Dodaj do ulubionych

Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu!

01.06.06, 15:20
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3382447.html
Moda na zakazywanie czegokolwiek znów jest dominującym zjawiskiem w tym
porąbanym kraju. Zakazują już palić we własnym mieszkaniu-do tej pory wszyscy
antynikotynowcy właśnie tam odsyłali rzekomo "smrodzących". Już widzę te
kłęby dymu ładujące się drzwiami i oknami do mieszkań biednych sąsiadów
palacza.
Obserwuj wątek
    • Gość: omnipotentny Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 01.06.06, 15:25
      > Moda na zakazywanie czegokolwiek znów jest dominującym zjawiskiem w tym
      > porąbanym kraju.

to nie jest zakazywanie czegokolwiek. to zakazywanie czegoś, co jest niezdrowe.
      a z punktu widzenia panstwa nie jest obojetne, czy czlowiek sam sie zabije, czy
      postanowi sie nie zabijac - panstwo potrzebuje sily roboczej.
      • bez.wyksztalcenia Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 15:43
        zakladasz, ze ludzie sa tak glupi, ze nie potrafia SAMI zdecydowac, co jest dla
        nich dobre, a co nie? jesli ktos lubi palic, to panstwu wara od tego. jak chce
        przez to wczesniej umrzec - tym lepiej dla panstwa, zaoszczedzi na emeryturze
        • kasan1512 Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 15:45
          Ja uważam, że są głupi, i to jeszcze jak (patrz wybory). A co do kosztów to te
          ich leczenie (bardzo drogie) ciągnie tyle kasy, że może im tą niską emeryturkę...
        • Gość: omnipotentny Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 01.06.06, 22:50
          > jak chce
          > przez to wczesniej umrzec - tym lepiej dla panstwa, zaoszczedzi na emeryturze

to też jest jakiś pomysł na wyjscie z kryzysu. np. przymus eutanazji po
          ukonczeniu 70 r. ż. nieprawdaż?
          • obraza.uczuc.religijnych Rozumiesz różnicę między słowami "chce" 02.06.06, 14:01
            a "przymus"?
            • Gość: omnipotentny Re: Rozumiesz różnicę między słowami "chce" IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 02.06.06, 14:15
              w jakich okolicznościach chciałbyś się zabić?
              • obraza.uczuc.religijnych Nie wiem jeszcze. 02.06.06, 14:25
                Na pewno nie jak pierwszy lepszy idiota w wypadku samochodowym.
                • Gość: omnipotentny Re: Nie wiem jeszcze. IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 02.06.06, 22:03
                  obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Na pewno nie jak pierwszy lepszy idiota w wypadku samochodowym.

aha, rozumiem. dzielisz samobójców na głupich i mądrych, a ty oczywiscie
                  zaliczasz sie do tych mądrych.
                  • obraza.uczuc.religijnych Oczywiście. 03.06.06, 10:43

• Gość: ant Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.06, 20:05
        > postanowi sie nie zabijac - panstwo potrzebuje sily roboczej.

a jak jestem bezrobotny to moge palić ??
        :))
        ciekawość mnie zżera....
        • Gość: omnipotentny Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 01.06.06, 22:52
          Gość portalu: ant napisał(a):

> > postanowi sie nie zabijac - panstwo potrzebuje sily roboczej.
          >
          >
          > a jak jestem bezrobotny to moge palić ??

wydaje mi sie że jak jestes bezrobotny, to powinienes wydawac pieniadze na
          chleb i wodę. no chyba ,ze jestes bezrobotnym na garnuszku rodziców, wtedy
          rzeczywiscie jestes darmozjadem.
          :)))
          • Gość: ant Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.06, 10:32
            ale ja mogę być bogatym bezrobotnym, np. wygrałem w totka,ale nie mam pracy i
            co? i co mogę palić?? mogę?mogę?
            :))
            • Gość: omnipotentny Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 02.06.06, 14:15
              jak wygrales w totka , to starczy ci kasy i na fajki, i na leczenia raka
      • uasiczka Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 02.06.06, 10:42
        nie za bardzo można zakazywać robienia czegoś we własnym domu - czegoś co jest
        prawnie legalne
      • taus to może ustalmy co jest zdrowe 02.06.06, 11:57
        > to nie jest zakazywanie czegokolwiek. to zakazywanie czegoś, co jest niezdrowe.
        >
        > a z punktu widzenia panstwa nie jest obojetne, czy czlowiek sam sie zabije, czy
        >
        > postanowi sie nie zabijac - panstwo potrzebuje sily roboczej.

to może ustalmy co jest zdrowe, diete tryb życia, i nakażmy wszystkim, żeby tak postepowali ???
    • kasan1512 Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 15:26
      No cóż... zakaz pozostanie pewnie martwym przepisem, ale ja to popieram ze
      względu na buraki śmiecące niedopałkami pod oknami i trawnikami...
      • obraza.uczuc.religijnych To może lepiej poprosić o używanie popielniczek 01.06.06, 16:53
        lub względnie karać za śmiecenie.
    • llukiz Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 15:47
      A ja jestem za. Niech smrodzą tam gdzie to nikomu nie przeszkadza, czyli u
      siebie w domu. Dym się w domu rocieńcza i opuszcza go w mniejszym stężeniu niż
      gdy się pali na balkonach. Nawet nie wiecie jak otwarte okno taki dym zasysa...
      • bez.wyksztalcenia Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 15:54
        a jesli mam gosci i oni pala? u siebie w domu nie pozwalam, nie moga na
        balkonie, to gdzie???
        • kasan1512 Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 16:02
          To niech nie palą, trochę kultury i niech się dostosują do tych, których
          odwiedzają...
          • bez.wyksztalcenia Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 16:23
            totez wlasnie - dlatego pala na balkonie. tzn. od dzis wprowadze zasade, ze
            tylko jak wiatr jest od budynku. jest szansa, ze do sasiada nie doleci:)
            serio: nie lubie palaczy, ale jeszcze bardziej nie lubie wtracania sie wladzy
            wiecej niz to jest niezbedne do funkcjonowania panstwa.
      • obraza.uczuc.religijnych A jak nie będę stał na balkonie tylko przed jego 01.06.06, 16:54
        progiem a dym wydmuchiwał na zewnątrz to co mi zrobisz?
        A zimą? Tez masz otwarty balkon? To może jakieś terminy ustalimy?
        • nancyboy Re: A jak nie będę stał na balkonie tylko przed j 01.06.06, 16:57
          Przepis musi być taki, że dym tytonowy nie może dotrzeć do osoby, która sobie
          tego nie życzy. I nie ważne, czy pali na balkonie, czy w domu wydychając przez
          próg i czy ktoś otwiera okna w zimie czy nie.
          • obraza.uczuc.religijnych Ja chcę żeby nie dochodziły do mnie wszelkie 01.06.06, 17:16
            zapachy: spaliny samochodowe, dym zkominów, smród pieczonego czegokolwiek.
            Zagwarantujesz mi to?
    • nancyboy Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 16:06
      > Zakazują już palić we własnym mieszkaniu
      Nie w mieszkaniu tylko na balkonie.

> do tej pory wszyscy
      > antynikotynowcy właśnie tam odsyłali rzekomo "smrodzących"
      Świetny argument. Uważasz, że jak ktoś palił w mieszkaniu to jego sąsiad wołał
      przez ścianę: "Przestań! Wyjdź na balkon!"?

> Już widzę te kłęby dymu ładujące się drzwiami i oknami do mieszkań biednych
      > sąsiadów palacza.
      Ja kłębów nie widzę, ale smród czuję.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 16:56
        nancyboy napisał:

> > Zakazują już palić we własnym mieszkaniu
        > Nie w mieszkaniu tylko na balkonie.

Czyli w części mieszkania.
        >
        > > do tej pory wszyscy
        > > antynikotynowcy właśnie tam odsyłali rzekomo "smrodzących"
        > Świetny argument. Uważasz, że jak ktoś palił w mieszkaniu to jego sąsiad wołał
        > przez ścianę: "Przestań! Wyjdź na balkon!"?

Teraz mi mówi: nie możesz płacic w części swojego mieszkania.
        >
        > > Już widzę te kłęby dymu ładujące się drzwiami i oknami do mieszkań biedny
        > ch
        > > sąsiadów palacza.
        > Ja kłębów nie widzę, ale smród czuję.

Ja czuję smród smażonego mięsa ale nie zabronię w mieszkaniu smażyć.
        • nancyboy Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 16:59
          > Czyli w części mieszkania.
          Zewnętrznej.
          To bardziej część podwórka niż mieszkania.

> Teraz mi mówi: nie możesz płacic w części swojego mieszkania.
          Palić. W części podwórka.

> Ja czuję smród smażonego mięsa ale nie zabronię w mieszkaniu smażyć.
          Grillować też z tego co wiem, nie można na balkonie.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 17:18
            nancyboy napisał:

> > Czyli w części mieszkania.
            > Zewnętrznej.
            > To bardziej część podwórka niż mieszkania.

Nie, mieszkania.
            >
            > > Teraz mi mówi: nie możesz płacic w części swojego mieszkania.
            > Palić. W części podwórka.

Mieszkania.
            >
            > > Ja czuję smród smażonego mięsa ale nie zabronię w mieszkaniu smażyć.
            > Grillować też z tego co wiem, nie można na balkonie.

Mówię o gotowaniu i smażeniu w kuchni. Często okropnie śmierdzi, na klatce
            schodowej również.
    • Gość: re regulamin można sobie robić - to teren prywatny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 17:04
      ale nie dziwię się - papierosy to syf, od którego cierpią ludzie z otoczenia
      palczy - nie palacze

powinno sie po prostu uznac je za zakazane narkotyki, bo że narkotykami
      legalnymi są, to każdy wie
      • obraza.uczuc.religijnych Re: regulamin można sobie robić - to teren prywat 01.06.06, 17:19
        Gość portalu: re napisał(a):

> ale nie dziwię się - papierosy to syf, od którego cierpią ludzie z otoczenia
        > palczy - nie palacze

Jak bardzo cierpią? Przez co?
        >
        > powinno sie po prostu uznac je za zakazane narkotyki, bo że narkotykami
        > legalnymi są, to każdy wie

Każde narkotyki powinny być legalne.
        • Gość: omnipotentny Re: regulamin można sobie robić - to teren prywat IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 01.06.06, 22:54
          > Każde narkotyki powinny być legalne.

dlaczego?
          • Gość: ant Re: regulamin można sobie robić - to teren prywat IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.06, 10:35
            bo to logiczne, prócz twojej wypowiedzi o zapotrzebowaniu państwa na darmową
            siłę roboczą :))
            dlaczego jedne narkotyki są legalne, a inne nie ??
            to jest nielogiczne.
    • pkulej Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 01.06.06, 23:03
      Prawda jest taka, że niepalący zaczynają bardzo przesadzać. Nie można już palić
      w bardzo wielu miejscach, a niedługo nie będzie można też w knajpie czy na
      ulicy, a wam wciąż mało.

Rozumiem o co wam chodzi, też by mi to przeszkadzało, ale do ku... nędzy bez
      przesady!!! Balkon to część mojego mieszkania i będe na nim palić ile mi się
      podoba!!! A jeśli na moim osiedlu też tego zakażą to będe palić jeszcze więcej.
      Chyba wam się już we łbach poprzewracało!!!
      • Gość: beti22 Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 23:21
        Zgadzam się. Przesada z tym zakazywaniem palenia. Płacę na to sporo kasy, a w
        cenach papierosów jest jakaś część pieniędzy dla państwa czyli opłacam
        dodatkowy podatek za to, że palę i mam do tego prawo. Dobrze, że ja mam
        normalnych sąsiadów którzy nie robią problemu z paleniem na moim własnym
        balkonie. Jeśli komuś przeszkadza czyjeś palenie na ich własnych balkonach to
        znaczy że powinien jak najszybciej kupić sobie domek z dużym ogrodem, żeby dym
        z papierosów z ogrodu sąsiada nie był taki uciążliwy.
        • Gość: jaija Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.06.06, 23:37
          W końcu niepalący domownicy zazwyczaj wywalają delikwenta na balkon ;) ale tak
          juz jest, że palaczom będzie się uprzykrzało nałóg - może część się zniechęci,
          przy korzyści dla niego i otoczenia :) Jednak to trochę głupio zakazywać
          palenia na balkonie... najważniejsze, żeby nie rzucali petów, kiedyś sama o
          mało nie oberwałam takim, tylko gorąco mi po policzku wionęło...
          • Gość: Palaczka Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 00:00
            Chyba, że Ci niepalący domownicy to dzieci...
            Nadwychają się smrodu w łonie matki, potem zostaną okopceni na zewnątrz, bo
            jakżeby rodzice w swoim własnym domu palić nie mogli... a potem masz ci los, są
            zbulwersowani, ze ich kochana córcia z biernego palenia przeszła na aktywne.
        • gunnera Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 02.06.06, 14:26
          Fragment ze strony
          www.wici.info/modules.php?name=News&file=article&sid=7488
          Na polskich palaczach budżet zarabia całkiem sporo. Akcyza rośnie co rok.
          Obecnie wynosi prawie 40 euro za tysiąc papierosów, a do 2008 roku zgodnie z
          normami unijnymi ma wzrosnąć do 64 euro. W 2005 roku do budżetu wpłynęło ponad
          9 miliardów złotych. - Jeśli paczka papierosów kosztuje 6,90 to aż 70 procent
          tej kwoty trafia do budżetu. 3,66 to akcyza, a 1,25 to VAT - wylicza Marek
          Kosycarz.
    • 8macek Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 02.06.06, 10:22
      jestem przeciwnikiem palenia w miejscach publicznych oraz w takich gdzie
      ktokolwiek niepalący może odczuwać dyskomfort z powodu papierosowego dymu.
      i tu nie mam wątpliwości ,że zakaz powinien obowiązywać.
      jednak jakiekolwiek zakazywanie czegokolwiek we własnym mieszkaniu(podczas gdy
      sama czynność nie jest prawnie bezwzględnie zakazana) jest z góry skazane na
      porażkę i dlatego jest to głupi pomysł.balkon jest częścią danego mieszkania i
      koniec.NIESTETY.
      tak to juz jest,że jednemu sąsiadowi będzie przeszkadzał dym papierosowy,a
      innemu np. woń pieczonego kurczaka,albo smród gotowanych flaczków,bigosu itp.
      albo z całkiem innej beczki:łomot tłuczonego na schabowe mięsa, wycie miksera
      czy (o zgrozo) płacz małego dziecka...

zatem rada dla wszyskich którym "cośtam" przeszkadza:ludzie trochę zdrowego
      rozsądku nie zaszkodzi!
      • Gość: Hoho Ani smrod z kurczaka ani wycie miksera nie zabija IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.06.06, 01:00
        Z tego co wymieniles jedynie dym z papierosow zabija ludzi, w tym biernych
        palaczy. Pisanie wiec, ze jest to jedynie czepianie sie jest pozbawione sensu.
        • obraza.uczuc.religijnych I na dworzu stężenie tego dymu jest oczywiście 03.06.06, 10:44
          zabójcze. Zastanawiające.
    • Gość: M_cz Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 10:41
      A mi tam nie przeszkadza, jedynie może w knajpach bo za dużo ludzi pali naraz,
      a wysiedzieć parę godzin w zadymionym pomieszczeniu jest ciężko. Niestety
      żyjemy w zaczepnym kraju gdzie ludzie uwielbiają się kłócić i to się chyba nie
      zmieni, taki naród.
      • Gość: Hoho Zmiany sa jak najbardziej mozliwe!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.06.06, 01:02
        Badz dobrej mysli i dzialaj. W Kanadzie nie mozna palic w knajpach, ani w
        zadnym innym publicznym miejscu. Nie ma mowy rowniez o palarniach.
        • obraza.uczuc.religijnych A we własnych domach można? 03.06.06, 10:45

• kryzolia Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 02.06.06, 14:22
      jak dobrze że bije wyzyny absurdu....... niech trwa...i rozwija się - niech
      zyje!!!!!
    • gytha_ogg Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 02.06.06, 14:33
      "- To rzeczywiście mało przyjemne: sąsiad z piętra niżej wychodzi na papierosa,
      a ktoś siedzi przy otwartym oknie i cały ten dym leci do niego"

to po kiego siedzi w tym oknie, niech sie zajmie czyms pozytecznym.
      • Gość: Hoho Walka o zdrowie i zycie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.06.06, 01:04
        Zgadzam sie z toba. Taki sasiad powinien kupic trutke na szczury i rozpylac tym
        w kierunku palacego durnia.
        • obraza.uczuc.religijnych Tak, tak. Chmury dymu z papierosa przesłaniają 03.06.06, 10:46
          ma widok.
    • nelsonek Re: Antynikotynowa moda bije wyżyny absurdu! 03.06.06, 00:22
      Ze sprzedazy papierosow panstwo czerpie zyski. I to niemale. Ktos tutaj napisal, ze 70% ceny papierosow to roznego rodzaju podatki...
      Troche to dziwne: z jednej strony zezwala (i przy okazji niezle zarabia), z drugiej - zabrania.
      • Gość: Hoho Walka o zdrowie i zycie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.06.06, 01:07
        Fakt. Z jednej strony panstwo czerpie zyski razem z przebogatymi firmami
        nikotynowymi z drugiej wydaje ogromna kase na leczenie raka pluc u palacych i
        biernych palaczy. Moze rosnace koszty leczenia dadza o sobie na tyle znac ze
        rzad podejmie decyzje o zakazie palenia w miejscach publicznych.
        • obraza.uczuc.religijnych Jak widać "rząd" poszedł dalej i zakazał 03.06.06, 10:47
          palenia we własnym mieszkaniu. To przecież nic zdrożnego.
    • Gość: Hoho Stop bezmyslnym, palacym mordercom IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.06.06, 00:57
      Nikt ci nie zakazuje abys byl ludzka lokomotywa i aby smierdzialo ci z buzi jak
      z kubla. Jedyne o co chodzi innym ludziom to to, abys ich nie zabijal
      przedwczesnie i wbrew ich woli. Co roku 79 tysiecy ludzi w UE jest zabijanych w
      wyniku biernego palenia. Jesli sasiad pali to sila rzeczy przy otwartych
      oknach wlatuje do domow ludzi, ktorzy nie zycza sobie miec alergie czy raka
      pluc.
      • obraza.uczuc.religijnych Czytałem twoje wypociny w wątku 03.06.06, 10:53
        o paleniu w przedziałach kolejowych. I nie produkuj swoich głupot również
        tutaj. Jakim cudem dym wpada do czyjegoś mieszkania? I czy zimą też wszyscy
        mają otwarte okno? Nie ma żadnej siły rzeczy, są wymysły takich jak ty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka