zajbel 11.03.13, 17:49 infografika.wp.pl/title,Koniec-pontyfikatu-Benedykta-XVI,wid,15377286,wiadomosc.html?ticaid=11035d&_ticrsn=3 To juz jutro pierwsza tura więc parę ciekawostek z infografiki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amityr Re: konklawe 11.03.13, 18:49 Najlepsza jest w Watykanie reporterka z TVN uwierzyła ,że Benedykt rozmawiał z Duchem Świętym. Swoim moheryzmem pobiła na łeb koleżankę Zalewską ,która rozmawiała z duchem JPII. Odpowiedz Link
m4-6 Re: konklawe 11.03.13, 19:02 Wczoraj usłyszałam pierwszy raz w życiu, że wcale nie muszą wybierać spośród siebie, mogą z cywilów, tzn np pośród nas katolików...zdumiałam się tą wiadomością i zlękłam, bo jeszcze nie daj Boże jakiego mohera ze znanej partii... Odpowiedz Link
zajbel Re: konklawe 11.03.13, 20:38 Bo się utarło zwyczajowo że kardynał ale w historii było kilku papieży nawet bez święceń kapłańskich. I juz to pisałam , my nie znamy zupełnie prawa kanonicznego, księża utrzymuja nas w niewierze bo gdyby tak katolik wiedział co mu wolno , czego może sie domagać, co otrzymać musi to wszelkiej maści kapłani nieraz przytaczani tu na forum musieliby ukrócić swoje sobiepańskie zapędy i pochylic się nad wierymi i ich problemami Odpowiedz Link
iryska2604 Re: konklawe 11.03.13, 22:46 Posłuchajcie jak dawniej bywało polimaty.tv/ Diabeł na papieskim tronie Odpowiedz Link
anoagata Re: konklawe 12.03.13, 22:45 Jest to wielką tajemnicą,choć nie wiem czy tajemnica może być wielką a po prostu tylko tajemnicą a tak dużo sie o tej tajemnicy mówi, że robi się normalnie powszednią. Nie podoba się mi taka sytuacja. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: konklawe 13.03.13, 17:14 Niektórzy spotykają się w rzymskich kawiarniach lub restauracjach, inni wolą ustronne wille na obrzeżach miasta, jeszcze inni cenią sobie atmosferę watykańskich korytarzy. Kardynałowie. Ich sekretne spotkania uzupełniają oficjalne obrady przed konklawe. Kto i z kim walczy o władzę nad Kościołem - pisze dla Tokfm.pl prof. Arkadiusz Stempin. www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,13543111,Czas_kardynalow__wojna_frakcji__Kim_sa_glowni_rozgrywajacy_.html#Cuk Strasznie w tym duzo polityki i wyrachowania. A gdzie Duch Święty? Odpowiedz Link
zajbel Re: konklawe 13.03.13, 19:51 Cicho bo nie wiemy kogo wybrali, ale nazwisko niewiele nam powie. Jedno jest pewne, po polsku nie bedzie mówił. Odpowiedz Link
zajbel Re: konklawe 13.03.13, 20:32 No , nie wiem co myśleć, Argentyńczyk, dość ostry w czynach, chyba jednak czekaja nas zmiany. Odpowiedz Link
stedo Na wikipedii wojna.. 14.03.13, 19:41 .. o treść hasła: technologie.gazeta.pl/internet/1,113840,13563523,Na_Wikipedii_wojna_religijna___spory_wokol_tekstu.html#BoxSlotI3img Odpowiedz Link
stedo Trochę szczegółów 14.03.13, 02:11 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,13557632,Nowy_papiez_Franciszek__10_rzeczy__ktore_trzeba_wiedziec.html#BoxSlotIIMT O patronie: "usłyszał głos Chrystusa, przemawiającego z ikony krzyża, który kazał mu iść i odbudować kościół " pl.wikipedia.org/wiki/Franciszek_z_Asy%C5%BCu Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Trochę szczegółów 14.03.13, 09:04 Widzę że ostro działacie nawet w nocy. Miałam własnie zamiar napisać na podany niżej temat ale mnie ubiegłyście. No cóż, czas pokaze jakim papieżem będzie nowowybrany. Chyba nie zanosi się na wielkie zmiany. Odpowiedz Link
pia.ed Papież Franciszek w cywilu ... 14.03.13, 23:58 www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,13557389,Nowy_papiez_Franciszek__Komentatorzy__To_imie_zapowiada.html#TRrelSST Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Papież Franciszek w cywilu ... 15.03.13, 09:02 Ja życzę papieżowi Franciszkowi dużo sił i zdrowia. Odpowiedz Link
jaga_22 Konklawe 15.03.13, 13:19 Przed wejściem na balkon Bazyliki Świętego Piotra tuż po konklawe w środę wieczorem nowy papież Franciszek stanowczo odmówił założenia czerwonej aksamitnej pelerynki - piszą włoskie gazety. Powiedział do ceremoniarza, żeby sam ją włożył. Kiedy w tak zwanym Pokoju Łez Jorge Mario Bergoglio zaraz po przyjęciu wyboru ubierał się, by pokazać się światu i udzielić pierwszego błogosławieństwa, założył tylko białą sutannę. Wtedy, jak relacjonuje m.in. dziennik "Corriere della Sera", ceremoniarz ksiądz Guido Marini przyniósł mu uszytą przez zakład krawiecki Gammarelli papieską pelerynkę z aksamitu, obszywaną białym futrem z gronostajów Widząc pelerynkę papież odpowiedział ceremoniarzowi: "niech ksiądz sam to włoży. Skończył się karnawał". Odpowiedz Link
amityr Re: Konklawe 15.03.13, 15:03 jaga_22 napisała: > pelerynkę z aksamitu, obszywaną białym futrem z gronostajów > > Widząc pelerynkę papież odpowiedział ceremoniarzowi: "niech ksiądz sam to włoży > . Skończył się karnawał". Znaczy się prawdziwy Franciszek ekolog Odpowiedz Link
stedo Re: Konklawe 15.03.13, 18:06 Znaczy że teraz kuria watykańska dorobiła się białych sutann papieskich w kilku rozmiarach na wymianę. Gdy wybierali Wojtyłę i Ratzingera, nowi papieże pokazywali się w oknie w białych komżach jak podczas konklawe.Widać to po koronkowych mankietach. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Konklawe 15.03.13, 20:13 stedo napisała: > Znaczy że teraz kuria watykańska dorobiła się białych sutann papieskich w kilku rozmiarach na wymianę. Gdy wybierali Wojtyłę i Ratzingera, nowi papieże pokazywali się w oknie w białych komżach. Pisali o tym tydzień czy dwa przed wyborem Papieża. Krawiec z Rzymu, u którego ekwipuje się Watykan, uszył trzy białe sutanny, w trzech rożnych rozmiarach ... bo nie wiedziano jakiej postury będzie nowy Papież ... Odpowiedz Link
amityr Re: Konklawe 15.03.13, 20:42 pia.ed napisała: > stedo napisała: > > Znaczy że teraz kuria watykańska dorobiła się białych sutann papieskich > w kilku rozmiarach na wymianę. Gdy wybierali Wojtyłę i Ratzingera, > nowi papieże pokazywali się w oknie w białych komżach. > Pisali o tym tydzień czy dwa przed wyborem Papieża. > Krawiec z Rzymu, u którego ekwipuje się Watykan, > uszył trzy białe sutanny, w trzech rożnych rozmiarach .. > bo nie wiedziano jakiej postury będzie nowy Papież .. Tylko tu o co inne idzie droga koeżanko. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Konklawe 16.03.13, 21:56 - Bardzo chciałbym, żeby Kościół był ubogi i dla ubogich - powiedział dziś papież Franciszek. Podczas audiencji wyjawił też dziennikarzom, w jaki sposób podjął decyzję o wyborze swojego imienia. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13574682,Papiez_Franciszek__Chcialbym_kosciola_ubogiego_i_dla.html#BoxWiadTxt Chwalebne to. Ale to chyba w sferze marzeń... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Konklawe 17.03.13, 18:24 A o co idzie, drogi kolego? amityr napisał: >pia.ed napisała: > >stedo napisała: > > > Znaczy że teraz kuria watykańska dorobiła się białych sutann papieskich > Tylko tu o co inne idzie droga koeżanko. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Konklawe 17.03.13, 22:04 Wracając do tego co napisałam w poprzednim poście - bardzo jestem ciekawa jak papież wyobraza sobie ubogi Kościół. Przecież trzeba by było zacząć od Watykanu. I co dalej? Dobrze mu życzę, ale życia mu nie starczy na jakiekolwiek zmiany. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Konklawe 17.03.13, 22:39 Podobno nowy papież nie jest zadowolony z apartamentu papieskiego, bo jest za duży. Zdaniem tych, którzy widzieli minę papieża podczas zarejestrowanej przez telewizję przechadzki po pokojach, są niewielkie szanse na to, że zechce tam zamieszkać. Powierzchnia apartamentów pozostawionych przez Benedykta XVI znacznie przekracza jego skromne potrzeby - cytuje włoskie media gazeta.pl. Jak poinformował rzecznik Watykanu ks. Federico Lombardi, w apartamencie papieskim na trzecim piętrze Pałacu Apostolskim niebawem zostaną przeprowadzone zmiany, aby Franciszek mógł tam zamieszkać. Jednak nowy papież może wybrać inne skromniejsze miejsce na którymś z niższych pięter Pałacu Apostolskiego. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Konklawe 18.03.13, 22:12 iryska2604 napisała: "... bardzo jestem ciekawa jak papież wyobraża sobie ubogi Kościół ... " Watykanu nie zmieni ... a sam może skromniej mieszkać i skromniej jeść. Natomiast może nawoływać księży, aby nie jeździli drogimi samochodami, a jak mają za dużo pieniędzy, to nich zajmą się pracą charytatywną w parafii. Albo aby chociaż nie brali tak dużo pieniędzy za religijne posługi, które powinny być oczywiste i bezpłatne, a w tej chwili są dojną krową Kościoła ... A tak szczerze mówiąc to nie wiem, jak to praktycznie przeprowadzić. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Konklawe 19.03.13, 07:05 Papież przestrzegał też, żeby Kościoła nie zamienić w jeszcze jedną instytucję charytatywną. Głównym zadaniem Kościoła ma być ewangelizacja i chyba będzie się tego trzymał. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Konklawe 19.03.13, 09:25 Papież Franciszek uroczystą mszą na Placu św. Piotra inauguruje dziś pontyfikat. Ceremonii towarzyszyć będzie kilka nowości. Relacja z Watykanu w tvn24.pl minuta po minucie. Wśród wielotysięcznych tłumów na Placu św. Piotra są 132 delegacje państw i organizacji międzynarodowych. Polskiej delegacji przewodniczy prezydent Bronisław Komorowski. Odpowiedz Link
stedo Re: konklawe 14.03.13, 01:21 Tuż przed wyborem papieża na pl. Św. Marka pokazał się ten, co ściskał się w Phenianie z Kimem: www.tvn24.pl/rodman-na-placu-sw-piotra-chwile-potem-bialy-dym,311758,s.html Żeby życie miało smaczek,... raz pokibicuje tu, raz tam) oraz zaprezentuje sentencję: Money back If he`s black. Odpowiedz Link
stedo Co tak dymi 14.03.13, 00:33 www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/ujawnili-tajemnice-dymu-z-konklawe-zywica-sosny-i-piec-innych-skladnikow,311742.html Odpowiedz Link
amityr Re: Co tak dymi 14.03.13, 16:44 @ stedo Jakby co to możesz mu przesłać tamtego linka: franciszek@vatican.va. Hahaha Odpowiedz Link