Dodaj do ulubionych

Juz 5 tydzien bez TV !! :))))

• Gość: karreu Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.devs.futuro.pl 14.05.05, 07:43
      internet to taki sam złodziej czasu jak tv, przekonałam się o tym... Zamiast 5
      godzin przed pudłem spędzam 5 godzin przed klawiaturą... ehhh... może na jakiś
      odwyk sie zapiszę, albo co...
      • free.woman Odwyk 14.05.05, 09:55
        no cóż, tyle dobrego, że masz chyba większy wybór, bo już rozmaite stacje nie
        wykonują ci mydlin w głowie. Ale to nie tak, bo często zastępuje się jednego
        złodzieja czasu drugim, ot tak, mechanicznie, i zupełnie nic z tego nie wynika.
        Jesteś, jaki byłeś, zmieniła się tylko lektura. Ja nie pamiętam już, kiedy
        przestaliśmy oglądać tv, rok, czy dwa lata temu, brak właściwie żaden, bo nigdy
        nie przepadałam za chłamem oferowanym przez stacje tzw. prywatne. Dawno temu,
        gdy jeszcze publicznej tv zdarzało się przypominać najlepsze spektakle teatru
        tv (mam na myśli prawdziwe dzieła, a nie wypociny dzisiejszych tzw. młodych
        twórców teatru), to owszem. Ale teraz? Dobry film, sądząc z informacji na
        stronach www rozmaitych stacyjek trafia się raz na kilka miesięcy, a na ogół i
        tak jest już dostępny na dvd, publicystyka zawsze ręcznie sterowana przez
        aktualnego dyrektora czy sponsora, czy kogo tam jeszcze. O teatrze tv nawet nie
        wspominam, bo tylko wyć. Dobrze, że na vhs-ach mam trochę ulubionych spektakli,
        które się nie nudzą. A jeśli chcę się dowiedzieć czegoś o dookolnym świecie,
        mam do wyboru wiele portali informacyjnych, gdzie mogę sobie daną wiadomość
        pooglądać z różnych stron. Jeśli tylko będę miałą taką fantazję, bo nie muszę.
        Fora rozmaite też odwiedzam, jeśli mam na to czas i ochotę. Jeśli nie mam -
        czytam, bo to zjawisko towarzyszy mi od szóstego roku życia (dawno temu), i
        jakoś nie znudziło. A, i jeszcze jedno: zauważyłam (także na sobie), że
        rzeczywistość kształtowana przez tv, powoduje na przykład takie zjawiska jak
        schematyzm relacji międzyludzkich, schematyzm w ocenach i wymaganiach.
        Schematyzm rozrastający się, i obejmujący coraz większe obszary zjawiska
        zwanego człowiekiem. Niby ważna jest oryginalność, ale zawsze umieszczona w
        granicach pewnego stereotypu (inteligenta, artysty, handlowca, inżyniera, czy
        kogokowiek); niby wolno żyć jak się chce, ale przecież... (i tu następują
        wyliczenia sytuacji rodem z opisów życia menelii). Nic pośrodku, nic
        zindywidualizowanego. Myślę, że tv przyjmowana bezkrytycznie i jak leci, zrobi
        mieszczaninem każdego. Z mieszczańskim światopoglądem, z zabieganiem o dzieci,
        mieszkanie, auto, psa, meble, firanki w oknach, promocje w supermarketach i u
        dealerów. Jak dla mnie - szkoda życia na podobne "cele".
    • joannamk Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) 14.05.05, 07:55
      Ja mam telewizor - wlaczany ostatnio 1-2 kwietnia - TVN24 zreszta.
      Mam i kablowke, ktorej nie uzywam. Bez sensu...
    • tomash8 Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) 14.05.05, 08:56
      Nie oglądam TV prawie wcale, do "wiadomości" i rozrywki mam net, radio i gazety,
      filmy oglądam na DVD, jedynie sport, i raz na ruski rok jakiś koncert, seriali
      nie oglądam, bo wszystkie sensowne wyleciały z ramówek.
    • Gość: N Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.chello.pl 14.05.05, 10:32
      A ja mam w domu 2 telewizory.. Oglądam tylko wybrane programy na kanałach
      naukowych czy podróżniczych bo bardzo mnie to interesuje. To fakt że internet
      też jest złodziejem czasu, widzę to po sobie - jak nie ma nic ciekawego
      na "moich" kanałach i nie mam zaplanowanego spotkania ze znajomymi to siedzę
      sobie w sieci i robie rózne rzeczy. Niestety monitor komputera jest bardziej
      szkodliwy od telewizora bo siedzi się blisko niego.. Czasem zastanawiam się czy
      nie wywalic i telewizora i internetu ale nie mam telefonu stacjonarnego i z
      większośćią znajomych porozumiewam się przez internet (ciężko
      prowadzić "konferencję" z kilkoma osobami - mieszkającymi w różnych miastach -
      w celu pomocy szkolnej przez telefon komórkowy). Starczy tego pisania, musze
      się zabrać do nauki bo sesja się zbliża.

Pozdrawiam
      N
      • Gość: aliina Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.szczecin.mm.pl 14.05.05, 11:08
        Jesienią wprowadziłam się do nowego mieszkania i jak to często bywa sprzęty
        meble itd. kupowałam w kolejności od tych najbardziej do tych najmniej
        potrzebnych, telewizor zagościł u mnie po jakiś 3 miesiącach. Te 3 m-ce były o
        dziwo normalne nie tęskniłam ani nie potrzebowałam TV, a nawet zyskałam, bo
        ułożyłam puzzle "Mona Lizę" 1500 element., Wcześniej układałam inne nawet po
        3000 elementów, ale te były najtrudniejsze ze wszystkich, jakie dotychczas
        układałam. W sumie było fajnie bez TV, sama nie wiem, czemu potem go kupiłam to
        chyba po prostu gdzieś we mnie siedzi takie przeświadczenie, że TV w domu musi
        być, głupie, ale innego usprawiedliwienia nie mam, bo zgadzam się z
        wszystkimi "forumowiczami: ze w TV nie ma nic ciekawego a wiadomości można
        sobie poczytać w prasie albo posłuchać radio.
        • Gość: mmmm Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.chello.pl 14.05.05, 11:15
          Ja dla odmiany powiem, ze mam w domu telewizor, i na dodatek wcale sie tego nie
          wstydze:)
          Posiadanie "pudla" nie przeszkadza mi w czytaniu ksiazek, uprawianiu sportow i
          spotykaniu z przyjaciolmi.

Pozdrawiam wszystkim z umiarkowanym i zdrowym podejsciem do tego sprzetu
    • Gość: Miśka Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.net-serwis.pl 14.05.05, 11:16
      Kobieto, ja nie mam telewizora od 1988 roku. Wytrwaj a nie pożałujesz...
      • Gość: mmmm Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.chello.pl 14.05.05, 11:29
        tylko po co?
    • Gość: ignis75 Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.05.05, 11:35
      to nie jest tylko recepta na dobry dzien,ale tez na dobry zwiazek.co to
      czlowiekowi do glowy nie przychodzi,kiedy nie ma tv!!!
    • Gość: ewa Ja od 15 listopada nie ma TV !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:01
      Wiem co się dzieje bo mam net w pracy czasem cos obejżę ale powiem wam jedno
      ile ja raptem mam czasu!!!
      no i nie mam już ciągłego stresu - nie słucham sensacji ze świata.
      nie oglądam reklam
      jest bosko
      zachęcam
      dodam tylko, że oszczędzam na tym około 100zł miesięcznie - ~ 80zł abonament no
      i prąd!!!
      okazało się, że kożystam z netu częsciej i TV nie jest mi potrzebna
    • Gość: mojamaja Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: 83.168.104.* 14.05.05, 12:09
      Zazdroszczę Wam i chyba telewizyjną abstynencję też wprowadzę w życie. Od
      zaraz. Teraz chciałam wam polecić dwie strony WWW: 1. patcub.com.pl i
      2.sieroty.pl .
      Jestem pewna, że wizyta nach stronach przyczyni się do tego, że Wasze życie
      bez TV jeszcze bardziej zacznie was satysfakcjonować. Pozdrawiam antyTV!!!
      • Gość: piotr Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.aster.pl 14.05.05, 12:59
        Problem chyba jednak polega na tym,że uciekając od TV - uciekamy od poziomu
        emitowanych programów. Poziomu, bezczelnie emitowanych powtórek- w najlepszym
        czasie antenowym ( tu TVP- szczególnie ostatnio- można potraktowac jako
        lidera). To wszystko budzi sprzeciw, ponieważ próba wyłudzania abonamentu ma
        sie nijak do oferty programowej. Ale wchodzimy w net, zamawiamy info na
        skrzynki mailowe , kom...itp. Nie potrafimy odciąć się od informacji.Dlatego
        uważam,że nie uciekamy od TV. Uciekamy od miernoty przekazu- w jedyny sposób
        jaki mozna to zrobić.
        • Gość: m juz 2 i pol roku bez TV ...ale ten net! IP: *.net81-66-122.noos.fr 16.05.05, 12:12
          odkad sie wyprowadzilam od rodzicow nie mam w domu telewizora i wcale mi go nie
          brak. Natomiast czas zjada mi intrenet... trzy godziny przed komputerem mijaja
          jak by to bylo 5 minut... Ratunku!!
    • Gość: Jerry Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:09
      Szanowni, ponad rok bez TV i zycie jest piekne. Odrzuccie to uzaleznienie, bez
      tego naprawde mozna wspaniale spedzac czas - znajomi, ksiazka, kino, grill -
      jest wspaniale.
    • Gość: Wojtek Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.acn.waw.pl 14.05.05, 13:43
      haha a ja juz 5 latek bez tv... i zyje i wcale mi go nie brakuje :D
    • Gość: Kasia Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:06
      A ja już prawie pięć lat.... I dlatego przeczytalam sporo książek, wiele razy
      bylam w kinie, jeżdżę na rowerze, itd.
      To naprawdę doskonaly pomysl
    • Gość: wloch-w-polsce JA JUZ PONAD 3 LATA BEZ TELEWIZJI!!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:32
      Kiedy sie przeprowadzilem do polski ostatny
      rzecz o ktorej myslalem byl telewizja.
      Mam telewizor, ale nie mam polaczenie do anteny.
      Nie dziala bez, probowalem na poczatku.
      Mowielem "zalatwie to jutro".
      Minelo prawie 4 lata. To super.

Zabawne ze widzialem pierwszy raz "europa
      da sie lubic" na boze narodzenie, jak bylem
      u znajomy

super sie zyje bez telewizja. a nie w tym sprawa
      ze jestem cudzoziemcem, bo rozumiem doskonale po polsku..

tylko czasami jak ludzi mowia o sprawe z TV mam
      wrazenie bycia z mars.. ale co za problem?

Dla wiadomosci mam internetu.. I bez TV to jest
      nalog mniej, i jedna okazja mniej na pranie muzgu!

Daniele
      • Gość: Ranna Re: JA JUZ PONAD 3 LATA BEZ TELEWIZJI!!! :) IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.05.05, 15:45
        Dokładnie Cię rozumiem. Żyję bez TV od wielu lat.
      • Gość: patek o jeden nałóg mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 12:12
        o! to mi się podoba. Ideologia ideologią, ale tv nie jest dla mnie.
    • meylec Co?Piąty tydzień?Ja bym się przekręcił po 5 dniach 14.05.05, 17:30
      Jak raz mi zabrali do naprawy, to wpadłem w depresję.
      • Gość: ewa trwam i nie żałuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 18:07
        depresja - polecam film michaela moora zabawy bronia
      • Gość: larwa Re: Co?Piąty tydzień?Ja bym się przekręcił po 5 d IP: *.ha.pwr.wroc.pl 15.05.05, 18:20
        ja nie mam telewizora i bardzo to sobie chwalę.
        Ale od internetu to się chyba uzależniłam;)
        • meylec Re: Co?Piąty tydzień?Ja bym się przekręcił po 5 d 16.05.05, 09:24
          Od internetu ja też. I niestety jeszcze od kilku rzeczy....
    • Gość: Greenpiss Telewizji to zwisa!!! IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.05, 17:31
    • Gość: Sineira Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 22:52
      Ja wyrzuciłam telewizor w sierpniu zeszłego roku i wcale mi go nie brakuje. W
      miejscu po telewizorze stoi klatka ze szczurami. Dostarczają zdecydowanie
      lepszej rozrywki.
    • Gość: lalala popieram IP: 83.238.200.* 14.05.05, 23:21
      internet
      prasa
      książki
      muzyka
      kino

to zasrane pudło niejest potrzebne do życia, mam nadzieję że rząd zlikwiduje tą
      dyskryminująca mnie ustawę o abonamencie RTV która sankcjonuje okradanie mnie i
      ciebie...
    • Gość: lalala popieram IP: 83.238.200.* 14.05.05, 23:21
      internet
      prasa
      książki
      muzyka
      kino

to zasrane pudło niejest potrzebne do życia, mam nadzieję że rząd zlikwiduje tą
      dyskryminująca mnie ustawę o abonamencie RTV która sankcjonuje okradanie mnie i
      ciebie...
    • Gość: hdrtg Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 23:46
      bez telewizora to pryszcz, sprobuj wytrzymac bez komputera!
    • Gość: clapaucius juz 27 lat bez telewizora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 00:51
      ..od czasu wyprowadzenia sie od rodzicow.
      Biorąc pod uwagę typowy czas spędzany przed TV, w przeliczeniu na czas dostępny
      życiowo (poza snem) żyłem juz 3 lata i 5 miesiecy dłużej od oglądaczy;
      3 lata i trzy miesiące wakacji, albo dodatkowych studiów, albo obcowania ze
      sztuką.
      Nie rozpoznaję żadnych 'twarzy telewizyjnych', nie mam pojęcia o serialach,
      popularnych programach etc. mój mózg jest radykalnie mniej zaśmiecony.
      Przyznam się że namiętnie oglądam TV w hotelach - jest to rozrywka podobna do
      oglądania tańca Hotentotów na safari; nic nie rozumiem z pokazywanej tam
      symboliki, skrótów myślowych, domniemanego systemu wartości. Dopiero
      kilkuletnie odstawienie od TV umożliwia poznanie jak bardzo TV karmi się sobą i
      jak niezwykle kretyńska się staje gdy system ważności zdarzeń budowany na
      przekonaniu że ważne jest to co pokazują w TV, a oczywiste to co pokazują
      często, zostanie zakwestionowany.
    • Gość: joanna Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.05.05, 08:19
      hm..., a ja juz drugi rok bez telewizji:) ...ja nie zauważam braku
      czegokolwiek, ale w pracy podobno jestem podawana jako wzór, który wyzwolił się
      od nałogu. Tylko jak można wyzwolić się od czegoś, co nigdy nie było
      uzaleznieniem...?
    • Gość: petelix Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.cable.mindspring.com 15.05.05, 09:28
      Wielkie mi cos!!
      Ja jestem aktualnie w USA i z braku czasu nie ogladam tv i dobrze mi z tym!!
      Niekiedy mozna zapomniec o istnieniu tej "muzy", ale jak bym nie mial
      telewizora w domu to pewnie nie ogladal bym wcale!
      Pozdrawiam!
    • Gość: Wiolek Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.ebeskidy.pl / *.bielsko.dialog.net.pl 15.05.05, 11:12
      Ja już żyję ponad 5 lat bez "pudła" i jest mi dobrze!!! To prawda jest więcej
      czasu, który mogę poświęcić ludziom a nie rzeczy. Teraz jest człowiek wolny,
      szczęśliwy!!! No nie - to jest super!!!
    • muszek0 Anonimowi Ogladacze TV 15.05.05, 11:29
      czytam te wszystkie wpisy i czuję się jakbym był na jakimś zebraniu członków
      AOTV - jestem Zdzicho i nie mam telewizora od 2 lat.
      Czy z wami aż tak źle było, że musieliście poczynić radykalne kroki wyrzucając
      telewizor z domu?
      U mnie w domu zawsze jest wódka, wino, piwo, ale czy ja codziennie chodzę
      narąbany? raczej nie, inaczej bym się już wykończył.
    • Gość: ja Re: Juz 5 tydzien bez TV !! :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 11:41
      no i co? ja mam w domu tv bo sobie stoi.nie wlaczam go bo nie mam ochoty go
      ogladac.nie widze w tym zadnego dziela zyciowego bo akurat zrezygnowalam z
      tv.nie widze wogole sensu robienia wielkiego halo z tego ze sie przestalo
      ogladac tv.w kinie mozna znalezc tez identycznie nudne i bezwartosciowe filmy
      jak w domowym odbiorniku.bo tak naprawde zadko pojawia sie na swiecie jakis
      naprawde dobry wartosciowy film.a to ze nie mialas czasu na wyjscia ze
      znajomymi bo ogladalas za duzo tv -to wiesz ja mysle ze nie w tym
      problem.ciekawa jestem kiedy bedziesz w stanie powiedziec sobie "juz 5 tydzien
      bez netu!!:)" potrafisz tak wogole?wow..to by dopiero bylo Wielkie Dzielo
      Zyciowie czyz nie?
    • Gość: JAN BEZ TV od 1998 roku! I tylko same plusy. Polecam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 11:52

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka