right_wing 18.03.07, 21:27 Zapraszam do dyskusji. Place podatki, bo ... Nie place podatkow, bo ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot_behemot8 Re: Placic podatki czy nie ? 18.03.07, 21:50 > Place podatki, bo ... Podatki są niezbędne do funkcjonowania państwa. > Nie place podatkow, bo ... Ten kto napisze, ze nie płaci podatków jest albo głupcem (bo płaci a o tym nie wie) albo małolatem, albo kłamczuchem. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: Placic podatki czy nie ? 18.03.07, 22:44 > Ten kto napisze, ze nie płaci podatków jest albo głupcem (bo płaci a o tym nie > wie) albo małolatem, albo kłamczuchem. Albo złodziejem:) Odpowiedz Link Zgłoś
zabanawadze Re: Placic podatki czy nie ? 19.03.07, 09:13 heretic_969 napisał: > > Ten kto napisze, ze nie płaci podatków jest albo głupcem (bo płaci a o ty > m nie > > wie) albo małolatem, albo kłamczuchem. > > Albo złodziejem:) albo ofiara losy na pomocy socjalnej > > > Odpowiedz Link Zgłoś
prawicowiec2 Re: Placic podatki czy nie ? 19.03.07, 08:22 kot_behemot8 napisała: > > Place podatki, bo ... > > > Podatki są niezbędne do funkcjonowania państwa. a ja dlatego, że państwo jest w stanie mnie do tego zmusić. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Placic podatki czy nie ? 19.03.07, 08:30 prawicowiec2 napisał: > > Podatki są niezbędne do funkcjonowania państwa. > > a ja dlatego, że państwo jest w stanie mnie do tego zmusić. Można i tak. Chociaz płacenie podatków mniej boli gdy rozumie się ich zasadność. Podatki istnieją tak długo jak długo istniej ludzkość (no może we wspólnocie pierwotnej ich nie było, choc i to nie jet pewne), warto mieć tego świadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesieque Re: Placic podatki czy nie ? 19.03.07, 11:20 kot_behemot8 napisała: > Można i tak. Chociaz płacenie podatków mniej boli gdy rozumie się ich > zasadność. Podatki istnieją tak długo jak długo istniej ludzkość (no może we > wspólnocie pierwotnej ich nie było, choc i to nie jet pewne), warto mieć tego > świadomość. Zgadza się, podatki istnieją od zawsze, tylko zauważ że haracze pobierane w Polsce i w większości krajów Eurolandu sięgają już granic absurdu. Ciekawe czy ktoś kiedyś zastanawiał się nad tym, ile podatku płaci równocześnie np. siedząc przed telewizorem, paląc papieroska i popijając piwko. W tej samej chwili płaci się co najmniej 6 podatków, jeśli nie więcej: 1. abonament RTV (oczywiście nie nazywany oficjalnie podatkiem) 2. 22% VAT w cenie prądu zużywanego przez telewizor 3. VAT w cenie spożywanego alkoholu 4. akcyza w cenie j/w 5. VAT w cenie palonych papierosów 6. akcyza w cenie j/w. Dlatego osobiście uważam, że przemyt alkoholu czy papierosów nie jest niczym złym. Chociaż "państwo" wmawia nam co innego - bo jak mawia JKM: "Nie kradnij, rząd nie lubi konkurencji". Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Placic podatki czy nie ? 19.03.07, 20:59 > Dlatego osobiście uważam, że przemyt alkoholu czy papierosów nie jest niczym > złym. Oczywiście, że podatki powinny być mniejsze. Natomiast z ostatnim zdaniem nie zgadzam sie. Prawo trzeba zmieniać a nie łamac. A JKM uważam za idiotę;) Odpowiedz Link Zgłoś
prawicowiec2 Re: Placic podatki czy nie ? 20.03.07, 10:03 kot_behemot8 napisała: A JKM uważam za idiotę;) gdyż........? Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: Placic podatki czy nie ? 18.03.07, 22:45 > Place podatki, bo ... Muszę oraz (częściowo) chcę - choć wolałbym mniej i żeby były lepiej wydawane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Placic podatki czy nie ? IP: 83.136.224.* 18.03.07, 22:55 Płacę i to 40%, mój mąż też ale wolę takie niż żadne ... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Placic podatki czy nie ? 19.03.07, 07:23 w normalnym kraju podatki jest to łożenie do kasy wspólnej. dzięki współdziałaniu możan osiągnąć więcej niż działając indywidualnie. tak więc osiągane efekty i korzyści dla płacącego są dużo większe niz nakłady czyli sie opłaca! W polsce podatki to haracz dla bandziorów którzy opanowali ten kraj. tak więc nie płacenie podatków uważam nie tylko że nie naganne ale godne pochwały, wręcz za działanie patriotyczne! oczywiście narażanie się na nieprzyjemności nie jest trozsądne i tak jak z innymi wymuszeniami nie ma co stawac okoniem dopóki nie ma się odpowiedniego wsparcia. ale tez nie ma co miec wyrzuty sumienia o to nie okradanie bandytów ale ratowanie swojego majątku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Nie płacę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:12 Jako wyraz nieposłuszeństwa obywatelskiego. Stać mnie i na podatki i na karne odsetki, więc niech sobie mnie ścigają do czasu przedawnienia zobowiązań. Abonamentu TVP też nie płacę, o czym poinformowałem TVP w ubiegłym roku podając przyczynę (tendencyjne programy dotyczące mniejszości narodowych i seksualnych). Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Nie płacę 19.03.07, 20:57 Gość portalu: kix napisał(a): > Jako wyraz nieposłuszeństwa obywatelskiego. Stać mnie i na podatki i na karne o > dsetki, więc niech sobie mnie ścigają do czasu przedawnienia zobowiązań. Abonam > entu TVP też nie płacę, o czym poinformowałem TVP w ubiegłym roku podając przyc > zynę (tendencyjne programy dotyczące mniejszości narodowych i seksualnych). Brednie. Podatek dochodowy którego rzekomo nie płacisz, to najmniej znacząca część wpływów podatkowych państwa. Poczytaj sobie coś na temat vatu i akcyzy, to przestaniesz bredzić o tym że nie płacisz. Wszyscy płacą. Jedyne co moze być prawdą w tym co napisałes, jest niepłacenie abonamentu rtv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 21:25 Nie pisałem o podatkach pośrednich, od których uciec nie sposób. Pisałem o podatku bezpośrednim, czyli dochodowym, od którego przy odrobinie chęci można uciec, co niniejszym czynię. Twoje powyższe słowa odbieram jako niechęć do zrozumienia istoty tematu (bo ani od VAT-u ani od akcyzy uciec się po prostu nie da, więc nie podejrzewam że autor wątku miał któryś z wymienionych przed chwilą podatków na uwadze). Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Wyjaśnienie 20.03.07, 09:59 Gość portalu: kix napisał(a): > Nie pisałem o podatkach pośrednich, od których uciec nie sposób. Pisałem o poda > tku bezpośrednim, czyli dochodowym, od którego przy odrobinie chęci można uciec > , co niniejszym czynię. Pisałeś takze o jakiś "karnych odsetkach" a to mi na kilometr pachnie blagą. Oczywście rozumiem, ze mozna wykorzystywac kruczki prawne żeby unikac podatków, sporo ludzi to robi - ja też. Ale skąd w takim razie karne odsetki? > Twoje powyższe słowa odbieram jako niechęć do zrozumienia istoty tematu (bo ani > od VAT-u ani od akcyzy uciec się po prostu nie da, więc nie podejrzewam że aut > or wątku miał któryś z wymienionych przed chwilą podatków na uwadze). Istota tematu dla mnie jest taka, że podatki są niezbędne dla funkcjonowania państwa - brak podatków oznaczałby anarchię. Jeśli uważamy, że podatki są za wysokie (a niewątpliwie są) to należy popierać partie dążące do ich obniżenia. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Nie płacę 19.03.07, 21:29 > Brednie. [..] Poczytaj sobie coś na temat vatu i akcyzy, > to przestaniesz bredzić o tym że nie płacisz. Wszyscy płacą. na wszystko są sposoby nawet jesli bandzior ci przystawi pitolet do głowy to mozna znalesc sposób by nie oddac mu całej kasy może i wszyscy pąłcą ale nie wszystko... a im wieksza biurokracja tym więcej kruczków prawnych, tym wiecej mozliwości... ba nawet sa takie które pozwalaja nie tylko nie płacić a wyciągnąć kase od państwa - było przeciez pare takich przypadków a nie sadze żeby złapali wszystkich (moim zdaniem albo złapali pechowców albo tych najbiedniejszych i najbardziej gamoniowatych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Można się wymigać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 22:02 Nie płacę abonamentu za tv, radiowego, za psa nie płacę też. Poza tym mam spore dochody z różnych "rzeczy" za które też nie płacę i już :)))) Mogą mi że tak powiem skoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Można się wymigać 19.03.07, 22:20 Zywnosc tez bez VATu kupujesz? Akcyzy za paliwo tez pewnie nie? Odpowiedz Link Zgłoś