Gość: karreu Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.devs.futuro.pl 14.05.05, 07:43 internet to taki sam złodziej czasu jak tv, przekonałam się o tym... Zamiast 5 godzin przed pudłem spędzam 5 godzin przed klawiaturą... ehhh... może na jakiś odwyk sie zapiszę, albo co... Odpowiedz Link Zgłoś
free.woman Odwyk 14.05.05, 09:55 no cóż, tyle dobrego, że masz chyba większy wybór, bo już rozmaite stacje nie wykonują ci mydlin w głowie. Ale to nie tak, bo często zastępuje się jednego złodzieja czasu drugim, ot tak, mechanicznie, i zupełnie nic z tego nie wynika. Jesteś, jaki byłeś, zmieniła się tylko lektura. Ja nie pamiętam już, kiedy przestaliśmy oglądać tv, rok, czy dwa lata temu, brak właściwie żaden, bo nigdy nie przepadałam za chłamem oferowanym przez stacje tzw. prywatne. Dawno temu, gdy jeszcze publicznej tv zdarzało się przypominać najlepsze spektakle teatru tv (mam na myśli prawdziwe dzieła, a nie wypociny dzisiejszych tzw. młodych twórców teatru), to owszem. Ale teraz? Dobry film, sądząc z informacji na stronach www rozmaitych stacyjek trafia się raz na kilka miesięcy, a na ogół i tak jest już dostępny na dvd, publicystyka zawsze ręcznie sterowana przez aktualnego dyrektora czy sponsora, czy kogo tam jeszcze. O teatrze tv nawet nie wspominam, bo tylko wyć. Dobrze, że na vhs-ach mam trochę ulubionych spektakli, które się nie nudzą. A jeśli chcę się dowiedzieć czegoś o dookolnym świecie, mam do wyboru wiele portali informacyjnych, gdzie mogę sobie daną wiadomość pooglądać z różnych stron. Jeśli tylko będę miałą taką fantazję, bo nie muszę. Fora rozmaite też odwiedzam, jeśli mam na to czas i ochotę. Jeśli nie mam - czytam, bo to zjawisko towarzyszy mi od szóstego roku życia (dawno temu), i jakoś nie znudziło. A, i jeszcze jedno: zauważyłam (także na sobie), że rzeczywistość kształtowana przez tv, powoduje na przykład takie zjawiska jak schematyzm relacji międzyludzkich, schematyzm w ocenach i wymaganiach. Schematyzm rozrastający się, i obejmujący coraz większe obszary zjawiska zwanego człowiekiem. Niby ważna jest oryginalność, ale zawsze umieszczona w granicach pewnego stereotypu (inteligenta, artysty, handlowca, inżyniera, czy kogokowiek); niby wolno żyć jak się chce, ale przecież... (i tu następują wyliczenia sytuacji rodem z opisów życia menelii). Nic pośrodku, nic zindywidualizowanego. Myślę, że tv przyjmowana bezkrytycznie i jak leci, zrobi mieszczaninem każdego. Z mieszczańskim światopoglądem, z zabieganiem o dzieci, mieszkanie, auto, psa, meble, firanki w oknach, promocje w supermarketach i u dealerów. Jak dla mnie - szkoda życia na podobne "cele". Odpowiedz Link Zgłoś
joannamk Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) 14.05.05, 07:55 Ja mam telewizor - wlaczany ostatnio 1-2 kwietnia - TVN24 zreszta. Mam i kablowke, ktorej nie uzywam. Bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) 14.05.05, 08:56 Nie oglądam TV prawie wcale, do "wiadomości" i rozrywki mam net, radio i gazety, filmy oglądam na DVD, jedynie sport, i raz na ruski rok jakiś koncert, seriali nie oglądam, bo wszystkie sensowne wyleciały z ramówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.chello.pl 14.05.05, 10:32 A ja mam w domu 2 telewizory.. Oglądam tylko wybrane programy na kanałach naukowych czy podróżniczych bo bardzo mnie to interesuje. To fakt że internet też jest złodziejem czasu, widzę to po sobie - jak nie ma nic ciekawego na "moich" kanałach i nie mam zaplanowanego spotkania ze znajomymi to siedzę sobie w sieci i robie rózne rzeczy. Niestety monitor komputera jest bardziej szkodliwy od telewizora bo siedzi się blisko niego.. Czasem zastanawiam się czy nie wywalic i telewizora i internetu ale nie mam telefonu stacjonarnego i z większośćią znajomych porozumiewam się przez internet (ciężko prowadzić "konferencję" z kilkoma osobami - mieszkającymi w różnych miastach - w celu pomocy szkolnej przez telefon komórkowy). Starczy tego pisania, musze się zabrać do nauki bo sesja się zbliża. Pozdrawiam N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliina Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.szczecin.mm.pl 14.05.05, 11:08 Jesienią wprowadziłam się do nowego mieszkania i jak to często bywa sprzęty meble itd. kupowałam w kolejności od tych najbardziej do tych najmniej potrzebnych, telewizor zagościł u mnie po jakiś 3 miesiącach. Te 3 m-ce były o dziwo normalne nie tęskniłam ani nie potrzebowałam TV, a nawet zyskałam, bo ułożyłam puzzle "Mona Lizę" 1500 element., Wcześniej układałam inne nawet po 3000 elementów, ale te były najtrudniejsze ze wszystkich, jakie dotychczas układałam. W sumie było fajnie bez TV, sama nie wiem, czemu potem go kupiłam to chyba po prostu gdzieś we mnie siedzi takie przeświadczenie, że TV w domu musi być, głupie, ale innego usprawiedliwienia nie mam, bo zgadzam się z wszystkimi "forumowiczami: ze w TV nie ma nic ciekawego a wiadomości można sobie poczytać w prasie albo posłuchać radio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.chello.pl 14.05.05, 11:15 Ja dla odmiany powiem, ze mam w domu telewizor, i na dodatek wcale sie tego nie wstydze:) Posiadanie "pudla" nie przeszkadza mi w czytaniu ksiazek, uprawianiu sportow i spotykaniu z przyjaciolmi. Pozdrawiam wszystkim z umiarkowanym i zdrowym podejsciem do tego sprzetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśka Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.net-serwis.pl 14.05.05, 11:16 Kobieto, ja nie mam telewizora od 1988 roku. Wytrwaj a nie pożałujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.chello.pl 14.05.05, 11:29 tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignis75 Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.05, 11:35 to nie jest tylko recepta na dobry dzien,ale tez na dobry zwiazek.co to czlowiekowi do glowy nie przychodzi,kiedy nie ma tv!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Ja od 15 listopada nie ma TV !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:01 Wiem co się dzieje bo mam net w pracy czasem cos obejżę ale powiem wam jedno ile ja raptem mam czasu!!! no i nie mam już ciągłego stresu - nie słucham sensacji ze świata. nie oglądam reklam jest bosko zachęcam dodam tylko, że oszczędzam na tym około 100zł miesięcznie - ~ 80zł abonament no i prąd!!! okazało się, że kożystam z netu częsciej i TV nie jest mi potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mojamaja Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: 83.168.104.* 14.05.05, 12:09 Zazdroszczę Wam i chyba telewizyjną abstynencję też wprowadzę w życie. Od zaraz. Teraz chciałam wam polecić dwie strony WWW: 1. patcub.com.pl i 2.sieroty.pl . Jestem pewna, że wizyta nach stronach przyczyni się do tego, że Wasze życie bez TV jeszcze bardziej zacznie was satysfakcjonować. Pozdrawiam antyTV!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.aster.pl 14.05.05, 12:59 Problem chyba jednak polega na tym,że uciekając od TV - uciekamy od poziomu emitowanych programów. Poziomu, bezczelnie emitowanych powtórek- w najlepszym czasie antenowym ( tu TVP- szczególnie ostatnio- można potraktowac jako lidera). To wszystko budzi sprzeciw, ponieważ próba wyłudzania abonamentu ma sie nijak do oferty programowej. Ale wchodzimy w net, zamawiamy info na skrzynki mailowe , kom...itp. Nie potrafimy odciąć się od informacji.Dlatego uważam,że nie uciekamy od TV. Uciekamy od miernoty przekazu- w jedyny sposób jaki mozna to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m juz 2 i pol roku bez TV ...ale ten net! IP: *.net81-66-122.noos.fr 16.05.05, 12:12 odkad sie wyprowadzilam od rodzicow nie mam w domu telewizora i wcale mi go nie brak. Natomiast czas zjada mi intrenet... trzy godziny przed komputerem mijaja jak by to bylo 5 minut... Ratunku!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:09 Szanowni, ponad rok bez TV i zycie jest piekne. Odrzuccie to uzaleznienie, bez tego naprawde mozna wspaniale spedzac czas - znajomi, ksiazka, kino, grill - jest wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.acn.waw.pl 14.05.05, 13:43 haha a ja juz 5 latek bez tv... i zyje i wcale mi go nie brakuje :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:06 A ja już prawie pięć lat.... I dlatego przeczytalam sporo książek, wiele razy bylam w kinie, jeżdżę na rowerze, itd. To naprawdę doskonaly pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wloch-w-polsce JA JUZ PONAD 3 LATA BEZ TELEWIZJI!!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:32 Kiedy sie przeprowadzilem do polski ostatny rzecz o ktorej myslalem byl telewizja. Mam telewizor, ale nie mam polaczenie do anteny. Nie dziala bez, probowalem na poczatku. Mowielem "zalatwie to jutro". Minelo prawie 4 lata. To super. Zabawne ze widzialem pierwszy raz "europa da sie lubic" na boze narodzenie, jak bylem u znajomy super sie zyje bez telewizja. a nie w tym sprawa ze jestem cudzoziemcem, bo rozumiem doskonale po polsku.. tylko czasami jak ludzi mowia o sprawe z TV mam wrazenie bycia z mars.. ale co za problem? Dla wiadomosci mam internetu.. I bez TV to jest nalog mniej, i jedna okazja mniej na pranie muzgu! Daniele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranna Re: JA JUZ PONAD 3 LATA BEZ TELEWIZJI!!! :) IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.05.05, 15:45 Dokładnie Cię rozumiem. Żyję bez TV od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patek o jeden nałóg mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 12:12 o! to mi się podoba. Ideologia ideologią, ale tv nie jest dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
meylec Co?Piąty tydzień?Ja bym się przekręcił po 5 dniach 14.05.05, 17:30 Jak raz mi zabrali do naprawy, to wpadłem w depresję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa trwam i nie żałuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 18:07 depresja - polecam film michaela moora zabawy bronia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larwa Re: Co?Piąty tydzień?Ja bym się przekręcił po 5 d IP: *.ha.pwr.wroc.pl 15.05.05, 18:20 ja nie mam telewizora i bardzo to sobie chwalę. Ale od internetu to się chyba uzależniłam;) Odpowiedz Link Zgłoś
meylec Re: Co?Piąty tydzień?Ja bym się przekręcił po 5 d 16.05.05, 09:24 Od internetu ja też. I niestety jeszcze od kilku rzeczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sineira Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 22:52 Ja wyrzuciłam telewizor w sierpniu zeszłego roku i wcale mi go nie brakuje. W miejscu po telewizorze stoi klatka ze szczurami. Dostarczają zdecydowanie lepszej rozrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalala popieram IP: 83.238.200.* 14.05.05, 23:21 internet prasa książki muzyka kino to zasrane pudło niejest potrzebne do życia, mam nadzieję że rząd zlikwiduje tą dyskryminująca mnie ustawę o abonamencie RTV która sankcjonuje okradanie mnie i ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalala popieram IP: 83.238.200.* 14.05.05, 23:21 internet prasa książki muzyka kino to zasrane pudło niejest potrzebne do życia, mam nadzieję że rząd zlikwiduje tą dyskryminująca mnie ustawę o abonamencie RTV która sankcjonuje okradanie mnie i ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hdrtg Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 23:46 bez telewizora to pryszcz, sprobuj wytrzymac bez komputera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clapaucius juz 27 lat bez telewizora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 00:51 ..od czasu wyprowadzenia sie od rodzicow. Biorąc pod uwagę typowy czas spędzany przed TV, w przeliczeniu na czas dostępny życiowo (poza snem) żyłem juz 3 lata i 5 miesiecy dłużej od oglądaczy; 3 lata i trzy miesiące wakacji, albo dodatkowych studiów, albo obcowania ze sztuką. Nie rozpoznaję żadnych 'twarzy telewizyjnych', nie mam pojęcia o serialach, popularnych programach etc. mój mózg jest radykalnie mniej zaśmiecony. Przyznam się że namiętnie oglądam TV w hotelach - jest to rozrywka podobna do oglądania tańca Hotentotów na safari; nic nie rozumiem z pokazywanej tam symboliki, skrótów myślowych, domniemanego systemu wartości. Dopiero kilkuletnie odstawienie od TV umożliwia poznanie jak bardzo TV karmi się sobą i jak niezwykle kretyńska się staje gdy system ważności zdarzeń budowany na przekonaniu że ważne jest to co pokazują w TV, a oczywiste to co pokazują często, zostanie zakwestionowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.05.05, 08:19 hm..., a ja juz drugi rok bez telewizji:) ...ja nie zauważam braku czegokolwiek, ale w pracy podobno jestem podawana jako wzór, który wyzwolił się od nałogu. Tylko jak można wyzwolić się od czegoś, co nigdy nie było uzaleznieniem...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petelix Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.cable.mindspring.com 15.05.05, 09:28 Wielkie mi cos!! Ja jestem aktualnie w USA i z braku czasu nie ogladam tv i dobrze mi z tym!! Niekiedy mozna zapomniec o istnieniu tej "muzy", ale jak bym nie mial telewizora w domu to pewnie nie ogladal bym wcale! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiolek Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.ebeskidy.pl / *.bielsko.dialog.net.pl 15.05.05, 11:12 Ja już żyję ponad 5 lat bez "pudła" i jest mi dobrze!!! To prawda jest więcej czasu, który mogę poświęcić ludziom a nie rzeczy. Teraz jest człowiek wolny, szczęśliwy!!! No nie - to jest super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Anonimowi Ogladacze TV 15.05.05, 11:29 czytam te wszystkie wpisy i czuję się jakbym był na jakimś zebraniu członków AOTV - jestem Zdzicho i nie mam telewizora od 2 lat. Czy z wami aż tak źle było, że musieliście poczynić radykalne kroki wyrzucając telewizor z domu? U mnie w domu zawsze jest wódka, wino, piwo, ale czy ja codziennie chodzę narąbany? raczej nie, inaczej bym się już wykończył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 11:41 no i co? ja mam w domu tv bo sobie stoi.nie wlaczam go bo nie mam ochoty go ogladac.nie widze w tym zadnego dziela zyciowego bo akurat zrezygnowalam z tv.nie widze wogole sensu robienia wielkiego halo z tego ze sie przestalo ogladac tv.w kinie mozna znalezc tez identycznie nudne i bezwartosciowe filmy jak w domowym odbiorniku.bo tak naprawde zadko pojawia sie na swiecie jakis naprawde dobry wartosciowy film.a to ze nie mialas czasu na wyjscia ze znajomymi bo ogladalas za duzo tv -to wiesz ja mysle ze nie w tym problem.ciekawa jestem kiedy bedziesz w stanie powiedziec sobie "juz 5 tydzien bez netu!!:)" potrafisz tak wogole?wow..to by dopiero bylo Wielkie Dzielo Zyciowie czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAN BEZ TV od 1998 roku! I tylko same plusy. Polecam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 11:52 Odpowiedz Link Zgłoś