, ale poseł jest wybierany z woli społeczeńśtwa i NIE
                  > STAWIA mu się wymogów, jak pracownikowi (podobnie nie stawia sie np. radnemu).

Dlatego taki Karski z innym patafianem rozbijają melexy na występach gościnnych.

>
                  • kora3 Re: Wiem o co 06.02.13, 21:33
                    owszem, ale nie tylko górna pólka ma prawo wybierać :)
                    • karkowiak2plus Re: Wiem o co 06.02.13, 21:45
                      I tu jest dziura( wyrwa ) w systemie. Wszyscy powinni mieć prawa wyborcze. Ale nie takie same.
                      Najsprawiedliwiej by było chodzić do urn wyborczych z pitem,który upoważniałby do dodatkowej puli głosów.
                      • dritte_dame Re: PIT 06.02.13, 22:47
                        karkowiak2plus napisał:

> Wszyscy powinni mieć prawa wyborcze. Ale nie takie same.
                        > Najsprawiedliwiej by było chodzić do urn wyborczych z pitem,który upoważniałby
                        > do dodatkowej puli głosów.

To już tutaj było.
                        I było wałkowane conajmniej kilkanaście razy - po parę razy przy okazji każdych kolejnych wyborów od nowa.

Pomysł uzależnienia siły czynnego prawa wyborczego lub wręcz w ogóle posiadania czynnego prawa wyborczego do organów władzy państwowej od "pita" (płacenia podatków od dochodów osobistych) jest durny z tysięcznych powodów.

A odkrywanie dlaczego jest durny rozpocznij powiedzmy od orzeczenia czy na przykład ja powinnam mieć czynne prawo wyborcze do polskich organów władzy państwowej, i dlaczego nie.
                        • matylda1001 Re: PIT 06.02.13, 22:56
                          dritte_dame napisała:

> A odkrywanie dlaczego jest durny rozpocznij powiedzmy od orzeczenia czy na przy
                          > kład ja powinnam mieć czynne prawo wyborcze do polskich organów władzy p
                          > aństwowej, i dlaczego nie. <

Prawo wyborcze powinni mieć tylko ci, którzy na stałe mieszkają w Polsce, niekoniecznie polscy obywatele. PIT nie powinien miec tu nic do rzeczy.
                          • dritte_dame Re: PIT 06.02.13, 23:24
                            matylda1001 napisała:

> Prawo wyborcze powinni mieć tylko ci, którzy na stałe mieszkają w Polsce, niekoniecznie polscy obywatele.

I mają prawo wyborcze.

Prawo wyborcze do organów samorządów terytorialnych.

Ale władze państwowe nie są żadnym z organów władz terytorialnych.

> PIT nie powinien miec tu nic do rzeczy.

Wytłumacz jeszcze Karkowiakowi dlaczego.
                            • matylda1001 Re: PIT 06.02.13, 23:52
                              dritte_dame napisała:

> I mają prawo wyborcze.
                              >
                              > Prawo wyborcze do organów samorządów terytorialnych.
                              >
                              > Ale władze państwowe nie są żadnym z organów władz terytorialnych.

Ja pisałam o prawach wyborczych w ogóle. Tak na sołtysa, jak i na prezydenta kraju. Tak do Rady Gminy, jak i do Sejmu.

>Wytłumacz jeszcze Karkowiakowi dlaczego.<

Sądzisz, że Karkowiak nie wie ,dlaczego?
                              • dritte_dame Re: PIT 07.02.13, 00:26
                                matylda1001 napisała:

> Ja pisałam o prawach wyborczych w ogóle. Tak na sołtysa, jak i na prezydenta
                                > kraju. Tak do Rady Gminy, jak i do Sejmu.

Nie ma praw wyborczych "w ogóle".
                                Dlatego że nie ma i władzy "w ogóle".

Różne władze mają różny zakres kompetencji i stąd wywodzą się różne warunki, ktore należy spełniać aby mieć czynne prawo wyborcze do tych różnych władz.

Żeby wybierać sołtysa nie trzeba być obywatelem kraju ale trzeba mieszkać w danej wsi.

Żeby wybierać prezydenta kraju lub swoich przedstawicieli parlamentarnych - trzeba być obywatelem ale nie trzeba w kraju na stałe mieszkać.

Żeby wybierać radę nadzorczą spółki kapitałowej nie trzeba być obywatelem niczego ani nigdzie konkretnie mieszkać, ale trzeba mieć udziały kapitałowe w tej spółce.

Żeby wybierać samorząd szkolny, trzeba być uczniem tejże szkoły, i żadne inne warunki nie dotyczą.

I dla dodatkowej informacji "jak to robią inni": w moim przypadku, żeby mieć prawo wybierania moich kanadyjskich przedstawicieli parlamentarnych musze być kanadyjską obywatelką ale nie muszę w Kanadzie na stałe mieszkać.

W sytuacji gdybym zamieszkała na stałe poza Kanadą, zachowam nieprzerwanie swoje czynne prawo wyborcze do Parlamentu pod warunkiem że w swoich życiowych planach nie wykluczam ponownego zamieszkania w Kanadzie na stałe i przy tym co najmniej raz na pięć lat przyjadę do Kanady z nawet krótką, choćby i jednodniową wizytą.

> >Wytłumacz jeszcze Karkowiakowi dlaczego.<
                                >
                                > Sądzisz, że Karkowiak nie wie ,dlaczego?

Sądzę że nie wie, ponieważ postuluje żeby PIT miał do czynienia.
                                • karkowiak2plus Re: PIT 07.02.13, 09:21
                                  Ależ oczywiście. Uważam,że samo obywatelstwo powinno upoważniać do podstawowego prawa wyborczego,natomiast PIT uprawniałby do dodatkowej puli głosów.Na tym etapie nie przesądzam o konkretach,ale mogę postulować,by kolejny próg podatkowy dawał kolejny głos. Gdyby jednak ustawodawca wprowadził podatek liniowy,a nawet pogłówny to wtedy wszyscy mieliby jednakowe prawa wyborcze.
                                  • dritte_dame Re: PIT 07.02.13, 14:37
                                    karkowiak2plus napisał:

> PIT uprawniałby do dodatkowej puli głosów.

A wiesz co to takiego "dodatnie sprzężenie zwrotne" ?
    • Gość: inkwizytor Jak zwykle, pod prąd IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.02.13, 13:58
      Tolerancja, modne słowo i politycznie poprawne...
      Zacząłem poważnie, bo i temat jest poważny.
      Problemy emocjonalne ale i egzystencjalne transseksualistów opisywane są od dziesięcioleci, dokumentowane także na taśmach filmowych w różnego rodzaju dokumentach. Wystarczy po nie sięgnąć i zapoznać się z problematyką. Można też poznać zachodzące zmiany w stosunku społeczeństw do tego typu zjawisk czy problematyki.
      Odmienność zawsze ciekawiła ludzi i w zależności od ich konstrukcji psychicznej czy stopnia inteligencji czy kultury przybierała i przybiera różne formy...
      I tak, u najbardziej prymitywnych osobników wywołuje niechęć, złość czy nawet nienawiść.
      U tych bardziej "ucywilizowanych" wywołuje podziw czy fascynację, czasami prawdziwą, czasami pozorowaną, trudno wyczuć.
      Patrzcie ludzie, taki/taka kaleka, a potrafi jednak...
      Patrzcie ludzie, taki transseksualista, a ja go/ją podziwiam za odwagę
      ...
      I najbardziej pożądana, choć trudna w realizacji postawa to neutralność, to traktowanie odmienności jak w gruncie rzeczy normalności. Docenianie walorów osób dotkniętych odmiennością, ale tez umiejętność skrytykowania tychże za ewidentne przewinienia czy braki. Niewiele osób posiada tę cechę, niestety.
      Mam nadzieję, że dożyję czasów, gdy Anna Grodzka, czy inny transseksualista/transseksualistka będzie podziwiana za sukcesy w pracy zawodowej na przykład, a nie za to, że jest odważną transseksualistką....
      • kora3 Życzę Ci z całego serca 06.02.13, 14:05
        żebyś dożył czasów, w których życie własnym życiem zgodnie z sobą transseksualistów będzie tak samo proste, jak np. hetero i nie będą musieli być odważni, żeby to zrealizować:) Sobie też tego życze poniekąd
        • Gość: inkwizytor Nie przyjmuję tych życzeń IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.02.13, 14:15
          Nie o to mi chodzi. Nie oczekuję, że życie kiedykolwiek i kogokolwiek będzie proste. Bo nie będzie. Zycie to nie (je) bajka jak powiadał Wiech. Chciałbym dożyć czasów, w których nikt nie będzie traktował odmienności jako obiektu pogardy, nienawiści, czy ataków. Ale też by odmienność zasługiwała na podziw.... I tyle.
          • kora3 Ależ mnie chodzi o to samo 06.02.13, 14:23
            TERAZ podziwiam Grodzką za to, że miała odwagę walczyć o godne życie dla siebie. Z PRZYKROŚCIĄ podziwiam ją za to, bo przykre to, że musiała walczyć i tą odwagą się wykazywać (a pewnie nie każdego w adekwatnej sytuacji na to stać). Chcialabym, żeby godne życie dla takich ludzi było normą i nikt nie musiał o nie walczyć i odwaga sie wykazywać i nikt nie musiał ich za tę odwagę podziwiać.
        • massaranduba Re: Życzę Ci z całego serca 06.02.13, 14:19
          kora3 napisała:

> żebyś dożył czasów, w których życie własnym życiem zgodnie z sobą transseksuali
          > stów będzie tak samo proste, jak np. hetero i nie będą musieli być odważni, żeb
          > y to zrealizować:)

Alez te czasy juz nadeszly, moze tylko w Polsce zegary chodza troche wolniej ;-)
          • kora3 Re: Życzę Ci z całego serca 06.02.13, 14:26
            no niestety wolno chodzą- co widac choćby teraz.

Wiesz, miałam kiedyś okazję rozmawiać z R. Biedroniem w tym temacie. Pochodzi on ze stosunkowo niewielkiego miasta - z Krosna. Nie było mu łtwo, choć stamtąd "wyemigrował", bo zoatali jego rodzice, krewni, przyjaciele i kiedy zaczął się "ujawniać" zbierali niekiedy "ciegi" za niego. Na szczeście R. Biedroń ma ogromne wparcie w mamie swojej i w starych przyjaciołąch i mówili mu "Nic to, rób swoje"
          • misiu-1 Re: Życzę Ci z całego serca 06.02.13, 14:35
            Biorąc pod uwagę, że takie osobliwości jak Biedroń czy osoba posługująca się dokumentami wystawionymi na nazwisko Anna Grodzka, dostały się do sejmu tylko i wyłącznie ze względu na swoją odmienność, do takich czasów droga daleka.
    • bimota Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 15:43
      Przeczytalem te cale twoje wypociny... :P

Czyli jednak potwierdzasz, ze cos jej na glowke padlo i obudzila sie rano w "nie swoim ciele"... :P

Ja w podstawowce znalem taka, ktora nie nosila spodniczek, zadawala sie z chlopakami, grala z nimi w pilke i w sumie bardziel chlopaka przypominala niz babe. A pozniej ja widzialem, jak prowadzi wozek z dzieckiem... No i w czym problem... ? Jak ktos ma dziecko to udaje kobiete ??

Z Grodzka wlasnie jest ten "problem", ze ewidetnie wyglada jak facet, a kpiny nie sa z niej, tylko z tych, ktorzy twierdza, ze to baba... Gdyby byla baba nie musiala by sobie nic odcinac i lykac hormonow... I przeciw temu protestujemy. Bo co mozna zrobic... Zabraniac... ? Pozostaje sie z tego smiac... "Zagrozenie" jest takie, ze to jest zwykle oszukiwanie, robienie ludzi w balona, szerzenie idiotyzmow, absurdow...

Z brzydkich kobiet tez sie czesto ludzie nasmiewaja, a jakos nikt z tego powodu nie wysyla protestow do mediow...

> Spokojna głowa- nie! Bo są inni? No są, i co z tego? Każdy z nas jest inny, tyl
      > ko jedni bardziej, a inni mniej.

Ale jednych sie zamyka w psychiatryku, a innym wlazi w d. i hołubi...

> Wiem, nie przekonam ludzi, którzy mają podejście "wytruć, albo porzadnie walnąć
      > na opamiętanie". Ignoranta, prostaka i pieniacza nie przekona nikt i nic.

To, rozumiem, jezyk milosierdzia i empatii...

Ja podziwiam tych, ktorzy akceptuja to co jest, a nie cuduja, czyli prawie takich jak ty...

Chcialo by sie byc facetem, co ? Nie kazdy ma tak dobrze, nie ma sprawiedliwosci w naturze... :P
      • kora3 hehe 06.02.13, 15:51
        bimota napisał:
        >
        > Chcialo by sie byc facetem, co ?

Mnie nie, a TOBIE?

Nie kazdy ma tak dobrze, nie ma sprawiedliwosci w naturze... :P

Dla mnie jest :) Mogę robić co chcę, mysleć co chcę, żyć jak chcę i w dodatku jeszcze nie muszę się martwić o tzw. byt bo mam faceta z jajami i z głową :) Żyć nie umierać :)
        Ale Tobie to musi być ciężko ...No, ale może masz zaradną kobietę, są takie, co lubią "się opiekować" - wiesz tzw. "geniusz kobiecy":)
        • Gość: Bimota Re: hehe IP: *.free.aero2.net.pl 06.02.13, 16:44
          No fakt... Z tym macie lepiej... Wystarczy rozlozyc nogi... Ale z nudow odwala wam jeszcze bardziej...
          • kora3 Re: hehe 06.02.13, 16:59
            Gość portalu: Bimota napisał(a):

Wystarczy rozlozyc nogi..

fajne masz życie seksualne - tylko "pozazdrościć"

. Ale z nudow odwala
            > wam jeszcze bardziej...

Ja sie tam nie nudzę, ani w pracy, ani w domu, ani poza nim, ani w łozku. Ale Twoja kobita to musi zasuwać, zeby zarobić i jeszcze zabić te nudę łozkową ... Koszmar
      • Gość: emka Re: IP: *.superkabel.de 09.02.13, 22:02
        hmm... jeszcze do niedawna uważałam się za osobę tolerancyjną, cóż, pomyliłam się, takie podejście do ludzi mnie razi, nie toleruję takiego traktowania innych, więc zdecydowanie nie jestem tolerancyjna. nie chciałabym znać autora tego postu osobiście, mam szczęście, że nie mam tak myślących osób wśród swoich znajomych
    • tomahawk77 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 16:40
      W istocie podziwiasz pana Krzysztofa, bo to on, a nie pani Ania, podjal odwazna decyzje. Jesli bedziesz przekrecala fakty, bedziemy mieli dyskusje na poziomie: co bylo pierwsze - jajko czy kura. Jesli celowo umniejszasz role pana Krzysztofa, a bez logicznego powodu chwalisz pania Anie, moze to oznaczac, ze feministyczne uprzedzenia nie pozwalaja Ci byc osoba obiektywna.
      • piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 16:49
        Pan Krzysztof od początku był Anią, jednak dopiero w pewnym momencie zostało to również oficjalnie udokumentowane. Powstaje pytanie. Czy dla Ciebie bardziej liczą się fakty fatyczne, czy fakty oficjalne?
        • tomahawk77 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 16:55
          > Pan Krzysztof od początku był Anią, jednak dopiero w pewnym momencie zostało to
          > również oficjalnie udokumentowane.

Od poczatku? A skad wiadomo, ze to nie bylo ewolucyjne odkrywanie swojej tozsamosci? Dlaczego pragniesz, aby pani Ania zdominowala bogata osobowosc, ktora wspoltworzyli zarowno ona, jak i pan Krzysztof?

• piwi77.0 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 18:53
            A skąd Ty wiesz, że proces był ewolucyjny i że na początku był Krzysztof, dopiero później Anna?
      • kora3 Pitu pitu 06.02.13, 17:03
        nikt się na to nie nabierze :)
      • Gość: emka Re: Podziwiam Grodzką IP: *.superkabel.de 09.02.13, 22:06
        "Jesli celowo umniejszasz role pana Krzyszt
        > ofa, a bez logicznego powodu chwalisz pania Anie, moze to oznaczac, ze feminist
        > yczne uprzedzenia nie pozwalaja Ci byc osoba obiektywna. "

aaa, to o tym był ten wyjściowy post...
    • Gość: antygimbus Re: Podziwiam Grodzką IP: *.de 06.02.13, 16:55
      Podziwiasz pana Krzysztofa Bogdana Bęgowskiego za:
      1. pochodzenie społeczne - syn pułkownika komunistycznego.
      2. za działalność partyjną w stanie wojennym w Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, oraz w Radzie Okręgowej Socjalistycznego Związku Studentów Polskich.
      3. za szkolenia politruków w:
      a. Szkoła Podchorążych Rezerwy w Łodzi
      b. w Moskwie i Rostowie w lipcu 1982 r. udział w seminarium szkoleniowym – stroną zapraszającą był Komsomoł – komunistyczna organizacja młodzieżowa.
      4. za karierę biznesową i partyjną pod koniec lat 80 . Był członkiem PZPR, a po zmianach ustrojowych – SdRP i SLD.
      5. za mityczną operację zmiany płci, którą podobno przeszedł w odległym Bangkoku.
      Historia pan Anny Grodzkiej alias Krzysztofa Bęgowskiego znajdziesz tutaj:
      73ca.skroc.pl
      • tomahawk77 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 17:03
        >Podziwiasz pana Krzysztofa Bogdana Bęgowskiego za:
        1. pochodzenie społeczne - syn pułkownika komunistycznego.
        2. za działalność partyjną w stanie wojennym w Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, oraz w Radzie Okręgowej Socjalistycznego Związku Studentów Polskich.
        3. za szkolenia politruków w:
        a. Szkoła Podchorążych Rezerwy w Łodzi
        b. w Moskwie i Rostowie w lipcu 1982 r. udział w seminarium szkoleniowym – stroną zapraszającą był Komsomoł – komunistyczna organizacja młodzieżowa.
        4. za karierę biznesową i partyjną pod koniec lat 80 . Był członkiem PZPR, a po zmianach ustrojowych – SdRP i SLD.

Kobiecie nalezy wszystko wybaczyc. Zreszta jak powiada poeta:
        "Jak prędko w płochej kobiecie umiera miłość, gdy wzroku jej uścisk nie podpiera?"
      • kora3 Napisałam za co :) 06.02.13, 17:05
        A Osiecką podziwialam za talent, a nie za to, że była alkoholiczką:)
        • Gość: BIMOTA Re: Napisałam za co :) IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.13, 19:21
          A JESLI TWORZYLA NA MELANZU ? JAK CI:

www.youtube.com/watch?v=Ghg6-MUfgto
          • Gość: xyz Re: IP: *.superkabel.de 09.02.13, 22:10
            melanż to może być też specyficzny stan umysłowej egzystencji..., CIEMNOTA
            • Gość: xyz o, przepraszam, IP: *.superkabel.de 09.02.13, 22:11
              BIMOTA
        • Gość: Magnus Re: Napisałam za co :) IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.13, 13:21
          A Goebbelsa tez podziwiasz za talent retoryczny pomijajac ,ze byl nazista?
          Wybiorcze podziwianie cech i pomijanie tych negatywnych to jednak dosyc smieszne.
      • kolter-xl Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 17:35
        Gość portalu: antygimbus napisał(a):

> Podziwiasz pana Krzysztofa Bogdana Bęgowskiego za:
        > 1. pochodzenie społeczne - syn pułkownika komunistycznego.
        > 2. za działalność partyjną w stanie wojennym w Polskiej Zjednoczonej Partii Rob
        > otniczej, oraz w Radzie Okręgowej Socjalistycznego Związku Studentów Polskich.
        > 3. za szkolenia politruków w:
        > a. Szkoła Podchorążych Rezerwy w Łodzi
        > b. w Moskwie i Rostowie w lipcu 1982 r. udział w seminarium szkoleniowym ̵
        > 1; stroną zapraszającą był Komsomoł – komunistyczna organizacja młodzieżo
        > wa.
        > 4. za karierę biznesową i partyjną pod koniec lat 80 . Był członkiem PZPR, a po
        > zmianach ustrojowych – SdRP i SLD.
        > 5. za mityczną operację zmiany płci, którą podobno przeszedł w odległym Bangkoku.

Tak dla równowagi powiedz nam po jaki ch... to tu powielasz , kogo to poza debilami tobie podobnymi interesuje ? No i nie zapomnij dodać jaki stosunek do Anny Grodzkiej ma PISowski IPN ? Skoro nie piszczy to znakiem tego Grodzka nie jest komunistycznym przestępcą .Wiec spadaj na drzewo prezesowi banana obciągać.
        • Gość: antygimbus Re: Podziwiam Grodzką IP: *.de 06.02.13, 18:29
          staremu esbekowi z Moskwy piana zalała usta :-)
          • kolter-xl Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 18:34
            Gość portalu: antygimbus napisał(a):

> staremu esbekowi z Moskwy piana zalała usta :-)

Tak nerwowo reagujesz na Grodzką ?
    • Gość: jaśnie Re: Podziwiam Grodzką IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 18:00
      Ładny post. I tak, owszem, w wielu środowiskach kołtun jest autowany. Nie ma tam czego szukać. Paradoksalnie styka się z nietolerancją własnej odmienności intelektualnej i kulturowej. Niekiedy jest wyszydzany. Wiem, że to źle zabrzmi, ale cieszę się, że tak się kołtuna traktuje. Bo jego głupota bywa zaraźliwa i jest szkodliwa. On po prostu czyni zło, choć jest zbyt głupi by to pojąć.
      Ja nie znam osobiście osoby transseksualnej, ale zupełnie ci ludzie mi nie przeszkadzają, nie zagrażają. Niech żyją szczęśliwie, mają do tego prawo, jeśli nie są łotrami.
      • kora3 Dobrze napisane Jaśnie 06.02.13, 20:22
        Gość portalu: jaśnie napisał(a):

> Ja nie znam osobiście osoby transseksualnej, ale zupełnie ci ludzie mi nie prze
        > szkadzają, nie zagrażają. Niech żyją szczęśliwie, mają do tego prawo, jeśli nie
        > są łotrami.

No właśnie, normalnemu człowiekowi nie przeszkadzają, nie zagrazają , bo i w czym i dlaczego mieliby.

Kołtunowi wszystko zagraza, jest atakiem na niego (a pies z kulawą nogą na niego uwagi nie zwraca), wszystko go interesuje - byle cudze:)
        Fajnie, ze dostrzegasz, że to właśnie kołtuństwo jest wyautowywane coraz czesciej. Mnie od dzieciństwa bawiło, jak kołtunów umieli splawiać moi rodzice :)
    • tycho99 Re: Podziwiam Grodzką 06.02.13, 19:59
      > [...] w ksenofobicznym społeczeńs
      > twie, które przyznaję- potem wybierając ją na posłankę zdało egzamin.

Z czego zdało ten egzamin?
      Z przekory i kpiarstwa, a z tego zawsze miało 6.

Czy myślisz że Grodzka została posłanką pomimo tego, że jest trans?! Błąd! Została posłanką ponieważ jest trans. Jej wybór był tym samym czym przyjęcie do pracy kandydata, którego CV byłoby napisane ketchupem na papierze śniadaniowym.
    • zaretpug jest ładna 06.02.13, 22:33
      kora3 napisała:

> Wracając do pani poseł Grodzkiej - owszem - ładna nie jest.

Na niektorych zdjeciach jest ladna. Ponadto niektorzy lubia duze kobiety. Niektorzy lubia zreszta trans bardziej niz zwykle kobiety.
      • Gość: smok Re: jest ładna IP: *.jjs.pl 07.02.13, 00:33
        Niekt
        > orzy lubia zreszta trans bardziej niz zwykle kobiety.

a co to znaczy trans kobieta? czemu po przejściu operacji zmiany płci, kobieta która fizycznie i psychicznie jest kompletna ma być atrakcyjniejsza od tej która się urodziła kobietą?
        • zaretpug Re: jest ładna 07.02.13, 17:49

> Niekt
          > > orzy lubia zreszta trans bardziej niz zwykle kobiety.
          >
          > a co to znaczy trans kobieta? czemu po przejściu operacji zmiany płci, kobieta
          > która fizycznie i psychicznie jest kompletna ma być atrakcyjniejsza od tej któr
          > a się urodziła kobietą?

Niektorych mezczyzn to podnieca.
          • Gość: smok Re: jest ładna IP: *.jjs.pl 08.02.13, 00:28
            co niektórych mężczyzn podnieca? Co to jest "to" ?
    • mg2005 Ptasiek 09.02.13, 11:57
      > Tym, którzy kpią pewnie trudno znaleźć na tyle empatii, żeby wyobrazić sobie, z
      > e oto budzą sie rano i stwierdzają, że mają ciało innej płci. Tak sie włąsnie c
      > zuła przez wiele lat A. Grodzka,

Dobrze , że nie poczuła się ptakiem...

forum.gazeta.pl/forum/w,29,142313710,142313710,Ptasiek_Grodzka.html
      • kora3 Lansujesz swój głupi wątek w moim ? 09.02.13, 12:13
        Nieelegancko - założ taki, w którym ludzie bedą chcieli pisać, a nie wciskaj im chłamu na silę :)

Dlaczego zaraz ptakiem? Są inne odpałowe "poczucia" Np. jedna baba od 11 rż. czuje, ze rozmawia z Matką Boską. Ponieważ te mądrości zaszczepiała swemu dziecku, to jej je zabrali. POdniosł się wrzaki, że odebrali kobiecie dziecko za religijnośc - a odebrali je po prostu świrusce, którea zadeklarowała, że leczyć się nie bedzie, bo nie ma z czego:)
        • Gość: Magnus Re: Lansujesz swój głupi wątek w moim ? IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.13, 12:43
          Czy jezeli jutro Pan/i Grodzki/a poczuje sie Afrykanczykiem i sie pomaluje na czarno, to tez mu uwierzysz,ze nim jest?
          • kora3 tak :) a przede wszystkim to będzie mi latało 09.02.13, 12:52
            kalafiorem życie OSOBISTE kogoś innego, kto mnie o zdanie na jego temat nie pyta. Tak mam, ze mnie osobiste sprawy ludzi interesują TYLKO wówczas, gdy się do mnie ztaką sprawą zwrócą. Jeśli nie - to mam to gdzieś, chyba, ze komuś dzieje się krzywda.
            I dlatego np. nie wiem jakiej orietacji seksualnej są dwaj panowie mieszkający piętrow yżej i wcale mnie to nie interesi, nie wiem też czy i jakie śluby mają sąsiedzi z naprzeciwka oraz jakiego stanu cywilnego jest pani, która wyprowadza uroczego yorka, kiedy ja wychodzę do pracy. I nie wiem też jak się ta pani nazywa:)
            • Gość: Magnus Re: tak :) a przede wszystkim to będzie mi latało IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.13, 13:22
              Tyle,ze ta osoba publicznie obnosi sie z tym , a nawet wiecej.Buduje na tym swoja pozycje polityczna.
              • kora3 No i co z tego? 09.02.13, 13:33
                W czym mi miałoby to wadzić, przeszkadzać, szkodzić?

Przestrzeń publiczna jest la wszystkich przecież. Jesli mi pod oknami zaiwania procesja, to idący w niej obnoszą się publicznie z tym, ze są wierzący w KRK. Jako, ze nie halasują za czesto, jestem w stanie to znieść. Niech sobie chodzą.
                Ksiądz, zakonnica obnoszą się ze swym stanem duchownym - też mi nie przeszkadza. Wielodzietni z gromadą dzieci- ze swoją wielodzietnością. Kobieta w ciąży - ze swym odmiennym stanem, para biorąca slub - ze swoimi przekonaniami nt. ślubow. No i ? Co MI TO PRZESZKADZA? W czym?

Kapitał polityczny powiadasz? A czy mnie ktoś zmusza do głosowania na te czy inną liste partyjną? Konkretną osobę? Do głosowania w ogole? Nie:) no to luz - niech każdy przekonuje do siebie, jak chce :)

Jedni przekonują tym, ze są burakiem ze wsi - np. pan śp. Lepper, inni, że im brat w katastrofie "poległ", albo matka umarla. No i ?
                • Gość: Magnus Re: No i co z tego? IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.13, 13:41
                  No i to z tego,ze jak sie ktos z czyms publicznie obnosi,to nie ma jednoczesnie prawa powolywac sie na prywatnosc i zabraniac krytyki czy dyskusji.
                  • kora3 Re: No i co z tego? 09.02.13, 13:55
                    ale TY zdaje się pytałeś mnie o coś:) A nie wszystkich. No to ja Ci opdpowiuedzialam - lata mi takie cuś :) Pasuje?
                    Nie interesuje mnie, czy biały się przyciemni ala pan śp. Lepper, czy czarny podjasni ala król popu. Podobnie nie interesi mnie czy polityk bedzie mówił o swej orientacji seksualnej, czy o tym, że mama mu umarła, a brat "poległ":) Mnie to NIE PRZESZKADZA realnie, mogę mieć zda nie na temat i tyle, ale nie bede udawała,ze brednie Kaczyńskiego np. utrudniają mi życie.smieszą mnie i zniesmaczaj, ale to wszystko.
                  • kolter-xl Re: No i co z tego? 09.02.13, 14:27
                    Gość portalu: Magnus napisał(a):

> No i to z tego,ze jak sie ktos z czyms publicznie obnosi,to nie ma jednoczesnie
                    > prawa powolywac sie na prywatnosc i zabraniac krytyki czy dyskusji.

Polityka nie oceniamy za wzrost , wąsy czy obciętego fiuta. Oceniamy za to co robi, a Grodza w sejmie okazała się być pracowita.
                    • Gość: Magnus Re: No i co z tego? IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.13, 14:39
                      Naprawde?Co niby zrobila??Kazdego posla po zatym podziwiasz i popierasz ,jak jest pracowity?Tych prawicowych tez?
                      • kora3 ja znam wielu parlamentrzystow 09.02.13, 14:51
                        osobiscie, to Ci mogę odpowiedzieć. Tak, ja doceniam pracowitośc człowieka bez względu na to, jaką opcję polityczną reprezentuje. Sama nie popieram zadnej partii z założenia, czy ugrupowania, natomiast jesli jakaś/jakieś ma dobry pomysł moim zdaniem czy to w Sejmie, czy Senacie, czy sejmiku, radzie miasta, powiatu, czy gminy, to zauważam a nawet ogłaszam swiatu:)

Znam wielu polityków opcji różnych i róznego szczebla. Wsród nich są takze politycy PiS np. i owszem - znam np. senatora tej opcji, który bedąc parlamentarzystą niezawodowym wiecej jeździ po terenie, spotyka sie z ludźmi, rozmawia, pomaga niż zawodowi poslowie i senatrorowie z tego samego terenu, takze z jego opcji, ale również z innych. Ma też sensowne inicjatywy w Senacie, a nie tylko podnosi bezmyślnie rękę i naciska przycisk., I choć nie zgadzam sie z wieloma jego poglądami MÓWIE o tym, że jest pracowity i mówię to z SZACUNKIEM, bo gośc niezaleznie od poglądów robi to, co powinien: ludzie go wybrali i oczekują, ze bedzie dla nich coś robił, a nie tylko był sobie, a tak niestety sporo parlamentarzystów ZAWODOWYCH także traktuje są "służbę społeczeństwu"
                      • kolter-xl Re: No i co z tego? 09.02.13, 14:58

> Naprawde?Co niby zrobila??Kazdego posla po zatym podziwiasz i popierasz ,jak je
                        > st pracowity?Tych prawicowych tez?

Też, i wyobraź sobie ze wyborach samorządowych postawiłem na dwóch ludzi z PIS . Bo ich znam i wiem ze to ludzie uczciwi ale też nie dewoci

Autor: kolter-xl ☺ 29.03.12, 14:49

Co najśmieszniejsze w jednym drugim przypadku owi dyrektorzy to ludzie PIS, ale porządni ludzie na których głosowałem w wyborach samorządowych !!!

forum.gazeta.pl/forum/w,29,134676051,134677906,Re_Dac_szanse_dziecku.html
              • Gość: emka Re: tak :) IP: *.superkabel.de 09.02.13, 22:18
                to nie wymieniona z nazwiska osoba buduje pozycję polityczną na fakcie zmiany/korekty płci, tylko jak zwykle bardzo zainteresowani tym co nie trzeba politycy różnej maści. i dosyć trudno nie "obnosić się" ze swoja płcią ;)
          • kolter-xl Re: Lansujesz swój głupi wątek w moim ? 09.02.13, 14:07

> Czy jezeli jutro Pan/i Grodzki/a poczuje sie Afrykanczykiem i sie pomaluje na c
            > zarno, to tez mu uwierzysz,ze nim jest?

Ty lepiej swojego prezesa zapytaj o jego seksualność , już 20 lat jak go Wałęsa publicznie nazwał pederasta a procesu o zniesławienie ani widu ani słychu
            • Gość: Magnus Re: Lansujesz swój głupi wątek w moim ? IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.13, 14:43
              A dlaczego mialby temu biednemu czlowiekowi zagubionemu w Bolkoprzestrzeni procesy wytaczac?Podaj swoja droga link do tej wypowiedzi, bo nie jestem pewiem czy nie klamiesz.Po zatym slowo pederasta nie jest obrazliwe.Moze byc nietrafne,ale w pojeciu Kodeksu Karnego nie jest obrazliwe.
              • kolter-xl Re: Lansujesz swój głupi wątek w moim ? 09.02.13, 15:47

> A dlaczego mialby temu biednemu czlowiekowi zagubionemu w Bolkoprzestrzeni proc
                > esy wytaczac?

No wiesz ponoć kaczor to poważny polityk a tu mu Wałęsa publicznie zasugerował pedalstwo

Podaj swoja droga link do tej wypowiedzi, bo nie jestem pewiem czy
                > nie klamiesz.Po zatym slowo pederasta nie jest obrazliwe.Moze byc nietrafne,al
                > e w pojeciu Kodeksu Karnego nie jest obrazliwe.

"Zapraszam Lecha z żoną i Jarka z mężem"
                • Gość: Magnus Re: Lansujesz swój głupi wątek w moim ? IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.13, 19:40
                  Tylko niepowazni politycy traktuja Walese powaznie.To postac komediowa i tak nalezy jego belkotliwe wypowiedzi traktowac.
                  • kolter-xl Re: Lansujesz swój głupi wątek w moim ? 09.02.13, 20:52

> Tylko niepowazni politycy traktuja Walese powaznie.To postac komediowa i tak na
                    > lezy jego belkotliwe wypowiedzi traktowac.

No to twój prezes jest niepoważny bo w 1995 roku poleciał do sądu ,ale nic nie wskórał .Zresztą wątpię czy mu zależało na tym .
    • Gość: Magnus Wzruszylem sie IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.13, 12:38
      Za PZPR-owska przeszlosc tez go podziwiasz??
      Nie wiem jakie zaburzenia psychiczne ma czy mial Grodzki/Grodzka, ale fakty sa takie,ze po pierwsze nic z jego fizjonomii nie wskazuje na to,ze ma jakies cechy kobiece.Jak sama napisalas spotkalas kiedys dziecko,ktore swoim zachowaniem i wygladem juz wskazywalo, ze rzeczywiscie ma predyspozycje do transsesksualnosci.Pan/i Grodzki/a do dzis niczym kobiety nie przypomina.Transwestyte tak,ale nie osobe transeksualna.
      Po drugie facet zyl dziesieciolecia zyciem faceta.Byl ojcem i mezem.Zawodowo tez nic nie wskazuje na to, ze garnal sie do jakich raczej typowo kobiecych zawodow.W PRL nie zostal fryzjerem czy sprzedawca, a przeciwnie.Przechodzil szkolenia polityczne w Zwiazku Radzieckim i WOJSKOWE!!!!.To raczej malo kobiece kierunki kariery nawet dzisiaj, a wtenczas w ogole.
      Po trzecie jakies to jednak zastanawiajace,ze zaden lekarz w Polsce i Europie u niego operacji plci nie przeprowadzil.Czyzby ucieczka do Tajlandii byla konieczna, bo tutaj nie spelnial kryteriow do zmiany plci,w tym psychologicznych?
      Po drugie bardzo ciekawe dlaczego zaden lekarz w Polsce czy Europie nie podjal sie
      • kolter-xl Re: Wzruszylem sie 09.02.13, 14:05

> Za PZPR-owska przeszlosc tez go podziwiasz??

No to co ze ktoś był w PZPR ? D
        Ja mogę to odwrócić tak ze dla mnie powodem do wstydu jest chodzenie do kościoła , kumasz nieuku ?

> Nie wiem jakie zaburzenia psychiczne ma czy mial Grodzki/Grodzka, ale fakty sa
        > takie,ze po pierwsze nic z jego fizjonomii nie wskazuje na to,ze ma jakies cechy kobiece.

Popatrz na tą Pawłowską czy jak jest tam , wcale od pokrojonego faceta Grodzkiej nie jest ładniejsza.No a do tego ten chamski poziom u tej waszej PISówny.

> Po drugie facet zyl dziesieciolecia zyciem faceta.Byl ojcem i mezem.Zawodowo te
        > z nic nie wskazuje na to, ze garnal sie do jakich raczej typowo kobiecych zawod
        > ow.W PRL nie zostal fryzjerem czy sprzedawca, a przeciwnie.Przechodzil szkoleni
        > a polityczne w Zwiazku Radzieckim i WOJSKOWE!!!!.To raczej malo kobiece kierunk
        > i kariery nawet dzisiaj, a wtenczas w ogole.

No i co z tego mało to bab w kołchozie na decie do dziś zapieprza ??

> Po trzecie jakies to jednak zastanawiajace,ze zaden lekarz w Polsce i Europie u
        > niego operacji plci nie przeprowadzil.

Za drogo ??

Czyzby ucieczka do Tajlandii byla koniec
        > zna, bo tutaj nie spelnial kryteriow do zmiany plci,w tym psychologicznych?

No a ty czego szukasz poza ciulem do pupy w tej chwili ??

> Po drugie bardzo ciekawe dlaczego zaden lekarz w Polsce czy Europie nie podjal
        > sie

Za drogo ??
        • Gość: Magnus Re: Wzruszylem sie IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.13, 14:37
          O ile dobrze wiem takie operacje jesli sa ku nim wskazania sa finansowane przez NFZ.Po zatym ten facet mial dzieki swojej komunistycznej przeszlosci dobrze prosperujaca firme, wiec raczej na brak kasy nie narzekal.

I tak-malo kobiet w PRL robilo szkolenie wojskowe.Jak juz napisalem NIC w zyciorysie tej osoby nie wskazuje na to, ze chciala kiedys zachowywac sie jak kobieta.
          • kolter-xl Re: Wzruszylem sie 09.02.13, 14:48

> O ile dobrze wiem takie operacje jesli sa ku nim wskazania sa finansowane przez
            > NFZ.Po zatym ten facet mial dzieki swojej komunistycznej przeszlosci dobrze pr
            > osperujaca firme, wiec raczej na brak kasy nie narzekal.

Jakie to ma znaczenie w ocenie pracy tej pani poseł ? Podaj choć jeden rozsądny powód dla którego tu jedziesz po niej ??

> I tak-malo kobiet w PRL robilo szkolenie wojskowe.Jak juz napisalem NIC w zycio
            > rysie tej osoby nie wskazuje na to, ze chciala kiedys zachowywac sie jak kobieta.

Ty nie graj tu wsiowego psychologa , jej ptak i jej sprawa co z nim zrobiła. Lepiej zajmij się kochanką Kurskiego bo to zakrawa na obłudę i niemoralność.
    • Gość: Ciec Re: Podziwiam Grodzką IP: *.lightspeed.sntcca.sbcglobal.net 09.02.13, 21:11
      kora3 napisała:

> nie, nie za urodę - wiem, ze zaraz jakiś mędrzec wstawi taką sugestię.

No wlasnie! Dyskryminacja sie klania!. De gustibus non est disputandum!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka