Dodaj do ulubionych

Ja Jestem...

• fioletowa-ania Re: Ja Jestem... 20.01.10, 13:11
      Witajcie!
      nazywam się Anna i jestem mamą prawie 10-miesięcznej Amelki. Dokładnie córka ma
      teraz 9miesięcy i 3 tygodnie. Mieszkam w świętokrzyskim. Amelka ma dysplazję
      prawego bioderka od urodzenia prawdopodobnie ale wykrytą dopiero w 3 miesiącu.
      Dysplazja IIIa a teraz już jest lepiej ale wciąż musimy się leczyć.
      Pozdrawiam wszystkich rodziców i dzieciaczki.
    • aga15311 Re: Ja Jestem... 27.01.10, 11:44
      Witam, mam na imię Aga i mieszkam w Legionowie, jestem mamą 10 tyg. Soni, u której stwierdzono u drugiego lekarza dysplazję IIb i IId, leczymy rozwórką koszli, pierwszy lekarz z kolei stwierdził IIa i IIa/IIb, nie wiem czy nie pójść do trzeciego, czy to możliwe żeby była taka różnica w diagnozie? Czy rozwórka koszli przy takiej wadzie wystarczy? Przyznam, ze jestem zagubiona i przerażona sytuacją, pozdrawiam wszystkich i dziękuję za to forum z całego serca.
    • dorisdoris1972 Re: Ja Jestem... 19.02.10, 11:51
      Serdecznie wszystkich witam,JESTEM DORIS MAMA EMILI U KTOREJ W WIEKU
      15 MIESIECY WYKRYTO ZWICHNIECIE LEWEGO STAWU BIODROWETGO.PO 9
      MIESIACACH ,NARESZCIE ZACZYNAMY MYSLEC NA KOLOROWO.GLOWA DO
      GORY,NIEWOLNO SIE ZALAMYWAC.MY BYLISMY ZAWSZE SAMI NASZA RODZINA I
      PRZYJACIELE MIESZKAJA BARDZO DALEKO ALE JAKOS DALISMY SOBIE
      RADE.NAJGORSZY JEST GIPS I PIERWSZE TYGODNIE PO NARKOZIE ALE POTEM TO
      JUZ IDZIE Z GORKI.LEWE BIODERKO EMILI JEST PERFEKT.
    • fertqa Re: Ja Jestem... 26.04.10, 10:41
      Mam imię Karolina. Moja córeczka ma na imię Ola i obecnie ma 4
      miesiące.Mieszkamy w Warszawie. Po badaniu usg okazało się że ma
      zwichniete bioderko i skierowano nas natychmiast do szpitala. Mamy
      juz za soba 5 tygodni w szpitalu i obecnie Ola ma gips.
      • papryka77_beauty Re: Ja Jestem... 29.04.10, 11:49
        Witam, Patrycja z Poznania, mam córeczkę Dominikę, obecnie 5 miesięcy, od 1 m.ż.
        leczymy 4 stopień zwichnięcia bioderka, szelki pawlika, frejka, nic nie
        pomagało, obecnie od tygodnia gips 2 x po 6 tygodni
        • lesny_duszek Re: Ja Jestem... 03.05.10, 12:28
          Witam,
          na forum jestem już kilka miesięcy, ale gapa ze mnie i się nie przedstawiłam crying
          Mam na imię Kasia, jestem z Wrocławia - córka Marysia w 5 tygodniu życia
          stwierdzona obustronna dysplazja III B, leczenie frejką, potem szyna koszli - po
          4 miesiącach IB - zobaczymy co będzie dalej...
          Pozdrawiam
    • ankacyganka78 Re: Ja Jestem... 29.06.10, 10:49
      Witam. Ania z Płocka. Jestem mamą już po raz drugi. Córeczka Ada-ur.11.10.2005 r. i 2 córeczka Anitka - ur. 23.02.2010r.
      Jesteśmy po 2 wizytach zw.z bioderkami i jednej konsultacji z innym ortopedą... diagnoza: lewe bioderko IIb, prawe zupełnie ok! 30.06 zakładamy szelki(uprząż Pawlika)! Mam tylko nadzieję,że noszenie szelek nie zmieni mojej radosnej i spokojnej córeczki... życzcie mi powodzenia,bo jestem lekko przerażona...Ale jak czytałam to są "gorsze"przypadki jak np. u Nataszki exylii... Pozdrawiam.
    • scarlet29 Re: Ja Jestem... 17.12.10, 00:51
      Witam wszystkich
      dziś przypadkiem trafiłam na to forum! Aż nie mogę uwierzyć ze wcześniej na nie nie trafiłam!
      Jestem Kasia mama 8 miesięcznego Alanka, mieszkamy w Irlandii.
      Moj synus od 2 dnia życia miał założone szelki pavlika które nosił przez 8 tyg. Potem powiedziano nam ze nic już nie trzeba ze bioderka są już ok.zrobiliśmy kontrolne przeswietlenie jak Alan miał 5 miesięcy i lekarz stwierdził ze jeszcze nie jest ok ale nie jest na tyle złe by coś z tym robić.ale wezwano nas na kolejna wizytę i na podstawie tego zdjęcia z przed 3 mcy ten sam zreszta lekarz stwierdził ze należy Alanka wsadzić w aparat ( nie znam nazwy) zakanalam się bo mały zaczyna już raczkowac i to dla niego koszmar. Zakladalam mu go przez 3 dni 24. h na dobę ( wyjątek zmiana pieluszki i mycie) po czym umowil się na wizytę do innego lekarza, który po zrobieniu USG powiedział ze wada nie jest duża i ze nie trzeba z tym nic robić!? I ze mały jest już za duży by go unieruchamiac. I teraz nie wiem już co mam robić?!mam wynik USG który nic mi nie mówisad może ktoś mógł by mi go zinterpretowac?!
      Sorry ze tak się rozpisalam.
      Pzdr wszystkie mamusie i życzę zdrowych bioderek naluszkom.
    • beatax20 Re: Ja Jestem... 18.01.11, 15:54
      Witam wSZYSTKIE Mamcie mAjace problemy z dzieciaczkami a zzatem z nuziami .Moja lena urodziła sie z dYSPLAZJIA byłA Zle prowadzona dostała niepotrzebna poduszkę ktora doprowadziła do obustronnego zwichniecia obu nuzek crying((((jestem całkkowicie załamana za miesiac konczy roczek i ustalamy operacjie tak sie strasznei boje mieszkam w krakowie !!!prowadzi na teraaz Dok. Sółko mysle z ejestesmy w dobrych rękach pozdrawiam trzymajcie is e musimy wierzyc ze bendzie dobrzecrying
    • marcin.cyra Re: Ja Jestem... 02.02.11, 23:39
      Mam na imię Marcin. Moja córka Marikama 6 tygodni. Stwierdzono u niej dysplazję lewego biodra IIIa natomiast prawego IIa. Podczas wizyty w Intercorze pani robiąca usg zaleciła pieluchowanie. po 3 tygodniach podczas wizyty dr Kozak stwierdzil iż to nic nie pomaga, dał nam niemiecki aparat (orteza tubingera) i zalecił zakładanie go małej 23h i wizyte za 3 tygodnie.
      Mało o tym aparacie w necie, może ma ktoś z Was jakieś opinie o tym urządzeniu.
      Szukam też innego specjalisty w tej materii w celu potwierdzenia diagnozy (moze trzeba zastosowac juz bardziej radykalne srodki ...).
      Jeśli ktoś coś wie to proszę o wpisy lub jakieś info pod 887 644 111

z góry dzieki i pozdrawiam

zycze rowniez wytrwalosci wszystkim rodzicom wink

pozdr
      • mama-maiii Re: Ja Jestem... 22.02.11, 13:57
        Moja córka ma 5 miesięcy. Leczymy ją w Poznaniu. Początkowo nosiła szelki Pavlika. Niestety nie było wielkiego postępu i założono jej gips. Niestety pojawił obrzęk i trzeba było go ściągnąć. Obecnie córka jest na wyciągu, później znowu gips. Rezultatów nie ma póki co. Nie wiem czy trafiliśmy do dobrego lekarza? Czy ktoś zna dobrego specjalistę?? A może ktoś był też leczony na wyciągu??
        • marcin.cyra Re: Ja Jestem... 22.02.11, 19:03
          mama-maii : jaką wadę ma Wasza córeczka ?
    • miarita1 Re: Ja Jestem... 23.02.11, 19:05
      Dorota mama Mii 2msc, wykryta dysplazja lewego biodra 2dni temu, nosimy uprzez Pawlika, za 3 tyg. wizyta, pani doktor pow. ze prawdopodobnie czeka nas operacja i gips?!Bioderko wyglada zle-cokolwiek tzn. dodam ze mieszkamy w Anglii. czekamu na USG obecnie.
      Jestem zalamana ;o( ktos leczyl dysplazje w UK?
      Pozdrawiam
    • evra_only Warszawa 30.03.11, 15:46
      Witam wszystkich rodziców,
      mam na imię Ania i mieszkam pod Warszawą. U mojej córci w wieku 6 tyg. stwierdzono IA i IIA, po 6 tygodniach kontrola i te same parametry. Ortopeda zalecił nam Frejkę - nosimy ją już 4 tydzień. Do kontroli idziemy za 2 tygodnie i o niczym innym nie marzę, jak o tym, by usłyszeć - 'jest dobrze' wink Na tę poduszkę patrzeć już nie mogę, choć mojej córci chyba tak bardzo nie przeszkadza. Ale poci się w niej, a na dworze coraz cieplej się robi uncertain
    • koedmg Olsztyn 09.04.11, 16:30
      Witam, nazywam się Edyta, mieszkam w okolicach Olsztyna i jestem mamą 11-tygodniowego Grzesia. Na pierwszej wizycie w 5 tyg. życia lekarz stwierdził niedojrzałość bioderek i zalecił pieluchowanie. 6 tygodni później jeden lekarz powiedział, że lewe bioderko jest ok., a prawe na granicy normy i zalecił uprząż Pavlika. Tego samego dnia na instruktażu jak zakładać szelki, ale już u innego lekarza, na podstawie tych samych zdjęć USG, usłyszałam, że oba bioderka są dysplastyczne. O tym, że istnieje skala Grafa dowiedziałam się dopiero z tego forum. Za parę dni jadę na wizytę odnośnie poprawności zakładania szelek, więc mam nadzieję,że lekarz powie mi więcej. Trochę mnie to przeraża, ale lepiej wiedzieć więcej niż mniej.
      • koedmg Re: Olsztyn 13.04.11, 14:15
        Lewe Ib, prawe IIa. Uprząż dlatego, że prawe po pieluchowaniu w ogóle nie ruszyło.
    • romasubrosa Re: Ja Jestem... 15.04.11, 19:58
      Mam na imie Marta, moja córka Gabrysia, ma dysplazje stawow IIa i IIc, nosi szelki pawlika.
      Wkleje co napisalam nainnym forum gazety, nie wiedzac ze istniejecie jak cudownie jest moc z kims sie podzielic smutkiem

Witam
      Moze ktos cos podpowie, podniesie na duchu. Otoz u mojej corci w 4 tygodniu zycia stwierdzono dysplazje stawow biodrowych (w bzrzuszku siedziala posladkowo) lewy IIa a prawy IIc. Od razu dostala do noszenia szelki pawlika, po 6 tygodniach noszenia, (zdejmowane tylko do kapieli i przewijania) lekarz stwierdzil brak postepu w leczeniu, "podciagnal" szelki i za 4 tygodnie znow do kontroli. Powiedzial nam ze jezeli przy nastepnej kontroli nie bedzie poprawy to polozy mala do szpitala na wyciag. A czytalam ze metoda wyciagu stsouje sie u starszych dzieci pwyzej 6 miesiecy i przewaznie przy zwichnieciach bioderek. Moze tylko tak nastraszyl.
      Strasznie sie boje tego wyciagu czytalam od innych foumowiczek jak to wyglada mniej wiecej.
      Czy ktos z Was mial podobnie ze na poczatku leczenie szelkami nie szlo pomyslnie a potem sie jednak udalo.
      • nata-li22 Re: Ja Jestem... 26.06.11, 00:33
        Jestem mamą 4 miesiecznej Natali, dysplazję ma zdiagnozowaną lewego bioderka IIc od 6 tyg życia,od tego czasu frejka, ostatnio usg- brak poprawy dalej IIc, prawe dobre, jestem załamana tym stanem stagnacji i boję się co dalej, za 3-4 tyg juz lekarz zlecił rtg stawu. Martwi mnie fakt długiego noszenia frejki bez rezultatusmile
    • dominikawachowska Re: Ja Jestem... 13.07.11, 23:35
      Dominika z Gniezna, moja 2 letnia córka Agata ma dysplazje, podwichanie się obu bioder. Czekamy na operację
    • kkreni Re: Ja Jestem... 25.12.11, 14:17
      Hej mój synek Kubuś ma 4 m-ce i dysplazje lewego stawu biodrowego , nosi rozwórkę Koszli. Jestesmy z woj.pomorskiego
    • ewelina811014 Re: Ja Jestem... 19.01.12, 17:19
      ewelina siedlce 30 lat pierwsze dziecko corka Natalia ur 25.09.2011
    • ewelinaaa23 Re: Ja Jestem...z grudziądza 22.03.12, 11:33
      córcia miała dysplazję typu D. po 11m frejki i rehabilitacji dr orzekł że jaest ok i skierował na dalsze kontrole do lekarza który przyjmuje roczne dzieci. usłyszałam wyciąg i gips.....szukamy kolejnego ortopedy...
    • piotrsalmonowski Re: Ja Jestem... 01.09.12, 07:04
      Piotr z Jastarni.
      Diagnoza pojawiła się b.późno ( córka 1,4 lata). Szukam odpowiedzi, jak wygląda i na ile jest skuteczne leczenie w tak późnym czasie. Szukam osób, które już mają doświadczenia. Czy operacja jest konieczna?!
    • misiek835 Re: Ja Jestem... 03.03.13, 16:36
      Witam, nazywamy się Justyna i Michał i mamy 2 miesieczną Zosię. Przy pierwszym badaniu bioderek (4 tygodnie od urodzenia) stwierdzono zwichnięcie bioderka i założono szelki Pavlika.
    • 0martynka Re: Ja Jestem... 20.06.13, 22:59
      Ja jestem Kasia moja córka ma 6,5 mies od 5 miesięcy leczona nieskutecznie poduszką frejki i szelkami pawika. Po szelkach udo i kolano zniekształcone. Kolejne terminy konsultacji ustalone . Bardzo się boje !!!!!!!
    • zoniantonia Re: Ja Jestem... 14.04.15, 12:40
      Witam
      jetem mama Zosi. Polozenie posladkowe. Zaraz po urodzeniu wykrato dysplazje obustronnie d . Najpierw pielucha a od 3 tygodnia poduszka frejki. Obecnie mamy ja odstawiona. Przeszlismy rehabilitacje. Pozdrawiam Ania
      • zoniantonia Re: Ja Jestem... 14.04.15, 12:41
        Ania i Zosia z Torunia
    • nat_pe Re: Ja Jestem... 27.02.16, 18:49
      Natalia - Rybnik. Mama 3-miesięcznej Oli. Lewe bioderko po urodzeniu IIIa, prawe IIa. Obecnie lewe IIc a prawe Ia. od drugiego tygodnia życia pavlik, od wczoraj koszla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka