Gość: next Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.07, 21:54 A mnie się ten pomysł nawet podoba, zwłaszcza w wersji crazziego. Brakuje mi takich miejsc i okazji do zawiązywania wspólnoty. Mogłoby np na osiedlu poprostu być takie miejsce, gdzie organizowałoby się takie imprezki z altanka, ławeczkami, paleniskiem... Widziałem coś takiego a Italii, tylko zamiast grilla był tam piec do pizzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: 85.112.196.* 30.03.07, 22:09 Chociaż sama bym się nigdy nie odważyła na rozpalenie grilla pod blokiem to gdyby zrobili to moi sąsiedzi nie miałabym nic przeciwko temu. Te wszystkie opowieści o smrodzeniu sąsiadom nie mają sensu. Przecież jak ktoś robi grilla w swoim małym ogródku to dym nie zatrzymuje się na płocie tylko leci do sąsiadów. Jeśli by to zrobić w pewnym oddaleniu od bloku, w miejscu do tego przeznaczonym, to komu by to przeszkadzało? Moi sąsiedzi mieszkający piętro niżej zrobili sobie kiedyś grilla na balkonie. Niby normalni i sympatyczni ludzie i raz im odbiło. W moim mieszkaniu było biało od dymu a zapach pieczonych kiełbasek tkwił w kanapach i dywanach z tydzień. Balkon to nie najlepszy pomysł ale pod blokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 12:26 no wlasnie, moznaby zachecic sasiadow do dyskusji o tym; moznaby wytyczyc miejsce, ktore odpowiadaloby WIEKSZOSCI (jak demokracja to demokracja!!), w ktorym odbywalyby sie rozmaite lokalne spotkania, zebrania i imprezy. Gdybyscie mieli kawalek wlasnego trawnika, to grill mozna nawet wmurowac (taki staly, porzadny), a wokol postawic laweczki... W ten sposob ucywilizujemy nasze miasta, pozbawimy je chorej anonimowosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: 85.112.196.* 31.03.07, 23:10 Prawie na każdym osiedlu znalazłoby się odpowiednie miejsce. Tylko obawiam się, że przy takim stacjonarnym grillu należałoby postawić ochroniarza. Lepiej niechby każdy przychodził ze swoim sprzętem. To racja, że takie miejsce ucywilizowałoby polskie osiedla. Nie każdy też ma jakąś działkę za miastem lub wyjeżdza na łono natury. Tacy ludzie też powinni miec trochę przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geeee Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.kat.3s.pl 01.04.07, 12:44 Pomysl super! mieszkam w bloku 88 mieszkan - trawnik duzy - nic tylko zrobic takie miejsce - trzeba bedzie na nastepnym zebraniu wlascicieli pomysl podsunac - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.net.autocom.pl 30.03.07, 22:10 pod blokiem to nie wpada. Gdybyś urządził sobie gryyyla pod blokiem w przekonaniu że ci wolno a śmierdzący, gryzący dym z ogniska uderzał by mi w okna, ja bym zaczęła lać wodę na ciebie z okna bo też mi wolno. No chyba że byś mnie zaprosił do gryyyyylowania, to zmienia postać rzeczy;). Ale ogólnie to jestem przeciwko takim zwyczajom. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 16:26 Gość portalu: ania napisał(a): > pod blokiem to nie wpada. Gdybyś urządził sobie gryyyla pod blokiem w > przekonaniu że ci wolno a śmierdzący, gryzący dym z ogniska uderzał by mi w > okna, ja bym zaczęła lać wodę na ciebie z okna bo też mi wolno. No chyba że byś > mnie zaprosił do gryyyyylowania, to zmienia postać rzeczy;). Ale ogólnie to > jestem przeciwko takim zwyczajom. dlaczego przeciwko?? nie podoba Ci sie staropolska goscinnosc i zamilowanie do wspolnego, spolecznego biesiadowania?? Mi sie akurat bardzo podoba i uwazam, ze trzeba przywracac te prastare tradycje, bo one sa zawsze na czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.net.autocom.pl 31.03.07, 17:50 > dlaczego przeciwko?? przecież napisałam dlaczego. Wydawało mi się ze określenie: śmierdzący, gryzący dym jest czytelne i jednoznaczne dla wszystkich. nie podoba Ci sie staropolska goscinnosc i zamilowanie do > wspolnego, spolecznego biesiadowania?? zależy z jaką reprezentacją społeczeństwa miałabym społecznie biesiadować- i tu się przyznaję że nie z każdym się zadaję;). Jeśli sąsiedzi byliby w porządku, miałabym o czym z nimi rozmawiać, po prostu byliby to mili ludzie, to bardzo chętnie pobiesiaduję ale nie na syfiastym trawniku "Mi sie akurat bardzo podoba " Co ci się podoba? Grill przed blokiem wśród psich kup czy sąsiedzkie biesiadowanie? "i uwazam, ze > trzeba przywracac te prastare tradycje, bo one sa zawsze na czasie" W państwie polskim wiele rzeczy trzeba ale akurat nie to. Jak komuś się nie podoba to nie musi. A prastare tradycje są wszem i wobec powszechne w naszym kraju, słabiej ma się natomiast postęp mentalności i myśli ludzkiej, że tak szumnie;) się wyrażę. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 20:29 Gość portalu: ania napisał(a): > > dlaczego przeciwko?? > > przecież napisałam dlaczego. Wydawało mi się ze określenie: śmierdzący, gryzący > dym jest czytelne i jednoznaczne dla wszystkich. to rozumiem, ale nadal nie wiemy, gdzie ten grill dokladnie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.net.autocom.pl 31.03.07, 22:35 "polemizowalbym, gdy wiele osob nie zna podstawowych piosenek biesiadnych czy > toastow; " Nie ubolewam nad tym osobiście, nie śpiewamy też piosenek biesiadnych podczas imprez z znajomymi i wcale mi to nie przeszkadza. "nie mowiac o znajomosci dawnych tradycji swiatecznych (chrzescijanskic > h > i nie tylko); np. kolędowanie w miastach w Boze Narodzenie dawno juz zaniklo," u mnie nie zanikło, co roku przychodzą (głownie) dzieci(?!), żebrać czy tam kolędować jak kto woli. Dorosłym się być może nie chce i mają do tego prawo. Ja z niego korzystam jak najbardziej. "zauwaz, ze ciezko robic postep, gdy sie nie m > a > mocnych korzeni" nie to że się od swoich korzeni odcinam ale nie widzę tutaj związku. Swoją drogą ten temacik często był zastępczym tematem wypracowań na j. polskim w szkole, postawionym w formie rozprawki. "Zeby nie bylo kup na > trawniku, warto sie poznac i dogadac w tej sprawie. Akurat czystosci kompletnie > nie sluzy anonimowosc o ktorej pisze nessie-jp." Jeśli uważasz że zwracanie sąsiadom uwagi że ich psy robią kupę na trawniku umocni, scali sąsiedzkie stosunki to moim zdaniem masz trochę yghm... delikatnie mówiąc naiwne poglądy. Również twierdzenie że sąsiad- ziomal;) bardziej poczuje się zobligowany do sprzątania po swoim psie niż zwykły sąsiad któremu mówię tylko dzień dobry, jest w mojej opinii poglądem oderwanym od rzeczywistości. Kolejna sprawa: nie odczuwam potrzeby bratania się z całym osiedlem. Tak jak już napisałam wcześniej- nie każdy ma szanse;) zostać moim znajomym. W bloku mieszkają przypadkowi ludzie, o różnych mentalnościach, poglądach, sposobach na życie wreszcie charakterach i osobowościach. Jak nieskromnie powiem ze gdy chcę to dogadam się z każdym to nie skłamię;) ale to nie oznacza ze z każdym się zaprzyjaźnię. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: Wypada! Zrob go w piatek 6.04.2007 :P 30.03.07, 22:34 Z powodu? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Marysiu! 31.03.07, 12:08 Gosciu zadal idiotyczne pytanie i dostal idiotyczna odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Admirale! 31.03.07, 22:43 nelsonek napisał: > Gosciu zadal idiotyczne pytanie i dostal idiotyczna odpowiedz. Dobra dostal odpowiedz, bo nam sie dyskusja rozpetala :) Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Admirale! 31.03.07, 23:22 Przywracasz mi wiare w ludzi :)))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Wypada! Zrob go w piatek 6.04.2007 :P IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.07, 23:05 czekałem, aż ktoś "mondry" wrzuci coś takiego. może jeszcze coś o grilowanych kaczkach, albo, że to pomysł Romana.... Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: Wypada! Zrob go w piatek 6.04.2007 :P 30.03.07, 23:07 Gość portalu: next napisał(a): > czekałem, aż ktoś "mondry" wrzuci coś takiego. może jeszcze coś o grilowanych > kaczkach, albo, że to pomysł Romana.... No prosze, glodnemu chleb na mysli - ja tam mam zgola inne skojarzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Wypada! Zrob go w piatek 6.04.2007 :P IP: 85.112.196.* 30.03.07, 23:11 6 kwietnia ma wybuchnąć nowa wojna. USA zaatakują Iran. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Dostosowalem poziom odpowiedzi do poziomu pytania 31.03.07, 12:07 Przeszkadza ci to mONdralo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Dostosowalem poziom odpowiedzi do poziomu pyt IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.07, 12:29 raczej do SWOJEGO poziomu, ale jak to mówiOM: nie karmić trolla... Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Dostosowalem poziom odpowiedzi do poziomu pyt 31.03.07, 12:32 Czy uwazasz, ze zadane pytanie bylo mONdre? Ten kto karmi trolla jest gUpi? Czekam na bardziej doglebnOM ocene poziomu wypowiedzi... -- 5po5 - "Debrzechwizacja" (30.03.2007) Forum o piłce Wszystko płynie jak powiedział Pan Tarej! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Dostosowalem poziom odpowiedzi do poziomu pyt IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.07, 12:42 Nie oceniam pytania - z dugiej strony, co w nim złego/głupiego. Facet pyta, bo ma dylemat, większość "aluzyjnie" sugeruje, że jest głupi, burak, "słoma w butach"... polska norma. Oceniłem poziom twojej odpowiedzi - jest głupia, sugestia, że ktoś, kto chce zrobić grilla na trawniku, jest tak samo głupi, jak ludzie obchodzący święta jest głupia i prymitywna. Karmienie trolla, co w tej chwili robię, jest głupie lub naiwne - ale ja to sobie tłumaczę, że nie tyle ty coś z tego zrozumiesz, ale inni, którzy to czytają i być może dali by się złapać na twoje "wysublimowane" poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Dostosowalem poziom odpowiedzi do poziomu pyt IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.07, 12:44 i jeszcze ,że to takie "trendi" przywalić katolikom Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Dostosowalem poziom odpowiedzi do poziomu pyt 31.03.07, 12:50 patrz post nizej. Czy wszystko musi Ci sie kojarzyc z katolikami? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Dostosowalem poziom odpowiedzi do poziomu pyt 31.03.07, 12:49 Nie moja wina, ze skojarzylo Ci sie ze swietami. Kazdy niech je sobie obchodzi na swoj sposob. I z cala pewnoscia zaden z tych sposobow nie jest ani glupi, ani ograniczony. No i dziekuje serdecznie za ocene odpowiedzi. Szczerze powiedziawszy zwisa mi ona i powiewa. Zwracam jedynie uwage, ze Marysia zrozumiala ta odpowiedz zupelnie inaczej (domyslam sie, ze miala to samo na mysli co ja - ale pewny nie jestem). No ale przeciez nie o to chodzilo Nelsonkowi. Ty to wiesz najlepiej... Poziom pytania kazdy ocenia jak chce. Ty po swojemu, ja po swojemu. Podobnie z moja odpowiedzia. W sumie nie wiem po co to pisze. Ale jest szansa, ze zrozumiesz. W koncu uwazasz sie za rozgarnietego forumowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: Dostosowalem poziom odpowiedzi do poziomu pyt 31.03.07, 22:45 nelsonek napisał: Zwracam jedynie uwage, ze Marysia zrozumiala ta odpowiedz > zupelnie inaczej (domyslam sie, ze miala to samo na mysli co ja - ale pewny nie > > jestem). Upewniam zatem! Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Dostosowalem poziom odpowiedzi do poziomu pyt 31.03.07, 22:51 Dzieki! Czyli nie wszystkim kazda wypowiedz kojarzy sie od razu z wojujacymi ateistami, albo z Radiem Maryja. Cieszy mnie to:] Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Wypada! Zrob go w piatek 6.04.2007 :P 31.03.07, 08:41 Nelsonku, DRUGIEGO kwietnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jokii trochę jakby obciach IP: *.fdk.airbites.pl 30.03.07, 22:31 trochę jakby obciach -grill przed blokiem... chłopie lepiej daj spokój :-))) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osjana Re: trochę jakby obciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 13:26 Nie robta grilla tylko schlejta sie jak porzondne ludzie w chalpie, a potem w miacho na rozboja. Odpowiedz Link Zgłoś
gregor100 Bigos!! 31.03.07, 00:36 Zrób bigosu wielki gar i kolęduj od drzwi do drzwi-wcześniej wywieś info na klatce że będziesz kolędował!Sprawdza sie! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Bigos!! 31.03.07, 16:18 to prawda, bigos jest bardzo lubiany, nawet przez obcokrajowcow... Zwlaszcza, gdy jest goracy i pachnie przyjemnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturek Ale do kiszonej sikają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 21:46 Ja tam bym się brzydził bigosu. On jest robiony z kiszonej kapusty. Słyszałem, że podobno sikają do beczek z kiszoną kapustą aby lepiej kisło :) Odpowiedz Link Zgłoś
crazy-bottle Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 00:38 a mnie sie ten pomysl podoba. pod kilkoma warunkami: 1. zaprosisz rowniez sasiadow a impreza bedzie skladkowa 2. blok jest z gatunku tych nowych i nieduzych 3. psy jeszcze totalnie nie zasraly trawnika te wszystkie argumenty, ze to wiocha, ze nie wypada bo dym, ze impreza na podworku.... to mi troche pachnie taka malomiasteczkowa inteligencja w pierwszym pokoleniu, co to przeniosla sie do miasta i teraz sama nie wie jak sie zachowac. ludzie, wiecej luzu. taka wspolna impreza moze byc calkiem niezlym pomyslem na wzajemne poznanie sie sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 12:28 dokladnie, to jest poprostu dulszczyzna, ktorej w Polsce niestety nadal duzo; nie tylko w Polsce zreszta; jak slysze, ze Niemcy w Hamburgu nie toleruja grajkow ulicznych, to mnie szlag trafia i po cichu wymyslam tym najbardziej wrogim wobec grajkow od spadkobiercow nazistow; bardzo lubie, gdy gra muzyka (np. w Warszawie jest to bardzo popularne i zgodne ze starymi tradycjami Stolicy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad zadymiony Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.pia.airbites.pl 31.03.07, 18:10 1. zaprosisz rowniez sasiadow a impreza bedzie skladkowa 2. blok jest z gatunku tych nowych i nieduzych 3. psy jeszcze totalnie nie zasraly trawnika Pomysł zupełnie nietrafiony. 1. - Nie wszyscy sąsiedzi będą ochotę i czas na wspólne grillowanie pod blokiem - czy w związku z tym oni muszą znosić gryzący dym u siebie w mieszkaniu? 2. - Czy jeżeli blok jest nowy nieduży, to dym nie wlatuje prze okna? Odpowiedz Link Zgłoś
braun_f Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 00:38 jak najbardziej, uwazaj tylko na psie gowna, no i zapros ciecia - inaczej pogoni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quesso Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.a2j.airbites.pl 31.03.07, 02:01 Twoje wątpliwości "Czy wypada?" mają rację bytu. Blokowiska na kształt modernistycznych osiedli nie uwględniają płynnego przejścia ze strefy prywatnej (mieszkanie) do publicznej (ulica). Aby uzyskać normalne warunki do grilla z sąsiadami potrzebna jest jeszcze strefa półpubliczna/półprywatna (dostępna tylko sąsiadom i Tobie) inaczej będziesz czuł się skrempowany :) Zostaje jeszcze grill na balkonie w mieszkaniu :P Odpowiedz Link Zgłoś
critto "TAK" dla "malych wiosek" w miescie! 31.03.07, 12:23 te blokowiska to najbardziej chory 'wynalazek' XX wieku i systemu komunistycznego. Najbardziej nienaturalna i nieprzyjemna forma mieszkania. Zastanowmy sie moze, jak daloby sie zintegrowac ludzi na nich mieszkajacych, aby stworzyli w nich swoje 'male wioski', w ktorych wszyscy sie znaja; zniknie przestepczosc, zobaczycie, bo nikt nie bedzie okradal znajomych (nawet zlodziej), a wszystkim bedzie sie mieszkalo przyjemnie. Wielkie miasta trzeba pozbawic anonimowosci; sprawic, zeby ludzie sie w nich poznali, chocby z najblizszej okolicy. Jezeli grill nie jest najlepszym pomyslem, to moze rzucajcie jakies inne?? Lokalny festyn?? Spotkanie w dzien przy muzyce (mozna zaprosic jakichs grajkow, np. Cyganow czy kapele podworkowa)?? Tak sie kiedys zylo w miescie, zanim nadeszla jego komunistyczna degeneracja i warto do tego wrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: "TAK" dla "malych wiosek" w miescie! 31.03.07, 15:13 > Wielkie miasta trzeba pozbawic anonimowosci; Należy czyim zdaniem? Bo ja np. nie życzę sobie małomiasteczkowego wścibstwa i obgadaywania sąsiadów bliższych i dalszych. Moi sąsiedzi to nie jest moja rodzina i wara im od mojego życia prywatnego - a mnie od ich życia. Ta anonimowość - to poszanowanie cudzej przestrzeni behawioralnej. Bez niej nie dałoby się w dużych miastach żyć. > Zastanowmy sie moze, jak daloby sie zintegrowac ludzi na nich mieszkajacych, ab > y > stworzyli w nich swoje 'male wioski', w ktorych wszyscy sie znaja; zniknie > przestepczosc, Tak, jasne, bo w małych miasteczkach i wioskach to nie kradną, nie piją, żon nie biją... Mrzonki frustrata. zobaczycie, bo nikt nie bedzie okradal znajomych (nawet > zlodziej), a wszystkim bedzie sie mieszkalo przyjemnie. Najlepiej, żeby każdy miał własny domek otoczony rozległymi łąkami. Wtedy będzie mógł robić sobie, co zechce, a w dodatku nie oskarżą go o blokowiskową mentalność ani wielkomiejską anonimowość. A nikt nie będzie nikogo okradał, bo się złodziejom nie będzie chciało tak daleko chodzić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: "TAK" dla "malych wiosek" w miescie! 31.03.07, 16:16 nessie-jp napisała: > > Wielkie miasta trzeba pozbawic anonimowosci; > > Należy czyim zdaniem? Bo ja np. nie życzę sobie małomiasteczkowego wścibstwa i > obgadaywania sąsiadów bliższych i dalszych. Moi sąsiedzi to nie jest moja > rodzina i wara im od mojego życia prywatnego - a mnie od ich życia. Jesli wszelkie kontakty spoleczne kojarza Ci sie z obgadywaniem, to wspolczuje. Chamstwo tak robi, to fakt, ale przeciez wiekszosc ludzi nie jest chamska, a nawet jest zyczliwa. Dobry sasiad pomoze, poradzi, wesprze na duchu... Widac nigdy nie miales takowych Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: "TAK" dla "malych wiosek" w miescie! 31.03.07, 16:28 > Jesli wszelkie kontakty spoleczne kojarza Ci sie z obgadywaniem, to wspolczuje. To ty masz problemy z zaakceptowaniem anonimowości - czyli poczucia prywatności - drugiej osoby. > Dobry sasiad pomoze, poradzi, wesprze na duchu... Widac > nigdy nie miales takowych Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: "TAK" dla "malych wiosek" w miescie! 31.03.07, 20:10 nessie-jp napisała: > > Jesli wszelkie kontakty spoleczne kojarza Ci sie z obgadywaniem, to wspol > czuje. > > To ty masz problemy z zaakceptowaniem anonimowości - czyli poczucia prywatności > - drugiej osoby. Anonimowosc to NIE to samo co prywatnosc; prywatnosc to prawo do poszanowania tajemnicy zycia osobistego, erotycznego itd; do tego, aby ktos, kogo nie chcesz wpuscic, nie wszedl Ci do mieszkania i nie podgladal Cie przez okno czy przez dziurke od klucza. Natomiast wychodzac do przestrzeni publicznej NIE masz prawa do prywatnosci, gdyz wszystko moze byc obserwowane a nawet nagrywane (jesli sa kamery, np. przemyslowe). I tutaj nie mowimy o prywatnosci, a o zwyklej anonimowosci w miejscu publicznym, ktora NIE jest dobra, gdyz prowadzi do oslabienia wiezi spolecznych i wzrostu zagrozenia przestepczoscia (to jest od dawna potwierdzone). W przeciwienstwie do prywatnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: "TAK" dla "malych wiosek" w miescie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 22:11 e tam. blok to system klatek, ktore ludzie sami sobie zbudowali. racja. blok to chora koncepcja i z tym nie mozna sie nie zgodzic :/ ale nie zawsze mozna probowac to łagodzic bratając sie z sąsiadami. Mieszkam na przeciwko 50 letniej parki. On pije, sa bardzo glosni. Wyprowadzaja rozszczekanego jamnika o 5 rano. po cholere im pies, skoro nie maja warunkow aby go trzymac? Bo niemoznosc wyprowadzania psa w godz 6-22 to wlasnie brak warunkow do jego trzymania. maja 150 mieszkanie (2 poziomy) i co? Smierdzace buty wywalają na klatkę. na mysl, ze mialabym sie z nimi bratac w trakcie blokowego grila - ha ha ha. ps. kolezanka, ktorej sasiad z piętra wystawial smierdzace buty na klatke, wyrzucila mu je. nastepnej pary nie wystawil :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka2 Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.07, 09:03 jakby mi ktoś zrobił grilla pod blokiem, to w ciągu 20min byłaby tam wezwana przeze mnie straż miejska, straż pożarna i policja. A jak by Ci juz odpowiednim mandatem wytłamaczyli, czemu nie należy robić takich rzeczy i że to straszna wiocha jest, to ja bym Cie wtedy ładnie poprosił o umycie mi okien od zewnątrz. Jak chcesz grilla na swiezym powietrzu, to zawsze mozesz zrobić go na trawiastej wysepce gdzies przy zjezdzie z obwodnicy. Widziałem kiedyś w nocy takich desperatów :) Nie wiem, co bardziej smierdziało - ich grill czy spaliny z tirów, ale im chyba nie przeszkadzało :) Odpowiedz Link Zgłoś
elczy Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 09:49 kraxik napisał: > Przeprowadziłem się właśnie do nowego mieszkania w bloku i chciałem z tej > okazji jutro zaprosic znajomych na grilla. Jest do tego idealne miejsce przed > blokiem na trawniku, ale jeszcze trochę sie waham. Dawniej jak mieszkałem pod > Krakowem w domu rodziców to nie było z tym problemów, ale teraz sam nie wiem - > czy może się ktoś doczepić? Co ty? Czemu na trawniku? Zawsze może komuś przeszkadzać. Najlepeij zaproś znajomych na balkon, tam jesteś u siebie. Rozpal grilla i baw sie dobrze. Na trawnik wychodźcie tylko się załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gus Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.lo6.olsztyn.pl 31.03.07, 10:25 Co za dziwne pytanie.Oczywiście ,że wypada!!! Wypada też palić w windzie, uprawiać seks na balkonie, wystawić włączony tv na klatkę schodową, pić alkohol na dachu, robić kupę na trawniku a siusiu na wycieraczkę sąsiada. Wypada hałasować całą noc, grać w piłkę w mieszkaniu, włączać muzykę na cały regulator. Wypada podkradać żarówki w windzie, pomazać flamastrem klatkę schodową.Wypada trzepać dywany na balkonie, pluć z balkonu i wylewać pomyje.Wypada podsłuchiwać sąsiadów, nie płacić za czynsz, ukraść kwiatek z klatki.Wypada palić na balkonie i rzucać niedopałki niżej.Wypada mieć szczekającego w dzień a wyjącego w nocy psa, który atakuje na klatce i pod blokiem sąsiadów. Nie krępuj się- w końcu jesteś u siebie i możesz robić co chcesz. Ludźmi się nie przejmuj.Jak się komuś nie podoba może się wyprowadzić. Wolność Tomku w swoim domku. Powodzenia! Pamiętaj jednak"Jak Kuba Bogu Tak Bóg Kubie" i "Nie rób drugiemu co Tobie niemiłe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gab Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.wawel.org.pl 31.03.07, 11:02 mam takich sasiadow (mieszkam w kamienicy, ktora ma oficyne, podworko miedzy nimi), ktorzy wrecz zyja na podworku. na podworku rosnie jedno drzewo i poza tym niema ani krzty zieleni, za to walaja sie smieci bo smietnik jest otwarty a dzieci sasiadow wala w niego pilka caly dzien i wywalaja smieci na ziemie (takze papiery i inny syf fruwaja po calym podworku). lubia sobie w tym calym syfie rozlozyc kocyk (te mniejsze pociechy). argumentem przeciw pojsciu z dziecmi w normalniejsze miejsce (jak pograc w pilke to chociazby do szkoly na boisko) jest to, ze oni sa za wisla a na dzielnicy rzadzi cracovia i ich pobija. dodam ze mieszkaja na parterze i maja niebezpiecznego psa (z tym psem tez wychodza tylko na podworko, dodam, ze to duzy wilczur, towarzystwo opieki nad zwierzetami sie tym nie zainteresowalo "bo nie ma dowodow, ze pies nie wychodzi"), ktory lubi rzucac sie na inne psy i wyskakiwac przez okno. straz miejska byla wzywana wiele razy i nic sie nie zmienilo. raz mnie nawet opieprzyli, ze oni nie moga zabronic w pilke grac. jakby mi ktos do tego dolozyl grilla to chyba bym osobiscie poszla i zabila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokon Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.chello.pl 31.03.07, 15:47 zrob grilla u siebie w mieszkaniu, jak dobrze napalisz to bedzie pachnialo jak przed obora u rodzicow. policja sie nie przejmuj, jak sie przywala to powolaj sie na ustawe o wolnosci zgromadzen. jezeli bedziesz mial gasnice to i straz pozarna sie nie czepi. ale na wszelki wypadek wynies z piwnicy widly co je od rodzicow zabrales bo zawsze jakies dresy moga sie wprosic na darmowa kielbaske i obsepic twoja rodzinke z wina prostego. zycze udanego grillowania i spokojnego weekendu wszystkim prowokatorom, hamulcoweym i moherowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
jszhc Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 16:27 To zalezy. Jesli jestes nowy, to moze warto zamiescic ogloszenie na tablicy, inforumujac i przepraszajac zarazem, za wszelkie halasy i niedogodnosci tego a tego dnia, o tej a o tej porze (ja tak zrobilam jak 18-stke robilam w mieszkaniu). Poza tym zalezy tez w jakiej odleglosci jest to miejsce. Jesli jest przynajmniej 20 metrow dalej to nie ma sparwy, ewedentne smiechy jakos sasiedzi przezyja, ale jesli masz zmaiar balowac TUZ pod czyimis oknami - odradzam! I postaw sie w sytuacji tych ludzi, ktorym 'pod uchem' ktos gledzi i sie chichocze. Ja mam takich uciazliwych sasiadow, ktorzy przez cale lato pod oknami wysiaduja i jeszcze takie niedorzeczne rozmowy prowadza (patologiczna rodzina, nikt tam nie pracuje, IQ mniej wiecej ameby)....tak wiec jestem w stanie zrozumiec sasiada starajacego sie ogladac film w telewizji:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.fbx.proxad.net 31.03.07, 16:27 A skad sie do tego bloku przeprowadzasz: z Australii Centralnej czy z amazonskiej dzungli? Poziom pytania wskazuje a to, ze nigdy jeszcze nie mieszkales w miescie ani w ludzkiej spolecznosci. NIE WYPADA robic grilla pod oknami ani na blakonie, tak jak nie pali sia ognisk na srodku pokoju, parkietem nie pali sie w kominku, krolikow nie trzyma sie na balkonie. Poza tym nie wyrzuca petow przez okno, nie trzyma sie smieci na klatce schodowej, podobnie jak niepotrzebnych chwilowo mebli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.net.autocom.pl 31.03.07, 18:15 do tej listy dodam jeszcze ze nie wypada: wystawiać głośników z bardzo głośną (powtarzam: bardzo głośną) muzyką przed klatkę, siadać na ławce, drzeć ryja i pluć, karmić ptaki na balkonie (chodzi mi o masowe ilości gołębi obsiadających z tego powodu parapety), wywalać śmieci przez okno - to są autentyczne sytuacje o których słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 20:15 smiecenie, rozpalanie ognia w mieszkanuiu itd - zgoda calkowita. Z tym grillem to NIE jest jednak az tak generalna zasada, gdyz sa rozne miejsca; wszystko zalezy od tego, jak on jest ulokowany; na podworku-studni lepiej rzeczywiscie nie robic, ale jesli mają kawalek placyku rekreacyjnego, troche dalej od okien, to czemu nie?? powtarzam, gdzieniegdzie są montowane wmurowane grille -- widzialem cos takiego nawet na jednym z osiedli blokowych w Warszawie (bodajze na Bielanach, ale glowy za to nie dam). Generalnie Nalezy zadbac o to, aby byla przestrzen wspolna, ktora mozna wykorzystac w takim celu. Odpowiedz Link Zgłoś
qmc Mieszkasz w bloku? Na grilla jedz pod miasto. 01.04.07, 10:35 Jak grill jest wmurowany na stale przez spoldzielnie lub wspolnote, to mozna go uzywac. Jesli nie, to uzywanie grilla pod blokiem lub na balkonie to to samo, co palenie klepkami parkietowymi w kominku i trzymanie swini w wannie. Mieszkasz w bloku? Na grilla jedz pod miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytadela panx ok Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 20:18 A w Krakowie nie ma tabliczek "nie deptać trawników","tylko jeleń wchodzi w zieleń" itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 20:40 takich tabliczek jest wszedzie pelno i to jest CHORE. O trawniki trezba dbac strzygac trawe jak najczesciej, a NIE zakazujac chodzenia po nich. Jakos w Anglii ludzie masowo robia pikniki na trawie (zwlaszcza w parkach miejskich) i nic zlego sie nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk jak bedzie padało zrob w klatce schodowej IP: *.aster.pl 31.03.07, 21:59 tylko pamietaj otworz jakies okna. Odpowiedz Link Zgłoś
kadanka Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 22:01 1. nie wypada. trawnik przed blokiem jest WSPOLNĄ przestrzenią publiczną. Grilla robi się na własnej przestrzeni - którą jest przydomowy ogródek, jezeli ma się własny domek i ogród. Trawnik przed blokiem jest przedomowym ogródkiem wspolnym dla kilkuset osób - nie jest twój. Jezeli chcesz grilowac na trawniku pod blokiem, to rownie dobrze moglbys w tym miejscu wyrwac trawe i posiac marchewke/rozlozyc lezak i opalac sie na golka/ zrobic siku. te wymienione rzeczy z grillem łączy to, ze robi je sie na wyłącznie SWOIM terenie. nie na wspolnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pivkova Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.autocom.pl 31.03.07, 22:25 Czytam i mi się w głowie nie mieści - jakiż to zaściankowy kraj!!! Wszystko wszystkim przeszkadza, najlepiej zamknąć się w swoich czterech ścianach i łba nie wychylać. Dlaczego grillować na wspólnym dla wszystkich trawniku przed blokiem niby nie wolno, ale kundle kilku jego mieszkańców mogą bezkarnie zostawiać tam swoje odchody??? I jakoś w tej sytuacji wszyscy siedzą cicho. Ludzie, trochę luzu, trochę rozumu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.net.autocom.pl 31.03.07, 22:42 bo psia kupa nie śmierdzi mi w domu a dym z grilla tak, psia kupa nie wydziera się z trawnika tylko sobie tam leży a sąsiad i jego znajomi się wydzierają, bo psią kupę mogę ominąć nie wchodząc na trawnik a odgłosów i smrodu z ogniska nie ominę, bo pies nie sra w okna na parterze a dym z gryyyyla brudzi szyby. Lubisz myć okna? Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 22:45 Chcesz powiedziec, ze psie kupy sa ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.net.autocom.pl 31.03.07, 22:54 nie, kozie bobki są ok;). Odpowiadam na zadane wcześniej pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 22:57 Wiem, ze odpowiadasz na poprzednie pytanie. Chcialem sie tylko dowiedziec czy psie kupy na trawnikach przyblokowych Ci przeszkadzaja czy nie. Bo mi bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.net.autocom.pl 31.03.07, 23:01 mi też, na chodnikach jeszcze bardziej. Podsuwam pomysły dlaczego o te psie łajna ludzie mniej się rzucają, chociaż też nie zauważyłam akceptacji dla tego zjawiska. A przy okazji zwracam uwagę na negatywne aspekty grila pod blokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.net.autocom.pl 31.03.07, 23:06 chodzi o to że psie odchody przeszkadzają w sposób bierny- więc jest bierny sprzeciw, grill w czynny więc nie dziwota ze jest aktywny opór. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 31.03.07, 23:07 OK Aniu! Rozumiem. Zaciekawil mnie ten fragment o kupach i dlatego zapytalem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.net.autocom.pl 31.03.07, 23:12 Spoko, ja dziś póki co chętnie mądruję się na forum, pytaj jak masz wątpliwości;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: 81.210.48.* 04.04.07, 20:40 "Dlaczego grillować na wspólnym dla wszystkich trawniku przed blokiem niby nie wolno, ale kundle kilku jego mieszkańców mogą bezkarnie zostawiać tam swoje odchody??? I jakoś w tej sytuacji wszyscy siedzą cicho. Ludzie, trochę luzu, trochę rozumu..." ?????????? GDZIE i KTO napisal, ze nie przeszkadzaja mu psie gowna pod blokiem????SKAD wyciagnelas takie wnioski. Przeszkadzaja mi gowna w pierwszej kolejnosci, ale jakby mi ktos pod oknem grilowal, tak, jakby trawnik byl JEGO wlasnoscia, to tez by mnie szlag trafil. Piszesz, ze ludzie siedza cicho w kwestii psich kup. Dobre sobie. A co niby maja robic, jak widza wielkiego psa sadzacego wieelkie kupsko na chodniku o 23 w nocy, gdzie ani strazy miejskiej, ani nikogo poza glupim wlascicielem i jego psem. Jak widze dobermana bez kaganca, to raczej nie wyklocam sie z wlscicielem, tylko omijam psa szerokim lukiem. Dziekuje za konfrontacje. "Troche luzu, troche rozumu"? TRochę KULTURY, do ciezkiej cholery. Grilujacym pod blokami raczej jej brak. Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniack Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 04.04.07, 20:50 Malina... Bije przez Ciebie zlosc,zazdrosc.. Chyba nigdy nie moglas, nie mialas znajomych itd.. ze nie moglas zrobic sobie grilla przed blokiem... Nie ma to jak sie pobawic na oczach sasiadow... Niech wiedza z kim maja do czynienienia.. Niech poczuja, co tzn. przyjazn i kumpelstwo... Wg. mnie kazdy moze zrobic grilla przed klatka nawet... Oby bylo bez wulgaryzmow, bez pijanstwa i tak dalej.. Ale jesli jest wesolo i milo to wielu sie przylaczy.. Naprawde... Pozdrawiam - stary grillowicz :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: 85.112.196.* 31.03.07, 23:48 Jak czytam wypowiedzi w tym wątku to zastanawiam się gdzie mieszkają ci wszyscy kulturalni, dobrze wychowani, inteligentni ludzie bo na polskich osiedlach ich raczej trudno spotkac. Mieszkacie w blokach ale chyba bywacie czasami na osiedlach domków jednorodzinnych? Tam latem jest zapach jakby w każdym domu była jakas jadłodajnia. Ludzie grillują aż miło! Nad dachami unosi się łuna dymu i dym wali prosto w okna sąsiednich domów. Jakoś nikt po policję nie dzwoni a przecież średnia odległość między domkami jest mniejsza niż między blokami (szczególnie szeregowce). Gdyby tak wykazać odrobinę rozsądku i dobrej woli to (jeśli już grillowanie ma mieć jakiś sens w mieście) właśnie między blokami, w rozsądnym miejscu, dym robi mniejszą szkodę. Że nie wypada? a to niby dlaczego? bo tak się utarło? Ja wolałabym grilla sąsiadów pod blokiem co drugi dzien niż stojących pod klatką meneli lub o 24 wrzaski dzieciaków, których rodzice nie zauważyli, że ich w łóżkach nie ma. Że psie kupy? a kto wyprowadza pieski na trawnik pod blokiem? czy czasami nie mieszkancy? Jakie sobie stworzymy warunki w takich przychodzi nam żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibidem Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.icpnet.pl 01.04.07, 09:35 W sumie to św.Wawrzyńca upiekli, więc może O. Dyrechtor poztytwnie by się eee... wypowiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermenegilda Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.4web.pl 01.04.07, 21:07 Wiesz Matyldo, mieszkam w domku jednorodzinnym. Faktycznie sporo grillujemy, podobnie jak nasi sąsiedzi, ale różnica jest taka, że czynimy to na WŁASNYM podwórku, a nie bezpośrednio pod oknami sąsiadów, a poza tym, sąsiadów mamy po dwóch stronach ogrodzenia czyli dwie rodziny, z któymi w dodatku jesteśmy zaprzyjaźnieni :))) A w bloku ilu masz sąsiadów, którzy będą musieli wąchać i słyszeć twoją grillową imprezkę? A wyobraź sobie, co by się działo gdyby każdy z sąsiadów zapragnął balować pod blokiem...Jak długo byś to wytrzymała????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Hermenegilda IP: 85.112.196.* 01.04.07, 21:49 Sąsiadów mam dziewiętnastu, w większości ludzie kulturalni i sympatyczni. Nie sądzę, żeby co dzień urządzali imprezy pod blokiem bo nikt chyba nie ma na to czasu. Ja mam działkę więc nie widzialabym sensu w siedzeniu pod blokiem ale są tacy co pragną tego grilla a nie mają gdzie rozpalić. Żebyśmy się dobrze zrozumiały; pod blokiem to nie znaczy na trawniku pod balkonem czy obok wejścia do klatki. To chyba dla nikogo nie byłoby dobre ale na każdym osiedlu znalazłoby się odpowiednie miejsce. Wystarczy jakiś skwerek, czy łączka na obrzeżach zapewniające odrobinę intymności. Jak długo ja bym to wytrzymała? ja napewno długo, pisałam już wyżej, że przeżyłam grilla na balkonie sąsiadów mieszkających pode mną. Byłam wściekła ale nie odezwałam się nawet słowem. Gdy grill się juz palił to nie było sensu się kłócić. Inni sąsiedzi tez nie zwrócili im uwagi chociaz po fakcie komentarze były liczne i najróżniejsze. Zresztą zainteresowani sami widocznie doszli do wniosku, że to nie najszczęśliwszy pomysł bo drugi raz takiego numeru nie wykręcili. Ty grillujesz na własnym terenie. Teren obok mojego bloku tez należy do mnie. Przecież płacę za ten teren tak jak wszyscy właściciele mieszkan. To prawda, że jest to współwłasnośc ale nie widzę powodu żeby na tym terenie nie zrobić czegoś co służyłoby właścicielom. Skoro może być plac zabaw, boisko, parking, trzepak, śmietnik...a nawet specjalne miejsce do wyprowadzania psów? Odpowiedz Link Zgłoś
giulianov Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 01.04.07, 04:40 dlaczego tak sie zaraz czepiac? chlopak pyta bo nie wie jakie zwyczaje panuja w blokach. a wyobrazcie sobie ze dla ludzi ktorzy mieszkali cale zycie w domu nie wszystkie zasady wspolzycia blokowego sa takie oczywiste-po prostu sa rzeczy ktore do glowy nie przychodza bo sie czlowiek nigdy z tym nie spotkal. chociaz akurat kwestia grilla pod oknem wydaje mi sie oczywista, ze nie, nie mozna urzadzac grilla pod blokiem czy na balkonie-za mala przestrzen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipek_ewci W Szwecji nikt nie mialby prawa nic powiedziec... IP: *.bredband.comhem.se 01.04.07, 08:14 Gdybys grilowal na trawniku ,ale dla proformy zapytaj sie wladz osiedlowych czy blokowych.W Szwecji nie wolno grilowac na balkonie,a w takiej Danii juz wolno. Co kraj to obyczaj. Mnie by krepowalo urzadzanie imprezki pod oknami i bycie na widoku i jezykach ludzi,ktorych jeszcze nie znam.Z dugiej strony czy gdy wyniesiesz jakie ogrodowe krzesla stol i zrobisz poczestunek bez grilowania to bedzie zle? Salatki ,pieczony kurczak ,zeberka upieczone w piekarniku,jakies ciasto,kawa... Alkoholu w miejscu publicznym pic nie wolno ,wiec imprezka pod chmurka bezalkoholowa. Moze ktos z twoich znajomych ktorych chcesz zaprosic ma dzialke rekraacyjna to juz lepsze miejsce.Bo nawet jak towarzystwo sobie popije i zacznie spiewac "goralu" to nikomu nie bedzie przeszkadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niro Re: W Szwecji nikt nie mialby prawa nic powiedzie IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.07, 13:15 Mnie dziwi ze w ogole moznz zadawac takie pytanie" Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed blokiem " Tylko logicznie pomyslec- w piekny letni wieczor 30 lokatorow bloku rozpala smierdzace grile przed swoim "apartamentowcem". Fetor ze nawet zamkniete okna nie pomoga.Do tego glosne rozmowy,spiewy i pozostawione smieci.Nic tylko normalni musieli by wyniesc sie do buszmenow. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ep Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.media4.pl 01.04.07, 15:15 pewnie ze wypada. sasiedzi beda szczesliwi czujac zapaszek grillowanego miecha, slyszac wasze rozmowy. no i nie konczcie za wczesnie. kolejnym swietnym pomyslem jest urzadzenie grilla na balkonie, ale to moze w kolejny weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quesso Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.a2j.airbites.pl 01.04.07, 15:42 Ten link może być dla niektórych ciekawy:) Poświęcony jest corocznemu "Dniowi sąsiada", zyskującemu coraz większą popularność w Europie. W Polsce jest jeszcze nierozpropagowany, w zeszłym roku do akcji włączyło się tylko kilka miast polskich. W Dniu Sąsiada na każdym osiedlu, organizowany jest festyn z żarciem- centralnie na ulicy (coś jak ten grill), ludzie rozmawiają i poznają się lepiej i ponoć jest fajnie! :) www.european-neighbours-day.com/index.php4?coe_i_id=43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.telsat.wroc.pl 01.04.07, 16:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.07, 18:48 Dzien Sasiada to jeszcze mozna zniesc, ale tu chodzi o tydzien,miesiac , czy wrecz sezon ( grilowniczy). To malo kto bylby w stanie "strawic" - nawet ci czynnie uczestniczacy. Mam tu na mysli rakotworcze dioksyny wytwarzane podczas przypalania tluszczu i zjadane wraz z grilowanym produktem. Feee- nigdy bym nic z grila nie zjadl! Odpowiedz Link Zgłoś
lasviol Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl 01.04.07, 18:45 Grill pod blokiem? Zgroza! Mieszkałam wśród takich maniaków barbecue - nie dało się żyć. Co sobota konieczność zamykania szczelnie okien w obronie przed dymem i smrodem wędzonych kiełbas. Błagam, oszczędź bliźnim tego horroru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvx Re: Czy wypada zrobic grilla na trawniku przed bl IP: *.toya.net.pl 01.04.07, 19:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=59769635 to by tu pasowalo nawet... Odpowiedz Link Zgłoś