fioletowa-ania Re: Ja Jestem... 20.01.10, 13:11 Witajcie! nazywam się Anna i jestem mamą prawie 10-miesięcznej Amelki. Dokładnie córka ma teraz 9miesięcy i 3 tygodnie. Mieszkam w świętokrzyskim. Amelka ma dysplazję prawego bioderka od urodzenia prawdopodobnie ale wykrytą dopiero w 3 miesiącu. Dysplazja IIIa a teraz już jest lepiej ale wciąż musimy się leczyć. Pozdrawiam wszystkich rodziców i dzieciaczki. Odpowiedz Link
aga15311 Re: Ja Jestem... 27.01.10, 11:44 Witam, mam na imię Aga i mieszkam w Legionowie, jestem mamą 10 tyg. Soni, u której stwierdzono u drugiego lekarza dysplazję IIb i IId, leczymy rozwórką koszli, pierwszy lekarz z kolei stwierdził IIa i IIa/IIb, nie wiem czy nie pójść do trzeciego, czy to możliwe żeby była taka różnica w diagnozie? Czy rozwórka koszli przy takiej wadzie wystarczy? Przyznam, ze jestem zagubiona i przerażona sytuacją, pozdrawiam wszystkich i dziękuję za to forum z całego serca. Odpowiedz Link
dorisdoris1972 Re: Ja Jestem... 19.02.10, 11:51 Serdecznie wszystkich witam,JESTEM DORIS MAMA EMILI U KTOREJ W WIEKU 15 MIESIECY WYKRYTO ZWICHNIECIE LEWEGO STAWU BIODROWETGO.PO 9 MIESIACACH ,NARESZCIE ZACZYNAMY MYSLEC NA KOLOROWO.GLOWA DO GORY,NIEWOLNO SIE ZALAMYWAC.MY BYLISMY ZAWSZE SAMI NASZA RODZINA I PRZYJACIELE MIESZKAJA BARDZO DALEKO ALE JAKOS DALISMY SOBIE RADE.NAJGORSZY JEST GIPS I PIERWSZE TYGODNIE PO NARKOZIE ALE POTEM TO JUZ IDZIE Z GORKI.LEWE BIODERKO EMILI JEST PERFEKT. Odpowiedz Link
fertqa Re: Ja Jestem... 26.04.10, 10:41 Mam imię Karolina. Moja córeczka ma na imię Ola i obecnie ma 4 miesiące.Mieszkamy w Warszawie. Po badaniu usg okazało się że ma zwichniete bioderko i skierowano nas natychmiast do szpitala. Mamy juz za soba 5 tygodni w szpitalu i obecnie Ola ma gips. Odpowiedz Link
papryka77_beauty Re: Ja Jestem... 29.04.10, 11:49 Witam, Patrycja z Poznania, mam córeczkę Dominikę, obecnie 5 miesięcy, od 1 m.ż. leczymy 4 stopień zwichnięcia bioderka, szelki pawlika, frejka, nic nie pomagało, obecnie od tygodnia gips 2 x po 6 tygodni Odpowiedz Link
lesny_duszek Re: Ja Jestem... 03.05.10, 12:28 Witam, na forum jestem już kilka miesięcy, ale gapa ze mnie i się nie przedstawiłam Mam na imię Kasia, jestem z Wrocławia - córka Marysia w 5 tygodniu życia stwierdzona obustronna dysplazja III B, leczenie frejką, potem szyna koszli - po 4 miesiącach IB - zobaczymy co będzie dalej... Pozdrawiam Odpowiedz Link
ankacyganka78 Re: Ja Jestem... 29.06.10, 10:49 Witam. Ania z Płocka. Jestem mamą już po raz drugi. Córeczka Ada-ur.11.10.2005 r. i 2 córeczka Anitka - ur. 23.02.2010r. Jesteśmy po 2 wizytach zw.z bioderkami i jednej konsultacji z innym ortopedą... diagnoza: lewe bioderko IIb, prawe zupełnie ok! 30.06 zakładamy szelki(uprząż Pawlika)! Mam tylko nadzieję,że noszenie szelek nie zmieni mojej radosnej i spokojnej córeczki... życzcie mi powodzenia,bo jestem lekko przerażona...Ale jak czytałam to są "gorsze"przypadki jak np. u Nataszki exylii... Pozdrawiam. Odpowiedz Link
scarlet29 Re: Ja Jestem... 17.12.10, 00:51 Witam wszystkich dziś przypadkiem trafiłam na to forum! Aż nie mogę uwierzyć ze wcześniej na nie nie trafiłam! Jestem Kasia mama 8 miesięcznego Alanka, mieszkamy w Irlandii. Moj synus od 2 dnia życia miał założone szelki pavlika które nosił przez 8 tyg. Potem powiedziano nam ze nic już nie trzeba ze bioderka są już ok.zrobiliśmy kontrolne przeswietlenie jak Alan miał 5 miesięcy i lekarz stwierdził ze jeszcze nie jest ok ale nie jest na tyle złe by coś z tym robić.ale wezwano nas na kolejna wizytę i na podstawie tego zdjęcia z przed 3 mcy ten sam zreszta lekarz stwierdził ze należy Alanka wsadzić w aparat ( nie znam nazwy) zakanalam się bo mały zaczyna już raczkowac i to dla niego koszmar. Zakladalam mu go przez 3 dni 24. h na dobę ( wyjątek zmiana pieluszki i mycie) po czym umowil się na wizytę do innego lekarza, który po zrobieniu USG powiedział ze wada nie jest duża i ze nie trzeba z tym nic robić!? I ze mały jest już za duży by go unieruchamiac. I teraz nie wiem już co mam robić?!mam wynik USG który nic mi nie mówi może ktoś mógł by mi go zinterpretowac?! Sorry ze tak się rozpisalam. Pzdr wszystkie mamusie i życzę zdrowych bioderek naluszkom. Odpowiedz Link
beatax20 Re: Ja Jestem... 18.01.11, 15:54 Witam wSZYSTKIE Mamcie mAjace problemy z dzieciaczkami a zzatem z nuziami .Moja lena urodziła sie z dYSPLAZJIA byłA Zle prowadzona dostała niepotrzebna poduszkę ktora doprowadziła do obustronnego zwichniecia obu nuzek ((((jestem całkkowicie załamana za miesiac konczy roczek i ustalamy operacjie tak sie strasznei boje mieszkam w krakowie !!!prowadzi na teraaz Dok. Sółko mysle z ejestesmy w dobrych rękach pozdrawiam trzymajcie is e musimy wierzyc ze bendzie dobrze Odpowiedz Link
marcin.cyra Re: Ja Jestem... 02.02.11, 23:39 Mam na imię Marcin. Moja córka Marikama 6 tygodni. Stwierdzono u niej dysplazję lewego biodra IIIa natomiast prawego IIa. Podczas wizyty w Intercorze pani robiąca usg zaleciła pieluchowanie. po 3 tygodniach podczas wizyty dr Kozak stwierdzil iż to nic nie pomaga, dał nam niemiecki aparat (orteza tubingera) i zalecił zakładanie go małej 23h i wizyte za 3 tygodnie. Mało o tym aparacie w necie, może ma ktoś z Was jakieś opinie o tym urządzeniu. Szukam też innego specjalisty w tej materii w celu potwierdzenia diagnozy (moze trzeba zastosowac juz bardziej radykalne srodki ...). Jeśli ktoś coś wie to proszę o wpisy lub jakieś info pod 887 644 111 z góry dzieki i pozdrawiam zycze rowniez wytrwalosci wszystkim rodzicom pozdr Odpowiedz Link
mama-maiii Re: Ja Jestem... 22.02.11, 13:57 Moja córka ma 5 miesięcy. Leczymy ją w Poznaniu. Początkowo nosiła szelki Pavlika. Niestety nie było wielkiego postępu i założono jej gips. Niestety pojawił obrzęk i trzeba było go ściągnąć. Obecnie córka jest na wyciągu, później znowu gips. Rezultatów nie ma póki co. Nie wiem czy trafiliśmy do dobrego lekarza? Czy ktoś zna dobrego specjalistę?? A może ktoś był też leczony na wyciągu?? Odpowiedz Link
marcin.cyra Re: Ja Jestem... 22.02.11, 19:03 mama-maii : jaką wadę ma Wasza córeczka ? Odpowiedz Link
miarita1 Re: Ja Jestem... 23.02.11, 19:05 Dorota mama Mii 2msc, wykryta dysplazja lewego biodra 2dni temu, nosimy uprzez Pawlika, za 3 tyg. wizyta, pani doktor pow. ze prawdopodobnie czeka nas operacja i gips?!Bioderko wyglada zle-cokolwiek tzn. dodam ze mieszkamy w Anglii. czekamu na USG obecnie. Jestem zalamana ;o( ktos leczyl dysplazje w UK? Pozdrawiam Odpowiedz Link
evra_only Warszawa 30.03.11, 15:46 Witam wszystkich rodziców, mam na imię Ania i mieszkam pod Warszawą. U mojej córci w wieku 6 tyg. stwierdzono IA i IIA, po 6 tygodniach kontrola i te same parametry. Ortopeda zalecił nam Frejkę - nosimy ją już 4 tydzień. Do kontroli idziemy za 2 tygodnie i o niczym innym nie marzę, jak o tym, by usłyszeć - 'jest dobrze' Na tę poduszkę patrzeć już nie mogę, choć mojej córci chyba tak bardzo nie przeszkadza. Ale poci się w niej, a na dworze coraz cieplej się robi Odpowiedz Link
koedmg Olsztyn 09.04.11, 16:30 Witam, nazywam się Edyta, mieszkam w okolicach Olsztyna i jestem mamą 11-tygodniowego Grzesia. Na pierwszej wizycie w 5 tyg. życia lekarz stwierdził niedojrzałość bioderek i zalecił pieluchowanie. 6 tygodni później jeden lekarz powiedział, że lewe bioderko jest ok., a prawe na granicy normy i zalecił uprząż Pavlika. Tego samego dnia na instruktażu jak zakładać szelki, ale już u innego lekarza, na podstawie tych samych zdjęć USG, usłyszałam, że oba bioderka są dysplastyczne. O tym, że istnieje skala Grafa dowiedziałam się dopiero z tego forum. Za parę dni jadę na wizytę odnośnie poprawności zakładania szelek, więc mam nadzieję,że lekarz powie mi więcej. Trochę mnie to przeraża, ale lepiej wiedzieć więcej niż mniej. Odpowiedz Link
koedmg Re: Olsztyn 13.04.11, 14:15 Lewe Ib, prawe IIa. Uprząż dlatego, że prawe po pieluchowaniu w ogóle nie ruszyło. Odpowiedz Link
romasubrosa Re: Ja Jestem... 15.04.11, 19:58 Mam na imie Marta, moja córka Gabrysia, ma dysplazje stawow IIa i IIc, nosi szelki pawlika. Wkleje co napisalam nainnym forum gazety, nie wiedzac ze istniejecie jak cudownie jest moc z kims sie podzielic smutkiem Witam Moze ktos cos podpowie, podniesie na duchu. Otoz u mojej corci w 4 tygodniu zycia stwierdzono dysplazje stawow biodrowych (w bzrzuszku siedziala posladkowo) lewy IIa a prawy IIc. Od razu dostala do noszenia szelki pawlika, po 6 tygodniach noszenia, (zdejmowane tylko do kapieli i przewijania) lekarz stwierdzil brak postepu w leczeniu, "podciagnal" szelki i za 4 tygodnie znow do kontroli. Powiedzial nam ze jezeli przy nastepnej kontroli nie bedzie poprawy to polozy mala do szpitala na wyciag. A czytalam ze metoda wyciagu stsouje sie u starszych dzieci pwyzej 6 miesiecy i przewaznie przy zwichnieciach bioderek. Moze tylko tak nastraszyl. Strasznie sie boje tego wyciagu czytalam od innych foumowiczek jak to wyglada mniej wiecej. Czy ktos z Was mial podobnie ze na poczatku leczenie szelkami nie szlo pomyslnie a potem sie jednak udalo. Odpowiedz Link
nata-li22 Re: Ja Jestem... 26.06.11, 00:33 Jestem mamą 4 miesiecznej Natali, dysplazję ma zdiagnozowaną lewego bioderka IIc od 6 tyg życia,od tego czasu frejka, ostatnio usg- brak poprawy dalej IIc, prawe dobre, jestem załamana tym stanem stagnacji i boję się co dalej, za 3-4 tyg juz lekarz zlecił rtg stawu. Martwi mnie fakt długiego noszenia frejki bez rezultatu Odpowiedz Link
dominikawachowska Re: Ja Jestem... 13.07.11, 23:35 Dominika z Gniezna, moja 2 letnia córka Agata ma dysplazje, podwichanie się obu bioder. Czekamy na operację Odpowiedz Link
kkreni Re: Ja Jestem... 25.12.11, 14:17 Hej mój synek Kubuś ma 4 m-ce i dysplazje lewego stawu biodrowego , nosi rozwórkę Koszli. Jestesmy z woj.pomorskiego Odpowiedz Link
ewelina811014 Re: Ja Jestem... 19.01.12, 17:19 ewelina siedlce 30 lat pierwsze dziecko corka Natalia ur 25.09.2011 Odpowiedz Link
ewelinaaa23 Re: Ja Jestem...z grudziądza 22.03.12, 11:33 córcia miała dysplazję typu D. po 11m frejki i rehabilitacji dr orzekł że jaest ok i skierował na dalsze kontrole do lekarza który przyjmuje roczne dzieci. usłyszałam wyciąg i gips.....szukamy kolejnego ortopedy... Odpowiedz Link
piotrsalmonowski Re: Ja Jestem... 01.09.12, 07:04 Piotr z Jastarni. Diagnoza pojawiła się b.późno ( córka 1,4 lata). Szukam odpowiedzi, jak wygląda i na ile jest skuteczne leczenie w tak późnym czasie. Szukam osób, które już mają doświadczenia. Czy operacja jest konieczna?! Odpowiedz Link
misiek835 Re: Ja Jestem... 03.03.13, 16:36 Witam, nazywamy się Justyna i Michał i mamy 2 miesieczną Zosię. Przy pierwszym badaniu bioderek (4 tygodnie od urodzenia) stwierdzono zwichnięcie bioderka i założono szelki Pavlika. Odpowiedz Link
0martynka Re: Ja Jestem... 20.06.13, 22:59 Ja jestem Kasia moja córka ma 6,5 mies od 5 miesięcy leczona nieskutecznie poduszką frejki i szelkami pawika. Po szelkach udo i kolano zniekształcone. Kolejne terminy konsultacji ustalone . Bardzo się boje !!!!!!! Odpowiedz Link
zoniantonia Re: Ja Jestem... 14.04.15, 12:40 Witam jetem mama Zosi. Polozenie posladkowe. Zaraz po urodzeniu wykrato dysplazje obustronnie d . Najpierw pielucha a od 3 tygodnia poduszka frejki. Obecnie mamy ja odstawiona. Przeszlismy rehabilitacje. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
nat_pe Re: Ja Jestem... 27.02.16, 18:49 Natalia - Rybnik. Mama 3-miesięcznej Oli. Lewe bioderko po urodzeniu IIIa, prawe IIa. Obecnie lewe IIc a prawe Ia. od drugiego tygodnia życia pavlik, od wczoraj koszla. Odpowiedz Link