Dodaj do ulubionych

Parafia z mszami po łacinie

19.05.08, 14:27

Watykan ogłosił w czwartek, że w Rzymie od 8 czerwca zacznie działać parafia,
w której oficjalnym językiem liturgicznym będzie wyłącznie łacina. Jest to
pierwsza taka parafia po dekrecie papieskim z 2007 roku, pozwalającym na
celebracje mszy w rycie trydenckim.

www.ekumenizm.pl/content/article/20080517012106255.htm
1 Kor 14,9-11
Tak też i wy: jeśli pod wpływem daru języków nie wypowiadacie zrozumiałej
mowy, któż pojmie to, co mówicie? Na wiatr będziecie mówili. (10) Na świecie
jest takie mnóstwo dźwięków, ale żaden dźwięk nie jest bez znaczenia. (11)
Jeżeli jednak nie będę rozumiał, co jakiś dźwięk znaczy, będę barbarzyńcą dla
przemawiającego, a przemawiający barbarzyńcą dla mnie.
Obserwuj wątek
    • krytykantka07 Re: Parafia z mszami po łacinie 19.05.08, 14:39
      kolter_hugh napisał:

>
      > Watykan ogłosił w czwartek, że w Rzymie od 8 czerwca zacznie
      działać parafia, > w której oficjalnym językiem liturgicznym będzie
      wyłącznie łacina.

" Choćbym mówił językami ludzkimi i anielskimi, a miłości bym nie
      miał, byłbym miedzią dźwięczącą lub cymbałem brzmiącym ".

No to teraz sobie jeszcze trzeba wytłumaczyć o jakiej miłości
      mowa ;). Chyba, że chodzi o to, żeby ludzie siedzieli jak na
      tureckim kazaniu, jako że nie rozumieją co to za tajemnice są przed
      nimi zasłonięte a odkryte tylko dla kleru ;). Ale to trochę za
      późno, bo już książki tłumaczące co się dzieje - są ;).
    • caryca_polski Świadomość 19.05.08, 15:16
      Budda powiedział:Tym, co uprzytamnia sobie i pamięta dźwięki, zapachy, smaki, tekstury itd., jest ŚWIADOMOŚĆ.

[sutra - Objaśnienie świadomości]
    • goren Re: Parafia z mszami po łacinie 19.05.08, 17:08
      kolter_hugh napisał:

>
      > Watykan ogłosił w czwartek, że w Rzymie od 8 czerwca zacznie działać parafia,
      > w której oficjalnym językiem liturgicznym będzie wyłącznie łacina.

I w związku z tym wybierasz się do Rzymu? Jeśli tak, to nie omieszkaj zdać
      relacji na forum.
      • kolter_hugh Re: Parafia z mszami po łacinie 19.05.08, 17:53
        goren napisała:
        > I w związku z tym wybierasz się do Rzymu? Jeśli tak, to nie omieszkaj zdać
        > relacji na forum.

Ok wtedy też opiszę tobie ile i gdzie jest byłych burdeli które dawały niezły
        dochód bogobojnym papieżom ::)))
        • goren Re: Parafia z mszami po łacinie 19.05.08, 18:09
          kolter_hugh napisał:

> Ok wtedy też opiszę tobie ile i gdzie jest byłych burdeli które dawały niezły
          > dochód bogobojnym papieżom ::)))

Masz obsesję? Wszystko kojarzy ci się z seksem, albo w burdelu, albo w kiblu.
          Nie masz gdzie tego robić w kulturalnych warunkach? Jesteś bezdomny?
          • kolter_hugh Re: Parafia z mszami po łacinie 19.05.08, 18:12
            goren napisała:
            > Masz obsesję? Wszystko kojarzy ci się z seksem, albo w burdelu, albo w kiblu.
            > Nie masz gdzie tego robić w kulturalnych warunkach? Jesteś bezdomny?

Ta ,bo państwo zamiast pomagać biednym bogatemu kościołowi daje ::)))
            • goren Re: Parafia z mszami po łacinie 19.05.08, 18:16
              kolter_hugh napisał:

> > Nie masz gdzie tego robić w kulturalnych warunkach? Jesteś bezdomny?
              >
              > Ta ,bo państwo zamiast pomagać biednym bogatemu kościołowi daje ::)))

Teraz rozumiem, skąd u ciebie taka agresja.
    • mg2005 bardzo dobrze ! 19.05.08, 18:27
      Obecny Papież stara się naprawić 'błędy i wypaczenia' Soboru
      Watykańskiego...
      • kolter_hugh Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 18:52
        mg2005 napisał:

> Obecny Papież stara się naprawić 'błędy i wypaczenia' Soboru
        > Watykańskiego...

Wy będziecie stali jak barany a jakiś klecha będzie szeptał wam zaklęcia jak
        jakiś szaman z buszu ::)))
        • goren Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 19:13
          kolter_hugh napisał:

> Wy będziecie stali jak barany a jakiś klecha będzie szeptał wam zaklęcia jak
          > jakiś szaman z buszu ::)))

A co cię to obchodzi? Martw się raczej o siebie, o swój awans na funkcję
          starszego zboru. A może mierzysz jeszcze wyżej, na nadzorcę zboru? Masz Kolber
          szanse, czy jako bezdomny jesteś tych szans pozbawiony? Dziwne, że bracia ci nie
          pomagają, a tacy niby jesteście wspaniałomyślni, jak na jehowitów
          przystało....ha ha ha
          • goren Kolter of course 19.05.08, 19:14
            • kolter_hugh Re: Kolter of course 19.05.08, 19:26
              No widzisz to tym się różnimy ! że ja mógłbym być kimś ważnym w zborze , ty zaś
              możesz być w swoim kościele tylko sprzątaczką , możesz też być kochanicą
              księdza, a na pewno to sponsorką wielebnego ::)))taka rolę przewiduje kościół
              rzymsko katolicki dla kobiet .Pozycję służki z zamkniętą buzią i zawsze gotową
              do rozpłodu !!
              • goren Re: Kolter of course 19.05.08, 19:32
                Zatrzymałeś sie na średniowiecznym podejściu KK do roli kobiety. Czas najwyższy
                zaktualizować swoją wiedzę.
                • kolter_hugh Re: Kolter of course 19.05.08, 19:34
                  goren napisała:

> Zatrzymałeś sie na średniowiecznym podejściu KK do roli kobiety. Czas najwyższy
                  > zaktualizować swoją wiedzę.

No wiec w którym kościele jesteś proboszczem ::)))
                  • goren Re: Kolter of course 19.05.08, 19:36
                    kolter_hugh napisał:

> goren napisała:
                    >
                    > > Zatrzymałeś sie na średniowiecznym podejściu KK do roli kobiety. Czas naj
                    > wyższy
                    > > zaktualizować swoją wiedzę.
                    >
                    > No wiec w którym kościele jesteś proboszczem ::)))

Mylisz dwa pojęcia: rola i funkcja.
                    • kolter_hugh Re: Kolter of course 19.05.08, 19:37
                      goren napisała:
                      > Mylisz dwa pojęcia: rola i funkcja.

Rola jak pisałem służki , funkcja żadna bo jesteś dla nich tylko sponsorką
                      • goren Re: Kolter of course 19.05.08, 19:52
                        kolter_hugh napisał:

> > Mylisz dwa pojęcia: rola i funkcja.
                        >
                        > Rola jak pisałem służki , funkcja żadna bo jesteś dla nich tylko sponsorką

Funkcja żadna, bo nie przewidziano takich dla kobiet. Powinieneś to wiedzieć.
                        Więc argumentujesz swoje stanowisko absurdalnie.
                        Absurdem jest też twierdzenie, że pełnię rolę służki. Jestem pełnowartościowym
                        członkiem społeczności katolickiej, szanowaną i cenioną kobietą. I tyle. Nie
                        wiem skąd u ciebie pełno tych paranoicznych skojarzeń i głupot na temat
                        funkcjonowania KK?
                        • kolter_hugh Re: Kolter of course 19.05.08, 19:59
                          goren napisała:
                          Funkcja żadna, bo nie przewidziano takich dla kobiet. Powinieneś to wiedzieć.

Skąd mam to wiedzieć przecież jestem pseudo biblista i jej nie znam to skąd mi
                          wiedzieć że Paweł sprowadził rolę chrześcijanki do roli Żony która ma milczeć
                          ::)))

> Więc argumentujesz swoje stanowisko absurdalnie.

Tak masz racje ,wierz ze jesteś tam ważna::))

> Absurdem jest też twierdzenie, że pełnię rolę służki. Jestem pełnowartościowym
                          > członkiem społeczności katolickiej, szanowaną i cenioną kobietą. I tyle. Nie
                          > wiem skąd u ciebie pełno tych paranoicznych skojarzeń i głupot na temat
                          funkcjonowania KK?

To ponawiam pytanie skoro jesteś pełnowartościowym członkiem KrK to jaka tam
                          funkcję sprawujesz ,poza oczywiście bycia żoną organisty i dzięki temu
                          śpiewania w chórze kościelnym ::))
                          • goren Re: Kolter of course 19.05.08, 20:18
                            kolter_hugh napisał:

> Skąd mam to wiedzieć przecież jestem pseudo biblista i jej nie znam to skąd mi
                            > wiedzieć że Paweł sprowadził rolę chrześcijanki do roli Żony która ma milczeć
                            > ::)))

Od czasów Pawła minęło circa 2000 lat....
                            Na przestrzeni 20 wieków nastąpiły diametralne zmiany w wielu dziedzinach, w tym
                            pozycji i roli kobiety we współczesnym świecie.
                            Wyznacznikiem roli kobiety w KK są aktualne normy, nie archaiczne - zapożyczone
                            z czasów Pawła.

> To ponawiam pytanie skoro jesteś pełnowartościowym członkiem KrK to jaka tam
                            > funkcję sprawujesz ,poza oczywiście bycia żoną organisty i dzięki temu
                            > śpiewania w chórze kościelnym ::))

Czy nie sprawowanie funkcji kierowniczej w dowolnej organizacji wyklucza
                            szacunek i uznanie? Dlaczego więc w KK ma być odmiennie?

• kolter_hugh Re: Kolter of course 19.05.08, 20:30
                              goren napisała:
                              >
                              > Od czasów Pawła minęło circa 2000 lat....
                              > Na przestrzeni 20 wieków nastąpiły diametralne zmiany w wielu dziedzinach, w ty
                              > m
                              > pozycji i roli kobiety we współczesnym świecie.
                              > Wyznacznikiem roli kobiety w KK są aktualne normy, nie archaiczne - zapożyczone
                              > z czasów Pawła.

Wiesz dlaczego ten kościół przetrwał 17 wieków swojego istnienia , nie dlatego
                              ze słuchał nauk Jezusa i jego apostołów ,ale właśnie dlatego ze szybko o nich
                              zapomniał czego dałaś dowód teraz twierdząc że Paweł piszący pod natchnieniem
                              ponoć samego Boga jest archaiczny, w swoich naukach ! nie słowo boże trzymało
                              ludzi w posłuszeństwie a kat inkwizycji !!

> Czy nie sprawowanie funkcji kierowniczej w dowolnej organizacji wyklucza
                              > szacunek i uznanie? Dlaczego więc w KK ma być odmiennie?

Pełnoprawne uczestnictwo to tez awans prawda ? , ty zaś możesz tam awansować
                              tylko ze sprzątaczki która sprząta przed kościołem do roli tej co sprząta w
                              kościele, to jest awans w razie deszczu nie zmokniesz::))))
                              • goren Re: Kolter of course 19.05.08, 20:42
                                kolter_hugh napisał:

> Pełnoprawne uczestnictwo to tez awans prawda ? , ty zaś możesz tam awansować
                                > tylko ze sprzątaczki która sprząta przed kościołem do roli tej co sprząta w
                                > kościele, to jest awans w razie deszczu nie zmokniesz::))))

Skąd u ciebie u licha uparcie tkwi w świadomości syndrom sprzątaczki? Nie byłam,
                                nie jestem, i mam nadzieję, nigdy nie będę sprzątaczką. Ani w firmie cywilnej,
                                ani w KK. Mam swoją pracę, pozycję zawodową i własne życie prywatne. Nie ubiegam
                                się o awans w kościele. Jestem w tej społeczności szanowana i ceniona. I to mi
                                wystarcza. Najistotniejsza jest wiara. To ona determinuje moje życie i ma wpływ
                                na szereg podejmowanych decyzji.
                                • kolter_hugh Re: Kolter of course 19.05.08, 20:47
                                  goren napisała:
                                  > Skąd u ciebie u licha uparcie tkwi w świadomości syndrom sprzątaczki? Nie byłam
                                  > ,
                                  > nie jestem, i mam nadzieję, nigdy nie będę sprzątaczką. Ani w firmie cywilnej,
                                  > ani w KK. Mam swoją pracę, pozycję zawodową i własne życie prywatne. Nie ubiega
                                  > m
                                  > się o awans w kościele. Jestem w tej społeczności szanowana i ceniona. I to mi
                                  > wystarcza. Najistotniejsza jest wiara. To ona determinuje moje życie i ma wpływ
                                  > na szereg podejmowanych decyzji.

Ja tylko pokazuje tobie ze nawet najlepiej wykształcona kobieta nie zrobi
                                  kariery w Krk i tyle więc nie pisz mi o twojej domniemanej równości w kościele
                                  rzymskim !!
                                  • goren Re: Kolter of course 19.05.08, 21:03
                                    kolter_hugh napisał:

> Ja tylko pokazuje tobie ze nawet najlepiej wykształcona kobieta nie zrobi
                                    > kariery w Krk i tyle więc nie pisz mi o twojej domniemanej równości w kościele
                                    > rzymskim !!

Takie są reguły gry, z którymi sie nie dyskutuje. Żadna kobieta nie osiągnie,
                                    póki ci, zaszczytnych funkcji w KK. Ale to na miłość Pana Ojca nie oznacza, że
                                    kobieta pełni w nim rolę służki, co sugerowałeś, a z czym polemizowałam. Brak
                                    zaszczytów nie oznacza bowiem braku szacunku, czy poważania. Pisałam poprzednio
                                    o pewnych, fundamentalnych zasadach obowiązujących w KK. Jedną z nich jest
                                    właśnie ta. Z mojego punktu widzenia ma posmak archaizmu. Nie doskwiera mi
                                    jednak, bo nie mam takich aspiracji. Wolę realizować się zawodowo w dziedzinie,
                                    która mnie fascynuje i na tej niwie osiągać sukcesy.
                                    • hollogram Literówka! 19.05.08, 21:18
                                      goren napisała: Żadna kobieta nie osiągnie,
                                      > póki ci, zaszczytnych funkcji w KK.
                                      How could you??????
                                      • goren Re: Literówka! 19.05.08, 21:21
                                        hollogram napisał:

> How could you??????

I'm sorry.
                                        • hollogram Re: Literówka! 19.05.08, 21:22
                                          Shame on you!
                                    • kolter_hugh Re: Kolter of course 19.05.08, 21:23
                                      goren napisała:
                                      > Takie są reguły gry, z którymi sie nie dyskutuje. Żadna kobieta nie osiągnie,
                                      > póki ci, zaszczytnych funkcji w KK. Ale to na miłość Pana Ojca nie oznacza, że
                                      > kobieta pełni w nim rolę służki, co sugerowałeś, a z czym polemizowałam. Brak
                                      > zaszczytów nie oznacza bowiem braku szacunku, czy poważania. Pisałam poprzednio
                                      > o pewnych, fundamentalnych zasadach obowiązujących w KK. Jedną z nich jest
                                      > właśnie ta. Z mojego punktu widzenia ma posmak archaizmu. Nie doskwiera mi
                                      > jednak, bo nie mam takich aspiracji. Wolę realizować się zawodowo w dziedzinie,
                                      > która mnie fascynuje i na tej niwie osiągać sukcesy.

To właśnie jest to ten serwilizm jakie wam wszczepiają od początku waszych dni ,
                                      jesteście nikim dla kleru i same sobie szukacie pociechy że tak ma być !i
                                      wychodzi staranne wychowanie w hipokryzji duchowej !!
                                      • goren Re: Kolter of course 19.05.08, 21:38
                                        kolter_hugh napisał:

> To właśnie jest to ten serwilizm jakie wam wszczepiają od początku
                                        > waszych dni, jesteście nikim dla kleru i same sobie szukacie
                                        > pociechy że tak ma być !i
                                        > wychodzi staranne wychowanie w hipokryzji duchowej !!

W jakiej hipokryzji? Jeżeli już, to w obowiązujących kanonach KK, z którymi
                                        można się zgadzać (ja), lub nie (ty). Wykreowałeś sobie wroga, z którym toczysz
                                        boje. Tyle tylko, że ten wróg istnieje tylko w twojej imaginacji.
                                        • kolter_hugh Re: Kolter of course 19.05.08, 21:44
                                          goren napisała:
                                          >
                                          > W jakiej hipokryzji? Jeżeli już, to w obowiązujących kanonach KK, z którymi
                                          > można się zgadzać (ja), lub nie (ty). Wykreowałeś sobie wroga, z którym toczysz
                                          > boje. Tyle tylko, że ten wróg istnieje tylko w twojej imaginacji.

No wybacz KrK jest realnym zagrożeniem dla normalnych ludzi , przez wieki swoją
                                          dominację wyrażał agresja a nieposłusznych sobie mordował
                                          dziś cechuje go wspieranie krwawych dyktatur choćby jeszcze niedawno w chile
                                          gdzie papież ,mordercę i handlarza kokaina na wielką skale nazywał swoim drogim
                                          przyjacielem,watykan poparł musoliniego , hitlera i wszelkiej maści kacyków jest
                                          to kościół obarczony piętnem zbrodni , pozującym na obrońce pokoju !!
                              • goren Re: Kolter of course 19.05.08, 20:46
                                kolter_hugh napisał:

> Wiesz dlaczego ten kościół przetrwał 17 wieków swojego istnienia ...

Dlatego, że jest elastyczny, że ewoluuje, że potrafi dokonywać modyfikacji. Że
                                nie jest skostniały i archaiczny. Na tym, między innymi polega jego wielkość i
                                potęga. Nie rezygnując z fundamentalnych zasad, potrafi przemawiać aktualnie
                                obowiązującym językiem, dostosowanym do potrzeb swoich wyznawców.
                                • kolter_hugh Re: Kolter of course 19.05.08, 20:53
                                  goren napisała:
                                  >
                                  > Dlatego, że jest elastyczny, że ewoluuje, że potrafi dokonywać modyfikacji. Że
                                  > nie jest skostniały i archaiczny

Tak ,tak nie jest archaiczny ale prawo narzucone kobietom przez Pawła prawie 2
                                  tys lat temu w nim nadal funkcjonuje, bo takie przepisy to oni zachowali ::))))

. Na tym, między innymi polega jego wielkość i
                                  > potęga. Nie rezygnując z fundamentalnych zasad, potrafi przemawiać aktualnie
                                  > obowiązującym językiem, dostosowanym do potrzeb swoich wyznawców.

Kościół to sam beton fundamentalny który przez wieki podporządkowywał sobie
                                  władze świeckie do tego stopnia je upokarzając ze nawet musiała wykonywać wyroki
                                  śmierci zatwierdzone przez inkwizycje ,każde nasze Polskie powstanie narodowe z
                                  19 wieku zostało potępione przez watykan broniący w ten sposób swojej pozycji
                                  obszarnika ziemnego korzystającego z niewolniczej pracy chłopstwa !!
                                  • goren Re: Kolter of course 19.05.08, 21:12
                                    Jak dotąd, nikt inny nie podjął dyskusji....
                                    Ja za chwile też muszę kończyć, obowiązki domowe wzywają....

kolter_hugh napisał:

> Tak ,tak nie jest archaiczny ale prawo narzucone kobietom przez Pawła prawie 2
                                    > tys lat temu w nim nadal funkcjonuje, bo takie przepisy to oni zachowali ::))))

Widzę, że dawno nie byłeś w Kościele, nie znasz go.

> Kościół to sam beton fundamentalny który przez wieki podporządkowywał sobie
                                    > władze świeckie do tego stopnia je upokarzając ze nawet musiała wykonywać wyrok
                                    > i
                                    > śmierci zatwierdzone przez inkwizycje ,każde nasze Polskie powstanie narodowe z
                                    > 19 wieku zostało potępione przez watykan broniący w ten sposób swojej pozycji
                                    > obszarnika ziemnego korzystającego z niewolniczej pracy chłopstwa !!

To prawda. Proponuje jednak skoncentrować się nad stanem aktualnym.
          • kolter_hugh Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 19:20
            goren napisała:
            > A co cię to obchodzi? Martw się raczej o siebie, o swój awans na funkcję
            > starszego zboru. A może mierzysz jeszcze wyżej, na nadzorcę zboru? Masz Kolber
            > szanse, czy jako bezdomny jesteś tych szans pozbawiony? Dziwne, że bracia ci ni
            > e
            > pomagają, a tacy niby jesteście wspaniałomyślni, jak na jehowitów
            > przystało....ha ha ha

Zrób lepiej loda swojemu proboszczowi durna cipo!!
            • goren Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 19:30
              Miał rację Suppaari, że jesteś mało inteligentny. Łatwo cię wyprowadzić z
              równowagi. Ponadto, nie potrafisz dyskutować. Potrafisz natomiast cytować
              artykuliki z gazetki jehowitów. I do tego sprowadza się twoja wiedza i
              inteligencja.
              Jeżeli myślisz, że rzucając chamskie odzywki pod moim adresem zbudujesz sobie
              autorytet, to się grubo mylisz. Jesteś prostakiem i chamem przy okazji. Wstyd,
              jehowito, wstyd.
              • kolter_hugh Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 19:33
                goren napisała:

> Miał rację Suppaari, że jesteś mało inteligentny. Łatwo cię wyprowadzić z
                > równowagi. Ponadto, nie potrafisz dyskutować. Potrafisz natomiast cytować
                > artykuliki z gazetki jehowitów. I do tego sprowadza się twoja wiedza i
                > inteligencja.
                > Jeżeli myślisz, że rzucając chamskie odzywki pod moim adresem zbudujesz sobie
                > autorytet, to się grubo mylisz. Jesteś prostakiem i chamem przy okazji. Wstyd,
                > jehowito, wstyd.

Słuchaj suczko żaden dupek pokroju supaari mnie nie wyprowadził nigdy z
                równowagi , ja takie bladzie jak ty po prostu tak spławiam ,ale że gó.. ma to
                do siebie ze trudno je odkleić od buta więc sie ciągnie, tak samo jest z tobą
                kretynko
                • goren Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 19:45
                  kolter_hugh napisał:

> Słuchaj suczko żaden dupek pokroju supaari mnie nie wyprowadził nigdy z
                  > równowagi , ja takie bladzie jak ty po prostu tak spławiam ,ale że gó.. ma to
                  > do siebie ze trudno je odkleić od buta więc sie ciągnie, tak samo jest z tobą
                  > kretynko

I znów rynsztok.
                  Zniżając się do twojego, rynsztokowego poziomu, odpowiem ci tak.
                  Gó.. twego pokroju przyczepiło sie do KK i nie chce przestać pierniczyć
                  głodnych kawałków, cytować durne gazetki, chełpić się pseudo-znajomością Biblii.
                  Podczas każdego spotkania ŚJ uczą was interpretacji każdego zapisu w Biblii, nie
                  dając możliwości indywidualnego zanalizowania, zinterpretowania zawartych tam
                  treści. Po cotygodniowym praniu mózgu macie zadanie do spełnienia, ewangelizacji
                  wyznawców innej wiary. I przykro mi to mówić, ale zachowując się jak ostatni
                  cham nie spełniasz swoich zadań. Przemyśl to.
                  • kolter_hugh Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 19:53
                    goren napisała:

> I znów rynsztok.

No dobra przeginam !!

> Zniżając się do twojego, rynsztokowego poziomu, odpowiem ci tak.
                    > Gó.. twego pokroju przyczepiło sie do KK i nie chce przestać pierniczyć

Dopiero co sama napisałaś ze to nie średniowiecze ::)))więc niech spadają do
                    watykanu

> głodnych kawałków, cytować durne gazetki, chełpić się pseudo-znajomością Biblii

Ok, jak chcesz to możemy rzeczowo o biblii poklikać, grzecznie bez inwektyw !

> .
                    > Podczas każdego spotkania ŚJ uczą was interpretacji każdego zapisu w Biblii, ni
                    > e
                    > dając możliwości indywidualnego zanalizowania, zinterpretowania zawartych tam
                    > treści. Po cotygodniowym praniu mózgu macie zadanie do spełnienia, ewangelizacj

Nie wiem w życiu byłe ze dwa razy na ich pamiątce i ze 3 razy na zebraniu a i to
                    z 7 lat temu ::)) więc ich zapytaj

> i
                    > wyznawców innej wiary. I przykro mi to mówić, ale zachowując się jak ostatni
                    > cham nie spełniasz swoich zadań. Przemyśl to.

Przemyślałem i jako człowiek nie uwiązany z żadnym kościołem robię ci chce
                    Ty zaś widzę że nie znasz ich i to ani trochę bo oni nie używają takich słów bo
                    są grzeczni i naprawdę wierzą w Boga, w przeciwieństwie do 90% katolików
                    • goren Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 20:25
                      kolter_hugh napisał:

> Dopiero co sama napisałaś ze to nie średniowiecze ::)))więc niech
                      > spadają do watykanu

A to niby czemu? Bo ty tak chcesz? Nie zapominaj, że katolicy w tym kraju
                      stanowią większość i to ty, nie oni mają decydujący w tej kwestii głos.

> Przemyślałem i jako człowiek nie uwiązany z żadnym kościołem robię ci chce
                      > Ty zaś widzę że nie znasz ich i to ani trochę bo oni nie używają takich słów bo
                      > są grzeczni i naprawdę wierzą w Boga, w przeciwieństwie do 90% katolików

Znam kilkanaście osób ŚJ. Z kilkoma z nich się przyjaźnię. Cechuje ich
                      uczciwość, kultura osobista i wielkie przywiązanie do wiary. Jeden z nich klnie
                      jak szewc, pomyślałam więc, że kto wie, może to ty?
                      • kolter_hugh Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 20:36
                        goren napisała:
                        > A to niby czemu? Bo ty tak chcesz? Nie zapominaj, że katolicy w tym kraju
                        > stanowią większość i to ty, nie oni mają decydujący w tej kwestii głos.

Nie bądż naiwna przypomnij sobie ilu to wyborców wybrało komunistę na prezydenta
                        13 milionów nie aby ??? Ostatnio ze dwa lata temu Krk zrobił akcję liczenia
                        wiernych uczestniczą na mszy , wyszło im 46% znając zakłamanie tej instytucji
                        należy jeszcze coś ująć

> Znam kilkanaście osób ŚJ. Z kilkoma z nich się przyjaźnię. Cechuje ich
                        > uczciwość, kultura osobista i wielkie przywiązanie do wiary. Jeden z nich klnie
                        > jak szewc, pomyślałam więc, że kto wie, może to ty?

Powiem tak jeżeli on naprawdę klnie , to powiedz innym to zobaczysz ze moment a
                        przestanie ::)oni są zdyscyplinowani i czuja nad sobą bat
                        • goren Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 21:19
                          kolter_hugh napisał:

> Nie bądż naiwna przypomnij sobie ilu to wyborców wybrało komunistę na prezydent
                          > a
                          > 13 milionów nie aby ???

Nie widzę związku. Ja też głosowałam na Kwaśniewskiego. Na tym polega
                          odpowiedzialność świadomego, dojrzałego katolika. Priorytetem jest dla niego
                          dobro kraju.

> Ostatnio ze dwa lata temu Krk zrobił akcję liczenia
                          > wiernych uczestniczą na mszy , wyszło im 46% znając zakłamanie tej instytucji
                          > należy jeszcze coś ująć

Demagogia wyświechtana już zresztą do granic możliwości.
                          A gdyby przyjąć inne kryterium? Na przykład liczbę chrztów, liczbę uczestników I
                          komunii, czy pogrzebów zgodnych z rytuałem katolickim?
                          Jakie wówczas otrzymalibyśmy wskaźniki?
                          • kolter_hugh Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 21:30
                            goren napisała:
                            > Nie widzę związku. Ja też głosowałam na Kwaśniewskiego. Na tym polega
                            > odpowiedzialność świadomego, dojrzałego katolika. Priorytetem jest dla niego
                            > dobro kraju.

Przypomnę tobie apel kleru : katolik głosuje na katolika ::)))
                            Widać kiepski z ciebie katolik, skoro duszpasterzy nie słuchasz!!

> Demagogia wyświechtana już zresztą do granic możliwości.
                            > A gdyby przyjąć inne kryterium? Na przykład liczbę chrztów, liczbę uczestników
                            > I
                            > komunii, czy pogrzebów zgodnych z rytuałem katolickim?
                            > Jakie wówczas otrzymalibyśmy wskaźniki?

Podam ci przykład mojej katolickiej rodziny, Ojciec nie pamiętam kiedy był w
                            kościele może w latach siedemdziesiątych , Matka katoliczka od pogrzebów i
                            komunii ::))Siostra chodzi często na pewno ze 3 razy w miesiącu, jej mąż taki
                            sam katolik jak i moja matka !!
                            jej córka ateistka nie chodzi w ogóle, Ja nie byłem w kościele ponad 20 lat ,
                            moja Żona też , moje dwie córki nie są ochrzczone ,to jaki procent mojej
                            najbliższej rodziny jest tak naprawdę w kościele ??? w ogóle ochrzczone
                            • goren Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 21:46
                              kolter_hugh napisał:

> Przypomnę tobie apel kleru : katolik głosuje na katolika ::)))
                              > Widać kiepski z ciebie katolik, skoro duszpasterzy nie słuchasz!!

Wygłaszasz tu jakieś herezje. Taki apel nie istniał. KK nie prowadził żadnej
                              agitacji, przynajmniej nie podczas kazań. Wiem co mówię, bo w przeciwieństwie do
                              ciebie chodzę w miarę regularnie do kościoła.
                              Żeby nie było niedomówień, z faktami przez ciebie podanymi nie spotkałam sie
                              osobiście.

> Podam ci przykład mojej katolickiej rodziny...

Wyjątki potwierdzają regułę.
                              • kolter_hugh Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 21:52
                                goren napisała:
                                > Wygłaszasz tu jakieś herezje. Taki apel nie istniał. KK nie prowadził żadnej
                                > agitacji, przynajmniej nie podczas kazań. Wiem co mówię, bo w przeciwieństwie d
                                > o
                                > ciebie chodzę w miarę regularnie do kościoła.
                                > Żeby nie było niedomówień, z faktami przez ciebie podanymi nie spotkałam sie
                                > osobiście.

Tak powiedział nie jakiś wsiowy pleban a sam biskup Michalik

www.puls.ctinet.pl/archiwum/html/2005_02/22.html
                                • goren Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 22:01
                                  Nie chcę byc posądzona o rejteradę, ale muszę już kończyć.
                                  Dobranoc.
                                  • kolter_hugh Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 22:03
                                    goren napisała:

> Nie chcę byc posądzona o rejteradę, ale muszę już kończyć.
                                    > Dobranoc.

Dobra dobra ::))
                    • opornik4 Re:Pozwole sobie na wtret. 20.05.08, 04:54
                      kolter_hugh napisał:
                      >
                      > Dopiero co sama napisałaś ze to nie średniowiecze ::)))więc niech
                      spadają do watykanu

Uwazam,ze swiadkowie Jehowy,krytykujac Kk i panujace tam zasady
                      - dzialaja na zasadzie "przyganial kociol garnkowi..."

Moglabym to samo napisac pod adresem swiadkow Jehowy.
                      Niech spadaja do Brooklyn'u.

Zarzucasz nieuczcowosc i naduzycia Kk.
                      Przeciez u was wcale lepiej nie bylo:
                      "Pierwszy prezes Strażnicy - Russell, gdy przyszło mu płacić
                      alimenty żonie Marii Franciszce Acley - Russell, oświadczył wobec
                      sądu, że nie ma na to środków finansowych. "Przeprowadzone po tym
                      oświadczeniu dochodzenie majątkowe udowodniło, że Karol Russell jest
                      jedynym i bezspornym właścicielem 'Strażnicy' i związanych z nią
                      obiektów, których wartość, według biegłych stanowiła 317.000
                      dolarów".

Twierdzisz,ze ks.Rydzyk jest oszustem i zlodziejem.
                      Wobec tego co powiesz na ponizsze?

"Było to, i nadal jest, ogłaszane, że każdy żyjący w Betel,
                      włączając w to Prezesa Towarzystwa Strażnica, otrzymuje tylko pokój,
                      wyżywienie i 14 $ na miesiąc. Jednakże, nie wyjaśnia się w jaki
                      sposób Prezes rozmnaża tę sumę, aby nabyć Cadillaca, podróżować
                      po świecie, zabierać ludzi do najbardziej wystawnych restauracji
                      i oglądać spektakle na Broadwayu. (...) Oczywista była także różnica
                      w standardzie pomiędzy apartamentem Knorra na 10 piętrze Betel
                      a zwykłym pomieszczeniem pracownika w Betel. Gdy już byłem kilka
                      tygodni w Betel, otrzymałem zaproszenie do odwiedzenia Prezesa
                      Knorra i jego żony na 10 piętrze. Jego apartament był piękny,
                      z freskami na ścianach, prywatną kuchnią, telewizorem i innymi
                      wygodami. Mówię o tym, gdyż ludzie naiwnie wierzą, że posada
                      w kierownictwie Strażnicy jest poświęceniem. Jakaż to różnica,
                      jeśli ktoś oficjalnie otrzymuje tylko
                      $14 miesięcznie, kiedy może żyć jak milioner".
                      • kolter_hugh Re:Pozwole sobie na wtret. 20.05.08, 08:14
                        opornik4 napisała:
                        > Uwazam,ze swiadkowie Jehowy,krytykujac Kk i panujace tam zasady
                        > - dzialaja na zasadzie "przyganial kociol garnkowi...

To zdecydowanie musisz sie do nich zwrócić w tej sprawie !!

> Zarzucasz nieuczcowosc i naduzycia Kk.
                        > Przeciez u was wcale lepiej nie bylo:
                        > "Pierwszy prezes Strażnicy - Russell, gdy przyszło mu płacić
                        > alimenty żonie Marii Franciszce Acley - Russell, oświadczył wobec
                        > sądu, że nie ma na to środków finansowych. "Przeprowadzone po tym
                        > oświadczeniu dochodzenie majątkowe udowodniło, że Karol Russell jest
                        > jedynym i bezspornym właścicielem 'Strażnicy' i związanych z nią
                        > obiektów, których wartość, według biegłych stanowiła 317.000
                        > dolarów".

To faktycznie był z niego oszust tym bardziej ze to było towarzystwo a nie
                        prywatna własność jednej osoby, w świetle historii KrK średnio co drugi ksiądz
                        robił 25 razy większe wałki ::)))o milionach zamordowanych, to że KrK przez
                        wieki na różne sposoby wyłudził pół np Polski to nie wspomnę

> "Było to, i nadal jest, ogłaszane, że każdy żyjący w Betel,
                        > włączając w to Prezesa Towarzystwa Strażnica, otrzymuje tylko pokój,
                        > wyżywienie i 14 $ na miesiąc. Jednakże, nie wyjaśnia się w jaki
                        > sposób Prezes rozmnaża tę sumę, aby nabyć Cadillaca, podróżować
                        > po świecie, zabierać ludzi do najbardziej wystawnych restauracji
                        > i oglądać spektakle na Broadwayu. (...) Oczywista była także różnica
                        > w standardzie pomiędzy apartamentem Knorra na 10 piętrze Betel
                        > a zwykłym pomieszczeniem pracownika w Betel. Gdy już byłem kilka
                        > tygodni w Betel, otrzymałem zaproszenie do odwiedzenia Prezesa
                        > Knorra i jego żony na 10 piętrze. Jego apartament był piękny,
                        > z freskami na ścianach, prywatną kuchnią, telewizorem i innymi
                        > wygodami. Mówię o tym, gdyż ludzie naiwnie wierzą, że posada
                        > w kierownictwie Strażnicy jest poświęceniem. Jakaż to różnica,
                        > jeśli ktoś oficjalnie otrzymuje tylko
                        > $14 miesięcznie, kiedy może żyć jak milioner".

Ja na temat wałków rydza mogę ci zacytować milion artykułów prasowych, ty mi
                        tylko jak na razie cytujesz jakieś seks fantazje idioty od którego czerpiesz
                        swoje nawiedzone teksty ::))) dowodem na bogactwo tego gościa ma być to że miał
                        telewizor ::)))
        • mg2005 Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 22:43

>
          > Wy będziecie stali jak barany a jakiś klecha będzie szeptał wam
          zaklęcia jak
          > jakiś szaman z buszu ::)))

Sam jesteś baran - a baran sądzi wg siebie... :)
          • kolter_hugh Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 23:09
            mg2005 napisał:
            > Sam jesteś baran - a baran sądzi wg siebie... :)

Wolę być Baranem bo to choć facet ! ty zaś jesteś owieczką dymaną przez plebana
            ::)))
      • krytykantka07 Re: bardzo dobrze ! 19.05.08, 22:51
        mg2005 napisał:

> Obecny Papież stara się naprawić 'błędy i wypaczenia' Soboru
        > Watykańskiego...

O to trzeba mu pomóc. Dam mu radę. Musi pogodzić Tybet i Chiny ;).
        Niech przeprosi Tybetańczyków za błędy i wypaczenia religii
        chrześcijańskiej. No i przy okazji usprawiedliwi Chiny...
        • opornik4 Re: bardzo dobrze ! 20.05.08, 05:00
          krytykantka07 napisała:

> O to trzeba mu pomóc. Dam mu radę. Musi pogodzić Tybet i Chiny ;).
          > Niech przeprosi Tybetańczyków za błędy i wypaczenia religii
          > chrześcijańskiej. No i przy okazji usprawiedliwi Chiny...

Ty juz naszemu papiezowi nie pomagaj.
          Znajdz sobie lepiej,jakas chrzescijanska Spolecznosc,
          ktora pomoze Ci poznac prawdziwego Boga.
          Jak swiadcza dotychczasowe Twoje komentarze,nie starcza Ci intelektu,
          by samej umiec odnalezc droge do Niego.
          A moze po prostu,uwiklana w kontakty z jakimis mrocznymi mocami,
          potrzebujesz tylko modlitwy wstawienniczej?
          • hollogram Re: bardzo dobrze ! 20.05.08, 05:43
            Intelekt w tym przeszkadza. I całe szczęście.
            • gringo68 do Admina 20.05.08, 08:24
              uprzejmie prosze o reakcję we zwiazku z chamskimi i obelżywymi
              postami forumowicza kolter_hugh...
              • kolter_hugh Re: do Admina 20.05.08, 08:27
                gringo68 napisał:

> uprzejmie prosze o reakcję we zwiazku z chamskimi i obelżywymi
                > postami forumowicza kolter_hugh...

Kapuś i dupek z ciebie
              • Gość: zboczona kropka Re: do Admina IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.05.08, 15:15
                Nie licz na bezstronność Kropki...
                Ciekawe dlaczego nie przeniosła wątku na F.Religia...
          • kolter_hugh Re: bardzo dobrze ! 20.05.08, 08:26
            opornik4 napisała:
            > Ty juz naszemu papiezowi nie pomagaj.

Zapytam ciebie do kogo mówił Jezus w cytowanym wersecie
            Jan 17,11
            Już nie jestem na świecie, ale oni są jeszcze na świecie, a Ja idę do Ciebie.
            Ojcze Święty, zachowaj ich w Twoim imieniu, które Mi dałeś, aby tak jak My
            stanowili jedno.

1.Bóg Ojciec
            2.Watykański Ojciec.
            3.Gadał sam ze sobą

> Znajdz sobie lepiej,jakas chrzescijanska Spolecznosc,
            > ktora pomoze Ci poznac prawdziwego Boga.

Ty go zapewne już poznałaś dzięki bohomazom ::))
            Dz 17,29
            Będąc więc z rodu Bożego, nie powinniśmy sądzić, że Bóstwo jest podobne do złota
            albo do srebra, albo do kamienia, wytworu rąk i myśli człowiek

> Jak swiadcza dotychczasowe Twoje komentarze,nie starcza Ci intelektu,

Myślę że ty przy niej reprezentujesz poziom dziecka specjalnej troski ::)

> by samej umiec odnalezc droge do Niego.
            > A moze po prostu,uwiklana w kontakty z jakimis mrocznymi mocami
            potrzebujesz tylko modlitwy wstawienniczej?

Masz na myśli modlitwę do jakiegoś nieboszczyka np niejakiej Marii
            wśród wrogów Boga zwanej Isztar, lub Izydy !!
            Koh 9,5
            ponieważ żyjący wiedzą, że umrą, a zmarli niczego zgoła nie wiedzą, zapłaty też
            więcej już żadnej nie mają, bo pamięć o nich idzie w zapomnienie.

Już pominę to że Jezus jest jedynym pośrednikiem do Boga :))sam zresztą o tym
            mówił ale czytając katechizmy nie biblie to trudno to wiedzieć ::))
            Jan 14,6
            Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi
            do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.

Potwierdził to nawet najbardziej inteligenty apostoł Paweł
            1 Tym 2,5
            Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek,
            Chrystus Jezus,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka