Dodaj do ulubionych

Prawdziwy Polak - czyli kto?

19.12.05, 18:18
Tyle ostatno mówi się i pisze o patriotyzmie, dzieli się Polaków na
prawdziwych i... no właśnie. Jak to jest, jak Wy to rozumiecie? Kto jest a
kto nie jest tym 'prawdziwym'? Jakie poglądy o tym decydują? Czy pochodzenie
i kolor skóry też mają dla Was znaczenie?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 18:23
      Zapytaj tych, co tak mówią, bo normalny człowiek nie jest w stanie ich
      zrozumieć. Ani wyjaśnić, co mieli na myśli.
      • Gość: ja z wroclawia IP: *.ds1-ynoe.adsl.cybercity.dk 19.12.05, 19:47
        moze ja jestem Polakiem? bo wy sie nabijacie ze z Niemiec:/
        • uzytkownik22 Re: z wroclawia 19.12.05, 20:33
          Gość portalu: ja napisał(a):

> moze ja jestem Polakiem? bo wy sie nabijacie ze z Niemiec:/

A kim się czujesz?
        • Gość: eurofanatik Re: z wroclawia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.12.05, 04:39
          .dk to chyba raczej Dania, a nie Niemcy...
      • business3 Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny 19.12.05, 19:57
        Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny. Ani żółty. Ani czerwony. Ani miksturą powyższego. Prawdziwy Polak jest biały. Jest raczej chrześcijaninem (niekoniecznie katolikiem). Na pewno jego językiem ojczystym jest język polski, i pochodzi z rodziny, w której tym językiem się mówiło, i mówi. Gdzie mieszka - z tym już jest gorzej, ponieważ za sprawą burzliwej historii duża liczba Polaków mieszka poza obecnymi granicami Polski. Prawdziwy Polak ceni sobie wartości polskiej kultury i sztuki, ważne są dla niego polskie tradycje i historia. Nie jest łatwo opisać "prawdziwego Polaka" za pomocą cech, które na pewno ma. Może łatwiej za pomocą cech, których "prawdziwy Polak" na pewno nie ma? "Prawdziwy Polak" to zadanie dla antropologów, historyków, socjologów, archeologów, językoznawców, itp., itd.
        • po_godzinach Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny 19.12.05, 20:15
          A dlaczego antropologów?

Czy ci bez karków będą liczyli sie jako Polacy?

A jak urodzi sie polski półmurzynek i zachowa wymagane przez Ciebie warunki -
          to co będzie?

Albo półchińczyk?
          • business3 Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny 19.12.05, 22:52
            Pół-Chińczyk, czy pół-Murzyn, to nie może być "cały prawdziwy Polak", no nie???

po_godzinach napisała:

> A dlaczego antropologów?
            >
            > Czy ci bez karków będą liczyli sie jako Polacy?
            >
            > A jak urodzi sie polski półmurzynek i zachowa wymagane przez Ciebie warunki -
            > to co będzie?
            >
            > Albo półchińczyk?
            • Gość: Włodziobar Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny IP: *.acn.waw.pl 21.12.05, 00:13
              Całych prawdziwych Polaków (:)) jest u nas chyba jak na lekarstwo.
              Tyle walców wojen. Rozbiory, zabory. Śląsk, Niemcy. Ukraincy, Białorusini.
              Ja na przykład jestem Polakiem trójkrwi. Mój kuzyn jest półniemcem (Wrocław).
              W miastach chyba ze świcą by szukać 'czystych' Polaków.
              Złosliwi nawet mówią, ze Kraków był niemiecki. No, ale nasz malarz narodowy,
              Jan Matejko, był Polakiem krwi czeskiej z kolei. Mickiewicz i Chopin zas
              półżydowskiej. Canaletto to już inna para kaloszy, bo zdaniem wielu uchodził za
              Włocha, choć malarz Warszawy...:)
          • business3 Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny 19.12.05, 22:56
            Antropologia (gr. anthropos – człowiek, logos – nauka) jest nauką, która zajmuje się badaniem zmienności człowieka jako jednostki i jako społeczności. W znaczeniu obszerniejszym wykorzystuje wiele nauk zajmujących się w mniejszym lub większym stopniu człowiekiem i jego życiem (medycyna, psychologia, socjologia), jednakże uwzględnia je o tyle, o ile ich zdobycze mają znaczenie dla zrozumienia właściwości i rozwoju człowieka. Antropologia w ściślejszym tego słowa znaczeniu jest gałęzią nauk przyrodniczych zajmującą się człowiekiem i rasami etnograficznymi człowieka w sposób podobny, w jaki entomologia zajmuje się owadami. Antropologia posługuje się narzędziami takimi jak reszta nauk porównawczych, a do najważniejszych z nich należą:
            antropometria
            genetyka
            statystyka
            Najważniejsze dziedziny antropologii to:
            antropologia fizyczna (czyli biologia porównawcza człowieka)
            antropologia kulturowa
            archeologia
            lingwistyka
            paleoantropologia
            Początki antropologii
            Antropologia jako osobna gałąź wiedzy ludzkiej istnieje stosunkowo krótko. Wprawdzie jej początków doszukiwać się można już w starożytnej Grecji, w pismach Herodota, Hipokratesa i innych, naukowe jednak ujęcie i podstawy tej dziedziny wiedzy ludzkiej przedstawił dopiero chirurg francuski Paul Broca. On pierwszy określił dokładnie zadania antropologii i opracował metody jej badań, kładąc tym samym podwaliny pod tę nową dziedzinę wiedzy. W roku 1859 założył w Paryżu pierwsze Towarzystwo Antropologiczne, a w 1876 r. powstała tam z jego inicjatywy pierwsza szkoła antropologiczna: L'Ecole d'Antropologie de Paris.

W Polsce początków antropologii możemy się dopatrywać już na przełomie XIII i XIV wieku, w pismach prawie legendarnego polskiego kronikarza Dzierzwy (Mierzwy), któremu udało się wywieść pochodzenie Polaków od Jozefata. Pomijając ten tyleż starodawny, co anegdotyczny przyczynek do antropologii, należy jednak uwzględnić wkład innych polskich uczonych zajmujących się nauką o człowieku, takich jak Jędrzej Śniadecki, który już w 1811 r. w swej "Teorji jestestw organicznych" nakreślił jako pierwszy w Polsce zarys tej nauki. Współcześnie z działalnością antropologiczną Paula Broca w Paryżu na Uniwersytecie Jagiellońskim wykładał antropologię znany naukowiec i lekarz Józef Majer (1808-1899). Dzięki temu uczonemu powstała w 1876 przy Akademii Umiejętności w Krakowie Komisja Antropologiczna.

Zobacz też
            antropogeneza, etnologia, etnografia, proksemika, rasa, typologia antropologiczna
            najważniejsze nurty w antropologii i ich przedstawiciele
            przegląd zagadnień z zakresu antropologii

po_godzinach napisała:

> A dlaczego antropologów?
            >
            > Czy ci bez karków będą liczyli sie jako Polacy?
            >
            > A jak urodzi sie polski półmurzynek i zachowa wymagane przez Ciebie warunki -
            > to co będzie?
            >
            > Albo półchińczyk?
          • Gość: sklepowa I o to chodzi. Polacy to nie zadna Sekta, ani Rasa IP: *.cybernet.ch 20.12.05, 16:19
            Polacy to nie zadna Sekta,
            ani Rasa - bo to nie krowy w klatce !!!

Jezeli istnieje cos takiego, jak polish-american
            (polit. niepoprawnie: polacks, polaks) - to napewno istnieje cos takiego, jak
            afro-polacy ! I tyle.
        • Gość: wielka_stopa Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 21:17
          Jestem biała, wszyscy w mojej rodzinie mówią po polsku, szanuję polską kulturę i
          interesuję się jej historią, ale jestem ateistką, czy to wg ciebie wyklucza mnie
          z tego zaszczytnego grona prawdziwych polaków?
          • business3 Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny 19.12.05, 22:53
            Jesteś prawdziwa Polka - ale nietypowa!

Gość portalu: wielka_stopa napisał(a):

> Jestem biała, wszyscy w mojej rodzinie mówią po polsku, szanuję polską kulturę
            > i
            > interesuję się jej historią, ale jestem ateistką, czy to wg ciebie wyklucza mni
            > e
            > z tego zaszczytnego grona prawdziwych polaków?
          • ilaria1 Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny 20.12.05, 10:59
            tylko ze względu na brak znajomości reguł języka polskiego. Polaków -pisze się
            przez duże "P'
            • wielka_stopa Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny 21.12.05, 15:13
              Nowe zdanie zaczyna się od dużej litery.
        • Gość: 20051219 Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny IP: *.iweb.pl 19.12.05, 21:22
          Wg badań genów, Polacy mają geny: Szwedów, Niemców, Żydów, Rosjan, Tatrów, Litwinów, Łotyszy,
          Czechów itd, nie mówiąc o tym, że każdy Polak ma przodków w Afryca, tak jak każdy inny człowiek na
          Ziemi
          • Gość: glogi Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.12.05, 11:39
            Dyskusja o tzw prawdziwym Polaku traci troszke ksenofobia i faszyzmem - nie
            uwazacie?
            artur
            • zyta17 Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny 20.12.05, 14:01

--masz racje: to faszyzm. Szowinizm i dlatego ciesze sie ,ze jest mi to
              dalekie
        • Gość: POKi Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 10:14
          w takim razie napisz te cechy których nie powinien mieć rpawdziwy Polak
          • Gość: aga Polak obywatel Europy IP: *.arcor-ip.de 20.12.05, 15:13
            prawdziwy Polak to obywatel Europy, który niestety nadal musi wstydzic się za
            swoich pobratymców, którzy pracuja na czarno i których łatwo poznac na
            zachodzie po niewybrednym języki i nieodłącznych dresach!!!
            • Gość: . Re: Polak obywatel Europy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:44
              Prawdziwa Polka wyróżnia się urodą (pozytywnie) na tle angielskich dziewczyn.
            • Gość: POKi Re: Polak obywatel Europy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.05, 10:23
              co to za głupota? co ty w ogole piszesz? Ktoś ma się czuć gorszy tylko dlatego że nosi dres? Dlatego "prawdziwym" Polakom jest wstyd za tych "nieprawdziwych"? Zostań sobie obywatelką Europy i nie nazywaj siebie w ogóle Polką, skoro wypierasz się swoich rodaków.
        • zyta17 Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny 20.12.05, 13:57
          Widac do tego opisu nie naleze : Jestem "biala" jesli mozna mnie przyrownac
          do koloru kredy.(bo kto tak naprawde jest bialy ?) Nie chrzescijanka, choc
          byla katoliczka, (ale byla)MOwie raczej w innym miezyku na codzien, nie
          polskim (chociaz ten znam) Mieszkam daleko od Polski i bardzo rzadko tam sie
          pokazuje.Cenie sztuke wszystkich narodow i kultur, nie koncetrujac sie na
          polskiej. Tradycji nie mam polskich/. Moje dzieci maja w sobie geny:
          niemieckie, greckie, tureckie, arabskie i afrykanskie. Jestem raczej
          obywatelem swiata i z tego bardzo sie ciesze. pozdrawiam
          • business3 To już zostań tam z tamtymi genami !!! 20.12.05, 14:18
            To już zostań tam z tamtymi genami !!!
            • tapatik Re: To już zostań tam z tamtymi genami !!! 22.12.05, 08:10
              business3 napisał:

> To już zostań tam z tamtymi genami !!!

Jesteś faszystą.
        • emari Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny 20.12.05, 15:12
          >Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny.
          >Ani żółty. Ani czerwony. Ani miksturą powyższego.
          >Prawdziwy Polak jest biały.
          Niesamowite, a w jaki sposób ustalić jaki odcień jest jeszcze dopuszczalny, a
          jaki nie?
        • Gość: Iza z NY Re: Prawdziwy Polak na pewno nie jest czarny IP: *.cable.mindspring.com 20.12.05, 15:20
          Bardzo ladnie napisales
      • Gość: normy Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: *.man.bydgoszcz.pl 23.12.05, 08:56
        odbył się konkurs typowego
        polaka w Koninie

www.start24.pl/nowe.htm

link pod 181/1

%-)
        tam ustalili, jak ma wyglądac :))))
    • Gość: ja Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.05, 19:13
      ja jestem prawdziwym polakiem,
      poprostu nie naginam swojej moralnosci do mody na gejów i innych zoofili.
      jednak w uni jest gejowo.

• yoma Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 19:14
        Nie jesteś prawdziwym polakiem, bo nie umiesz pisać po Polsku.
        • po_godzinach Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 19:17
          ... a to jest podstawa.
        • aktsieta Dziś prawdziwych Polakaków już nie ma 19.12.05, 19:34

• yoma Polakwaków 19.12.05, 19:58

• aktsieta Re: Polakwaków 19.12.05, 20:13
              Kiedy rozpoczyna się sezon polowań? :)

• yoma Re: Polakwaków 19.12.05, 22:15
                Na kaczki we wrześniu, o ile wiem. Powaznie.
          • hierowski Jacek Kaczmarski - "Drzewo genealogiczne" 20.12.05, 11:30
            "Rodowód mój nie sięga bursztynowych szlaków
            Mój praszczur się nie najadł na ciele Popiela
            I kiedy nie od razu budowano Kraków
            Zabrakło także mojej krwi przedstawiciela

Czy byli pod Grunwaldem - milczą kronikarze
            Jeżeli wzięli Moskwę - to ich tam zjedzono
            Brakuje mi pradziadów w głównym nurcie zdarzeń
            Bym mógł ich dać za przykład pro publico bono

Za to jacyś przodkowie (widzę po swych ustach
            Których krój Epikura psuje wstyd nieszczery)
            Musieli czuć się dobrze przy Saskich Augustach
            I z Ciołkiem zwiedzać chętnie ogrody Wenery

A ponoć moim krewnym był żołnierz-poeta
            Co za Kościuszki szyj chciał biskupów, magnatów
            Ach czyżbym po nich przejął jakobiński nietakt
            I czci brak dla błękitnej krwi i purpuratów?

Nie słychać o mym rodzie w Noc Listopadową
            I nie zasilał chyba styczniowych patroli
            Z Syberii żaden z moich z posiwiałą głową
            Nie wracał, by napisać księgę swych niedoli

Za to jakiś zmarznięty francuski gwardzista
            Miło ogrzał się w jednym z litewskich powiatów
            A znów Tatar Potockich czarnym okiem błyskał
            Do stołecznej działaczki "Proletaryatu"

Najświeższe drzewa rodu mojego gałązki
            Spłonęły za murami w Getcie i w Powstaniu
            Lub w powojennym gruncie przyjęły się grząskim
            I wypuściły pączek - o nim w jednym zdaniu:

Chodziłem do kościoła - oglądać witraże
            W komunistycznej szkole miałem same piątki
            Od dziecka byłem głodny podróży i wrażeń
            Nieświadom, że to złego miłe są początki
            Nie mam blizn po kajdankach, napletek posiadam
            Na świat przyszedłem w czepku, nie pod ułańskim czakiem
            Po dekadzie wygnania - polskim jeszcze władam
            Proszę więc o dokument, że jestem Polakiem

Nie ma blizn po kajdankach, napletek posiada,
            Na świat ten przyszedł w czepku, nie pod ułańskim czakiem
            Po dekadzie wygnania - polskim jeszcze włada
            Prosi nas o dokument, że jest Polakiem!"

Jacek Kaczmarski - "Drzewo genealogiczne"
        • Gość: cyg@nek Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: *.osk.enformatic.pl 19.12.05, 21:17
          A tu umiesz pisać po polsku?
        • Gość: tymon Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: *.76.classcom.pl 19.12.05, 21:52
          yoma napisała:

> Nie jesteś prawdziwym polakiem, bo nie umiesz pisać po Polsku.

ty też nie.. napisałaś po Polsku zamiast po polsku
          • po_godzinach Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 21:54
            taka była potrzeba chwili

dla wiekszego uszanowania Pisania Po Polsku
            • yoma Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 22:16
              Dzięki, P_g!

(poprzednik nie przyuważył pisania "polakiem" przez p):P
    • markus.kembi Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 19:18
      Tak, pamiętamm - była już tu dysqsja na ten temat:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=24624454&v=2&s=0
      • werrka Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 19:32
        Ojciec Rydzyk, wielbiciele Radia Maryja, wszyscy posłowie i senatorowie od lewa do prawej, biznesmeni-przekrętacze, Ryszard Krauze właściciel Prokomu i zarazem najcudowniejszy twórca systemów komputerowych w różnych rządowych urzędach, od ZUS-u zaczynając. A dalej: redaktor Michnik, Lew Rywin, cała banda sędziów i prokuratorów, wszyscy nieudolni policjanci, cały pęczek urzędników państwowych od prezydenta po wojewodę, zakony i księżą. Policzyć to razem z rodzinami i pociotkami wyjdzie 50% narodu i to oni są prawdziwymi Polakami. Reszta narodu to nieprzystosowani do życia na planecie Ziemia... KOSMICI.
        I wątek sam się skończył,bo przecież w istnienie kosmitów nikt nie wierzy. Wniosek:mnie nie ma i jeszcze pewnie parę innych osobników też nie ma:)
        • yoma Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 19:50
          Co ci ten Michnik zrobił?
          • uzytkownik22 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 20:37
            Nie znasz tego?

"Przychodzi Michnik do Rywina..."

PS.
            Są dwie interpretacje tego(znane mi), którą wybierzesz to twoja sprawa
            • yoma Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 22:17
              To ty jesteś Rywin? Uszanowanie, panie Lwie... fajnie wyposażona ta Białołęka.
    • b-beagle Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 19:25
      kazdy kto sie Polakiem czuje
      • aktsieta Re:Dziś prawdziwyczh polaków już nie ma 19.12.05, 19:45
        pozostali katolicy
        • uzytkownik22 Re:Dziś prawdziwyczh polaków już nie ma 19.12.05, 20:39
          aktsieta napisała:

> pozostali katolicy
          >

Widziałeś statystyki dotyczące ile polaków chodzi do świątyni(zaliczam do tego
          kościoły, cerkwie, meczety, zbory[1] ect.)?

[1] Chyba tak się nazywają protestanckie? Poprawcie mnie jak się myle.
        • Gość: kappka Re:Dziś prawdziwyczh polaków już nie ma IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 20:36
          i ateiści
      • business3 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 19:59
        Przepraszam - Olisadebe nie jest Polakiem - on jest tylko posiadaczem polskiego paszportu, i obywatelstwa, i pochodnych prawnych z tego wynikających.

b-beagle napisała:

> kazdy kto sie Polakiem czuje
        • aktsieta Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 20:09
          ale jest czarny i bez sutanny :)
          • business3 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 20:15
            Czyli jesteś czarnym bez sutanny.

aktsieta napisała:

> ale jest czarny i bez sutanny :)
            >
    • kazik.marcinkiewicz ja, ja, ja, ja 19.12.05, 20:56
      • kazik.marcinkiewicz natürlich 19.12.05, 20:56
        • Gość: repre$ Prawdziwy Polak nie przerasta swojego prezydenta.. IP: *.osk.enformatic.pl 19.12.05, 21:34
          ..i nie rozpoczyna dnia bez duchowego wsparcia Ojca Tadeusza. Tyle w nas
          polskości, ile Radia Maryja. Nie będzie Tusk nam wermachcił! Znamy tych
          farbowanych lisów. Może ta nasza polskość jest przaśna, może jest pszenno-
          buraczana, ale jest NASZA! I nie będą nam lutry Polski urządzać! Sami ją
          urządzimy!
    • wuuuj Np. JA 19.12.05, 21:31
    • tymon99 Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 21:57
      Prawdziwy Polak:
      1. katolik - wierzący, ale niepraktykujący
      2. socjalista - niewierzący, ale praktykujący
      3. stroni od mydła i dezodorantu
      4. czyta wyłącznie 'teletydzień'
      5. sandałów na bosą stopę to by w życiu nie założył

kto dołoży kolejne 5 kryteriów??
      • yoma Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:18
        6. Nie ma przerwy między oczami
        • po_godzinach Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:20
          Znaczy, że nie ma nosa??

Czy chodzi o nos do interesów?
          • Gość: Veneda Re: Prawdziwy Polak - kryteria IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 19.12.05, 22:41
            Prawdziwy Polak nie wie kim jest.
          • yoma Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:44
            Wiesz, takie wąsko osadzone oczka, blisko siebie. Nie 0 ! 0, tylko 0!0

albo nawet

00
            !
            • po_godzinach Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:49
              Hmmm

to 00 przy sobie wciąż ma?

zdolny :)
              • yoma Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:50
                Bardzo często, po jednym zerze w każdej kieszeni :)
                • po_godzinach Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:55
                  ... smutna prawda ...

ech
                  • yoma Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:56
                    ... gdzie te chłopy...
                    ech.
          • 156cm Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:45
            A ja czuje sie rozerwana duchowo i przynaleznosciowo. Jestem tutaj i czasem
            mysle jakby to bylo gdybym byla w Polsce, ale wiem, ze gdybym byla w Polsce, to
            chcialabym natychmiast wrocic tutaj. Wiec staram sie za duzo nie myslec. Czasem
            wstydze sie za Polakow (na szczescie nie za czesto), ale mowie po polsku,
            ciagle bardziej lubie czytac po polsku, sni mi sie pol na pol. Mysle w tym
            jezyku, w ktorym mowie. Mowie do dziecka po polsku, a dziecko odpowiada mi nie
            po polsku. Mimo tego wszyskiego, czuje sie Polka i gdybym wrocila do Polski,
            wiedzialabym, ze wracam do domu (mimo, ze w domu jestem takze i teraz).
          • zakonny Re: Prawdziwy Polak - kryteria 20.12.05, 10:02
            po_godzinach napisała:

> Znaczy, że nie ma nosa??
            Prawdziwy Polak:
            1. Niewatpliwie syn (lub corka) tej ziemi, lub rodzicow tej ziemi.
            2. Slowo katolik nie jest mu bluznierstwem w ustach.
            3. Rosnie mu serce, gdy Polska rosnie i boli, gdy Polska cierpi...
            4. Jest brunetem, blondynem, rudowlosym o oczach zielonych, niebieskich lub
            piwnych.
            5. Ma polot, fantazje, gest, jest goscinny, czasem porywczy, ale ma duze serce.
            6. Szybko sie oburza i rownie szybko przebacza.
            7. Kocha Polske, ale czasem zbyt latwo zachwyca sie byle zagranicznym
            ekskrementem.
            8. Kocha brunetki, blondynki i wszystkie inne dziewczynki.
            9. Ze wzgledu na te ostatnie zamilowanie jest "rasowo-nieczysty" (patrz:
            Chrobry, Kazimierz Odnowiciel, Kopernik, Chopin, arystokkracja polska).
            10. Chlop polski: prawdziwy Polak? Od kiedy? A co zrobic z pamiecia o watachach
            tatarskich, Szwedach, zydowskich fabrykantach, armii Napoleona, Krzyzakach,
            Wolochach czy Rusinach.
            11. Teza: Kazdy o powyzszch korzeniach jest PRAWDIWYM POLAKIEM.

>
            > Czy chodzi o nos do interesów?
            Mysle, ze jesli o nos chodzi, to takze Polak moze go miec, rowniez do
            interesow. A jesli nie, to biada nam...
      • business3 Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:49
        - złodziej samochodów niemieckich
        - pijak wódki
        - nieznający języka obcego
        - zawistny (dla rodaków-w kraju i za granicą)
        - zacofany (jak Polnische Wirtshaft)...
        Wystarczy???

tymon99 napisał:

> Prawdziwy Polak:
        > 1. katolik - wierzący, ale niepraktykujący
        > 2. socjalista - niewierzący, ale praktykujący
        > 3. stroni od mydła i dezodorantu
        > 4. czyta wyłącznie 'teletydzień'
        > 5. sandałów na bosą stopę to by w życiu nie założył
        >
        > kto dołoży kolejne 5 kryteriów??
        • yoma Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:50
          Biznes, masz przestarzałe informacje... :)
          • marysia75 Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:54
            yoma napisała:

> Biznes, masz przestarzałe informacje... :)

Pare lat temu przerabial w prywatnej *szkole biznesu*...:)
            • yoma Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:57
              Może przynajmniej języka się nauczył :)
              • marysia75 Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:58
                yoma napisała:

> Może przynajmniej języka się nauczył :)

Samozaparcie ma:)
                • yoma Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 22:59
                  Halt, haende hoch, Polizei!
                  • marysia75 Re: Prawdziwy Polak - kryteria 19.12.05, 23:01
                    yoma napisała:

> Halt, haende hoch, Polizei!

Blisko, coraz blizej...:)
      • Gość: nie-polak Re: Prawdziwy Polak - kryteria IP: 156.17.24.* 20.12.05, 11:20
        Jesteś genialny, faktycznie po tym poznaje Polaków (zwłaszcza te sandały). I po
        jakiej takiej ponurej zawziętości na twarzy
    • Gość: St-Pierre Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? Adam Michnik IP: *.brutele.be 19.12.05, 22:53
      of course. :-)
      A.
    • Gość: K Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: 62.233.138.* 19.12.05, 23:45
      A ja ze względu na sytuacje polityczno-ekonomiczną czuję się białym murzynem.
      Zjechałem trochę świata od Ameryki Pd. do Azji i Australii.

Dlatego tak się czuję i inaczej patrzę choć pewnie nie tylko ja i widzę brudne
      zarzygane chodniki, błoto i nie mam po czym jeździć swoim zaprzęgiem dalej
      zwanym samochodem. Śmierdzące mięso i zgniłe kiełbasy, krzyczący katolicy święci
      tylko w niedzielę w czasie mszy, padający na kolana przed najświętszym, jeżdżący
      do Anglii podcierać dupę Brytyjczykom. Brak tolerancji, rasizm głupota i wiele
      innych przyczyn daje mi do zrozumienia, że wszakże toż to ja Polak w białej
      skórze, ale i murzyn w białej skórze. Czuję się tym bardzo przygnębiony i wcale
      nie chce mi się śmiać, bo płaczę nad całym polskim i moim nieszczęściem.

Smutne, ale prawdziwe...
      • business3 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 19.12.05, 23:54
        A syfu za granicą ty nie widział ???

Gość portalu: K napisał(a):

> A ja ze względu na sytuacje polityczno-ekonomiczną czuję się białym murzynem.
        > Zjechałem trochę świata od Ameryki Pd. do Azji i Australii.
        >
        > Dlatego tak się czuję i inaczej patrzę choć pewnie nie tylko ja i widzę brudne
        > zarzygane chodniki, błoto i nie mam po czym jeździć swoim zaprzęgiem dalej
        > zwanym samochodem. Śmierdzące mięso i zgniłe kiełbasy, krzyczący katolicy święc
        > i
        > tylko w niedzielę w czasie mszy, padający na kolana przed najświętszym, jeżdżąc
        > y
        > do Anglii podcierać dupę Brytyjczykom. Brak tolerancji, rasizm głupota i wiele
        > innych przyczyn daje mi do zrozumienia, że wszakże toż to ja Polak w białej
        > skórze, ale i murzyn w białej skórze. Czuję się tym bardzo przygnębiony i wcale
        > nie chce mi się śmiać, bo płaczę nad całym polskim i moim nieszczęściem.
        >
        > Smutne, ale prawdziwe...
        • Gość: K Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: 62.233.138.* 20.12.05, 00:47
          business3 napisał:

> A syfu za granicą ty nie widział ???

Widział i nie widział, a to zależy gdzie.

Wychodziłem z założenia, że czym biedniejszy kraj tym mam mniejszą szansę na to,
          by założyć białe spodnie na drugi dzień. Polska i Afryka są bardzo podobne, a że
          ostatnio mieszkam koło Warszawy w Ząbkach w nowym strzeżonym osiedlu, które
          wygląda pozornie Ok. Wystarczy wyjść na zewnątrz i zaczyna się scena jak z filmu
          wojennego. Z jednej strony mieszkańcy nie mają nawet normalnego chodnika, by
          dojść do autobusu, a z drugiej betonowa droga, po której jeżdżą wielkie tiry
          (jest ograniczenie i samochody powyżej 2,5 tony nie mogą wjeżdżać), ale to
          Polska, a ów beton jest popękany i jakiekolwiek skomlenie policji, że tu
          przyjechał zaparkował wielki smród nie daje żadnych rezultatów i dalej się
          dzieje to samo (nawet policja nie jest wstanie zlikwidować ten syf). Dobra wiem
          ja jestem wielkim szczęśliwcem, ponieważ mieszkańcy bocznych dróg nie mają nawet
          tego betonu, a nawet chodnika i zasuwają po tym błocie. Wygląda to jak safari w
          Afryce. Nie mówię o mieszkańcach mieszkających w domkach jednorodzinnych, a
          całkiem sporych blokowiskach gdzie mieszkają tysiące ludzi (ogólnie wycieczki po
          okolicy przypominają państwo w czasie wojny, czarne obskurne i brudne).
          Skończmy tragedię dróg, bo z drugiej strony osiedla jest sobie las. O taki,
          nawet w lecie jest zielony, choć wszystkie drzewa są bardzo marne. No dobra nie
          ważne jaki ten las, brudny albo czysty. Pewnie jest taki jak wszędzie, ale idąc
          sobie kawałeczek dalej dochodzimy do płotu czegoś co się nazywa elektrownią
          węglową. Chwila to nie koniec, bo tam sobie ktoś kiedyś urządził nielegalne
          wysypisko śmieci, które już nawet porosło sobie trawką i drzewkami, tylko że ten
          smród jest tak ogromny, że już nie chodzę sobie do tego lasku. W Polsce brakuje
          tylko tego, żeby ludzie spali na ulicach, jak robią to w Afryce, leżą sobie
          rzędem ułożeni jeden obok drugiego.

Co do czystości to wymiękłem na widok Norwegi, Dani, podziwiałem niemieckie
          zakłady pracy, które wyglądały jakby, co chwilę przychodziły sprzątaczki,
          bajkowe zakłady chemiczne w Holandii przypominające bardziej instalację UFO niż
          zakład chemiczny. Zachwycałem się również Izraelem i dęba włosy mi stawały jak
          widziałem, że oni sobie każde drzewko podlewają siecią węży wodnych z małymi
          dziurkami przez które przedostawały się kropelki wody i do tego dorzucę Singapur
          i wiele, wiele innych miejsc.

Smutno być Polakiem, nawet jak się ma pieniądze to nic nie zmienia, wciąż jest
          smutno szaro i ponuro.
          Czy kiedyś wszyscy zaczniemy dbać o ten kraj, nasz kraj, naszą ojczyznę, bo tu
          się urodziliśmy i czy to się kiedyś zmieni?
          Powoli tracę nadzieję i zastanawiam się kiedy będzie druga Targowica.

• business3 Najbardziej dbasz o swoją Polskę na zamkniętym osi 20.12.05, 12:08
            Najbardziej dbasz o swoją Polskę na zamkniętym osiedlu. To taki nowoczesny obóz - modern Burakowo, co widać po twoich komentarzach dotyczących zwykłych osiedli i ulic.
            • Gość: K Re: Najbardziej dbasz o swoją Polskę na zamknięty IP: 62.233.138.* 20.12.05, 14:52
              > Najbardziej dbasz o swoją Polskę na zamkniętym osiedlu. To taki nowoczesny obóz
              > - modern Burakowo, co widać po twoich komentarzach dotyczących zwykłych osiedl
              > i i ulic.
              Nie rozumiem, co znaczy dbać na swoim osiedlu. Jak mieszkańcy kilku osiedli w
              okolicy betonowej drogi chcieli zbudować porządną drogę to burmistrz na to nie
              pozwolił (wtedy jeszcze nie było nawet betonowej drogi, a w grę wchodziły
              pieniądze z własnej kieszeni) i co to znaczy dbać o swoje osiedle (działania
              były podejmowane w imieniu kilku tysięcy mieszkańców)? Płacę wysokie podatki
              dlatego wydaje mi się, że powinno wystarczyć.
              Co mam jeszcze oddać (tego jest już trochę za dużo), bo ponad połowa moich
              przychodów idzie sobie gdzieś zmarnowana przez urzędników.
              Jestem bardzo zdegustowany i mimo to nie płacę podatków w jakiejś "republice
              bananowej".

Działania polskich urzędników to jest destrukcja niszcząca wszystko, co chce się
              prawidłowo rozwijać, a jak się nie można rozwijać to i również nie można budować
              silnego państwa.
              A silne to nie znaczy dla mnie silne militarnie, ekonomicznie, to znaczy państwo
              w którym większość obywateli czuje się współodpowiedzialna za budowę i rozwój
              (tylko że trzeba do tego jeszcze myśleć, nie łapać śmierdzącej kiełbachy
              wyborczej, nie brać i nie dawać łapówek, nie popełniać głupich błędów przez,
              które muszą inni cierpieć).

Jestem jaki jestem i nie kradnę, ciężko pracuję na siebie i swoją rodzinę. Z
              moich podatków utrzymuje się szkolnictwo, policję, wojsko itd. Nigdy w życiu nie
              wziąłem żadnej łapówki i jak również nie dałem nikomu i nie rozumiem jak można
              komuś złożyć taką propozycję. Staram się po sobie nie zostawiać bałaganu, czy
              można coś jeszcze z siebie dać, a może dobrym patriotom być to znaczy rozkręcić
              jakąś wojenkę i walczyć z szabelką za krew naszą i waszą.

I tak dalej czuję się białym murzynem, rodem z Polski.
    • Gość: Romek z Sydney Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: *.dmz.health.nsw.gov.au 20.12.05, 06:10
      moim zdaniem termin "prawdziwy Polak" to pomylka... nie ma kogos takiego...
      jezeli wszyscy ludzie danej narodowosci byliby jednakowi, byloby bardzo
      nieciekawie... ja, mimo, ze mieszkam w Australii od 20-tu lat, uwazam sie
      bardziej za Polaka niz Australijczyka, mimo, ze mam australijskie
      obywatelstwo... dla mnie bardziej liczy sie, jakim sie jest czlowiekiem, i jak
      traktuje sie innych, niz czyjas narodowosc...
    • Gość: Romek z Sydney Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: *.dmz.health.nsw.gov.au 20.12.05, 06:10
      moim zdaniem termin "prawdziwy Polak" to pomylka... nie ma kogos takiego...
      jezeli wszyscy ludzie danej narodowosci byliby jednakowi, byloby bardzo
      nieciekawie... ja, mimo, ze mieszkam w Australii od 20-tu lat, uwazam sie
      bardziej za Polaka niz Australijczyka, mimo, ze mam australijskie
      obywatelstwo... dla mnie bardziej liczy sie, jakim sie jest czlowiekiem, i jak
      traktuje sie innych, niz czyjas narodowosc...
      • Gość: radek Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: *.20.energis.pl 20.12.05, 08:33
        Mowa o prawdziwych Polakach, jacy są, czym się charakteryzują; a ja myślę, że
        wszyscy powinniśmy poczytać sobie Gombrowicza.
        Dopiero, kiedy przestaniemy bardzo starać się być polscy, staniemy się
        Polakami. Chyba ważniejsze od roztrząsania kto jaki jest i czy może siedzieć ze
        mną przy stole jest to, żeby być dobrym gospodarzem w swoim domu i żeby na tym
        stole stało jedzenie a nie tylko paluszki ("U nas skromnie, nie to co na wsi").
        Zacietrzewienie niektórych do niczego nie prowadzi.
        Próbujemy bronić się przed stereotypami, zresztą każdy naród tak samo robi,
        nikt nie chce być znany tylko od złej strony.
        Jeśli chcemy być Polakami, to zacznijmy od nowa nauczać w szkole wiersza "Kim
        Ty jesteś?"
        • crax Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 08:52
          Gość portalu: radek napisał(a):

Jeśli chcemy być Polakami, to zacznijmy od nowa nauczać w szkole wiersza "Kim
          Ty jesteś?"

Na to pytanie zawsze odpowiadam: "jestem człowiekiem"
          • Gość: Brat Zakonny Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: 218.148.218.* 21.12.05, 12:50
            Drogi Panie Crax,
            Ja wiem, ze Pan jestes "prawdziwy czlowiek", a moze nawe humanista (lewicowy
            czy lewicujacy),ale napisac cos podobnego to czcze nieuctwo i brak genow.

"Problem z katolikami nie polega na tym, iż mają fałszywe zdanie, lecz że nie
            mają go wcale"?

Odsylam do bogatych polskich, hiszpanskich itd katolickich wydawnictw, wtedy
            bedziesz Pan Crax sobie mogl zweryfikowac, czy katolicy maja zdanie czy nie.
            Prosze nie sprowadzac katolicyzmu do parteru rydzykowego.
            A jaki jest Craxowy zwiazek z Polska, czysto "ludzki"? To mogloby znaczyc, ze
            Pan jestes Engelsowiec, ktory uwaza ze cokolwiek co pachnie religia to
            jest "reductive thinking". No coz, ziemia polska wydala craxa i urbana to i ich
            kiedys pochlonie.
    • Gość: Fiona Prawdziwy Polak - czyli kto? czyli my! IP: 195.218.30.* 20.12.05, 08:37
      Dla mnie Polak to po prostu osobnik urodzony w naszym kraju :posiadajacy
      dokumenty mowiace o tym ze pochodzi wlasnie stad!
      Mam wrazenie ze u nas zakorzenilo sie dziwne przeswiadczenie ze trzeba byc
      *madrym*, na bierzaco z politycznymi aferami i innymi watkami historycznymi (
      moze dlatego ze wszystko staje na nogi wlasnie, albo znow runie lada
      moment)...znam wielu obcokrajowcow (FR,IRL,UK,B...)! wszyscy pracuja tak jak ja
      w Luksembuegu! Kazdy teskni za domem wiadomo, ale bez przesady nie interesuja
      sie polityka ich kraju bo ich to po prostu nie dotyczy! zarabiaja kase na swoje
      zycie i zycie swojej rodziny, sa szczesliwi! i nie czuja sie gorsi od innych
      rodakow tylko dlatego ze nie wiedza co sie dzieje z grubsza w rzadzie ich
      wlasnego kraju!? tylko u nas mamy z tym ciagle problem
      patriota? nie patriota itd... co to wlasciwie w obenych realiach jeszcze
      znaczy? to ze nie wstydzimy sie przyznac do wlasnej narodowosci? bedac za
      granica? ze nie boimy sie odezwac do rodakow, ktorzy nie koniecznie pracuja w
      wielkich korporacjach? ale tez zarabiaja sprzatajac domy obcokrajowcow?!
      czy nie mozna po prostu zajac sie swoim zyciem! pracujac ciezko zarabiac
      *normalne* w Polsce pieniadze zeby starczylo na codziennosc: jedzenie itd. Nie
      bylo by wtedy mowy o migracjach za *chlebem* i rozkminek patriotycznych!
      migrowali by juz tylko ci ktorym pieniedzy wciaz malo! gdzie za te sama prace
      np. w sklepie Auchan na kasie dostaje sie 5x wiecej! wtedy byla by mowa o
      wlasnym wyborze, nie o *przymusie* wyjazdu do pracy za granice!
      chyba troche nie na temat sie rozpisalam...
    • nauma Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 09:17
      Polakiem jest ten, kto uważa się za Polaka. Wszystkie inne kryteria można
      potłuc o kant d..y.
      • business3 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 12:13
        To wiesz ilu by się tu zjechało ludzi z byłych republik WNP czy Soviet Union (ZSRR) ???

nauma napisał:

> Polakiem jest ten, kto uważa się za Polaka. Wszystkie inne kryteria można
        > potłuc o kant d..y.
        • nauma Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 12:19
          No i co z tego? Nie można mieszkać na Białorusi czy w Kazachstanie i być
          Polakiem? Moja rodzina od strony ojca od przełomu lat 50/60 mieszka w RPA, ma
          obywatelstwo tego kraju - a w niczym nie zmienia to faktu, że są Polakami.
          • business3 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 12:26
            Można.

nauma napisał:

> No i co z tego? Nie można mieszkać na Białorusi czy w Kazachstanie i być
            > Polakiem? Moja rodzina od strony ojca od przełomu lat 50/60 mieszka w RPA, ma
            > obywatelstwo tego kraju - a w niczym nie zmienia to faktu, że są Polakami.
    • Gość: Rafał Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: *.mofnet.gov.pl 20.12.05, 09:28
      Prawdziwy Polak to tylko katolik - słowianin!!! (np. Ojciec Rydzyk, Maciej
      Giertych, przewod. Bubel).
    • Gość: POKi Nie mo kogoś takiego jak prawdziwy Polak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 10:26
      Jest Polak i jest niePolak. Na tym śię kończy. Wydaje mi się że ktoś nazywając siebie prawdziwym Polakiem czuje się lepszym od innych Polaków. Czy jak ktoś nie jest prawdziwym Polakiem to jest nieprawdziwym Polakiem? Przytoczona przez businessmana3 definicja prawdziwego Polaka przedstawia zwykłego nacjonalistę, chociaż też nie każdy nacjonalista może być wg businessmana prawdziwym Polakiem, bo znam rodziny które mieszkają w Polsce z dziada pradziada nie wiedząc skąd pochodzą, a mają arabską cerę. Ich dziadkowie walczyli w obu wojnach światowych o wolność Polski, ale nie są prawdziwymi Polakami?
      Dla mnie to pytanie do filozofów, bo temat po prostu nie istnieje, nie ma czegoś takiego jak prawdziwy Polak.
      • horpyna4 Re: Nie mo kogoś takiego jak prawdziwy Polak 20.12.05, 10:37
        Właśnie o to chodzi. Określenie "prawdziwy Polak" zostało stworzone przez ludzi
        wprawdzie dość miałkiego umysłu, ale uważających, że pozjadali wszystkie rozumy.
        I pytanie "kto to jest prawdziwy Polak" powinno wobec tego brzmieć "komu panowie
        X lub Y przyznają tytuł prawdziwego Polaka".
      • business3 Re: Nie mo kogoś takiego jak prawdziwy Polak 20.12.05, 12:17
        No to pojedź sobie chociażby do Szwjcarii, i zobacz jakimi nacjonalistami są Szwajcarzy. A jakoś nikt nie mówi negatywnie o ich nacjonalizmie. Ale oni to mogą? bo są "from the West" ???

Gość portalu: POKi napisał(a):

> Jest Polak i jest niePolak. Na tym śię kończy. Wydaje mi się że ktoś nazywając
        > siebie prawdziwym Polakiem czuje się lepszym od innych Polaków. Czy jak ktoś ni
        > e jest prawdziwym Polakiem to jest nieprawdziwym Polakiem? Przytoczona przez bu
        > sinessmana3 definicja prawdziwego Polaka przedstawia zwykłego nacjonalistę, cho
        > ciaż też nie każdy nacjonalista może być wg businessmana prawdziwym Polakiem, b
        > o znam rodziny które mieszkają w Polsce z dziada pradziada nie wiedząc skąd poc
        > hodzą, a mają arabską cerę. Ich dziadkowie walczyli w obu wojnach światowych o
        > wolność Polski, ale nie są prawdziwymi Polakami?
        > Dla mnie to pytanie do filozofów, bo temat po prostu nie istnieje, nie ma czego
        > ś takiego jak prawdziwy Polak.
    • serwal Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 10:38
      Prawdziwy Polak:
      1. Urodził się w Polsce, ma białą skórę.
      2. Jest zwykle Katolikiem.
      3. Świętuje w: Wielkanoc, Boże Narodzenie, Zielone Świątki, 3. maja, 15.
      sierpnia, 1,2 listopada i ewentualnie inne Święta np. rocznice powstań
      narodowych.
      4. Wie, że żadna Unia Europejska, Rosja, USA, Izrael itp. nigdy nam nie pomogą
      i musimy radzić sobie sami, bo i tak większość obcych ma w Polsce tylko własny
      interes.
      5. Sprzeciwia się wszelkim ruchom, ideom, przekonaniom antypolskim i
      antyludzkim jak: homoseksualizm, syjonizm, libertynizm, anarchia, panslawizm,
      hitleryzm, komunizm, idde "wolnościowe" ("Dzieci Kwiaty", hipisi itp.) i
      wszelkie panoszycielstwo innych narodów.
      6. Sprzeciwia się dążeniom innych państw do zapanowania nad Polakami, jak np.
      Rosja.
      7. Sprzeciwia się dążeniom innych państw do uzależnienia Polaków, jak np. USA i
      Unia Europejska.
      8. Pracuje dla własnego kraju i rodaków - nawet jeśli jest zatrudniony w obcej
      firmie, wie, że zdobyte tam umiejętności musi wykorzystywać na rzecz
      niezależnej i niezawisłej Polski.
      9. Gdy będzie trzeba, umrze za Polskę bez jęku, patrząc wrogom prosto w oczy.
      • zenka148 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 11:35
        serwal napisał:

> 9. Gdy będzie trzeba, umrze za Polskę bez jęku, patrząc wrogom prosto w oczy.

Taaaa....A pozna ich po tym, że mają przerwę między oczami.
        • Gość: lok Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: 212.244.179.* 20.12.05, 13:58
          wysoki jak kaczyński
          smukły jak kalisz
          blondyn jak giertych
      • business3 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 12:19
        Powyższe zestawienie jest świetne !!!

• po_godzinach dlatego "prawdziwy Polak" to twór sztuczny. 20.12.05, 12:21
        • zenka148 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 12:40
          business3 napisał:

> Powyższe zestawienie jest świetne !!!

To nie ja, tylko Yoma jest taka zdolna.

• yoma Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 15:36
            Dziękuję :)
          • maly_jelen Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 25.12.05, 17:46
            Nie ma prawdziwego Polaka. A jesli jest, niewazne jaka ma cere, jak sie ubiera,
            jakie ma wlosy i jak wyglada. Prawdziwy Polak to ten, co szanuje polskie
            tradycje, kocha polskie jedzenie i utrzymuje wiezi rodzinne:)
            • czuk1 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 25.12.05, 18:50
              Może ? Ten który zna jeżyk polski, czuje się z Polska zwiazany i może też mieć
              polskie obywatelstwo.
              To tak formalnie,
              m
      • Gość: 20051220 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: *.iweb.pl 20.12.05, 15:05
        Czyll żaden z naszych prapradziadków nie był Polakiem? (Polska nie istniała)
    • kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 11:15
      Mam nadzieję że ja kimś takim (PP) nie jestem. Byłby to dla mnie straszny cios.
    • Gość: Słowianin Prawdziwy Polak - tylko rodzimowierca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:48
      Antoni Wacyk - "Polak mały"

Kto ty jesteś?
      Polak mały,
      Polak - znaczy człowiek śmiały,
      Śmiały myślą, słowem, czynem,
      Polak - prawym Słowianinem,
      A Słowianin - to poganin!
      Tako uczą mię rodzice,
      Tako wierzę. Tym się szczycę!
      • Gość: miesiekido Re: Prawdziwy Polak - tylko rodzimowierca! IP: 80.54.28.* 21.12.05, 20:59
        Tu się mylisz miły bracie
        Polak to osioł w kieracie
        Już języka zapomina choć u niego tęga mina
        Gotów umrzeć dla Ojczyzny...,rzekłbym pewnie dla obczyzny !
        Woli robić dla Angoli bo na miejscu d... boli
        Płaczą ojce , płaczą matki gdy za chlebem idą dziatki ...
    • Gość: yetti patriota IP: *.cantonimotor.com.pl 20.12.05, 13:19
      w filmie JFK padła definicja patrioty: powinien byc zawsze gotów do obrony
      własnego kraju....przed rządem
    • seth.destructor Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 14:12
      Hehe, w czasie mojego zycia osoby, ktore okreslaly sie jako
      Prawdziwi_Polacy_Patrioci prezentowaly taki wizerunek statystyczny: pochodzenie
      zza Buga albo Karpat, nieumiejetnosc poprawnego wyslawiania sie po polsku i
      nieznajomosc polszczyzny, uczestnictwo pradziadkow w powstaniach i wojnach (nie
      wiem, po ktorej stronie), wyksztalcenie raczej niewyzsze.
      • aktsieta Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 14:16
        dobrze gawarisz :)
        • Gość: Seb PRAWDZIWY POLAK TYLKO KATOLIK!!! IP: *.noname.net.icm.edu.pl 20.12.05, 14:43
          Ludzie!!! Co wy wygadujecie?? Prawdziwy Polak w IV RP jest BIAŁY i
          KATOLIK!!!!! Jakby mógł być innego wyznania to co by tu było??
          • aktsieta Polak głupi przed szkoda i po szkodzie 20.12.05, 14:59
            czyli prawdziwy musi być głupi no i oczywiście katolik
          • adam81w Re: PRAWDZIWY POLAK TYLKO ATEISTA ! 23.12.05, 21:55
            i jak sie teraz czujesz ? wykluczylem cie z grona Polakow .
            nie rob tego samego wobec mnie .
            w Polsce zyja i katolicy i ateisci i muzlmanie i zydzi i bardzo dobrze .
      • Gość: beny Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: *.man.poznan.pl 21.12.05, 09:02
        Jaki powinien być - proste

Uroda prasłowiańska, włosy koloru pszenicy, niebieskie oczy. Bez przypadków
        upośledzenia w rodzinie. Czystość pochodzenia udokumentowana do 10 pokoleń
        wstecz
    • mielis Re: Polak rodowity 20.12.05, 15:32
      Syn Paraski i Nikity to jest Polak rodowity.
      • Gość: ja Re: Polak rodowity IP: *.chello.pl 20.12.05, 15:57
        Prawdziwy Polak ma certyfikat iso-9002.
        Musi pochodzic z Gniezna (korzenie Polski), mowic po polsku, nie robic bledow
        ortograficznych.
        Musi tez pic w sobote i bic zone. Inaczej sie nie da.
        A i w neidziele do kosciola.
        • po_godzinach Re: Polak rodowity 20.12.05, 16:06
          I mieć na imię Mieszko.

Ewentualnie Bolesław tudzież Władysław.
        • marysia75 Re: Polak rodowity 20.12.05, 16:18
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Prawdziwy Polak ma certyfikat iso-9002.

Dlaczego?

Za to ISBN zaczyna sie od 83- :)
        • picard2 Re: Polak rodowity 20.12.05, 17:43

Nie urodzilem sie w Polsce i nigdy w niej nie mieszkalem przez wiecej jak
          kilka miesiecy.Mam certyfikat AFNOR 4824 rownowazny z iso-9002.Nie moge bic
          zony bo jej jeszcze nie mam ,pije nie tylko w sobote. Nie nawidze kosciola
          pochodzac z rodziny hugenotow.Czy jestem prawdziwym polskim Polakiem ?
          • margo.pf Re: Polak rodowity 21.12.05, 00:23
            Biorac pod uwage jedno z dosc czesto kryteriow jestes bardzo dobrym Polakiem,
            bo nie robisz bledow ortograficznych. Najwidoczniej nauczanie jezyka polskiego
            w Picardie stoi na o wiele wyzszym poziomie od nauczania w kraju.
            AFNOR - quelle norme ! :)
            à +
            • picard2 Re: Polak rodowity 21.12.05, 11:18

Dzieki za patent polskosci ktory mi przyznalas.Ale nie wiem czy
              na niego zasluzylem bo sklamalem na punkcie podstawowym, otoz mam zone
              ale jej nie bije gdyz moze mi oddac.

Nie znalem Twojej wersji wiersza Ildefonsa to tez pieknie.W zamian i w zwiazku
              z moim postem oto przyslowie arabskie:
              Nigdy nie bij czlowieka lezacego na ziemi bo on moze wstac.
    • lortea Polak z rodziców, biały, katolik, albo akceptujący 20.12.05, 17:43
      wyjątkową rolę katolicyzmu w Polsce. Swiadomy obowiązków wobec Ojczyzny i
      kochający kraj.
      • Gość: Seb Re: Polak z rodziców, biały, katolik, albo akcept IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.12.05, 20:07
        I musiał walczyc na wojnie, w Armii Krajowej.
        • zenka148 Re: Polak z rodziców, biały, katolik, albo akcept 20.12.05, 20:14
          Gość portalu: Seb napisał(a):

> I musiał walczyc na wojnie, w Armii Krajowej.

Pod Grunwaldem!
        • premier_pacynka i tez tylko w slusznych oddzialach pod slusznym 21.12.05, 00:34
          dowodztwem gdyz jak wiadomo nawet a AK mozna odszukac nie - polakow! Czujnym
          trzeba byc zawsze! Bo wrog jest wszedzie!
      • dr.krisk A co ze mną? Nie akceptuję "wyjątkowej roli".. 21.12.05, 12:11
        To kto ja jestem? Półpolak? A może jakiś inny naród mnie przygarnie?
        Co zamierzasz zrobić z Nieprawdziwymi Polakami?
        A jeszcze kraju nie kocham..... co to będzie...
      • adam81w g... prawda . kocham swoj kraj a jestem ateista 23.12.05, 21:53
        Polak nie musi byc bialy , nie musi byc katolikiem , ba nie musi wogole
        wyznawac jakiejkolwiek wiary religijnej .

wyjatkowa rola katolicyzmu objawia sie w psuciu panstwa spoleczenstwa w
        niszczeniu . obowiazkiem obywatela jest niedopuszczenie zeby kosciol niszczyl
        dalej . wiec ja dziekuje kosciolowi za taka role . nie potrzebny on nam
        Polakom .

-----
        nie wierzcie w cos tylko dlatego ze kazano wam wierzyc
    • tad9 Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 20.12.05, 21:50
      przepocona napisała:

> Tyle ostatno mówi się i pisze o patriotyzmie, dzieli się Polaków na
      > prawdziwych

Kto dzieli? Można prosić o jakiś przykład?
      • Gość: zbigniew Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? IP: 85.219.140.* 20.12.05, 23:00
        Do wszystkich, albo przynajmniej do większości nateraz;Nie nadajecie się do
        powaznych dyskusji.
        Nie ze wszystkiego należy żartować.
        Ja sądzę ,iż jestem polakiem.Koczham swój kraj mimio;lecha ,olka ,romusia ,
        józia.leszka,marka,jurka,drugiego lechai kazia.Wszystko niezależnie od nich.
        I od paru jeszcze innych jarków, których się tak bardzo boicie.Dajcie tym
        ludziom szansę.
        • yoma Re: Prawdziwy Polak - czyli kto? 21.12.05, 00:27
          Give peace a chance!
    • premier_pacynka To osoba sflustrowana, wszedzie widzaca spiski 21.12.05, 00:32
      komunistow,zydow,czarnych,zoltych i czerwonych i wszystkich innych ktorzy
      akurat teraz sa zli czyhajacych gdzies (nie wiadomo gdzie) na wiadomo co (czyli
      nie wiadomo co) - czyli tak zwany Wrog ktorego nie ma ale o ktorym wszyscy
      slyszeli.Dodatkowo charakteryzuje sie wielka poboznoscia ale jednoczesnie
      majacym gdzies przykazania bo wie lepiej. Prawdziwy Polak to takze osoba ktora
      bardzo nie lubi jak sie innym wiedzie lepiej od niego samego,ba zyczy wtedy
      drugiemu jak najgorzej.
      Takie jest moje zdanie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka