Dodaj do ulubionych

Jak odzyskać pożyczone pieniądze

• Gość: de le Fuente Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.02.05, 13:46
      Nie pożyczać: pieniędzy,żony,męża,samochodu.Nikomu!.Będziecie mieli święty
      spokój.
      • Gość: :( Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 16:58
        Kurde ja tez jestem w takiej sytuacji .pozyczylam 1000 zl ponad 3 miesiace temu
        i co i nadal nic pozwolilam nawet splacac w ratach i nie dostalam na razie
        zadnej ciagle jakies wymowki ,czlowiek uczy sie na wlasnych bledach .
    • Gość: Renia Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze IP: *.piotrkow.net.pl 26.02.05, 16:51
      Moja mama pożyczyła kasę kilku członkom rodziny,np. szwagrowi, siostrom i
      własnej mamie. Minęło kilka lat,a nikt nie kwapi się do oddania! Szlag mnie
      trafia! Co robić???
      • annb Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze 26.02.05, 18:15
        oduczyć matkę pożyczać i pokazać inne sposoby wydawania tych pieniędzy - czyli
        ciuchy, rozrywka, przyjemność :)
        no i zapomnieć o tych pieniądzach...bo takie pijawki rodzinne traktuja
        pieniądze nie jako pożyczke tylko datek a twoją matkę jak bankomat
        obcych można nękac..siostrę...nie za bardzo....
        no i na przykładzie mamy się nauczyc ze lepiej nie pozyczac rodzinie bo
        rodzina i tak nie odda...

przykre
        • Gość: Renia Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze IP: *.piotrkow.net.pl 26.02.05, 22:02
          A sytuacja stała się o tyle ciekawsza, że do szwagra, który winien jest 5 tyś.
          lada dzień zpuka komornik........
          • annb Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze 27.02.05, 00:39
            jak rozumiem znowu uda się do twojej matki prosićo pożyczkęaby mieć dla
            komornika
            niestety osob w pewnym wieku nie da się nauczyć prostej zasady (mówię o Twojej
            matce) że to nie jej problem
            to nie jej problem że szwagier jest mało zaradny albo rozrzutny
            to nie jej problem
    • sajjitarius Jak odzyskać pożyczone pieniądze ? 26.02.05, 17:12
      To ja opisze sytuacje w rodzinie mojego znajomego. On podobnie do mnie mieszka
      za granica. Ma starszych rodzicow w Polsce, ktorych zreszta wspomaga finansowo,
      jako ze rodzice maja bardzo skromne renty i bez tej pomocy nie starczylo by im
      na (skromne) zycie. Znajomy ma tez brata w Polsce, brat jest rozwiedziony, a
      kontakty Jego bylej zony i jego dzieci z jego rodzicami, czyli dziadkami sa
      bardzo chlodne.
      Otoz jedno z tych dzieci (no to juz dorosly mezczyzna, konczy wlasnie studia),
      przyszedl jednego razu do dziadkow z prosba o pozyczke pieniezna. Chodzilo mu o
      niemala sume bo potrzebowal na jakis projekt ktory musial zaliczyc, nie mial
      pieniedzy na potrzebne mu materialy. Ale obiecal dziadkom, ze pieniadze odda bo
      za miesiac dostaje zwrot podatkowy, tak ze to tylko na miesiac pozyczka.
      Dziadkowie jak to dziadkowie, maja dobre serce pieniadze pozyczyli, choc
      chodzilo tutaj o sume rownwarta ich 3 miesiecznej rencie. Wnusio pieniadze
      wzial, bylo to jakos tak w kwietniu zeszlego roku. Do dzisiaj sie u dziadkow nie
      pokazal, nie zadzwonil, nic cisza. Na swieta tez sie nie pofatygowal, choc
      mieszka po drugiej strony ulicy. Moj znajomy pyta mnie co ma zrobic, czy dzwonic
      do bratanka i sprawe wyjasnic, czy poradzic Rodzicom, zeby do wnuka sami
      zadzownili i zazadali zwrotu. Co myslicie ?
      • Gość: zrobiona kiedys w Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze ? IP: *.spiczyn.sdi.tpnet.pl 27.02.05, 16:06
        kazdyn sposobem nie darowac długu. Wszelkimi mozliwymi prawnie sposobami
        upominac sie o swoje ,
      • Gość: Marek 1 Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze ? IP: *.sympatico.ca 28.02.05, 11:36
        Powiadomic wprost i "bez ogrodek" znajomego czyli syna "obrabowanych" Dziadkow
        o niesumiennosci wnuka w Polsce o zaciagnieciu i nieoddawaniu dlugu.
    • mak371 Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze 26.02.05, 18:06
      stare przysłowie : "DOBRY ZWYCZJ NIE POZYCZJ" Zasada jest taka albo ma się pieniądze albo znajomych i rodzinę !!! Sam pożyczyłem kilka tysięcy własnemu bratu i do dziś nie dostałem zrotu kasy ja to przeżyłem mam to w nosie nauczyłem sie że lepiej cały czas stękać i nażekać na brak kasy wtedy jest spokój !!!Kasy nie mam a brata widzę raz w roku jak się uda > Wiecie jaki spokuj w domu nikt nie przychodzi po kasę bo mam żelazną zasadę:odaj zaległy dług to pomyślę o pożyczce. Nie ma możliwości szybkiego zciągnięcia kasy można próbować przez sąd ale nie polecam .
      • Gość: Water60 Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze IP: *.proxy.astra-net.com 26.02.05, 20:59
        mak371 ma rację. Ja mam listę sprzed 20(!!!) lat najdrobniejszych długów. Kiedy
        ktoś przychodził, bezczelnie, tal jak oni nie oddawali, sprawdzałem, czy
        oddali. Ludzie, jak to działa, nie macie pojęcia. Cały czas obracam cudzymi
        pieniedzmi, ludzie moimi, ale jest to grono, dla którego termin jest święty. I
        tak powstała bardzo sympatyczna paczka PRZYJACIÓŁ , myślących o sobie kiedy
        potrzebują siebie wzajemnie, swych pieniędzy, ale szanują się i oddają. Super
        sprawa LISTA DŁUŻNIKÓW. Polecam.
    • Gość: Ewa Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze IP: *.129.udn.pl 27.02.05, 00:51
      W praktyce nie ma takiej możliwości, niestety... Pożyczyłam kiedyś koleżance
      dość dużą sumę, nie oddawała, zadzwoniłam i powiedziałam, ze wysyłam do niej
      jutro syna (195cm wzrostu) i proszę, żeby mu oddała, bo on nie wyjdzie bez
      pieniędzy, a wejdzie na pewno... Oddała, a za rok zadzwoniła jakby nigdy nic i
      poprosiła o jeszcze większą pożyczkę: uśmiałam się serdecznie. Od tej pory nie
      dzwoni....
    • Gość: były_wierzyciel Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze IP: *.sympatico.ca 27.02.05, 03:15
      Sam miałem kiedyś podobną historię, ze szwagrem, który pożyczył ode mnie
      dużą sumę. Z wilekim trudem odzyskałem pieniądze, ale trwało to dwa lata,
      i mocno nadwerężyło nasze stosunki. Wyciągnąłem z tego następujące nauczki:

1) Jeżeli chcesz być w dobrych stosunkach ze znajomymi, nigdy nie pożyczaj im
      pieniędzy.

2) Jeżeli ktoś nie ma dzisiaj pieniędzy, i musi pożyczyć, najprawdopodobniej nie
      będzie ich miał także jutro - zatem nie będzie miał z czego oddać.

3) Jeżeli absolutnie musisz pożyczyć komuś pieniądze, ustal, że będzie oddawał
      dług w ratach, zaczynając od najbliższego tygodnia/miesiąca. Pisemna umowa
      jest przy tym koniecznością. Jeżeli znajomy obrazi się, że stawiasz takie
      warunki - trudno, lepiej, żeby się obraził teraz, niż potem, kiedy po roku
      ośmielisz się wspomnieć o długu...
    • q_vw Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze 27.02.05, 12:30
      Znam problem z obu stron barykady... Byłem w sytuacji pożyczkodawcy i pożyczkobiorcy... Oba wspomnienia fatalne, ale morał jak najbardziej dobry. Po prostu nie pozyczajcie wśród rodziny i znajomych. Jako pozyczkobiorca miałem ten problem, że obiecałem zwrócić kasę z kontraktu, który się nadmienirnie (delikatnie mówiąc) przeciągnął, musiałem wykombinowac kredyt w banku i oddać pieniądze (rodzina). Jako pozyczkodawca zakończyłem sprawę w sądzie, za duże pieniądze, by odpuścić (znajomy, raczej były znajomy, żeby ściślej)... Równie fatalne mam wspomnienia z nieudanego interesu ze znajomym, tzn. interes wypalił, ale znajomy wykombinował sobie inną kwotę do podziału niz była w umowie (ustnej) i w dodatku przed opodatkowaniem :))) Znajomy także jest byłym znajoym, nie znosze naciągaczy... Ekekt ?! Dobra zyciowa nauka, jesli nie masz z czego oddać nie pożyczaj, jeśli wiesz, że pożyczkobiorca nie ma z czego oddać nie pożyczaj, nie rób interesów wsóród znajmowych i z rodziną. Amen. A 200 PLN... Chyba inwestycja we własny rozwój...
    • Gość: Lena Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze IP: 80.48.96.* 27.02.05, 14:33
      A ja zawsze mam od kogo pożyczyć. Kilka lat temu wykupowałam mieszkanie ze
      spółdzielni i kolega z pracy zapytał czy mam całą forsę bo jakby coś to na
      niego mogę liczyć. Pożyczył 4000 zł a ja po dwóch tygodniach (otrzymałam zwrot
      z banku z książeczki mieszkaniowej) oddałam. Kupiłam dla niego dobry
      koniak,przyjął z ociąganiem. W pracy od czasu do czasu ktoś prosi o pożyczkę,
      zrzucamy z portfeli co mamy,zbieramy potrzebną kwotę ale jeszcze nie zdarzyło
      się by ktoś nie oddał.
      Ale miałam taką sąsiadkę której np. pozyczyłam 200 zł na miesiąc, po miesiącu
      ona przychodziła i "uzgadniała" ze mną,że jak jej pozyczę 300 na następny
      miesiąc to będę u niej miała 500.Oddawała ale zawsze musiałam wielokrotnie się
      upominać. Było to dla mnie niesamowicie żenujące.
    • Gość: joggi Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.05, 17:48
      współczuję, ale jest to cena naiwności, jeżeli ten dług jest nie do odzyskania,
      to przynajmniej zrób im psikusa, tak aby ich kosztowało np.500,-PLN, ale tak
      sprytnie, aby nie mogli ci nic udowodnić
    • Gość: SPEC WINDYKACJA IP: *.finemedia.pl 27.02.05, 17:59
      Dzień dobry,

Jeśli macie problem z dłuznikiem chętnie pomogę.Odzyskuję wierzytelności po
      upływie nawet kilku lat.Zajmuję się sprawami na drodze polubownej jak również
      gdy KOMORNIK już sobie nie radzi.

Zapraszam do współpracy tel.502-73-11-77 lub napisz do mnie spec90@wp.pl
      • Gość: ciekawski Re: WINDYKACJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 01:49
        A jak łamiesz nogi, w kolanach czy w łydce?
    • Gość: x15 Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze IP: *.acn.waw.pl 28.02.05, 02:18
      Jesli to wieksza suma, ktorej brak moge odczuc, zdarzylo mi sie poprosic kolege
      o napisanie kwitu, ze pozyczyl, ze bedzie oddawal w tym i tym terminie, podpis
      data. Pewnie i tak by oddal, ale przynajmniej obaj wiedzielismy, ze sprawa nie
      zamaze sie w pamieci i nie powstana rozne wersje co do wysokosci pozyczki i
      warunkow zwrotu.
    • Gość: Julek Jak kulturalnie odmówić pożyczki IP: *.quest-pol.com.pl 28.02.05, 08:38
      Po historii z naszym przyjacielem (byłym), który oddał kilkaset marek (10 lat
      temu) po dłuuugiej zwłoce, teraz w sprawach pożyczki robimy tak:
      1) odpowiadamy, że chętnie pożyczylibyśmy, ale dopiero jak spłacimy nasze
      kredyty (dotyczy większych sum). Oczywiście zawsze mamy jakiś kredyt, debet w
      Ror czy zadłużenie na karcie kredytowej.
      2) niestety, właśnie sami pożyczyliśmy od rodziców emerytów, i chcemy im szybko
      oddać (dotyczy każdej kwoty) bo oni też niewiele mają
      3) po dwóch-trzech odmowach udzielenia pożyczki konczą się pytania na ten temat
      na bardzo długo
      Polecam
    • bob_budowniczy Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze 28.02.05, 08:57
      Powiedz im, że masz poważne problemy finansowe i potrzebujesz kasy natychmiast.
      Dodaj koniecznie, że jeśli nie mają to niech pożyczą bo Tobie są teraz bardziej
      potrzebne. A na przyszłość jak Cię poproszą o pożyczkę to spytaj ich
      - jesteśmy przyjaciółmi tak??
      - tak
      - więc Wam nie pożyczę, bo chcę byśmy nadal nimi byli.
      Pozdro
      Maciej
      • Gość: łucja Re: Jak odzyskać pożyczone pieniądze IP: 217.153.6.* 28.02.05, 10:19
        bob-powiedz a po co sa przyjaciele do baletow do wódki ? przyjaciel powinien
        byc w bogactwie i w biedzie
        znasz to przysłowie -
    • Gość: Józio Pieniądze należy dawać, nie pożyczać.... IP: *.polkomtel.com.pl 28.02.05, 09:29
      Pieniądze należy dawać, nie pożyczać....
      Tą mądrą radę dał mi szef firmy windykacyjnej, której zleciłem odzyskanie długu.
      Mądra rada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka