www.twojenazwisko.pl 19.06.05, 21:20 Myślę, że to krok w dobrą stronę. Oby zdarzały się takie "cuda" również w innych dziedzinach życia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzannaniedziela Prozelityzm 19.06.05, 21:20 Pojednanie czy prozelityzm Kosciola Rzymsko-katolickiego? Chodzi o pojednanie czy o wplywy? Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: Prozelityzm 19.06.05, 21:28 przecież i ci i ci świetopietrze odprowadzają do waticana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabiene Re:chodzi o zuzanne czy o niedziele? IP: *.idea.pl 19.06.05, 21:41 a moze o prozelityzm zuzanny niedzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusofil To tylko fobia prawosławnych, nie grekokatolików IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 22:13 Prawosławni NIGDY nie pojednaja sie z rimskimi. Chodzi o kase i imperium. Toć zwierzchnikiem cerkwi jest pan P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Z USA Re: Pojednanie Kościołów Polski i Ukrainy IP: *.washdc.dsl-w.verizon.net 19.06.05, 21:44 To jest zdrada kosciola Polskiego aby jednac sie z Ukraincami. Najpierw ksieza wtracili sie do obrad okraglego stolu a potem zostawili Narod Polski na los biedy i korupcji. Teraz wybaczaja Ukraincom nie proszac ich o rozliczenie sie o tych co mordowali Polakow w czasie drugiej wojny swiatowej. Niektorzy jeszcze zyja i cziesza sie z tego faktu ze ucieli tyle glow polskich. Ile oni niewinnych Polakow wymordowali na kresach wschodnich. Ile Polskiej krwi poplynelo. Ten kosciol to tylko liczy na ile pieniedzy moze otrzymac od wiernych ktorzy sa w biedzie aby te pienadze przesunac za ocean i uregolowac dlugi plynace z procesow sadowych za pederastie. 1 bilion dolarow musi kosciol Rzymskokatolicki zaplacic za wyrzadzane krzywdy ludziom w Ameryce(USA). Po co oni sie wtracaja do polityki skoro nie chca dobra Polski a tylko prosza sie o pieniadze. Sa niektorzy tak chciwi na pienadz ze az to wstyd. Jak przyjedzie mlody ksiadz do US to strasznie jest zachlanny na pieniadze. Oni tutaj w US nas po prostu zostawili na pastwe tych innowiercow aby z nas kazdy sie smial ze my rzymskokatolicy to mamy ksiezy pederastow. Jak to jest ciezko sluchac co dzien. Jak mozna to wszystko robic nam co w Boga wierzymy tutaj na emigracji. Jak strasznie sie wobec nas zachowuja w pracy i zyciu prywatnym ci innowiercy. Po co to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfstar [...] IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.06.05, 22:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 [...] 19.06.05, 22:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof Panie Macieju - Racz nie byc az tak ograniczonym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 22:28 z calym szacunkiem prof Odpowiedz Link Zgłoś
www.twojenazwisko.pl Re: Panie Macieju - Racz nie byc az tak ograniczo 19.06.05, 23:10 Oczywiście. Powinienem wyzwać wszystkich od gejów, co miałoby świadczyć o moim szerokim i jedynie słusznym światopoglądzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 08:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pojednanie Kościołów Polski i Ukrainy IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.05, 22:37 Na Twoim miejscu, Macieju, usiadł bym i gorzko zapłakał, pytając: "Boże, mój Boże, czemuś mnie opuścił?" Bo chyba opuścił, zabierając przy okazji rozum... Odpowiedz Link Zgłoś
www.twojenazwisko.pl Re: Pojednanie Kościołów Polski i Ukrainy 19.06.05, 23:12 Gość portalu: ja napisał(a): > Na Twoim miejscu, Macieju, usiadł bym i gorzko zapłakał, pytając: "Boże, mój > Boże, czemuś mnie opuścił?" Bo chyba opuścił, zabierając przy okazji rozum... Nie wydaje mi się, aby ze mną było aż tak źle :-))) Wiem, że hasło "zgoda buduje" nie jest obecnie zbyt popularne, ale IMVHO - jedynie słuszne. Wystawianie sobie wzajemnych "rachunków krzywd" nie prowadzi do niczego, z wyjątkiem pogłębiania antagonizmów między ludźmi... Odpowiedz Link Zgłoś
www.twojenazwisko.pl Re: Pojednanie Kościołów Polski i Ukrainy 19.06.05, 23:13 www.twojenazwisko.pl napisał: > Gość portalu: ja napisał(a): > > > Na Twoim miejscu, Macieju, usiadł bym i gorzko zapłakał, pytając: "Boże, > mój > > Boże, czemuś mnie opuścił?" Bo chyba opuścił, zabierając przy okazji rozu > m... > > Nie wydaje mi się, aby ze mną było aż tak źle :-))) > > Wiem, że hasło "zgoda buduje" nie jest obecnie zbyt popularne, ale IMVHO - > jedynie słuszne. > > Wystawianie sobie wzajemnych "rachunków krzywd" nie prowadzi do niczego, z > wyjątkiem pogłębiania antagonizmów między ludźmi... Opsss... Chyba odpowiedziałem na list nie do mnie adresowany :-))) Mam nadzieję, że nie oberwę za to zbytnio od obu przedpiśców - zwykła zbieżność imion :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ministrantbiskupa [...] 19.06.05, 23:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerezs_31 to nie jest żadne pojednanie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 21:51 chodzi tu jedynie o wpływy, czystej maści prozelityzm, co to jest za pojednanie, jak z jednej strony występuje kościół podległy papieżowi i z drugiej również, a poza tym kosciół greko-katolicki nie jest reprezentatywny na Ukrainie, bo najwięcej wiernych ma Cekiew Prawosławna i z nią należy nawiązać dialog, nie wystarczą tu jedynie słowa, ale potrzebana jest rzeczowa dyskusja i konkretne czyny, Ale z tego co wiem kościół katolicki jeszcze do tego nie dorósł i nie jest do tego zdolny, a jest zdolny w tej chwili jedynie do pustych słów, nic nie znaczących i nic nie wnoszacych do sprawy pojednania szeroko rozumianego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze środka Re: to nie jest żadne pojednanie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 22:31 Gościu! Ty mosz łep i Ty wisz najepiaj co te ludzie powinni robić! Z kim gadać a z kim nie, z kim wartałoby, a z kim nie trza! To gadaj se zdrów, bacz ino cobyś z somsiadami w przyjacielskoći żył! A jak ktoś chce się godzić, z kimś z kim był w nieprzyjażni - to ino uciesz się z tego. Jeżliś wierzący - westchnij se przystojnie do Boga, coby się bracia nigdy już nie pokłucili. A jeśliś nie wierzący - to co Ci do tego co Kościołowi trza, a co nie trza? Jak ludzie chcą żyć w przyjażni, to ino lepiej na świecie będzie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: to nie jest żadne pojednanie, IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.05, 22:35 A tak gadasz jak Radio Maryja albo baba na targu-trzy po trzy, nie wiedząc za dużo. Po pierwsze co ma podległość papieżowi do pojednania - w 1965 jednali sie biskupi rzymskokatoliccy między sobą. Co do liczby wiernych - brak obiektywnych statystyk, Cerkiew jest podzielona, ponadto trudno oszacować liczbę faktycznie wierzących. Akurat między Polakami katolikami i Ukraińcami katolikami było najwięcej konfliktów i to od bardzo długiego czasu, więc pojednanie jest tu potrzebne i to bardzo. Natomiast kwestie dialogu katolicko-prawosławnego zostaw na inną okazję, bo to ciut inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M hahaha niezła manipulacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 00:18 kościół Grecko katolicki został wymyślony w XVII wieku przez rzymskich katolików. Mądre głowy wymyśliły, że skoro Ukraińcy tak twardo przy swojej liturgii stoją to niech sobie ja zostawią byle by papieżowi bili pokłon (no i płacili) Ten kościół jest w ogóle nie reprezentatywny na Ukrainie. Gorąco trzymam kciuki za pojednanie polsko ukraińskie ale jak będzie budowane w oparciu o pomysły kleru rzymsko katolickiego to czarno to widzę. Ps Nie martw się Maciek – pluń w oczy heretykom – i tak się będą smażyć w naszym katolickim piekle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y.y Re: hahaha niezła manipulacja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.06.05, 01:20 Ojejku, prorok! Tak jest Maciuś, pluń na heretyków, w pluciu jesteś przecież dobry!! I dalej opowiadaj brednie na forum, podobni tobie debile będąś Ci poklaskiwać, bo przecież to takie autorytety moralne i filozoficzne z nich, że aż w pięty pójdzie heretykom przebrzydłym, co im się nie podoba jedna, jedyna słuszna droga panowania białej, aryjskiej rasy nad gejami (osz swołocz, do gazu!!!), bambusami (do gazu!! A wcześniej prostować banany!!!) żydami!!!!!! (JAK TO??? JESZCZE ANI RAZU NIE WYZWALIŚCIE NIKOGO OD ŻYDOWSKIEGO CYKLISTY???? Toż to potwarz i hańba!!) i wszystkimi w ogóle co nie myślą tak jak prawdziwy polak-katrolik-naśladowca brunatnej hołoty z MW powinien myśleć. Do boju!!! Nie dajmy odebrać resztek suwerenności !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kresowa [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 08:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killkamill Unia Brzeska była w XVI wieku (1596) IP: *.org / *.krakow.pl 20.06.05, 09:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawiedzona Re: to nie jest żadne pojednanie, IP: *.telia.com 23.06.05, 23:47 Kosciol dba tylko i wylacznie o swoje interesy. Co do pojednan kosciola, to dziwi mnie jedna rzecz, ze hierarchowie sa tak szczodrzy w wybaczaniu win innych nacji, a sami ciagle podzegaja przeciwko komunie i prawia komunaly o potrzebie odnowy moralnej. Powinni najpierw pozbyc sie wlasnej obludy. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: to nie jest żadne pojednanie, 24.06.05, 00:24 1. Wszyscy dbają tylko i wyłącznie o swoje interesy! Interes Kościoła jest - śmiem twierdzić - zbieżny z interesem większości ludzi na świacie. 2. Wybaczać można tylko cudze winy, zwoje trzeba nosić na sumieniu (jak kiedyś powiedział Adam Michnik: "Bić się tyrzeba we własne piersi!"). 3. Prawienie przeciwko komunie jest walką z tragticznym światopoglądem, a nie z człowiekiem. 4. Nawet "komunały" o potrzebie pdnowy moralnej są potrzebne (Twoim zdaniem pewnie nie?). 5.A powinni! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Oni też będą teraz jedli kremówki???????? 19.06.05, 22:24 Jak powiedział gej do geja, Jesteś apetyczny jak kremówka. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patryk [...] IP: *.lpa.idec.net 19.06.05, 22:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 [...] 19.06.05, 23:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oburzony Prostactwo nie zna granic! IP: *.pobiedziska.sdi.tpnet.pl 19.06.05, 23:27 Zaraz zgłoszę cię do sądu o obrazę uczuć religijnych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 [...] 19.06.05, 23:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kremówka Re: Prostactwo nie zna granic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 09:00 Gość portalu: Oburzony napisał(a): > Zaraz zgłoszę cię do sądu o obrazę uczuć religijnych!!! Ja nie jestem religijna, ja jestem smaczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Pojednanie jest najlepszym darem dla ofiar. IP: *.osk.enformatic.pl 19.06.05, 22:45 Jeśli istnieje życie pozagrobowe to ofiary polsko-ukraińskich mordów widzą dziś, że obydwa narody chcą, by to się już nigdy nie powtórzyło. To najlepszy dar jaki Polacy i Ukraińcy mogą im ofiarować. Narodziła się przyjaźń polsko- ukraińska i piękne jest to, że obydwa narody tę przyjaźń pielęgnują. Oba narody zachowują się mądrze i daj Boże żeby już nigdy nie zgłupiały. Polsko-ukraińską przyjaźń jesteśmy winni ofiarom złych lat. Musimy zrobić wszystko co w naszej mocy żeby tak już zostało. Dzięki temu obu narodom żyje się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Japas Re: Pojednanie jest najlepszym darem dla ofiar. IP: 194.203.128.* 19.06.05, 23:08 Nie wiem czemu pojawilo sie tylu glupkow przy tej okazji. Prawdopodobnie z tego powodu, ze dzieje sie cos na plaszczyznie kosciola. Bo wbrew temu, co sie o Polakach mowi, jest u nas ludzi wierzacych, czyli prawdziwych dzieci koscila jak na lekarstwo, choc tak zwanych katolikow mamy miliony. Jezeli ktos umiejsza wage pojednania polsko-ukrainskiego, to albo jest na uslugach Moskwy, albo jest po prostu glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
www.twojenazwisko.pl Re: Pojednanie jest najlepszym darem dla ofiar. 19.06.05, 23:17 Gość portalu: repre$ napisał(a): > Jeśli istnieje życie pozagrobowe to ofiary polsko-ukraińskich mordów widzą > dziś, że obydwa narody chcą, by to się już nigdy nie powtórzyło. To najlepszy > dar jaki Polacy i Ukraińcy mogą im ofiarować. Narodziła się przyjaźń polsko- > ukraińska i piękne jest to, że obydwa narody tę przyjaźń pielęgnują. Oba narody > > zachowują się mądrze i daj Boże żeby już nigdy nie zgłupiały. Polsko- ukraińską > przyjaźń jesteśmy winni ofiarom złych lat. Musimy zrobić wszystko co w naszej > mocy żeby tak już zostało. Dzięki temu obu narodom żyje się lepiej. Mądre słowa i na temat. To wielka rzadkość na forach dyskusyjnych. Pojednanie jest tak samo dobre dla ofiar wzajemnej nienawiści, jak i dla nas samych. Bo nienawiść zatruwa najbardziej tego, który nienawidzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoGo Pojednanie homo- i heteroseksualistów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.05, 23:31 Kiedy takie pojednanie się odbędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznany Re: Pojednanie Kościołów Polski i Ukrainy IP: *.sympatico.ca 19.06.05, 23:45 historia jest historia i tego nie da sie wymazac; pojednac zawsze sie mozna i nalezy; otworzmy granice i polaczmy sie; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hardcore Optuję za pełnym otwarciem granic. Niesprawiedliwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 00:32 ścią jest pozbawianie pracy Ukrainek w Polsce. Ich intensywna praca w agencjach towarzyskich znacząco wpływa na rynek cen. Tak trzymac dziewczyny! I pieknie fallicznego robią, tak po ukraińsku, żywiołowo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirian ot mi pojednanie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 23:54 ot co, katolicy między sobą sie pojednywali, to je żadne pojednanie, tylko pokazanie że jedynym planem i wytyczonym celem jest ekspansja na wschód, i PROZELITYZM, bo przecież po to sie kształci w polskich seminariach tysiące kleryków, gdzies ich trzeba upchnąć, a gdzie byłoby najlepsze miejsce dla nich, przeciez nie na zsekularyzowanym Zachodzie, czyli to co mówił JP II zostało wyrzucone do kosza, a zresza za życia tez Go nikt nie słuchał, bo wg mnie to było tzw. pojednanie hierarchów, którzy i tak ze soba dobrze żyją, a nie wiernych, czysty bełkot, wystawka na pokaz, Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: ot mi pojednanie, 21.06.05, 13:49 1. Ekspansję katolicyzmu na "wschód" w dużej mierze zapewniły władze carskie i sowieckie przy użyciu kibitek i tym podobnych środków transportu. Jak rozumiem - niechcący, bo zapewne ich ideowi spadkobiercy chcieliby, aby obecnie wciąż obowiązywała zasada "cuius regio, eius religio". Tylko że to anachronizm! 2. W tej sytuacji mówienie o prozelityzmie to chyba tylko chęć pokazania, że potrafi się to trudne słowo odmieniać. Zaiste nikła musi być wiara owieczek cerkwi moskiewskiej, skoro jej pasterze uciekają się (a inni je powtarzają!) do takich argumentów! 3. Dla kleryków z polskich seminariów wystarczyłoby pracy w kraju, ale "żniwo wielkie". 4. Nie zastanowiło Cię, że tej "wystawki na pokaz" nie urządzono wcześniej? A może wcale nie jest to "wystawka na pokaz"? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Kościół czynił i czyni dobro po wsze czasy!!!!!!!! 19.06.05, 23:57 No to skąd to wybaczanie wzajemnego dobra i wybaczanie miłosierdzia. A jeżeli Kościół popełniał błędy, to czy cenzor na tym forum je powiela. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jahwe Bardzo ważne pytanie zadane tu zostało. A i odpowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 00:28 edź nie jest prosta. Shalom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert22 przeciwko fałszowaniu historii Polski i Ukrainy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 00:17 przede wszystkim nie było żadnych prób polonizacji ukraińców w iIRP.ukraińcy mieli wszelkie równe prawa zapewnione a że cieżko im się żyło to wynik biedy która w ich niepodległym państwie sie takoż ostała.po drugie UPA zabiła nie kilkadziesiąt tysięcy Polaków jak twirdzą zachodnioukraińscy historycy na których jak zwykle powołuje się GW a kilkaset tysięcy,przypuszczalnie od 100 tysięcy do 500 tysięcy.za tą ostatnią liczbą optuje profesor Norman Davies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Japas Re: przeciwko fałszowaniu historii Polski i Ukrai IP: 194.203.128.* 20.06.05, 07:19 Chyba Twoja pani od historii czesto chorowala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumianynierób WZRUSZYŁEM SIĘ. TAK MNIE RUSZYŁO, ŻE ZAPAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 00:21 CIE NA JAKIE CIERPIAŁEM MINĘŁO. Piękny gest, czy ktoś to doceni? Już zapomniałem o UPA, o mordach, o ukraińskich jednostkach SS, o nienawiści tego motłochu zwanego dumnie narodem. Wszystko przeszło. Fantastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 ZAPARCIE KREMÓWKOWE MINĘŁO,TO CUD!!! 20.06.05, 00:29 Gość portalu: rumianynierób napisał(a): > CIE NA JAKIE CIERPIAŁEM MINĘŁO. Piękny gest, czy ktoś to doceni? Już > zapomniałem o UPA, o mordach, o ukraińskich jednostkach SS, o nienawiści tego > motłochu zwanego dumnie narodem. Wszystko przeszło. Fantastyczne. A nie zjadłeś przed tem błogosławionej kremówki???? Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Dlaczego twoje,a cóżto jest bez treści,pusty jeste 20.06.05, 00:43 W tresci należy rozwinąc swoją myśl. Chyba że jej nie ma. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumianynierób Zgadzam się. Ten traktat, inaczej niż reszta, nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 00:51 jest oparty na poszczególnych przykazaniach gazety wyborczej, lecz ogranicza się do nauczania etycznych zasad i moralnego postępowania. Z tego powodu niezbędnym było, aby nam powiedzieć, że także takie nauki zostały nauczone w Magdalence. Wielu mądrych ludzi i filozofów ułożyło własne zasady i koncepcje etyczne i moralne, jednak nauki zawarte w tym traktacie są częścią Objawienia danego w Magdalence. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasia04 Nierób ... nic - open your mind. IP: 85.27.14.* 20.06.05, 00:47 Jeśli nazywasz ten naród motłochem, to tak naprawdę kim ty jesteś? o żadnym narodzie nie mozna tak mówić. A Ukraińcy to tak jak każdy naród maja swoje wady i zalety, a ze względu na to co przeszli, na to ich całe cierpienie (chociażby te miliony które zginęły podczas Wielkiego Głodu) są moim zdaniem narodem wielkim.Bo nie sztuką jest miec poziom, suces narodowy kiedy historia sprzyja, sztuką jest przetrwać jako naród kiedy wszystko wokół zdaje się wołać, że jest to niemożliwe. Ja z całego serca życzę, aby Ukraińcom sie udało, aby tez mogli żyć godziwie we własnym kraju, aby znaleźli sie w rodzinie krajów europejskich. A naszym Kosciolom chwała za wspaniała inicjatywę. pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenobiusz Współczuję poglądów na bratni naród ukraiński. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 00:55 Mordercy, złodzieje i gwałciciele. Ale może się zmienią, cuda się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamięć kresowa Re: Nierób ... nic - open your mind. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 09:07 Gość portalu: jasia04 napisał(a): > Jeśli nazywasz ten naród motłochem, to tak naprawdę kim ty jesteś? o żadnym > narodzie nie mozna tak mówić. A Ukraińcy to tak jak każdy naród maja swoje wady i zalety... Taaa, z zalet to mają mozliwość wypicia i spiewają tez bardzo ładnie > a ze względu na to co przeszli, na to ich całe cierpienie (chociażby > te miliony które zginęły podczas Wielkiego Głodu) są moim zdaniem narodem > wielkim. Polacy też cierpieli - żaden to argument Bo nie sztuką jest miec poziom, suces narodowy kiedy historia sprzyja, > sztuką jest przetrwać jako naród kiedy wszystko wokół zdaje się wołać, że jest to niemożliwe. Nam, o ile wiem, nie sprzyjała, ale mimo to nie zostaliśmy narodem bandytów > Ja z całego serca życzę, aby Ukraińcom sie udało, aby tez mogli żyć godziwie we własnym kraju, aby znaleźli sie w rodzinie krajów europejskich. Niech sobie żyją - na granicy sześciometrowy mur z drutem kolczastym pod prądem na wierzchu, a za murem niech sobie żyją. A co do europejskiej rodziny - nigdy ta dzicz do niej nie dołaczy, co najwyżej wybranym okazom pozwolimy postać w przedpokoju z czapka w garści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killkamill Syndrom wschodniej granicy IP: *.org / *.krakow.pl 20.06.05, 09:34 Porównaj to, co piszesz z tym, co sądzą Niemcy o Polakach: złodzieje samochodów, a każdy złodziej to morderca zbrodniarze (przesiedlenia, p. Erika itp) piją (hehe, wyzywanie Ukraińców od pijaków jest zabawne w ustach Polaków) sprzyjanie historii - w istocie, długo historia tłukła nas młotkiem po głowie, ale w końcu zaczęła głaskać. Bezkonfliktowo odzyskaliśmy niepodległość i to dwa razy. Każdy, kto uczył się historii na poważnie wie, jakim CUDEM i zbiegiem okoliczności było to, że w 1918 r. Polska stała się niepodległa, a Legiony Piłsudskiego i polityczna partyzantka Dmowskiego nie mają nic do rzeczy. Ukraińcy ostatnie swoje niepodległe państwo mieli w XIII wieku... Jak można porównać to z naszymi 123 latami zaborów, 6 wojny i 44 PRL-u, który na dokładkę był NICZYM w porównaniu z bezpośrednimi rządami Kremla. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Mamo chwalą nas na mieście!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.06.05, 01:06 A kto nas chwli córuchno??? No jak to mateczko nie wiesz?? Ja ciebie a ty mnie. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumianynierób Jest wielką dobrocią Boga, że pozwala nam, w naszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 01:07 ch modlitwach i błogosławieństwach, zwracać się do Siebie w tak niedoskonałych terminach ludzkich, oraz że odpowiada na nasze prośby i wołania. Gdyby nie Jego łaskawość, nie byłoby możliwe, aby zwracać się do Niego używając Imion i pochwał zbudowanych tylko ze słów i liter. Już sama ta myśl powinna pchnąć cię do rozpalenia ognia w swojej modlitwie: gdy tylko zastanowisz się nad prawdziwą wielkością Stwórcy - do tego stopnia, że jesteś w stanie stworzyć w swoim umyśle jakiekolwiek o tym wyobrażenie - i jak całkowicie jest On ponad wszelkimi ludzkimi hymnami i Imionami. Jest to cudownym znakiem Jego miłości i wrażliwego miłosierdzia w stosunku do nas, że dał nam pozwolenie, aby zwracać się do Niego w naszym ludzkim języku i modlić się do Niego, aby być zdolnym przylgnąć do Jego ścieżek. Stąd powinniśmy przynajmniej być szczerzy, gdy zwracamy się do Niego w ten sposób, gdyż to tylko dzięki Jego miłości i miłosierdziu jesteśmy w stanie w ogóle się modlić Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Jest wielką dobrocią Boga, że pozwolił zabić 50mil 20.06.05, 01:21 Gość portalu: rumianynierób napisał(a): > ch modlitwach i błogosławieństwach, zwracać się do Siebie w tak niedoskonałych > terminach ludzkich, oraz że odpowiada na nasze prośby i wołania. Gdyby nie Jego > > łaskawość, nie byłoby możliwe, aby zwracać się do Niego używając Imion i > pochwał zbudowanych tylko ze słów i liter. Już sama ta myśl powinna pchnąć cię > do rozpalenia ognia w swojej modlitwie: gdy tylko zastanowisz się nad prawdziwą > > wielkością Stwórcy - do tego stopnia, że jesteś w stanie stworzyć w swoim > umyśle jakiekolwiek o tym wyobrażenie - i jak całkowicie jest On ponad > wszelkimi ludzkimi hymnami i Imionami. Jest to cudownym znakiem Jego miłości i > wrażliwego miłosierdzia w stosunku do nas, że dał nam pozwolenie, aby zwracać > się do Niego w naszym ludzkim języku i modlić się do Niego, aby być zdolnym > przylgnąć do Jego ścieżek. Stąd powinniśmy przynajmniej być szczerzy, gdy > zwracamy się do Niego w ten sposób, gdyż to tylko dzięki Jego miłości i > miłosierdziu jesteśmy w stanie w ogóle się modlić I że raczył wyzwolić świat z tego koszmaru komunistom. Teraz przez kosciół nazywanym okupantami. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PainKiller [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 02:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
www.twojenazwisko.pl Re: Jest wielką dobrocią Boga, że pozwolił zabić 20.06.05, 03:44 Gość portalu: PainKiller napisał(a): > Kozaczek, przeczytalem twoje wypowiedzi i wiesz co? Ja nie "zdążam" z czytaniem - moderator jest szybszy :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Gdy biskupy liza sobie d..y... 20.06.05, 02:18 ...i dekretuja, od kiedy chrzescijanska milosc ma zastapic chrzescijanska nienawisc.... Czyz religia nie jest przyczyna a nie antidotum jak glosza tej polsko-ukrainskiej ciemnej historii.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Pojednanie Kościołów Polski i Ukrainy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 04:59 A ja rocznik 54 nie przebaczam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ro-ro Re: Pojednanie Kościołów Polski i Ukrainy IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 20.06.05, 05:44 Alboś my to jacy tacy...szlachetni w tym miedzynarodowym pojednaniu, a w kraju od 16 lat prawie że wojna domowa na gesty, słowa, czyny i teczki. Ale my ponad to, naszą wielka zaletą narodową jest to, że potrafimy wychylić głowę z własnego szamba i czynić dobro z myślą o innych? Polak potrafi, tylko nie u siebie! Ech, pawia mi się chce...A biskupi i ten nasz polski KK też tak od razu w imieniu całego narodu ogłosił wschodnią krucjatę pojednawczą, a nie zająknął się przez moment o takim samym moralnym uporządkowaniu własnego obejścia? A deklareacje pewnie pisali ks. ks. Jankowski i Rydzyk, co? Oni dopiero mają wyczucie, co miłosierne i sprawiedliwe. Kończę, bo po raz drugi paw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lula. A mnie to zwisa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.25.69.* 20.06.05, 07:39 Jak zawsze to co wiąże się z naszym nowym "ciemiężcą" na "kołtuństwa polskiego" życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Janiga Re: Pojednanie Kościołów Polski i Ukrainy IP: *.patelecelpena.pl / *.lubin.dialog.net.pl 20.06.05, 08:26 "Wielu Polaków nie chce Ukraińcom zapomnieć rzezi na Wołyniu w 1943 r., kiedy korzystając z przyzwolenia Niemców, UPA wymordowała kilkadziesiąt tysięcy Polaków" I nie zapomni! Nie zapomni też rzezi na Podolu i w innych częściach Zachodniej Ukrainy. Domagam się od Wyborczej pisania prawdy! Już dziś mamy pewność co do 100.000 ofiar a fakt, że z połowy tamtejszych miejscowości nie ma jakichkolwiek przekazów, każe się zastanowić, czy liczba ofiar szacowana "na gorąco" przez AK (200.000) nie jest prawdopodobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamięć Re: Pojednanie Kościołów Polski i Ukrainy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 09:11 Gość portalu: Krzysztof Janiga napisał(a): > "Wielu Polaków nie chce Ukraińcom zapomnieć rzezi na Wołyniu w 1943 r., kiedy > korzystając z przyzwolenia Niemców, UPA wymordowała kilkadziesiąt tysięcy > Polaków" > I nie zapomni! ŚWIĘTA PRAWDA! NIGDY NIE MOŻNA ZAPOMNIEĆ! W SZKOŁACH POWINNO SIĘ O TYM UCZYĆ, ŻEBY I NASZE DZIECI WIEDZIAŁY ŻE Z TĄ DZICZĄ NIE MA CO SIĘ ZADAWAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
gru100nt Zobaczcie ilu tu fałszywych Polaków!!! 20.06.05, 09:34 Nie czytałem wszystkich wypowiedzi na forum, bo to co pisze większość jest obłędem i paranoją tych ludzi. Czy prawdziwy POLAK pisałby takie prostackie inwektywy? Na pewno nie, a zatem możemy z całą stanowczością powiedzieć, iż są to pachołki jakiegoś imperium zła, którzy za wszelką cenę chcą skłócić nasze,ukraińskie i polskie narody. Nie żądajcie od "Gazety", aby pisała inaczej, niż myśli większość ludzi w Polsce. Wy możecie rzucać kalumnie na ludzi myślących w duchu pojednania, ale nikt na was nie będzie zwracał uwagi. Taki spam możecie zachować dla swoich mocodawców, my będziemy solidarni z narodem ukraińskim, bo wreszcie po latach nadeszła pora życia w jaknajlepszej dobrosąsiedzkiej wspólnocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa kocham Ukraińców... IP: 195.116.22.* 20.06.05, 09:59 jeśli tylko uda nam się w pełni pojednać z Ukrainą będziemy potęgą w tej części Europy, niestety Rosja zdaje sobie z tego sprawe i co jakiś czas możemy spodziewać się wspaniałych prowokacji, podsycania kompleksów i waśni. KGB żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z_glupia_frant Re: próby polonizacji? IP: 209.183.16.* 20.06.05, 17:30 Smiem watpic w szczerosc polskich intencji z nastepujacych powodow: 1. "cierpieli Lemkowie i Ukraincy" - czym to sie rozni od nazistowskich prob wyodrebnienia Kaszubow, Slazakow i gorali od narodu polskiego. Lemkowie to nic innego jak ukrainscy gorale. Mowia jezykiem ukrainskim i sa wyznawcami kosciolow grecko-katolickiego albo prawoslawnego. 2. reporter pisze o "probach" polonizacji i nawet slowem nie wspomina o kolonizacji zachodniej Ukrainy w latach 1920 - 1939. Urzedowa polonizacja siegala tak trywialnych aspektow zycia jak rzadowe sponsorowanie tlumaczenia ukrainskich piesni ludowych na polski. Autor nawet slowem nie wspomina o nasylaniu osadnikow z etnicznych ziem polskich; o urzedowym zakazie sprzedazy parcelowanej ziemi Ukraincom; o prawnym zakazie zatrudniania Ukraincow na posadach urzedniczych nawet najnizszego stopnia. Nie dziwcie sie ogromowi nienawisci z jaka was traktowano skoro nawet glupi kolejarz na tarnopolskiej wsi byl bosym Polaczkiem ze Skeletczyzny. Zastanowcie sie dlaczego "perspektywy kariery dla mlodych Polakow byly lepsze na Kresach." Krzywda warzy sie przez lata. Od drobnych personalnych swinstw po oficjalna polityke panstwa polskiego, Polacy utrwalali swoja pozycje obcego kolonizatora. Dobrze, ze system kolonialny upadl. Serbowie do dzis nie lubia Austriakow choc pewnie z nimi handluja. 3. Radyjo, i nie tylko, wola wielkim glosem o ukrainskie wyznanie winy i pokajanie sie za czyny przeszlosci. Ci sami moralisci nie uwazaja za stosowne wolac o przebaczenie za zbrodnie polskie (Pawlokoma, Terka, itd.). No bo przeciez to byl tylko odwet i zapewne mniejszych rozmiarow. Polska moralnosc to wciaz mentalnosc Kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: próby polonizacji? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.06.05, 02:20 czlowieku! to ze polacy dokonywali polonizacji na tych ziemiach to nic szczegolnego skoro tego nauczyli ich wczesniej zaborcy (Rosja, Prusy ..). powiem ci jednak jeszcze jedno - gdyby II RP tak skutecznie polonizowala jak bolszewicy rusyfikowali to dzis na zachodzie Ukrainy mowionoby po ... polsku!!! A Lemkowie to wcale nie zadni ukrainscy gorale - nie wiem skad to wzioles - rownie dobrze polscy Lemkowie moga powiedziec ze sa Polakami - co bedzie szczera prawda. Lemkowie zamieszkuja zarowno tereny Ukrainy, Slowacji jak i Polski - chociaz komuchy traktowaly ich jak Ukraincow. jeszcze inna sprawa to sama swiadomosc kulturowa uwczesnych ukraincow - przecierz to wasi historycy przebakuja iz w miastach Ukraincy stanowili sladowa ilosc a co za tym idzie nie byli kulturotworczy. niemniej jednak podzielam twoje zdanie iz polityka narodowosciowa miedzywojennej Polski byla co najmniej fatalna - doprowadzilo to w pewnym sensie do pozniejszej brutalnej reakcji ludnosci ukrainskiej przeciwko Polakom szczegolnie na Wolyniu - zupelnie nieporownywalnej w skali zla z tym wszystkim co dotknelo wczesniej Ukraincow. Odpowiedz Link Zgłoś
duchovny40 Re: Pojednanie Kościołów Polski i Ukrainy 20.06.05, 18:34 Huntington ("Zderzenie cywilizacji") pisze, że zachodnia, grekokatolicka Ukraina należy do obszaru kultury zachodnioeuropejskiej (grekokatolicy uznają zwierzchnictwo papieża). Pisze też, że Ukraina może się podzielić. Skoro przez 50 lat Niemcy były podzielone to niech podzieli się teraz wschód. Ukraina a potem Białoruś, przez którą także przebiega linia graniczna cywilizacji zachodniej. Grodzieńszczyzna przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baryton Granica cywilizcji w ogóle...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 22:16 Uderzyła nie ta zbiezność......tak. To to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KapitanKloss2 Re: neo chcial dobrze, ale...... IP: 209.183.16.* 21.06.05, 19:39 ...paluczylos' kak vsiegda. Dlaczego Lemkowie to Ukraincy z gor? Wspolnota religii i jezyka z narodem ukrainskim. Polacy, Slowacy, i cyklisci nie maja z Lemkami nic wspolnego. To, ze Zydzi mieszkali w Polsce nie czynilo ich Polakami. Podobnie z Lemkami. Odpowiedz Link Zgłoś