iniemamocna 21.02.08, 13:06 napisz, co powiedział dr Timmler Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klaudia.majerowska Re: do klaudia.majerowska 23.02.08, 22:16 Witaj, jestem w ciężkim szoku ... nie wiem już komu mam wierzyć ... dr Timmler powiedział, że nie powinniśmy unieruchamać małej na 3 miesiące w szynie, bowiem szyny są dla maluchów, które leżą ... nasza mała ma chodzić i powinna chodzić, tylko musimy pod prawy (czyli zdrowy staw biodrowy) bucik u szewca podkleić 1,5 centymetrową wkładkę, co sprowokuje odpowiednie ustawienie lewego chorego stawu biodrowego ... poza tym chodzienie jest niezbędne do wytworzenia odpowiedniego ciśnienia w chorym stawie, które sprowokuje główkę do wzrostu (mała ma jedną głowkę wielkości czereśni, a drugą wielkości pestki) ... Dr zrobił usg ( choć mała ma już rok i 2 tyg.) zbadał odwodzenie po czym długo oglądał rtg ... nie krytykował zaleceń dwóch poprzednich lekarzy ... stwierdził, że muszę w końcu któremuś z nich zaufać ... mysle, że zaufam jemu ... nie jestem w stanie unieruchomić małej na 3 miesiące w tej strasznej szynie ... nie mieści mi się tylko w głowie, że każdy lekarz może stawiać tak diametralnie różne diagnozy i wspisywać je w ksiażeczkę zdrowia :pierwszy lekarz IIg - konieczna szyna, drugi IIc- konieczna szyna, trzeci IIb- dziecko musi chodzić ... we wtorek jadę jeszcze do jednego lekarza dr Piontka w Poznaniu ... ciekawe co powie ... Pozdrawiam serdecznie Całuj Maję Odpowiedz Link
exylia Re: do klaudia.majerowska 24.02.08, 08:42 Szczerze mówiąc, spodziewałam się takiej diagnozy. U dzieci, które skończyły rok, nie stosuje się już aparatów unieruchamiających. Jeżeli już, to można spróbować z aparatami ruchomymi, a tych większość ortopedów chyba po prostu nie zna. Takie dzieci z reguły obserwuje się przez jakiś czas, max do 3 roku życia, bo do tego czasu najlepiej jest wykonywać operacje. Odpowiedz Link
renita_d Re: do klaudia.majerowska 24.02.08, 11:14 Cześc Klaudia, napisz czy nie wiesz czy w Poznaniu w pobliżu gabinetu dr Timmlera jest sklep ortopedyczny bo w razie jak zleci szelki dla mojej małej, to bardzo by mi zależało żeby je kupić na miejscu i żeby doktor pokazał nam jak się je zakłąda. My na wizytę jedziemy 01. III.2008 w sobotę. Jakie USG ten lekarz robi, mam nadzieje że dokłądne. Odpowiedz Link
klaudia.majerowska Re: do klaudia.majerowska 24.02.08, 21:00 Hej Renita, gabinet dr Timmlera znajduje się na nowym osiedlu i obawiam się, ze nie ma w pobliżu sklepu ze sprzętem ortopedycznym ... co do USG to trudno mi ocenić, nie znam się na tym ... ale dr zrobił usg mojej małej, choć podobno dzieciom w tym wieku ( powyżej roku ) już się usg nie robi ... podsumowując, dr Timmler wzbudził we mnie swoje zaufanie jako jedyny ... powodzenia, daj znać po wizycie ... pozdrawiam, Klaudia Odpowiedz Link
exylia Re: do klaudia.majerowska 24.02.08, 21:15 klaudia.majerowska napisała: ... ale dr zrobił usg mojej małej, choć podobno dzieciom w tym > wieku ( powyżej roku ) już się usg nie robi USG robi się nawet 2-latkom i starszym dzieciom. Moja 2-latka zawsze ma robione USG przez naszego lekarza. Nie zmienia to jednak faktu, że u dzieci, które skończyły rok RTG jest dokładniejsze. Głównie ze względu na to, że jest już zakończony proces kostnienia, więc wszystko ślicznie na zdjęciu widać. Jeżeli lekarz uzna, że obraz USG jest dla niego niewystarczający, wówczas zleca dodatkowo wykonanie RTG. Odpowiedz Link
raila2 Re: do klaudia.majerowska 24.02.08, 10:23 Bardzo dobrze zrobiłaś, ze pojechałaś na konsultację, że zaufałaś swojej intuicji, niestety jesteś już kolejną osobą na forum, która potwierdza smutny fakt, że nie należy ufać jednemu lekarzowi! Trzymam za was kciuki i pozdrawiam! Odpowiedz Link