cassidy_i 11.06.07, 18:13 nauczana w salch katechetycznych przy parafiach. Bo sale sa za małe i dzieci by sie nie zmieściły? Bo księża nie chca, zeby dzieci były tam uczone religii? Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cassidy_i Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 18:15 Dlaczego nie moze to byc na zasadzie że chodzą ci co naprawdę chcą? Znowu przymus? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 religia ,won ze szkół 11.06.07, 18:16 wiecej wfu lub matematyki nisz religii zbednego przedmiotu poswieconego bajkom i bajkopisarzom Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: religia ,won ze szkół 11.06.07, 18:20 Ja bym wolała angielski jako zajecie dodatkowe i bezpłatne dla dzieci. Ty ,jako ateista , nie jesteś zbyt tolerencyjny? Raczej wolałabym merytoryczną odpowiedz od nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
cr00t Rzewuski chodzil tylko na wf 11.06.07, 20:50 i dlatego jest analfabeta z jezyka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 18:25 Ci, co sprzedali Polskę i podpisali konkordat, nie byli dość bezczelni, by przetransferować środki dla 42.000 katechetów prosto do kościoła. Stąd ta zmyłka z religią w szkołach. Poza tym kler zapewnił sobie tym sposobem większą frekwencję. Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 18:28 Ano , jak zwykle liczy sie ilość , nie jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 19:17 przede wszystkim to kwestia kasy nauczajacy religii w szkole sa oplacani jak nauczyciele - z budzetu panstwa natomiast uczacy w salkach katechetycznych - przez macierzyste parafie Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 19:20 A czy nie powinno sie uczyć religii gratis? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 22:52 To, że katechetów się opłaca jest po prostu żartem. U mojego dziecka w szkole, katecheta-idiota zadał na pamięć 20 (słownie: dwadzieścia) pacierzy i zrobił z tego pisemny sprawdzian. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Bo w salach katechycznych "mochery" się modla 11.06.07, 19:21 To przyszłośc narodu "Każdy stój na swój strój”- Marek Nowakowski (sygnaturka zmodyfikowana na żądanie Administratora Forum, ch.. zastąpił stój.) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_bg To się wyprowadź na wieś i niech twoje dzieciaki 11.06.07, 19:35 wędrują np. 2 km po ciemku na naukę religii. Oczywiście istnieje jakaś solidarność i pewnie, kto ma samochód to by zawoził kilkoro i odwoził. Kiedyś UW m.in. po to to wprowadziła, aby dzieciaki ze wsi nie musiały wędrować po ciemku. Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: To się wyprowadź na wieś i niech twoje dzieci 11.06.07, 19:39 Moze. Ale jakos w tej uni , nie widziałam problemu żeby ksiądz dojeżdzał 30km nie dwa, starym gruchotem zwanym samochodem , do dzieci i ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yesamin A dla takich była szkółka niedzielna 12.06.07, 14:46 Znam kilka parafii, gdzie dla dzieci mieszkających daleko od koscioła organizowano katechezy w niedzielę, w godzinach południowych. Dziecko przychodziło na mszę, a potem od razu na religię - nauczanie katechezy w niedzielę nie jest zabronione i, co więcej, było praktykowane. Dzieciak wracał do domu za dnia i jie musiał nigdzie dwa razy chodzić (od razu msza i religia). Nie mydl oczu, że dla wiejskich dzieci katecheza w szkole to jedyne możliwe wyjście, bo były inne i lepsze rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 19:39 Niedaleko mnie,taki dom parafialny jest wynajmowany prywatnej podstawówce.Religii naucza tam kiecak z tegoż kościoła.Po cholerę mają tam uczyć tylko religii i to za darmo??? Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 19:46 Niech wynajmują, dlaczego nie, jak lokal duży i ładny. Mój kościół(do którego chodzę) opiera sie wyłaćznie na Bibli , byc moze stąd te pytania i to że wiele rzeczy wydaje mi sie dziwnych i przesadzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 19:46 Żebyście poznali choć X Przykazań, a nie tylko Kult Złotego Cielca i Gołej Dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 19:48 paralela1 napisała: > Żebyście poznali choć X Przykazań, a nie tylko Kult Złotego Cielca i Gołej Dupy > . Te 10 przykazan natchneło cie do oceny i wulgaryzmów? Skąd wiesz czy ich nie znamy? Skad wiesz że nie bardziej niz Ty? Tego nie wiesz , a oceniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 19:51 Ja tylko tobie uświadomiłam, że łatwiej będziesz mogła się dowiedzieć, że oprócz szybkiego seksu i firmowych gadżetów są też inne wartości, wiem, wiem, że nie takie atrakcyjne jak kasa ale warto wiedzieć, że są Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 20:02 Myslę , że za szybko oceniasz. To najłatwiejsze :oceniać i umoralniać. Daj przyklad . To o wiele trudniejsze. A o moich wartosciach wiem ja i nie musze sie tym ani chwalic ani nikogo umoralniac. Akurat kasa najmniej mnie w życiu interesowała , choc czasem załuję ze pieniądz uważam za rzecz nabyta i małoistotną. Ale nic na to nie poradze , nie umiem byc materialistka nawet gdybym chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: Jescze 7 grzechów głównych 11.06.07, 20:09 alistair-p napisał: > A wśród nich PYCHA !!! nastepny ekspert. Powiedz nam zatem co to jest Pycha. ALBO CZY SWIADOMOŚC SWOICH WŁASNYCH WAD I JEDNOCZEŚNIE SWIADOMOŚC ZALET NAZWAŁBYŚ PYCHA? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce 11.06.07, 20:46 Z dziesieciu przykazań najbardziej mnie dziwi 8 chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil bo ja katolik place podatki na utrzymanie szkół 11.06.07, 22:57 i zycze sobie tego Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych I ktoś w czasach rządów SLD rzucił taki pomysł 11.06.07, 23:10 ale Kościół i jego przydupasy od razu uderzyli w terror psychologiczny i pd naciskiem propagandy mniejszości projekt upadł. SLD jest jednak za bardzo tolerancyjne dla katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil od czasu posadzenia kpt. Piotrowskiego & Co 11.06.07, 23:17 to juz nie ci Towarzysze co kiedyś... obraza.uczuc.religijnych napisał: >SLD jest jednak za bardzo tolerancyjne dla katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych No ale miało być demokratycznie 11.06.07, 23:21 ale katoliccy totalitaryści musieli postawić na swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Są szkoły katolickie za pieniądze podatników 11.06.07, 23:21 Możesz tam posłać swoje dziecko. Chyba, że głupie jest, bo w tych szkołach prowadzą selekcję i dobieraja dzieciaki rozgarnięte, ale jednocześnie karne i podatne na pranie mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil zaskoczę Cię, ale wszystkie szkoły są za pienią 11.06.07, 23:23 dze podatnikow Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: zaskoczę Cię, ale wszystkie szkoły są za pi 11.06.07, 23:43 Wiem, ale są szkoły katolickie w gmachach podarowanych przez Miasto i przez nie utrzymywane, a nauka w nich jest bezpłatna. Dochodzą do tego jeszcze wydziały teologiczne na uniwersytetach. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil nie ma nic "bezplatnego" - wszystko jest za pienia 11.06.07, 23:46 dze podatnikow l.george.l napisał: > Wiem, ale są szkoły katolickie w gmachach podarowanych przez Miasto i przez nie > > utrzymywane, a nauka w nich jest bezpłatna Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: zaskoczę Cię, ale wszystkie szkoły są za pi 12.06.07, 06:52 ateiści i racjonaliści powinni poprosić Bundeswehrę o interwencję w obronie praw niewierzących. Może po zbombardowaniu paru miast Kaczory wycofają religię ze szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Są szkoły katolickie za pieniądze podatników 12.06.07, 06:56 i wyjda z tyvh szkol dzieciaki zindoktrynowane,z mozgami skazonymi klamstwem.Nowe kadry moherowe. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Są szkoły katolickie za pieniądze podatników 12.06.07, 07:36 Wiem tow Wasilewska że Stalin, Mao, i Pol Pot to twoi idole a czerwona ksiażeczka to twoja biblia ale nie inoktrynuj nas ta ateistyczną trutką. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Są szkoły katolickie za pieniądze podatników 12.06.07, 07:54 gumka od moherka gniecie? najwyraźniej,skoro idiotyzmy wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Są szkoły katolickie za pieniądze podatników 12.06.07, 08:36 Tow Wasilewska - Wandziu, to ciebie gniecie komunistyczna doktryna. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow cassidy zapytaj 12.06.07, 07:49 cassidy_i napisała: > nauczana w salch katechetycznych przy parafiach. > Bo sale sa za małe i dzieci by sie nie zmieściły? > Bo księża nie chca, zeby dzieci były tam uczone religii? > Nie rozumiem. Cassidy zapytaj swoich kolegów z komuny dlaczego tego nie zrobili (popieram Cię) jak mieli pełnię władzy za rządu Leszka Millera. Dlaczego tego nie zrobili ? Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: cassidy zapytaj 12.06.07, 07:54 Bo większość w Polsce to katolicy i też maja jakieś prawam, płacą podatki i nie chca ciagać dzieci po peryferiach skoro lewica robi z marginesu świętośc a ta poczyna sobie coraz śmielej i jest niebezpiecznie przez różnych lewackich zboczeńców, walczacych o swoje prawa pedofilów i inny promowany przez lewicę margines. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow paralela 12.06.07, 08:07 Jesteś taki sam oszołom jak Ci czerwoni z lewactwa. Nie ma znaczenia, że większość jest z katolików w cywilizowanych krajach. Szkoła ma być świecka i tyle. Nie rozumiesz tego Ty i nie rozumieją inni ortodoksi w krajach islamskich. Rozumieją to cywilizowane demokracje. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: paralela 12.06.07, 08:34 bo co? Bo kilku byłych komunistów przemalowanych na pdsudodemokratów nie cierpi chrześcijaństwa i ma genetyczną fobię? To niech się uczą etyki w tym czasie, etyka też się przyda tej bandzie konsumpcyjnych oszołomów, którzy pokazujac w mediach kawał golizny lub nową furę chcą sterować oszołomionymi ludżmi. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: paralela 12.06.07, 09:09 wiosnaludzikow napisał: > Jesteś taki sam oszołom jak Ci czerwoni z lewactwa. > Nie ma znaczenia, że większość jest z katolików w cywilizowanych krajach. > Szkoła ma być świecka i tyle. Nie rozumiesz tego Ty i nie rozumieją inni > ortodoksi w krajach islamskich. > Rozumieją to cywilizowane demokracje. Na przykład na Białorusi nie ma religii w szkołach. Uprasza się racjonalistów którym nie podoba się religia w szkołach o emigrację na Białoruś. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: paralela 12.06.07, 09:19 albo do Korei Północnej, tam raj ateistów, jedzą trawę ale są szcęśliwi bo w szkołach nie ma religii. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: paralela 12.06.07, 10:22 paralela1 napisała: > albo do Korei Północnej, tam raj ateistów, jedzą trawę ale są szcęśliwi bo w > szkołach nie ma religii. To najbardziej religijny kraj na świecie. Trzeba wierzyc w tyle bzdur, ze dorównuje to chrześcijaństwu. A to że tow. Kim Il Sen narodził się na jakiejś górze, które to wydarzenie było poprzedzone licznymi proroctwami i nienaturalnymi wydarzeniami, a słońce świeciło wtedy szczególnie jasno i wielka radość była w przyrodzie. Zamiast krzyży wszędzie wizerunki największego przywódcy, zamiast nabożenstw do bóstwa pozaziemskiego, nabożenśtwa do bóstwa ziemskiego. I tak wygląda wg Ciebie ateizm? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Nie zrobili tego 12.06.07, 11:11 bo jak tylko rzucili pomysł to katoliccy totalniacy uruchomili machinę propagandową i nie dało się tego demokratycznie przegłosować. Tacy z tych katolików faszole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jszhc Re: Dlaczego religia katolicka nie jest w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 11:29 Ja pamietam ze swego czasu mielismy religie wlasnie w takiej salce kolo Kosciola, ale tylko przez chyba 2 lata, bo zawsze bylo to po godzinach lekcyjnych i zazwyczaj rodzice przychodzili tam z nami, zwlaszcza w zimie, gdy bylo juz ciemno (czasem odbywaly sie o 18:00). Nie wiem czemu to zliwidowali, ale poedejrzewam, ze rodzice mieli dosc chadzania wieczorami z dziecmi na katecheze;p Odpowiedz Link Zgłoś