23.09.09, 23:44
Hania miała podwichnięte biodro i przez 3 miesiące nosiła szynę koszli. Od
sierpnia rozwórkę zakładamy tylko na noc, o wada zoatała wyleczona. Myślałam,
że mała będzie miała spore zaległości w rozwoju ruchowym - a ona ruszyła
niesamowicie do przodu! W ciągu kilku dni nauczyła się odwracać na brzuch,
potem pełzać, siadać z pozycji na brzuchu, czworakować a wczoraj stanęla
samodzielnie w łóżeczku!
Trochę się boję, czy to nie za wcześnie (ma 7 mies) - nogi ma jeszcze szeroko,
słabe przywodziciele i bardzo rozciągnięte odwodziciele. Śpi z nóżkami w
szpagacie. Obawiam się, czy nie będzie miała szpotawych stópek, jeśli zacznie
wstawać i chodzić na tak szeroko rozstawionych nogach. Jak to wyglądało u
waszych dzieci?
Obserwuj wątek
    • agabim Re: no i stoi 23.09.09, 23:59
      u nas też jak tylko pod koniec czerwca (po diagnozie Prof Syndera, że zdrowa
      jest) zdjęłam jej na dzień koszlę to już pierwszego dnia się przewróciła z
      plecków na brzuszek i bardzo jej się to spodobało. zażywała wręcz wolności
      turlając się po pokoju i w ten sposób przemieszczając, potem były wyrzuty całego
      ciałka w przód żeby się przesuwać do przodu z wyciąganiem łapek, w lipcu też
      zaczęła stawać na dłoniach i stopkach z wyprostowanymi nóżkami wypinając pupkę a
      po miesiącu (na początku sierpnia)-miała wtedy prawie 8 m-cy zaczęła raczkować,
      teraz śmiga na czworakach po całym mieszkaniu, lata za mną gdziekolwiek ja sie
      przemieszczę to ta zaraz za mną smile od paru dni zaczęła sama stawać w łóżeczku
      trzymając się poręczy lub z podłogi wstaje np przy łóżku lub krzesłach.
      Strasznie jej się to podoba, piszczy z radości smile absolutnie nic jej nie
      pomagam, raczej sadzam z powrotem bojąc się o bioderka. Słuchaj, moja też staje
      z szeroko rozstawionymi nóżkami, czasem normalnie jej się zdaży stanąć ale
      przeważnie rozstawia. Myślę, że to dobrze, że normalne po koszli. bardzo często
      z raczkowania siada podwijając nóżki pod pupę i rozstawiając na zewnątrz i to
      jest złe dla bioderek, muszę ją poprawiać ale nie upilnuje się...
      Dzieci są niesamowite, bardzo szybko nadrabiają. Tez myślałam że moja mała
      będzie miała zaległości w rozwoju ruchowym, jednak nie smile
      ps. dzięki za odpowiedź na mojego dzisiejszego posta, pozdrawiam
      • agabim Re: no i stoi 24.09.09, 00:00
        zdarzy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka