Dodaj do ulubionych

110 tys. od Kaczyńskich, czym uzasadnione poza

23.07.07, 23:16

chęcią przypodobania się elektoratowi Rydzyka?

Niezbyt rozumiem dlaczego akurat w tym przypadku z kasy państwa każda rodzina
ma dostać minimum 110 tys??

Czym to jest uzasadnione?

Nie jest to jakieś złośliwe pytanie - po prostu niezbyt widzę logiczny powód.

Przecież pomoc dla rodzin jest - przewieziono ich do Francji na koszt państwa,
pomoc w leczeniu jest, opieka konsularna i nawet dodatkowa państwowa jest.
Ranni zostaną przetransportowani na koszt państwa, choć ubezpieczenie
zrobiłoby to i tak w ramach polisy.

A to wszystko oprócz tego co pokryje ubezpieczenie, bo wycieczki są
ubezpieczane. Ubezpieczenie pokryje koszty leczenia, także odszkodowanie
wypadkowe (także zmarłych).

Przecież akurat w tym przypadku nie utracono zbyt wielkiego mienia - tylko
walizkę rzeczy osobistych... więc jaki cel ma obdarowywanie każdego uczestnika
110 tysiącami???

Ci ludzie nie utracili domów, mają gdzie mieszkać...

I dlaczego rząd PiS nie daje takiej samej pomocy tym, którzy giną w innych
wypadkach?????
Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka Czy to ja jestem dziwny czy ten kraj? 24.07.07, 01:37
      Ja też nie mam pojęcia o co chodzi z tą kasą (poza przypodobaniem się moherom -
      wszak tam jechały moherki, a ten elektorat jest teraz rozdarty no i na wagę złota.
      Nie pojmuję czemu ranna pilotka, która już jest w domu chyba ma dostać 110 tys. złotych!? Może ktoś mi to łaskawie wytłumaczy? I dlaczego poszkodowani w innych wypadkach nie dostają takiej kasy. Czy to nie jest aby łamanie konstytucji? W ostatni weekend na drogach a Polsce zginęło, jeśli dobrze pamiętam, 55 osób a utopiło się ponad 20. Czemu po nich nie ma żałoby, czemu oni nie dostają kasy?

Co się dzieje w tym kraju? Czy to ja jestem dziwny czy ten kraj?
      • pocoo Re: Czy to ja jestem dziwny czy ten kraj? 24.07.07, 01:47
        Ani Ty nie jesteś dziwny ani kraj.Ja się nie dziwię niczemu skoro rządzą nami
        nie ludzie tylko kaczory.
        • hotdog1 Re: Czy to ja jestem dziwny czy ten kraj? 24.07.07, 02:29
          110.000 zl = 25 000 Euro!!!!!!!!
    • crax Katole!! Będziecie milczeć czy odpowiecie? 24.07.07, 07:30
      A może "zatkało kakao"? :D
      • Gość: echtom Crax, do mnie to obraźliwe pytanie? IP: 153.19.98.* 24.07.07, 19:38
        Co katolicy mają wspólnego z pokazową akcją PIS-u? I jakiej odpowiedzi
        oczekujesz? Ja też uważam, że ta decyzja jest niesprawiedliwa wobec ofiar
        innych nieszczęść, tylko nie rozumiem, dlaczego w Twoim mniemaniu mam się czuć
        za nią odpowiedzialna?
    • facet123 Re: 110 tys. od Kaczyńskich, czym uzasadnione poz 24.07.07, 07:43
      Wygląda na to, że przyjęło się już (a widać to nie tylko po tej tragedii, ale
      też po Halembie i Targach śląskich), że gdy w jednym miejscu zginie jednocześnie
      dużo ludzi, to wypłaca się ich rodzinom duże zapomogi oraz organizuje medialną
      żałobę narodową na kształt igrzysk.
      Sensu ani moralnej sprawiedliwości nie ma w tym żadnej, bo co mają powiedzieć
      rodziny ludzi którzy zginęli równie tragicznie, ale bez medialnego rozgłosu? A
      ludzie giną ciągle - co dziennie kilku, co tydzień zbiera się taki autobus. Ale
      oni giną pojedynczo więc nie zasługują na uwagę rządu i nikogo nie obchodzą.

Absurd taki funkcjonuje z dwóch powodów:

1. Politycy lubią popisywać się i wykorzystywać każdą sytuację do pokazania się
      w dobrym świetle. Z jakiegoś powodu publiczne okazywanie wyreżyserowanych emocji
      oraz szczodrość w rozdawaniu nieswoich, publicznych, pieniędzy jest przez tłum
      postrzegana jako występowanie "w dobrym świetle". Niestety, tak już jest i
      polityk który chce pozostać popularny musi się tak zachowywać. Prawdopodobnie
      gdyby prezydent nie chciał wykorzystać tej tragedii do celu poprawy swojego
      wizerunku i z szacunku dla zmarłych nie podejmował żadnych medialnych akcji
      (czym zyskał by u mnie dużego plusa) to zaraz niektóre środowiska zaczęły by na
      niego szczekać, że jak to tak można, tyle ludzi zginęło, a on nawet nic nie
      powiedział.

2. Ludzie lubią zbiorowo kreować w sobie emocje. Piszę "kreować" ponieważ ofiary
      wypadku są dla większości polaków zupełnie anonimowymi ludźmi i rozpaczanie po
      ich śmierci można postrzegać tylko jako wynik ulegania medialnej presji. Jeśli
      miałbym te emocje traktować poważnie to osoba je wyrażająca powinna ciągle
      rozpaczać, bo co tydzień przedwcześnie ginie w Polsce więcej osób niż było w tym
      autokarze.
      Wygląda na to, że ludzie średnio raz na rok potrzebują żałoby narodowej aby
      poczuli się lepsi.
      • opin Re: 110 tys. od Kaczyńskich, czym uzasadnione poz 24.07.07, 09:20
        Poza wszystkimi argumentami, które tu padły, przypomnę, że było to wycieczka po
        Europie Zachodniej - nie każdy może sobie na to pozwolić. A niektórzy nie
        zarobią w Polsce 110 tys nawet przez 3 lata. Dosyć śmiesznie też w tym
        kontekście wypada upór rządu w sprawie pielęgniarek...
        • leftt Re: crax 24.07.07, 09:26
          Czy forumowi ateiści nie pojmą wreszcie, że katolik NIE MUSI być zwolennikiem
          PiS-u? Że PiS i Kościół to nie to samo? Czy to do jasnej cholery takie
          skomplikowane? Nie wiem, dlaczego tych ludzi traktuje się na specjalnych
          prawach, zapytaj Kaczora. Albo Jadzi - Jadzia ci poradzi.
          • Gość: :))) a moher to katolik czy już nie??? IP: *.gdynia.mm.pl 24.07.07, 10:46
            bo Rydzyk wyraźnie wskazał na kogo głosować - no chyba że krnąbrni wyznawcy
            jedynej ideologi ojca dyrektora głosowali na komuchów... :)))
            • Gość: Marta50 Re: a moher to katolik czy już nie??? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 11:27
              Ile jadu, ile zazdrosci w waszych wpisach!!!
              Wstydzcie sie!!!
              Czy pieniedzmy mozna zastapic uraz przezytego koszmaru, ktory bedzie
              przesladowac tych ludzi do konca zycia, zastapic zdrowie, utrate osob najblizszych?
              Dlaczego jestescie tak jadowici, zazdrosni, zawisni i syczycie skrajna
              nienawiscia do poszkodowanych osob?
              Co za narod?
              • bablara Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 11:36
                Ano dlatego,ze te 110 tys. powinno miec uzasadnienie ,zeby Ci ludzie je otrzymali.
                Jesli ktos wymaga dlugiej rehabilitacji, to zgodze sie ze powinni je otrzymac. W
                innym przypadku procedura powinna byc dokladnie taka jak w kazdym innym wypadku
                drogowym . A ludzie, ktorych najblizsi zgineli powinni otrzymac pomoc
                psychologiczna. A ta kasa powinna zostac przekazana osobom poszkodowaym przez
                trabe powietrzna, bo to oni stracili prawie caly dobytek i to im sie ta kasa
                nalezy. Ciekawe czemu juz sie o tym nie mowi w telewizji.
              • opin Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 11:55
                Gość portalu: Marta50 napisał(a):

> Ile jadu, ile zazdrosci w waszych wpisach!!!
                > Wstydzcie sie!!!
                > Czy pieniedzmy mozna zastapic uraz przezytego koszmaru, ktory bedzie
                > przesladowac tych ludzi do konca zycia, zastapic zdrowie, utrate osob najblizsz
                > ych?
                > Dlaczego jestescie tak jadowici, zazdrosni, zawisni i syczycie skrajna
                > nienawiscia do poszkodowanych osob?
                > Co za narod?

Jakiej zazdrości, koleżanko...Przestań nas tutaj terroryzować swoją egzaltacją
                Pielgrzymki nie są obowiązkowe, nie organizuje ich państwo. W związku z tym
                wszelkie rekompensaty są skrajną niesprawiedliwością i tego nie zmieni nawet
                twój pretensjonalny ton...
                • Gość: Marta50 Re: a moher to katolik czy już nie??? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 12:16
                  Odpowiadasz na :

opin napisał:
                  > Jakiej zazdrości, koleżanko...Przestań nas tutaj terroryzować swoją egzaltacją
                  > Pielgrzymki nie są obowiązkowe, nie organizuje ich państwo. W związku z tym
                  > wszelkie rekompensaty są skrajną niesprawiedliwością i tego nie zmieni nawet
                  > twój pretensjonalny ton...
                  Syczysz jadem na prawo i lewo, a zazdrosc zjada cie akurat do szpiku kosci na
                  wiadomosc ze ci otrzymaja 110 tys. a ty otrzymasz fige z makiem .
                  • lupus76 Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 12:21

> ************
                    > Syczysz jadem na prawo i lewo, a zazdrosc zjada cie akurat do szpiku kosci na
                    > wiadomosc ze ci otrzymaja 110 tys. a ty otrzymasz fige z makiem .

Martha! Otwórz trochę szerzej oczy i nie mierz wszystkich swoją miarą, proszę.
                    • Gość: Marta50 Re: a moher to katolik czy już nie??? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 12:47
                      Otworzyles twoje oczeta tak szeroko jak mi je otworzyc radzisz?
                      Jestescie smieszni i godni pozalowania!!! Pieniadze wydawane na Irak (miliardy)
                      tam gdzie gina z broni agresora tez niewinni ludzie, sa te wydatki wedlug was w
                      najwiekszym porzadku, to przeciez was nie dotyczy (?) a te 110 tys dla
                      poszkodowanych sa sola i dornem w waszych oczach?
                      Jeszcze raz, co za narod?
                      Co za moralnosc!!!
                      • vazz Odpowiedz mi Marto50 24.07.07, 12:57
                        Czy od medialności i widowiskości śmierci bliskich ma byc uzaleznione
                        odszkodowanie? Czyt. im bardziej medialna katastrofa im wiecej o tym mówią w tv
                        to wieksze odszkodowanie, tak?

Czy raczej zgodzisz sie z tym,ze wszystkich poszkodowanych nalezy traktowac
                        równo? Bo mysle,ze strata po kims kto zginał samotnie na autostradzie nei jest
                        mniejsza niz po kims kto zginał w grupie kilkudziesieciu osób.

Jezeli praemier daje 100tys to ok, tylko niech daje wszystkim,a nie wybiera "o
                        ten bardziej poszkodowany,a ten mniej itp." wychodzi na to,ze kobieta ze
                        złamana noga dostanie 110tys dlatego,ze akurat przy niej zginęło duzo osób,a
                        dzieci,których rodzice zgineli w wypadku samochodowym moga liczyc conajmniej na
                        MOPS i dziadków. Tu jest niesprawiedliwosc.
                        • Gość: Marta50 Re: Odpowiedz mi Marto50 IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 13:02
                          Czlowieku jak rozumiesz te medialne nadmuchiwanie tej sprawy, napisz.
                          Ja rozumie je inaczej a moze tak samo jak ty?
                          • vazz Re: Odpowiedz mi Marto50 24.07.07, 13:36
                            ok, czyli nic sie nie dowiem
                            • Gość: Marta50 Re: Odpowiedz mi Marto50 IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 13:51
                              A co masz sie dowiedziec? O tym dlaczego media rozdmuchuja ten temat?
                              Sadze ze nie chodzi tu o te 110 tys?
                              Tu chodzi o uczulenie ludzi na permamentny brak odpowiedzialnosci, na
                              lekkomyslnosc niektorych instytucji, osob na przykladzie tego wypadku.
                              Zobacz 22 letni kierowca z 8 miesieczna praktyka i jazda po Alpach albo
                              nieznanych trasach miedzynarodowych, zobacz drugi kierowca (nie znamy jego wieku
                              i doswiadczenia zawodowego) powierzyl 22 latkowi taka trase. Zobacz znaki
                              przydrozne, zakaz wjazdu autobusom mimo tego nie przestrzega sie zakazu, po tym
                              moccie: zakazy, prawo jest po to by je lamac...
                              W koncu nie po to sa zakazy, prawo zeby je lamac, po to sa zakazy i prawo zeby
                              je przestrzegac!!!
                              A jak jest w Polsce?
                              • Gość: INNY Re: Odpowiedz mi Marto50 IP: 217.98.12.* 24.07.07, 17:38
                                Marta 50 napisała:
                                Zobacz 22 letni kierowca z 8 miesieczna praktyka i jazda po Alpach albo
                                nieznanych trasach miedzynarodowych, zobacz drugi kierowca (nie znamy jego wieku
                                i doswiadczenia zawodowego) powierzyl 22 latkowi taka trase.
                                Pytanie :
                                1. Kiedy można uzyskać prawo jazdy?
                                2.Kiedy mozna nabyć praktyki?
                                3. Gdzie mozna nabyć praktyki?
                                1.Jezeli wiek 22 lata jest za niski aby mieć prawo jazdy ,
                                2.jezeli nie zatrudnią kierowcy bez praktyki
                                3.j.w
                      • opin Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 14:04

> Otworzyles twoje oczeta tak szeroko jak mi je otworzyc radzisz?
                        > Jestescie smieszni i godni pozalowania!!! Pieniadze wydawane na Irak (miliardy)
                        > tam gdzie gina z broni agresora tez niewinni ludzie, sa te wydatki wedlug was w
                        > najwiekszym porzadku, to przeciez was nie dotyczy (?) a te 110 tys dla
                        > poszkodowanych sa sola i dornem w waszych oczach?
                        > Jeszcze raz, co za narod?
                        > Co za moralnosc!!!

Marto, robisz tu groch z kapustą, nie wiadomo, o co ci chodzi. czy ja mówiłem,
                        że popieram wojnę w Iraku? Jak rozumiem twoją metodą rozmowy jest wkładanie w
                        usta interlokutora słów, których nie powiedział, a potem polemika z nimi. Okej,
                        tylko po co tu rozmówcy, hm? Poza tym, wypraszam sobie przypisywanie mnie do
                        jakiegoś "narodu", co to jest u diabła? Moralność, cha! Jak rozumiem ty masz na
                        nią monopol - sprowadza się do fałszywej zadumy... Oj, ktoś się będzie smażył w
                        piekle...

A może w ramach żałobnego ekshibicjonizmu opowiesz nam o swoich refleksjach
                        związanych z tym medialnym cyrkiem. Czekam z niecierpliwością, bo z postu na
                        post bawię się coraz lepiej...

PS. Taki naród, jaki jego język. Mówi się "rozumiem", a nie "rozumie"...
                        • Gość: Marta50 Re: a moher to katolik czy już nie??? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 14:24
                          Ach tak,wytkniecie wam prawdy to zarazjest w waszych oczach mieszanie grochu z
                          kapusta?
                          Najlepiej postawic sie glupim udajac ze nie wie sie o co chodzi, zarzucic
                          drugiemu oblude nie zauwazajac wlasnej, przeciez to wasza metoda.
                          Zazdrosci sie te 110 tys poszkodowanym, bo przeciez im sie nie nalezy, innym sie
                          te odszkodowanie nalezy, wlasnie tym sieje sie niezgode narodowa nie mowiac juz
                          o zawisci, zazdrosci.
                          • fokus_07 Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 14:29

> Ach tak,wytkniecie wam prawdy to zarazjest w waszych oczach mieszanie grochu z
                            > kapusta?
                            > Najlepiej postawic sie glupim udajac ze nie wie sie o co chodzi, zarzucic
                            > drugiemu oblude nie zauwazajac wlasnej, przeciez to wasza metoda.
                            > Zazdrosci sie te 110 tys poszkodowanym, bo przeciez im sie nie nalezy, innym
                            si
                            > e
                            > te odszkodowanie nalezy, wlasnie tym sieje sie niezgode narodowa nie mowiac
                            juz
                            > o zawisci, zazdrosci.
                            Marta,napiszę jeszcze raz,duzymi literami:JESTES ŻAŁOSNA..
                          • opin Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 14:31

> Ach tak,wytkniecie wam prawdy to zarazjest w waszych oczach mieszanie grochu z
                            > kapusta?
                            > Najlepiej postawic sie glupim udajac ze nie wie sie o co chodzi, zarzucic
                            > drugiemu oblude nie zauwazajac wlasnej, przeciez to wasza metoda.
                            > Zazdrosci sie te 110 tys poszkodowanym, bo przeciez im sie nie nalezy, innym si
                            > e
                            > te odszkodowanie nalezy, wlasnie tym sieje sie niezgode narodowa nie mowiac juz
                            > o zawisci, zazdrosci.

Czekałem z niecierpliwością na kolejną porcję dobrej nowiny... Jakiej prawdy,
                            żuczku, toż mówię, że jestem przeciwnikiem wojny w Iraku i bynajmniej nie z
                            powodu pieniędzy. Jakbyś chciała się trzymać swojej ideologii, to byłabyś
                            przeciwna tego rodzaju dyskryminacji ofiar innych wypadków, misiu. Teraz
                            kapujesz? Nie sprzeciwiam się pomocy ofiarom, tylko albo wszystkim, albo nikomu,
                            proste do zrozumienia czy nie bardzo? Ty mi tu zarzucasz jakieś niestworzone
                            rzeczy: komu mam zazdrościć - nawet tych ludzi na oczy nie widziałem... Jakbyś
                            miała rację, że przemawia przeze mnie zazdrość, kotku, to zazdrościłbym komuś
                            bogatszemu - 110 tys to wcale nie tak dużo.

Pomyśl czasem, żuczku, bo boleść ściska jak się patrzy na poziom inteligencji
                            tego - jak to tam nazywasz? - narodu, tak?
                          • kropkacom Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 17:25
                            Marta50, nikt nikomu nie zazdrości. Bo czego? Że ktoś umarł? Rozumiem że jak
                            potrzebne jest leczenie lub ginie jedyny żywiciel to pieniądze są potrzebne. W
                            innym przypadku to niemoralne. Ginie Ci córka a ty na chwile stajesz się
                            troszeczkę majętniejszy?
                  • opin Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 12:31

Okej, skoro ja syczę jadem, to nie wiem, jak nazwać twoją działalność.
                    Przypomina trochę inkwizycję, ale cóż... Zarzucasz mi zazdrość(aż z krzesła
                    spadłem), to ja zarzucam ci obłudę i próbę wykorzystania śmierci ludzi do
                    manifestacji swojej empatycznej postawy. Nie dajesz szansy innym na indywidualne
                    przeżycia, tylko poddajesz się presji motłochu. Tak to widzę, niestety...
                    Czekam na więcej, może uda ci się mnie przelicytować, hm?
                    • Gość: Marta50 Re: a moher to katolik czy już nie??? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 12:49
                      Z czyjej strony jest ta obluda?
                      Zobacz moj powyzszy wpis.
                  • fokus_07 Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 13:58

> Odpowiadasz na :
                    >
                    > opin napisał:
                    > > Jakiej zazdrości, koleżanko...Przestań nas tutaj terroryzować swoją egzal
                    > tacją
                    > > Pielgrzymki nie są obowiązkowe, nie organizuje ich państwo. W związku z t
                    > ym
                    > > wszelkie rekompensaty są skrajną niesprawiedliwością i tego nie zmieni na
                    > wet
                    > > twój pretensjonalny ton...
                    > ************
                    Marto jestes naprawdę żałosna!Naćpałaś się?!
              • fokus_07 Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 13:55
                ..jadu,zazdrosci?Droga Marto,a czy nie szkoda Ci wszystkich ludzi dotkniętych
                tą zabójczą wichurą?Również starszych,dzieci,które zostały bez dachu nad głową?
                Bez jedzenia,bez rzeczy osobistych,bez rzeczy pierwszego użytku?!Nie
                pomyślałaś,że Oni również doznali szoku?Że Oni również będą się budzić w środku
                nocy z płaczem,będą śnić koszmary,?!Czy dla Nich jest łatwiej??Czy dla Nich
                koszmar przestanie istnieć,gdy dostaną od państwa(daj Boże!)choć 10 tysięcy na
                odbudowę domu?Poza tym nikt nie "syczy skrajną nienawiścią do poszkodowanych
                osób" lecz do kaczorów,do zasr...go rządu!Na pewno wszyscy współczują
                poszkodowanym i ich Rodzinom!
                • Gość: Marta50 Re: a moher to katolik czy już nie??? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 14:03
                  Czy pisalam ze mi ich nie szkoda?
                  Naturalnie ze szkoda, a sluchalas wczoraj wiadomosci?
                  Tam bylo powiedziane ze otrzymaja odszkodowania, na wiec?
                  Sadze ze ci ludzie sa tylko dla ciebie plaszczykiem odwolujesz sie do sumienia
                  drugich zeby wyrazic niezadowolenie ze ci otrzymaja oficjalnie te 110 tys a ty nie?
                  Powiedz ile miliardow wydala Polska juz na Irak? Byla tam Polska potrzebna?
                  Czyzby ten pieniadz jaki w dalszym ciagu wydawany jest na Irak nie byl przydatny
                  w kraju? Czlowieku, to jest naprawde obluda nie zyczyc tym ludziom te smieszne
                  110 tys. w obliczu straconych bezpowrotnie miliardow, zycia polskich zolnierzy i
                  irackiego bezbronnego spoleczenstwa. Na to brak wam wrarazliwosci ale przeciez
                  te 110 tys sa wam dornem w oku.
                  • fokus_07 Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 14:17
                    Marta, masz siłę przebicia i gadane.Pogadaj więc z kaczą nóżką niech wycofa
                    polskich wojaków.Tylko czy Oni będą chcieli??
                    • Gość: Marta50 Re: a moher to katolik czy już nie??? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 14:33
                      Odpowiadasz na :

fokus_07 napisała:

> Marta, masz siłę przebicia i gadane.Pogadaj więc z kaczą nóżką niech wycofa
                      > polskich wojaków.Tylko czy Oni będą chcieli??
                      A od czego jest polskie spoleczenstwo? Od akceptowania tego? Tych pieniedzy wam
                      nie szkoda? Nie szkoda wam ludzi ktorzy tam gina?
                      Czy te 110 tys w obliczu tego sa tego warte? Wiec nie czas zazdroscic tym
                      ludziom te 110 tys, one zostaja w kraju. Te 110 tys w obliczu tego co rodziny
                      stracili (mysle o zmarlych) nie maja takiej wartosci jak utrata bliskiej osoby.
                      Chyba sie z mna w tym wypadku zgodzisz czy jeszcze...?
                      • fokus_07 Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 14:40
                        Marta,to powiedz ludziom,którym wichura zabrała wszystko,że jakoś to będzie.Że
                        inni mają gorzej a żołnierze giną w Iraku
                        • Gość: Marta50 Re: a moher to katolik czy już nie??? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 14:45
                          Odpowiadasz na :

fokus_07 napisała:

> Marta,to powiedz ludziom,którym wichura zabrała wszystko,że jakoś to będzie.Że
                          > inni mają gorzej a żołnierze giną w Iraku
                          A od czego wy jestescie w kraju?
                          • fokus_07 Re: a moher to katolik czy już nie??? 24.07.07, 15:04

> Odpowiadasz na :
                            >
                            > fokus_07 napisała:
                            >
                            > > Marta,to powiedz ludziom,którym wichura zabrała wszystko,że jakoś to będz
                            > ie.Że
                            > > inni mają gorzej a żołnierze giną w Iraku
                            > ***********
                            > A od czego wy jestescie w kraju?
                            A ty gdzie jesteś?Nie w Polsce?Zrobiłaś "coś"?
                        • Gość: Marta50 Re: a moher to katolik czy już nie??? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 14:48
                          Jak sluchasz polskich wiadomosci, wczoraj bylo o tym donoszone a dzis pisze tez
                          o tym gazeta:
                          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4336874.html
          • hypatia69 Re: crax 24.07.07, 11:48
            PiS i DJ Rydzyk Wam [katolikom] nakaszanili. Publicznie sie obnoszą z wzajemnym
            uwielbieniem i co mniej zorientowani ateiści myślą, że to wola wszystkich
            katolików, a nie tych konkretnych panów...
            Pozdr:)
            • hypatia69 Lefft 24.07.07, 11:59
              To powyżej to do Ciebie:)
              • leftt Re: Lefft 24.07.07, 12:07
                Dzięki :-)
          • crax Re: lefft 24.07.07, 13:00
            "Czy forumowi ateiści nie pojmą wreszcie, że katolik NIE MUSI być zwolennikiem
            PiS-u?"

A gdzież to ja twierdzę, że musi?

"Że PiS i Kościół to nie to samo?"

No to samo to to nie jest, fakt. Ale może mi powiesz coś o przekonaniach religijnych przeciętnego kaczego wyborcy, hmmm?

"Nie wiem, dlaczego tych ludzi traktuje się na specjalnych prawach, zapytaj Kaczora."

No cóż... Jakaś odpowiedź to jest. Dziękuję.

P.S. Ale jak kiedyś dojdzie do podobnej sytuacji, tyle, że z "drugiej strony" (a chociażby dla ofiar gejowskiej wycieczki ;))), to ja to na pewno przypomnę, gdy stado prawicowców zacznie drzeć ryje w świętym oburzeniu "Jak tak można?? Przecież to publiczne pieniądze!!". A zacznie, jestem przekonany.
            • leftt Re: crax 24.07.07, 13:24
              Czy forumowi ateiści nie pojmą wreszcie, że katolik NIE MUSI być zwolennikiem
              > PiS-u?"
              >
              > A gdzież to ja twierdzę, że musi?
              Żądając wytłumaczenia postawy rządu zwróciłeś się do katolików, przepraszam-
              katoli. Gdybyś zwrócił się do zwolenników PiS-u, nie byłoby problemu.

Że PiS i Kościół to nie to samo?"
              >
              > No to samo to to nie jest, fakt. Ale może mi powiesz coś o przekonaniach
              religi
              > jnych przeciętnego kaczego wyborcy, hmmm?
              Nie powiem ci, bo nie jestem kaczym wyborcą, chociaż niejednemu na tym forum
              pasowałoby żebym był. Jacy ludzie głosują na PiS? Pewnie różni, tak samo
              zresztą jak na inne partie.

P.S. Ale jak kiedyś dojdzie do podobnej sytuacji, tyle, że z "drugiej strony" (
              > a chociażby dla ofiar gejowskiej wycieczki ;))), to ja to na pewno przypomnę,
              g
              > dy stado prawicowców zacznie drzeć ryje w świętym oburzeniu "Jak tak można??
              Pr
              > zecież to publiczne pieniądze!!". A zacznie, jestem przekonany

Tyle, że ja też - pomimo współczucia- jestem przeciwny traktowaniu tych
              pielgrzymów na innych prawach niż ofiar "zwykłych" wypadków drogowych.

Pielgrzymek jest jednak na razie nieco więcej niż "gejowskich wycieczek", tak
              więc prawdopodobieństwo, że "przypomnisz" nie jest zbyt wysokie. Chociaż
              istnieje.

• crax Re: leftt 24.07.07, 13:37
                "Żądając wytłumaczenia postawy rządu zwróciłeś się do katolików, przepraszam-
                katoli."

No to co? Chodziło mi o to, że to była KATOLICKA pielgrzymka, to dlatego pytanie kierowałem do tych a nie innych. Miałem pytać muzułmanów? Poza tym, czy pada tu nazwa "Prawo i Sprawiedliwość"? Wyciągasz zbyt daleko idące wnioski.

"Tyle, że ja też - pomimo współczucia- jestem przeciwny traktowaniu tych
                pielgrzymów na innych prawach..."

Miło to słyszeć (czytać).

"Pielgrzymek jest jednak na razie nieco więcej niż gejowskich wycieczek..."

Nie chodzi tu o ilość. Poza tym, pisząc o gejowskich wycieczkach podałem tylko przykład czegoś co się katoprawicy nie podoba. Równie dobrze może to być grupa jadąca na "Przystanek Woodstock", Paradę Miłości w Berlinie bądź koncert heavymetalowy. Nie odczytuj wszystkiego tak dosłownie.
                • leftt Re: crax 24.07.07, 13:44
                  crax napisał:

> "Żądając wytłumaczenia postawy rządu zwróciłeś się do katolików, przepraszam-
                  > katoli."
                  >
                  > No to co? Chodziło mi o to, że to była KATOLICKA pielgrzymka, to dlatego
                  pytani
                  > e kierowałem do tych a nie innych. Miałem pytać muzułmanów? Poza tym, czy
                  pada
                  > tu nazwa "Prawo i Sprawiedliwość"? Wyciągasz zbyt daleko idące wnioski.
                  >
                  Nie, nie miałeś pytać muzułmanów, hinduistów ani buddystów, tylko tych, którzy
                  taką pomoc przyznali. Czyli rząd. A na tym forum - zwolenników rządu. Czyli
                  zwolenników PiS-u. Trzon rządu stanowi PiS, który ma swoich zwolenników. Zbiór
                  zwolenników PiS nie jest równy zbiorowi katolików. Sorry, ale jaśniej nie
                  potrafię.
                  • crax Re: lefft 24.07.07, 13:48
                    "Nie, nie miałeś pytać muzułmanów, hinduistów ani buddystów, tylko tych, którzy
                    taką pomoc przyznali."

Otóż nie. Moim zamiarem było zadać pytanie grupie, której przedstawiciele ZOSTALI OBDAROWANI. Chodziło mi o proste zilustrowanie zasady: dają nam - dobrze, dają innym niż my - skandal.
                    • leftt Re: crax 24.07.07, 14:31
                      Ble, ble, ble. W PRL-u był taki kawał, że naród codziennie je szynkę ustami
                      swoich przedstawicieli. Nie zamierzam ci odpowiadać na to pytanie, bo na
                      szczęście nie miałem powodu, aby zostać obdarowanym. A może z tego też będę
                      musiał się wytłumaczyć?
                      dają nam - dobrze, da
                      > ją innym niż my - skandal.
                      A któż oprócz ciebie wygłosił taką tezę w związku z tym wypadkiem?

• crax Re: crax 24.07.07, 14:50
                        "Nie zamierzam ci odpowiadać na to pytanie."

Ja nie chcę żebyś mi odpowiadał.

"A któż oprócz ciebie wygłosił taką tezę w związku z tym wypadkiem?"

Brak sprzeciwu jest zakamuflowanym poparciem.
                        • leftt Re: crax 24.07.07, 14:59
                          Moim zamiarem było zadać pytanie grupie, której przedstawiciele ZOSTALI
                          OBDAROWANI - to twoja wypowiedź w odniesieniu do KATOLIKÓW, a więc także do
                          mnie.

Ja nie chcę żebyś mi odpowiadał - to też twoja wypowiedź.

Czyli zadałeś pytanie wszystkim katolikom z wyjątkiem mnie? Nie wiem, czym
                          sobie zasłużyłem, ale czuję się wyróżniony :-)

Brak sprzeciwu jest zakamuflowanym poparciem.

Wiesz, jeżeli ktoś powie, że Ziemia ma kształt wielkiego pieroga i obraca się
                          wokół Księżyca to ja też nie zgłoszę sprzeciwu, bo szkoda by mi było czasu na
                          dyskusję z taką teorią. Czy to znaczy, że udzieliłbym takiej
                          tezie "zakamuflowanego poparcia", cokolwiek by to nie znaczyło?
                          Zawsze głośno protestujesz, jeżeli coś ci nie pasuje? Bo gdybym ja tak robił,
                          to musiałbym non stop siedzieć w necie albo chodzić na jakieś pikiety. Być może
                          znowu zrozumiałem cię zbyt dosłownie, ale jakoś nie widzę "drugiego dna" w
                          twoim stwierdzeniu.
                          • crax Re: leftt 24.07.07, 15:20
                            Na moje pytanie o komentarz to ty już odpowiedziałeś, mój drogi. Skleroza aż taka?

Oto ono ---> "Tyle, że ja też - pomimo współczucia- jestem przeciwny traktowaniu tych pielgrzymów na innych prawach niż ofiar "zwykłych" wypadków drogowych."

"Wiesz, jeżeli ktoś powie, że Ziemia ma kształt wielkiego pieroga..."

Wielu katolików wypowiada się na forum na temat np. tezy, że płód to nie człowiek. Przecież wg waszej religii to bzdura, więc czemu traci się czas na dyskutowanie z czymś takim? Godna podziwu wyboórczość.

A tak na poważnie: nie przeciwstawiaj twierdzenia o pierogu z rozdawaniem katolickim pielgrzymom PUBLICZNEJ forsy, dobrze? Bo to dwie różne sprawy.
                            • leftt Re: leftt 24.07.07, 15:36
                              Wielu katolików wypowiada się na forum na temat np. tezy, że płód to nie człowi
                              > ek. Przecież wg waszej religii to bzdura, więc czemu traci się czas na
                              dyskutow
                              > anie z czymś takim? Godna podziwu wyboórczość.

Ja tylko polemizuję ogólnie z Twoją tezą , że "brak sprzeciwu jest
                              zakamuflowanym poparciem". Jako przykład podałem Ziemię w kształcie pieroga. Po
                              prostu można na jakiś temat nie mieć zdania, można też ten temat po prostu
                              olewać, można też być nim znudzonym.

"tak na poważnie: nie przeciwstawiaj twierdzenia o pierogu z rozdawaniem katol
                              > ickim pielgrzymom PUBLICZNEJ forsy, dobrze? Bo to dwie różne sprawy"

Naprawdę? A wydaje mi się, że przeciwstawiłem je twojemu twierdzeniu o
                              domniemanych protestach katolików przeciw rozdawaniu hipotetycznej forsy
                              domniemanym ofiarom ewentualnego wypadku autokaru jadącego na Love Parade,
                              Woodstock, paradę gejów czy cokolwiek innego.
                              • crax Re: leftt 24.07.07, 15:42
                                "Ja tylko polemizuję ogólnie z Twoją tezą , że "brak sprzeciwu jest
                                zakamuflowanym poparciem"."

Ujmę to inaczej. Nie "jest" tylko "zazwyczaj jest".

"...można też ten temat po prostu olewać, można też być nim znudzonym."

Tak jest. Jeżeli dotyczy to mnie - olewam bądź jestem znudzony; jeżeli innch niż ja - trzęsę się z oburzenia. Cóż... mozna i tak.

"Naprawdę? A wydaje mi się, że przeciwstawiłem je twojemu twierdzeniu o domniemanych protestach katolików"

Domniemanych... Jesli tak uważasz - twoja sprawa.
                • hypatia69 Crax... 24.07.07, 14:37
                  "Chodziło mi o to, że to była KATOLICKA pielgrzymka, to dlatego pytanie
                  kierowałem do tych a nie innych." Ale to nie ma znaczenia. Nie wszyscy katolicy
                  dostali. Moja babcia nie dostała, chociaż jest katioliczką. Kaczory robią cyrk
                  ku uciesze gawiedzi, a obrywają wszyscy katolicy. Nie wiadomo za co. Górnicy z
                  Halemby ni byli wycieczką katolicką. Wszystkim górnikom należy dokopać za
                  popisy kaczek?
              • lupus76 Re: crax 24.07.07, 13:42
                Wystarczy jedna loveparade i - odpukać w niemalowane - wykolejony jeden z
                pociągów. W tedy liczba ofiar może być znacznie wyższa :(
    • fokus_07 Re: 110 tys. od Kaczyńskich, czym uzasadnione poz 24.07.07, 13:34
      Wszystkim Rodzinom,których bliscy uczestniczyli w tragicznym wypadku składam
      szczere kondolencje!
      Niestety,mnie również zaskoczył fakt o wspaniałomyślności naszego
      rządu.Absolutnie zgadzam się,że te pieniądze na pewno przydałyby się lepiej
      rodzinom dotkniętych tragedią po trąbie powietrznej.Boże,przecież Oni nie mają
      nic!!!Do tej pory rząd nie wysłał na konta gmin zadnej pomocy finansowej.To
      woła o pomstę do nieba!!Dzięki Bogu nikt z moich bliskich ani znajomych nie
      ucierpiał w tej tragedii,ale szczerze wszystkim współczuję!Faktycznie ludzie we
      Francji mają doskonałą opiekę,ubezpieczenie itp.Więc może państwo powinno zająć
      się ludzmi w Polsce?Ludzmi ze wsi,którzy w pełni słowa nie maja dachu nad
      głową,a i w uratowanych niektórych ścianach co zostało-nadaje się do wyrzucenia!
      Naprawdę,nie rozumiem,ale jestem zbulwersowana!Żeby była jasność-nie mam nic do
      ludzi dotkniętych tragedią we Francji!
      • Gość: Marta50 Re: 110 tys. od Kaczyńskich, czym uzasadnione poz IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 13:43
        Fokus nie jestes zbulwersowana wydatkami na Irak?
        Gdyby nie one, Polska byla by dostatniejsza i bylo by wiecej pieniazkow do
        podzialu. Bulwersuje cie te smieszne 110 tys dla poszkodowanych w obliczu
        miliardowych wydatkow na Irak?
        Co za obluda przemawia przez was?
        • obraza.uczuc.religijnych Mnie bulwersuje i jedno i drugie 24.07.07, 14:01
          Zarówno oszukańcza wojna jak i wybiórcze traktowanie ofiar.
        • fokus_07 Re: 110 tys. od Kaczyńskich, czym uzasadnione poz 24.07.07, 14:11
          być może dla ciebie 110 tysięcy jest śmieszne,ale nie dla wszystkich!Uważam,że
          to jest zła polityka!Ktoś wczesniej napisał,jaka jest różnica,gdzie ludzie giną?
          Nie roztrząsamy faktu wysyłania pieniędzy na Irak,ale dla biednych ludzi w
          Polsce mieszkających na polskiej wsi!Ludzi dotkniętych wichurą,którzy nie mają
          nawet krzesła,żeby usiąść i zastanowić się,od czego zacząć..
    • fokus_07 tragedia 24.07.07, 13:38
      Wszystkim Rodzinom,których bliscy uczestniczyli w tragicznym wypadku składam
      szczere kondolencje!
      Niestety,mnie również zaskoczył fakt o wspaniałomyślności naszego
      rządu.Absolutnie zgadzam się,że te pieniądze na pewno przydałyby się lepiej
      rodzinom dotkniętych tragedią po trąbie powietrznej.Boże,przecież Oni nie mają
      nic!!!Do tej pory rząd nie wysłał na konta gmin zadnej pomocy finansowej.To
      woła o pomstę do nieba!!Dzięki Bogu nikt z moich bliskich ani znajomych nie
      ucierpiał w tej tragedii,ale szczerze wszystkim współczuję!Faktycznie ludzie we
      Francji mają doskonałą opiekę,ubezpieczenie itp.Więc może państwo powinno zająć
      się ludzmi w Polsce?Ludzmi ze wsi,którzy w pełni słowa nie maja dachu nad
      głową,a i w uratowanych niektórych ścianach co zostało-nadaje się do wyrzucenia!
      Naprawdę,nie rozumiem,ale jestem zbulwersowana!Żeby była jasność-nie mam nic do
      ludzi dotkniętych tragedią we Francji!
    • baltazarus To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 14:17
      Jeśli zgadzacie się na system, który polega na tym, że jednym się zabiera, a
      innym rozdaje (nieważne kiedy i komu, ważne, że się tak robi) czyli socjalizm
      to morda w kubeł.
      • crax Pieprzysz, facet... 24.07.07, 14:26
        Ty to jak Korwin. Wszędzie widzisz socjalizm. Leczyć się czas.
        • baltazarus Re: Pieprzysz, facet... 24.07.07, 14:35
          A czym jest niby taka redystrybucja dokonywana przez państwo, pacjencie?
          • opin Re: Pieprzysz, facet... 24.07.07, 14:38
            baltazarus napisał:

> A czym jest niby taka redystrybucja dokonywana przez państwo, pacjencie?

Moim zdaniem też przesadzasz... Czym jest, hm... Nazywaj sobie jak chcesz tylko
            nie posługuj się pojęciami, których nie do końca rozumiesz... Socjalizm - bez
            względu na to, czy go lubisz, czy nie - to nie to, o czym mówi ten ignorant
            Korwin...
            • baltazarus Re: Pieprzysz, facet... 24.07.07, 14:56
              "Moim zdaniem też przesadzasz... Czym jest, hm... Nazywaj sobie jak chcesz tylko
              nie posługuj się pojęciami, których nie do końca rozumiesz..."

Ja piszę czym jest zabieranie jednym i dawanie drugim, Ty twierdzisz, że się z
              tym nie zgadzasz, że to coś innego. Zatem napisz co to, bo inaczej okazujesz
              się być ostatnim ignorantem ("nie zgadzam sie z tobą, ale nie potrafię
              uzasadnić dlaczego").
              • opin Re: Pieprzysz, facet... 24.07.07, 14:59
                baltazarus napisał:

> Ja piszę czym jest zabieranie jednym i dawanie drugim, Ty twierdzisz, że się z
                > tym nie zgadzasz, że to coś innego. Zatem napisz co to, bo inaczej okazujesz
                > się być ostatnim ignorantem ("nie zgadzam sie z tobą, ale nie potrafię
                > uzasadnić dlaczego")

Tutaj to już stosujesz jakąś pokrętną logikę. Dla mnie nazywaj to, kolego, jak
                chcesz,a choćby i złodziejstwem, tylko nie mów, że to socjalizm, bo ten termin
                jest już - czy tego chcesz, czy nie obdarzony znaczeniem.
                Cóż chyba słusznie ktoś kiedyś rzekł: Każdy liberał jest idiotą i każdy idiotą
                jest liberałem. Długo nie chciałem w to wierzyć... i pojawił się internet...
                • baltazarus Re: Pieprzysz, facet... 24.07.07, 15:17
                  "Tutaj to już stosujesz jakąś pokrętną logikę."
                  Dla Ciebie jest pewnie pokrętna...

"Dla mnie nazywaj to, kolego, jak chcesz,a choćby i złodziejstwem, tylko nie
                  mów, że to socjalizm, bo ten termin jest już - czy tego chcesz, czy nie
                  obdarzony znaczeniem."
                  Czy Ci się to podoba czy nie tzw. sprawiedliwa redystrybucja dóbr jest ważną
                  częścią idologii socjalistycznej, jest nią również tzw. sprawiedliwość
                  społeczną, którą ma na sztandarach PiS.
                  • opin Re: Pieprzysz, facet... 24.07.07, 15:20
                    baltazarus napisał:

> Czy Ci się to podoba czy nie tzw. sprawiedliwa redystrybucja dóbr jest ważną
                    > częścią idologii socjalistycznej, jest nią również tzw. sprawiedliwość
                    > społeczną, którą ma na sztandarach PiS.

To teraz pogłówkuj i zastanów się, co wspólnego ma jednorazowa darowizna dla 40
                    rodzin z redystrybucją dóbr.
                    Pomijam Twoje uproszczenia, ale na potrzeby dyskusji przyjmę Twoje reguły...
                    • baltazarus Re: Pieprzysz, facet... 24.07.07, 15:38
                      "To teraz pogłówkuj i zastanów się, co wspólnego ma jednorazowa darowizna dla 40
                      rodzin z redystrybucją dóbr.
                      Pomijam Twoje uproszczenia, ale na potrzeby dyskusji przyjmę Twoje reguły..."

Dziwne, że Tobie to nie przyszło do głowy. Gdybyś tak w spokoju pomyślał
                      sobie: "co może mieć wspólnego państwowa darownizna z tzw. redystrybucją dóbr"
                      to może, mimo Twego marnego poziomu doszedłbyś do wniosku, że pieniążki na
                      darowiznę najpierw, realizując zasadę tzw. sprawiedliwości społecznej, komuś
                      zabrano by następnie urzędnik zadecydował komu się należy i wskazanemu
                      wypłacił, a zdarzenie to socjaliści nazywają sprawiedliwą redystrybucją dóbr.
                      • opin Re: Pieprzysz, facet... 24.07.07, 15:41
                        baltazarus napisał:

> Dziwne, że Tobie to nie przyszło do głowy. Gdybyś tak w spokoju pomyślał
                        > sobie: "co może mieć wspólnego państwowa darownizna z tzw. redystrybucją dóbr"
                        > to może, mimo Twego marnego poziomu doszedłbyś do wniosku, że pieniążki na
                        > darowiznę najpierw, realizując zasadę tzw. sprawiedliwości społecznej, komuś
                        > zabrano by następnie urzędnik zadecydował komu się należy i wskazanemu
                        > wypłacił, a zdarzenie to socjaliści nazywają sprawiedliwą redystrybucją dóbr.

Sorry, ale pozostawię to już bez komentarza. Dalej pośmieje się już sam.
                        • baltazarus Re: Pieprzysz, facet... 24.07.07, 15:45
                          "Sorry, ale pozostawię to już bez komentarza. Dalej pośmieje się już sam."
                          Najlepiej do lustra.
                          • opin Re: Pieprzysz, facet... 24.07.07, 15:46
                            baltazarus napisał:

> Najlepiej do lustra.

Nieważne gdzie, ważne z czego.
      • hypatia69 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 14:44
        "jednym się zabiera, a innym rozdaje (nieważne kiedy i komu, ważne, że się tak
        robi) czyli socjalizm " Janosik też był socjalistą? Nie daj sie ponieść
        fantazjii...
        • baltazarus Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 15:00
          Rzeczywisty Janosik był zwykłym bandytą i zabierał wszystkim, filmowy był takim
          bandytą, który okradał tylko bogatych, dając biednym - dlatego PRL-owska
          propaganda uczyniła go bohaterem, bo tak bliski był socjalistycznym ideom.
          • hypatia69 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 15:02
            A Robin Hood?
            • fokus_07 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 15:12
              temat zszedł na kacze tereny!Mówiliśmy o niesprawiedłiwym dzieleniu pieniędzy..
        • ja_mnika Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 15:09
          podejrzewam, że jeśli ten wątek trafiłby w ręce osoby dotkniętej tregedią
          francuską, byłoby jej bardzo przykro.., bo nikt z tych osób nie prosił o
          jakiekolwiek wsparcie finansowe. firmy ubezpieczeniowe i tak pokryłyby straty
          poniesione w wypadku...dlatego też, z cały szacunkiem i ubolewaniem nad losem
          tych ludzi, uważam tak jak poprzednicy, że to absurd, manifestacja władzy,
          obłuda i wiele innych określeń wiąże się z obdarowywaniem uczestników wypadku
          tak dużą sumą pieniędzy. przeprasza, ale im to nie zwróci bliskich osób, nie
          wybawi z traumatycznych przeżyć, niec to nie da. im potrzebne jest wsparcie
          bliskich, tudzież psychologów, spokój medialny i tyle. kasa powinna znależć się
          w innym miejscu. u babci, która po przejściu "huraganu" śpi cały czas w stodole
          i nikt jej do tej pory nie pomógł. obiecane pieniadze nie przyszły do tej pory.
          jak to działa? to popie..ne wszystko. tam powinien pojechać prezydent, tam
          powinny znaleźć się ekipy budowlane, wolontariusze...a nie we francji. bo
          podejrzewam, żeby nie wypadek aktokaru to wszyscy do tej pory trąbiliby o bąbie
          powietrznej, aby dać rozgłos medialny swojej osobie. paranoja. upadek we
          francji był bardziej medialny, czy co? wczoraj utonęła babcia z dwoma
          wnukami...i nic! jakie to wszystko chore. ludzie otwórzcie oczy! a najbardziej
          szkoda mi nas, nas samych, że nic nie możemy z tym gównem zrobić. pozdrawiam
          • fokus_07 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 15:17
            ja_mnika napisała:

> podejrzewam, że jeśli ten wątek trafiłby w ręce osoby dotkniętej tregedią
            > francuską, byłoby jej bardzo przykro.., bo nikt z tych osób nie prosił o
            > jakiekolwiek wsparcie finansowe. firmy ubezpieczeniowe i tak pokryłyby straty
            > poniesione w wypadku...dlatego też, z cały szacunkiem i ubolewaniem nad losem
            > tych ludzi, uważam tak jak poprzednicy, że to absurd, manifestacja władzy,
            > obłuda i wiele innych określeń wiąże się z obdarowywaniem uczestników wypadku
            > tak dużą sumą pieniędzy. przeprasza, ale im to nie zwróci bliskich osób, nie
            > wybawi z traumatycznych przeżyć, niec to nie da. im potrzebne jest wsparcie
            > bliskich, tudzież psychologów, spokój medialny i tyle. kasa powinna znależć
            się
            >
            > w innym miejscu. u babci, która po przejściu "huraganu" śpi cały czas w
            stodole
            >
            > i nikt jej do tej pory nie pomógł. obiecane pieniadze nie przyszły do tej
            pory.
            >
            > jak to działa? to popie..ne wszystko. tam powinien pojechać prezydent, tam
            > powinny znaleźć się ekipy budowlane, wolontariusze...a nie we francji. bo
            > podejrzewam, żeby nie wypadek aktokaru to wszyscy do tej pory trąbiliby o
            bąbie
            >
            > powietrznej, aby dać rozgłos medialny swojej osobie. paranoja. upadek we
            > francji był bardziej medialny, czy co? wczoraj utonęła babcia z dwoma
            > wnukami...i nic! jakie to wszystko chore. ludzie otwórzcie oczy! a
            najbardziej
            > szkoda mi nas, nas samych, że nic nie możemy z tym gównem zrobić. pozdrawiam
            ja_mnika,masz rację!Ludzie z tragedii francuskiej nie prosili o pomoc finansową
            a dostają.Ludzie z polskich wiosek po wichurze błagają o pomoc ale Ich wołania
            nikt nie słyszy!
            • Gość: Marta50 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 15:31
              Kataklizm wydazyl sie w Polsce, katastrofa busa poza granicami jej, wiec jak by
              wygladal Kaczynski w swiecie gdyby nie zabrzekal sakiewka?
              Minika masz sluszna racje, co moga poszkodowane ofiary za te straszna katastrofe
              i decyzja Kaczynskiego? Ale jest nie na miejscu zazdroscic albo robic zarzuty
              ofiarom tego wypadku, nie jest na miejscu przeciwstawiac jednym przeciwko drugim
              jak zrobiono wlasnie tu na forum.
              Wiec przytoczylam dla wyczucia poczucia sprawiedliwosci, ludzkosci u
              spoleczenstwa Irak, z jakimi efektami poczytajmy sobie na gorze.
              • fokus_07 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 15:38

> Kataklizm wydazyl sie w Polsce, katastrofa busa poza granicami jej, wiec jak
                by
                > wygladal Kaczynski w swiecie gdyby nie zabrzekal sakiewka?
                > Minika masz sluszna racje, co moga poszkodowane ofiary za te straszna
                katastrof
                > e
                > i decyzja Kaczynskiego? Ale jest nie na miejscu zazdroscic albo robic zarzuty
                > ofiarom tego wypadku, nie jest na miejscu przeciwstawiac jednym przeciwko
                drugi
                > m
                > jak zrobiono wlasnie tu na forum.
                > Wiec przytoczylam dla wyczucia poczucia sprawiedliwosci, ludzkosci u
                > spoleczenstwa Irak, z jakimi efektami poczytajmy sobie na gorze.
                Szanowna Marto!Nikt a nikt nie uzył jednego złego słowa na temat osób
                poszkodowanych we Francji.Jednak oni i tak dostaną odszkodowania,bo byli
                ubezpieczeni.A kaczynski?Nie interesuje mnie,w jakim świetle zobaczą go ludzie
                zza granicy.Mądrzy ludzie nawet za granicą mają o nim wyrobioną opinię.Żal jest
                mi strasznie ludzi,co żyją w niepewności,czy i kiedy dostaną jakąś kasę żeby
                postawić dom..
                • Gość: Marta50 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 15:54
                  Odpowiadasz na :

fokus_07 napisała:
                  Szanowna Marto!Nikt a nikt nie uzył jednego złego słowa na temat osób
                  > poszkodowanych we Francji.Jednak oni i tak dostaną odszkodowania,bo byli
                  > ubezpieczeni.A kaczynski?Nie interesuje mnie,w jakim świetle zobaczą go ludzie
                  > zza granicy.Mądrzy ludzie nawet za granicą mają o nim wyrobioną opinię.Żal jest>
                  > mi strasznie ludzi,co żyją w niepewności,czy i kiedy dostaną jakąś kasę żeby
                  > postawić dom..
                  Drogi fokus, kazdego zycia jest zal, kazdego poszkodowanego jest zal, ale nie
                  jest na miejscu jednych przeciwstawiac drugim!!!! Nie dosc ze robi to rzad,
                  sadze ze polskie spoleczenstwo powinno byc bardziej na te niesprawiedliwosc
                  wrazliwe i protestowac w inny sposob a nie w taki jaki tu na forum
                  zademonstrowano. Chcialby ktos z was byc w tym busie albo byc rodzina zabitych
                  osob i czytac potem takie wpisy? Sadze ze nie!!! Wiecej subtelnosci a mniej z
                  grubej rury, przeciez moze taka katastrofa czy taki kataklizm dotknac i was?
                  Jak widac jestescie podatni dac sie poniesc rzadowej propagandzie, rzadowemu
                  dzielenia narodu, jednym slowem ideologicznie idziecie z rzadem (mam na mysli:
                  abstrakcyjny podzial narodu na wyksztalciuchow czy jeszcze innych) mimo ze sie z
                  nim nie zgadzacie. Protest powinien byc nie pod adresem poszkodowanych, powinien
                  byc pod adresem waszych wybrancow.
                  • fokus_07 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 16:00
                    .
                    > ************
                    > Drogi fokus, kazdego zycia jest zal, kazdego poszkodowanego jest zal, ale nie
                    > jest na miejscu jednych przeciwstawiac drugim!!!! Nie dosc ze robi to rzad,
                    > sadze ze polskie spoleczenstwo powinno byc bardziej na te niesprawiedliwosc
                    > wrazliwe i protestowac w inny sposob a nie w taki jaki tu na forum
                    > zademonstrowano. Chcialby ktos z was byc w tym busie albo byc rodzina zabitych
                    > osob i czytac potem takie wpisy? Sadze ze nie!!! Wiecej subtelnosci a mniej z
                    > grubej rury, przeciez moze taka katastrofa czy taki kataklizm dotknac i was?
                    > Jak widac jestescie podatni dac sie poniesc rzadowej propagandzie, rzadowemu
                    > dzielenia narodu, jednym slowem ideologicznie idziecie z rzadem (mam na mysli:
                    > abstrakcyjny podzial narodu na wyksztalciuchow czy jeszcze innych) mimo ze
                    sie
                    > z
                    > nim nie zgadzacie. Protest powinien byc nie pod adresem poszkodowanych,
                    powinie
                    > n
                    > byc pod adresem waszych wybrancow.
                    Marto,przecież o tym cały czas piszę!O ludziach,którzy są poszkodowani a
                    jedoczesnie pozostawieni samym sobie!Żeby nie sąsiecka pomoc to nikt by im nie
                    pomógł!Co na dzien dzisiejszy pomógł im rząd?
                    • Gość: Marta50 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 16:04
                      Skoro nie wiesz, to radze przeczytac sobie od poczatku ten watek, dziwne ze nie
                      widzisz odrobiny niesmaku, zazdrosci, nietaku...?
                      • fokus_07 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 16:06

> Skoro nie wiesz, to radze przeczytac sobie od poczatku ten watek, dziwne ze
                        nie
                        > widzisz odrobiny niesmaku, zazdrosci, nietaku...?
                        każdy sądzi według siebie..
                        • Gość: Marta50 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 16:10

Odpowiadasz na :

fokus_07 napisała:

> Gość portalu: Marta50 napisał(a):>
                          > > Skoro nie wiesz, to radze przeczytac sobie od poczatku ten watek, dziwne
                          > ze nie widzisz odrobiny niesmaku, zazdrosci, nietaku...?
                          Fokus odpisala:
                          > każdy sądzi według siebie..
                          Tja, te powyzsza odpowiedz pozostawie bez odpowiedzi.
              • opin Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 15:39

> Wiec przytoczylam dla wyczucia poczucia sprawiedliwosci, ludzkosci u
                > spoleczenstwa Irak, z jakimi efektami poczytajmy sobie na gorze.

Ale się upierasz śmiesznie... Z takimi efektami, że prawie wszyscy powiedzieli,
                że sprzeciwiają się wojnie w Iraku, ale nie z przyczyn finansowych...Ot i
                umiejętność czytania ze zrozumieniem.

PS. Bardziej pracuj nad swoimi postami - piszesz na granicy zrozumiałości
                • fokus_07 Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 15:42
                  opin napisał:

> Gość portalu: Marta50 napisał(a):
                  >
                  > > Wiec przytoczylam dla wyczucia poczucia sprawiedliwosci, ludzkosci u
                  > > spoleczenstwa Irak, z jakimi efektami poczytajmy sobie na gorze.
                  >
                  > Ale się upierasz śmiesznie... Z takimi efektami, że prawie wszyscy
                  powiedzieli,
                  > że sprzeciwiają się wojnie w Iraku, ale nie z przyczyn finansowych...Ot i
                  > umiejętność czytania ze zrozumieniem.
                  >
                  > PS. Bardziej pracuj nad swoimi postami - piszesz na granicy zrozumiałości
                  opin,brawo!krótko i zwięzle..
              • ja_mnika Re: To co zrobił Kaczyński to istota socjalizmu 24.07.07, 15:44
                ale w wypowiedziach tu obecnych nie czuć zazdrości, Marto!
                a Irak to niestety kolejny niewypał naszego państwa, chcącego upodobać się
                światu, niewypał który i tym razem nie wyszedł. szkoda tylko, że nikt nas
                zwykłych ludzi nie pytał wcześniej o zdanie, czy warto ingerować w ten
                niewypał? 2 mln dla poszkodowanych to naprawdę dużo kasy, i też nikt nas o
                zdanie nie pyta? dobrze więc, że choć tu na forum można wyrzucić z siebie tą
                bezsilność. można, prawda Marto?
    • kochanica-francuza Napiszcie bezpośrednio do Kaczów 24.07.07, 15:13
      "Katole", jak ich nazywacie, nie wiedzą tego, a nawet - trudno wam w to
      uwierzyć! - niektórzy się nie zgadzają z tą decyzją.
    • hanni Zlamaniem przepisow i przekroczeniem zakazu? 24.07.07, 17:27
      "Według relacji niektórych pielgrzymów, którzy przeżyli tragiczny wypadek, sami
      pasażerowie nalegali na kierowcę, żeby pojechał tą trasą. Chcieli ponoć zobaczyć
      szlak, którym w 1815 roku cesarz Napoleon wracał z Elby."

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,4336526.html
      • Gość: re tak twierdzi ten co przyleciał, ale to i tak nic IP: *.gdynia.mm.pl 24.07.07, 17:43
        nie zmienia - ostatecznie to kierowca jest odpowiedzialny za to którędy jedzie,
        bo to on ma prawo jazdy i zna przepisy drogowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka