Dodaj do ulubionych

Jak możecie oglądać polskie seriale?!

15.09.08, 20:52
W ten weekend trochę się nudziłem, więc wyjątkowo spędziłem trochę czasu przed TV. Normalnie telewizji nie oglądam, jeśli już to filmy na DVD, w końcu jest tyle ciekawych rzeczy do robienia w życiu, zamiast tępego sterczenia przed szkłem. I to co zobaczyłem przeraziło mnie. Najgorsze są te wszystkie seriale rodzimej produkcji - Klan, M jak Miłość, Na Wspólnej, Na Dobre i Na Złe, Niania, Plebania... Rany Boga, co to za bezmózgi chłam. Chyba trzeba sobie wykonać lobotomię, żeby coś takiego z przyjemnością oglądać. Aktorstwo drętwe, w reklamach proszku do prania z początku lat 90-tych było lepsze. Scenariusz i intryga akurat dla umysłowości przedszkolaka. Realizacja... no brak słów, Zdzisiek i Henio TV Prodakszyn, amatorka na całego. Żenada, takiego ataku tępoty w życiu nie widziałem. Puszczanie takiego chłamu w TV jest obraźliwe dla inteligencji pantofelka, a produkcja powinna zostać prawnie zakazana.

I to badziewie bije rekordy popularności w Polsce?! Ludzie, czy wyście do szczętu ogłupieli? Kogo interesuje czy Hela zrobi Józkowi na kolację jajecznicę albo czy Zenek umówi się z Zochą na randkę. Jakież to infantylne i puste, moja czteroletnia córka jest w stanie napisać lepszy scenariusz. Nie wiem jak to określić, ale po weekendowym maratonie TV stwierdzam, że nasze społeczeństwo to banda półgłówków. Bo jeśli ludzie to oglądają i im się podoba, no to jakie inne wnioski można wyciągnąć? Debile, ot co.

Michał.
Obserwuj wątek
    • Gość: antypapista Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 20:58
      Jak można w ogóle oglądać,jakiekolwiek seriale?
      • michalek-only Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 15.09.08, 21:49
        Gość portalu: antypapista napisał(a):

> Jak można w ogóle oglądać,jakiekolwiek seriale?

No ja myślę, że jakieś całkiem niezłe produkcje dałoby się znaleźć. Ot, pierwszy
        z brzegu: MASH i Monty Python.
        • eazy_ryder Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 09:23
          > > Jak można w ogóle oglądać,jakiekolwiek seriale?
          > No ja myślę, że jakieś całkiem niezłe produkcje dałoby się znaleźć. Ot, pierwsz
          > y
          > z brzegu: MASH i Monty Python.

To pierwsze na dłuższą metę też wali antyintelektualizmem, a to drugie to nie
          serial, a skecz.
          • michalek-only Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 12:30
            eazy_ryder napisał:

> > > Jak można w ogóle oglądać,jakiekolwiek seriale?
            > > No ja myślę, że jakieś całkiem niezłe produkcje dałoby się znaleźć. Ot, p
            > ierwsz
            > > y
            > > z brzegu: MASH i Monty Python.
            >
            > To pierwsze na dłuższą metę też wali antyintelektualizmem, a to drugie to nie
            > serial, a skecz.

Serial komediowy.
            • eazy_ryder Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 12:42

> > serial, a skecz.
              >
              > Serial komediowy.

Skecz, bardziej im do teatru.
    • eazy_ryder Bo takie jest polactwo... 15.09.08, 21:10
      Poruszyłeś ważną kwestię gustu Polaków, a właściwie bezguścia.

> . I to co zobaczyłem przeraziło mnie. Najgorsze są te wszystkie seriale rodzime
      > j produkcji - Klan, M jak Miłość, Na Wspólnej, Na Dobre i Na Złe, Niania, Pleba
      > nia... Rany Boga, co to za bezmózgi chłam.

Ja nigdy nie oglądałem tego syfu, więc jakikolwiek kontakt to były medialne
      relacje np. w GW o oglądalności m jak miłość i takie tam.
      Niestety tak wyszło, że leżałem w szpitalu a tam są takie telewizory, gdzie
      płaci się za godziny oglądania. I niestety byłem w pokoju takimi dziwnymi ludźmi
      którzy z tego korzystali - zostałem chcąc nie chcąc zmuszony do oglądania tego
      (nie mogłem wyjść z sali). M jak Miłość, Klan, Plebania, Prison Break i inne -
      oni to wszystko oglądali. Straszny to chłam, obraża inteligencję, ogłupia i
      otępia. Nie wiem, jak można to oglądać. Oczywiście nic nie mogło przemówić do
      tych dziadów bo to byli typowi Polacy i musieli mieć to odpowiednio głośno od
      rana do wieczora.

> I to badziewie bije rekordy popularności w Polsce?! Ludzie, czy wyście do szczę
      > tu ogłupieli?

Bo taka jest prawda, większość Polacy to debile - a później idzie taki totalny
      kretyn głosować i mamy to co mamy.

scenariusz. Nie wiem jak to określi
      > ć, ale po weekendowym maratonie TV stwierdzam, że nasze społeczeństwo to banda
      > półgłówków.

Tu się nie zgodzę - to debile. No przepraszam, ale to słowo tu pasuje bardzo
      dobrze. I nie powinno obrażać, bo przecież oni muszą sobie zdawać sprawę z tego
      co reprezentują?

• zzyzx Re: Bo takie jest polactwo... 15.09.08, 21:15
        eazy_ryder napisał:
        > Bo taka jest prawda, większość Polacy to debile

Ta... bo na całym świecie nikt poza Polakami serialów nie kręci i nie ogląda...
        • eazy_ryder Re: Bo takie jest polactwo... 15.09.08, 21:28
          > > Bo taka jest prawda, większość Polacy to debile

> Ta... bo na całym świecie nikt poza Polakami serialów nie kręci i nie ogląda...

Nigdzie odsetek widzów seriali (np. m jak miłość) nie jest taki wielki w skali
          społeczeństwa. Chyba niektóre odcinki oglądało 1/3 Narodu. W USA np. zdarza się,
          że serial ogląda 5-7mln osób, ale to nie jest 1/3 wszystkich mieszkańców!
          • zzyzx Re: Bo takie jest polactwo... 15.09.08, 21:42
            Idiotyczne porównanie. Rynek telewizyjny mamy nieporównywalnie słabiej
            rozwinięty to łatwiej jednemu serialowi na nim taki sukces osiągnąć.
            • eazy_ryder Re: Bo takie jest polactwo... 16.09.08, 09:24
              > Idiotyczne porównanie. Rynek telewizyjny mamy nieporównywalnie słabiej
              > rozwinięty to łatwiej jednemu serialowi na nim taki sukces osiągnąć.

Mamy słabiej rozwinięty, i dlatego "biorą co dają"? To ma być inteligentne
              zachowanie? No debile jak nic.
              • zzyzx Re: Bo takie jest polactwo... 16.09.08, 23:48
                Nigdzie nie twierdziłem, że inteligentne. Jedynie, że równie mało inteligentnie
                zachowują się ludzie na całym świecie.
                • eazy_ryder Re: Bo takie jest polactwo... 17.09.08, 15:39
                  Dlaczego rownie, skoro właśnie wykazałem, że 1/3 Narodu ogląda szajs?
                  • zzyzx Re: Bo takie jest polactwo... 17.09.08, 16:16
                    Jak po Tobie widać mała inteligencja nie jest warunkiem wystarczającym, by stać
                    się fanem MjM.
                    • eazy_ryder Re: Bo takie jest polactwo... 17.09.08, 23:13
                      > Jak po Tobie widać mała inteligencja nie jest warunkiem wystarczającym, by stać
                      > się fanem MjM.

Czyli jak rozumiem oglądasz Klan, MjM itd. No to gratulacje.
                      • zzyzx Re: Bo takie jest polactwo... 17.09.08, 23:35
                        eazy_ryder napisał:
                        > Czyli jak rozumiem oglądasz Klan, MjM itd.

Raczysz objaśnić jaką drogą do takiego wniosku doszedłeś?
          • yoma Re: Bo takie jest polactwo... 16.09.08, 00:27
            A w Brazylii? :)
          • kot_behemot8 Re: Bo takie jest polactwo... 16.09.08, 08:32
            Głupstwa gadasz. 1/3 to byłoby kilkanaście milionów ludzi, gdzie ty
            widziałeś taką oglądalność, zwłaszcza seriali... Może w czasach
            Niewolnicy Isaury z raz się zdarzyło, ale wtedy to był jeden taki
            serial a teraz jest ich pewno z kilkanaście więc widownia się
            podzieliła.
            Polacy pod tym względem niczym się nie różnią od innych nacji.
            Oceniając oglądalność trzeba tez mieć na uwadze ilość tych seriali
            we wszystkich dostępnych kanałach. W Polsce tych kanałów, a więc i
            seriali, jest pewno z 10 razy mniej niz w USA więc i oglądalność
            inaczej się rozkłada.
            • eazy_ryder M jak Miłość - 1/3 Narodu 16.09.08, 09:26
              > Głupstwa gadasz. 1/3 to byłoby kilkanaście milionów ludzi, gdzie ty
              > widziałeś taką oglądalność, zwłaszcza seriali...

To jest oglądalność M jak Miłość - to ogląda lub czasami oglądała, ale oddaje
              popularność bardzo dobrze) 1/3 naszego Narodu. 12,5 mln do cholery.

> serial a teraz jest ich pewno z kilkanaście więc widownia się podzieliła.

Tak się podzieliła, że 1/3 dostaje jeden?

> Polacy pod tym względem niczym się nie różnią od innych nacji.
              > Oceniając oglądalność trzeba tez mieć na uwadze ilość tych seriali
              > we wszystkich dostępnych kanałach. W Polsce tych kanałów, a więc i
              > seriali, jest pewno z 10 razy mniej niz w USA więc i oglądalność

Ale u nas w TV większość programów w 'lepszym czasie' to właśnie seriale! Jest
              tego od cholery i część z pewnością dubluje inne.
              Zmierz się z rzeczywistością, Polacy są inni.
              • kot_behemot8 Re: M jak Miłość - 1/3 Narodu 16.09.08, 10:24
                eazy_ryder napisał:

> > Głupstwa gadasz. 1/3 to byłoby kilkanaście milionów ludzi, gdzie
                ty
                > > widziałeś taką oglądalność, zwłaszcza seriali...
                >
                > To jest oglądalność M jak Miłość - to ogląda lub czasami oglądała,
                ale oddaje
                > popularność bardzo dobrze) 1/3 naszego Narodu. 12,5 mln do cholery.

A gdzie link do danych to pokazujących? Mam ci uwierzyc na słowo? ;)

>
                >
                > > serial a teraz jest ich pewno z kilkanaście więc widownia się
                podzieliła
                > .
                >
                > Tak się podzieliła, że 1/3 dostaje jeden?

Link proszę!! I to nie dotyczący osób które oglądały choć jeden raz -
                bo tyle to oglądał każdy dyskutujący w tym wątku (zakładając, ze
                nie jest idiota który wypopwiada się o czymś czego nie zna) - tylko
                pokazujący ŚREDNIĄ ogladalność serialu w skali roku.

>
                > > Polacy pod tym względem niczym się nie różnią od innych nacji.
                > > Oceniając oglądalność trzeba tez mieć na uwadze ilość tych
                seriali
                > > we wszystkich dostępnych kanałach. W Polsce tych kanałów, a więc
                i
                > > seriali, jest pewno z 10 razy mniej niz w USA więc i oglądalność

>
                > Ale u nas w TV większość programów w 'lepszym czasie' to właśnie
                seriale!

Seriale wszędzie są w prajmtajmie - seriale i znacznie od nich
                durniejsze programy typu tańce z gwiazdami itp. Ciekawe, że o nich
                nikt tu nie pisze...

Jest
                > tego od cholery i część z pewnością dubluje inne.
                > Zmierz się z rzeczywistością, Polacy są inni.

Wierzę tylko faktom. Daj namiary na dane statystyczne porównujące
                Polaków i inne nacje. Wtedy wyrobię sobie zdanie. Na razie na
                podstawie własnych obserwacji paru europejskich nacji, po paru
                latach mieszkania w 3 różnych krajach, twierdzę że większych różnic
                nie zaobserwowałam.
                • eazy_ryder Re: M jak Miłość - 1/3 Narodu 16.09.08, 12:48
                  wiadomosci.wp.pl/kat,40354,wid,8248481,wiadomosc.html?ticaid=169e4
                  pl.wikipedia.org/wiki/M_jak_Miłość
                  media2.pl/media/40432-najchetniej-ogladamy-m-jak-milosc.html
                  m-jak-milosc.blog.pl/
                  Dane z ubiegłego tygodnia:
                  Średnia oglądalność czterech pierwszych odcinków "M jak miłość" w rozpoczętym
                  właśnie sezonie (emitowane są w poniedziałki i wtorki o 20.40) wyniosła 7,86 mln
                  widzów

no i jak to nazwać? DEBILE!!!

• zzyzx Re: M jak Miłość - 1/3 Narodu 16.09.08, 23:50
                    Jeden z odcinków "I Love Lucy" w USA oglądnęło 70% posiadaczy telewizorów.
                    • eazy_ryder Re: M jak Miłość - 1/3 Narodu 17.09.08, 15:39
                      > Jeden z odcinków "I Love Lucy" w USA oglądnęło 70% posiadaczy telewizorów.

A średnia oglądalność? No i oczywiście dowody poproszę.
                      • zzyzx Re: M jak Miłość - 1/3 Narodu 17.09.08, 16:18
                        Średnia oglądalność w okresie największej popularności tego serialu była
                        spokojnie powyżej 50%.
                        Po dowody odsyłam do googla, wpisz sobie "i love lucy nielsen ratings".
                        • eazy_ryder Re: M jak Miłość - 1/3 Narodu 17.09.08, 23:14
                          > Średnia oglądalność w okresie największej popularności tego serialu była
                          > spokojnie powyżej 50%.
                          > Po dowody odsyłam do googla, wpisz sobie "i love lucy nielsen ratings".
                          >

Znalazłem.
                          Ale ty jesteś głupi! To serial z lat '50 i 'powyżej 50%' w żadnym wypadku nie
                          odpowiadało 50% populacji.
                          • zzyzx Re: M jak Miłość - 1/3 Narodu 17.09.08, 23:43
                            eazy_ryder napisał:
                            > Znalazłem.

Cieszę się niezmiernie.

> Ale ty jesteś głupi! To serial z lat '50 i 'powyżej 50%'
                            > w żadnym wypadku nie odpowiadało 50% populacji.

Jeszcze bardziej cieszy mnie, że odnalazłeś owe różnice, których bynajmniej nie przeoczyłem, wręcz przeciwnie - były zamierzone.
                            A przede wszystkim cieszy mnie, że wreszcie zauważasz, że okoliczności mają ogromny wpływ na oglądalność. Wcześniej - porównując rynek polski i amerykański - zdawałeś się tego nie dostrzegać.
      • michalek-only Re: Bo takie jest polactwo... 15.09.08, 21:51
        eazy_ryder napisał:

> Tu się nie zgodzę - to debile. No przepraszam, ale to słowo tu pasuje bardzo
        > dobrze. I nie powinno obrażać, bo przecież oni muszą sobie zdawać sprawę z tego
        > co reprezentują?
        >

Myślę, że nie zdają sobie sprawy. Ale to są ludzie na granicy piśmienności i
        rozumienia słowa pisanego - więc myślę, że i tak nikogo nie obrazisz, bo po
        prostu nikt kto mógłby sie obrazić tego nie czyta.
      • nessie-jp Re: Bo takie jest polactwo... 17.09.08, 22:36
        > którzy z tego korzystali - zostałem chcąc nie chcąc zmuszony do oglądania tego
        > (nie mogłem wyjść z sali).

Jezu, ja też...!!! Myślałam, że oszaleję. Pierwszej nocy (jeszcze przed
        operacją) prysnęłam na korytarz i przesiedziałam w fotelu, aż się to
        obrzydlistwo wyłączyło i przestało ryczeć. Potem niestety byłam uziemiona.

Akurat działo się to wtedy, gdy umarł papież i babiny z sali skakały po kanałach
      • Gość: antypapista Re: Bo takie jest polactwo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.08, 20:41
        > Bo taka jest prawda, większość Polacy to debile - a później idzie
        taki totalny
        > kretyn głosować i mamy to co mamy.

Jestem pewny,że mieścisz się w pierwszej dziesiątce,w tej
        debilnej,większościowej,grupie.

• zzyzx Nie możemy. 15.09.08, 21:14
      michalek-only napisał:
      > W ten weekend trochę się nudziłem, więc wyjątkowo
      > spędziłem trochę czasu przed TV.

Książek w domu nie masz?

Tego typu seriale - telenowele i proste komedie - są równie żenujące i popularne
      na całym świecie, zupełnie niepotrzebnie pastwisz się nad rodakami.
      • michalek-only Re: Nie możemy. 15.09.08, 21:53
        zzyzx napisał:

> michalek-only napisał:
        > > W ten weekend trochę się nudziłem, więc wyjątkowo
        > > spędziłem trochę czasu przed TV.
        >
        > Książek w domu nie masz?

Mam, ale akurat chciałem pooglądać TV.

>
        > Tego typu seriale - telenowele i proste komedie - są równie żenujące i popularn
        > e
        > na całym świecie, zupełnie niepotrzebnie pastwisz się nad rodakami.
        >

Nie są, u nas cały naród to badziewie ogląda. Z kim nie zagadasz, kogo nie
        spotkasz - okazuje się, że ogląda Klan czy tam inne D jak Debil.
        • zzyzx Re: Nie możemy. 15.09.08, 23:00
          > Nie są, u nas cały naród to badziewie ogląda.

A myślisz, że gdzie indziej nie? Co najwyżej mają większy wybór badziewia.

> Z kim nie zagadasz, kogo nie
          > spotkasz - okazuje się, że ogląda Klan czy tam inne D jak Debil.

Zmień znajomych.
          • eazy_ryder Re: Nie możemy. 16.09.08, 09:29
            > > Nie są, u nas cały naród to badziewie ogląda.
            > A myślisz, że gdzie indziej nie? Co najwyżej mają większy wybór badziewia.

U mnie w Zakładzie nikt takiego szajsu nie ogląda. Dziwne, prawda? Ale to fakt,
            że tam jednak jest czołówka inteligencji. Reszta dała sobie spokój po
            magisterium socjologii i innych takich
          • michalek-only Re: Nie możemy. 16.09.08, 12:32
            zzyzx napisał:

> > Z kim nie zagadasz, kogo nie
            > > spotkasz - okazuje się, że ogląda Klan czy tam inne D jak Debil.
            >
            > Zmień znajomych.
            >

Mówię o ludziach w pracy - nie bliskich przyjaciołach itp., ale ludziach
            "przeciętnych". Tych nie da się tak łatwo wymienić, bo po prostu są wszędzie.
    • Gość: adamek7 Seriale są OK. A ty masz coś z głową IP: *.sayfa.net 15.09.08, 21:25
      Dziwny jesteś. Ludzie mają prawo oglądać co im się podoba. Ja np. oglądam Klan
      od pierwszego odcinka, nie ma nic lepszego niż przyjść z pracy i zrelaksować się
      śledząc losy rodziny Lubiczów. Co złego w chęci zobaczenia takiego życiowego
      serialu? To samo M jak Miłość - świetnie nakręcone, dobre wątki i się nie nudzi.
      Dlatego ma tylu widzów. Nie rozumiem o co ci chodzi, masz coś z głową? To
      świetne produkcje, ale nikt nie każe ci tego oglądać - nie ma przymusu.

Poza tym ty możesz sobie chłonąć dzieła Wajdy i Zanussiego, ktoś inny może
      oglądać Klan, czy to takie dziwne??
      • zzyzx Re: Seriale są OK. A ty masz coś z głową 15.09.08, 21:44
        Gość portalu: adamek7 napisał(a):
        > To samo M jak Miłość - świetnie nakręcone, dobre wątki

Zapomniałeś dodać, że aktorstwo wybitne.
      • michalek-only Re: Seriale są OK. A ty masz coś z głową 15.09.08, 21:56
        Nie rozśmieszaj mnie. Życiowe, dobre wątki? W Klanie?! Litości, bardziej życiowy
        jest program o pantofelkach. Ja oczywiście nikomu nie zabraniam tego oglądać -
        jak ktoś chce, to moze nawet cały dzień gapić się w białą ścianę (co zresztą
        wydaje mi się zajęciem intelektualnie bardziej wymagającym od oglądania Klanu).
        Ale na pewno nie zmieni to faktu, że ci ludzie są intelektualnie niepełnosprawni.
        • leftt Re: Seriale są OK. A ty masz coś z głową 15.09.08, 22:19
          Ale to może być całkiem wciągające zajęcie. Ja np. lubię czasem
          wyłączyć głos i podkładać kwestie bohaterów - fajnie można się przy
          tym bawić - zwłaszcza przy piwku.
          • rachela25 Re: Seriale są OK. A ty masz coś z głową 15.09.08, 22:38
            To nie oglądaj .
            • michalek-only Re: Seriale są OK. A ty masz coś z głową 15.09.08, 22:49
              Przecież nie oglądam, tylko wyrażam opinię.
          • michalek-only Re: Seriale są OK. A ty masz coś z głową 15.09.08, 22:50
            Tak, na youtube masa takich parodii. Większość chyba zrobiona przez prymitywnych
            gimnazjalistów, ale zdarzają się perełki.
            • Gość: jaija Re: Seriale są OK. A ty masz coś z głową IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.08, 23:01
              Ja nie oglądam. Choć był czas, że oglądałam Klan, na samym początku. Potem przeszło to w oglądanie złośliwe, typu komentowanie Ryśka, życzenia śmierci Jasiowi (bo beznadziejny był), wyszydzanie treści. Aż dałam sobie spokój, bo szkoda czasu na to łajno. Dlaczego tyle osób ogląda? Nie wiem. Zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie szkoda czasu na książkę czy dobry film, ale dla Klanu czy Plebanii znajdzie go zawsze. Przykre, ale tak jest.
              Zastanawia mnie też fenomen polskich sitcomów, które są tak nieśmieszne (te nianie-s.ranie), że wręcz żenujące. Kogo to, u licha, rozśmiesza?
              • michalek-only Re: Seriale są OK. A ty masz coś z głową 16.09.08, 00:08
                Ja myślę, że ludzie z przyzwyczajenia siedzą przed TV i po prostu oglądają
                cokolwiek tam widać w szkiełku. Czy to Rysiek czy to inna Niania, co za różnica.
                Ważne, że obrazki migocą i nie trzeba odzywać się do drugiego człowieka.
                • Gość: antiklan Re: Seriale są OK. A ty masz coś z głową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 16:38
                  Masz absolutną rację.

Moja matka ogląda Klan, a debilką nie jest. Ogląda z przyzwyczajenia. Siada
                  przed TV i już na dzień dobry wzdycha "...Ale głupi ten serial..." - ale siada i
                  ogląda.
                  Też tego pojąć nie mogę
                  • eazy_ryder Re: Seriale są OK. A ty masz coś z głową 16.09.08, 19:18
                    > Moja matka ogląda Klan, a debilką nie jest. Ogląda z przyzwyczajenia. Siada
                    > przed TV i już na dzień dobry wzdycha "...Ale głupi ten serial..." - ale siada
                    > i ogląda.

Wygląda jak zachowanie przeciętnego debila.
                  • the_dzidka Dokładnie tak 17.09.08, 10:57
                    Ja myślę, że to jest takie bezmyślne gapienie się w stylu żucia
                    przeżutej gumy, która nie ma już smaku, a dalej się ją żuje.
                    Przykre, owszem, ale częste... Ja nikomu prawa do oglądania tego
                    badziewia nie odmawiam, ale tego nie rozumiem. Żeby to taki jeden
                    serial był, jak kiedyś Isaura... Ale nie - na kopy tego na róznych
                    programach, a narodek łyka...
              • eazy_ryder sitcomy = telenowele = syf = seriale 16.09.08, 09:34
                Przykre, ale tak jest.
                > Zastanawia mnie też fenomen polskich sitcomów, które są tak nieśmieszne (te nia
                > nie-s.ranie), że wręcz żenujące. Kogo to, u licha, rozśmiesza?

Jak to kogo? No debili rozśmiesza. Taki mamy poziom w Narodzie, że bylejakie
                wznowienia zachodnich sitcomów ciemny lud kupuje. Sitcomy i dowolne inne seriale
                to syfy straszne.
                • zzyzx Re: sitcomy = telenowele = syf = seriale 17.09.08, 22:21
                  eazy_ryder napisał:
                  > Sitcomy i dowolne inne seriale to syfy straszne.

Horrory klasy B i dowolne inne filmy to syfy straszne.
                  Harlequiny i dowolne inne książki to syfy straszne.
                  Hip-hop i dowolna inna muzyka to syf straszny.
          • eazy_ryder Re: Seriale są OK. A ty masz coś z głową 16.09.08, 09:32
            > Ale to może być całkiem wciągające zajęcie. Ja np. lubię czasem
            > wyłączyć głos i podkładać kwestie bohaterów - fajnie można się przy
            > tym bawić - zwłaszcza przy piwku.

Hehe, świetna zabawa, raz M jak Miłość, innym razem Klan. Też mi inteligencik.
    • matylda1001 Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 01:19
      Dla mnie polskie seriale to "Stawka większa niż życie", "Czterej
      pancerni i pies" albo "Wojna domowa". Zawsze gdy dają powtórki a ja
      akurat mam włączony telewizor (co rzadko bywa) staram sie zobaczyć
      chociaz kawałek. Uwielbiam polskie seriale. Mają przeważnie świetna
      obsadę a gra aktorska to często rewelacja. Niestety, polskie seriale
      skończyły się gdzieś tam w latach osiemdziesiątych i od tamtej pory
      chyba nie nakręcili żadnego. Nazywanie tego, co teraz pokazują
      polskimi serialami jest wielkim nadużyciem. Co by to jednak nie było
      jest szmirą dla idiotów i dobrze, że ktoś to wreszce napisał
      otwarcie.
      ----------------------------------------------------------
      Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi!
      • leftt Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 08:02
        Tego nawet nie można porównać z serialami lat 60,70,80. Kiedyś
        serial to był pojedynczy projekt, na konkretną ilośc odcinków. Teraz
        aktor pracuje np. w "M jak Miłość" tak jak pracownik na etacie - tam
        ma zatrudnienie, opłacane Zusy i składkę zdrowotną i robi tam od 8
        do 16. A później, jak wielu rodaków - gdzieś sobie dorabia. No i
        interes się kręci, ludzie oglądają - po co się brać za jakiś
        ryzykowny projekt, który wypali albo nie?
        • kot_behemot8 Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 08:41
          Bo to nie są seriale tylko telenowele. I nie zgadzam się z tym ze
          wszystko co teraz się kręci to badziewie. Prócz telenoweli powstaje
          tez trochę prawdziwych seriali, np w zeszłym roku "Ekipa" na
          Polsacie. Pewno sa i inne których nie ogladam - nie dlatego, że są
          beznadziejne tylko z braku czasu i mnogosci innych rozrywek. Teraz
          na tvp1 puszczają jakiś serial o cichiociemnych, z dobrą obsadą. Na
          pewno nie mozna wrzucac tego do jednego wora z KLanem!!
          • eazy_ryder Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 09:36
            > np w zeszłym roku "Ekipa" na
            > Polsacie.

No weź przestań, taki szajs że szkoda gadać. Była dobra reklama, PR, ale wyszło
            jak zwykle.
      • Gość: Wilia Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.08, 08:24
        Też lubię te sariale i jak powtarzają (zwłaszcza "Wojnę domową") to
        staram sie coś obejrzeć. Ciągle bawi mnie kobieta pracująca
        z "Czterdziestolatka" i gospodarz domu Anioł Z "Alternatywy 4". Z
        drugiej jednak strony po obejrzeniu na poczatku lat
        dziewięćdziesiątych amerykańskiej "Dynastii" - stwierdzam, ze tego
        kiczu nie przebijają nawet aktualne polskie tzw. seriale.
        • Gość: jaija Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! IP: 78.8.25.* 16.09.08, 16:17
          Dynastię oglądało się dla tego właśnie kiczu, to było zjawisko samo w sobie, i jakie rzeczy tam się działy... operacje plastyczne, w wyniku których cherlawy młodzian stawał się mięśniakiem (tj. zamiana aktorów, w tym przypadku grających Stevena Carringtona), porwania UFO, cudowne przeżycia, książęta mołdawscy w osobie Robin Hooda, mamuśka odbijająca dziecku faceta, sobowtóry...
          Jestem pewna, że scenarzyści mieli wspaniały ubaw, pracując nad serialem. Dynastia forever! :D
      • eazy_ryder Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 09:35
        Niestety, polskie seriale
        > skończyły się gdzieś tam w latach osiemdziesiątych

Bo teraz to są polskojęzyczne.
    • kot_behemot8 pytanie do autora wątku 16.09.08, 08:34
      Wytłumacz mi michalku-only jakim cudem skoro jak piszesz, nudziłeś
      się trochę tylko w weekend i oglądałeś "wyjątkowo", to udało ci się
      obejrzeć kilka seriali które są emitowane WYŁĄCZNIE w dni powszednie?
      • migreniasta Weekend mu się przedłużył. 16.09.08, 08:59
        A ja doszłam do odkrywczego wniosku.Jesteśmy daleko za Brazylią i Ekwadorem. A
        tak na marginesie to lepiej niech mentalny plebs pozostanie przed pudłem
        telewizora.Tam jest bezpieczniejszy.
        • eazy_ryder Re: Weekend mu się przedłużył. 16.09.08, 09:38
          > tak na marginesie to lepiej niech mentalny plebs pozostanie przed pudłem
          > telewizora.

A później wrzuci kartkę z głosem do pudełka...
          • migreniasta Re: Weekend mu się przedłużył. 16.09.08, 09:42
            Ze zdziwieniem ,że nie ma liście Lubicza albo siostry oddziałowej.
            Prawdę mówiąc głosowania wszelkiej maści wygrywa się przed srebrnym
            ekranem.Żyjemy w demokracji ,która jest dyktaturą gminu. To nie masy rządzą
            tylko ktoś kieruje masami.Zdrowa tkanka nie ma wiele do powiedzenia.
            • the_dzidka Re: Weekend mu się przedłużył. 17.09.08, 11:15
              > Ze zdziwieniem ,że nie ma liście Lubicza albo siostry oddziałowej.

Heh, mnie najbardziej rozwala, jak aktorzy opowiadają, że są przez
              ludzi myleni z postaciami, które grają. Muszę powiedzieć, że jest to
              dla mnie cos tak dalece niezrozumiałego, że wręcz z pogranicza
              abstrakcji. To znaczy ja rozumiem, że można na temat Stockingera
              odruchowo krzyknąć "o, doktor Lubicz!", ale juz historie, że
              paniusia na ulicy podbiega do jakiegoś aktora i zaczyna mu radzić,
              żeby nie zrywał z Zosią, bo Marysia jest wredna i knuje za jego
              plecami... ręce i nogi opadają.
      • michalek-only Re: pytanie do autora wątku 16.09.08, 10:52
        kot_behemot8 napisała:

> Wytłumacz mi michalku-only jakim cudem skoro jak piszesz, nudziłeś
        > się trochę tylko w weekend i oglądałeś "wyjątkowo", to udało ci się
        > obejrzeć kilka seriali które są emitowane WYŁĄCZNIE w dni powszednie?

nie spamiętałem tytułów - to wszystko jeden taki sam chłam, czy to się nazywa
        klan czy złotopolscy, co za różnica. przed napisaniem posta wygooglałem tytuły
        popularnych seriali i wio.
        • kot_behemot8 Re: pytanie do autora wątku 16.09.08, 11:43
          Muszę się upewnić czy dobrze zrozumiałam... oceniasz filmy których
          nie oglądałeś?
          • michalek-only Re: pytanie do autora wątku 16.09.08, 12:38
            kot_behemot8 napisała:

> Muszę się upewnić czy dobrze zrozumiałam... oceniasz filmy których
            > nie oglądałeś?

nie, oceniam seriale które są tak denne, że nie jestem w stanie ich rozróżnić a
            tym bardziej spamiętać tytułów. dla mnie to wszystko jeden chłam:
            klano-złotopolscy-plebanio-whatever.
            • michalek-only Re: pytanie do autora wątku 16.09.08, 12:42
              michalek-only napisał:

> kot_behemot8 napisała:
              >
              > > Muszę się upewnić czy dobrze zrozumiałam... oceniasz filmy których
              > > nie oglądałeś?
              >
              > nie, oceniam seriale które są tak denne, że nie jestem w stanie ich rozróżnić a
              > tym bardziej spamiętać tytułów. dla mnie to wszystko jeden chłam:
              > klano-złotopolscy-plebanio-whatever.

aha, sprawdziłem w programie: w weekend jest "na wspólnej", m jak milosc,
              pierwsza milosc, plebania. i pewnie jeszcze się znajdzie to i owo, jakby mi się
              chciało szukać. więc jednak mogłem oglądać te tytuły, chociaż daję słowo że nie
              jestem w stanie ich rozróżnić i spamiętać.
            • kot_behemot8 Re: pytanie do autora wątku 16.09.08, 13:17
              OK. To z innej beczki. W jaki sposób ty michalku-only zabijasz czas,
              jakie sa _twoje_ głupie rozrywki? Celowo pytam o rozrywki głupie, bo
              nie znam nikogo kto by ich nie miał. Z moich obserwacji wynika, że
              ludzie dzielą sie na tych którzy głupio zabijają czas i potrafią się
              do tego przyznac (np ja, pisując na forum albo grając w gry
              komputerowe), oraz takich którzy głupio zabijają czas i zagłuszają
              spowodowane tym wyrzuty sumienia wyzłosliwiając się nad ludźmi
              którzy w gruncie rzeczy robia to samo co oni - to wiekszość wpisów w
              tym wątku.
              Oczywiście mozliwy jest wariant taki, że wszyscy tu piszący poniżej
              Bergmana i Zanussiego nie schodzą, kompa uzywają tylko do pracy a
              czytują wyłącznie Prousta.
              Nie znam co prawda nikogo takiego, ale gdzie mnie maluczkiej do elit
              intelektualnych;)))
              • Gość: jaija Re: pytanie do autora wątku IP: 78.8.25.* 16.09.08, 16:19
                > Oczywiście mozliwy jest wariant taki, że wszyscy tu piszący poniżej
                > Bergmana i Zanussiego nie schodzą, kompa uzywają tylko do pracy a
                > czytują wyłącznie Prousta

Nie ma takich, chyba, że pozujące snoby :)
              • michalek-only Re: pytanie do autora wątku 16.09.08, 19:59
                kot_behemot8 napisała:

> OK. To z innej beczki. W jaki sposób ty michalku-only zabijasz czas,
                > jakie sa _twoje_ głupie rozrywki?

a na ten przykład - czytanie forum gazety
                • kot_behemot8 Re: pytanie do autora wątku 17.09.08, 09:15
                  > a na ten przykład - czytanie forum gazety

No właśnie. I naprawdę wydaje ci się, że jest to rozrywka choć ciut
                  mądrzejsza od oglądania seriali??
                  • michalek-only Re: pytanie do autora wątku 17.09.08, 10:44
                    kot_behemot8 napisała:

> > a na ten przykład - czytanie forum gazety
                    >
                    >
                    > No właśnie. I naprawdę wydaje ci się, że jest to rozrywka choć ciut
                    > mądrzejsza od oglądania seriali??
                    >

ZDECYDOWANIE tak - z bardzo prostej przyczyny. Oglądanie TV jest czynnością
                    zupełnie bierną, człowiek tylko siedzi i chłonie bełkot z ekranu. A dyskutowanie
                    na forach oznacza interakcję z innymi, wymaga więc choćby odrobiny myślenia.
                    • kot_behemot8 Re: pytanie do autora wątku 17.09.08, 11:02
                      michalek-only napisał:

> kot_behemot8 napisała:
                      >
                      > > > a na ten przykład - czytanie forum gazety
                      > >
                      > >
                      > > No właśnie. I naprawdę wydaje ci się, że jest to rozrywka choć
                      ciut
                      > > mądrzejsza od oglądania seriali??
                      > >
                      >
                      > ZDECYDOWANIE tak - z bardzo prostej przyczyny. Oglądanie TV jest
                      czynnością
                      > zupełnie bierną, człowiek tylko siedzi i chłonie bełkot z ekranu.
                      A dyskutowani
                      > e
                      > na forach oznacza interakcję z innymi, wymaga więc choćby odrobiny
                      myślenia.

A skąd możesz wiedziec jakie akcje czy nawet interakcje wywołuje w
                      fanach seriali śledzenie losów ich ukochanych bohaterów, zwłaszcza
                      że sam tych seriali nie oglądasz? Znam kobietę która pod wpływem
                      serialu poszła sobie zrobić cytologie i to jej uratowało życie...
                      Ludzie bywają różni a ty masz kłopot ze zrozumieniem tego prostego
                      faktu. To że ty patrzysz na taki serial bezmyślnie i widzisz w nim
                      tylko marne aktorstwo nie znaczy, że ci którzy seriale lubią też tak
                      mają. Oni widzą tam emocje które sami przeżywają albo chcieliby
                      przeżywać, czasami widzą kawałek lepszego świata który pomaga im
                      wytrwac we własnym, niezbyt ciekawym życiu. Natomiast twoje
                      rozrywki, w tym bywanie na forum, wielu z nich uznaje zapewne za
                      idiotyczne;))
    • Gość: dymam cię [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.08, 10:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Greg Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! IP: 212.160.172.* 16.09.08, 10:38
      Z tego co wiem to podczas weekendu nie ma ani M jak Miłość, ani
      Klanu, ani Na Wspólnej, ani Plebanii.
      • eazy_ryder Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 12:45
        > Z tego co wiem to podczas weekendu nie ma ani M jak Miłość, ani
        > Klanu, ani Na Wspólnej, ani Plebanii.

Ale pewnie bardzo byś chciał, żeby było! I to najlepiej 24h!
        • kot_behemot8 Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 12:51
          eazy_ryder napisał:

> > Z tego co wiem to podczas weekendu nie ma ani M jak Miłość, ani
          > > Klanu, ani Na Wspólnej, ani Plebanii.
          >
          > Ale pewnie bardzo byś chciał, żeby było! I to najlepiej 24h!

Nie wiem czy to zrozumiesz, ale taką uwagą potwierdzasz moje
          przypuszczenia że poziom intelektualny oglądających seriale niczym
          się nie różni od poziomu tych którzy się nad nimi wyzłosliwiają.
    • erba Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 12:39
      michalek-only napisał:

Najgorsze są te wszystkie seriale rodzimej produkcji

Taaak bo Mode na sukces to Polacy wymyślili :D Obejrzyj sobie choć jeden odcinek
      MnS to docenisz rodzime seriale :-)
      MnS można oglądać jedynie jako produkt komediowy.
    • paskudek1 Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 15:15
      a ja Ci odpowiem na serio - MOGĘ i oglądam w wiekszości z porzyjemnością. Co nie oznacza że bezmyslnie i bezrefleksyjnie. A co do aktorstwa to daj nam Boże takich aktorów jak Bożena Dykiel, Hryniewicz, Sztokinger,Kotulanka, Łozińska, Dancewicz, Milewska, młody Machalica, Janowska i wielu innych. I to jak najwięcej. TO że nie w każdej roli odgrywają Szekspira czy Moliera to nie oznacza że aktorstwo jest drętwe. Może po prostu Ty nie potrafisz zastanowić się nad problematyka i stereotypami poruszanymi w serialach, a szczytem aktorskiej gdy jest wygłupianie sie przed kamerą w stylu MASH. Owszem - oni tez są świetni, ale bez przesady.
      A jak Ci przeszkadza brak akcji o sobie zawsze możesz włączyć Zaginiony w akcji 123 i Rambo 243.
      • Gość: jaija Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! IP: 78.8.25.* 16.09.08, 16:23
        Nie ma, jak sprowadzanie dyskusji nt. filmów i seriali do Rambo i podobnych :) zawsze mnie to ubawi. Wg autorki i podobnych jej odbiorców rodzimych seriali jeśli nie Klan, to Rambo :) Dobre :)
        Całe szczęście, że są również inne filmy i stare seriale. W tych nowych to nawet stara gwardia gra jak patafiany. I ta tematyka, ludzie kochani... zjadłeś zupkę? Kasia zdała maturę. Nie masz pracy? Cudownym zrządzeniem losu dr Lubicz szuka kogoś, kto zabawi pacjentów w poczekalni. Na wszystkie nasze bolączki Klan nasz powszedni.
      • griswold79 Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 17:14
        Połowa z wymienionych aktorów "daj nam boże" to niestety tragedia.
        Wymien inną poza Klanem rolę Kotulanki, która zapadła w pamięć? W
        której pokazała aktorskie umiejętnośći. Bądźmy poważni. Klasa
        serialu? OK. Zróbmy porównanie:
        Dykiel - Na wspólnej vs Dom
        Hryniewicz - Na wspólnej vs Zmiennicy
        Stockinger - tu akurat aktorska bieda ale powiedzmy Klan vs Dom
        Kotulanka - poza Klanem pamietam ja tylko z epizodu (moze z minuta w
        serialu Dom)
        Lozinska - nie wiem w czym teraz gra, swego czasu W labiryncie i
        udane pokazanie alkoholizmu. Poza tym zero.
        Dancewicz - dobrze sie zapowiadała. Na wspólnej vs Ekstradycja.
        Milewska - nie pamietam ja z seriali, ale to jednak aktorka z
        lepszych czasów kina.
        Machalica - ostatnio mi się kojarzy tylko z graniem psychiatrów.
        Szału nie ma.
        Janowska - Wojna domowa vs Złotopolscy. Poza tym legenda.
        Tak wiec proszę sobie porównać tytuły. Wiadomo jak dzis jest. Zycie
        drogie wiec grac trzeba w byle czym. Scenariuszy dobrych brak, wiec
        biorą co się da.
        Inne przykłady:
        Kaczor - Polskie drogi, Jan serce, Zmiennicy a teraz Hela w opałach
        Buczkowski - Dom a teraz tez Hela
        Ferency - kiedys Przesłuchanie (akurat film) a dzis Niania
        Pietraszak - kiedys 40-latek, Czarne chmury a dzis 39 i pół.
        Wiem ze to starsi ludzie, ale wystarczy tytuły porównać. I tak dzis
        wyglada polska TV. Nawet Tyszkiewicz się rozmienia w Tancu z
        gwiazdami!? Kiedys gwiazdami byli: Mikulski, Gajos, Kwiatkowska,
        Gołas a dzis Mroczki, Herbuś, Koroniewska itp. (i ponoc tez aktorzy).
        • paskudek1 Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 18:48
          griswold79 napisał:

> Połowa z wymienionych aktorów "daj nam boże" to niestety tragedia.
          > Wymien inną poza Klanem rolę Kotulanki, która zapadła w pamięć? W
          > której pokazała aktorskie umiejętnośći. Bądźmy poważni.
          masz prawo do swoich ocen, ja akurat Kotulanke lubię:)
          Klasa serialu?
          jeżeli porównujemy seriale to wybacz, ale tacy np. "Przyjaciele" to tez drętwa ..... nie do oglądania. Za to nie porównuje Domu do Na Wspólnej bo to rzeczywiście nie do porównania.
          OK. Zróbmy porównanie:
          > Dykiel - Na wspólnej vs Dom
          > Hryniewicz - Na wspólnej vs Zmiennicy
          > Stockinger - tu akurat aktorska bieda ale powiedzmy Klan vs Dom
          > Kotulanka - poza Klanem pamietam ja tylko z epizodu (moze z minuta w
          > serialu Dom)
          > Lozinska - nie wiem w czym teraz gra, swego czasu W labiryncie i
          > udane pokazanie alkoholizmu.
          Łozińska grała wspaniale chocby w Daleko od szosy. Poza tym grała takze i w innych filmach, niekoniecznie serialach. Swoje opinie o aktorach opierałam nie tylko na ich serialowym dorobku.
          Poza tym zero.
          > Dancewicz - dobrze sie zapowiadała. Na wspólnej vs Ekstradycja.
          > Milewska - nie pamietam ja z seriali, ale to jednak aktorka z
          > lepszych czasów kina.
          > Machalica - ostatnio mi się kojarzy tylko z graniem psychiatrów.
          > Szału nie ma.
          > Janowska - Wojna domowa vs Złotopolscy. Poza tym legenda.
          > Tak wiec proszę sobie porównać tytuły. Wiadomo jak dzis jest. Zycie
          > drogie wiec grac trzeba w byle czym. Scenariuszy dobrych brak, wiec
          > biorą co się da.
          > Inne przykłady:
          > Kaczor - Polskie drogi, Jan serce, Zmiennicy a teraz Hela w opałach
          > Buczkowski - Dom a teraz tez Hela
          > Ferency - kiedys Przesłuchanie (akurat film) a dzis Niania
          > Pietraszak - kiedys 40-latek, Czarne chmury a dzis 39 i pół.
          > Wiem ze to starsi ludzie, ale wystarczy tytuły porównać. I tak dzis
          > wyglada polska TV. Nawet Tyszkiewicz się rozmienia w Tancu z
          > gwiazdami!? Kiedys gwiazdami byli: Mikulski, Gajos, Kwiatkowska,
          > Gołas a dzis Mroczki, Herbuś, Koroniewska itp. (i ponoc tez aktorzy).
          Mroczki, herbusie czy Koroniewska to nie są giwazdy, choc za takie być może uchodzą. Chociaz podobno Koroniewska miała wspaniałą rolę teatralną u boku (o ile dobrze pamiętam)Stalińskiej.
          A poza tym nie prównujmy seriali sprzed lat 20 do telenowel dzisiejszych bo to inny gatunek telewizyjny. Za to porównuje grę aktorską i np. Dykiel w Na Wspólnej zagrała wspaniale wątek swojej choroby po wylewie. Jak WIEM że to fikcja tak na prawdę uwierzyłam ze jest sparaliżowana i nie może mówić.
          A poza tym to załozycielowi wątku chodziło chyba o bezkrytyczne oglądanie tych produkcji, wchodzenie w życie bohaterów tak, że w końcu wierzy się że Żmijewski to doktor Burski a obaj Opanie to też wspaniali lekarze. Ja, mimo upodobania do seriali, jednak nie pójdę do Sztokingera po receptę a do Opani na operację:)
      • michalek-only Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 16.09.08, 20:02
        paskudek1 napisała:

> a ja Ci odpowiem na serio - MOGĘ i oglądam w wiekszości z porzyjemnością. Co ni
        > e oznacza że bezmyslnie i bezrefleksyjnie. A co do aktorstwa to daj nam Boże ta
        > kich aktorów jak Bożena Dykiel, Hryniewicz, Sztokinger,Kotulanka, Łozińska, Dan
        > cewicz, Milewska, młody Machalica, Janowska i wielu innych.

Daj nam Boże, ale nie w serialach. Przecież powyżsi grają tam jak banda
        amatorów, patrzeć na to nie można.

> I to jak najwięcej.
        > TO że nie w każdej roli odgrywają Szekspira czy Moliera to nie oznacza że akto
        > rstwo jest drętwe. Może po prostu Ty nie potrafisz zastanowić się nad problemat
        > yka i stereotypami poruszanymi w serialach,

A nad czym tu się zastanawiać? Litości, treść tych seriali nie jest do
        zastanawiania, większą głębie intelektualną prezentuje sadzawka z wodą przed
        moim domem.

> a szczytem aktorskiej gdy jest wygł
        > upianie sie przed kamerą w stylu MASH. Owszem - oni tez są świetni, ale bez prz
        > esady.
        > A jak Ci przeszkadza brak akcji o sobie zawsze możesz włączyć Zaginiony w akcji
        > 123 i Rambo 243.

Po co?
        • paskudek1 Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 17.09.08, 10:37
          no widzisz TY się nie zastanawiasz a ja np. tak. Np. nad stereotypami, które te seriale kreuja i poiwelają. Nad tym jak przedstawiane są pewne problemy, nad tym czy w realnym życiu nie dałoby się czegoś podobnego zrobić itd.
          Przykład pierwszy z brzegu - postać Małgosi Mostowiak w M jak miłość i jej niesczęśliwe związki. Młoda,przebojowa i świadoma tego czego chce w życiu dziewczyna na tle tradycyjnej i wielopokoleniowej rodziny, w której kobieta wychodzi za mąż i ma dzieci. A ta akurat wcale do dzieci sie nie spieszy, chciała czegoś innego i była potępiana.
          Co do gry aktorów to wybacz ale wcale nie uważam żeby grali jak amatorzy. Owszem nie są to kreacje godne ról teatralnych ale jednak nie takie złe.
          • eazy_ryder Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 17.09.08, 15:43

> mąż i ma dzieci. A ta akurat wcale do dzieci sie nie spieszy, chciała czegoś i
            > nnego i była potępiana.

I to ma być zaleta sieriali? Jakby pokazywały, że można oddychać to też byłaby
            zaleta?
    • gocha033 Groteskowe "Rancho" jest niezle :) 17.09.08, 15:53
      Nie wrzucaj wiec wszystkiego do jednego worka.
      • eazy_ryder Re: Groteskowe "Rancho" jest niezle :) 17.09.08, 23:16
        > Nie wrzucaj wiec wszystkiego do jednego worka.

Dno totalne dla katolików i emerytów.
        • gocha033 Re: Groteskowe "Rancho" jest niezle :) 18.09.08, 00:02
          eazy_ryder napisał:
          Dno totalne dla katolików i emerytów.

Nie jestem katoliczka , ani emerytka :)

Powtarzam: serial "Rancho" w swojej grotesce odnosnie obecnych
          realiow jest znakomity :)

I nie ma to nic wspolnego ani z PRL, ani z KK :)))
    • ira_07 Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 17.09.08, 16:41
      Normalnie.
      Oglądam Na Wspólnej, traktując to jako lekką rozrywkę, odpoczynek
      inteletualny.
      Wszystko zalezy od podejścia. Jeśli ktoś ustawia sobie życie wg.
      seriali, to ma problem. Jeśli ktoś uważa, że to dzieje się naprawdę,
      spotkanego na ulicy aktora uważa za postać z serialu, to ma problem.
      Jeśli ktoś chce się odmóżdżyć na chwilę po cięzkim dniu, nie ma
      problemu.
      Weźmy takich Kiepskich. Jeden będzie serial traktował serio, inny
      dopatrzy się w nim satyry na polskie społeczeństwo.
      Wszystko zalezy od podejścia.
    • wuzet21 Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 17.09.08, 22:03
      Zgadzam się z Autorem całkowicie! Nie będę powtarzał jego
      spostrzeżeń, dodam tylko, że te seriale mieszają w głowach naszym
      żonom, odrywają je od realiów, powodują, że kobiety chcą zmian,tylko
      nie wiedzą jakich, bo z tych seriali nic nie wynika. Ktoś powinien
      napisać doktorat z tego tematu, ktoś również, z rady programowej TV,
      powinien odpowiedzieć, za wprowadzanie do programu treści
      szkodliwych dla społeczeństwa!
    • Gość: koyot Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.08, 22:12
      Tak się składa, że chyba żaden z tych seriali nie jest emitowany w
      weekend. Więc jakim cudenm Ty je w wekend obejrzałeś? Pewnie jesteś
      nałogowym ogladaczem seriali, przyznaj się.
      • michalek-only Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 17.09.08, 22:53
        Gość portalu: koyot napisał(a):

> Tak się składa, że chyba żaden z tych seriali nie jest emitowany w
        > weekend. Więc jakim cudenm Ty je w wekend obejrzałeś? Pewnie jesteś
        > nałogowym ogladaczem seriali, przyznaj się.

a to bardzo ciekawe, ale może lepiej skonsultuj się z programem telewizyjnym.
        najlepiej takim, który ma więcej programów niż twój TV - czyli 2.
    • nessie-jp Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 17.09.08, 22:32
      Nie możemy. Serio. I nie oglądamy.

No nie, przyznajemy się bez bicia
    • znj2 Re: Jak możecie oglądać polskie seriale?! 20.09.08, 15:06
      Tak! Niestety to tylko motłoch! Pracowano nad tym bardzo długo. Jak
      u brata w USA. Siedzi bałwan na kanapie, żre popcorn i rechocze na
      widok grubego, który dostał kopa w dupę. To jest rozrywka made in
      USA. My jak zwykle musimy małpować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka