brace 04.03.08, 20:04 czy możecie się podzielić ze mną informacjami gdzie się najlepiej ubezpieczyćw tzw III filarze? Zależy mi na tym, aby mieć kiedyś więcej niż przewiduje ZUS...Macie jakieś rady, porady itp? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tom-77 Przy obecnej niestabilności prawa, gdy co kilka 05.03.08, 10:09 miesięcy pojawiają się nowe wizje zasad wypłaty emerytur, a co kilka kwartałów zmieniają się ulgi podatkowe i podatki dla oszczędzających, polecam raczej samodzielne oszczędzanie w funduszu inwestycyjnym. Przynajmniej jak tak robię. Profil funduszu to już kwestia preferencji. Ja mam w akcyjnym i jestem teraz wprawdzie na stracie po ostatnich turbulencjach na rynkach światowych, ale nie zamierzam sprzedawać jednostek w ciągu kolejnych 5 lat, a później zobaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasolka Re: Przy obecnej niestabilności prawa, gdy co kil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 13:14 a zdradzisz co to za fundusz?na czym polega itp? Odpowiedz Link Zgłoś
tom-77 Ja mam w 06.03.08, 08:04 Skarbiec Top Funduszy Akcji Plus, o ile dobrze pamiętam nazwę. W mBanku nazywa się on też mBank agresywny, ale to jest to samo. Wybrałem po porównaniu wyników z innymi funduszami za różne okresy (na stronie mBanku mają takie zestawienia). Z tego co pamiętam około 70% inwestują według własnego uznania w jednostki innych funduszy akcyjnych (nie bezpośrednio w akcje, tzw. fundusz parasolowy), a resztę różnie - jak jest hossa to też w fundusze akcyjne, a jak bessa czy długa korekta (jak ostatnio), to w bezpieczne fundusze obligacji czy rynku pieniężnego. Kupiłem jednostki w mBanku, bo tam nie jest pobierana opłata za kupno i sprzedaż jednostek i płaci się tylko opłatę za zarządzanie. Zobaczę w przyszłości, czy to był dobry wybór ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasolka Re: Ja mam w IP: *.chello.pl 06.03.08, 19:36 wpłaca się co miesiąc jakąś kwotę czy raz a dobrze większą sumę? Można się wycofać wcześniej? Na jaki okres trzeba się zapisać? Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Ja mam w 06.03.08, 22:41 Gość portalu: fasolka napisał(a): > wpłaca się co miesiąc jakąś kwotę czy raz a dobrze większą sumę? > Można się wycofać wcześniej? Na jaki okres trzeba się zapisać? Dopóki myślisz o zwykłym funduszu inwestycyjnym, możesz wpłacać i wypłacać kiedy chcesz i ile chcesz. Najlepiej jednak wpłacać częściej mniejsze kwoty niż całość jednorazowo (zawsze zmniejszasz ryzyko, że nabędziesz jednostki uczestnictwa po niekorzystnej, wysokiej cenie - wpłacając częściej "uśredniasz" cenę w dłuższym okresie). Platforma mBanku ma tę zaletę, że nie ponosisz opłat związanych z wpłatami, wypłatami czy konwersją jednostek (gromadzonych środków). I masz wiele funduszy do wyboru. Zanim jednak zdecydujesz się na tego typu inwestycje, poczytaj trochę o samych funduszach, ponieważ są różne ich rodzaje, o różnym profilu inwestycyjnym a co za tym idzie i o różnym ryzyku związanym z inwestycjami. Gdybyś zaś myślała o IKE (tzw. III filar przyszłej emerytury, dobrowolny), to tutaj są pewne ograniczenia na wpłaty/wypłaty środków. Jest to mało płynna i w ograniczonym stopniu korzystna z podatkowego punktu widzenia forma oszczędzania, więc możesz - jak radzi tom-77 - na razie to sobie darować. Zwłaszcza, jeśli jesteś w młodym wieku. Pozdrawiam, Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
tom-77 Wycofać można się w każdej chwili. 07.03.08, 08:44 Nie ma więc żadnych ograniczeń co do okresu zapisywania się. A jeśli chodzi o formę wpłat (jednorazowo czy stałe raty), to oczywiście, jak napisał sammler, stałe raty zmniejszają ryzyko wejścia na rynek w górce (co mi się niestety przytrafiło - lipiec 2007 - ale jestem w dłuższym terminie dobrej myśli). Ale z kolei jeśli wpłaci się całość w dołku, to zyski będą wysokie. Jednak cała sztuka to stwierdzić trafnie, kiedy jest ten dołek, ale tego się nie podejmuję. Być może teraz, być może jeszcze giełda polska nie osiągnęła dna korekty - zdania analityków są różne. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: swiss life 06.03.08, 22:44 camel_3d napisał: > ale nie wiem czy w Polsce jest- W 2005 r. notyfikował swoją działalność w Polsce (w zakresie ubezpieczeń na życie), ale nie wiem czy zaczął na dobre funkcjonować. Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brace Re: swiss life IP: *.chello.pl 07.03.08, 22:18 dzięki za odp. Lepiej dowiedzieć się w różnych źródlach niz wysłuchiwać słodko- pierdzących zapewnień agentów, że miodzio i w ogole wszystko super. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
dcio Re: swiss life 08.03.08, 16:05 Od agentow trzymaj sie z daleka. czym oferuja gorszy produkt tym maja z niego wieksza prowizje , a tak w wogole przez pierwsze kilka lat na prowizje idzie ok 30-50 % twoich skladek. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: swiss life 08.03.08, 16:13 > przez pierwsze kilka > lat na prowizje idzie ok 30-50 % twoich skladek. Mówisz o towarzystwie ubezpieczeń na życie? Jeśli tak to napisz szybko które bierze tak mało! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezycc Re: swiss life 27.11.13, 21:11 Swiss life?? Kategorycznie odradzam. Chciałam skorzystać z ich doradztwa finansowego co do kredytu hipotecznego i jak się okazało był to wielki błąd. Klęska i absolutny brak profesjonalizmu. Byliśmy na spotkaniu w poniedziałek, we wtorek dosłaliśmy wszystkie niezbędne dokumenty, o które prosili i dostaliśmy obietnicę, że na środę (gdyż do piątku mieliśmy rezerwację mieszkania u deweloper) cała analiza będzie gotowa i od tamtej pory cisza. Zlali nas kompletnie. Po ponad tygodniu zadzwonili jedynie z przeprosinami, tłumacząc się, że chyba "mail nie doszedł" i próbując jeszcze bezczelnie wcisnąć swoje usługi. Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek to powiem ale to nawet Open Finance jest lepsze!! Zastanówcie się 100 razy zanim się na nich zdecydujecie... Odpowiedz Link Zgłoś
sora.waw Re: swiss life 10.04.14, 21:11 A ja szczerze mogę polecić tę firmę. Po spotkaniu z doradcą byłam bardzo zadowolona, kilka kwestii dosyć istotnych mi przekazano w zrozumialy dla mnie sposob [bo jestem w sprawach finansowych zielona] Etycznie do wszystkiego podeszli, nic mi nie wciskali, sprawdzili mi moje ubezpieczenie czy jest dobre, okazalo się że było i nic nie musieliśmy w nim zmieniać. A wszystko przebiegło w bardzo sympatycznej i miłej atmosferze, nie mam co narzekać. Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś