Dodaj do ulubionych

ZWICHNIĘCIE STAWU BIODROWEGO

19.12.09, 08:38
Witam wszystkich i proszę o wypowiedzi.
Moja córcia ma obecnie 4 miesiące i ma założony gips z powodu zwichnięcia
prawego stawu biodrowego.
Z powodu złej diagnozy poprzedniego lekarza córcia dopiero teraz jest leczona.
Na początku miała założoną szynę Koszli na dwa tygodnie aby mięśnie się
rozciągneły a teraz ma założony gips na 6 tygodni i później jak wszystko
będzie dobrze to mała będzie miała założony kolejny gips na ok 4 tyg Moje
pytanie jest takie czy któreś z waszych dzieci były leczone w ten sposób tzn
szyna i potem gips a nie wyciąg i gips i co potem po tych gipsach czy jakaś
rechabilitacja?
Obserwuj wątek
    • exylia Re: ZWICHNIĘCIE STAWU BIODROWEGO 19.12.09, 12:22
      Witaj.

Moim zdaniem gips powinien być poprzedzony choć parodniowym wyciągiem. Wyciąg
      bowiem uelastycznia staw i nastawienie bioderka wtedy nie jest zbyt gwałtowne.
      Zmniejsza też ryzyko zagrożenia martwicą głowy kości udowej.

Oczywiście każdy przypadek jest inny i o metodzie leczenia decyduje lekarz
      prowadzący. Na tym forum spotkałam się kilkakrotnie z leczeniem przez gips bez
      wyciągu, ale z reguły były to biodra podwichnięte, a nie zwichnięte. Jednak
      zwichnięcia też bywają różne, więc możliwe jest leczenie samymi gipsami.

U mojej córki wykryto obustronne zwichnięcie stawów biodrowych w 6 tygodniu
      życia. Przez 3 miesiące leczenia frejką i koszlą osiągnęliśmy stan, w którym
      bioderka się nastawiały, ale nie utrzymywały się w panewce (była zbyt płytka,
      bardzo słabo wykształcona), a zatem staw i mięśnie były przygotowane na
      unieruchomienie gipsem. Jednak mimo to lekarz zalecił 10-dniowy wyciąg, żeby
      jeszcze lepiej przygotować biodra do nastawienia. Dopiero po wyciągu został
      założony gips. Wystarczyło 6-tygodni, a później Mała miała zaleconą koszlę do
      9-miesiąca życia.

Co do rehabilitacji, to większość ortopedów stoi na stanowisku, że u tak małych
      dzieci nie jest ona konieczna, chyba żeby dochodziły jeszcze inne problemy, np.
      związane z brakiem prawidłowego napięcia mięśniowego. Rzeczywiście większość
      przypadków, które znam, potwierdza tą tezę i dzieciaczki bardzo szybko
      nadrabiają zaległości w rozwoju fizycznym.
      • piotr0698 Re: ZWICHNIĘCIE STAWU BIODROWEGO 20.12.09, 12:46
        do exylia. Ja też pytałem o ten wyciąg lekarza a on mi otpowiedział że on nie
        stosuje wyciągu u tak małych dzieci i założył córci szyneKoszli na 2 tyg i
        powiedział że szyna spełni taką samą role co wyciąg co ty na to exylio prosze o
        odpowiedz
        • exylia Re: ZWICHNIĘCIE STAWU BIODROWEGO 20.12.09, 15:23
          Nie jestem lekarzem, ale z własnego doświadczenia wiem, że szyna wcale nie
          spełniła takiej samej roli co wyciąg. Szyna rozciąga mięśnie odwodziciele, ale
          nie odciągnie głowy kości udowej od stawu, bo to już zadanie wyciągu. Pewnie
          wiele zależy też od stanu panewki. Jeżeli jest na tyle głęboka, że głowa kości
          udowej wskakuje w nią i trzyma się w miarę stabilnie, być może sam gips jest w
          stanie spełnić swoje zadanie.

Mam nadzieję, że lekarz ma doświadczenie i "przerobił" już parę takich
          przypadków. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to skonsultuj córkę u innego
          ortopedy - najlepiej takiego, który ma duże doświadczenie w leczeniu dysplazji.
          Ja niestety nie jestem w stanie ci już więcej pomóc.
          • july64 Re: ZWICHNIĘCIE STAWU BIODROWEGO 25.12.09, 21:55
            NA sali ze mną leżało dziecko na wyciągu ortopedycznym (zwichnięcie stawów
            biodrowych) które miało 6 tygodni. Także to bzdura, że nie stosuje się leczenia
            wyciągiem u tak małych dzieci (a bylo to w B-stoku w sierpniu 2004).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka