Dodaj do ulubionych

Dożywocie dla nich to mało

29.06.07, 00:15
Życzenia urodzinowe Paweł usłyszał od Kasi już w niedzielę rano. Koło godziny
19 rozmawiali przez telefon. To był ostatni raz. Mówił, że w poniedziałek
zabiorą dzieciaki na spacer, kupią tort i poświętują. Poniedziałek dla Pawła
nigdy nie nadszedł.

www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?NoCache=1&Dato=20070629&Kategori=MAGAZYN&Lopenr=70628032&Ref=AR
Obserwuj wątek
    • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 00:54
      A wykształciuchy ciągle będą udowadniać, ze kara śmierci niczego nie załatwia.

Załatwia i to dużo. Po prostu sprząta świat ze zbędnego elementu.
      Jeżeli mamy śmieci porozrzucane w domu lub na ulicy to nie konserwujemy ich
      tylko zbieramy i np. palimy.
      • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 01:02
        smalltownboy napisał:
        > A wykształciuchy ciągle będą udowadniać, ze kara śmierci niczego nie załatwia.

A cóż niby załatwiłaby w tej sprawie?
        • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 01:06
          A to załatwiłaby, że chwasty nie jadłyby za moje pieniądze, nie mieszkałyby,
          nie ogrzewałyby się zimą, no i już nigdy więcej nie popełniłyby podobnego
          czynu. Wystarczy.
          • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 01:16
            smalltownboy napisał:
            > A to załatwiłaby, że chwasty nie jadłyby za moje pieniądze,
            > nie mieszkałyby, nie ogrzewałyby się zimą,

Za to ich procesy i egzekucja zjadłyby więcej Twoich pieniędzy niż ich
            utrzymanie przez następny wiek.
            Argument finansowy za KS, choć jedyny rozsądny, jest nietrafny.

> no i już nigdy więcej nie popełniłyby podobnego czynu.

Szczerze wątpię, by po kilkuletniej odsiadce mieli go ponownie popełnić.
            • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 10:12
              Wraz ze zmianą kar, powinno się zmienić postępowanie karne, tak by nie można
              było latami przeciągać apelacji oraz setek kasacji i odwołań.
              • mike.recz Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 17:59
                smalltownboy napisał:

> Wraz ze zmianą kar, powinno się zmienić postępowanie karne, tak by nie można
                > było latami przeciągać apelacji oraz setek kasacji i odwołań.

Z której galaktyki kodeks karny chcesz zmieniać?
                • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 18:45
                  Ułożyć nowy kodeks, a powybierać z istniejących lub historycznych tylko te
                  rozwiązania, które są skuteczne.
            • yoma Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 12:48
              > Za to ich procesy i egzekucja zjadłyby więcej Twoich pieniędzy niż ich
              > utrzymanie przez następny wiek.

Dlaczego tak uważasz?
              • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 13:23
                yoma napisała:
                > Dlaczego tak uważasz?

Na podstawie doświadczeń amerykańskich - egzekucja sumarycznie wychodzi drożej
                niż przetrzymywanie delikwenta w celi nawet do końca życia.
                • yoma Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 14:06
                  Czyżby wynagrodzenie kata za 1 egzekucję przewyższało koszt dożywotniego
                  utrzymania więźnia? Nie bardzo chce mi sie w to wierzyć.
                  • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 17:53
                    yoma napisała:
                    > Czyżby wynagrodzenie kata za 1 egzekucję przewyższało koszt dożywotniego
                    > utrzymania więźnia? Nie bardzo chce mi sie w to wierzyć.

Wynagrodzenie kata, utrzymywanie jego i całości urządzeń i pomieszczeń, ich
                    konserwacja, dodatkowa ochrona, izolacja więźnia w celi śmierci. No i oczywiście
                    koszty sądowe.
                    • yoma Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 18:01
                      A izolacja więźnia skazanego na dożywocie? A więzień skazany na dożywocie nie
                      odwołuje się, nie apeluje, nie kasuje wyroków? Nie generuje kosztów sądowych? A
                      dodatkowa ochrona po co? Konserwacja kroplówki też chyba nie jest tak potwornie
                      droga.
                      • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 18:42
                        Amerykańska praktyka pokazuje, że koszty KS są wyższe lub porównywalne z
                        kosztami dożywocia (w zależności od tego kto i gdzie liczy). Tak więc Twoje
                        "wydaje mi się" nie ma tutaj specjalnego znaczenia, ważne są fakty.
                        • kriegsphilosophie Re: Dożywocie dla nich to mało 30.06.07, 00:48
                          Czy możesz podać jakieś wiarygodne źródło, z którego czerpiesz takie
                          informacje?
                          Bo ja pierwszy raz w życiu słyszę, że dożywotni wikt i opierunek, ochrona,
                          opieka zdrowotna więźnia kosztuje mniej niż kawałek sznurka i zapadnia.
                          Myślę, że mówisz nieprawdę.

• xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 30.06.07, 00:52
                            kriegsphilosophie napisał:
                            > Czy możesz podać jakieś wiarygodne źródło, z którego czerpiesz takie
                            > informacje?
                            > Bo ja pierwszy raz w życiu słyszę, że dożywotni wikt i opierunek, ochrona,
                            > opieka zdrowotna więźnia kosztuje mniej niż kawałek sznurka i zapadnia.
                            > Myślę, że mówisz nieprawdę.

A ja myślę, że niewiele wiesz, jeżeli KS to wg Ciebie tylko koszty sznurka i
                            zapadni.
                            Polecam zaprzyjaźnić się z googlem.
                            • kriegsphilosophie Re: Dożywocie dla nich to mało 30.06.07, 01:07
                              Ja cię prosiłem o podanie linka do jakiejś poważnej strony, która uwiarygodniła
                              by to, co napisałaś.
                              Ja takowej nie znajduję, więc domniemuję, że to co mówisz, to bullshit
                              zaczerpnięty zapewne z jakiejś broszury ideologicznej.
                              Jednorazowy koszt kary śmierci napewno nie przewyższa kosztu utrzymania
                              dożywotniego więźnia, przypuszczam, że jest kilkunastokrotnie niższy.
                              • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 30.06.07, 01:57
                                > Ja cię prosiłem o podanie linka do jakiejś poważnej strony,
                                > która uwiarygodniła by to, co napisałaś.

Twoja postawa w zupełności zniechęciła mnie do szukania Ci takowych.
                                Rzeczywiście Cię to interesuje - znajdziesz sam bez trudu. Jeżeli natomiast
                                zależy Ci jedynie na tym, by wykazać "bullshit" to cokolwiek nie podam temu nie
                                uwierzysz. Po co więc mam się w to bawić?
                                • yoma Re: Dożywocie dla nich to mało 30.06.07, 10:10
                                  To może mnie podasz, bo ja też coś nie wierzę...
    • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 00:56
      A oni nie odpowiedzą nawet za morderstwo, tylko za pobicie ze skutkiem
      śmiertelnym.
      Młody wiek sprawców, wcześniejsza niekaralność itd, da im ze 4 lata, po czym za
      dobre sprawowanie za 2 już będą na wolności.
      Takie są fakty orzekania w Polsce. Ale to nie wina sędziów, tylko parlamentu,
      że takie prawo uchwalił.
      • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 01:07
        smalltownboy napisał:
        > A oni nie odpowiedzą nawet za morderstwo, tylko za pobicie
        > ze skutkiem śmiertelnym.

Bo to BYŁO pobicie ze skutkiem śmiertelnym, to za co niby mają odpowiadać?
        • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 01:11
          Szkoda, że w Polsce nie ma common law i precedensów.
          To było, bo takie ustawy uchwalono, nie oznacza to, że w zwyczjowym odczuciu
          społecznym tak ma i musi być.
          • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 01:22
            smalltownboy napisał:
            > To było, bo takie ustawy uchwalono, nie oznacza to,
            > że w zwyczjowym odczuciu społecznym tak ma i musi być.

Odczucia społeczne rządzą się chwilowymi emocjami, mającymi niewiele wspólnego
            ze sprawiedliwością.
            Dla mnie absurdem jest to, że każe się za przypadkowy skutek czynu, a nie za
            jego intencję. Kowalski strzela do Nowaka z zamiarem zabicia go to powinien
            odpowiedzieć tak samo w przypadku, gdy Nowak zginie jak i wtedy, gdy uratują go
            zdolności lekarzy i niewiarygodny fuks.
            Tutaj podobnie - gdyby ten mężczyzna przeżył to nikt nie pisnąłby o karze
            śmierci, żadna gazeta by o tym nie pisała. A tak jest kolejna pożywka dla
            żądnych krwi.
            • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 10:16
              No widzisz. Dobrze zapytałaś. Podobnie jest w przyadku wypadków samochodowych.
              Jeśli kierowca NIEUMYŚLNIE spowoduje ofiary śmiertelne już mu grozi do lat 8. I
              przecież wiadomo, że nie chciał. A tutaj pobicie i tylko do 12 lat? Widzisz,
              jaka niesprawiedliwa rozbieżność na korzyść pobicia?
              • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 19:09
                smalltownboy napisał:
                > No widzisz. Dobrze zapytałaś. Podobnie jest w przyadku wypadków samochodowych.
                > Jeśli kierowca NIEUMYŚLNIE spowoduje ofiary śmiertelne już mu grozi do lat 8.
                > I przecież wiadomo, że nie chciał. A tutaj pobicie i tylko do 12 lat?
                > Widzisz, jaka niesprawiedliwa rozbieżność na korzyść pobicia?

Szczerze mówiąc - nie widzę.
                • Gość: smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 19:16
                  To przetrzyj oczy, jesli takiej jawnej dyskryminacji nie widzisz.
                  Pobicie to zamierzony wystepek, czesto chuliganski. A wypadku nikt nie chce
                  powodowac.
                  • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 22:00
                    Gość portalu: smalltownboy napisał(a):
                    > To przetrzyj oczy, jesli takiej jawnej dyskryminacji nie widzisz.
                    > Pobicie to zamierzony wystepek, czesto chuliganski.
                    > A wypadku nikt nie chce powodowac.

Niebezpieczna jazda to także chuligański występek. 12 lat a 8 - to wychodzi 4
                    lata za pobicie. Jak na moje całkiem sprawiedliwie.
                    • Gość: smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 22:37
                      To nie tylko za niebezpieczną jazdę. Możesz nieumyślnie zabić jadąc 40 na
                      godzinę
                      • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 23:26
                        Gość portalu: smalltownboy napisał(a):
                        > To nie tylko za niebezpieczną jazdę.
                        > Możesz nieumyślnie zabić jadąc 40 na godzinę

I dlatego właśnie kara powinna być współmierna do czynu, a nie jego skutków.
                        Jeżeli jedziesz spokojnie, wolno i nie łamiąc żadnych przepisów, a jakimś
                        wyjątkowo nieszczęśliwym zbiegiem okoliczność kogoś zabijesz to dlaczego w
                        zasadzie ma być kara? I w drugą stronę - za jazdę szaloną powinno się karać i to
                        bardzo surowo, nawet jeżeli delikwent jakimś cudem nikomu krzywdy nie wyrządzi.
                        • Gość: smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 00:21
                          No niestety, to złe strony prawa europejskiego. Skoro ustawodawca przewidział
                          karę, to musi ona być. Dlatego raz jeszcze mówię, że system anglosaski byłby o
                          wiele wiele lepszy.
      • mike.recz Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 18:01
        smalltownboy napisał:

> A oni nie odpowiedzą nawet za morderstwo, tylko za pobicie ze skutkiem
        > śmiertelnym.
        > Młody wiek sprawców, wcześniejsza niekaralność itd, da im ze 4 lata, po czym
        za
        >
        > dobre sprawowanie za 2 już będą na wolności.

Równie dobrze może zostać zasądzona kara 9 lat pozbawienia wolności z czego te
        chłopaki odsiedzą 8.
        • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 18:46
          Tak nie będzie. To gdybanie, a praktyka pokazuje co innego.
          Kodeksy są zbyt liberalne i trzeba je zmienić w przypadku niektórych
          przestępstw, szczególnie właśnie przeciwko życiu i zdrowiu sa zbyt łagodne.
          • mike.recz Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 21:29
            Gdzie występuje praktyka wypuszczania skazanego przy pierwszej możliwości
            zastosowania warunkowego zwolnienia.Czyli z tzw. "pierwszej
            wokandy".Szczególnie w przypadku takiego przestępstwa.Chodzi mi właśnie o tę
            praktykę na którą się powołujesz.
            • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 21:35
              Rzadko kiedy się odmawia wyjścia po odbyciu połowy kary. Za dobre sprawowanie
              to często standard.
              • mike.recz Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 22:07
                smalltownboy napisał:

> Rzadko kiedy się odmawia wyjścia po odbyciu połowy kary. Za dobre sprawowanie
                > to często standard.

Przestań sobie kpić ze mnie i innych osób czytających ten wątek.
                • Gość: smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 22:42
                  Chyba wiem, o czym piszę. A faktów nie wysysam z palca, tylko z życia.
                  Oczywiście, nie wkleję tutaj żadnego linka bo go nie mam; wiem jak się to robi
                  na naszym terenie w praktyce.
    • camel_3d pawel byl bity krotko.... 29.06.07, 09:47
      "Paweł był bity krótko. Tomasz tłumaczy, że chyba nie więcej niż parę minut. "

cudownie..rzeczywiscie krtoko..pare minut....
    • Gość: Matylda Re: Dożywocie dla nich to mało IP: 85.112.196.* 29.06.07, 10:09
      Do mojej świadomości nie przemawia coś takiego jak "pobicie ze skutkiem
      śmiertelnym". Uważam, że ważny jest skutek a nie intencja. Jak się podnosi rękę
      na drugiego człowieka to zawsze trzeba się liczyc również z możliwością tego
      najgorszego - śmierci. Zamordowali i powinni ponieść kare przewidzianą za
      morderstwo. Jaka ta kara powinna być... kiedyś byłam za karą śmierci, też
      mówiłam o tych chwastach, śmieciach ale teraz, chociaż nadal uważam, że to
      chwasty i śmiecie to jednak nie chcę kary śmierci. I wcale nie dlatego, że
      szkoda mi morderców, uważam, że człowiek nie powinien kierować się chęcią
      zemsty. Bezwarunkowe dożywocie o zaostrzonym rygorze to jest to czego brakuje w
      naszym kodeksie karnym. Uważam, że taka kara w kodeksie bardziej dzialałaby
      odstraszająco niż kara śmierci. Oczywiście pod warunkiem, że zagrożenie karą
      może odstraszać od popełnienia przestępstwa. Przypuszczam, że jak się robi coś
      złego to nie myśli się o karze ale zakłada bezkarność.
      • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 10:20
        Minister Ziobro chce wprowadzić bezwarunkowe dożywocie, to już go oszczekują
        tzw. obrońcy przestępców, czyli niby fachowcy od prawa, twierdząc, iż człowiek
        skazany na bezwględne dożywocie straci sens życia oraz nic go nie powstrzyma od
        dokonywania kolejnych morderstw w celi. Moim zdaniem, to nietrafiona obrona
        skazanego na taką karę, w celi może siedzieć sam, podobnie jak słynny
        psychiatra z filmu "Milczenie owiec".
        • Gość: Matylda Re: Dożywocie dla nich to mało IP: 85.112.196.* 29.06.07, 10:41
          >człowiek skazany na bezwględne dożywocie straci sens życia <

Czyż nie o to również chodzi? Skazany za murami więzienia stwarza sobie swój
          własny świat, w którym jest jakiś sens. Chodzi o to właśnie, żeby tego sensu
          nie było, żeby tęsknił za śmiercią jako wybawieniem, które nie nastąpi szybko.
          Kara śmierci to tylko trochę oczekiwania na nią a potem to już chwila, wszak
          jesteśmy humanitarni. Jeśli coś miałoby odstraszać to perspektywa
          kilkudziesięciu lat w zupełnej izolacji, w dzwiękoszczelnym pomieszczeniu,
          możliwe że z łańcuchem na nogach, bez telewizji, siłowni i innych atrakcji, bez
          oczekiwania na jaką kolwiek zmianę losu. Taki żywy trup...
          Masz rację, u nas troska o przestępcę przekracza granice absurdu!
          • mike.recz Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 17:58
            Smutno aż czytać tak skrajnie sadystyczne opinie.

Gość portalu: Matylda napisał(a):
        • mike.recz Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 18:04
          smalltownboy napisał:

> Minister Ziobro chce wprowadzić bezwarunkowe dożywocie, to już go oszczekują
          > tzw. obrońcy przestępców, czyli niby fachowcy od prawa,

Przypominam, że minister Ziobro zdał egzamin prokuratorski za 3 podejściem już
          jako urzędnik ministerstwa sprawiedliwości.Nigdy nie był prokuratorem, sędzią
          ani adwokatem.
          • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 18:48
            To niczego nie dowodzi. Skoro jest problem w postaci przestepczości, a w
            zasadzie dolegliwości jej niektórych rodzajów, to tam należy pozmieniać. Skoro
            profesorki nic nie robią, to niech się weźmie ktoś inny za to.
            • mike.recz Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 21:32
              Przypominam,że wykrywalność przestępstw jest wysoka.
              Przepełnienia w ZK cały czas jest wysokie.
              Zaufanie w stosunku do organów ścigania również jest wysokie.
              • smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 21:37
                Nie generalizuj. Nie potrzeba zaostrzać kodeksu jako całości, a nawet niektore
                sankcje należy zmniejszyć. Chodzi o zaostrzenie restrykcji, a szczególnie
                dolnej granicy kary, żeby sąd nie miał wyjścia, w przypadku przestępstw
                szczególnie niebezpiecznych.
                • mike.recz Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 22:13
                  Moim zdaniem podnoszenie dolnej granicy kary jest właśnie bez sensu.To czysta
                  pokazówka.

Osobiście zaostrzyłbym na przykład wymuszenie rozbójnicze z użyciem
                  niebezpiecznego narzędzia nawet do 50 lat.Obecnie przestępca nie może dostać
                  więcej niż 15 obojętnie ilu takich przęstępstw dokona.
                  • Gość: smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 22:59
                    Dolne granice za ciężkie przestepstwa podkreślam.
      • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 13:29
        > Uważam, że ważny jest skutek a nie intencja.

Czyli Twoim zdaniem osoba, która przypadkiem zrzuciła z balkonu doniczkę tak
        nieszczęśliwie, że ta zabiła przechodnia zasługuje na karę większą, niż ten, kto
        z zimną krwią wystrzelił cały magazynek w bliźniego, ale wielkim fuksem lekarze
        ofiarę odratowali?
        • Gość: Matylda Re: xtrin IP: 85.112.196.* 29.06.07, 14:05
          Xtrin, znam Cię już na tyle, że trudno mi uwierzyć żebyś nie rozumiala tego co
          napisałam.
          Jeśli ktoś przypadkiem strąci doniczkę z okna to jest wypadek. Jeśli ktoś czyha
          w oknie i wypatruje przechodnia żeby mu spuścić doniczkę na głowę to godzi się
          na ewentualną śmierć tego człowieka. Podobnie jak jadąc samochodem z przepisową
          prędkością zabije się człowieka to jest wypadek, jeśli się tę prędkość
          przekracza to świadomie naraża się na śmierć przechodniów. Jeśli ktoś strzela
          do drugiego człowieka a ten przeżyje to i tak jest mordercą (dał przyzwolenie
          na śmierć człowieka). To, że ten człowiek przeżył nie może być brane pod uwagę
          jako okoliczność łagodząca.
          • xtrin Re: xtrin 29.06.07, 17:55
            > To, że ten człowiek przeżył nie może
            > być brane pod uwagę jako okoliczność łagodząca.

Dlaczego więc to, że tamten zmarł może być brane pod uwagę jako okoliczność
            obciążająca?
      • kicior99 Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 22:07
        > śmiertelnym". Uważam, że ważny jest skutek a nie intencja.

Jesteś pewna że skutkiem któregokolwiek z Twoich poczynań nie było np.
        pozbawienie człowieka życia lub trwałe kalectwo? Choćby zostawienie butelki na
        dużym słońcu? przestań bzdurzyć. Połowa ludzi poszłaby siedzieć przy
        zastosowaniu Twojej logiki lub retoryki.
        • mike.recz Re: Dożywocie dla nich to mało 29.06.07, 22:15
          kicior99 napisał:

> > śmiertelnym". Uważam, że ważny jest skutek a nie intencja.
          >
          > Jesteś pewna że skutkiem któregokolwiek z Twoich poczynań nie było np.
          > pozbawienie człowieka życia lub trwałe kalectwo? Choćby zostawienie butelki na
          > dużym słońcu? przestań bzdurzyć. Połowa ludzi poszłaby siedzieć przy
          > zastosowaniu Twojej logiki lub retoryki.

Wielkie krzyki o zaostrzaniu kar zawsze są dopóki nie spotka to kogoś osobiście
          lub osoby bliskiej, z otoczenia.
          • Gość: smalltownboy Re: Dożywocie dla nich to mało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 22:47
            Ale właśnie dlatego system common law byłby najlepszy, gdyż właśnie sąd
            powinien mieć możliwość uniewinnić w przypadku nieszczesliwego wypadku, a
            skazac na smierc w przypadku ewidentnej winy. System europejski nie daje takiej
            mozliwosci i czesto wyroki mijają sie ze społecznym oczekiwaniem oraz poczuciem
            sprawiedliwosci.
    • kriegsphilosophie Re: Dożywocie dla nich to mało 30.06.07, 01:02
      Jestem za karą śmierci. Kara śmierci jest nie tylko sprawiedliwa, ale i
      humanitarna.
      W przypadku pobicia ze skutkiem śmiertelnym powstają wątpliwości.
      Co innego uderzyć kogoś kilka razy i nie chcący go zabić (np. na skutek
      niefortunnego upadku czy czegoś podobnego), a co innego jeśli kilku zbirów
      kopie człowieka po całym ciele przez 15 minut i on umiera na skutek rozległych
      obrażeń wewnętrznych. Wtedy zmieniłbym kwalifikację czynu - z pobicia ze
      skutkiem śmiertelnym na zabójstwo ze szczególnym okrucieństwem, ponieważ wtedy
      należy domniemywać zamiar pozbawienia życia.
      • xtrin Re: Dożywocie dla nich to mało 30.06.07, 01:55
        > Jestem za karą śmierci. Kara śmierci jest nie tylko sprawiedliwa,
        > ale i humanitarna.

Humanitarna może i jest. Ale ze sprawiedliwością ma niewiele wspólnego.

> W przypadku pobicia ze skutkiem śmiertelnym powstają wątpliwości.
        > Co innego uderzyć kogoś kilka razy i nie chcący go zabić (np. na skutek
        > niefortunnego upadku czy czegoś podobnego), a co innego jeśli kilku zbirów
        > kopie człowieka po całym ciele przez 15 minut i on umiera na skutek
        > rozległych obrażeń wewnętrznych. Wtedy zmieniłbym kwalifikację czynu
        > - z pobicia ze skutkiem śmiertelnym na zabójstwo ze szczególnym
        > okrucieństwem, ponieważ wtedy należy domniemywać zamiar pozbawienia życia.

W opisywanym przypadku nie sposób domniemywać zamiaru pozbawienia życia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka