IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 22:34
Mam pewno pytanie, czy ktos mogl b mi podac cytat z polskiego prawa na temat
pedofili, a mianowicie wiek z ktorym wiaze sie ten przykry fakt
Z góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: Pedofilia 13.09.04, 01:45
      Chyba do 15 roku zycia, a jak skonczy 15 lat to juz wolno samemu decydowac,
      wiec dorosly ktory ma seks z 15-latkiem nie bedzie karany.
      • Gość: Kamil Re: Pedofilia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 08:12
        No własnie wydaje mi sie ze od 15 albo 16, a zalozylem sie o kałasznikowa ;) I
        potrzebuje dokladny paragraf w polskim prawie
    • grrrrw Re: Pedofilia 13.09.04, 09:26
      To wybierz na wyszukiwarce "kodeks karny" i juz.
      • Gość: kamil Re: Pedofilia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 21:00
        wlasnie nie ma nigdzie, ale user0001 zawsze mi pomoze ;D
        • Gość: Joasia Re: Pedofilia IP: *.dip.t-dialin.net 14.09.04, 18:35
          Pocwicz szukanie w wyszukiwarkach bo ja znalazlam w minute na www.google.com

Kontakty seksualne z dziećmi

"Kto doprowadza małoletniego poniżej lat 15 do obcowania płciowego lub do
          poddania się innej czynności seksualnej albo do wykonania takiej czynności,
          podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10."
          Kodeks Karny, art. 200 § 1

• pia.ed Re: Pedofilia 14.09.04, 19:00
            Joasiu, mam problem z tym ze wyswietlaja mi sie zawsze setki trafien.
            Jak znalazlas powyzszy przepis, czy wystukalas wlasnie "kontakty seksualne z
            dziecmi"?
            Ja bym chyba na takie sformulowanie nie wpadla...
            • joasia1 Re: Pedofilia 15.09.04, 03:46
              Calkiem proste
              kodeks karny - i szukaj w wynikach - pedofilia
    • blackened1 Co tu cytować, zabijać pedofili bez sądu i tyle 13.09.04, 21:10
      Żadnej litości, żadnego tłumaczenia o chorobie poprost rozpieprzać takiego
      obcasem albo kolbą bo szkoda kuli
      • Gość: Jan Osik Re: Co tu cytować, zabijać pedofili bez sądu i ty IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.09.04, 00:31
        Blackened...żal mi cie żałosny, bezmyślny debilu.
        Ps. Naprawa kolby jest 10 razy bardziej kosztowna od zakupu 10 kul.
    • Gość: maTADor mylicie pojęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 22:33
      Pedofilia jako zaburzenie seksualne jest popędem do dzieci przed okresem
      dojrzewania, wykorzystywanie np. pietnastolatków to po prostu wykorzystywanie
      osób niepełnoletnich, a nie pedofilia!
      • Gość: wikul To ty maTadorze mylisz pojęcia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.09.04, 01:26
        Gość portalu: maTADor napisał(a):

> Pedofilia jako zaburzenie seksualne jest popędem do dzieci przed okresem
        > dojrzewania, wykorzystywanie np. pietnastolatków to po prostu wykorzystywanie
        > osób niepełnoletnich, a nie pedofilia!

Skąd taka niezachwiana pewność. Niestety, mylisz się.

Pedofilia, popęd płciowy do dzieci, psychoseksualna skłonność do dzieci
        i młodzieży obojga płci.

Amerykański uczony J. Money dzieli pedofilię na: nepiofilię (obiektem
        zainteresowania jest dziecko w wieku przedszkolnym), pedofilię (obiektem jest
        dziecko w wieku szkolnym, ale przed okresem dojrzewania) i efebofilię (obiektem
        jest osoba w wieku dojrzewania). W większości ujawnionych przypadków
        zainteresowaniem pedofilów cieszą się dziewczęta w wieku 8-11 lat i chłopcy w
        wieku 11-15 lat.

Typ kontaktów pedofilnych bywa zróżnicowany, począwszy od obnażania się i
        masturbowania w obecności nieletnich, dotykania ich narządów płciowych, a na
        pełnych stosunkach seksualnych kończąc.

U pedofilów niekiedy stwierdza się zmiany organiczne w mózgu, które prowadzą do
        tego typu zachowań, ale w większości przypadków o rozwoju pedofilii decydują
        czynniki psychiczne i rozwojowe, np. zaburzone relacje z rodzicami,
        doświadczenie przemocy seksualnej w dzieciństwie, odczuwanie lęku wobec kobiet,
        kompleksy, niepowodzenia w życiu seksualnym.

W niektórych kulturach świata zachowania pedofilne wiążą się z obyczajowością,
        np. w plemieniu Eipo żyjącym na Nowej Gwinei są akceptowane kontakty seksualne
        dorosłych mężczyzn z dziećmi w każdym wieku. W innych plemionach spotyka się
        rytuały inicjacyjne młodzieży o pedofilnym charakterze. W innych kulturach są
        akceptowane małżeństwa z nieletnimi dziewczynkami. W kulturze Zachodu pedofilia
        też była faktem. G. de Rais, marszałek Francji żyjący w XV w., miał kontakty
        pedofilne z kilkuset chłopcami, z których około 200 zabił. W XVIII-wiecznej
        Anglii były rozpowszechnione domy publiczne o pedofilnym charakterze. Przykłady
        można mnożyć.

W naszym społeczeństwie pedofilia jest surowo oceniana. Nawet w zakładach
        karnych pedofile znajdują się na samym dnie hierarchii i budzą agresję u innych
        więźniów. Wobec pedofilów oczekuje się stosowania możliwie najsurowszych kar, a
        wiele osób domaga się kastracji; w niektórych krajach jest stosowana.

Jakie są szanse leczenia pedofilii?

Z najbardziej znanych na świecie ośrodków leczenia pedofilów wynika, że po
        kilku latach leczenia z użyciem specjalnych leków, metod treningowych i
        psychoterapii, uzyskano poprawę u 21% leczonych. Lepsze wyniki uzyskuje się w
        przypadku pedofilów żyjących w udanych małżeństwach, mających poczucie winy,
        nie akceptujących tej dewiacji, bez zaburzeń psychicznych.

Hasło opracowano na podstawie “Słownika Encyklopedycznego Miłość i Seks”
        Wydawnictwa Europa. Autor - Lew Starowicz. ISBN 83-87977-17-9. Rok wydania 1999.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka