Dodaj do ulubionych

Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP

10.01.09, 09:31
Nie jestem swiety. To fakt. Nie zawsze sie zachowuje tak jak trzeba. To fakt.
Ale tez staram sie byc dobrym czlowiekiem.
I rozrozniac zachowanie fair od tego nie w porzadku...
I wiem, ze cale zycie WOSP bylo impreza charytatywna.
Ze to olbrzymi entuzjazm ludzi i ich determinacja pomaga im zbierac do puszek
w zimie, czasem na mrozie czy w deszczu.
I kiedy slysze, ze niektorzy artysci chca na tym zarobic - kiedy inni beda
grac za darmo, musze i chce wyrazic swoje oburzenie.
Z calym szacunkiem - ale znane grupy naprawde stac, by raz do roku zrobily cos
za free.
Stawki za ich koncerty pozwalaja im osiagnac miesieczny dochod wyzszy niz
srednia krajowa.
I - niech zarabiaja, ile chca. I zycze im, zeby bylo im jak najlepiej w zyciu.
Ale, cholera, niech w ten jeden dzien sobie daruje.

Co ja moge? Moge tylko pisac o swoim oburzeniu i prosic Was o to, byscie
pisali o swoim.
Bo to naprawde nie fair.

Oto lista artystow bez serca, dla ktorych zyczy sie tylko kasa.
- De Mono, gra w Olsztynie za 22 tys.
- zespoly lokalne z tego miasta - biora 7 tys.
- Szymon Wydra, Uniting Nations, East Clubers, Groove Busterz, graja w
Bialymstoku za 26 tys.
- Bracia Cugowscy, Arka Noego we Wroclawiu biora 10 i 12 tys za wystep.

Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd!

Prosze, wyrazajcie tu swoje oburzenie, (w kulturalny jednak sposob).
Niech wiedza, ze hien ludzie nie lubia.
I wpisujcie inne zespoly, ktore biora kase.

Pzdr
A.
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP 10.01.09, 10:05
      Błędem jest płacenie tym ludziom.
      • pandaemonia Artyściki 10.01.09, 16:08
        Ja uważam, że to skandal. Dla mnie De mono i Szymon wydra przestają istnieć.
        Artyściki.
    • Gość: zdzich Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP IP: 149.254.219.* 10.01.09, 16:39
      No ja jednak stane w obronie artystow. To organizatorzy zglaszaja sie do nich w
      celu zaoferowania im wystepu (czytaj: pracy), a nie na odwrot. Tak wiec normalne
      jest, ze ci stawiaja warunki. Nie oczekujesz chyba od kierowcow autobusow
      miejskich, aby tego dnia pracowali za darmo dowozac ludzi na finaly, czy od
      kateringowcow obslugujacych te imprezy, aby rozdawali dobra za darmo? Rozumiem
      Twoja intencje, ale mysle, ze oczekiwac od zespolow, ze podaruja swoje uslugi
      traci nieco moralnym szantazem.
      • ewik_75 dlatego mam nadzieję, 10.01.09, 19:18
        że WOŚP z nich zrezygnuje, a w to miejsce pozwoli zagrać zespołom, które dopiero
        czekają na swoją szansę.

A co do kateringu itp - sporo z tych usług dodatkowych jest za darmo tego dnia.
      • Gość: des Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.09, 19:18
        Zdzich:
        normaln
        > e
        > jest, ze ci stawiaja warunki. Nie oczekujesz chyba od kierowcow autobusow
        > miejskich, aby tego dnia pracowali za darmo dowozac ludzi na finaly, czy od
        > kateringowcow obslugujacych te imprezy, aby rozdawali dobra za darmo? Rozumiem
        > Twoja intencje, ale mysle, ze oczekiwac od zespolow, ze podaruja swoje uslugi
        > traci nieco moralnym szantazem.
        Pomyśl człowieku zanim coś napiszesz. Zespół może po prostu odmówić gry za zwrot
        kosztów podróży. Tak się powinien zachować człowiek z klasą - zagrać
        charytatywnie albo odmówić.
        Jeżeli nie widzisz różnicy między wzięciem udziału w imprezie
        zespołu X, który można zastąpić innym Y, od komunikacji miejskiej, to daj sobie
        spokój z pisaniem a poczytaj sobie np. o empatii, więzach społecznych itd.
        Pisanie o szantażu jest żenujące.
        WOŚP powinno dać sobie spokój z tymi kapelami. Tym bardziej, że to miernoty
        muzyczne, które można spokojnie zastąpić nowymi młodymi zespołami łącząc
        przyjemne z pożytecznym.
        Panom z De Mono i gfiasdom proponuję taniec na lodzie albo pływanie w przeręblu.
        • Gość: zdzich Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP IP: 149.254.219.* 10.01.09, 19:52
          Jezeli mozna zastapic zespol x zespolem y, to nalezy to zrobic. Skoro jednak
          zespol x dostaje robote, to nie rozumiem czemu ma sie do niego pretensje o to,
          ze robi to, do czego z duza doza pewnosci zostal powolany - tj zarabia pieniedze
          na oplacenie rachunkow rodzin jego czlonkow. Wymagac od muzykow zrezygnowania
          zaplaty jest dokladnie tym samym co wymaganie, aby przeds.komunikacji miejskiej,
          taksowki, inne firmy przewozowe zrezygnowaly ze swojej zaplaty o ile klient,
          ktorego wlasnie wioza "jedzie na orkiestre". Nie widze zadnego bledu w moim
          mysleniu i Ty mi go rowniez nie wykazales. Za wskazowki lektorowe pokornie
          dziekuje, jak znajde troche czasu nie omieszkam.
          • Gość: akson1 Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP IP: *.klc.vectranet.pl 11.01.09, 00:32
            Zdzichu,
            ja rowniez cenie Twoja intencje, niemniej jednak w tym wypadku pozwole sobie z
            podanym przez Ciebie usprawiedliwieniem nie zgodzic.
            Slowo "charytatywnie" jest tutaj kluczowym.
            Ja oczywiscie rozumiem, ze artysta i jego zespol musza zarabiac.
            I absolutnie jestem jak najbardziej za tym.
            Ba, uwazajac sie za liberala uwazam wrecz ze wszystko kosztuje tyle, ile ktos
            jest gotow zaplacic.
            Tylko, ze raz na jakis czas robie cos za darmo. Charytatywnie.
            Spolecznie. Pro publico bono. Na chwale Pana, Jahwe, Buddy czy Allacha.
            Ja jestem zly, ze oni biora pieniadze, kiedy inni robia cos za darmo.
            W imie idei.
            I, owszem, mozna.
            Ale tez mozna nie.
            I tak, jak oni mieli prawo, by wziac pieniadze, tak ja mam prawo wyrazic swoja
            dezabrobate i wyrazic swa pogarde dla takiego zachowania.
            Czy naprawde nie mogli sie powstrzymac?
            Z glodu by zmarli bez tych pieniedzy?

Pzdr
            A.
            • Gość: Genowefa Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 00:45
              Gość portalu: akson1 napisał(a):
              > Z glodu by zmarli bez tych pieniedzy?

Mnóstwo jest ludzi którzy mogliby dać więcej a nie dają i ok, bo to nie jest w
              żadnym wypadku obowiązek.

Nie uważam, żeby te zespoły miały obowiązek grania za darmo natomiast zgadzam
              się z tym, że to skandal że biorą za to tak duże pieniądze. Jeśli nie chcą grać
              za darmo to niech nie grają wcale i tyle.
              • danusszek Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP 11.01.09, 05:18
                oczywiscie ze to jest skandal !!! ktory pownien byc mocno
                naglosniony !!

jesli nie chca grac za darmo to niech siedza w domu !! - proste !!!

kazdy ma rodzine i obowiazki i wydadtki ale w tym
                dniu ,przedszkolak,aktor,czy murarz robia lub daja cos za darmo od
                siebie,niezaleznie od tego czy jutro maja za co zaplacic rachunki
                swoje za prad czy gaz.

"ludzka pazernosc nie zna granic "
                • Gość: zdzich Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP IP: 149.254.218.* 11.01.09, 08:46
                  O ile post aksona1 mnie przekonuje i do mnie poniekad trafia, o tyle z Twoim sie
                  kompletnie nie zgadzam. Tak, mozna czuc zal, ze ktos nie chce brac udzialu w
                  pieknej idei i nie czuje "naszego swieta". Ale nie, nie jest skandalem ani
                  kwota, ktora ktos ofiaruje, ani to, ze w ogole nie chce brac udzialu w zbiorce.
                  To jest indywidualna decyzja darczyncow i zbyt mocne slowa sa tu nie na miejscu.
              • sir.vimes Zapłacono im czyli praca za darmo nie była 11.01.09, 11:21
                konieczna.
            • sir.vimes Ale czemu mają robić za darmo wtedy, kiedy 11.01.09, 11:20
              Tobie się to podoba?
              Są różne okazje, różne intencje - nie widzę powodu by odgórnie narzucać komuś,
              że właśnie dla Orkiestry albo dla Allacha MUSI coś zrobić za darmo.

> Tylko, ze raz na jakis czas robie cos za darmo. Charytatywnie.
              > Spolecznie. Pro publico bono. Na chwale Pana, Jahwe, Buddy czy Allacha.
              > Ja jestem zly, ze oni biora pieniadze, kiedy inni robia cos za darmo.
    • sojuz1 A dlaczego mają grać za darmo? 11.01.09, 09:21
      Dla nich to praca a nie występ charytatywny. Owsiak też zarabia na
      WOŚP.
      • Gość: baj Re: A dlaczego mają grać za darmo? IP: *.eranet.pl 11.01.09, 09:35
        ciekawe ile dał ten co oburza się, ze inni nie dają? Grali bo im zapłacono.
        Mieli to zapłacili. Gdyby nie płacili, to ci by nie grali. Tym co zapłacili
        widocznie się to opłacało mieć tych, a nie innych.
        Zawsze łatwo zaglądać w kieszeń innych a ukrywać własną.
        • sir.vimes Mieli to zapłacili 11.01.09, 11:23
          Właśnie. Gdyby priorytetem było znaleźć artystów , którzy zagraja charytatywnie
          z pewnością bez trudu by takich znaleziono.
    • sir.vimes Wstyd - to najwyżej , że ktos im zapłacił 11.01.09, 11:17
      a nie to, że chcieli kasy. Nie każdy ma obowiązek działać charytatywnie - a
      sadzę , ze bez problemu da się znaleźć zespoły , które zagrałyby za darmo.

• nad-oceanem Re: Wstyd - to najwyżej , że ktos im zapłacił 11.01.09, 13:38
        oczywiscie ! zgadzam sie ze wstyd ze ktos im zaplacil

ale gdyby wszyscy w tym czasie trwania akcji WOSP zadali zaplaty
        za swoje zaangazowanie ,poczawszy od tych co godzinami stoja na
        mrozie i kwestuja w puszki wolne datki az po tych co licza na
        koncu pieniadze ,to...... LWIA czesc tych pieniedzy zamiast
        trafic do szpitali i dzieci ,rozmyla by sie w po kieszeniach
        indywidualnych odbiorcow wyplat za usluge

jaki wtedy bylby sens organizowania WOSP i calej tej maskarady ??
        • nad-oceanem Re: Wstyd - to najwyżej , że ktos im zapłacił 11.01.09, 13:44
          up
        • sir.vimes między innymi dlatego wstyd 11.01.09, 14:52
          masa dzieci pracuje przy całej akcji za darmo ale dla znanych zespołów pieniądze
          się znalazły. Nie rozumiem tego.
          • Gość: maj Re: między innymi dlatego wstyd IP: *.eranet.pl 11.01.09, 15:03
            no dzieci "za darmo" - bo tylko je mozna wykorzystać.Dorośli widzą więcej.
          • sojuz1 Re: między innymi dlatego wstyd 11.01.09, 16:34
            sir.vimes napisała:

> masa dzieci pracuje przy całej akcji za darmo ale dla znanych
            zespołów pieniądz
            > e
            > się znalazły. Nie rozumiem tego.
            To w Polsce dzieci mogą pracować? Dzieciaki zbierą pieniądze z
            własnej woli to dla nich zabawa, zespoły zarabiają na życie.
            • sir.vimes Re: między innymi dlatego wstyd 11.01.09, 16:39
              Tak, dzieci od pewnego wieku mogą pracować.

Ale nie o to chodzi. Jeśli jest , dajmy na to , zespół X , który zagrał za darmo
              i zespół Z , któremu zapłacono to członkowie X mogą poczuć się jak frajerzy i
              już nie zagrać. Jeżeli pan K. , który robi księgowość jakiejś akcji w ramach
              wolontariatu dowiaduje się, ze pan G., który opracował graficznie plakaty dostał
              kaskę poczuje się jeleniem. Albo kimś po prostu mniej potrzebnym, mniej
              docenionym. Czy to to chodzi ?

Albo organizatorzy chcą stworzyć wspólnotę ludzi robiących coś pro publico bono
              albo nie, ich sprawa. Ale nie da się na dłuższą metę mieć ciastka i zjeść ciastka.

Najistotniejsze wg mnie, że bez kłopotu można znaleźć zespoły , które zagrały by
              za darmo. Gdyby takowe nie istniały kwestia zapłaty za granie byłaby zrozumiała.
    • migreniasta To wcale nie jest tak 11.01.09, 16:38
      Jeśliby przyjąć Twoją filozofię to na gwizdek Owsiaka górnicy dziś winni
      fedrować społecznie,Policja zamiast mandatów wręczałaby pijanym kierowcom
      serduszka z kieliszkiem za sowity datek,W pociągach zamiast biletów należałoby
      okazać się serduszkiem jako miejscówką, a mafia pruszkowska z pistoletami
      bawiłaby się w Janosika.
      WOŚP to akcja charytatywna i pozostawmy sumieniom ludzkim dobrowolność udziału w
      niej. Ja w każdym razie w to nie wchodzę.
    • znj2 Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP 11.01.09, 20:25
      Bardzo dobrze niech biorą, gdyż jest to dzień ,w którym można
      wyrwać naiwnym z kieszeni. Frajerstwo niech daje do puszki!
      • Gość: 007 Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 23:09
        WOŚP zrobiła błąd, że zaangażowała te zespoliki.
        Mylą się ci, którzy z takim zacietrzewieniem bronią tych kapelek.
        Prawda jest taka, że w dziś jedyną alternatywą było dla nich siedzienie w domu.
        Nie mieli szans w takim dniu zagrać zwykłego koncertu komercyjnego, bo ludzie by
        ich olali.
        Wybór był taki: siedzieć w domu albo ruszyć tyłek i zagrać dla WOŚP.
        Jeżeli im się nie chciało, a mają do tego prawo, to mogli zwyczajnie odmówić.
        Poza tym wspomniane kwoty dużo mówią o tych gwiazdorach. 10-20 tys. za zrobienie
        z siebie...
        WOŚP robi kawał dobrej roboty. Poza celem medycznym wpływa na relacje
        międzyludzkie. Pokażcie mi drugą taką akcję, w której biorą udział tak różne
        grupy społeczne. Gdzie skin stoi k. punka? Teraz może tak nie jest?, ale na
        początku tak właśnie było.
        Odwalcie się od Jurka. Jadowite komentarze pisane na portalach na temat WOŚP
        utwierdzają mnie w przekonaniu o postępującej degeneracji naszego społeczeństwa.
        Ale można przecież kogoś oblać pomyjami, a później iść całą rodziną do spowiedzi
        i robić za porządnych obywateli. Tylko jak za ścianą umrze samotny starszy
        sąsiad, to dowiadujecie się o tym, dopiero wtedy, gdy na klatce schodowej unosi
        się nieprzyjemny zapach.

• sir.vimes Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP 12.01.09, 10:37
          > WOŚP zrobiła błąd, że zaangażowała te zespoliki.
          > Mylą się ci, którzy z takim zacietrzewieniem bronią tych kapelek.

WOŚP zrobiła błąd, że zaangażowała te zespoły. Mylą się ci, którzy z
          zacietrzewieniem bronią decyzji WOŚP.

> Nie mieli szans w takim dniu zagrać zwykłego koncertu komercyjnego, bo ludzie b
          > y
          > ich olali.
          > Wybór był taki: siedzieć w domu albo ruszyć tyłek i zagrać dla WOŚP.

Myślę, że jednak mieli szansę zagrać gdzieś czysto komercyjnie. Ponadto -
          posiedzieć w domu i odpocząć to też niezła opcja, dla wielu bardziej pociągająca
          niż wolontariat;P

Pokażcie mi drugą taką akcję, w której biorą udział tak różne
          > grupy społeczne. Gdzie skin stoi k. punka? Teraz może tak nie jest?, ale na
          > początku tak właśnie było.

Jeżeli nie jest - to znaczy, ze nie ma. Może formuła się wyczerpała? Może
          potrzebne są jakieś zmiany, by rzeczywiście każdy mógł czuć, ze ta akcja jest mu
          bliska?

> Ale można przecież kogoś oblać pomyjami, a później iść całą rodziną do spowiedz
          > i
          > i robić za porządnych obywateli. Tylko jak za ścianą umrze samotny starszy
          > sąsiad, to dowiadujecie się o tym, dopiero wtedy, gdy na klatce schodowej unosi
          > się nieprzyjemny zapach.
          >

Można wrzucić piątala do puszki i mieć cały rok czyściutki sumienie i wrażenie,
          że się zrobiło bożyszcze wie jaką przysługę całej ludzkości. A sąsiada olewać.

Nic nie mam do WOŚP - każda akcja w dobrym celu jest słuszna i sensowna ale nie
          odpowiada mi robienie z Orkiestry jedynej sensownej akcji na świecie, jakiejś
          bramy do nieba. Ten banknot wrzucony do puszki i uciecha na koncercie, na który
          poza WOŚP trzeba byłoby kupić bilet naprawdę z nikogo nie czynią drugiego Jezusa
          czy innego doktora Judyma.
          • martha31 Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP 12.01.09, 14:32
            To zależy czy ktoś chce na tym zarobic czy ta kwota to tylko zwrot
            kosztów podrózy, noclegu, posiłków itd. jesli artystów zespołu jest
            30 osób to nocleg dla tylu osób, przewiezienie sprzętu , podróż
            itd. kosztuje własnie w ok. 10-12 tys. o ile nie więcej.
            Fakt,ze stare wyjadacze z De Mono to chyba chcieli zarobic te 22
            kawałków.Ich akurat chyba stać?
    • malepiffko Re: Zespoly, ktore chca zarobic na WOSP 12.01.09, 14:48
      znana od lat sytuacja. nie wiem dlaczego owsiak powiedzial to w 2009
      skoro juz w 2006 bez zenady placil za koncerty w warszawie i innych
      miastach. to byla jedna z rzeczy ktore skutecznie zniechecaly mnie
      do wospu.
      a mogl powiedziec: nie chcecie grac za darmo to won ze sceny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka