Gość: basia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 19:28 Yelonki sa cool!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irzyk Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? 20.02.02, 08:01 Witam lokalną patriotkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nb Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? IP: *.acn.waw.pl 20.02.02, 09:38 Wow Odpowiedz Link Zgłoś
m-j Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? 20.02.02, 12:07 Przenioslem swoja wypowiedz z korzeni, bo tutaj bardziej pasuje. Nie bede bronil Yelonek do ostatniej krwii ;>>, ale moze wyglada niemilo przyznaje, ale dla tych co tu mieszkaja od zawsze nie ma lepszej okolicy, wg. mnie rzecz jasna. Mieszkam tu od zawsze, i chce tu zostac, powody- wlasne Bezpieczenstwo- jak wszedzie- ale tutaj znam tych niemilych, jakby nie bylo jedno podworko, jedna podstawowka (dalej drogi sie rozeszly ;))), ale znamy sie z widzenia, stara prawda swojego nie rusza, raczej Okolice- bloki, ale wsrod zieleni, przynajmniej ja mam pod oknem piekny park (niedlugo sie zazieleni:)), koniec miasta i dobrze, piec minut rowerkiem i robie sobie piknik pod warszawa. Zaopatrzenie, nie znam lepszej okolicy, sklepy, sklepiki, sklepiska, bazarki, itd aaaa no i jeszcze osiedle przyjazn, na miejscu klubik studencki, sklepik, biblioteka, boisko, silownia, zielone alejki, kort tenisowy. Dla mnie bardzo dobra okolica, podkreslam dla mnie. Papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskali Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 03.04.02, 12:14 Od niedawna czyli od roku mieszkam ponownie po przerwie na Woli, chodzi tu o tzn. Bliską Wolę - Ul. Okopowa/ Solidarności/Żytnia. Ta okolica jest fatalna. W żadnym z okolicznych sklepów nie można płacić kartą płatniczą.Obsługa miła jak sprzed 20 lat.Sklepy zamyka się przed czasem i klientowi tłumaczy się, że nie ma prądu.Okoliczne sklepy pracują przeważnie do 19, niektóre nawet do 18. Jest bardzo brudno mam wrażenie, że władze dzielnicy mają gdzieś wygląd ulic trawników i innych gminnych terenów. Chociażby po zieleni widać zaniedbania, które można liczyć w latach. W okolicy widokiem normalnym jest pijany bezdomny, lub poprosu zataczający się pijak. Mam wrażenie, że okolicznym mieszkańcom brakuje inicjatywy społecznej, albo niechce im się egzekwować swoich praw od władz samorządowych. Bardzo mi przykro to pisać, ale na Ochocie-Rakowcu naprawdą żyło się lepiej, wygodniej i ładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 65331984 OK IP: *.shell.nl 04.04.02, 14:09 mieszkam dokładnie w tej samej okolicy (a może i w tym samym kwartale) i na ogół potwierdzam. Brudnawo i może być niebezpiecznie, zwłaszcza na po zachodniej stronie Okopowej (choć bez przesady). Ale to wszystko bardzo się zmienia na plus od czasu, jak Strop zaczął oddawać na Okopowej swoje osiedla. Ja jestem zadowolony. Wcześnie zamykane sklepy mi nie przeszkadzają. Większe zakupy robię w hiperach, a bułki kupuję pod domem (zresztą sklep spożywczy na Okopowej koło Chińczyka ma PRAWIE ZAWSZE świeże i smaczne pieczywo). Menele schodzą się koło południa, kiedy w jadłodajni na Żytniej wydają obiady, potem znikają. A jest bardzo blisko do centrum, 5 minut i Plac Bankowy, 10 minut i Starówka. No i trasa Okopową do Ronda Babka jest bardzo fajna do wieczornego biegania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? IP: 157.25.119.* 14.03.03, 08:51 bzdury wypisujesz. ja tez mieszkam w tej okolicy. jesli chodzi o placenie karta to na okopowej (obok pizzy hut) jest sklep spoż., w którym można placic karta i nie jest wcale czynny do 18 - 19. następny sklep, w ktorym mozna placic karta jest na rogu żytniej i gibalskiego, czynny do 22. najdluzej czynny sklep, w ktorym codziennie o 19-20 przywoza swieze pieczywo (bardzo smaczne), jest na okopowej obok sklepu z bronia i czynny jest do 24. w kazdym w tych sklepow jest bardzo mila obsluga. dodatkowo jest tez sklep na rogu zytniej i okopowej ktory jest otwierany o godz 6 rano i zawsze jest w nim swieze pieczywo. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jok Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? IP: *.acn.pl 11.02.03, 12:19 Zgadzam się ! Zaopatrzenie jest super! We wszystko, nie ma potrzeby jeżdżenia do centrum. Bardzo gorąco polecam Halę Wola. Nigdy Cię nie oszukają przy kasie, cena jest taka jak na półce, kas jest więcej czynnych niż w supermarketach przed południem, a i panie są miłe i grzeczne.Na pięterku jest super sklep z jeansem. Panie zawsze doradzą i nie narzucają się .Nigdy nie chodżcie do Marcpolu ( chyba tak się to nazywa ) przy ul.Powstańców Śląskich.Na bazarkach jest kilka fajnych sklepików.Zwłaszcza z zabawkami ( na bazarku róg Powstańców i Człuchowskiej ).Jesteśmy otoczeni supermarketami z każdej ze stron.Właściwie to tak jak małe miasteczko.Niestety jest sporo młódzieży, która narkotyzuje się na klatkach schodowych, pije i zaspokaja się w różny sposób.Brakuje parku,który mógłby powstać w kwadracie Anieli Krzywoń-tory kolejowe-Synów Półku- Powstańców.Poza tym jest blisko do Kampinosu.Komunikacja działa jak najbardziej w porządku.Było by lepiej gdyby administratorzy bardziej dbali o remonty naszych bloków niż o interesy własnych znajomych ( zatrudnianie firm remontowych, które wyciągnęły pieniądze za docieplanie bloków i na nic innego nie statrczyło, firma wywożąca śmiecie, droższa od poprzedniej za to lepiej znana Panu Prezesowi.....itd).Bardzo dobrą mamy opiekę szkolno- pedagogiczną.Ośrodek specjalistów; logopedów, psychologów i terapęutów dla dzieci ( nieodpłatnie ).To tyle, bo ja tak moę długo i już się kolejka zrobiła :-) Jok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 03.04.02, 21:13 moja odp jest prosta spox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? IP: 158.66.46.* 12.04.02, 16:02 Urodziłam się i wychowałam na Pradze, później mieszkałam na Ochocie a ostatnie lata spędziłam na Jelonkach. Wszędzie początki są trudne, trzeba się zaaklimatyzować. Po kilkunastu latach nieobecności wracam, na krótki okres czasu, na Ochotę aby na stałe przenieść się na Białołękę. Jak widać mam pewne doświadczenie i z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że tam jest dobrze, gdzie nas nie ma. W tej chwili bardzo mi brakuje Jelonek, hipermarketów, spokoju, luzu i tych wypadów na b.bliski spacer (3 min.samochodem) do Parku Kampinoskiego. Wczoraj byłam na zakupach na Ochocie i wierzcie mi, nie wpadłam w zachwyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpik Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.04.02, 17:09 WSPANIALE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Jak sie zyje na Bemowie? IP: *.acn.pl 10.02.03, 20:35 Na ulicy Kazubów jest osiedlowy sklepik należący do sieci noszącej pieszczotliwą nazwę „Żabka”. Czynny jest do 2300, w związku z czym ostatnie 4 - 5 godzin sprzedaje głównie alkohol. I tu rozpoczyna się koszmar mieszkańców pobliskiego bloku przy ulicy Kazubów 4. Od ok 18 - 19tej godziny nasze klatki schodowe zamieniają się w miejsce spotkań amatorów piwa i gorzały. Rozwydrzona horda łamie prawo pijąc alkohol w miejscu publicznym, używając publicznie plugawego języka i dewastując (tzw. potrzeby fizjologiczne) klatki schodowe. Kilkanaście razy interweniowała wzywana przez mieszkańców policja i straż miejska (tzw. spisanie z dowodów osobistych), ale to nic nie pomaga. Czy rzeczywiście nic więcej nie można zrobić? Przecież poczucie bezkarności rozzuchwala tych młodych, dwudziestokilkuletnich ludzi. Oni coraz bardziej się degenerują, a mieszkańcy coraz bardziej ulegają frustracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚRUBA Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? IP: *.cek.pl / 10.0.108.* 11.02.03, 19:29 JEST COOL:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P@CO Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? IP: 80.48.249.* 12.03.03, 21:13 Witam Wszystkich Ja w Kwietniu przyjeżdzam na Bemowo dokładnie Jelonki. Jestem z Katowic i na Jelonkach mieszkalem juz kilka razy ( byly to jednak 2 3 dniowe wizyty )- było naprawde Spoko !!! Teraz szykuje się przynajmniej 3 miesięczny przyjazd i jestem bardzo ciekawy...jak się u was mieszka. Jesli wszystko pojdzie dobrze bede mieszkal w Akademiku na osiedlu Przyjaźń. Jesli ktos móglby pogadac ze mna na gg o samej okolicy to bede bardzo wdzieczny. Nr gg 3884624 Studentki w wieku 20 - 24 lata chętne oprowadzić mnie po YELONKACH mile widziane :))) Pozdrawiam wszystkich P@CO Odpowiedz Link Zgłoś
ziomal_z_yelonek Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? 13.03.03, 20:21 no no ... ... gość z KC ... ... YelonkY są super !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? IP: *.acn.pl 23.03.03, 20:26 CZASEM TAK JAK TO OPISANO PONIŻEJ Bezpieczeństwo Autor: Gość: Mieszkaniec Woli IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl Data: 17-03-2003 16:16 + odpowiedz na list ------------------------------------------------------------------------------- - Wola staje się po woli slamsem. Bandy młodych nie wacham sie tak nazwać bydląt uniemożliwiają ludziom normalną egzystencje, z klatek schodowych robi się bary i ubikacje. montowane domofony juz niczego nie gwarantują. Koleś wpuszcza kolesia z sąsiedztwa lub dzieci zmusza się do wydania kodu. sporo mieszkań jest wynajmowanych, jezeli są to młode panie i jeszcze para to z reguły uprawiają najstarszy zawód świata. Okoliczna banda ma więc wszystkie uciechy na miejscu. Podczas "zadymy" wzywa się policję i tu zaczyna się komedia, policja łapiąc obce osoby na klatce schodowej za drzwiami z domofonem udziela im upomnienia i pouczenia.( Za ich plecami łobuzy pokazują sobie gest Kozakiewicza lub klepią sie po genitaliach). Nikt nie stara się wylegitymować 19/23 letnich bandziorów, nie sprawdza czy sprzęt używany przez tą młodzież a w szczególności komórki nie jest kradziony, nikogo nie dziwi pijany nastolatek na obcej klatce. Nie ma możliwości zabronić im wstępu do cudzego domu. Jak powiedzą, że przyszli do kolegi policja nie sprawdza do kogo, są już święci. Sytuacja powtarza się kilka dni w tygodniu, często interwencje są kilka razy dziennie. Policja przyjeżdża po 30,50 minutach a często po 2 godzinach. Chyba po to aby odfajkować interwencję. Jak się pojawi patrol to o 17 najpóźniej, najlepiej w południe. Rozróby są 19-23 a wtedy policji nawet na lekarstwo. proszę państwa to są kpiny polcja potrzebna jest w tej dzielnicy nocą i po 14 bo rano to cała chołota noc odsypia. Owszem jest i straż miejska o 10-12 pędzi babiny dorabiające do głodowych rent z ulicy i szuka okazji do zbierania OD OBCOKRAJOWCÓW HARACZU i to jest ich podstawowe zajęcie. Szlag człowieka trafia jak te staruszki z płaczem wciskają im po 20 50 zł aby spokojnie zarobić na lekarstwa (oczywiście te za 1 zł. W aptece nie raz nie dwa zaleki ratujące życie dopłacałem po 10 20 zł bo stary człowiek miał w potrmonetce pusto i płakał w kącie. Osobiście powiesiłbym ministrów zdrowia wszystkich rządów, które do tego dopuściły te swołocze nie muszą wybierac chleb czy leki.). Pomocy zaś żadnej. Niech się straż odczepi od parkingów i staruszek a zajmie bezpieczeństwem mieszkanców i rzeczywistym porządkiem. Interwencję własciwą widziałem raz straż złapała młodego zbira bijącego kobietę i oddała go w ręce policji, pojechałem za nimi, wyszedł z komisariatu po 20 (dokładnie) minutach żartując sobie z wyprowadzającyn go policjantem. No i czemu się dziwić może to syn komendanta lub dzielnicowego.Od trzech miesię cy mieszkańcy Okocimska 5 są oblegani w mieszkaniach przez grupę bandytów z okolicznych domów, tak się złożyło, że pod tym adresem mieszkają ludzie starsi młodzież na lekarstwo może 2 ale niestety takiej samej chołoty. Pisali gdie się da raze z Okocimską 3 i 7 i co i gucio. Policja jest bezradna jak przyjadą na miesce to banda jest grzeczna a złożyć zażlenie to nie mieć szyb w oknach i chodzić jak się baty przeżyje o szwedkach, w tym wieku bohaterów mało. Od trzech miesięcy łapią na schodach te same osoby i nic cacy, no to moze jak bedzie druga Magdalenka bo łobuzy są uzbrojone to dzielna policja zainterweniuje Odpowiedz Link Zgłoś
electra_edziecko Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? 24.03.03, 19:44 Hej :-) Ja nie narzekam, mieszkam na Yelonkach 26 lat i jest w miarę OK. Pozdrawiam Aga - Odpowiedz Link Zgłoś
klemenko Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? 25.03.03, 11:52 A i tak najlepsze jest Koło! Odpowiedz Link Zgłoś
electra_edziecko Re: Jak sie zyje na Yelonkach, Bemowie i Woli? 26.03.03, 22:51 Może Ci być. Moi rodice mieszkaja na Kole. aga Odpowiedz Link Zgłoś