Dodaj do ulubionych

róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiaka

IP: *.icpnet.pl 09.01.05, 14:22
Dlaczego nigdy nie dam pieniędzy na wośp??
W grudniu 2004 ruszyły aukcje internetowe wośpu na platformie allegro w ich
regulaminie pod adresem pod adresem
aukcje.wosp.org.pl/country_pages/1/0/tutor/ można przeczytać:

Aukcje Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy to wspólna inicjatywa Fundacji
WOŚP i serwisu Allegro. To wielkie targowisko, na którym każdy może
sprzedawać i kupować przez licytację online. Cały dochód ze sprzedaży
wystawionych na licytację przedmiotów przeznaczamy na nowoczesne metody
diagnostyki i leczenia w neonatologii i pediatrii.

A pod adresem www.wosp.org.pl/fundacja/news.php?id=2091 pisze już
zupełnie coś innego - jednym słowem jest to wyraźny i prosty dowód jak to pan
Jurek Owsiak nabija w butelkę ludzi którzy wrzucają mu grosiki złotówki
dolary eura i inne waluty oraz kosztowności do puszek. Dlaczego się czepiam -
ktoś zapyta - przecież cel jest szczytny. Owszem pomoc jest na oba cele
szczytna jednak jest to świadome lub nie manipulowanie i wprowadzanie
nieświadomych niczego ludzi w błąd - chodzi mi o to że aukcje wośp z jasno
określonym celem (zbiórka na nowoczesne metody diagnostyki i leczenia w
neonatologii i pediatrii), wystartowały wcześniej niż miało miejsce
azjatyckie trzęsienie ziemi i tragedia z nim związana a nagle ni stąd ni z
owąd nastąpiła zmiana przeznaczenia zebranych w aukcji internetowej pieniędzy
czyli zmiana reguł gry w trakcie trwania trwania tej gry - co czyni pana
Jurka osobą niewiarygodną. Nie o samą ideę mi chodzi (gdyż do idei nic nie
mam jak powiedziałem jest szczytna), lecz o czas i sposób, w jaki zostaliśmy
poinformowani, co Owsiak zrobi z naszymi pieniędzmi - to budzi moje
zastrzeżenia i obawy. Przed wczoraj zbierał na dzieci polskie wczoraj zmienił
zdanie i zbiera na ofiary tsunami a jaka jest gwarancja że jutro nie zmieni
zdania i za zebrane pieniądze nie pojedzie na urlop na wyspy Bahama?? Druga
rzecz - jeśli chodzi o zbiórkę na pomoc ofiarom tsunami to niby te pieniądze
są zbierane na rzecz tych ofiar ALE jednak zostaną przeznaczone na
wyposażenie oddziału noworodkowego w szpitalu na Sri Lance (powiedział to sam
pan Owsiak kiklka dni temu w wieczornej panoramie - dodał też że oczywiście
pojedzie tam osobiście sprawdzić szpital który wośp będzie sponsorował
<kolejna wycieczka krajoznawczo-turystyczna na koszt ofiarodawców bo przecież
pan Owsiak pojedzie tam nie za swoje pieniądze a za pieniądze fundacji) -
pytam się jaki ma to związek z ofiarami tsunami wg mnie żaden ponieważ
noworodki które skorzystają z pomocy WOŚP na Sri Lance urodzą sie już po
fakcie tej tragedii i nie odczują w żaden sposób jej skutków.
Wreszcie - na koniec - trzecia i ostatnia sprawa którą chciałbym poruszyć to
fakt że w fundacji wośpu w jej władzach co 2 osoba ma na nazwisko Owsiak co
może - podkreślam może lecz nie musi rodzić podejrzenia o nadużycia (bo kto
to sprawdzi jak wszystkie potencjalne przekręty zasilą konto rodziny Jurka
O.) - gdzie są zawodowi i NIEZALEŻNI księgowi analitycy logistycy ekonomiści
wreszcie lekarze i specjaliści którzy z racji wykonywanego zawodu umieliby
dobrze rozdysponować zebrane środki na potrzebny sprzęt i sam sprzęt do
najbardziej potrzebujących szpitali
te wszystkie zastrzeżenia powodują że WOŚP-u nigdy nie wesprę. Wolę dać moje
pieniądze na Caritas lub bezpośrednio komuś kto jest w realnej potrzebie i
moją pomoc w dobry sposób wykorzysta
Obserwuj wątek
    • Gość: exponent Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 16:51
      >> Przed wczoraj zbierał na dzieci polskie wczoraj zmienił
      >> zdanie i zbiera na ofiary tsunami a jaka jest gwarancja że jutro nie zmieni
      >> zdania i za zebrane pieniądze nie pojedzie na urlop na wyspy Bahama??

Jurek wie co robi i decyzja o zmianie celu napewno nie była podjęta pochopnie.
      Ja mu ufam i kwestię najkorzystniejszego wydania zebranych pieniędzy zostawiam
      oczywiście dla niego. Jednoczesnie przypominam ze wspieranie orkiestry nie jest
      obowiazkowe.
    • irenka82 Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak 09.01.05, 18:18
      zgadzam sie z szimi.
      • Gość: La vie Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:19
        barwo Szimi, milo widziec ze sa inni podobnie myslacy ludzie. Pozdrawiam z
        Wroclawia :)
    • Gość: szimi Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.icpnet.pl 09.01.05, 21:18
      co prawda na podanym linku już nie ma wymienionej przeze mnie informacji że:
      > Aukcje Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy to wspólna inicjatywa Fundacji
      > WOŚP i serwisu Allegro. To wielkie targowisko, na którym każdy może
      > sprzedawać i kupować przez licytację online. Cały dochód ze sprzedaży
      > wystawionych na licytację przedmiotów przeznaczamy na nowoczesne metody
      > diagnostyki i leczenia w neonatologii i pediatrii.
      Bowiem została ona poprawiona na skutek zgłoszeń allegrowiczów i działania
      adminów allegro ale na stronie www.allegro.pl/announce.php?
      cat=2&item_pos=1#668 jest umieszczona z datą 6.12.2004 następująca
      informacja: "Od dziś do 14-02-2005 można bezpłatnie wystawiać przedmioty oraz
      brać udział w aukcjach, a dochód ze wszystkich zostanie przekazany na
      nowoczesne metody diagnostyki i leczenia w neonatologii oraz pediatrii. Na
      stronie aukcje.wosp.org.pl będzie można również wylicytować najciekawsze
      przedmioty prezentowane w Telewizji Polskiej podczas XIII Finału Wielkiej
      Orkiestry Świątecznej Pomocy w niedzielę, 9 stycznia." - co potwierdza
      wiarygodność tej informacji w moim pierwszym poscie
      • Gość: szimi nowy link raz jeszcze IP: *.icpnet.pl 09.01.05, 21:20
        www.allegro.pl/announce.php?cat=2&item_pos=1#668
    • bez_mapy Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak 09.01.05, 21:46
      Człowieku, a czy to ważne czy poeniadze ida na noworodki na Sri Lance czy na
      ofiary tsunami? Ważne że się komuś pomaga. Jak ktoś jest dusigroszem, to zawsza
      znajdzie npretekst, żeby nie dać...
    • Gość: akson1 Obys nigdy nie musial korzystac z ich sprzetu IP: *.uni.lodz.pl 09.01.05, 21:55
      tego zakupionego za pieniadze WOSP. Moze rzeczywiscie sa jakies przekrety, moze
      ktos na tym zarabia, ale tez to co do tej pory zrobila Orkiestra to jedna z
      najwspanialszych rzeczy III RP. Trudno by przy tysiacach zaangazowanych w to
      ludzi nie bylo kilku idacych - nie jak 90% z checi pomocy innym, ale dla
      swojego interesu. Chinczycy mawiaja, ze nigdy nie przewroci sie ten, kto nigdy
      nie zrobi pierwsego kroku. Latwo jest rzucac oskarzenia - gorzej cos robic. ( A
      juz my Polacy mamy talent do pierwszego i brak checi do drugiego ). Daj z
      siebie polowe tego co zrobil dla nas Owsiak, a nie tylko siedzisz przy necie i
      zajmujesz sie obrzucaniem blotem ludzi 1000 X lepszych od ciebie.
      Panie Jurku!
      Psy szczekaja, karawana jedzie dalej. Zycze Panu 113 finalow - i jak by to nie
      zabrzmialo w swietle TV Trwam - PanBocek zaplac.
      • Gość: szimi Re: do bez mapy i aksona1 IP: *.icpnet.pl 09.01.05, 22:12
        CHODZI O REGUŁĘ, że zasad gry nie zmienia się w trakcie trwania tej gry;
        chociaż wiadomo że na upartego można się przyczepić, do tego że jak już się
        komuś kasę dało to ten ktoś, po fakcie ofiarowania pieniędzy, może z nimi
        zrobić co zechce - więc teoretycznie różnica w przeznaczeniu tego, na co pójdą
        te pieniądze jest żadna, bo pójdą na zbożny cel..., ale jednak praktycznie
        rzecz biorąc zaufanie i uczciwość WOŚP-u w moich oczach zostały nadszarpnięte
        • mati_77 Jestes kutwa i tyle... 10.01.05, 11:25
          ...my Polacy mamy takie w sobie cos, ze szukamy zawsze przekretu tam gdzie ktos
          chce zrobic cos bezintersownie. Szimi mylisz sie. Nie bierzesz pod uwage tego ze
          facet robi to od 12 lat i nadal to dziala, ze z roku na rok coraz bardziej sie
          to rozkreca, ze szpitale maja sprzeta, a mlodzi ludzie sa szkolenie w zakresie
          udzielania pierwszej pomocy.
          O jakich zasadach ty mowisz? Dzieje sie to w slusznej sprawie, "atak" na azje
          byl przypadkiem, Fundacja chce pomoc. Co w tym zlego?
      • Gość: a. Re: Obys nigdy nie musial korzystac z ich sprzetu IP: 80.51.246.* 09.01.05, 22:13
        Akson,to pozory, że tylko orkiestra coś robi. Po prostu jest bardzo głośna,
        wszystko z pompą i paradą, telewizja, Cezary Pazura przyjeżdża do Pcimia i tak
        dalej. To sprawia wrażenie, ze tylko oni coś robią.
        Osobiscie nie jestem "grupą docelową" tych wszystkich imprez, które urządza sie
        ludziom, żeby coś mieli ze zrzutki. Daję haracz pierwszemu spotkanemu
        patrolowi, przyklejam sobie serduszko, żeby inni nie pytali i nie włączam
        programu 2 TVP.
    • tomek854 Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak 10.01.05, 00:26
      Owszem, kiedy noworodkom ze sri lanki przyszloby sie rodzic w krzakach, bo
      szpital zmiotlo tsunami, to byu odczuly jego skutki, Dobrze ze Owsiak przeznacza
      tam kase.

A co do wycieczek - Owsiak to nic, Ochojska to sobie podrozuje - jak byla wojna
      na Balkanach to co rusz jezdzila do Chorwacji na wczasy :-) A wszystko za kase
      fundacji :-)

Mysle, ze ten post to wlasnie idealna ilustracja przyslowia "Szukac Dziury w calym"

Ale, kolego, jezeli wiesz cos o jakichs nieprawidlowosciach (dzialanie fundacji
      jest solidnie obwarowane uregulowaniami prawnymi) to Twoim obowiazkiem jest
      doniesienie do prokuratury. Ukrywanie przestepcy rowniez polega karze. Ale jak
      niestety nic nei wiesz, to przestan pieprzyc bzdury.

Pzdr dla wszystkich pracujacych w WOŚP - były sztabowiec :-)
      • Gość: Jadwiga szacunek i uznanie dla Jurka Owsiaka IP: *.lublin.mm.pl 10.01.05, 08:40

To co do tej pory zrobila Orkiestra to jedna z najwspanialszych rzeczy III RP.
        Trudno by przy tysiacach zaangazowanych w to ludzi nie bylo kilku idacych - nie
        jak 90% z checi pomocy innym, ale dla swojego interesu.
        Chinczycy mawiaja, ze nigdy nie przewroci sie ten, kto nigdy nie zrobi
        pierwsego kroku. Latwo jest rzucac oskarzenia - gorzej cos robic.
        Daj z siebie połowę tego co zrobił dla nas Owsiak, a nie tylko siedzisz przy
        necie i zajmujesz sie obrzucaniem blotem ludzi 1000 X lepszych od ciebie.
        Panie Jurku!
        Psy szczekaja, karawana jedzie dalej. Zycze Panu 113 finalow - i jak by to nie
        zabrzmialo w swietle TV Trwam - PanBocek zaplac.

Jurek Owsiak należy do nielicznej grupy ludzi genialnych, pełnych poświęcenia,
        charyzmatycznych i czystych. Do nich zaliczam prócz wymienionego, Janinę
        Ochojską i niestety już nieżyjących: Marka Kotańskiego i Jacka Kuronia. To
        ludzie o niespotykanej powszechnie wrażliwości na ludzkie nieszczęścia,
        bezinteresownych, aktywnych, konsekwentnych i skutecznych. Trudno im dorównać.
        Ci ci rzucają im kłody pod nogi prezentują swoją nicość tak intelektualną, jak
        i społeczną, obrzydliwy egoizm, egocentryzm i prymitywizm.

• Gość: tess Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.devs.futuro.pl 10.01.05, 08:57
      "Fundacja od samego początku spotkała się z ogromną ilością pytań od ludzi
      i instytucji w Polsce o nasze działania w zakresie pomocy regionom dotkniętym
      kataklizmem tsunami. Dlatego uznaliśmy, że jest w tym ogromne przyzwolenie
      społeczne, aby oprócz zbierania pieniędzy na zakup sprzętu dla polskich
      szpitali, wesprzeć miejsca, które dzisiaj tak bardzo potrzebują pomocy."

Takie rzeczowe, proste wyjaśnienie. Kto nie zrozumiał lub się tego czepia,
      zwyczajnie szuka dziury w całym.
      Chyba nie o to chodzi, mam rację?

A już argument, że zbiórka internetowa ma zostać przeznaczona na wyposażenie
      oddziału noworodkowego w Sri Lance i gdzie tu w takim razie pomoc ofiarom
      tsunami, po prostu mnie poraził. Przecież to jasne, że jest to jakaś
      kontynuacja celu Orkiestry, która gra głównie dla dzieci tych najmniejszych i
      zresztą wiadomo, że potrzeby w tym względzie są ogromne w tamtych regionach.

Myślę, że ci, którzy nie ufają organizatorom zbiórek pieniędzy, nie obrażając,
      sądzą troche po sobie, ale mniejsza z tym - rozumiem, że można mieć wątpliwości.
      Jednak ufać jednym (Caritas) a drugim nie (WOŚP), to już zupełnie co innego.
      Niezbyt to uczciwe.

Pzdr.
      • Gość: a. Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: 80.51.246.* 10.01.05, 09:45
        Nie widzę tu nieuczciwości. Jednym się ufa, innym się nie ufa. Co to ma
        wspólnego z uczciwością tego, kto ufa lub nie?
        • Gość: tess Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.devs.futuro.pl 10.01.05, 10:37
          "Nie widzę tu nieuczciwości. Jednym się ufa, innym się nie ufa. Co to ma
          wspólnego z uczciwością tego, kto ufa lub nie?"

Jak to nie ma nic wspólnego?
          Jeżeli ma się argumenty, dlaczego jednym się ufa, a drugim nie, to jest całkiem
          normalna sytuacja. Nieuczciwe jest, kiedy się tych argumentów nie ma lub
          próbuje się je znaleźć na siłę. Caritas jest w porzadku bo pod patronatem KK, a
          WOŚP nie, bo zbiórkę organizuje Owsiak - "róbta, co chceta".

Zwyczajna nieuczciwość i tyle.
          • Gość: a. Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: 80.51.246.* 10.01.05, 11:17
            Nieuczciwość pojawia sie w momencie rzucania pomówień, nie uzasadnionych.
            Natomiast każdy ma prawo ufac jednym, nie ufać drugim, to chyba oczywiste przy
            tzw.wolności sumienia. Dlaczego mam powierzac swoje pieniądze komuś, kogo
            hasło "róbta co chceta" mi sie nie podoba, skoro mogę je spożytkować równie
            szlachetnie korzystając z innych pośredników?
    • kristy23 Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak 10.01.05, 10:38
      Na moje szimi, szukasz dziury w calym...! To wszystko.Pozdrawiam
      • Gość: szimi nie szukam dziury w całym IP: *.icpnet.pl 10.01.05, 12:06
        tylko - odpowiadając na wszystkie zarzuty - w tym i o szukaniu dziury w całym -
        nasuwa mi się takie spostrzeżenie: wiele ludzi broniąc w tym wątku owsiaka
        mówi, że nawet jeśli przy orkiestrze ktoś zrobi "jakiś mały przekręt" to i tak
        to jest nic, i tak nic się nie stało, bo przecież orkiestra w ciągu 13 lat
        swojej działalności sprawiła tyle dobrego, ofiarowała kasę i sprzęt na tyle
        szpitali i uratowała życie i zdrowie wielu dzieciakom że jeden mały przekręt
        można jej darować - i właśnie w ten sposób, dzięki takiemu podejściu do sprawy
        (dzięki tomiwisizmowi albo olewactwu wielu osób) mamy w Polsce publiczną zgodę
        milczenia przyzwalającą na łapówki i korupcje - jak ktoś zrobi mały przekręt to
        może go zrobić, bo duży też robi przekręty, ale i tak ten mały jest be (jak
        będzie dodatkowo głupi to da się złapać); a dużego tak czy siak nikt nie ruszy,
        tak czy siak będzie się mówiło że wcześniej zrobił dużo dobrego i dlatego mu
        można jeden przekręt wybaczyć, zapomnieć, przeoczyć.

Na koniec chciałbym jeszcze raz podkreślić, że ideą mojego pierwszego posta
        było zwrócenie uwagi na sposób zmiany reguł gry w trakcie jej trwania - tzn
        zmianę celu zbiórki pieniędzy z aukcji internetowych
      • Gość: ADAM Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 12:07
        No SZIMI prawdziwy z ciebie Szimi-Szuja...
        JAk typowy pies ogrodnika. sam nie zje i komuś nie da...
        Nie masz przypadkiem czegoś wspólnego z panem Rydzykiem, bo księdzem nie
        ośmielę go nazwac...?
        Mówi dokładnie tak jak ty...
        Fundacje, Stowarzyszenia muszą rozliczać się z każdego grosza, który do nich
        wpływa. Pieniądze na "tsunami" ida ale nie w całości- CZĘŚĆ !!! a wcześniej
        info na ten temat było...więc jest to tylko zwykłe czepianie się.
        Ja tam za Owsiakiem, nie przepadam, bo nie lubię być manipulowany, ale jest to
        jeden z nielicznych w polsce, którzy jeśli już coć robią, to robią to dobrze.
        I chwała mu za to... Poza tym..
        Bez względu na to, na co pieniądze ida, Owsiak stał się najlepszą reklamą
        naszego kraju.
        A ciągłe ataki na Ochojska czy Owsiaka...ze strrrrrrasznie się nachapali są po
        prostu NISKIE.... Jesli ktos pracuje społecznie, tzn. że nie może sobie
        pojechac na wakacje? No bzura jakaś.. a poza tym skąd wiadomo za czyje
        pieniądze ktos sobie jedzie...gdziekolkiwek?
        Inaczej - a co TY SZANOWNY OBYWATELU zrobiłeś na rzecz potrzebujących? I nie
        pytam o ostatni rok- wooooooooogóle....
        A moze żyjesz sobie egoistycznie, wygodnie w ciepełku i szukasz tych co
        ośmielają się ROBIC COKOLWIEK.....?
        Chciałoby się wam zapieprzać jak Owsiak czy Ochojska? bo mnie nie.....ja będąc
        w "orkiestrze" wytrzymałem tylko pierwsze 6 lat....uwierzcie mi , to całkiem
        niezły zapieprz....
        • Gość: szimi Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.icpnet.pl 10.01.05, 12:23
          Gość portalu: ADAM napisał(a):
          >a co TY SZANOWNY OBYWATELU zrobiłeś na rzecz potrzebujących?

nie lubię się chwalić ale może wypada się przedstawić: jestem niepełnosprawny
          skończyłem studia wyższe, mimo mojej niepełnosprawności jestem przeszkolonym
          wolontariuszem, działam aktywnie w kilku stowarzyszeniach pozarządowych - byłem
          nawet kiedyś w zarządzie jednego z nich, interesuję się problematyką społeczną,
          sportem osób niepełnosprawnych podróżami informatyką, staram się pomagać
          potrzebującym - nie tylko raz do roku jak pan Owsiak ale - w miarę moich
          możliwości na codzień; może nie jest to rozdawanie kasy na lewo i prawo tym
          którzy o to proszą, ale np nieodpłatnie pomagam w nauce znajomym dzieciakom i
          przełamuję stereotypy że niepełnopsrawny to człowiek nieporadny życiowo i
          skazany tylko na litość i pomoc innych
          aha... i ostatnia moja prośba do piszących: nie obrażajmy się nawzajem
          wulgaryzmami, bo to tylko świadczy o naszej kulturze osobistej - a może wręcz
          przeciwnie o jej braku
          • Gość: ADAM Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 12:34
            No to zuuuuuuuuuuuupełnie cie nie rozumiem...o ile , to co piszesz jest
            prawdą...
            to po co zaczałeś ten wątek- chciałes zwrócić na siebie uwagę?
            co do wyzwisk:
            sam sie nazwałeśl: SZIMI: sadziłem,że to z piosenki "SZIMI-SZUJA"...
            nie, nie rozumiem...staram się i nie rozumiem twojej postawy...chyba cos
            kręcisz...
            • Gość: szimi pierwsze słysze o takiej piosence IP: *.icpnet.pl 10.01.05, 12:45
              moja ksywka nie pochodzi od niej, bo nie znam i nie wiedziałem, że taka
              piosenka istnieje
              • Gość: ADAM Re: pierwsze słysze o takiej piosence IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:39
                O! i to jest najlepszy przykład na to,że czasem niewiedza może zranić innych..
                tak twoja jak i moja...szacuneczek
                • Gość: ADAM Re: pierwsze słysze o takiej piosence IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:30
                  p.s. Kabaret Starszych Panów
                  Szuja, naomamił, natruł i nabujał...
                  szuja kawał matrymonialnego zbuja
                  fałsz i ruja
                  ...itp, itd oj nie pamiętam...

no dobra..poświęciłem się i znalazłem w necie:
                  "
                  Szuja, naomamiał, natruł i nabujał!
                  Szuja, a wierzyłam przecież mu jak nikt!
                  Szuja,dziecku kazał mówić: 'Proszę wuja'!
                  Alleluja wesołego zrobił mi i znikł!!!

Szuja, obrzydliwa larwa i szczerzuja!
                  Szuja- do najtępszych pierwotniaków rym!
                  Szuja, bezlitosny kamień i statuja!
                  Fałsz i ruja bezustannie powodują nim!!!

Gdy zycie zdarło z faceta już maskę,
                  Gdy mu fasada rozwala się z trzaskiem,
                  Gdy zza niej wyjrzy jak dupa z pokrzywy
                  Pysk zły i obrzydliwy i pryśnie cały blew-
                  O, wtedy chociaż się pragniesz powściągać
                  Nienasobaczyć i nienaurongać,
                  Choć inwektywą żywą nie chcesz chlustać
                  To same twe usta wykrzykną tobie wbrew:

Szuja! Pióra by pożyczyć od 'Anuja',
                  Szuja! By opisać co to jest za typ!
                  Szuja! kawał matrymonialnego zbója,
                  Z pieszczot dwója, nieudana galareta z ryb!!!

Szuja, najpiękniejszy kens mi zycia ujadł,
                  Szuja, toczył ze mnie hektolitry łez,
                  Szuja, coz takiego uczynilam mu ja,
                  Żem jak tuja poderżnięta przezeń dzisiaj jest???

Mówię wam, poderżniętam jest..."

:-D

• Gość: szimi Re: pierwsze słysze o takiej piosence IP: *.icpnet.pl 10.01.05, 16:00
                    a gdzie tu jest powiedziane że szuja to szimi?? no chyba że jestem ślepy :D
                    • Gość: ADAM Re: pierwsze słysze o takiej piosence IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:02
                      ...w tytule... sorki...
    • Gość: riczi sam kręcisz kolego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.05, 16:26
      raz piszesz że "nigdy nie dasz grosza" na WOŚP, raz z kolei masz wątpliwości "co
      Owsiak robi z NASZYMI pieniędzmi".
      Piszesz o pewnych nieścisłościach które miały miesce w grudniu 2004, co ma
      usprawiedliwiać niby że przez 13 lat nie dawałeś pieniędzy ?
      Nie brałeś udzaiłu w aukcjach (bo przecież nie dasz grosza) a oburzasz się za
      innych. Ciekawe że nikt z osób biorących udział w tych aukcjach nie protestuje.
      Wreszcie co do zasady WOŚP zbiera pieniądze na pomoc noworodkom, więc rzekoma
      zmiana to była tylko uszczegółowieniem celu. Trzeba naprawdę wiele złej woli
      żeby widzieć w tym coś zdrożnego.
      Fundacja byław wiekokrtonie "prześwietlana" i jakoś nigdy nikt jej oficjalnie
      nie był w stanie nic zarzucić. Wreszcie WOŚP została stworzona prze Owsiaka, od
      początku w niej uczestniczył, rozkręcał, poświęcał czas i energię. Więc naprawdę
      nie widzę w tym nic złego, że on i bodajże jego żona są we władzach fundacji.
      Oczywiście zawsze znajdą się osoby które będą krzyczeć, że powinni to robić za
      darmo. Ciekawe że są to te same osoby, które nie dają na orkierstrę.
      • Gość: szimi Re: sam kręcisz kolego IP: *.icpnet.pl 10.01.05, 16:44
        riczi czepiasz sie słówek - czy np jeśli majka jeżowska śpiewa
        piosenke "wszystkie dzieci nasze są" to oznacza to, że ona jest matką
        wszystkich dzieci o których śpiewa?? czy naprawdę trzeba w czymś być od środka
        żeby mieć o tym wyrobione zdanie?? - nie koniecznie... - wielu ludzi zabiera
        głos w sprawach z którymi nie są bezpośrednio związani - np księża o
        małżeństwie i rodzicielstwie, politycy o wielu problemach społecznych które to
        problemy ich BEZPOŚREDNIO nie dotyczą, a jednak nikogo to nie razi, a ciebie
        razi to, że ja zabieram głos i mam czelność krytykować coś czego nie popieram;
        zapewniam cię przyjacielu, że naprawdę nie trzeba wsadzić ręki do ognia żeby
        wiedzieć że jest gorący. Nie zabieram głosu w imieniu innych zabieram głos we
        własnym imieniu - postawiłem tezę w postaci pytania dlaczego nie daję kasy na
        WOŚP i później przedstawiłem moje argumenty - moje zastrzeżenia do działalności
        orkiestry jako odpowiedź na postawione przeze mnie pytanie
        • Gość: riczi Re: sam kręcisz kolego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:01
          A ty niby nie uczepiłeś się "słówek". Różnica pomiędzy "ofiarami tsunami"
          a "noworodkami na Sri Lance" jako odbiorcami środków z aukcji, nie jest w
          istocie czepianiem sie słówek ? Wszyscy wiedzą, że tak naprawdę chodzi o pomoc
          dzieciom, i zakup sprzętu medycznego. Trzeba więc naprawdę wiele złej woli,
          żeby z tego wyciągać jakieś podejrzenia o krętactwo całej instytucji.
          Chcesz dać na caritas - twoja sprawa, ja się tego nie czepiam. Nie chcesz dać
          nikomu - też twoja sprawa, mnie nic do tego. Ale jeżeli masz jakieś zarzuty to
          postaraj się żeby były poważne, a nie jak to określiłeś "czepanie sie słowek"
          • Gość: szimi Re: sam kręcisz kolego IP: *.icpnet.pl 10.01.05, 18:32
            Różnica między ofiarami tsunami a noworodkami na Sri Lance jest zasadnicza, -
            mniej więcej taka jak między ofiarami II wojny światowej a osobami urodzonymi w
            latach 50 XX wieku i później - w obu wypadkach i noworodki na Sri Lance i osoby
            urodzone po wojnie o jednym i o drugim będą się uczyły z podręczników historii,
            a mówienie, że pomoc będzie przeznaczona na ofiary tsunami jest delikatną
            nadinterpretacją. Być może w powodzi ucierpiał jakiś szpital lub szpitale tego
            ani ja ani zapewne inni piszący nie wiedzą ale napewno ucierpiały mniej niż
            domy zwykłych ludzi. Jednak jeśli się dysponuje nieswoimi pieniędzmi to należy
            zawsze dokładnie określić sposób ich wydawania. Zapewne gdyby część
            allegrowiczów wiedziała, że cel zbiórki zostanie zmieniony to by nie wystawiła
            przedmiotów na aukcje tylko konkretną sumę wrzuciła by do puszek (pomoc
            puszkowa idzie na polskie dzieci) a tak... mleko rozlane nic sie nie da zrobić
            • Gość: riczi Tytuł wątku : przekręty Owsiaka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 10:38
              nie zmieniaj tematu kolego. Rzuciłeś poważane oskarżenia pod adresem osoby którą
              wskazałeś w tytule wątku z nazwiska. To poważana sprawa, jeżeli nie jesteś w
              stanie udowodnić "przekrętów" Owsiaka to podchodzi pod pomówienie.

Kogo można uznać za ofiarę tsunami, a kogo nie jest bardzo dyskusyjne i ocenne.
              Dla mnie dzieci które urodzą się na Sri Lance nawet po tsunami, też spokojnie
              można tak zakwalifikować, choćby ze względu na straty jakie ten kraj poniósł, i
              że w związku ztym nie będzie mógł np. przeznaczyć środków na należytą pomoc
              noworodkom. Odciążając rząd Sri Lanki od tych kosztów, pozwala się przecież
              przeznaczyć środki na pomoc bezpośrednio poszkodowanym. Itd. itd.
              Twoje tłumaczenia są oparte na coraz bardziej ogólnych przemyśleniach,
              filozofujesz sobie, zarzucasz mi, zę czepiam się słówek, podczas gdy postawiłeś
              swoim wątkiem wyraźną tezę : Owsiak robi przekręty. Możesz teraz do woli "owijać
              w bawełnę", wycofywać się i tłumaczyć, że zostałeś źle zrozumiany, ale jeżeli
              nie masz konkretnych dowdów przeciwko Jerzemu Owsiakowi, to właśnie na froum
              publicznym, ukrywając się pod wymyślonym nickiem pomówiłeś osobę, którą bardzo
              szanuję.
              • Gość: szimi według ciebie zmiana celu zbiórki nie jest IP: *.icpnet.pl 11.01.05, 16:29
                przekrętem? i nie jest łamaniem zasad?? nie powoduje utraty wiarygodności i
                zaufania???? OK twoje prawo tak twierdzić - ja mam prawo myśleć inaczej niż ty

a jeśli chodzi o nazwisko to wośpem kieruje owsiak a nie jakiśtam kowalski
    • yggdrasill Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak 10.01.05, 16:56
      Nie rozumiem Was, ludzie. Po prostu Was nie rozumiem. Cały świat udziela Azji
      wsparcia, a największa europejska akcja charytatywna miałaby go odmówić?
      Bo 'nie zmienia się reguł gry', bo 'aukcje wośp z jasno określonym celem
      wystartowały wcześniej niż miało miejsce azjatyckie trzęsienie ziemi i tragedia
      z nim związana'? Na usta ciśnie mi się tylko jedno, bardzo niekulturalne
      słowo... Następnym razem spytajcie Pana Boga, kiedy ma zamiar przysłac tsunami,
      żeby zawczasu można było rozpocząć zbiórkę pod odpowiednim szyldem!
      • Gość: ADAM Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:05
        Rozumiem, Szimi,że miałeś takie a nie inne zdanie...
        Rozumiem,że chciałeś sie z nami tym podzielić
        Ale Ty zrozum,ze niekoniecznie twoje zdanie jest SWIADECTWEM PRAWDY...
        jest to jedynie twoja prawda a my, na swój sposób staramy się cibie
        przekonac ,ze racji nie masz...
        No musisz się liczyć z tym,że pozostali mają nieco inną opinię na ten temat i
        jak widzisz jesteśmy w większości... czyli co? wszyscy jesteśmy ślepi? głusi?
        a owsiak nadal kradnie? eeeeeeeeeee no coś tu nie tak...
    • Gość: Ola Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 18:46
      Ja co roku wrzucałam ,,grosik'' do puszki na Wielką Orkiestrę ...jednak kiedy
      dowiedziałam się że nie wszystkie pieniądze przeznaczone są na ,,ważny
      cel'', ja i moi najbliżsi zrezygnowaliśmy. Nie ufam juz temu panu...
      • Gość: Jadwiga Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.lublin.mm.pl 10.01.05, 19:07
        Dziś na wycieraczce znalazłam ulotkę odbitą na xero z karykaturą Jurka Owsiaka
        pod postacią Djabła z rogami i trójzębem. Ta ulotka to szerzenie nienawiści do
        tych wszystkich którzy popieraja działalność Owsiaka i powierzyli mu swoje
        pieniądze. Na ulotce zawierajacej stek bzdur powtarzanych za Rydzykiem ręcznie
        dopisane zalecenie żeby ulotke powielać i poszerzać propagande nienawisci nie
        tylko do Owsiaka, ale do tych wszystkich noworodków i dzieci którym akcja Jurka
        Owsiaka pomogła uratować życie. Autorzy tych nonsensów i bzdur wiedzą zapewne
        jak się dzieci robi, ale nie mają zielonego pojęcia jak się dzieci pielęgnuje,
        leczy i wychowuje. Chwała Owsiakowi bo on to wie i rozumie potrzeby chorych
        maluchów i ich rodziców.
        • Gość: ADAM Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:06
          Jesli mogę cię prosić, w imieniu chorych dzieci, IDŹ Z TĄ ULOTKĄ NA POLICJE...
          prosze cie, i błagam.......IDŹ!!!! trzeba tepić polskiego kołtuna...
          och jezu ale sie we mnie zagotowało... norrrrrrrrrrrrrrmalnie, czasami to prał
          bym po pysku, chociaz jestem pacyfistą....tak, prał bym w imie pacyfizmu.

a co do wpisu wcześniej. PROSZE SZANOWNEJ PANI- WSZYSTKIE pieniądze zostają
          przekazane na "SZCZYTNY CEL" a że część trafi do dzieci w Iniach? w czym dzieci
          polskie sa lepsze od hinduskich? rasizm? czy zwykła, polska głupota....?
          • Gość: Jo-jo Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak IP: 213.206.148.* 12.01.05, 10:52
            Szanowna Pani Ola zapewne miała na mysli nie ofiary tsunami, ale Przystanek
            jako cel nieszczytny.
            Już mi się nawet tego komentować nie chce...
      • grail Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak 11.01.05, 19:06
        rozumiem, że tylko nasze krajowe dzieci są ważne??? to może jeszcze trzeba się
        upewnić czy te, które korzystają z "orkiestrowego" sprzętu pochodzą aby z
        bogobojnych rodzin i są ochrzczone a rodzice mają ślub kościelny i są czystymi
        aryjczykami od pięciu pokoleń?? jak czytam takie wypowiedzi mocherowych beretów
        to zastanawiam się, gdzie są granice głupoty i zaślepienia.
        • habitus Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak 11.01.05, 23:55

Nie ma takich granic.
    • omat_koboska Re: róbta co chceta czyli wośp i przekręty owsiak 12.01.05, 15:06
      bredzisz szimi jak połamany, lepiej daj ojcu rydzykowi albo jankowskiemu (ten przyjmuje nie tylko pieniądze)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka