Dodaj do ulubionych

człowiek - legenda odchodzi

31.07.07, 09:21
Człowiek, który był architektem gustów muzycznych wielu z nas,
niekwestionowanym autorytetem muzycznym w latach 80-90, wreszcie ten, dzięki
któremu staliśmy sie inni - lepsi jakby? - czyli marek Niedźwiecki, odchodzi z
Polskiego Radia. To nie tylko wielka postać w dziejach dziennikarstwa
muzycznego, ale również ktoś, kro miał duży wpływ na nasze pokolenie, stąd
taki fakt musi być odnotowany i na tym forum.
Obserwuj wątek
    • Gość: brum Re: człowiek - legenda odchodzi IP: *.chello.pl 31.07.07, 09:33
      A kiedyś było tak pięknie BRUM, Owsiak i Lista przebojów z Niedźwiedziem.
      Przechodzi do Radia Złote Przeboje...
      Znasz może kulisy transferu?
      • kicior99 Re: człowiek - legenda odchodzi 31.07.07, 09:40
        Nie. Wiem tylko tyle co napisała Wyborcza. Niedźwiedź nie chce puścić pary z
        ust. Nieoficjalnie obwinia się Skowrońskiego (dyr. PRIII) ale osobiście byłbym
        ostrożny z takimi przypuszczeniami.
    • raveness1 Re: człowiek - legenda odchodzi 31.07.07, 10:14
      Bochaterami legend sa wrozki, jednorozce czy syreny ale nie spikerzy radiowi.
      To byla jedo robota, ktora lubil i z ktorej sie utrzymywal. Robil ja dobrze,
      jak miliony innych ludzi na swiecie, i nie ma nad czym tu sie rozczulac.
      • kicior99 Re: człowiek - legenda odchodzi 31.07.07, 10:33
        Człowiek, który prezentuje swą kulturę i intelekt na antenie radia - siłą rzeczy
        ma wpływ na słuchaczy (wielokrotnie przekonałem się o tym jako prezenter i
        dziennikarz radiowy). A jeszcze ktoś, kto to robi w najlepszym stylu i wywiera
        oczywiste piętno w ludzkich umysłach - tym bardziej jest wart uwagi. Zauważ, że
        gdy powstały rozgłośnie radiowe niezależne od PR, większość prezenterów "jechała
        Niedźwiedziem", druga część - Kaczkowskim (nie mylić z Kaczyńskim)
    • Gość: brum Re: człowiek - legenda odchodzi IP: *.chello.pl 31.07.07, 11:05
      Ciekawe, jak odnajdzie się w nowej stacji radiowej. Złote Przeboje prezentują
      hity z lat 60 - 90 ubiegłego wieku. Z tego, co wiem panuje tam ścisły reżim
      repertuarowy. DJ mają związane ręce, muszą przestrzegać ustalonych zasad doboru
      utworów muzycznych. Swego czasu zadałem im pytanie, dlaczego nie prezentują
      repertuaru Tom'a Jones'a, sztandarowej postaci tamtego okresu? W odpowiedzi
      dostałem informację, że szef stacji nie życzy sobie tego piosenkarza na antenie
      stacji!!!! Z repertuaru Elvis'a Presley'a na antenie emitowane są dwa, stale te
      same przeboje. To samo dotyczy Niemena, Demis'a Roussos'a i wielu, wielu innych
      wielkich. Może Niedźwiedź to zmieni, oby....
      • leftt Re: człowiek - legenda odchodzi 31.07.07, 11:13
        Nie sądzę, żeby Marek Niedźwiedzki zajmował się puszczaniem piosenek w ciągu
        dnia i opowiadaniem ciekawostek typu, że gdzieś tam urodziło się cielę z dwoma
        głowami, bo takie newsy w Złotych Przebojach rządzą. Pewnie dadzą mu jakieś
        pasmo w godzinach wieczornych tak jak Mannowi i wszystko zostanie po staremu.
        • 77misia1 Re: człowiek - legenda odchodzi 31.07.07, 11:55
          :/ pzygnebiajaca ta rzeczywistosc
    • niedo-wiarek Re: człowiek - legenda odchodzi 31.07.07, 12:17
      Nie odchodzi, tylko przechodzi do innego radia. Będzie puszczał przechodzone
      kawałki dla pań i panów w średnim wieku gdzie indziej i tyle :)
      • kicior99 Re: człowiek - legenda odchodzi 31.07.07, 19:50
        jest pewna różnica między tymi radiami...
    • mjot1 Hm...? 31.07.07, 22:32
      „Człowiek legenda: o osobie otoczonej niezwykłą sławą”
      • kicior99 Re: Hm...? 31.07.07, 23:37
        Do Niedźwiedzia pasuje. jak również określenie "kultowa postać"
    • inteligent-na Kilka lat temu bezczelnie usunięto audycję 01.08.07, 08:51
      Wojciecha Manna i Magdy Umer. Kiedy zapytałam ją na czacie co się stało
      powiedziała, że potraktowano ją bardzo brzydko. Odkąd Trójka zaczęła trele w
      typie RMF schodzi na psy. To wszystko.
    • dirgone Re: człowiek - legenda odchodzi 01.08.07, 10:49
      Dawno już Listy nie słuchałam, bo i gusta mi się zmieniły, i wieczorne piątki na
      co innego poświęcałam. Czasami jeszcze w soboty rano słuchałam Niedźwieckiego,
      ale też dawno to było.
      Kiedyś właśnie w piątki wieczorem z domu się nie ruszałam, bo Lista była. To
      była świętość - kawałki nagrywane na Kasprzaku, ekscytacja tym, co było na
      pierwszym miejscu. Przez całą podstawówkę i połowę liceum Niedźwiecki był obecny
      w moim życiu. Można powiedzieć, że mnie wychował :)
      I kiedyś wyczytał mnie na antenie.
      Napisałam do niego list, że nigdy nic nie wygrałam w trójkowych konkursach, choć
      brałam udział często i z tej to okazji podarował mi płytę. Raaany, cóż to było
      za przeżycie :)
      A sobotnie poranne audycje kojarzą mi się z zapachem ścierki do kurzu, bo zawsze
      sprzątałam wtedy swój pokój.
      Dla mnie to jest człowiek-legenda. Mam nadzieję, że transfer tej legendy nie zabije.
      • kicior99 Re: człowiek - legenda odchodzi 01.08.07, 10:55
        właśnie o tym pisze. Wielu osobom dal bardzo wiele.
      • zoppino Re: człowiek - legenda odchodzi 01.08.07, 11:16
        > Kiedyś właśnie w piątki wieczorem z domu się nie ruszałam, bo Lista była. To
        > była świętość - kawałki nagrywane na Kasprzaku,

Kiedys zdaje się lista była w soboty? Nie pamiętam, kiedy przeniesiono ją na
        piątki, ale w 1989 na pewno była w sobotni wieczór, wtedy słuchałam
        intensywnie, potem już tylko bardzo sporadycznie :)
        • kicior99 Re: człowiek - legenda odchodzi 01.08.07, 12:46
          Trzy pierwsze lata była w soboty. Później nie pamiętam - choć wiernie słuchałem
          jej do roku 1989, później z doskoku.
          • Gość: dźwiecki Re: człowiek - legenda odchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 13:16
            Też mi tytuł wątku, można by pomyśleć, że chodzi o Felliniego czy Bergmana, a
            tu popularny dziennikarz muzyczny przechodzi z jednej stacji do drugiej, bo mu
            lepiej płacą. Rzeczywiście, temat tygodnia :/
            • Gość: dźwiecki Re: człowiek - legenda odchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 13:21
              miało być Antonioniego, oczywiście
              • dirgone Re: człowiek - legenda odchodzi 01.08.07, 13:45
                Nie słuchałeś, nie zrozumiesz.
                Dla mnie Bergman nie był legendą, bo po prostu nie lubiłam jego filmów. Ale
                szanuję to, że dla milionów był.
                Dla mnie legendą była Trójka, słuchana przez całą rodzinę. Kiedyś słuchana, bo
                odkąd odeszła (została wyrzucona) pani "będąc młodą lekarką przyszedł raz do
                mnie pacjęt", już rodzina trójki nie słucha. A Niedźwiecki, który najdłużej się
                chyba w Trójce utrzymał, bez znikania z anteny ani razu podczas licznych "zmian
                formuły" i "formatowania", był symbolem "trwania" tego radia.
                Jeśli odszedł nawet Niedźwiecki, którego wielu źle nazywało właśnie za to
                nieznikanie nigdy, to znaczy, że ta trumna, którą kiedyś wiele osób niosło
                ulicami Warszawy, jest już nie do odkopania.
                • kicior99 Re: człowiek - legenda odchodzi 01.08.07, 14:03
                  Słucham radia namiętnie od wielu lat - różnych rozgłośni, w różnych językach, na
                  tyle na ile pozwalały mi na to fale średnie i krótkie - i muszę powiedzieć, że
                  rzadko spotykałem kogoś, kto wytworzyłby taki klimat. Jaka szkoda że radio nie
                  jest dyscypliną międzynarodową - jak film na przykład, bo kto wie czy
                  Niedźwiedź nie osiągnąłby sławy i pozycji Bergmanna. Bo Kaczkowski na pewno.
            • kicior99 Re: człowiek - legenda odchodzi 01.08.07, 13:22
              Klasa w swojej kategorii - czy dobry dziennikarz ma byc gorszy od reżysera
              filmowego? Kogo np. znasz z dziennikarzy brytyjskich (poza ś.p. Jonhem Peelem
              czy Jimem Savilem?) Radio nie sprzyja kreowaniu międzynarodowych sław głównie z
              powodów językowych.
    • Gość: dźwiecki Re: człowiek - legenda odchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 13:59
      Chodzi mi o to, że facet żyje i ma się dobrze ( a nawet lepiej), a tu wątek
      sugeruje elegijny ton (człowiek-legenda odchodzi). Dlatego miałem skojarzenia
      ze śmiercią któregoś z reżyserów. Słuchało się Niedźwieckiego, ale nie stawiało
      się go na piedestale - mówię o sobie.
      • dirgone Re: człowiek - legenda odchodzi 01.08.07, 14:05
        Pewnie powinno być "Człowiek - legenda, Marek Niedźwiecki, odchodzi z Trójki",
        ale niestety to się nie mieści, więc trzeba było skrócić :)
        • Gość: dźwiecki Re: człowiek - legenda odchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 14:16
          he, he, wyszło cokolwiek grobowo ;)
    • xnl Eeee tam. Myślałem, że o Bergmanie piszesz. 01.08.07, 14:38
      Zresztą Niedźwiecki nigdzie nie odchodzi, tylko się przenosi do radia pogoda czy
      złote przeboje czy jakoś tam i będzie tam miał autorskie audycje.
      • czesiu71 Re: Eeee tam. Myślałem, że o Bergmanie piszesz. 24.08.07, 12:44
        A na razie całkowicie zniknął z horyzontu... co on teraz robi?
        Według informacji prasowych miał przejść do konkurencji z początkiem
        przyszłego roku, co zrozumiałem w ten sposób, że do końca obecnego
        będzie nadal w Trójce. Nastawiłem listę jak co piątek, a tu już ktoś
        inny - nie ma go ani w PR3, ani w Pogodzie, no to gdzie jest???
        • Gość: jaija Re: Eeee tam. Myślałem, że o Bergmanie piszesz. IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.08.07, 13:49
          Wreszcie na urlopie? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka