Dodaj do ulubionych

byc wolnym ...co to znaczy ?

31.03.06, 03:23
...i czy czlowiek kiedykolwiek byl wolny...przyklady a moze wlasne przyklady
wolnosci...poprosze
Obserwuj wątek
    • jola1211 Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 03:48
      Ja uwazam sie za osobe wolna. Jestem mloda( w moim zrozumieniu), piekna(opinia
      innych i moja),mieszkam w Stanach, mam prace, ktora lubie, ktora mnie
      satsfakcjonuje i daje niezle pieniadze.Mam przyjaciol, wszyscy mnie kochaja.
      Zawsze robie co chce.
      • senczek Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 09:23
        Jolu, Ty nie jesteś wolna, tylko szczęśliwa!
        Nie jesteś wolna, bo jesteś uzależniona od własnego wieku, opinii o sobie,
        pracy, pieniędzy i miłości przyjaciół. No, a przede wszystkim od złudzenia, że
        robisz to co chcesz...
      • agunia_29 Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 12:24
        Nie chwal się tak, że masz tą KASE. Nie dziwie się, że Cię wszyscy "kochają".
        Nie bądź naiwna.
      • Gość: mee... Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 31.03.06, 13:46
        ...biorac poduwage...ze ludzie zawsze dzialaja dla wlasnych kozysci...musisz
        sie zastanowic co oni chca od ciebie...
      • Gość: mee... Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 01.04.06, 15:09
        ...jak byc wolnym jak mamy tyle tzw pozytywnych wzorcow w spoleczenstwie...)))
        wiec wnosze ,ze pierwszym krokiem do wolnosci jest zdobycie madrosci...byc soba
        byc wolnym to znaczy tez myslec i czuc niezaleznie od innych...to wlasnie tzw
        wzorce-autorytety pozbawiaja nas wolnosci ...ksztaltujac spoleczenstwo jako
        mase za pomoca swych srodkow przekazu ...a przeciez nie trzeba byc orlem zeby
        wiedziec ,ze pierwszym przykazaniem madrosci jest...postepuj tak aby dobrze ci
        sie powodzilo ...to przykazanie madrosci jest najwazniejsze...w nim niejako
        zawieraja sie wszystkie inne przykazania madrosci prowadzace do
        wolnosci...teamat rzeka ...ale moze razem wspolnymi silami cos dobrego dla
        siebie zrobimy...prosze o przyklady...a najlepiej swoje...droga do wolnosci...
    • heretic_969 Wolność istnieje zawsze i dla każdego, 31.03.06, 04:15
      ale ludzie rzadko potrafią z niej skorzystać.
      • aktsieta Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 08:46
        Wolność również
        • senczek Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 09:24
          wolność to chyba też uznanie tych granic...
        • p.s.j Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 10:04
          owszem, Kant stwierdził, że granicą wolności (która jest dobrem najwyższym)
          jest wolność drugiego człowieka.
          • heretic_969 Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 15:57
            To, że Kant tak stwierdził, nie oznacza, że miał rację.
        • heretic_969 Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 16:21
          Nie. Granica oznacza "nie wolno", więc jest sprzeczna z wolnością. Choć z
          drugiej strony wolno wyznaczać te granice:)
          • gytha_ogg Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 16:25
            czlowiek, ktory rozumie sens tych granic i przestrzega ich z wlasnej woli, gdyz
            sam twierdzi, ze tak byc powinno - jest czlowiekiem wolnym.
            • heretic_969 Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 16:29
              Ależ oczywiście - człowiekowi wolno np. skoczyć z mostu a jednak rzadko z tej
              wolności korzysta:)
          • greg9999 Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 16:44
            heretic_969 napisał:

> Nie. Granica oznacza "nie wolno", więc jest sprzeczna z wolnością.

Wolność to dla mnie brak koniczności robienia czegoś wbrew sobie. Takim słowem
            wyznaczającym granice wolności jest moim zdaniem czasownik "musieć". Mało znam
            ludzi, którzy są w pełni zadowoleni ze swojej pracy. Czyli nie są oni wolni,
            ponieważ z jakichś względów (najczęściej finansowych) MUSZĄ wykonywać swoją
            pracę wbrew sobie. Albo jeśli ktoś MUSI zawrzeć związek małżeński, bo jest pod
            presją rodziny lub znajomych (znam kilka takich przypadków), także nie jest dla
            mnie wolnym człowiekiem, bo robi to wbrew sobie.
            • gytha_ogg Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 16:54
              > Wolność to dla mnie brak koniczności robienia czegoś wbrew sobie.

tu sie zgodze
    • b-beagle Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 09:34
      To nic nie znaczy bo wolność to złudzenie i wszyscy jestesmy w pewnym sensie
      niewolnikami układów, bilologii, czasu i wielu innych zewnętrznych i
      wewnetrznych okoliczności )))
    • yoma Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 11:40
      Filozofowie się nad tym głowią od pięciu tysięcy lat, a ty chcesz od razu
      przykłady...
    • Gość: ant Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.06, 12:09
      to znaczy, że możesz byc wolnym od czegoś (jakiegoś obowiązku, rygoru,)
      ale nigdy nie od wszystkiego naraz - chyba że po smierci. Zawsze podlegasz
      jakimś regułom które mogą wydawać ci sie ograniczeniem wolności.
    • Gość: lola-powiedzmy Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 12:28
      wolnośc to największa złuda bo nie można być do końca "wolnym". Starając sie
      iść drogą wolności można się nieźle pogubić nad tym co ma sens a co nie.
    • markiz.de.sade Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 12:31
      Wolność to marzenie niewolnika. Gdy ludzie zaczynają gadać o wolności, to
      znaczy, że w społeczeństwie źle się dzieje.
    • Gość: Gościówa Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.net.autocom.pl 31.03.06, 13:28
      Wolność to wg mnnie nieskrępowana niczym wola człowieka. Niczym nie ograniczony
      człowiek jest w pełni wolny. Ale to nie tylko możliwość robienia czego się
      chce. Jednak nie ma 100% wolnośći - zawsze od czegoś jesteśmy uzależnieni
      (oczywiście nie w sensie nałogu...;)).
    • gytha_ogg Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 16:04
      byc wolnym = byc odpowiedzialnym za siebie
    • ramadayes Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 16:56
      wolność kojarzy mi się bardziej ze stanem umysłu, mniej z warunkami
      zewnętrznymi, z którymi się stykamy. z drugiej strony wydaje mi się, że
      człowiek dopóki żyje w społeczeństwie nigdy nie będzie tak do końca wolny
      (działa mechanizm kontroli społecznej). zetknęłam się kiedyś z opinią, że
      całkowicie wolne są tylko osoby chore psychicznie
      • Gość: m Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 18:38
        wolny to człowiek ,który posiada cel i sens swego zycia i za tym z przekonaniem
        idzie bez względu na warunki zewnatrze i opinie innych,
        takiego człowieka mozna uwiezic ,oczernic ale nie odbierze mu to wewnetrznej
        wolnosci
    • Gość: garraretka Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 13:23
      Wolność absolutna nie istnieje. Zawsze jesteśmy czymś ograniczeni. Zwłaszcza
      wolnością innych osób. Z wolności należy tak korzystać, aby inni nie musieli
      kosztem naszej wolności ograniczać swojej.
      • Gość: mee... Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 01.04.06, 15:13
        ...jak byc wolnym jak mamy tyle tzw pozytywnych wzorcow w spoleczenstwie...)))
        wiec wnosze ,ze pierwszym krokiem do wolnosci jest zdobycie madrosci...byc soba
        byc wolnym to znaczy tez myslec i czuc niezaleznie od innych...to wlasnie tzw
        wzorce-autorytety pozbawiaja nas wolnosci ...ksztaltujac spoleczenstwo jako
        mase za pomoca swych srodkow przekazu ...a przeciez nie trzeba byc orlem zeby
        wiedziec ,ze pierwszym przykazaniem madrosci jest...postepuj tak aby dobrze ci
        sie powodzilo ...to przykazanie madrosci jest najwazniejsze...w nim niejako
        zawieraja sie wszystkie inne przykazania madrosci prowadzace do
        wolnosci...teamat rzeka ...ale moze razem wspolnymi silami cos dobrego dla
        siebie zrobimy...prosze o przyklady...a najlepiej swoje...droga do wolnosci...

• kol.3 Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 01.04.06, 20:53
          Wolność to możliwość wyboru.W Polsce na ogół jej nie mamy.
          • Gość: mee... Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 01.04.06, 21:54
            ...zakladamy,ze akcja naszego dochodzenia do wolnosci...toczy sie w demokracji
            a nie w prl-u czy na bialorusi...wiec co to znaczy wolnosc wyboru...ktos
            przeciez musi ci podrzucac te wybory w ktorych masz-musisz wybierac...wirtualny
            wybor wyborow jest ograniczony wiec musi byc albo poprawny politycznie ,
            poprawny religijnie lub poprawny moralnie...wiec wybory , ktore ci podsuwaja w
            imie tzw wolnosci ...nie maja nic wspolnego z wolnoscia...a raczej z
            zniewoleniem...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka