coprawda 02.11.06, 19:19 ja sądzę że nie i obyczaj ten jest prasłowianski a wprowadzony został przez Mnichow Scytyjskich. Jest to opisane w pewnej starej książeczce ktora każdy może znaleźć zeskanowaną na internecie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peer2 Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:21 Znakiem krzyża na pewno się nie żegnał. Pomyśl dlaczego.... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:23 Sam znak krzyża pojawił się z pewnym opóźnieniem i o ile mam aktualne dane zapoczątkowali jego stosowanie dla odmiany mnisi egipscy. A skąd to pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:24 Konkretnie niejaki Pachomiusz. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:29 Czemu? To są ciekawe sprawy. Jak cała historia. Tylko zastanawiam się czemu na forum politycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
coprawda Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:49 humbak napisał: > Czemu? To są ciekawe sprawy. Jak cała historia. Tylko zastanawiam się czemu na forum politycznym Bo tu sporo liberałów i mogą się wykazać grzebaniem w temacie. Zauważyłem i zaryzykuje twierdzenie że Hallowen to zliberalizowana wersja naszego święta zmarłych. U nasz czczono je zawsze bardzo. Już 20 tys lat temu składano "u nas" zmarłym kwiaty. Sądzę że początkowo Hallowen była to opozycja do surowości naszego prawa, która poprzez ośmiesznie ideii, doprowadziła do szalonych tanców w trupich przebraniach kiedy u nas jest to dzień niebywałej powagi. Oto jak wyglądają efekty antycznego liberalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:51 Heh... ja gdzieś czytałem że już neandertalczyk składał kwiaty na grobach i nie było to pismo satyryczne:) Inna sprawa że wiele świąt i tradycji chrześcijańskich wchłonęła starsze kulty. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertaldczyk Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 20:22 humbak napisał: > Heh... ja gdzieś czytałem że już neandertalczyk składał kwiaty na grobach i nie > było to pismo satyryczne:) Inna sprawa że wiele świąt i tradycji chrześcijańsk > ich wchłonęła starsze kulty. właśnie o tym fakcie wspominałem. Tam gdzie żył ów pra-człowiek żyją jeszcze ludzie o jasnch oczach i tam ich kolebka . Uważam że nie było bariery gatunkowej pomiędzy rodzjami człowieka. To że antropolodzy odkrywają coraz to nowe gtunki człowieka wynika z prywaty badaczy gdzie kążdy z nich byłby szczęsliwy gdyby odkrył humaniody oparte na krzemie. Człowiek ma najdłuższy u ssaków okres dojżewania oraz niewielką płodność. A liczba potomstwa w casie jest proporcjonalna do sszybkości powstawania bariery nipłodności separującej rodzaje w gatunki. Np wilki i szkal które mają mioty po 2 laach i wile szczeniąt w miocie nie wytworzyły bariry bezpłodności pomimo liczoneej na milion lat sepracji. to zapasowy login coprawda jako że tu co-rusz banują Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:52 PS Zasadniczo poczuwam się do bycia liberałem:P Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:40 janbezziemi napisał: > Ale problemy! 99,9 % katolików, jest przekonanych o tym, że Jezus wykonywał znak krzyża... bo jakżeby inaczej... Jestem przekonany, że daliby się posiekać.... zapędziłem się! - nie daliby się posiekać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:49 Nie sądzę. Jest w końcu mit o Konstantynie i jego wizji sennej. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:54 humbak napisał: > Nie sądzę. Jest w końcu mit o Konstantynie i jego wizji sennej. Spośród tych co mity znają, większość zna greckie.... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
coprawda Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:32 Bo uważam że znak krzyża to nasz starodawny sięgający pare tysięcy lat wstacz symbol. Podejżewam że gdzieś z 80 % ideii chrześcijaństwa to nasza tradycja wywodząca się z dorobku intelektualnego naszych przodków. Im większa inteligencja tym więcej w świadomości dobroci a skoro Polacy mają nawyższe na świecie IQ to to oczywiste że powinni rozpracować światopogląd i system wartości oparty o dobroć. < to nie jest oczywioście dowód a raczej twierdzenie oparte na wielu przesłankach Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:42 coprawda, to prawda...: Paranoja... ta, obok Schizofrenii :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:47 Znak krzyża sięgający parę tysięcy lat wstecz? Pewny jesteś? Jakoś nie przypominam sobie czegoś takiego... indoeurpejski symbol? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:48 Acha! Ze swastyką kojarzony. Kto wie. Ja napisałem powyżej pochodzenie krzyża chrześcijańskiego. Wiesz... w symbolach poszalejesz. Skrzyżować parę kresek można na ograniczoną ilość sposobów;) Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Czy Jezus Chrystus był obrzezany? 02.11.06, 19:30 Gdzie jest jego napletek? I czy jest relikwią? Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: Czy Jezus Chrystus był obrzezany? 02.11.06, 19:41 Łk 2,21 "Gdy nadszedł dzień ósmy i należało obrzezać Dziecię, nadano Mu imię Jezus, którym Je nazwał anioł, zanim się poczęło w łonie Matki." No to już coś wiemy... Tyle co z napletkiem? Czy został relikwią? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Czy Jezus Chrystus był obrzezany? 02.11.06, 19:45 peer2 napisał: > Łk 2,21 > "Gdy nadszedł dzień ósmy i należało obrzezać Dziecię, nadano Mu imię Jezus, > którym Je nazwał anioł, zanim się poczęło w łonie Matki." > No to już coś wiemy... > Tyle co z napletkiem? Czy został relikwią? Wie ktoś? Złaśnie czytam o możliwościach sklonowania Jezusa.... Póki co, jako materiał, mają tylko trzy-chusty relikwie... robota zapowiada się trudna... gdyby mieli napletek, poszłoby nieporównywalnie łatwiej... :) Narazie ustalili, że Jezus miał i matkę i ojca - to już dużo... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Czy Jezus Chrystus był obrzezany? 19.12.06, 00:27 Jeszcze do niedawna sporym wzięciem cieszył się kult świętego napletka. Posiadaniem tego "autentycznego" chwaliło się aż trzynaście świątyń, m.in. Santiago de Compostela w Hiszpanii i bazylika św. Jana na Lateranie w Rzymie. Odpowiedz Link Zgłoś
sanitarny Czy zgrzeszylem? 02.11.06, 19:39 img.stern.de/_content/56/77/567713/madonna2_250.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:43 Dawno nie słyszałem lepszego pytania na tym forum :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_magister Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? 02.11.06, 19:52 coprawda aleś Ty durak Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Giwi, dlaczego nie wyrzucisz tego wątku na forum 02.11.06, 19:57 "Religia" ??? zgodnie z tym co napisałaś w swoim "wątku pomocowym" ???... Bądź konsekwentna ! Odpowiedz Link Zgłoś
orwella Ciekawe pytanie - kult Jezusa herosa 02.11.06, 20:04 antyczny indoeuropejski znak zakrzywionego krzyza (swastyka) jest symbolem slonca. Podobny symbol o tym samym znaczeniou jest wystepuje tez w kraju Baskow. Chrustus mial wielu bogow prototypow. Glownym byl bog grecki Iasion (Jasion), w Rzymie nazywany Jasusem, ktory mial podobne pochodzenie - od Boga Zeusa i ziemskiej kobiety, a wiec byl herosem, synem bozym. Czynil podobne cuda jak Jezus i byl umilowanym przez starozytnych Grekow jako ze byl opiekunczy, kochajacy i milosierny. W Rzaymie jego swiatynia znajdowala sie na wzgorzy Watykanskim. Weiele sugeruje, ze zydowski Jezus byl przypadkowym mezczyzna, wpisanym w juz istniejacy kult Jasiona. To tlumaczy dlaczego chrzescijanstwo przyjela sie w Grecji i Rzymie, a nie wsrod Zydow. Otoz dlatego, ze ten kult wczesniej tam istnial. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawe pytanie - kult Jezusa herosa 02.11.06, 21:13 Swastyka była też (chyba nawet przede wszystkim) symbolem ogniska domowego. Krzyż egispki natomiast symbolem życia. A baskowie to już zupełnie inna planeta:P A skąd tego Boga Jasiona wzięłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawe pytanie - kult Jezusa herosa 02.11.06, 21:14 PS ten końcowy wywód jest nieco bez sensu. Chrześcijaństwo istniało na Bliskim Wschodzie i istnieje tam nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ciekawe pytanie - kult Jezusa herosa 02.11.06, 21:17 Ha! Google prawdę mi powie:) Dość mało istotny bóg jak na pierwowzór ogólnoświatowej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: czy Jezus Chrystus się żegnał ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 12:06 Jezus Chrystus nie żegnał się, nie modlił się za pomocą różańca, nie padał przed obrazami. Podobnie jak jego apostołowie i póniejsi uczniowie. Tylko, że prawdziwy chrystianizm już dawno nie istnieje, przekaz biblijny zastąpiono soborami watykańskimi a prawdziwe wierzenia- pogańskimi zwyczajami. Odpowiedz Link Zgłoś