Gość: eee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 01:48 ... bo chyba nie rozumiem tego wyrażenia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carrramba Re: czym właściwie jest miłość platoniczna? 22.01.05, 08:35 Gość portalu: eee napisał(a): > ... bo chyba nie rozumiem tego wyrażenia... Platon by wiedział :)) Odpowiedz Link Zgłoś
szfedka Re: czym właściwie jest miłość platoniczna? 22.01.05, 08:51 Milosc na odleglosc. Gdy sie kocha ale nie dazy do urzeczywistnienia, ucielesnienia tej milosci. Odpowiedz Link Zgłoś
maedel Re: czym właściwie jest miłość platoniczna? 22.01.05, 09:02 Miłość platoniczna to miłość duchowa, bez dążenia do seksu. Na jej temat możnaby pisać i pisać. :) To był taki skrót myślowy. ;) Dobry przykład to miłość platoniczna np. nastolatek do jakiegoś aktora, piosenkarza, nauczyciela, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: czym właściwie jest miłość platoniczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 13:18 maedel napisała: > Dobry przykład to miłość platoniczna np. nastolatek do jakiegoś aktora, > piosenkarza, nauczyciela, itd. inaczej miłość bez wzajemności. czy to nie to? kiedyś ktoś mi właśnie powiedział- miłość platoniczna to miłość bez wzajemności... Odpowiedz Link Zgłoś
maedel Re: czym właściwie jest miłość platoniczna? 22.01.05, 21:58 Gość portalu: eee napisał(a): > inaczej miłość bez wzajemności. czy to nie to? kiedyś ktoś mi właśnie > powiedział- miłość platoniczna to miłość bez wzajemności... Niekoniecznie bez wzajemności. Mnie kojarzy się bardziej z miłością bez relacji seksualnej, także bez potrzeby dążenia w niej do tego. A miłość bez wzajemności może mieć podtekst erotyczny, którego w miłości platonicznej brak. Więc to nie to samo, jak widzisz. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: czym właściwie jest miłość platoniczna? IP: *.aster.pl 23.01.05, 00:43 Niekoniecznie bez wzajemności, ale przyjemne uczucie,choć często cierpisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mężczyzna MILOSC PLATONICZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 18:40 Milosc platoniczna to milosc ktora w swej istocie niue polega na dazeniu do jej seksalnego spelnienia...To milosc bardziej rozumowa niz zmyslowa. Grecy byli specjalistami w rozroznianu roznych typow milosci ("Amore" "Eros" "Agape") wszystkie te okreslenia odnisza sie do milosci ale znacza zupelnie cos innego. A skad okresenie milosc PLAToNICZNA? Platon by wiedzial...nie wiem czy opisal ja w jakims swoim dziele. A jego zyciowe doswiadczenie? Tak jak wiekszosc greckich filozofow uwazal milosc do Kobiety za hanbe i gustowal w mlodych chlopcach Odpowiedz Link Zgłoś
sdfsfdsf Re: czym właściwie jest miłość platoniczna? 23.01.05, 12:08 jak wierzysz to mozesz kochac boga i to bedzie platoniczne Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Miłość platoniczna to: 27.01.05, 13:15 Miłość bez zmysłowóści definicja PWN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. platoniczna = bez pukania (n/txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 15:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: czym właściwie jest miłość platoniczna? IP: *.chello.pl 27.01.05, 15:43 Milosc platoniczna to po prostu milosc. Pojecie to zostalo jak sadze utworzone dlatego, ze gdzieniegdzie milosc kojarzy sie przede wszystkim ze zwiazkiem partnerskim i seksualnym. A tymczasem moze sie ona pojawiac takze w innych okolicznosciach, np. w przyjazni, rowniez z osoba innej plci. Pozdrawiam Hubert Odpowiedz Link Zgłoś